SVT rapporterade · chatta om hjärnskakning

18.32
Tack för era utomordentligt lärorika program. Kvaliteten på ert program höjdes flera steg när Karin kom in som husläkare - tydlig, pedagogisk och kunnig.
Har lyssnat på svtplay om hjärnskakning idag. Det jag saknade var hjärnskakning hos äldre personer.
Jag är en 76- årig sjukgymnast som fick hjärnskakning efter fall på skridskor för två år sedan. Hade minnesförlust 25 min efter fallet. Skickades till Sunderby sjukhus, blev inlagd på kirurgkliniken, konstaterades att jag fick en mkt liten subdural blödning eftersom jag äter trombyl. Skickades hem efter 1 dygn med besked om att det tar 3 dagar innan jag återhämtat mig. Efter några dagar mådde jag sämre, orkade gå knappt 200 m. Kontaktade då min kollega Lars Lundgren på Hermelinens läkarhus i Luleå som samarbetat med Yelverton Tegnér bl.a om hjärnskakning hos hockeyspelare. Jag fick en såå professionell bedömning/hjälp och uppföljning av Lasse - precis så optimalt som ni beskriver att det ska göras. Insåg då att många äldre människor som får hjärnskakningar i samband med fallolycker aldrig bedöms om de överhuvudtaget fått en hjärnskakning.
Hur många läkare på vårdcentralen tänker på hjärnskakning när det gäller äldre? Jag vill därför föreslå att ni fortsätter med tema hjärnskakning hos äldre. Bjud in Lasse som förutom en kunnig sjukgymnast även är en lika duktig pedagog som Karin är.
Varma hälsningar till Susanne och Karin från en disputerad och pedagogutbildad sjukgymnast .
Hej,
 
En intressant historia, och vad bra att du fick ett bra bemötande och bedömning. DEt finns givetvis olika kompetens kring detta inom alla delar och vården, och att komma i kontakt med rätt personer är ofta viktigt!
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.33
Om man har haft två kraftiga hjärnskakningar och har adhd, har man större risk att få demens eller alzheimer när man blir äldre? Jag är 30 år.

Om ja: fungerar adhd-medecinen som en "bromsmedicin", en hämmande effekt, mot demens och/eller alzheimer? Adhd-mediciner innehåller ju lite goa grejer. Men, jag tar inga längre. Man vill ju inte vara en försöksapa! Men, ska jag tänka om? Jag har ofta ont i huvidet.

Sedan uppfattade jag inte den första drogen man skulle spruta in i nacken, och som varar i 14 dagar. Var det koksalt kvadlan? Kan inte hitta något om det på nätet.
Nils är inte på plats ännu, men jag kan svara på en av dina frågor: Injektioner med koksalt kallas för sterila kvaddlar, det används bland annat som smärtlindring. Vissa tillstånd behandlas också med botox. Det kanske var det du tänkte på?/Moa, Fråga doktorn
Det finns eventuellt en ökad risk för demens efter hjärnskakning, men forskningen är inte helt entydig. I kombination med ADHD vet jag inte hur risken påverkas. Det är nog osannolikt med bromsverkande effekt av mediciner mot ADHD, jag har inte sett några studier på det. I övrigt stämmer Moas svar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.33
Jag fick en hjärnskakning 28/11 2016. Kort medvetandeförlust, sedan huvudvärk, illamående. På akuten konstaterade dom inget avvikande och ingen blödning på DT-hjärna. Efter 1 månad fick jag svår huvudvärk, fick ligga i mörkt rum i 2 dygn, mådde illa. Dessa "anfall" kom med 4-8 veckors mellanrum under 2017. Sökte hjälp hos vårdcentral, fick träffa sjukgymnast, fick akupunktur, bettskena, kollade synen. Inget hjälpte. Fick efter 1 år prova triptaner, anfallen kortades då. Ville få remiss till neurologen, men nekades. Under 2018 kom anfallen tätare, i slutet på 2018 ca 1-2 gånger/vecka. Efter 2 år, nov 2018 gick familjeläkaren med på att skicka remiss till neurolog. Efter samtal med neurologen i Västerås som sa att väntetiden är väldigt lång, tog jag hjälp av privat försäkring. Fick komma till neurolog i Stockholm som sa att jag har migrän. Har nu fått den nya behandlingen mot migrän, Aimovig. Anfallen är lindrigare, men fortfarande ca 1-2 gånger/vecka. Däremellan är jag trött, ljuskänslig, ljudkänslig, har svårt att minnas saker. Läkarna säger att migränen inte beror på hjärnskakningen, men den började ju efter fallet. Min fråga är: kan mina besvär bero på hjärnskakningen?
Det är lite svårt att uttala sig om specifika fall med en så kort anamnes. Att det dröjde en hel månad mellan hjärnskakning och symtomdebut tyder dock på att något annat kan ligga bakom. Många faktorer spelar dock in, vilket gör att det inte heller kan uteslutas.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.35
Kan man äta sig frisk från hjärnskakningssyndrom, tex genom antiinflammatorisk kost?
Det finns ingen evidens för det.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.46
Hej hjärnskakning 1916 på grund av cyckelolycka föll på bakhuvud. Åkte in med ambulansen men bara en enkel undersökning . Konstaterar hjärnskakning. ...4 veckor senare... m. Röntken .ingen blödning inga sprickor
Bestående besvär som hjärntrötthet. ..Yrsel. ..
.och... så jag är lessen för... är ..tappade luktsinne
( smak).. och ingen kan svara riktigt på det bara att luktsinne kommer inte tillbaka. Är det sant och va kan har hänt? Finns det ett svar på det? Tack I förhand
M.v.h. Daniela
Hej,
 
Svårigheter med luktsinne är det som brukar dröja sig kvar länge. Det finns möjligheter att det kommer tillbaka, i alla fall vissa lukter, men det kan ta lång tid om så sker.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.47

Hej . Jag ramlade ner från en stege utomhus och fick en hjärnskakning. röntgades,det visade sig att jag hade fått hjärnblödning. Röntgades ungefär en månad efter,syntes inget
av blödningen. Men undrar varför jag är så ostadig när jag går och blir lätt yr .
Det har gått 4 månader sen olyckan. Blir jag aldrig bra .Har brist på kalium fick tabletter
på det ,hade låga värden på både Kalium och saltet i blodet.
Har du fortfarande besvär efter hjärnblödningen utan planerad uppföljning bör du söka vård igen. Det är svårt att säga vad det beror på, men bör utredas, och dessutom finns bra möjlighet till rehabilitering via läkare och sjukgymnast.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.48

Hur kommer det sig att vissa personer som drabbats av hjärnskakning och har kvarstående "kroniska" besvär upplever förhöjd kroppstemperatur/feber vid pulshöjning?
Detta är jag ingen expert att svara på, men många upplever besvär vid pulshöjande träning, det stämmer. Ibland kan det rehabiliteras bort med stegvis ökning av pulsträningen.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Min fråga är bör jag redan nu undersöka tecken på alzheimer och kan min hörsel blivit påverkat av det hårda slaget år 2005.
Det var grov misshandel till höger sida av huvudet och skallen sprack, jag fick tillbringa lång tid på sjukhus och Rehab. Kliniken. Där fick jag gå på många tester och vad jag mins så konstarerades att jag var återsställt vid utskrivning.
Men jag har fått nu på sissta tiden en ständigt suus i örona och det är värre på vänster öra.
Vill också nämna att jag har haft enslags trötthet som är antagligen sk. hjärntrötthet, för det känns i hela kroppen och har jag inte fått vila under dagen så mår jag inte bra och det tar lång tid för mig att komma till balans igen.

Ibland är jag rädd för minnesförluster och undrar om hjärnskador kan orsaka dom i en liten skala utan att det blir helt utveklat demenssjukdom?

Frågan är alltså: skall jag gå på undersökningen som alla har rätt till och kan man få en liten men ständig minnesförlust som går att leva med och syns det i bilderna av hjärnan?
Hjärnskakningar/Hjärnskador leder ju inte till Alzheimer eller demens i sig, men man kan givetvis drabbas ändå. Många med minnesbesvär efter skalltrauma känner just denna rädsla, särskilt om man börjar bli lite äldre och har en dement förälder t ex. Att gå på en undersökning kan alltid vara bra, både för att utesluta eller bekräfta en sjukdom, men framför allt för att man kan få hjälp med hur man ska hantera sina svårigheter i vardagen! Det syns sällan i avbildningar av hjärnan, utan oftast måste man göra en neuropsykologisk bedömning.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Hei!
Jeg lurer på om man kan få ADHD symptomer etter en hjernerystelse? Jeg har hatt 3 hjernerystelser i barndommen pga ulykker i forbindelse med turn.
Jeg er 37 år og fikk ADHD-diagnosen da jeg var 30. Men har ikke funnet noen medisiner som hjelper. Sliter veldig med angst og uro i tillegg. Kan dette ha noe med de hjernerystelsene jeg hadde som barn?
ADHD-symtom och symtom efter hjärnskakning är ganska lika, så visst kan de förväxlas med varandra. Därför är anamnesen (där frågor om hjärnskakningar bör ingå) mycket viktig vid bedömning av ADHD.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Hej! Bra program och att ni belyser detta ämne! Fick en en hjärnskakning för 4 veckor sedan under en fotbollsmatch. Har inte varit varit symptomfri en dag ännu. Är fortfarande sjukskriven. Tycker det är svårt att tänka hjärntrappan när jag aldrig blir symptomfri. Blir sämre i miljöer med för mycket stimuli och kan fungera bättre vissa dagar i lugn hemmamiljö. Hur ska man gå vidare? Ska man fortsätta att anpassa och inte göra mer än man mår bra av så länge man har symptom?
Tänk att 4 veckor är fortfarande ganska kort tid, och det finns bra återhämtningspotential. Om du känner dig orolig är det dock viktigt att du söker vård för att få stöd i detta. Att bära oron själv hjälper dig inte när hjärnan ska ha lugn och ro.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Fick hjärnskakning 2017 och har haft besvär till och från med yrsel och trötthet sen dess. Bättre och sämre perioder. Har nu fått stora besvär: kan inte läsa, se på skärm och blir trött vid samtal, korta promenader etc. Varför har det försämrats så pass mycket nu?
Försämringar bör inte beor på hjärnskakningen i sig, den ska egentligen inte bli sämre. Annat runt omkring kan dock spela in i att symtomen ökar: En ökad aktivitetsnivå, mer att göra, mindre sömn, oro, nedstämdhet etc...
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Hjärnskakning vid 14 år, avsvimmad, lasarett 1 v, färgskalle gjord. Utvecklat sårbarhet. Kan det stämma.
18.56
Kan det finnas något samband med hjärnskakning och plötslig dövhet i ena örat (acusticusneurit) ett par veckor efter cykelolycka med hjärnskakning och spricka på käkleden. Framhjulet på min dotters nyköpta cykel lossnade och orsakade fallet.
Vårdcentralens läkare påstod att hon inte hade någon hjärnskakning eftersom hon inte hade kräkts.
Nej det stämmer inte. Man behöver inte ha alla av de initiala huvudsymtomen (medvetlöshet, förvirring, huvudvärk, trötthet, yrsel, illamående etc) för att det ska vara en hjärnskakning. Däremot bör man haft något eller några i kombination med en hård smäll mot huvudet.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
Sambandet med dövheten kan jag inte uttala mig om.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.57
Fick en kraftig hjärnskakning vid ett fall men kräktes inte. Kanske viktigt att berätta, att det inte alltid händer. För mig blev det sjukskrivning 2 1/2 månad för hjärnan fungerade inte och gjorde det egentligen inte på 6 månader.
Bra att du uppmärksammar detta! Man kan absolut få hjärnskakning utan att kräkas.
18.58
Hej efter min tredje hjärnskakning, för två år sedan, drabbades jag av pcs. Min erfarenhet säger att kunskapen hos läkare är sisådär. Vem och vart ska jag söka mig? Har besökt neurolog.
Hur vet jag om jag någonsin kommer bli bra igen?
Jag har huvudvärk minst 3ggr i veckan, går på akupunktur för detta. Hjärntrötthet, ljud och ljuskänslig, svårt att koncentrera mig, kan inte anstränga mig eller träna lätt utan att bli påverkad av de. Minnet sviker emellanåt och blir illamående ibland
Det är svårt att veta var man ska vända sig, och du är inte ensam om de problemen, att uppleva att man ej blir förstådd. Mitt tips är givetvis rehabiliteringsmedicinska kliniker, men det beror lite på var man bor i landet om det finns nära.
 
Prognosen är svår att uttala sig om, även när man jobbat länge med en patient både i utredning och behandling.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.02
Kan attackerna från Trigeminusneuralgi resultera i skador som kan jämföras med de från en hjärnskakning?

När mina attacker kommer känns det som fysiska slag mot huvudet.
Utan att veta ett direkt svar på detta så skulle jag inte tro det. Om man inte slår sig i samband med attackerna givetvis.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.02
Hur vet jag om jag kommer bli bra efter en hjärnskakning (Pcs) eller få bestående problem livet ut. Vad kan man få för hjälp om man får bestående problem?
Prognosen är svår att uttala sig om, även när man jobbat länge med en patient både i utredning och behandling. Man kan bli bättre även många år efter skada, men hur bra kan man nästan aldrig veta.
 
Hjälp med bestående besvär bör du kunna få på rehabiliteringsmedicinsk klinik.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.03
Det kommer in väldigt många frågor just nu. Nils svarar så fort han kan, men kolla gärna i flödet. Kanske en fråga som liknar din fått svar?
19.03
Hej!
Jag slog bakhuvudet i en vägg(missade ett trappsteg och tappade balansen).
Mådde illa efteråt och fick frossa....
Härefter har jag inget luktsinne och därmed sämre smak....
Kan jag få tillbaka sinnena?
Detta hände för ca 12 år sen....
Med vänlig hälsning, Marie
Luktsinne kommer sällan tillbaka, men kan göra det, ibland i begränsad omfattning. Smak hänger ju ihop med luktsinnet som du skriver.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.04
Hur vet man att man fått hjärnskakning? Kräks man alltid vid en hjärnskakning? När ska man söka hjälp?
Nej. Men man bör ha något av huvudsymtomen (medvetlöshet, förvirring, trötthet, yrsel, illamående, kräkningar etc) i samband med kraftig våld mot huvudet. Misstänker man att man haft en hjärnskakning bör man söka vård akut.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.05
Kan en operation i hjärnan jämnställas med hjärnskakning? Ex op av adenom på hypofysen /Cushings sjd.
Ja, även neurokirurgi kan ge upphov till skador i hjärnan som ger liknande symtom. Även dessa bör utredas och rehabiliteras.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.09
Kan en hjärnskakning ge upphov till migrän?
Nja, inte om det redan fanns anlag för det. Oftast får man en annan sorts huvudvärk.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.12
Hej! Försäkringsbolag påstår att den forskning som finns, hjärntrappan och de riktlinjer som gäller inom idrotten endast gäller för idrottare och inte "vanliga människor". Stämmer detta?
Ja, forskningen är främst gjord inom idrott, men beprövad erfarenhet visar att även inom det civilia livet så fungerar an gradvis ökning av aktivitet. Särskilt första dygnen är detta viktigt, och det har vi forksning på (Även om det inte kallas hjärntrappan där).
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.12
Kan hjärnskakning orsaka Parkinsons sjukdom ?
Studier på det känner jag inte till på rak arm.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.12
Ramlade slog i huvudet i skogen. Knäckte till i vänster sida, huvud och nacke.
Till akuten, inget på röntgen. Sedan 3 v. Ont i huvudet och nacke. Hörseln försvagad på vänster sida. Lämnade akuten själv, förvirrad. Hjärnskakning vid 8 år.
3 veckor är kort tid. Men givetvis kan både nacke och huvud drabbats. Om du är orolig bör du söka vård igen.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.13
Hej, Jag ramlade av en häst i full galopp när jag var 16 år och var på ridläger. Jag var medvetslös en kort stund och kräktes hela natten efter det. Nästa dag ville de att jag skulle upp på hästryggen och rida igen. Idag är jag 60 år och har haft vissa problem med minnet sedan dess och att berätta detaljerade händelser. Blir ett socialt handikapp. Förmodar att detta har att göra med händelsen?
Inte omöjligt, men inte heller något jag kan bekräfta då behövs mer information och en mer ordentlig utredning. Skulle nog ändå vara svårt att påvisa så här långt efter. Det finns även andra besvär som kan ge liknande symtom.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.13
Neurorehab ges ej till personer med ’hjärnskakning’
har jag fått i svar från vården
Vi är många som lider av sviterna efter hjärnskakning och lättare hjärnskador och ingenstans går att få hjälp med coachning och stöd i strategier för att underlätta vardagen vad gäller lätt uttröttbar,glömska, öronsus, huvudvärk , koncentrationssvårigheter, mm Det är socialt mkt handikappande och sänker livskvalitén.
Hjälp, snälla !!!
Det låter tråkigt att möta det, men jag vet att det ser olika ut i landet. Många kliniker jobbar med hjärnskakningar, kanske som sin främsta patientgrupp. Fortsätt söka tills du hittar en klinik som vill ta emot dig.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.13
Hejsan jag tycker det är JÄTTEVIKTIGT att det framkommer i media att det inte MÅSTE vara den här ”riktiga” hjärnskakning med kräkningar/svimning o dyl för att få bestående skador.
Alltså även utan de symtom som doktorerna klassar som hjärnskakning är allvarliga o kan ge bestående jobbiga besvär Jennie
Nej, även "enklare" eller "okomplexa" hjärnskakningar kan ge långvariga besvär, utan de initiala symtom du nämner.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.13
Hej! Min dotter på 29 år ramlade och slog i bakhuvudet för 1 1/2 år sedan, hon fick flera blödningar i hjärnan, hur vanligt är det att man får det och läker de blödningarna nån gång? Hon har tappat lukt och nästan all smak, kan det komma tillbaka? Och det otäckaste av allt, vad händer om hon slår i huvudet nån mer gång i framtiden?
Orolig mamma
Läker har det sannolikt redan gjort i den bemärkelsen att blödningar gått i regress. Övriga skador är mer svårt att uttala sig om, men sannolikt finns det kvar skador, kanske inte heller sådana som ses på en avbildning av hjärnan. Besvär med luktsinnet består ofta väldigt länge, om det kommer tillbaka över huvud taget kan det göra det i begränsad omfattning. Smaken hängen ju ihop med lukten.
 
Vad som händer vid en ny skallskada är som att spå i framtiden, men det är givetvis bra att undvika detta.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.13
Mina frågor är:
1: Är man individuellt olika känslig för stötar mot huvudet?
2: Får fotbollsspelare bestående skador av allt nickande?
1. Ja, det verkar vara så, och kan bero på flera olika faktorer.
2. UEFA har en stor studie angående detta på gång, men jag har inte sett några resultat ännu.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.17
Hej! Hur vet man om en lättare hjärnskakning gett bestående men, vad ska man vara uppmärksam på, förutom de första tecknen som illamående, huvudvärk o s v?
Det bör utredas av specialist. Dtt är svårt att hålla koll på detta själv, särskilt då symtomen påminner mycket om det man får av andra sjukdomar och skador (stress, oro, smärta, whiplash för att nämna några). Är man orolig att man är påverkad av sin hjärnskakning, bör man söka vård.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.18
Jag fick hjärnskakning i slutet på juli. Jag blev sydd med 19 stygn i pannan men ingen info eller ordination om hjärnskakning. Pga såret så var jag i stillhet första veckan men inte mentalt. Symtomen nu är värre än första veckan. Kan min första vecka ha försvårat och förlängt min läkning?
Nja, den bör nog snarare ha hjälpt dig. Däremot uppmärksammar du symtomen när du kommer igång igen. Så därför kan det vara av värde att sänka aktivitetsnivån, och söka vård om besvären är betydande.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.18
Kan det upprepade skakandet av bebisar ge hjärnskakning?
JA, och även mer allvarliga och farliga/livshotande hjärnskador.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.19
Hej
Min dotter fick en kraftig hjärnskakning efter att ha cyklat omkull och slagit huvudet i isen januari 2017. Hon insåg inte allvaret i det utan fortsatte sin utbildning som fysioterapeut uppe i Luleå, trots svåra problem. Hon har nu efter två år börjat kunna träna lite igen ( hon är träningsnarkoman) men är väldigt känslig gällande allt. Hon orkar inte mycket. Är en annan människa nu. Är det någon idé att söka specialist nu snart 3 år efter olyckan?
Absolut, det är fortfarande mycket som kan göras. Många av våra patienter kommer (tyvärr!) så sent till oss.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.20
All hjälp som finns i USA (tex ögonbehandling, syrebehandling, koordinerade insatser mm mm) mot pcs, är frustrerande att inte ha tillgång till som pcs-drabbad (sen 3 år), kan vi hoppas på tillgång till det i Sverige?? Eller hjälp att komma till USA?
Absolut här kan jag hålla med. Men det är också viktigt att veta att evidensen är begränsad för mycket av dessa behandlingar och därför kan vi inte ge dem i Sverige. Men en ökad flora av behandlingsmetoder skulle vi absolut kunna ta in.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.20
Stämmer det att man inte för somna om man misstänker hjärnskakning. Isf varför då?
Nej, man får sova, men ska göra det på vanliga tider, och inte lägga sig mitt på dagen när man känner att man är trött. DEtta gäller ju första 24-48 timmarna efter hjärnskakningen, och handlar om att utesluta eventuella pågående hjärnblödningar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.20
..är en kvinna på 57 år som har haft flera hjärnskakning ar i mitt liv.den första när jag var 15 år I en bilolycka.det sen en ridolycka osv.det som alltid har hänt är att jag alltid har tappat minnet ca 10 minuter innan olyckan o tills ca 4 timmar efter.kommer inte ihåg någon av den.har varit helt onormalt trött i hela livet
kan detta va något som härrör från olyckorna o kan jag göra når något idag åt det?
Det kan komma från en hjärnskakning, men kan också ha andra orsaker. SVårt att veta utan en ordentlig utredning.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.21
Hur hjälper kylning av hjärnan, såsom SHL hockey använder idag?
Tyvärr finns inte tillräckligt många studier på detta än. Finns vissa lovande studier på djurmodeller. Hoppas att den studie som pågår i SHL påvisar en förbättring, och att detta bekräftas av andra studier så det kan börja användas om det hjälper.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.24
Hej! Jag har drabbats av hjärnskakning vid 2 gånger i vuxen ålder. Kan detta orsaka eventuell tidig demens senare i livet?
Studier skiljer sig lite i resultat, men det verkar finnas en mindre ökad risk för demens även efter hjärnskakningar. Ökningen är dock liten, och man måsta ha andra anlag också för att utveckla demens.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.25
Hej igen! Beklagar om min fråga inte var tydlig nog. Försäkringsbolag menar att forskningen inte skulle vara tillämpbar på "vanliga människor" tex att "medvetslöshet inte är ett obligat fynd vid hjärnskakning" och att "Varaktig kortvarig medvetslöshet eller övergående kramper medför i sig någon förändring av den fortsatta handläggningen och saknar prognostisk betydelse".
Tyvärr kan jag inte riktigt svara på detta heller då jag inte ser originalfrågan...
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.25
Hej! Kan 1. hjärnblödning eller 2. hjärnhinneinflammation orsaka samma problem som hjärnskakning? Tänker på mannen, som ringde o hade svårt att minnas en bok han läst, en film han sett.. Jag fick en förlossningsskada, antingen 1 el 2 o har samma problem, f ö är det bra!
Ja, symtombilden är mycket lika.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.28
Har haft utmattningssyndrom och depression under många år. Symptomen på det och på hjärnskakning överensstämmer på väldigt många punkter. Hur kan det komma sig.
De är alla sjukdomar som påverkar hjärnan och dess funktion, utan att tydligt påverka dessa struktur. Och skador i hjärnan verkar ge liknande besvär oavsett orsak eller lokalisation.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.28
Fick hjälp i USA efter att gått runt i ett oerhört mörker i 2 år. Svenska vården hade inget att erbjuda. Nu återställd till 98%. Tack för att jag själv orkade ta tag i min situation.
19.28
Hej! Det påstås av en av försäkringskassan läkare i Västra Götaland att man måste ha varit avsvimmad för att få hjärnskakning. Är detta korrekt?
Nej. Det stämmer ej. Se svar nedan.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
Hej jag undrar om lukt & smak påverkas av hjärnskakning. tal hur man pratar.
Det kan påverkas, men ofta krävs mer allvarliga hjärnskaor/blödningar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
Är TIA en form av hjärnskada?
Vad kan man göra själv?
Ja, men oftast av övergående art och påverkar ej hjärnans struktur. (precis som hjärnskakningar!). Initialt bör man vila mycket och öka sin aktivitet gradvis. Man bör söka vård vid båda tillfällena om man upplever fortsatta besvär.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
1. Kan ålder påverka om man läker eller inte`?
2. Har man chans att bli frisk efter 7 års besvär eller är det kroniskt?
1. Generellt är det så att ju yngre man är, desto bättre återhämtningsförmåga har man. Många faktorer spelar dock in!
2. Efter 7 år bör den mesta återhämtningen ha skett, men fortsatt kan små förbättringar ske. Med rehabilitering och strategier kan mycket förbättras!
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
Om man inte vilar ordentligt efter en hjärnskakning, kan symptomen bli mer långvariga då? Fick inga rekommendationer alls från vården när jag skickades hem från akuten.
Det finns forskning som pekar på det, men det är inte helt entydigt.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
Mia - kolla upp UPMC concussion cliniici Pittsburgh. Hjälpte mig.
19.29
Har varit utbränd och hade exakt samma symtom som hjärnskakning.
Finns det likheter med hjärnskakning?
Båda påverkar hjärnan. Även långvarig stress ger faktiskt skador i hjärnan, om än reparerbara. De ger liknande symtom, såsom trötthet, kognitiva och känslomässiga svårigheter.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.29
Min man opererades i maj för subduralhematon, på båda sidorna. Han är trött, har ingen ork, får huvudvärk och glömmer bort olika saker,han har svårt att sova hela nätterna, vaknar, somnar om efter ett tag,Han undrar hur länge det ska vara så här? Han blev op på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Finns det ingen uppföljning planerad och han fortfarande har så stora besvär bör ni söka vård igen.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.32
Lite "roligt". Sitter just nu på akuten med hjärnskakning och hörde programmet på Tv:n.
19.32
2013 ficka svininfluensan och låg nedsövd 11 dagar på IVA.Efter det har jag problem med närminnet, trötthet, koncentration ljud kommer det att fortsätta eller finns det en möjlighet att det går över
Det är svårt att veta exakt vad som hänt, och därmed också svårt att uttala sig om prognos.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.32
Det kommer väldigt många frågor just nu. Nils svarar så fort han kan.
19.33
Kan en hjärnskakning förvärras av att man druckit alkohol precis efteråt
Bra fråga som jag borde kunna svaret på, men vet inte vad jag ska referera till. Får undersöka detta närmare så jag lär mig något!
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.33
Barns hjärna. Barn ramlar ofta och slår i huvudet. När bör man checka upp hur det gick med hjärnan?
Om man misstänker en hjärnskakning. Tänk på samma sätt som om man misstänker att barn far illa, då ska majn anmäla. DEt räcker med en misstanke för att söka vård för hjärnskakning. Ni föräldrar, förskolepersonal och andra kan inte veta om det varit en hjärnskakning eller ej.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.33
För c:a 6 månader ramlade jag ganska handlöst omkull. Tror inte jag skadade själva huvudet. Kort där efter fick jag stroke. Kan det finnas ett samband?
Nej, det tror jag inte.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.38
Kan man efter en svår hjärnskakning som barn utvecklas till cervikal dystoni senare i livet?
Denna fråga vet jag tyvärr inte svaret på.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.38
Är det vanligt att man får minnesförlust precis när man skadas
Mycket vanligt. Att tappa minnet just före och efter olyckan är ett typiskt symtom.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.38
Vad är senaste rönen om snabb kylning av huvudet vid hjärnskakning?
Vi har för lite evidens för att använda det i vården. Det finns vissa lovande djurstudier. Förhoppningsvis kommer det mer på människor under åren som kommer.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.38
Jag har läst att hjärnskakning kan leda till att man skelar: dold skelning. -Något som kan var svårt att upptäcka då det har symptom som liknar hjärnskakning. Hur vanligt är detta? Bör alla som lider av långvariga symptom efter hjärnskakning testa om de har dold skelning?
Ja, det förekommer, men jag vet inte hur vanligt det är. Vi har dock för vana att skicka patienter med hjärnskakning och svårigheter som vi inte kan få fatt i till ögonklinik för undersökning. Alla behöver nog inte undersökas, men några...
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.47
Kraftigt trauma mot bakhuvud vid sex års ålder-diagnos hjärnskakning
Bilolycka vid 20 års ålder- diagnos whiplashskada
Vid 29-års ålder- diagnos MS.
Kan det finnas något samband?
Med vänlig hälsning Victoria
Nej, jag har inte sett några studier som visar på ökad risk för MS efter hjärnskakning.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.47
Är det farligt att Flyga efter man har fått en hjärnskakning?
Efter att blödningsrisk uteslutis ska det inte vara något problem. Många kan dock uppleva själva flygningen, tryckförändringar, ljud etc som mycket obehagliga när man har besvären efter hjärnskakning. Och eftersom vi tryckt så mycket på att det är viktigt att vila dagarna efter olyckan, så kanske det kan vara bra att avstå.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.47
Hej. Har det nån betydelse om man slår bakhuvudet eller pannan? Snubblade igår o slog pannan, nu är ena ögonlock fyllt med blod som runnit ner fr pannan...
Det är många faktorer som spelar in. Fallhöjd, hastighet, underlag, hur ens skallben är uppbyggt, så visst kan det ha betydelse, men svårt att svara på hur för den specifika personen.
 
Jag tycker du bör söka vård för ditt ögonlock i alla fall.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.47
Hej
Varför uppstår ofta sömnproblem efter hjärnskakning ?
En känsla av trötthet vaken tid men kan ändå inte sova på natten
Ser fram mot förklaring
Med vänlig hälsning, Johan
Den trötthet som man får efter hjärnskakning är inte den vanliga trötthet som gemene man upplever. När man blir "hjärntrött" blir det snarare så att hjärnan går igång än att den varvar ner, och trots att man vill och behöver sova kan man inte, för tankarna rusar bara runt och håller en vaken. Olika avslappningstekniker/mindfulness och framför allt balans i aktivitet och vila kan hjälpa. Ibland kan rena sömnåtgärder eller sömnmediciner.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.48
Råkade ut för en hjärnskakning i börtjan av januari min 7:e, har problem med huvudvärk, dubbelseende och enorm trötthet sedan dess. Min hälsocentral verkar inte ta mina problem på allvar, hur ska jag gå vidare?
Sök antigen till en annan vårdcentral eller via egenremiss (se 1177.se) till specialist, neurolog eller rehabiliteringsklinik. 9 månader med problem efter sjunde hjärnskakningen bör tas på allavar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.49
Jag har haft 3 hjärnskakningar under mitt liv. Som 6-åring åkte jag skridskor och blev påkörd av en mopedist som också körde på isrn. Fick enligt sjukvården ligga hemma stilla i en vecka.
Sedan som 12-åring blev jag stångad i huvudet av en kviga som blev avundsjuk när jag och mina vänner klappade och skötte om en häst i en hage. Blev medvetslös. Hamnade på ett landsortsjukhus, blev röntgad och sedan liggande kvar på sjukhuset 1 vecka.
3:e gången var jag 23 och gick i bilskolan och vår nil blev påkörd och jag slog rejält i huvudet. Huvudvärk o kräningar efter det.
Är idag 68 år.
Undrar om jag skall be om en hjärnröntgen. Jag är jätterädd att få hjärnblödning kanske pågrund av att av alla slag kärlen har försvagats.
Får ibland domningar på ben , fot som sedan går över. Är mycket orolig.
Maria från Stockholm.
Kärlen i hjärnan kan försvagas av olika anledningar, men tre hjärnskakningar i ungdomen bör ej ha så stor påverkan. Är du orolig och får sådana neurologiska bortfall som du beskriver kan det dock vara bra att söka vård på hälsocentral. De kan kanske förklara vad besvären mer sannolikt beror på, eller remittera till en avbildning av hjärnan om de tycker det behövs.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.49
När tror du att fMRI kommer att bli ett diagnosverktyg för personer med hjärntrötthet?
Tyvärr ligger det fortfarande några år bort. Jag hoppas dock mycket på det eftersom jag gjort en del forskning kring detta själv med lovande resultat.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.50
Min man, som nu är 81 år gammal, har sedan ungdomen varit mycket darrhänt. Vad det beror på har han aldrig riktigt fått reda på. Någon har vid något tillfälle sagt att det ev. kan bero på hjärnskakning som han fick i ungdomen. Frågan är därför: Är det möjligt att bli darrhänt resten av livet av en hjärnskakning?
Det är inte vanligt att så sker. Jag skulle tro att det finns andra förklaringar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
19.55
Tack för alla kloka frågor! Tyvärr kommer vi inte att hinna svara på alla. Kolla gärna i chatten om en fråga som liknar din redan fått svar!