SVT rapporterade · Vilka frågor splittrar befolkningen där du bor?

Invandring, köttkonsumtion, varg och tiggeri – det är några frågor där åsikter ofta blir extremt starka och där motståndarsidorna har svårt att mötas och föra samtal. Enligt forskare ökar polariseringen i Sverige i vissa ämnen. Hur låter det i dina flöden och i lunchrummet på jobbet? Finns det ämnen som bränner till extra – där folk tappar sans i debatten?  
Hej i chatten! Kul att så många är inne och skriver. Fortsätt gärna med det. Vill dock påminna om våra regler i kommentarsfält. Allt för svepande eller generaliserande kommentarer är inte okej i tråden här. Det är inte heller okej med personpåhopp eller rasism. Lägger en länk till kommenteringsreglerna här; 
 
11.16
Att ekonomin är ansträngd pga den höga invandringen och hur politikerna hanterar situationen.

-Magnus
11.18
Sveriges största problem är invandringen och då är man rasist, samt narkotikan detta är olösligt sorgligt men sant. Politiskt misslyckande.

-Thomas
11.27
Invandringen. Många är lågt utbildade här, men "vet" hur allt är. Att fråga efter källor och andra bevis möts av förakt. Då blir diskussionen svår att fortsätta, vill jag lova.

-Malin
11.54

Invandring, vi är inte så många svenskar kvar här, det finns en dåld rasism, gängbildningar en grannes hund kastade dom sten på, blev själv erbjuden narkotika... Man går inte ut på kvällen tyvärr. 

- Nisse

13.29
Att se hur sin omgiving ser ut på jax i borlänge. Alla i vita medelklassen som bor i helvita områden, typ övretjärna, hagalund -Tycker man är rasist om man är emot mer invandring. Låt dom i borlänge kommunstyrelse bo på jax eller tjäna ängar.. Få se om dom tycker lika efter 6 månader!

-Jocke
13.30
Invandring samt narkotikan är två frågor som jag uppfattar som "svårdiskuterade".

-Erik
14.17
Skolnedläggning

-Inflyttad
14.39
Politik, personer förstår inte och vill inte förstå att politik är mer än ett singulärt spektrum, att olika partier har fler dimensioner än bara en. Detta gör det väldigt volatilt ämne att diskutera.

-Axel
14.48
1) Invandring 2) kriminalitet som ökar av att staten lyser med sin frånvaro och att många ungdomar inte har någon respekt för äldre människor och privategendom nuförtiden. Samt att det görs väldigt lite från statens sida att stoppa utländska stöldligor som kommer på besök i mellan åt.3) Försämrad kommunala service.4) Ekonomi och jobba

-Nicklas
15.56
Intressant att det inte ens i detta digitala forum går att få en saklig diskussion om frågan, utan ställningstaganden och personliga definitioner om hur saker och ting är. Jag har ytterst sällan upplevt en het och polariserad debatt irl.

-Sofia
16.29
Invandringen är absolut svårast att diskutera. Så fort jag som infödd svensk öppnar munnen och bara antyder kritik i denna svåra fråga får jag veta hur rasistisk jag är. Intressant nog går det utan problem att diskutera detta med mina invandrade vänner. De kan dessutom säga saker som jag aldrig skulle "komma undan med".

-Nilla
17.36
Frågor där människor har en annan åsikt än en själv, även om vissa frågor sticker ut mer än andra. Det är många debattörer som inte anpassar resonemanget utefter logik utan de försöker anpassa logiken utefter resonemanget och då blir det ett ologiskt haltande samtal. Många välcementerade känsloargument som skapar en fet faktaresistens som inte leder framåt och då är det ändå vuxna människor.

-Peter
07.05
Jag har en kompis på motsatt sida av spektrat(berättar inte vem som står på vilken sida), men vi har ändå en hel del lika åsikter. Exempelvis vårt motstånd mot casinoreklam och mot den förda skogspolitiken samt dess mål att åstadkomma orealistiska mängder biobränsle. Vi kan även diskutera meningsskiljaktigheter, men det är ändå god ton, och det är något vi båda medvetet eller omedvetet försöker behålla. Det är nice!

Kanske är en viss skillnad när man bildat en personlig relation till sin meningsmotståndare.
18.09
Kärnkraft är en fråga som polariserat också vad jag märkt

-Anonym
07.05
Lite intressant dock att det inte är traditionella vänster-höger-frågor inte polariserar. Har intresserat mig under det senaste året för nackdelarna med växande inkomstklyftor, nedskärningar och vinster i välfärden och det är inte sådana frågor som är känsliga när jag möter vänner på andra sidan av det politiska spektrat
18.41
En ärlig diskussion med välunderbyggda argument skilda från ens egna kan ibland leda till en helt ny aha-upplevelse som leder till personlig utveckling. Finns ju ingenting häftigare. Medan oärligt ljug och jidder dödar hela samtalet. Men är man bara ute efter egna åsikter kan man lika väl sitta tyst och tänka. De enda människor jag verkligen stör mig på är de som försöker tysta andra människor de inte håller med. Kan man inte på ett vettigt sätt argumentera för sin sak, utan att försöka tysta "motståndaren", kan det ju vara ett tecken på att man själv har fel.

-Janne
20.20
Invandring. Ett negativt uttalande och mna blir påhoppad och utesluten på direkten. Åsiktsbubblan verkar liten då man bara "får" tycka att invandringen alltid är fantastiskt och fungerar suveränt i alla lägen. I media är bilden nästan likadan. Väldigt modigt tycker jag det är av journalister som granskar invandringens baksidor, det är inte många som vågar göra. En nyanserad diskussion där man faktiskt har absolut yttrandefrihet skulle behövas. Tack! :)

-Stefan Larsson
20.20
Kärnkraften tycker jag är svårdiskuterad. Vissa ser inget annat val än att omedelbart stoppa all kärnkraft i landet "för miljöns skull". Exporterad kärnkraft är i varje fall bättre än lokaleldad kolkraft. Vår tids största utmaning är växthuseffekten. Tidsramen är fåtalet 10-tal år. Uran "kan man ta hand om sen" eller iallafall har vi mer tid på oss att lösa den frågan.

-Stefan Larsson
07.05
Invandring. Om jag flyttar till ett annat land, då får man anpassa sig till lagar och regler som gäller där. Det gäller även i Sverige 😁😁
07.05
Tiggeriförbud, handlar helt enkelt, de som är för ett förbud, vill inte se romerna och handlar inte om något annat. Nu går det på Pride med att förbjuda Pride flaggan, kommuner som säger att det är fullt och de inte kan ta emot fler flyktingar... Detta är bara en början utan viktigaste att vi sätter ner foten och säger stopp! Det räcker nu vi måste sluta att vara rädd för allt främmande och nytt. Handlar inte bara om jag ska, längre
07.04
Invandringsfrågan är svår eftersom jag själv är invandrare och farit illa av systemets långsamhet:
www.vlt.se
Jag har svårt att inte ta angrepp på invandrare personligt.
07.04
Blir lite konstigt när media vill diskutera en polarisering den själv bidragit till att skapa under de senaste åren. Vad är agendan?