SVT rapporterade · Chatta med oss om hur du fick ditt jobb

Godmorgon! I dag vill vi gärna hör hur ni fick era jobb. 
Gick du via arbetsförmedlingen eller fick du ditt jobb på annan väg?
08.19
Genom Arbetsförmedlingen. Känner många som hittat sitt jobb genom Platsbanken
08.19
Nej, har lärt mig att skriva CV (och aktivt fylla på med nya erfarenheter) även sånt som jag gör på fritiden för att visa att jag är en aktiv person. Lyckas alltid få jobb då jag även lärt mig den sociala konsten att bemöta på rätt sätt + dress for success dvs klä dig för jobbet när du ska på intervju.
Lycka till!
08.24
När man blev arbetslös så var man illa tvungen att skriva in sig på arbetsförmedlingen. deras jobbsökande åtgärd va att skicka en vidare till ett outsourcat CV-skriva-företag som pågick i flera månader.
Frågade en kompis som jobbade på ett lager om de hade mycket att göra, fick jobb samma dag.
08.33
Mina ferie och kvällsjobb fick jag genom släkt och vänner.
Då jag sökte ”riktigt” jobb 1994 var det mer eller mindre, vad jag minns, på ArbetsFörmedlingen de flesta företag sökte ny personal och jag sökte en tjänst där.
Idag när de flesta företag har sina annonser på sina olika sidor på internet är det mycket enklare för de som har drivförmågan att leta själva.
Jag tycker att AF har en viktig funktion för de sämre lottade i samhället som behöver hjälp med att hitta jobben och presentera sig själva på ett sådant sätt att företagen kan se värdet på just denna sökande jämfört med tex. ett drivet charmtroll som bara stannar ett halvår.
09.18
Har aldrig fått ett arbete genom arbetsförmedlingen, har alltid ordnat själv .
09.18
Jag känner ingen I min bekantskapskrets som någonsin fått ett arbete genom Arbetsförmedlingen.
09.18
Var inskriven på arbetsförmedlingen, fick en handledare som knappt brydde sig med att hjälpa en och fick det nuvarande jobbet via ett bemanningsföretag.
09.18
Via en Facebookgrupp som hette ”jobb i x” där x är staden jag bor i.
Sen har jag fått jobb via personliga kontakter där man känner någon som letar extrapersonal
09.18
Jag fick en sk platsanvisning från arbetsförmedlingen när jag studerat klart. Om man inte sökte tjänsten kunde man bli av med a-kassan. Det var till ett företag som min dåvarande pojkvän (numera make) arbetade på så det kändes lite konstigt att kontakta chefen som jag träffat tidigare. Då vi är konsulter tyckte chefen inte att det var några problem så jag fick jobbet jag sökte och arbetar där än, 19 år senare.
09.18
Googlade på intressanta företag, deras jobbannnonser hade de på sina egna hemsidor.

Aldrig hört något positivt om arbetsförmedlingen
09.20
Jag har aldrig använt mig av Arbetsförmedlingen. Har fått jobb genom att skriva eget CV och hålla det uppdaterat och söka hos företag via internet. Samt så har jag även fått jobb genom kontakter då deras jobb behöver personal.
Men jag håller med som tidigare inlägg att AF är bra för mindre lottade som har det svårare.
09.20
Fick mitt jobb via arbetsförmedlingen då arbetsgivaren ringde och klagade på att de inte kunde hitta provare enligt sökkriterierna. Min handläggare fick höra detta och hänvisade arbetsgivaren till mig. Utan större ansträngning blev jobbet mitt.
09.34
Mitt första jobb som var ett sommarjobb fick jag genom kommunen, efter det har jag antingen fått jobb genom jobbmässor, annonser på bl.a. Arbetsförmedlingen eller genom att helt enkelt kontakta intressanta företag. Har funnit att arbetsförmedlingen kan ha en del bra annonser men aldrig behövt besöka deras kontor.
09.34
Har under 40 år haft 22 anställningar hos 16 olika arbetsgivare i 14 olika branscher. 2 av jobben gick genom Af varav det ena ledde till en anställning på just Af.
09.34
Fick jobb via AF för några år sedan. Då hade arbetsgivaren sökt i AFs plantsbank och ringt upp mig. Det blev intervju och anställning samma dag.
09.34
Varit arbetslös men gick i pension när jag fick en ny arbetsförmedlare som kränkte mig. Tyckte inte jag gjort något på ett helt år fast jag bara ut njuta enstaka dagar av aktivitetsfältet i varje månad. Jobbat jätte mycket på vikariat som jag ordnat själv. Haft 4 arbetsförmedlare endast en som bemöter sina arbetssökande med respekt och förståelse. Varit ute på coach företag vilket jag upplevde som meningslöst, när man lyssnade på en föreläsning 3 gånger (var tvungen att deltaga på dessa,väldigt dåligt med utbud)vilken meningslös utbetalning av skattepengar till privata företag eftersom det inte leder någon stans.
09.35
De på arbetsförmedlingen gör säker nytta för några, fast i min erfarenhet så är det bara ett tvång för att få ut ex. A-kassa eller ersättning från Försäkringskassan.
Jag var inskriven fast inte aktiv där, gjorde bara det som behövdes för att få ut min ersättning.
Jag fick mitt nuvarande jobb via kontakter och gången innan genom att besöka företag.

Båda gånger var utanför Arbetsförmedlingens hjälp, hade de hjälp mig med lastbilskort så hade jag fått jobb på 10min. Hade flera företag som ville anställa mig om arbetsförmedlingen gick in och betalade utbildningen, fast enligt arbetsförmedlingen så behövs det inga lastbilschaufförer, så det tog mig själv 2 månader innan jag fick jobbet på egen hand.

Som någon nämnde nedan så är arbetsförmedlingen bara en portal med länkar till andras hemsidor.
09.49
Finns olika grader av hjälp. Fått hjälp av Arbetsförmedlingen har man när man använder sig av platsbanken. Woops...tror det eller ej men det är sant. Viktigt att ha det med sig. Kan du som individ marknadsföra en person som du träffat ett antal ggr för en arbetsgivare. Om svaret är NEJ. Varför skulle en arbetsförmedlare kunna marknadsföra dig som saknar ett jobb. Utan egen vilja och driv så hjälper det inte ens att koppla in högre makter. Det är lätt att gnälla utan att tänka sig för.
09.50
Jag jobbar som Arbetsförmedlare och jag kan bli lite irriterad på personer som har sökt och fått jobb genom annonser på Platsbanken men som i andra andetaget säger att de aldrig fått någon hjälp på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är en förmedling och inte en organisation som ska bära ut folk på jobb. Just nu finns det nästan 40 000 annonser på Platsbanken så det finns jobb att söka och få. Rekryteringar som Af i högsta grad är involverad i.
09.55
jag har varit arbetslös i flera omgångar. På stöd o Matchning flera gånger....jag har en bra utbildning som akademiker men erfarenhet...45 år gammal..AF kolla INTE på individen..du får en brochur välja vem där passa dig...och det är bland nysvenskar som inte kan språket..hur hjälpa det mig ?? konstigt sen säga dem flytta till stockholm med din fina utbildning ? jag har aldrig fått hjälp-ett jobb-relevant coaching från AF..hör från dem anställda invandring och administrationen är ett stort problem....AF är idag ett administrativt monster, o hjälpa ingenting tyvärr.
10.24
Mitt första jobb fick jag genom en person på min praktikplats, vars flickvän jobbade med ett projekt som behövde folk. Jag hoppade på ett kort kontrakt som sen ledde till fler korta jobb på samma ställe och sen längre projektanställning. Mitt nuvarande jobb fick jag helt utan kontakter genom en annons som fanns på många ställen men jag hittade den på Facebook. 95 sökande till platsen.
10.24
Nya tider och en ny arbetsmarknad kräver en ny organisation. MEN människan är den samma och evolutionen har INTE förändrat hur vi alla fungerar eller vilka grundläggande behov vi har som individer. Detta är vardag för varje arbetsförmedlare att förhålla sig till. Det är i dessa tider ett mycket utmanande och spännande arbete Arbetsförmedlingen utför för både arbetsgivare och potentiella arbetstagare.
11.06
Jag hade god kontakt med en tidigare chef och när jag uttryckte att jag skulle vilja göra något annat så tipsade hon mig vidare till en annan firma där jag fick efter lite om och men börja en fast anställning utan provanställning först samt ut på ett konsultuppdrag direkt. Senast jag använda arbetsförmedlingen eller någon annan jobbsökarsajt var 2012-2013 men det ledde inte till något jobb utan via en bekant (sedan dess har jag alltså bytt jobb tack vare min förra chef).
11.06
Jag blir så trött på alla som har en åsikt om Arbetsförmedlingen när dom inte ens är inlästa på vilket uppdrag Arbetsförmedlingen har. Och JA, jag har själv varit en av dom...
Att Arbetsförmedlingen "tvingar" personer att söka vissa jobb är egentligen ett krav som din a-kassa har. Arbetsförmedlingen är kontrollmyndigheten som ska se till att man som arbetslös kommer snabbaste vägen till arbete, inte 5 arbetslöshet år i väntan på drömjobbet. Arbetsförmedlingen ska sänka kostnader för bidrag/a-kassa och få ut fler personer i jobb. Och jag vet att det inte är lätt att hitta jobb. Men att en handläggare på en myndighet med kanske 400 personer att coacha inte kommer servera dig ett arbete på silverfat är ju en självklarhet. Och alla som säger "Hade AF gett mig den utbildningen eller det körkortet hade jag fått arbete direkt" alltså att studera i Sverige är gratis. Du får ta CSN som alla andra. Och körkort är något som kostar pengar, även om AF betalar för det. När AF ger en person ett ex lastbilskörkort så tas stora summor från "skattebetalarna" för att bekosta det. Därför kan inte alla som vill ha ett körkort eller utbildning få det.
Jag tycker vi ska vara tacksamma över att AF inte kastar ut utbildningar till alla som önskar det, då hade myndigheten kostat bra mycket mer varje år.
AF ska finnas för dom som inte kan hitta arbete på egen hand, inte för gnällspikar som gått arbetslösa i 3 veckor men som vill ha allt från gratis-menyn.
11.06
Man bör komma ihåg att det inte är arbetsförmedlingen som anställer utan det är arbetsgivaren som anställer, anser arbetsgivaren att sökande inte har den kompetens som krävs, ja då får man inte anställning. Arbetsförmedlingen kan alltså inte tvinga en arbetsgivare att anställa någon. Vad arbetsförmedlingen däremot kan göra är att rusta den arbetssökande med tex utbildning så att hen motsvara arbetsgivarens krav och önskemål.
Jag fick själv arbete via arbetsförmedlingen efter att jag gått en kompetens höjande yrkesutbildning. Idag är jag egenföretagare med krav på kunskap och kompetens på min personal!
11.06
Jag blev rustad med CE-Körkort genom AF.
Tack vare detta fick jag byta bana och arbeta som transportör.
Min sambo fick arbete genom matchning hos AF.
Jobbar på samma plats i drygt 10 år.

TACK AF!!!!!
11.06
Platsbanken är en bra central plattform i jobbsökandet, som jag använt utan inblandning av AF.
I mitt fall har de endast agerat kontrollant och bidragit med stress, ingen faktisk hjälp på vägen till ett nytt jobb.
De har även använt hot och straff för de enklaste misstag (misstag de även själva har begått utan minsta lilla tankeställare om varför de behandlat mig som en robot när de själva får vara mänskliga).
11.30
Fick inte mitt jobb direkt via Arbetsförmedlingen, men Arbetsförmedlingen där jag bodde hade en slags utbildning som dom kallade det, där man skulle försöka luska ut vad man skulle passa som och från det gick jag en utbildning som sedan ledde till mitt nuvarande jobb.
11.30
Lägg ner AF. Har aldrig besökt denna lekstuga under mitt sextiåriga arbets liv. De som har svårt att hitta jobb måste försäkringskassan ta hand om vilket redan sker med låtsas jobb som kan leda till riktiga jobb. Vill en arbetsgivare ha folk kan de annonsera.Behövs ingen Mamma på AF för detta.
11.31
En dag hände det något i livet och jag fick behov av hjälp för att återkomma till arbetslivet. Då fick jag verkligen stöd via Arbetsförmedlingen helt utifrån mina behov, och att kunna få det i livets olika skeenden är det jag tycker att Arbetsförmedlingen är bäst på. Jag fick mitt stöd via av en arbetsförmedlare som koordinerade både arbetsträning, sius-insats och anställning med lönebidrag för att stötta mig ut i en ny anställning efter en lång sjukskrivning. Men jag vet också att utan mitt egna driv hjälper inga insatser, var och en måste äga sin planering och ta ansvar för den för att komma framåt. Att jag sökte jobb hos Arbetsförmedlingen blev helt naturligt och jag älskar verkligen mitt jobb när jag känner att jag kan göra skillnad för någon annan, men det som ofta glöms bort i alla sammanhang är att det är politiken som styr Arbetsförmedlingens uppdrag. Det har under mina 10 år i myndigheten varit många förändringar med olika inriktningar och målgrupper i fokus, helt beroende på vilken färg som styr politiken för tillfället.
11.31
"Platsbanken är en bra central plattform i jobbsökandet, som jag använt utan inblandning av AF. " Kära hjälper mig själv... Vem tror du lägger in annonser och håller kontakten med arbetsgivare? Platsbanken är arbetsförmedlingens och administreras av just arbetsförmedlingen. Jag har fått mycket hjälp av AF och bra handläggare där, i allt från att skriva CV och få förslag på jobba att söka. MEN det är inte AF som anställer utan arbetsgivarna, dessa har ibland en förmåga att söka efter den utopiska medarbetaren (men det nu kan vara)
13.29
Hej igen

jag känner mig väldigt träffad av vad "Fd AF Anställd" säger i sitt meddelande.

Sant att jag bara vara arbetslös i en kortare period som det blev i detta fallet är en sak. Fast när man pratar med varje Åkeri i sin stad som säger att de verkligen behöver chaufförer med C/CE kort och sedan har en arbetsförmedling som säger att det absolut inte behövs några Chaufförer, så är väl något fel på systemet. Jag har aldrig sagt att AF skulle bekosta hela utbildningen, kunde själva putta in pengar för det, Jag vet att man kan få CSN för det med. De sa klart och bestämt att nej, det behövs inga chaufförer. Du ska bara söka dessa jobben i dessa kommunerna, redan efter en månad är man klar med det. Ska man se få tag på sin handledare kan de ta veckor innan man får svar, hade väl troligen otur med en dålig handläggare bara där.

Som du själv säger i ditt meddelade AF är till för att få folk komma tillbaka till arbete så fort som möjligt och jag hade ju ett erbjudande som jag inte fick ha tydligen. Ett lastbilskort kostar skattepengar, att får ersättning från försäkringskassan eller CSN kostar också skattepengar alla har inte rätt till A-kassa. De som inte har rätt till A-kassa får sina krav från försäkringskassan, AF som sitter i mitten sätter upp planen för hur man ska få sin ersättning under arbetslösheten.

någon får gärna rätta mig om jag tänker helt fel i detta koncept och vet att vi har spårat ur lite från "hur du fick ditt jobb". Fast om pengar tas från arbetsförmedlingen, försäkringskassan eller CSN, så blir ju ändå alla som jobbar drabbade av att arbetslösheten, de är ju de som ska betala för de flesta som är arbetslösa.
/Andreas
13.29
Jag har aldrig haft med arbetsförmedlingen att göra, det har fungerat ändå, men det beror troligen en del på att jag är vit, svensk och inom mitt yrke är det brist på personal på alla nivåer. Men så blev jag sjuk och hade kontakt med arbetsförmedlingen för arbetsträning för att ta mig vidare men det gick långt ifrån bra, blev hotad av förmedlaren, bytte förmedlare till en som hela tiden utryckte sin stora arbetsbelastning. Under denna tiden mådde jag mycket dåligt och kände stor skuld och press att vara en lätt och följsam klient men detta gjorde mig bara sjukare och har lett till längre sjukskrivning och ett mycket sämre självförtroende. Jag önskar att detta inte hade hänt för nu har jag blivit rädd för kontakt med arbetsförmedlingen och önskar att jag hade haft en annan bild. Att arbetsförmedlingen misslyckas i kontakten med klienter beror inte bara på klienterna men också den arbetsbelastning arbetsförmedlarna har. Det går inte att utföra ett bra arbete om det finns en ständig och omfattande överbelastning. Det tillsammans med ett otydligt uppdrag blir samhällsekonomiskt helt åt fanders.
13.29
Har haft tjafs o en massa besvär, med mina handläggare. Fick jobb, i somras, men fick ej vara kvar, på grund av att det behövdes inga personer mer, på detta stället. Alla mina jobb, som jag har sökt har inte någon af-förmedlare tipsat om. De är skit! Är utbildad inom en bransch o har inte fått något jobb, inom den branschen. Har jobbat inom ett fjärde yrkesområde. Jag anser, att af o dess handlare inte är kloka. Tycker att detta är fel. Vill man o kan man jobba, så ska det finnas hjälp o stöd. Af hör inte ens av sig, man får inte byta handläggare o har konstiga regler.
13.36
Jag till dit jag ville jobba och började jobba
14.02
Har aldrig fått jobb genom arbetsförmedlingen , slöa handläggare som alltid vet bäst inte ett dugg lyhörda för kunden. Bra att det läggs ned. Har alltid fixar arbeten själv
14.43
Jag hittade mitt jobb på Platsbanken, så jag får nog säga via Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har ju uppdraget att sammanföra arbetssökande med arbetsgivare och Platsbanken fyllde just det syftet för mig.
14.43
Hej, jag har haft med arbetsförmedlingen att göra i omgångar och ja, de har haft sina krav och akassa sina. Tror ni att det blir bättre med pengahungriga kapitalister så biter ni nog er i foten.
14.43
Är det knappt tjugo procent av de som har/ har haft kontakt AF som är nöjda så säger det väl en del om AF: service? Slöa ointresserade, tjänstemän som inte har större intresse av att människor kommer i arbete?! Lägg ner hela klabbet ! Spar på statens pengar !
14.43
Arbetsförmedlingen.
16.18
Både själv och arbetsförmedlingen
16.20
Om man vill vänta på af.får att få jobb!då måste man vänta Hella sitt live ...
18.09
E tillbaka efter cancer-op, men med komplikationer lite, e grafisk designer med högskoleutb - fick erbjudande om tungt lagerjobb om jag hade gått SFI-utb. Perfekt matchat!
19.32
Har aldrig fått hjälp av arbetsförmedlingen!
19.35
Via kontakter, AF och att man själv har ringt och frågat om man hört någon tipsa pm arbete.
20.51
Blir jättebra när profithungriga aktörer tar över.
Tror AF är tacksamma att slippa ta onyanserad skit från sökande och arbetsgivare som inte ser sina egna tillkortakommanden.
07.42
Tack för att ni delade med er av era erfarenheter av jobbsökande. Nu stänger vi kommentarsfältet för den här gången.