SVT rapporterade · Har du dragit ner på köttkonsumtionen? Hur går det?

06.51
Jag tycker det är för stort fokus på frågan om köttkonsumtion och ett för snävt synsätt att bara titta på köttkonsumtionen i klimatarbetet. Titta på flygvanor, transporter av varor, mängden närproducerad mat och andra produkter vi väljer att köpa etc etc.
06.51
Har blivit vegetarian! Började med att bara äta vegetariskt i skolan och sedan äta mer och mer vegetariskt hemma. Och nu blir det endast vegetariskt. Är förvånad över hur lätt der var, och hur gott och enkelt det är att äta vegetariskt jämt!
07.56
Att skylla på oskyldiga djur är enkelt. Det är inte djurens fel, det är människors fel för att vi är kraftig överbefolkad. Jag äter sällan kött för att jag gillar inte hur djuren hålls i Sverige och övriga länder.
08.48
Tvärtom, som pensionär äter jag kött varje dag. Tycker att en måltid utan kött är inte en måltid. Gris fågel och nöt. Grönsaker finns också på tallriken!
08.48
lol nej
08.48
kött är gött!
08.57
Nej, jag drar inte ner på köttätandet för miljöns skull däremot äter jag lokalproducerat i större utsträckning vilket är dyrare och därför blir det lite mindre kött.
09.45
Aldrig i livet men däremot köper jag bara svenskt och helst närodlat därför blir det mindre transporter
10.09
Tar man bort djurhållningen från jordbruket, så förstörs jordarna med tiden. och då får man ett mycket sämre näringsinnehåll i det som produceras, säger Lars Bern.

10.38
Eftersom jag alltid i mitt vuxna liv ätit mycket vegetariskt men även en del animaliskt så har jag inte dragit ner på köttkonsumtionen. Jag tror att en balanserad kost med både vegetariskt och animaliskt är bra för både människan och klimatet.
10.39
Absolut inte! Svensk köttproduktion är inte i närheten av amerikansk t ex. Vi har betande djur och fanns inte de så skulle hela Sverige växa igen. Metangasutsläpp, ska vi utrota älg och hjort också? Veganernas mat är inte klimatsmart precis!
10.40
Det är egentligen en dåligt formulerad fråga eftersom den förutsätter att alla äter lika mycket kött. Om man redan äter lite eller inget kött och svarar att man inte tänker dra ner på det, låter man som värsta själviska miljöboven fast det är tvärt om. Och det blir fel i statistiken också.
@Carl - Tack för feedback. Förstår hur du tänker!
11.04
Brukar mest gå och kolla i "dåligt datum" disken på Ica för att se om det finns något nytt att testa. Köpte veganskt bacon häromdagen som passade jättebra till pyttipanna. Förra veckan var det färdiggrillad kyckling. Går jag inte dit och kollar blir jag tråkig i min matlagning och kör bara samma sak varje gång så det har blivit en standard att jag kollar där ett par gånger i veckan. I regel har jag någon köttprodukt eller ersättande vegansk/vegetarisk produkt i en måltid varje dag.
11.34
Äter inget kött/ mejeriprodukter för djuren, miljön och folkhälsans skull! Hur våra produktionsdjur föds upp är i många fall helt djurskyddsvidrigt.
12.05
Testade äta veganskt i 3 månader. Helt omöjligt att bibehålla vikten, gick ner 12 kg trots att jag käkade 6 ggr per dag. Trodde man skulle vara energilös men var faktiskt piggare än någonsin. Jag brydde mig inte ett dugg om miljön utan ville bara testa något nytt. När jag sedan började äta kött igen blev jag mycket besviken. Hade tänkt att det skulle vara mycket godare men jag hade väl vant mig vid att saker smakar mer och inte innehåller senor och annat. Idag kör jag 50/50 utan riktig ifrågasätta varför...(vikten har inte kommit tillbaka)
12.05
det gjorde jag redan 1966, skippade allt kött. Mår lysande bra idag!
12.05
Är så trött på denna antiköttpropaganda.Vi kan inte klara vår livsmedelförsörjning I Sverige om vi slutar med köttproduktion.Har inget med klimatet att göra-Svenskt kött är bra för miljön.Det flygs in frukt och grönsaker från andra sida jorden Klimatsmart?Hur produceras dessa konstköttsoprodukter.Vi har ingen koll.Soja från Brasiliens regnskogar?Quinoa som den inhemska befolkningen i Peru behöver bättre. Om man lagar svenskt kött har man koll på råvaror och är inte utlämnad till livsmedelsindustri,som drivs av vinstintresse och( fusk).
12.05
Hej! Nej, jag äter mycket älg, bland annat. Gödslar man inte odlade grödor med kobajs? Eller använder man människobajs? Räcker människobajset i såna fall till att gödsla alla grödor vi skulle behöva om vi alla blev veganer? Eller vad skulle man använda istället?
12.06
Ja, både för hälsans och miljöns skull. Det finns så mycket annat gott; fisk, kyckling och grönsaker så det är inget problem.
12.06
Jag har minskat köttätande till förmån för mer vegetariskt. Mår mycket bra av det. Ser inga som helst problem med det. Om jag äter kött försöker jag välja ekologiskt svenskt.
12.06
Blev vegan för tre år sedan, och det går fantastiskt bra. Det är billigt, nyttigt och gott. Dessutom är det bra för hälsan, jag mår mycket bättre.
Du behöver inte äta animalier! Alla!
12.06
Vore nice med ett inslag om varför kött är dåligt för miljön!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Så frustrerande att se det här
12.06
Sluta älta industrins lögner som argument. Det är nämligen inte sant
12.07
Minskat? På grund av klimatet? Definitivt inte. Masshysteri kring mat, när det finns större aktörer som påverkar miljön. Ta Kina, som står för 80% av miljöpåverkan i vatten och luft. Sverige är ett enormt litet land och vår köttkonsumtion gör miljön varken till- eller från. Det där är Greta-snack.
12.07
Tycker vegansk har lite dåligt rykte. Vissa veganska rätter är lika goda som, ibland även godare än kötträtter. Jag skulle väl påstå att jag äter mer vegetariskt nu, än för 5 år sedan. Blir mer varierat nuförtiden, med både vegansk och icke-vegansk mat i veckan. Tycker quorn är riktigt gott (enda svampen jag gillar) och ärtfärs är nästan lyx när man hittar det. Fast ost och skink mackan äger fortfarande frukostbordet.
12.07
Skyll inte problemen med miljön och ozonlagret på korna som bajsar o rapar, utan det verkliga problemet är att det finns för mycket folk på jorden, så att miljön inte räcker till.
Hitta en bra metod att minska/balansera manniskans födelseantal istället.
12.07
Nej jag äter mycket mera kött i dag än för ett år sedan jag känner mig mobbad av vegetarianerna slå samman alla besprutningsmedel o gifter du får i dig som vegetarian så är det klart ohälsosamt
12.07
"66 procent av smålänningarna tycker att köttproduktionen har liten eller ingen påverkan på klimatet".

Vad då tycker? Det är fakta. Jag kan inte upphäva tyngdlagen bara för att jag vill. Den är ett faktum. Detsamma gäller köttproduktionens påverkan på klimatet. Sen ska vi inte ställa de olika klimat- och miljöskadliga verksamheterna mot varandra. De behöver alla tas itu med.

Att svensk köttkonsumtion inte är lika stor som USAs är vare sig belägg för att inget behöver göras åt den eller att den skulle vara låg. Det är som att hävda att vi inte behöver göra något åt terrorism i Sverige för antalet terrordåd i Sverige är inte i närheten av de i t.ex. Syrien, Afghanistan eller ens USA för den delen. Vem skulle ta ett sådant argument på allvar?
12.07
Absolut inte!
Kommer aldrig att dra ned på köttkonsumtionen.
Mera kött till folket.
12.08
Ni silar mygg och sväljer kameler. Jag kommer att fortsätta äta animaliskt. Jobba istället på makronivå och se till att företag sköter sig nationellt som internationellt.
12.08
Jag äter numera fågel, fisk och/eller mittemellan. Inga däggdjur. 🙂
12.08
Försöker skära ner på rött kött främst av hälsoskäl, blir mycket fågel istället. Grönskaker speciellt ekologiska är ett så dyrt alternativ att många ekonomiskt utsatta grupper inte har råd. Dessa får nog fortsätta kalasa på köttfärs, korv och blodpudding.
12.08
Jag drog ner på köttkonsumtionen redan för över trettio år sedan. Det har gått jättebra, de senaste tio åren har det blivit jättelätt att handla veganskt (däremot är restauranger och kaféer mycket långsamma på att erbjuda alternativ)! Är dessutom blodgivare med mycket bra värden.
12.08
Jag ökar min köttkonsumtion
12.08
Klart man kan minska eller ta bort helt det hållet en vana som skadar annat/annan. Äta kött är väl ingen rättighet så länge man kan ersätta med någonting annat.
12.08
Äter precis som alltid. Vem säger nej till en grillad entrecote?
12.08
Nej, det känner jag inte. Jag känner inte heller någon press att göra det. Med tanke på hur få det är som drar ner på köttkonsumtionen tycker jag det är märkligt att SVT gör det till en sådan stor fråga.
12.09
Så klar har jag dragit ner. Men, jag växte upp med en gång i veckan kött. Så jag har många rätter på lager att ta till. Förr var det dyrt med kött, inte nu. Men det är mer hälsosamt utan kött. Likaså med mejerivaror.
12.09
De som driver o leder debatten är de oxo som har råd att ta vinter semester i Asien tex …..snacka om dubbelmoral för miljöns skull vi har aldrig haft råd till detta 3 små barn en sjuk hustru o bara en inkomst det är de välbeställdas Sverige som syns i debatten … kom ihåg det
12.36
"Jag tror det är mest elektronik, till exempel kylskåp och sådant som skadar ozonlagret."

Vänta... Lever han på 80-talet?
12.37
Jag har varit vegetarian de senaste 6 åren. Innan dess åt jag enbart kött/kyckling/fisk om jag åt på restaurang. Jag valde att göra det eftersom det blir en fråga om fördelning. Om större delen av världens befolkning åt vegetariskt så hade grönsaker och grödor kunnat gå till människor istället för till t.ex grisar som enbart den rika delen av världen äter. Hur vi äter i väst påverkar huruvida om maten räcker till på andra ställen, därför väljer jag bort köttet!
12.37
Jag försöker äta mer kött än tidigare, tycker den här kampanjen att försöka styra folks liv är irriterande och fel. Är lika med flygfrågan.
12.37
Jag äter kött, men äter mest vegetariskt. Det är orimligt att skövla otaliga hektar regnskog i Amazonas för att producera foder till höns och andra djur, dessutom hade man kunnat mätta fler svältande om mer av t.ex spannmål inte hade gått till människor istället för att föda upp köttdjur.
12.37
Jag gick över till vegetarisk kost för dryga 3 år sedan, idag är jag vegan och trivs bra med det.
Begreppet vegan verkar vara laddat, jag förstår inte varför, för mig handlar det om ett val av
en hälsosammare diet samt en humanare miljöpåverkan, inga konstigheter i mitt tycke.
12.37
Nej och jag kommer inte att göra det heller.svamel!!
Äter mest älg och renkött.
12.37
Jag äter ganska ofta kött och har inte dragit ner på det. Däremot är jag mer noga med vilket kött jag äter. Väljer i första hand kött från djur som levt ett gott liv på nära håll. Vilt, gräsbetande nöt och utegrisar. Sällan kyckling, det mesta uppfödningen är förfärlig.
12.37
Jag äter mera kött nu. Och ännumera efter älgjakten.
12.38
Äter kött bl a av ideologiska skäl, för öppna landskap och biologisk mångfald! Djuren producerar högvärdiga och goda livsmedel på marker som inte annars skulle kunna ge människoföda. Och landskapet blir vackert och artrikt!
12.39
Det var någon här i tråden som klagade på Greta. Inte speciellt smart. Jag vill påstå att hon är en av få svenskar som verkligt gjort något av betydelse för klimatet. Även om vi alla svenskar skulle upphöra att existera skulle det inte påverka de globala CO2-utsläppen med mer än en halv procent. Vill man göra något av betydelse så skall man ägna sig åt opionsbildning i utlandet. Klimatrörelsen i Sverige ägnar sig mest åt korkad identitetspolitik. Predikar om sugrör men flyger gladerligen privat till Thailand äver julen.
12.39
Bland det absolut mest klimatsmarta man kan äta i köttväg är kaninkött. Väldigt bra, både näringsrikt och bra för klimatet. Sverige var tidigare storproducent av kaninkött men sen tog det "finare" köttet över. Idag svårt att få tag på om man inte kan ha egna köttkaniner. Varför lyfts inte kaninköttet i debatten om klimatsmart mat?
12.39
Nej, varför skall jag dra ner på det? Människan är skapad att äta kött och har så gjort i alla tider! Det har ingen påverkan på klimatet, det är andra orsaker som påverkar, samma som i alla tider! Ja, jag lyssnar på forskare, alla, inte bara de som media stöder! Det är solsystemet som påverkar, vilket vänstern förnekar, bara för man vill ha makt. Hade inte landisarna minskat så hade vi haft istid i Nordeuropa i dag. Gott folk läs klimathistorien och inte mupparnas egen historia! För ca 40-50 år sedan lät det tvärtemot att vi var på väg in i en istid med kyla och ont om mat och media hakade på! Vad hände, inte ett skit! Till sist vi kan heller inte acceptera den galopperande folkökningen. Jorden blir inte större. Alla fler skall ha mat och vatten och det finns snart inte till alla, så sluta snacka CO2
12.39
Nej, jag äter lika mycket som tidigare och jag tror faktiskt att frågan är en stor uppblåst bubbla. Här lever vi ett konsumtionssamhälle där folk nöjesshoppar kläder, smink, bilar och fritidsbåtar och så skyller vi klimatpåverkan på korna. Kor har vi dessutom historiskt sett haft många fler som har behövt äta, idissla, rapa och prutta utan att utlösa klimatförändringar.
Att vi värmer upp extrema ytor för både boende, handel och nöje, åker bil till fotbollsträningen etc är kanske viktigare än vad korna bidrar med.
13.10
LCHF, vräker i mig kött varenda dag.
13.18
Jag tror människan är psykologisk sätt svår att ändra. Men en sak är klar, kött, ägg, mjölk alltså all animaliskt gör oss ej gott och varken miljö eller djur vinner på att vi som människan går tillbaka till en tid där vi enbart skulle överleva. Men tittar man tillbaka på populaionsstudier och även tittar tillbaka på evolutionen är budskapet klart och tydligt. Vi människor är skapta för att äta växtbaserad mat. Inte veganska färdiga produkter med låg näringsinnehåll. Utan riktig mat som växter. Denna slutsats är enkel. Med vetenskapen som aldrig får visa sina bevis för att marknadsföringen är så pass bra att vi köper allt som någon säger är bra utan att titta vem som säljer oss detta. Källkritik är A och O i detta anseende. Jag såg dokumentären ”Food Choice” och har ätit så här i 3 års tid. Vetenskapen har gjort mig till en klarare, skarpare hjärna med mindre sjukdomsbild framöver och även bättre resultat i vikt nedgång och hälsa. Jag förstår att det är svårt att göra det jag gjorde för 3 år sedan. Att sluta med allt på 1 dag och hålla det i 3 års tid och fortsätter se framåt. Men om vi inte förstår helheten av vad som orsakar vår hälsas nedgång och miljön så kommer varken vi, djuren eller miljön må bra.Jag rekomenderar en växtbaserad kost utan procceserad produkter. Det kommer ge dig hälsa och du kommer se allting annat på ett helt nytt sätt!
13.18
Jag tror att köttproduktion påverkar klimatet, men tycker att det är fokus på fel saker. Man säger att vi måste sluta äta kött för att jordens resurser ska räcka till många fler. Men varför ska vi bli många fler? Med tillräckligt mycket folk på jorden kommer inte ens vegansk mat vara tillräckligt resurssnål. Jag förstår inte varför vi ska tänka i termer av att kunna maximera antalet människor. Bättre vore ett mindre antal människor som kan leva friare och bättre liv. I Sverige ser vi exempelvis på djurhållning på detta sätt, färre djur som lever bättre snarare än fler inknökta på mindre yta. Det vettiga vore att börja diskutera hur vi kan begränsa antalet människor med global barnbegränsning. Men det vore politiskt självmord, så den frågan vill ingen ta i med tång.
13.18
Hej svt jag läste nedan "gör ett program om varför kött är dåligt" o vilka konsekvenser det får tex för det gäller väl allt vilt oxo när 08 orna får en älg på motorhuven ...så vänder debatten så var det med skjutningarna ingen brydde sig förän det kom upp till 08 land då blev det första sides rubriker ……………….. tjing
13.18
Vad bekvämt det måste att bara inbilla sig att det inte finns några problem. Att vi alltid har ätit kött och så ska det vara. För att det är gott, typ. Vetenskapen är fullständigt enig om att den globala köttkonsumtionen är en katastrof för vår hälsa, vårt klimat och förstås för djuren själva. Människohjärnan och -kroppen har i stort sett varit oförändrad sedan vi lärde oss tillverka vapen. Och utan dem är vi rätt kassa jägare. Vi ser och hör för dåligt och försöker man springa ikapp ett bytesdjur så...
Så vi är inte skapade för att vara jägare och därmed är vi inga köttätare heller.
Det sista halmstrået köttkramarna försöker greppa är att vi måste fortsätta äta kött för att bevara vårt öppna landskap. Men om nu kött är ett bevisat dåligt val för oss, för klimatet och djuren känns det ju rätt trist att vi solidariskt ska slafsa i oss likdelar för att bevara vår åkermark. Om man bara vill finns det andra möjligheter - vilda betande djur till exempel.
Men detta kan man som sagt välja att bortse ifrån. Om det finns något problem med klimatet måste detta alltid lösas av någon annan. Flyget till exempel. Flygindustrin skyller på någon annan osv. Eller så kan man tycka att andra länder borde göra jobbet. Man får inte glömma att om hela världens befolkning skulle leva som vi svenskar skulle det behövas fyra jordklot
Dags att vakna, Svensson?
13.30
Vi är inte ”skapade” att vara jägare, däremot har vi med våra smarta hjärnor lärt oss att tillverka vapen. Vi har inte huggtänder eller klor, men vi har ett utvecklat intellekt vilket ju också är en del av oss. Vi kan inte bortse från det, och bara se hur våra tänder eller ”klor” är utvecklade. Med detta sätt att resonera skulle man ju ständigt behöva äta rå mat, då vi inte är ”skapade” med kokplatta monterad. Detta argument duger inte.
13.30
JP Dahl : ". Vi ser och hör för dåligt och försöker man springa ikapp ett bytesdjur så...
Så vi är inte skapade för att vara jägare och därmed är vi inga köttätare heller. "

Du har missat hur människan är evolverad för lång ihållande jakt av bytesdjur tills det är uttröttat? En varm sommardag över en maratondistans så vinner människan över t.ex. en häst.
13.49
Född lakto-ovo vegetarian - vegan sen 6 år tillbaka. Både för djurens och klimatets skull.
Skulle aldrig komma på tanken att äta likdelar, blir äcklad av bara tanken
15.16
Mellanmjölk-aktivister här i väst hulkar i tårar över köttkonsumption samtidigt som man hårt kniper mun inför andra länders utsläpp som får vårt egna att likna en spottstyver. Skulle vilja se dessa eldsjälar ens försöka hindra folk i andra länder från att stoppa kött i munnen och spy ut koldioxid. Sen att man ofta också är emot energialternativ som faktiskt kan motverka utsläppen *host* (kärnkraft) *host* gör bara bilden av känslosamma "feelgood"-tyckare komplett.
15.16
Tack vare sån här ohejdad klimatångest och politisk propaganda som SVT kör med har jag bestämt mig för att öka min köttkonsumtion. Sluta för guds skull med den här typen av propagandistiskt strunt och börja rapportera riktiga nyheter! Vi ser igenom er, fattar ni inte?!?!?
Tråkigt att du ser det så. Syftet med denna rapportering är just att visa på att detta är en fråga där det finns många olika åsikter och få igång ett ärligt samtal där folk som tycker olika ändå kan mötas. Under hösten kommer SVT lyfta ett antal heta ämnen där åsikterna går isär. Läs gärna mer här: https://www.svt.se/sverigemots/
15.17
Det viktigaste i debatten är att klimat- och miljöfrågor (och alla andra frågor, för den delen) inte blir politiserade. Man ska inte behöva känna att ”om jag tror så här är jag vänstervriden/högervriden, och det vägrar jag vara så därför tänker jag tro tvärt om”. Man måste kunna diskutera vetenskap utan att göra ståndpunkter till en del av sin person. Vi alla tycker olika baserat på våra erfarenheter. Vi måste inte hata folk som inte tycker likadant. Vi måste kunna släppa åsikter baserat på nya rön. Vi måste kunna samtala för ökad förståelse, inte debattera för ökad polarisering. Vi måste återgå till ett respektfullt samtal där vi beter oss som vuxna mot varann.
Hej! Intressanta tankar.Det är just det du nämner om ett vettigt samtal som vi på SVT är ute efter i satsningen "Sverige möts". Läs gärna mer om det, och hur du kan delta här: https://www.svt.se/sverigemots/
 
 
15.17
Om folk tror att deras köttkonsumtion har någon påverkan på klimatet får de göra det. Jag bryr mig inte ett dugg, och äter det jag tycker är gott.
15.17
Det är inslaget är varken neutralt eller opartiskt. Är det public service uppgift att få människor att ändra livsstil?
Hej! Vi gör ingen värdering av undersökningen, utan vill med hjälp av den visa att detta är en fråga som delar svenska folket.  En nyhetsartikel där olika argument visas upp. Det hoppas jag även framgår om du tar del av det samlade material vi har på vår sajt just nu.
Debatten om köttkonsumtionen är ett av flera heta ämne i SVT:s satsning ”Sverige möts” där vi hoppas att publiken vill vara med och möta den som tycker tvärt emot – ett försök att få till ett bra samtal mellan folk och slippa ”skyttegravskrig”. Där är du självklart välkommen att delta. Mer om detta kan du se här:
Daniel Rundqvist, ansvarig utgivare SVT Nyheter Jönköping
15.17
Njaej, har kanske drygat ut köttet lite mer, som man gjorde förr när kött var något dyrt. T.ex. blanda ut färs eller grytbitar med baljväxter. En eller annan vegetarisk eller vegansk rätt tillagas det också.

Att vi helt ska sluta med animaliska livsmedel är inte rimligt då betesmark och vallodling kräver idisslande djur för att ta till vara på marken som resurs. Växelbruk är nödvändigt för att ge goda skördar och undvika skadeangrepp, vilket gör att grödor för mänsklig föda inte alltid kan odlas överallt. Dessutom är inte alla skördar av tillräcklig kvalitet för att duga till t.ex. brödsäd utan har enbart foderkvalitet. Vidare kräver all odling gödsel vilket djuren kan bistå med.
Allt kött jag köper själv är alltid svenskt, både svenska djurhållningsregler och antibiotikaanvänding är mycket goda skäl för att inte köpa importerat. De svenska djuren med sitt betande hjälper också till att hålla markerna öppna och artrikedomen uppe. Detta kräver stora flockar av betande djur är inget som enstaka rådjur eller älgar kan göra.

Med detta sagt så kan man ändå med baken räkna ut att kött är mer energikrävande att producera än vegetariskt, men det är skillnad på kött och kött, att hugga ner skog för att plantera majs och soja som utfodras på feedlots är inte samma sak som gräsbetande djur. En tumregel kan vara ju billigare kött desto förmodat sämre för miljön, på många sätt.
15.17
Jag föredrar att tillbringa en varm sommardag på annat vis än att springa efter en häst. Odla morötter är trevligare. Tror du missar poängen Erik
15.59
"Har du dragit ner på köttkonsumtionen?" Nej!
"Hur går det?" Skitbra!
16.12
Ätit kött enstaka gång i år, fisk 5-6 gånger. Mår mycket bättre, tränar mycket bättre också. Gjorde det inte av politiska skäl för att minska konsumtion utan för att kroppen mår bättre av att inte äta kött.
16.17
Började 'dra ner' på köttkonsumtionen 1997 dvs slutade äta kött helt, gillar inte kött, aldrig gjort, konsistensen, smaken... mår fantastiskt ändå. Och nu går det ju superbra när det finns så många alternativ till kött! Och dessutom: plötsligt är man supercool och klimatmedveten även om det inte var anledningen att avstå från början.
16.28
Ja, men efter några månader låg min makes B12 nivåer på gränsen och blev ordinerad tabletter. Han klagade på trötthet jämt. Nu äter vi oftare kött även om inte varje dag.
16.49
Den här artikeln är partisk, obalanserad och hänger ut smålänningar. Hur rimmar dem med ert sändningstillstånd?
Hej! Syftet med artikeln är visa hur frågan om köttkonsumtion och klimat delar svenska folket.  Det är en nyhetsartikel utifrån en undersökning, där olika argument visas upp. Det hoppas jag även framgår om du tar del av det samlade material vi har på vår sajt just nu. Att vi fokuserar på just smålänningars inställning beror på att denna artikel är gjord för vår publik i detta område, och då blir det självklart så att vi fokuserar på just deras inställning
Debatten om köttkonsumtionen är ett av de heta ämnena i SVT:s satsning ”Sverige möts” där vi hoppas att publiken vill vara med och möta den som tycker tvärt emot – ett försök att få till ett bra samtal mellan folk och slippa ”skyttegravskrig”. Där är du välkommen att delta. Mer om detta kan du se här:
Daniel Rundqvist, ansvarig utgivare SVT Nyheter Jönköping
16.52
Idrottar som jobb , käkat vegetariskt i 8 år nu. Funkar utmärkt :)
16.56
Kul att Smålänningar inte påverkas av propagandan. Ät så mycket kött Ni vill. Det har ingen som helst påverkan på klimatet. Kloka människor i Småland. Mindre kloka människor i TV.
17.08
Thomas här i fältet beskriver artikeln som opartisk. Jag är smålänning, jag tycker inte att vi hängs ut, utan snarare är artikeln intressant information. Att veta att smålänningar i nuläget konsumerar mycket kött. Intressant till och med för köttproducenterna gissar jag :D / vegetarian och smålänning
19.12
Den ökande köttkonsumtionen samt hur industrin ser ut kan man givetvis ha åsikter om. Men snälla vegetarianer/veganer, dumförklara inte er själva genom att komma med påståenden som inte har någon som helst förankring i vetenskapen, t ex av typen "människor är inte gjorda för att äta kött" etc. Äter kött med måtta och då gärna vilt och närproducerat, men det innebär inte att jag går emot evolutionen eller ser något nöje i att äta "likdelar".
19.13
Varför propagerar ni för minskat köttätande, ingår det i et uppdrag med staten? Var opartiska
Jag äter kött varje dag utan att skämmas.
19.13
Ingen som pratar om det faktum att överkonsumtion av mat är ett minst lika stort problem som nötkött? Varför attackeras bara vi som äter kött men aldrig överviktiga?
20.27
Stolt smålänning som kommer att fortsätta min köttkonsumtion. Bättre att dra igång kärnkraft som ger riktig effekt på klimatpåverkan
20.28
Jag gick över till att äta enbart sojaprodukter och fermenterat gräs för att minska min klimatångest. Detta fick ett abrupt slut då jag blev informerad om att jag åt upp kornas mat. Nu äter jag bara sopor och hoppas att det inte inkräktar på någons lebensraum.
21.46
Självklart inte ökar ist kött är gott till skillnad från bönor å linser😁
21.47
Det är många som uttrycker att de inte äter kött för hälsans skull. Jag tycker att SVT ska djupgranska grunden till denna nya "sanning" som dagligen basuneras ut i media. Vilken forskning ligger bakom t.ex. WHOs råd om minskad köttkonsumtion (vilken kvalitet på indata, observationsstudier eller randomiserade kontrollerade interventions studier, vilken effektfaktor)? Det är definitivt inte någon konsensus i forskarvärlden att kött är dåligt för hälsan.