SVT rapporterade · Kindbergrättegången fortsätter

18.14
Godmorgon!
Idag ser vi fram mot en särskilt spännande dag i Ångermanlands tingsrätt. Huvudpersonen själv, Daniel Kindberg, ska höras vilket väntas ta större delen av dagen.
 
Kindberg är den tredje och siste i ordningen i de "tres gäng" som hörs.
 
Sent i eftermiddag är det också bokat med ett förhör med skatteverket - som först fick ögonen på härvan och inledde sin utredning 2017 - men om det hinns med återstår att se..
 
Start idag 08.00
 
 
07.51
Stort intresse idag..
07.52
Hans Selling, styrelseordförande i GIF Sundsvall dök precis upp för att lyssna på rättegången.
07.53
Nu kom även Daniel Kindberg farande genom foajén med en "godmorgon"-hälsning till alla.
08.06
Daniel Kindberg inleder. Han berättar att han i mitten av april 2018 får veta att en kompis till honom (Sollefteåföretagaren) blivit anhållen. Den 17 april ringer en "Tomas" till mig och vill veta var jag är. De har varit hemma hos mig där jag inte befann mig och väckt mina barn. När jag berättat var jag befinner mig så kommer han och flera poliser. Det första förhöret inleds direkt där jag befinner mig.
 
08.08
 
Jag förs till arresten, får lämna ifrån mig allt utom glasögonen. Jag väntar på min advokat. Det är förvirrat, jag tror jag fick kontakt med anhöriga men minns inte riktigt. 
08.09
 
Det pratas om gärningsbeskrivning, Jag förstår knappt vad det är. Förhör två är ett töcken.
08.10
Lite bakgrund om Daniel Kindberg:
 
Daniel Kindberg är yrkesmilitären och bataljonschefen från Ångermanland som blev företagsledare och som parallellt med sin yrkeskarriär var med och byggde upp Östersunds Fotbollsklubb - från en klubb i gärdsgårdsserierna till allsvenskan, en resa som tog klubben vidare ut i Europa.
 
2005 blev han vd för Peabbolaget Fältjägarens Fastigheter AB och 2013/2014 rekryterades han som vd fär det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.
 
I april 2018 greps han som misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Han misstänks ha använt sin ställning i Östersundshem för att ha överfört miljonbelopp till fotbollsklubben.
 
Redan 2010 när han tog över som ordförande för klubben satte han upp målet att ÖFK skulle spela i Champions league.Åtalet gäller åren 2013 till 2017 då Kinberg ledde både Östersundshem och ÖFK.
08.11
Tillbaka i Ångermanlands tingsrätt, Kindberg berättar:
Svårigheter med advokat. Får veta att Peabmannen och Sollefteåföretagaren ska ha börjat prata om falska fakturor. Jag frågar om polisen får bluffa och ljuga. Får beskedet att det får de inte. Jag frågar hur jag ska ta mig ur arresten och beslutar att medge det som påstås. Jag släpps då ut. 
 
I de följande förhör som hålls efteråt säger jag att arbetena på stadsdel Norr har utförts.
08.17
Jag har i mångas mening gjort fel. Omständigheterna under anhållandet var sådana att jag ville komma ut. Jag skulle göra likadant igen.
08.20
Jag är ingen hemsk människa, Jag har umgåtts med de värsta människorna, jag har utsatts för mordförsök och har haft kalashnikovs riktade mot magen. Jag har blivit kidnappad och har många terapitimmar för att hantera detta. Jag har upplevt hur det är att ha det jävligt men inget kan jämföras med det ögonblick när polisen "Tomas" säger att de sökt mig i bostaden och väckt mina barn. Det slår allt.
08.25
Han berättar om sin militära karriär. Han var utsedd till bataljonschef i Boden som är ett av de finaste jobb man kan ha i försvaret, säger han. Men han hade tappat tron på Sveriges försvarsförmåga, berättar han vidare och får kontakt med Peabs huvudägare Mats Paulsson. Han blir anställd i Peab. Han säger till Paulsson att han inte kan något om branschen men får svaret att det inte är så svårt. Detaljer får andra i Peab sköta medan hans jobb är att se till att det byggs och att få det uthyrt, ska Paulsson ha sagt.
08.26
Projektet på stadsdel Norr är gigantiskt, berättar Kindberg och beskriver det som den största regementsomvandlingen någonsin i Sverige.
08.27
Mer bakgrund:
Han lämnade vd posten för Östersundshem i samband med brottsmisstankarna och tog samtidigt time-out från ordförandeposten i ÖFK, men har fortfarande nära band med föreningen. Så sent som i sommar lånade han ut sex miljoner till klubben varav fyra återbetalats.
——-
Daniel Kindberg beskrivs ofta som en karismatisk säljartyp som är duktig på att sälja in sina ideér. Han beskrivs också som en person som är van att få sin vilja igenom. Det har såväl Peabmannen som Sollefteåföretagaren vittnat om under rättegången.
08.29
Ännu mer bakgrund:
Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.
 
Under polisförhören nekar han till anklagelserna under de två första förhören. Han sitter då anhållen. I det tredje förhöret är klockan 14:46 på eftermiddagen när han ber om en paus. Efter att ha rådgjort med sin försvarare i 20 minuter ändrar han sin berättelse och medger grovt bedrägeri. Han berättar då att han tillsammans med Sollefteåföretagaren och Peabmannen - i samråd och med uppsåt - vilselett Peab och Östersundshem att betala för arbete som inte utförts.
 
Bakgrunden var att klubben hade haft det tungt och brist på pengar. Det var jobbigt och i det läget fick han hjälp av Peabmannen och Sollefteåföretagaren, först i liten skala med kontanter och billiga bilar till klubben. Sedan bytte stödet karaktär till fejkade fakturor. Alla tre var med på upplägget och syftet var att skaffa fram pengar till klubben.
 När förhörsledaren frågar Daniel Kindberg hur mycket pengar det rör sig om svarar han att det nog rör sig om de belopp som nämns i gärningsbeskrivningen.
08.30
I rättegångssalen fortsätter Kindberg:
Han beskriver under sin egen berättelse hur han gör blixtkarriär i Peab. "Jag har fantastiska medarbetare", berättar han.
08.31
Sollefteåföretagaren dyker först upp i Östersund 2004/2005. Han är en gammal kompis till Kindberg från Sollefteå på 80-talet.
08.34
"Han hade varit på området". Han var begåvad och kunde regementsområdet utan och innan. Det gick snabbt att ge honom uppdrag och de blev utförda. Enligt Kindberg är förflyttningar av massor (jord, grus) en nyckel för att få ekonomi i projekten. Det var sånt Sollefteåföretagaren gjorde.
08.38
Det uppstod behov av att flytta saker och massor. Det kan vara både planlagt och akut. Vi skriver ner detta i och ser till att det blir utfört. Exempel: Februari 2012 kan jag ha gett uppdrag som ska vara utförda senast till hösten, sedan faktureras dessa. Det kan faktureras efteråt. Det kan gå ett och ett halvt år från det att uppdraget är givet tills dess att det faktureras. Det här måste förstås, menar Kindberg.
08.41
Ytterligare lite bakgrund:
Mer ur förundersökningsprotokollet och förhöret våren 2018
 
När Daniel Kindberg erkänt vad som ska ha skett släpps han ur arresten men när han förhörs på nytt två månader senare - i slutet av juni 2018 - tar han tillbaka allt. Han ska ha erkänt för polisen för att slippa ut ur arresten. säger han i förhöret.
 
Det är för övrigt också samma berättelse som såväl Sollefteåföretagaren som Peabmannen preseterat i tingsrätten under de senaste dagarna. De har alla erkänt de osanna fakturorna för polisen men de har alla tre tagit tillbaka sina erkännanden. De ljög helt enkelt för polisen för att slippa arresten och de långa förhören, säger de. Deras gemensamma bild är nu att det aldrig skett någon bluffakturering utan att jobben på stadsdel Norr som åklagaren hävdar är fejk, utförts som de skulle.
 
Åklagaren har en förklaring till deras ändrade historier. Han menar att de tre träffats pratat ihop sig efter att de våren 2017 erkänt och släppts på fri fot. Som stöd för det har åklagaren hemlig telefonavlyssning från dagarna efter deras frisläppande i vilken Daniel Kindberg ringer upp Sollefteåföretagaren och betonar vikten vid att de alla tre håller fast vid samma berättelse - dvs att jobben på stadsdel Norr utförts, och det är den storyn de hittills berättat i Ångermanlands tingsrätt.
08.41
Tillbaka till dagens förhör. Kindberg fortsätter att berätta:
Det finns inte ett komprometterande mail i mina datorer. Det som beskrivs som brottsplan pågår helt öppet i mail, sms, telefonsamtal. Allt är öppet. Det är ingen brottsplan det är SM i regementsomvandling som pågår på gamla I5-området, menar Kindberg.
08.46
ÖFK-resan beskriver han nu:
Han säger sig ha satsat 22 miljoner i lån till klubben, 18 av dessa har han fått tillbaka och han är övertygad om att få tillbaka även det sista. Tror ni att det finns en brottsplan för att få fram ex 250.000 kronor mot bakgrund av att jag själv gått in med 22 miljoner, undrar han retoriskt. Nej det finns ingen brottsplan. Alla arbeten på stadsdel Norr är utförda. 
08.48
Tack för ordet avslutar Kindberg. Han egen berättelse i rätten idag går ut på att de medgivande han gjorde under tiden i arresten våren 2018 gjordes under press. Han nekar nu till de uppgifter han lämnade då.
Hans redogörelse har tagit 45 minuter.
08.49
Nu tar åklagaren Niklas Jeppson vid och inleder sitt förhör.
08.52
Åklagaren vill veta vilka poster Kindberg innehaft i olika bolag. Daniel Kindberg går in och rättar åklagaren på några detaljer.
08.57
Han vill veta hur han känner Hans Karlsson som var engagerad som vice vd i Östersundshem och ÖFK. Åklagaren vill veta hur de känt varandra och vilka vänskapsförhållanden som råder. Åklagaren går igenom en rad individer som förekommer i utredningen och vill veta hur väl Kindberg dessa och hur nära banden till dessa är.
08.58
Åklagaren: Vad hade du för roll i klubben från 2010. Kindberg svarar att han varit ordförande from till 2018. Han beskriver sig som en engagerad ordförande som är nära spelare och ledare. Han ser sig som talesperson för ÖFKs värdegrund. Jag är den mest omskrivne fotbollsledaren i landet. Vi har drivit klubben på ett "eljest" sätt. 
Å: Har du varit engagerad i arbetet att skaffa pengar till klubben. Både ja och nej, svarar Kindberg. Självklart har jag pratat med finansiärer och sponsorer när likviditeten varit ett problem. I idrotten är likviditeten ett stort problem eftersom intäkterna varierar över tid.
09.05
Å: Hur mycket har du varit engagerad gentemot Sollefteåföretagaren. Har du varit delaktig i att de ska sponsra ÖFK.? Ja, svarar Kindberg. Det är klart att jag och många med mig ger jobb till de som är med och ger stöd till ÖFK. Så gör alla i hela Sverige. Sollefteåföretagaren har varit med och stöttat klubben sedan 2005/2006, uppger Kindberg.
09.06
Å: Har du lovat Sollefteåföretagaren jobb i samma utsträckning som han stöttat klubben? Nej, så går det inte till, svarar Kindberg.
09.19
Paus på begäran av Kindbergs advokat
09.21
Lite data om advokaten
Daniel Kindberg försvaras av Olle Kullinger, 45 som tidigare spelat allsvensk fotboll. Han har bland annat spelat i Enköping och Sirius och beskrevs som en målmaskin under sin fotbollskarriär. Om det ryktet håller streck i det här målet också återstår att se.
09.29
Å: Har du känt till att Sollefteåföretagaren varit en förmögen man, undrar åklagaren. Han har i förhör i rätten (se tidigare referat) berättat om 4-5 miljoner som han förvarade hemma.. Du uppmanade inte honom att gå in med sådana pengar i klubben, som du med lån?
Nej, nåt sådant har inte varit på tal, svarar Kindberg
09.34
@Mikael - Nej det har inte riktigt med målet att göra men är ändå högst relevant. Klubben och Kindberg har talat om stora kostnader i klubben. Det finns inget skumt kring detta, har såväl Bo Ottosson som Daniel Kindberg svarat när vi frågat.
Undrar var pengarna från spelarförsäljningar och intäkterna från europa-äventyret tagit vägen, är ju en bra bit över 100 miljoner. Har väl inte direkt med själva målet att göra, men vore ändå lite intressant i detta sammanhang.

-Mikael
09.39
@Mr P - Ja, det är tiotusenkronorsfrågan det. Vi är mitt uppe i en lång rättegång som avslutas om vid månadsskiftet först. Alla tre har erkänt i polisförhören men alla tre har också tagit tillbaka dessa erkännanden. Mer går inte att säga nu.
Vilken är DIN uppfattning om det hela?Är åklagaren rätt ute i sin sakframställan?Har 'De Tres Gäng' nån chans att komma undan?

-Mr P
09.44
Kindbergs roll i ÖFKs bolag Driftaren penetreras nu av åklagaren. Driftaren har enligt åtalet spelat en central roll för att slussa pengar till ÖFK. Det ska ha gått till på det sättet att när Sollefteåföretagaren fått betalt för de påstått osanna jobben på stadsdel Norr har Driftaren i sin tur fakturerat Sollefteåföretagaren för likaledes påhittade jobb som Sollefteåföretagarens underentreprenör. Lite snårigt men så ska pengaflödet ha sett ut, menar åklagaren.
 
Bakgrund: Kindberg var ordförande i Driftaren fram till 2013 men lämnade då posten sedan revisorerna påpekat att han satt på dubbla stolar i egenskap av vd för ett bolag som Driftaren hade en affärsrelation med.
 
Åklagaren vill veta hur engagerad Kindberg varit i Driftaren sedan han formellt lämnade ordförandeposten 2013. Tidigare har åklagarsidan hävdat att han var bolagets faktiske företrädare även sedan han avgått. Åklagaren vill veta vem i styrelsen som har störst kontroll över Driftaren sedan han avgått. Kindberg säger att han haft synpunkter på smått som stort
09.52
I ett mail som åklagaren hänvisar till tar en tung företrädare för ÖFK och Driftaren kontakt med Kindberg och uttrycker oro för situationen i bolaget. Det rör sig om skatteskulder och likviditetsproblem. I mailet finns en oro att "vi målvakter" ska råka illa ut. Kindberg avfärdar åklagarens fråga med att ordet målvakt misstolkas av åklagaren och att det måste vara fotbollsmålvakter på kansliet eller i klubben som åsyftas.
 
I ett mail från juni 2015 får Kindberg frågan om det går att låna 400.000 kronor av Driftaren. Kindberg svarar att han tolkar mailet motsatt åklagaren att det inte handlar om att han ska ge klartecken till att lån från Driftaren utan att det handlar om en fråga till honom som ÖFKs ordförande att ta upp ett lån hos Driftaren.
09.53
Hör varför GIF Sundsvalls ordförande Hans Selling  lyssnar på rättegången. 
09.53
Ett annat mail om "målvakter" i Driftaren vill Kindberg inte kommentera.
09.54
Fråga till er som läser detta, någon som vet vem "baronen" i ÖFK-kretsen är?
10.00
@Härnta - Han tappade tron på försvarets förmåga, berättade han tidigare idag. Fick ett erbjudande om jobb från Peab som han hoppade på.Det är åtminstone den sanning han själv formulerade i rätten.
Kanske på sin plats att fråga Kindberg om hans superkorta karriär som bataljonschef i Boden?Vad hände?

-Härnta
10.05
Driftaren gjorde jobb på stadsdel Norr och fick jobb av Fältjägaren, Sollefteåföretagaren och även Peab. Kindberg är involverad i att Driftaren får jobb av Sollefteåföretagaren. Enligt åklagaren har Driftaren fått jobb av Sollefteåföretagaren för 6,7 miljoner kronor. Åklagaren vill veta vilka jobb som utförts. Kindberg svarar att det är anställda och ideellt engagerade i ÖFK.
10.10
Nu återvänder åklagaren till hans tid som vd för Fältjägaren. Åklagaren vill veta vilken koll han hade på vad som pågick på området. Ja, svarar Kindberg och redogör för detta. Åklagaren vill veta hur det stod klart att det var jobb som behövde göras. Kindberg svarar med en rad exempel.
10.13
@Kalle Nilsson - Även om det ofta hänvisas till ÖFK så ingår klubbens affärer inte i rättegången.
Spelar försäljningen som gav en del pengar för ÖFK. Vart finns de redovisade?

-Kalle Nilsson
10.15
Åklagaren undrar om det finns något avtal med Sollefteåföretagaren? Nej, säger Kindberg och förklarar att det rörde sig om långa jobb. Det kunde vara uppdrag som lades ut i början av året för att vara klart till hösten samma år.
10.16
Kindberg ger långa svar på åklagarens frågor. Någon skulle nog till och med kunna uppfatta dem som omständliga..
10.19
Han beskriver återigen uppdragen till Sollefteåföretagaren som långa jobb till fasta priser. De kan pågå i månader och faktureras långt efter att de lagts ut.
10.38
Hör 
Hör Daniel Kindberg berätta med egna ord om när han gick in med pengar i klubben: - Allt är felaktigt, säger han om brottsmisstankarna.  
10.40
Efter en paus vill åklagaren gå igenom några mail.
10.42
Två mail till Sollefteåföretagaren, mailen rör faktureringar som ställs i relation till kostnader för ÖFK, det gäller en träningsresa och kostnader i Dundee i Skottland. I mailet står att "du fakturerar mig och jag dig". Kindberg kan inte påminna sig mailet. Han säger att det rör sig om ett av tiotusentals mail han skickat och minns inte.
10.48
Åklagaren tar fram ett nytt mail och beskriver det som brottsplanen. Sollefteåföretagaren ska fakturera bolag och ta på sig kostnader för annat. Kindberg svarar att han inte förstår resonemanget. Han menar att åklagaren spekulerar.
10.52
I ett mail från Kindberg till Sollefteåföretagaren finns en instruktion om att överföra 100.000 till ett konto på Danske bank. Resten ska hållas i reserv för utgifter i den "nya" rörelsen, står det: Är det ditt konto undrar Åklagaren. Den "nya" rörelsen kan vara ett med Sollefteåföretagarens gemensamt företagsprojekt, hävdar åklagaren.
10.53
Nu till fakturor som rör åtalet. I ett mail till Sollefteåföretagaren skriver Kindberg att det är "jätte bråttom". I mailet finns underlaget till åtta fakturor. Åklagaren undrar varför Kindberg skickar fakturaunderlag till sina entreprenören. Gör du det med alla underleverantörer, undrar han. "Nej, inte alla", svarar Kindberg. Han menar att Sollefteåföretagaren tillhör den kategori som kan behöva lite stöd med sånt. Är jobben utförda, undrar åklagaren. Ja, det förutsätter jag, svarar Kindberg. Vem har gjort det, fortsätter åklagaren. Kindberg svarar att han inte kan hålla reda på alla anställda i underleverantörernas bolag.
11.06
Åklagaren undrar om Driftaren kan ha varit inblandade i jobben. Kindberg bekräftar att det kan vara så. I mailet finns formuleringen om "en avgift till dig på 100tusen." Vad är det undrar åklagaren. Kindberg svarar lite tvekande att det kan röra sig om ett arvode. Vad då för arvode, undrar åklagaren. Vet inte, svarar Kinderg.
11.07
Man skall komma ihåg att tränaren Potter var den i särklass högst avlönade tränaren i Sverige, dessutom har spelarna också varit väldigt högt avlönade. Men visst funderar man på var alla pengar tagit vägen??

-Krille
11.16
Den 7 februari 2013 skickas ett mail om fakturor på totalt 1,1 miljoner från Driftaren till Sollefteåföretagaren. Kan du ha varit engagerad i detta, undrar åklagaren. Kindberg minns att det bl.a kan röra sig om uthyrning av ett eventgolv. Maskinhyra, bullervall finns med i fakturatexterna. Åklagaren menar att 600 000 kronor för städning vid bullervallen är mycket pengar. Kindberg har inget minne av att han lämnat något sådant fakturaunderlag.
11.19
Uppmaning att spara på spekulationer, alldeles för många har och fortsätter att cirkulera. Det för inget framåt och inget positivt eller konstruktivt blir produkt. Låt det juridiska ha sin gång, tids nog får vi veta.
11.20
17 februari 2013 köper Fältjägaren bullerarbete/avskärmning för 614 000 av Driftaren. Åklagaren visar fakturan och vill veta vad det är för något. Kindberg drar sig till minnes att det kan vara i anslutning till bullervallen på området. Åklagaren undrar vad det är för jobb som gjort. Grovstädning, tror Kindberg.
11.27
Åklagaren flaggar nu för att tidschemat spricker idag igen. Advokaterna knorrar, varpå åklagaren kontrar med att han inte förväntat sig 45 minuters inledning från Kindbergs sida. Stockholmsadvokaternas flygtider diskuteras nu. Summa sumarum: Förhöret med skatteverkets utredare i eftermiddag skjuts på framtiden.
11.44
Svårt att få ihop bilden med den fd topphemliga militären, regements-, bataljonschefen, jägaren osv, som enl egen utsago dessutom varit kidnappad, - att han blir så byxis efter 1-2 dygn i ett svenskt häkte (som DK förvisso försöker utmåla i klass med Eritreas sämre häkten) att han tar på sig en massa brott han inte begått bara för att han inte står ut. Kan det stämma?
Enbart ett erkännande räcker inte, även om det förstås kan anses vara graverande för en åtalad. Åklagaren måste kunna belägga och bevisa sin tes. Om han lyckas med det får rättegången utvisa.
11.48
Hyresgästern fick betala , !!
Man tar från egdomslösa för att betala dyra spelare och tränaren Potta från UK
Rättegången får utvisa vilken som är den juridiska sanningen i det här målet.
11.49
Grabben ljuger så klockorna stannar. Blånekande och selektivt minne funkar kanske på godtrogna ÖFK-fans, men inte i domstol.
Även det återstår att se.
11.50
Tycker ändå att åklagaren har framställt detta så tydligt det bara går. Ska bli otroligt intressant att se om vårt rättssystem fungerar som det ska..
11.53
Nu tar rätten lunchpaus till 12.30.
12.31
Vid den presskonferens han höll direkt efter han blev släppt från häktet berömde han hur personalen behandlade honom, dom t.o.m. levererade han aktuella fotbollsresultat, så enligt hans beskrivning vid presskonferensen så mådde han ganska bra.
12.44
@Paul - Vi kan säga så här. När åklagaren ställer en specifik fråga kring någon faktura svarar Kindberg ofta utförligt men inte i detalj. Han inledde morgonen med ett 45 minuter långt inlägg och har sedan dess svarat svepande. Det är också vanligt att han inte minns eller inte vill kommentera. Om det är taktik är däremot svårt att svara på. Åklagaren kommer nog för övrigt att ta den tid i anspråk som han anser sig behöva för att ställa sina frågor. Redan nu har man flyttat ett vittne som skulle höras idag för att få mer tid med Kindberg.
Får lite känslan av beskrivningen här att försvaret försöker få tiden att gå genom att svara omständligt? Är det känslan i salen med?

-Paul
12.46
Några av åhörarna från i morse har troppat av efter lunch. I morse var det lapp på luckan men nu är det nio stolar som gapar tomma.
12.48
@Krille - Liten korrigering. Kindberg satt aldrig häktad utan var anhållen.
Om man nu är helt oskyldig varför sa han upp sin VD-tjänst omedelbart när han satt häktad?

-Krille
En fråga som bara Daniel Kindberg kan svara på. För övrigt satt han aldrig häktad (domstolsbeslut), endast anhållen i polisarrest (åklagarbeslut). Värt att påpeka.
12.56
I rätten presenteras faktura efter faktura och åklagaren upprepar samma fråga, känner du igen fakturan. I ett mail får Sollefteåföretagaren dessutom besked om att ÖFKs bolag Driftaren kommer att fakturera Sollefteåföretagaren.
"Vad bra", kommenterar Kindberg.
12.59
I flera mail från Kindberg till Sollefteåföretagaren återupprepas, enligt åklagaren, budskapet att det är bråttom med faktureringen och betalningarna, och det med hänvisning till likviditetsproblem i Driftaren.
13.11
@Rolle - Nej säger åklagaren. Ja säger de tre åtalade männen.
 
Kindberg påstår väl att arbetena är utförda?! Är de utförda (jag bor inte i Östersund)?
Det beror på vilken part i målet man frågar.
13.11
Av förundersökningsmaterialet i målet framgår att Daniel Kindberg sa upp sig som vd för Östersundshem via en handskriven lapp författad i polisarresten under den tid han satt anhållen.
13.17
2013 skickar Driftaren fakturor för 3,9 miljoner till Sollefteåföretagaren. Det är alltså jobb som Driftaren ska ha gjort på stadsdel Norr på uppdrag av Sollefteåföretagaren. Åklagaren undrar hur det kommer sig att förundersökningen inte kunnat hitta någon uppgift om vilka individer från ÖFK som gjort själva jobben. Ingenting om detta finns att finna, säger åklagaren och ber Kindberg om namn på dessa. Kindberg säger sig inte kunna hjälpa till på den punkten. Han har inte heller några sådana uppgifter.
13.19
Ny faktura februari 2014. Rör röjning efter stormen Ivar. Det sker en mailkonversation med Hans Karlsson som då är fastighetschef på Fältjägaren. Det har kommit frågor från en person som ställer sig tvekande inför fakturorna från bl.a Sollefteåföretagaren. "Det känns inte bra", skriver Hans Karlsson till Kindberg. I ett mail svarar Kindberg att någon förklaring inte är möjlig att ge till den som frågar eftersom "det handlar om att få in slantar till ÖFK"
14.09
@Janne - Nej ingen har påstått att det gapar några tomma hål på stadsdel Norr. Målet handlar om huruvida det betalats ut pengar för jobb som varit bluff och som bestått av luft.
 
Jobben är väl visst utförda..husen står där och området är byggt
Det är inte riktigt det frågeställningen gäller.
14.09
@rille - Ja, det är det som ska redas ut.
 
Konstigt att man anlitar en flyttfirma utan erfarenhet av markentreprenader att utföra påstådda markarbeten. Jobben är säkert gjorda, men av någon annan aktör som kanske har varit underentreprenör till Peab. Således är dom betald två gånger.
13.27
Åklagaren hävdar att mailväxlingen om bl.a stormen Ivar stödjer hans tes om en brottsplan, dvs att Sollefteåföretagaren aldrig utfört något arbete utan att det bara varit ett pappersupplägg. Kindberg protesterar mot åklagarens beskrivning. Åklagaren säger att det finns ytterligare en intressant detalj kring dessa fakturor och det var att Sollefteåföretagaren i just det här fallet aldrig fick betalt. Alltså hade han gjort en massa jobb han aldrig fått betalt för, påpekar åklagaren.
13.39
Paus. De senaste uppgifterna är besvärande för Daniel Kindberg. Han och hans advokat drog sig omedelbart tillbaka till sitt rum i pausen.
13.47
Nu är pausen över.
13.50
Kindberg tar till orda och beskriver Sollefteåföretagaren som en sidoentreprenör som han själv tog in för att jobba på stadsdel Norr. Åklagaren undrar om Peab fick veta detta. Kindberg säger att han själv hade en chefsposition och kunde ta den sortens beslut.
13.57
Åklagaren säger att de uppgifter som Daniel Kindberg lämnat om sin tyngd i Peab skiljer sig från vad han sade i polisförhören våren 2018. I förhören då förklarade Daniel Kindberg att han inte hade den ställningen på Peab att han kunde bestämma vilka underentreprenörer som skulle väljas ut.
14.02
I förhören våren 2018 säger han sig inte kunnat bedöma vilka uppdrag Sollefteåföretagaren klarar av. Daniel bekräftar att han sagt det han sagt i förhören, men att det förekommer en del felaktigheter i det han beskrivit. Daniel säger att han erkänt saker som är helt fel och att han idag berättat verkligheten.
14.07
Åklagaren fortsätter fråga Daniel Kindberg hur jobben har koordinerats. Daniel Kindberg pekar på att Sollefteåföretagaren gör jobben utifrån given tidsplan. De koordineras via möten, frukostmöten exempelvis. I träffar och relationer har de en kontroll menar han. Det avhandlas dagligen mellan de som är engagerad, menar han.
14.14
Åklagaren undrar varför Daniel Kindberg i mail uttrycker sig som "jag" skickar över ex sex fakturor. Varför uttrycker du dig i jag-form, undrar åklagaren. Frågan gör Daniel Kindberg irriterad. Kindberg får också frågan om han han känner igen mailet.
14.23
Nya fakturor från augusti 2013. Instruktioner till Sollefteåföretagaren drygt 1,5 miljoner uppdelat i tre fakturor. Dessa delas senare upp i fem fakturor och åklagaren försöker att bringa reda i vem som bestämt det och varför.
14.26
Åklagaren fortsätter gå igenom mail. Bland annat ett som skickas i december 2013 från Daniel Kindberg. Det innehåller instruktioner om hur Sollefteåföretagaren ska fakturera Peab. Underlag ska han få av den så kallade Peab-mannen och även göra upp med honom precis som förra gången. Därefter får Daniel Kindberg ett sms av Sollefteåföretagaren med en bekräftelse kring fakturorna.
14.31
Nu vill åklagaren prata om tiden efter att Daniel Kindberg blivit vd i Östersundshem. Vad hade ni för fakturarutiner där, undrar åklagaren. Kindberg berättar att det sker elektroniskt via ett datasystem. Det behöver åtgärder (godkännande) innan det når vd/Daniel Kindberg för för en andra attest
14.51
Jag har själv varit i byggbranchen men aldrig hört nåt liknande. När projekt i miljardklassen utförs utan ekonomiskt koll, inga anteckningar (protokoll) förs, alltså man tar sig för pannan och tror det är ett aprilskämt.
14.53
Efter en kort paus fortsätter det nu. Nu visar åklagaren en anteckning som återfanns på Östersundshem. Där står det skrivet bland annat "fördelning luft" och "luftfakt…" Daniel Kindberg får frågan vad han vet om denna handling. Enligt Kindberg verkar det vara flera olika handstilar och att det verkar vara olika pennor som använts. Det är hans reflektion. Åklagaren frågar om det är han som skrivit "fördelning luft". Kindberg svara att han inte vet. Att han till del känner igen den. "luft kanske", säger han.
14.59
Åklagaren läser nu ur polisförhör om just de handskrivna anteckningarna där ord om "fördelning luft" att Daniel Kindberg då sa det var han som hade skrivit det. I dag vill han alltså inte kännas vid det och menar att det är mycket märkligt. "Jag är ingen handstils-expert", säger Daniel Kindberg.
15.04
Det material som åklagaren nu går igenom rör första åtalspunkten - grov trolöshet mot huvudman.
15.05
Noteringar hittade i Daniel Kindbergs före detta tjänsterum. Här används begrepp som "fördelning luft" och "luftfakturor".
 
15.12
Och folk undrar varför alla byggen nuförtiden alltid har ett budgetunderskott. Skulle inte bli förvånad om nya slussen visar sig ha haft falska fakturor på samma sätt som nya karolinska!
15.12
De får väl kanske kalla in en handskriftsspecialist som får titta på det?
15.16
I ett mail i maj till Daniel Kindberg 2015 beskriver ÖFK att läget i klubben är besvärligt. Pengarna är slut. Det är kris. Åklagaren påpekar att det då fanns ett sponsoravtal med Sollefteåföretagaren som tecknats i januari och april. Han undrar varför dessa avtal inte nämns med ett ord i mailet från ÖFK. Åklagaren frågar om dessa avtal är en efterhandskonstruktion, en fråga som gör Kindberg arg. "Det är väl upp till dig att bevisa i så fall", säger Kindberg. Åklagaren kopplar sponsorsavtalen till fakturor som ÖFK skickar till Sollefteåföretagaren samtidigt som betalplanen hos Östersundshem skrivs upp vid två tillfällen. Det han beskriver är en flerstegsraket.
15.18
Åklagaren hävdar att det enligt fakturorna verkar vara en arbetsintensiv period på stadsdel Norr för Sollefteåföretagaren. Har du sett jobbet utföras, frågar han Kindberg..
15.19
Irriterad stämning nu
15.27
Daniel Kindberg får frågor om fakturor från 2017. Nu skrattar han till eftersom 2017 efter många frågor om 2013, 2015 är närapå nyss..
Samtidigt säger han att det var en arbetsintensiv period för honom personligen. Han har svårt att minnas men tror att det rör jobb från 2016. I instruktionerna i ett mail till Sollefteåföretagaren anges till och med vilka dagar han vill att Sollefteåföretagaren ska skicka de olika fakturorna. Några ska skickas omedelbart medan "två nästa fredag", som det står. Kindberg kan inte förklara varför det är så specifikt.
15.30
@Bo - Det finns säkert läxor att lära.Vi vet att Svenska Fotbollförbundet följer den här rättsprocessen löpande.
Märkligt att revisorerna i Östesundshem inte har granskat projekten, upphandling och byggmöten etc. när det är så stora projekt/belopp. Redovisningsprocesserna verkar inte ha fungerat. DK var väl extern VD från 2014-02-04?I Driftaren AB har man bytt revisorer vid många tillfällen. Fakturering och betalningsflöden är spårbara. Eller kan det vara så att det finns betalningsflöden via bankkonton utanför Driftaren?Det som nu kommer i dagen är tragiskt för fotbollen och andra lag som kämpar med sin ekonomi. Hoppas fler utredningar kring detta skapar klarhet och objektiva resultat.

-Bo Carlsson
15.31
Har följt er intressanta rapportering under dagen, å kan konstatera att jag nog inte skulle vilja vara i DK's kläder nu. Oavsett blir det en omgång till i hovrätten....
15.35
@Mats - Ok, men har tyvärr ingen koll på vad han sade om "luft" till Patrik Ekwall.
I Patrik Ekwalls intervju säger han att han alltid har två pennor och ett block liggande framme. Dessutom gav han då en förklaring till vad "luft" innebär.

-Mats
15.40
Åklagaren pekar återigen på att Daniel Kindberg nu ändrat sig gentemot de polisförhör som genomfördes 2018. Han läser ur polisförhöret där Daniel Kindberg själv säger att han har varit delaktig till det brott som han misstänks för, och att det handlar om att få pengar till ÖFK. 
Pengar ska ha gått från Östersundshem från 2013. Innan dess från Fältjägaren, sen från Östersundshem. 
Daniel Kindberg svarar nu att det var ett felaktigt erkännande, "Jag sa det som var fel", säger han. Han ljög för att få komma hem. "Det jag sagt nu här i rätten är rätt och riktigt", säger han. Han säger att han ville komma hem till sina barn. Åklagaren frågar då hur gamla hans barn var då vid tidpunkten. Daniel Kindberg svarar att de då var 14, 19 och 23 år. 
15.43
Du med din bakgrund, undrar åklagaren, med hög säkerhetsklassning och erfarenhet från krigszoner, är det inte till hjälp i den här situationen när du grips av polisen. Kindberg säger att det är betydligt enklare med en kalashnikov i magen än att se sina förtvivlade barn. Det är mycket värre än allt annat jag upplevt, säger han. Åklagaren undrar om presskonferensen som han höll samma dag som han släpptes ur arresten. Kände du att du kunde hålla den, undrar åklagaren. Ja, det var nödvändigt med tanke på klubben, spelarna och fotbollssverige. Jag hade varit magsjuk på natten, men det var nödvändigt, svarar Kindberg.
15.46
 
Åklagaren undrar nu om den hemliga telefonavlyssningen av de tre misstänkta som gjordes sedan de släppts våren 2018.
Åklagaren undrar om de kommit överens om en gemensam berättelse att jobben på stadsdel Norr skulle vara utförda.
Daniel Kindberg säger att han medgett omständigheter i förhören som inte var riktiga och att han rådfrågat sin advokat som sagt att det enda viktiga är att jobben på stadsdel Norr är utförda. Det var det jag ville betona i det avlyssnade samtalet, säger han. Åklagaren undrar om den gemensamma linjen är att jobben är utförda. Ja, självklart, svarar Kindberg.
15.53
Åklagaren är klar. Paus. Nu ska försvarsadvokaterna ställa frågor till Kindberg. Det ser ut att bli en lång dag...
16.11
Han skyddar ÖFK med detta sättet att agera men alla "minns inte" stärker knappast hans aktier att bli friad för Trolöshet mot huvudman!? Han sitter lite i en fälla...
16.19
Nu efter en kort paus är det Daniel Kindbergs försvarsadvokats tur att ställa frågor till Daniel Kindberg.
16.22
Försvararen frågar Daniel Kindberg om upplägget, men Kindberg står fast vid att inget brott har begåtts. Istället handlar det om att Sollefteåföretagaren fått  jobb på helt korrekt sätt. Och att han tack vare det också kunnat sponsra ÖFK.
15.42
Viktigt att kunna påvisa om tidpunkterna för DK:s direktiv om fakturering sammanfaller i tiden med ÖFK:s brist på likvida medel. Kan vara ett incitament till att saker och ting inte gått rätt till.
@TomasRenhorn - Åklagaren har vid ett flertal tillfällen anfört att mail om ÖFK:s dåliga ekonomi har följts av fakturor från Sollefteåföretagaren.
16.27
@Magnus - Ditt tips är härmed framfört till dem det kan beröra
Kan inte åklagaren fråga varför inte Kindberg under den långa tiden fram till rättegången passat på att sätta sig in i alla fakturor för att kunna ge svar?

-Magnus
16.30
Försvarsadvokatens utfrågning är slut. Nu ställer Peab-mannens försvarsadvokat Jonas Granfelt några frågor. Bland annat kom han in på att Sollefteåföretagaren, enligt Kindberg, inte är så duktig administratör. Han frågar om det är därför Kindberg skickat mail och handlingar o fakturor. Kindberg svarar att så kan det vara. 
Försvarsadvokaten frågar också hur kommer det sig att alla sade som de gjorde i polisförhör. Det framkom när de pratade med varandra och då kom det fram att fel smugit sig fram, säger Kindberg. 
16.30
Nu avslutas förhandlingarna för idag.
16.43
Var Peab-mannen och Sollefteå-mannen också väldigt oroliga för Kindbergs barn? Varför erkände annars de upplägget först, men ändrade sedan historian så att det passade in med Kindbergs erkännande enbart för att bli frisläppt pga barnen. Låter jättekonstigt att alla tre ändrar sig pga det.
09.17
Vår reporter Rolf Lunneborg är strax på plats för att inleda sin rapportering.
09.35
Godmorgon.
Jag ber om ursäkt för en liten sen start idag. Vi ska ägna dagen till att rapportera om de vittnesförhör som väntar. Under dagen idag så är det Peab-folk som kommer att höras.
09.40
Just nu förhörs en anställd i Peab som varit verksam på stadsdel Norr. Han har varit anställd av Peab som platschef.
Han säger sig ha haft bra koll på vad som pågått på området. Han känner igen Sollefteåföretagarens företagsnamn men företagets aktivitet bedömer han inte som så stor. Han har sett någon flyttbil från företaget på området.
Åklagaren undrar om det kan ha pågått verksamhet på området som vittnet inte haft koll på.
- Nej, det skulle jag ha märkt. Det går inte att utföra jobb på området utan att lämna några spår efter sig.
 
09.43
Mannen berättar att han och andra på Peab gått igenom fakturor som Sollefteåföretagaren skickat rörande jobb på stadsdel Norr. Han konstaterar att det rört fakturor som skickats långt efter (upp till ett år) att det jobb som fakturan gällt varit färdigställt.
09.44
Sollefteåföretagaren har inte nämnts på de byggmöten som han som platschef deltagit i..
09.47
Åklagaren undrar om vittnet känner till ÖFK-bolaget Driftaren. Mannen berättar att folk från Driftaren varit på området för att lägga ut färdigt gräs på området. Det var Peab som bad dem utföra jobbet. Det var 4-5 killar som gjorde jobbet under ett par dagar en sommar.
Å: Känner du till nåt mer som Driftaren gjort.
- Nej.
 
Vittnet berättar att man egentligen inte får ta in utomstående på en byggarbetsplats för att göra jobb.
09.52
Peabmannens advokat tar nu till orda. Peabmannen var vittnets, platschefens, chef.
- Han "Peabmannen" var ordningssam. Det var ordning och reda på honom, säger vittnet. Jag hade förtroende för honom, han kunde möjligen ha svårt att fatta beslut i bland.
 
Nyström: Kommer du ihåg detaljer från den här tiden? Har du fotografiskt minne?
- Nej, men jag är intresserad av vad jag håller på med.
 
N: Har du kolla på alla fordon som rört sig på området?
- Jag har bra koll. Men inget kan uteslutas.
09.58
Advokaten Nyström undrar om vittnet har fullständig koll på allt som sker på området. Vittnet säger att han haft bra koll på sina projekt under den tid han var på området.
 
Vittnet berättar att "sidoentreprenad" har han bara hört talas om nu i samband med mediabevakningen av rättegången. 
 
(Den här frågan har koppling till att Sollefteåföretagaren enligt de tre åtalade ska haft ett uppdrag som sidoentreprenör på området. Det har bland annat Daniel Kindberg uppgett, men här säger alltså vittnet att han inte hört talas om något sådant uppdrag.)
10.00
Kindbergs adokat, Olof Kullinger har några korta frågor.
 
Han tar sedan upp en ordningsfråga och undrar varför åklagarens frågor - i många fall - inte går att spåra i de förhör som hållits i förundersökningen. Han undrar om åklagarna spelat under täcket med det bolag, Modum som gjorde Peabs internutredning av fakturahärvan.
 
Åklagaren säger att de haft en kontakt med Modum, men bara inledningsvis för att skaffa sig kunskap om vilka individer på Peab som bäst kan svara på frågor om vad som hänt..
10.44
Nu sitter ännu en av Peabs platschefer i vittnesbåset.
Han berättar att när det kom in en faktura från Sollefteåföretagaren fick han beskedet från Peabmannen att de skulle skickas till honom. "Skicka den vidare till mig, jag tar hand om den jag.", ska Peabmannen ha sagt.
 
Det innebär att platschefen skickade vidare fakturan på Peabmannens uppmaning vilket i praktiken innebar en första attest av fakturan innan den hamnade hos Peabmannen. Det har rört sig om flera fakturor som hanterats på detta sätt.  Platschefen berättar att han vare sig kände till eller hade något att göra med det företag som fakturerade.
10.46
@L - Förlåt. Jag var tvungen att bryta dels för en paus mellan två vittnen och en kort intervju med en person. Den läggs snart ut.
Har det verkligen inte hänt nåt på nästan 40 minuter? Tog rätten tidig lunch??

-L
10.48
Ok, då spottar vi i nävarna...förhören fortsätter.
 
Platschefen får svara på frågor om rutinerna på stadsdel Norr och om hur det går till på byggmöten.
10.52
Vid byggmötena under Fältjägartiden var det Hans Carlsson och Daniel Kindberg som medverkade från beställarens sida. Sedan under Östersundshemstiden var det samma konstellation, berättar vittnet. Precis som det tidigare vittnet kan han inte påminna sig att Driftaren - såvitt han känner till - inte gjort annat på stadsdel Norr än att lägga färdiga gräsmattor. Några sommarjobbare har möjligen varit på stadsdel Norr..
 
Bullervallen då, undrar åklagaren.
- Nej där har det inte anlitats någon utifrån.
Städning på området då?
- Det har vi gjort själva.
 
(Flera av de misstänkt osanna fakturorna har rört bullervallen)
 
10.59
Vittnet berättar att det förts en liggare om vad som händer på mellanlagret för jord- och grusmassor på stadsdel Norr. Det har varit ett krav från kommunen att entreprenören ska ha koll på vad som händer på mellanlagret, berättar han.
 
(Kom ihåg att det rör sig om 20.000 timmar som uppges vara bluffakturerade varav den största delen rör flytt av jordmassor hit och dit på området. Mängder av transporter till och från mellanlagret har nämnts tidigare i rättegången.)
11.05
Åklagaren ställer frågor om attestrutiner och vittnet berättar att det är viktigt att det godkänns och attesteras av den som har koll på vad som är beställt, och om det är utfört.
 
Åklagaren undrar om platschefen har koll på den övergripande ekonomin i projektet vilket vittnet inte säger sig ha.
 
Vittnet har känner Peabmannen sedan lång tid. De har träffats sedan Peabmannen släpptes ur häktet. Han har också träffat Daniel Kindberg en gång och då minns han att Daniel skulle ha sagt att det inte fanns någon grund bakom anklagelserna-
 
- Jag har pratat mycket om den här historien med mina kollegor. Det pratar vi om vid varenda fikapaus.
 
11.07
Åklagaren undrar om vittnet, platschefen på stadsdel Norr, kollat Sollefteåföretagarens fakturering i efterhand. Någon reflektion?
- Man undrar vart de kört. Något borde man ha sett. Det är många timmar. 
 
Åklagaren: Ja, det är 15.000 timmar som körts.
- Ja, det borde man ha sett.
11.10
Peabmannens advokat tar vid.
Jan-Åke Nyström undrar om det är svårt att komma ihåg allt och om Fältjägaren eller Östersundshem tagit in entreprenörer.
- Jag kan inte utesluta att Sollefteåföretagaren rört sig i området, då skulle jag ha varit tvungen att bo där för att ha koll dygnet runt.
11.13
Känner du Peabmannen.
- Ja, vi har jobbat ihop i över tio år. Jag har gott förtroende för honom.
11.21
Vittnet ska ha varit med och attesterat fakturor för tio miljoner kronor men kan inte utesluta att jobben blivit gjorda. 
 
Vittnet har tidigare blivit förhörd av Modum som utförde Peabs internutredning. Han förnekar advokatens påstående att Modum skulle ha berättat om brottsupplägget för vittnet. Vittnet säger att Modums utredare inte hotade med uppsägning men säger samtidigt att de hittat en besvärande faktura för honom som Modums utredare berättade att de hittat.
 
Vittnet berättar att han deltagit i ett rollspel som Modum arrangerade för att förbereda sig för rättegången, men säger samtidigt att det inte påverkat hans vittnesmål.
 
11.21
Vittnet säger att han inte sett Sollefteåföretagaren på området.
11.22
Daniel Kindbergs advokat, Olle Kullinger, tar över förhöret
11.25
Olle Kullinger menar att vittnet uttalat sig olika om Driftaren jämfört med vad han sa i polisförhöret.
 
Han ska ha sagt att deras fakturor såg riktiga ut vilket han bekräftar också idag.
11.34
Åklagaren vill ställa en kompletterande fråga.
 
Vittnet platschefen svarar: Alla fakturor från Sollefteåföretagaren har han skickat vidare till Peabmannen. Nästa chef i ordningen finns i Sundsvall och därför har kontakterna om fakturorna skett med Peabmannen i Östersund.
 
Vittnet får frågan varför kostnader skulle belasta hans projekt trots att han inte kände till jobbet. Vittnet säger att det inte var så konstigt. Sådant händer under större byggprojekt.
 
Sollefteåföretagarens advokat vill veta mer om rollspelet inför rättegången som genomfördes av Peabs internutredare Modum. Vittnet berättar att det inte förekom någon träning på hur de skulle svara utan endast för att de skulle få en chans att förbereda sig för rättegångssituationen
11.35
Nytt vittne får svära eden.
11.39
Anställd på Peab sedan 2006 och har jobbat på stadsdel Norr fram till dags dato.
Har jobbat med de projektområden som åtalet handlar om.Jägarvallen, Tallåsen, Infanterigatan etc. Hon har varit arbetsledare och platschef.
 
- Jag talar om för gubbarna vad de ska göra, beställer grävmaskiner, lastbilar, skriver ut ritningar och ser till att det dagliga arbetet flyter på.
11.40
Peabmannen var hennes närmaste chef.
11.44
Vittnet har inte sett Sollefteåföretagaren arbeta på stadsdel norr. 
11.45
Hon har alltså jobbat som arbetsledare och platschef på stadsdel Norr. Hennes jobb är 50 procent inomhus och 50 procent utomhus. 
- Vi har varit lite överallt på stadsdel Norr mest hela tiden. Det kan ha varit kortare uppehåll men man har passerat förbi de platser där det tillfälligt varit stiltje.
 
Peab har inga maskiner utan hyr in dessa, främst frå Reaxcer. Vi har behövt, grävmaskiner, hjullastare, schacktmaskiner. Det har byggts vägar, grävts för vatten och avlopp, byggts hus etc, berättar hon.
11.47
Har ni flyttat byggnader?
- Ja, men det är länge sedan. Det gjordes av oss själva och av ett Bollnäsföretag.
 
Bullerarbete?
- Gjorde vi själva.
 
Stolplador? (Skärmtak)
- Vi hade egna gubbar som plockade ner dem.
11.50
Har det schaktats mycket jord?
- När vi schaktat för hus har de flyttats jord-
Har ni haft kontroll på mellanlagringsplatsen?
- Ja, sedan 2011 när vi fick ett påpekande från kommunen att vi behövde skärpa kontrollen. Det kom upp en låst bom och sedan förde vi liggare.
11.56
Känner du till Sollefteåföretagaren?
- Jag har sett fakturor. Sedan har jag sett en budbil typ 2007/2008. Sen har jag sett en trailerbil. Det var också länge sedan.
 
Har du sett några parkerade bilar från företaget?
- Nej.
 
Har du anlitat Sollefteåföretaget vid något tillfälle?
- Nej.
 
Har du sett dem uföra jobb någon gång?
- Ja, möjligen den där dagen då jag såg den där trailern. Då var det någon gubbe där men det var inte långvarigt. Det var 2006/2207.
 
Kan någon annan ha tagit in maskiner utifrån?
- Ja, någon kollega kan har ringt in maskiner men då blir jag informerad. Det sker inte hux-flux.
 
Har du sett om arbete blivit utfört som du inte känt till?
-Nej.
12.01
Hon berättar att hon sett flera fakturor från Sollefteåföretagaren.
- Ja, då har jag frågat vad det är för något och vad jag ska göra. Jag har frågat Peabmannen och han har svarat att jag ska skicka dem vidare.
 
- Jag har inte satt min signatur på fakturorna eftersom jag inte vetat vad det varit, men de har gått vidare i systemet ändå eftersom jag ändå skickat dem för granskning.
 
Å: Är det vanligt att du stöter på fakturor som du inte vet vad det är?
- Nej det är sällan.
12.02
För att en faktura ska betalas krävs att den godkänts i andra atteststeget, attest 2.
12.06
Åklagaren undrar om hon tittat på Sollefteåföretagarens fakturor i efterhand. Ja, det har hon gjort, berättar hon.
Å: Några reflektioner?
- Nej.
Å: Det rör sig om 15.000 timmar. Är det ditt intryck att de är gjorde.
- Det är många timmar. Jag borde ha sett nåt men har inte gjort det. Jag är på stadsdel Norr mest hela tiden.
 
På Fältjägartiden var det byggmöten, berättar hon. Det handlade om byggplanering med mera. Vittnet berättar att Sollefteåföretaget inte nämnts under dessa möten.
 
12.08
Nu frågor om ÖFK-bolaget Driftaren.
Vittnet berättar att hon sett fakturor men kan inte påminna sig om vad det rört sig om.
 
12.11
Hon berättar nu om sitt möte med Peabs internutredare i Modum.
- Det var inget konstigt med det.
 
Å: Har du träffat Peabmannen?
- Ja, han var förbi på kontoret ett par dagar efter att han släppts. Sedan uppvaktade vi honom när han fyllde år.
 
- Peab hade en grej med oss för att vi skulle kunna förbereda oss för den här rättegången.
 
Å: Sa de något om vad ni skulle säga här i rätten?
- Nej.
12.13
Nu tar Peabmannens advokat Jan-Åke Nyström till orda.
12.15
Advokaten undrar om fakturorna är att uppfatta som granskade i och med att de skickas vidare från henne.
 
Att det är så bekräftar hon. 
12.20
Nyström undrar om Peabs internutredning Modum agerade för att hjälpa polisen?
- Nej, det vet jag inte.
 
Fick du inga frågor som hade med rättegången att göra?
- Ja, lite övergripande så här. Kanske fem minuter.
 
Nyström påminner nu henne om att hon svarar under ed, och under straffansvar. Han vill veta hur aktiva Modum och Ekobrottsmyndigheten varit att kontakta henne inför rättegången.
 
 
 
12.20
Nyström undrar om Peabs internutredning Modum agerade för att hjälpa polisen?
- Nej, det vet jag inte.
 
Fick du inga frågor som hade med rättegången att göra?
- Ja, lite övergripande så här. Kanske fem minuter.
 
Nyström påminner nu henne om att hon svarar under ed, och under straffansvar. Han vill veta hur aktiva Modum och Ekobrottsmyndigheten varit att kontakta henne inför rättegången.
 
Vittnet får en fråga om någon agerade åklagare vid det som har beskrivits som ett rollspel.
- Ja, svarar hon.
 
12.25
Kindbergs försvarsadvokat Olle Kullinger undrar vad det var för lås på bommen till mellanlagret.
- Kodlås och nyckel.
F: Vet du om koden fått spridning?
- Nej.
12.29
Åklagaren vill komplettera med en fråga om en faktura.
Å: Hur kommer det sig att Peabmannen godkänner en faktura som du ställt frågor om?
- Jag vet inte.
 
Åklagaren frågar om hon har koll på beställningar av entreprenörer som kan ha gjorts av Fältjägaren och Östersundshem.
- Är de på mina projekt bör jag veta.
12.33
Förhöret är avslutat. Lunchpaus till 13.30.
12.34
@Mats - Han sitter lite framåtlutad och lyssnar. Det är hans advokat som ställer frågorna.
Ganska tunga vittnesmål, som det låter. Hur reagerar Kindberg på det som kommer fram idag.

-Mats
13.39
Nu sätter sig företrädaren för Modum i vittnesbåset. Hon har tidigare arbetat som polis i 30 år.
 
Modum fick våren 2018 ett uppdrag av Peab att genomföra en internutredning för att se om det skett oegentligheter i bolaget.
 
Modum fick också instruktioner av Peab att vara transparenta gentemot andra myndigheter såsom ekobrottsmyndigheten och skatteverket.
 
Peabs koncernsäkerhetschef har uppdragit Modum att lämna specifikt material till ekobrottsmyndigheten. 
 
13.40
Vi har berättat för ekobrottsmyndigheten vilka de ska prata med - vi har väglett dem i Peabs organisation.
13.44
Hon fortsätter att berätta:
När vi träffar Peabmannen upplever vi att han mår dåligt. Det blir ett långt samtal på 4-5 timmar.
- Vi gör klart att det är hans möjlighet att lämna sin version. Vi hade då pratat med platschefer. Jag upplevde att Peabmannen blev alltmer intresserad att berätta.
- Vi har med oss pärmar med fakturor till mötet.  Vi får hjälp att härleda fakturor från Sollefteåföretagaren till Östersundshem.
13.49
Peabmannen berättar i samtalet med Modum om sin relation till Daniel Kindberg. Han ska ha träffat honom efter frisläppandet våren 2018 och uttryckte oro att Daniel Kindberg skulle vara arg på honom.
 
Sollefteåföretagaren?
- Vårt intryck är att han knappt haft någon kontakt med Sollefteåföretagaren.
 
Peabmannen ska ha sagt under samtalet att 2013 kunde det ha varit riktiga jobb som utförts men att det successivt blev fakturor utan utfört jobb. När han påtalade detta så avfärdades det av Daniel Kindberg.
13.55
- Peabmannen kommer till vårt möte med inställningen att han inte förstått något men att han successivt började att berätta. Jag uppfattade det som om han gjorde det av lojalitet mot Peab.
 
Å: Har ni hotat eller lovat honom något? Hotat med uppsägning?
- Nej vi har inte hotat eller lovat honom något. Däremot att det kunde bli tal om arbetsrättsliga åtgärder på grund av oegentligheter, beroende av vad utredningen kom fram till.
13.58
Modum träffade också platscheferna...
 
Det diskuterades attestrutiner m.m.
 
Nu bryter Daniel Kindbergs försvarsadvokat in och beskriver situationen som bisarr. Han tycker det är märkligt att Modum ska sitta och berätta vad vittnen som själva vittnat under rättegången har sagt till dem.
 
Rättens ordförande Kennet Svensson tycker att förhöret med Modum kan fortsätta.
14.02
Åklagaren undrar om Modum träffat platscheferna inför rättegången.
- Ja, det har vi. Peab ansåg att det arbetsmiljörättsligt skulle vara bra om man kunde förbereda dem på hur det var att vittna i rättegången.
 
Å: Tog ni upp några specifika  frågor som var relevanta för den här rättegången?
- Njae, det vi sa var att de skulle svara sanningsenligt på frågorna.
14.07
Nu tar Peabmannen försvarare vid..
 
Advokat Nyström: När ni ställer frågor till personerna som ingår i utredningen, gör det under galgen? (Hot om uppsägning)
Fanns det en tveksam faktura rörande en av platscheferna som rörde något annat som ni tog upp med i samtalet med honom?
- Ja, det gjordes.
 
Vittnet undrar om det är relevant. Nyström säger att det är han som bestämmer vad som är relevant eller inte.
 
14.08
Lite taggig stämning i rätten för ögonblicket.
14.14
Fortsatte åklagaren ställa frågor efter att Peabmannens försvarare tagit vid? Jag är förvirrad...
@Egon - Rolf är lite upptagen av att lyssna och skriva. Men eftersom han refererar till Nyström senare i texten antar jag att det blev fel prefix i hastigheten.
Jag ändrade.
 
14.16
Nyström menar att Modum inte gjort sin utredning objektivt. Han läser högt ur förhör med Modum som gjordes under polisutredningen.
 
Nyström: Utförde ni ett rollspel, frågar han Modums utredare.
- Ja.
Nyström: Spelade du åklagare?
- Ja, det kunde ha hänt.
Nyström: Pågick det länge?
 
Har du pratat med de som vittnade i morse, nu efteråt.
- Ja, det har vi. Vi har ätit lunch.
Nyström: Vad pratade ni om?
- Allt möjligt. Jakt.
14.16
Modum grillas ordentligt nu...
14.20
Daniel Kindbergs advokat vill veta hur mycket Modum har fakturerat för utredningen?
- Ska vi sitta här och redovisa vår prislista också, undrar Modum inrriterat.
Kullinger: Jag vill veta.
- 1.650 kronor timmen. Vad det blir totalt har jag inte i huvudet.
Kullinger: På ett ungefär?
- Vet inte. Det får jag redovisa senare i så fall.
Kullinger: Har ni fakturerat Peab för det jobb ni bistått ekobrottsmyndigheten med också?
- Vi har fakturerat Peab för allt jobb vi gjort.
Kullinger pressar ur vittnet att hon talat med en handläggare vid ekobrottsmyndigheten vid 5-10 tillfällen.
14.22
Kullinger antyder att det var i en hotfull situation som Peabmannen lade korten på bordet för internutredarna.
14.28
"Daniel Kindbergs advokat vill veta vad de har fakturerat för utredningen?"

Det är ju fullständigt irrelevant. Har ju ingenting med fallet att göra. Modum är inte anklagat för något. Jag hade inte svarat.

En avledningsmanöver av Kindbergs advokat.
@J-Å - Vittnet från Modum reagerade på advokat Nyströms frågor på samma sätt och fick svaret att det var han som bestämmer vad som är relevant eller inte" 
09.00
@Jag - Drygt 15 miljoner. Peab och Östersundshem har begärt drygt 20 miljoner i skadestånd.
 
Hur stor är summan som åklagaren hävdar är luftfakturerat?
@Jag - Skadeståndskravet från Östersundshem uppgår till 14,7 miljoner kronor medan Peabs bolag Fältjägaren 7 kräver att få tillbaka 5,5 miljoner kronor, men egentligen bedöms bolagen ha gjort ännu större förluster, uppger deras advokat.
14.42
Förhöret med Modum är slut.
 
Pratade med Nyström efteråt som är mycket kritisk till att Modum fått sköta delar av polisutredningen på "entreprenad" som han säger. Förhören i internutredningen har, säger han, gjorts under hot om uppsägning. Trovärdigheten hos dessa vittnen från arbetsplatsen bör ifrågasättas, menar han.
 
Kommer en intervju med Nyström här på sajten om en liten stund
14.50
Nytt vittne från Peab - jobbade hos Fältjägaren.
- Vi använde Sollefteåföretagaren 1-2 gånger i månaden. 
Däremot säger sig vittnet inte ha sett Sollefteåföretagaren köra jord eller grus på området.
14.58
Åklagaren undrar om vittnet känner till Driftaren?
- Hört talas om dem men jag kan inte svara på om de gjort något på området.
15.03
Förhöret avslutat. Nytt vittne får svära eden.
15.09
Mannen som nu sätter sig i vittnesstolen har jobbat i Sollefteåföretagarens bolag.
Han berättar att han känt Sollefteåföretagaren sedan tonåren. Känner inte Peabmannen eller Daniel Kindberg. Han är anställd på heltid i Sollefteå kommun sedan många år. Han har en liten firma som sysslar med grustransporter under fritiden. Har jobbat med grustransporter åt Sollefteåföretagaren lite nu och då.
15.12
Beskriver att han jobbat åt Sollefteåföretagaren på semestrarna. Strödagar och fridagar och helger. Även jourledigheter.
- Jag har kört grusbilar och i bland kranbil. Någon enstaka gång även flyttjobb.
15.18
Åklagaren: Vart har du jobbat?
- På norra sidan Östersund.
Å: Vad är det för jobb du gjorts?
- Grus och massatransporter.
Å: Vart då?
- Norra delen av Östersund.
- Stadsdel Norr heter det.
- Bullervallen. 2014, 2015, 2016.
 
Å: När du kört detta, hur har det gått till?
- Lastat och kört till mellanlagringsplats. Någon heter X och så var det folk från öststaterna. Svårt att härleda mer exakt, men östifrån någonstans..
15.22
Åklagaren hänvisar till äldre förhör med chauffören. I tidigare förhör har han inte sett några från öststaterna.
- Jo, men jag har det.
Å: Namn?
- Det vet jag inte.
Å: När då?
Ja, under den här tiden som vi pratar om.
Å: Vad har de gjort?
- Kört grus och schaktmassor.
15.26
Åklagaren undrar hur det fungerade på omlastningsplatsen. Chauffören berättar att han noterade antalet grus och jordlass som kördes på ett papper. Körningarna skedde för det mesta kvällstid.
 
Å: Vad gjorde du på bullervallen?
- Jag och Sollefteåföretagaren körde massor från mellanlagringsplatsen till bullervallen. 
 
Å: Minns du vad du gjorde för jobb på stadsdel Norr 2015.
- Nej, det är svårt att komma ihåg.
15.34
Åklagaren tar fram en tidssedel och chauffören får fråga om det är han som gjort jobbet. Han bekräftar och får då frågan hur det kommer sig att det finns tidssedlar för 14 veckor i sträck. Stämmer illa överens med "strödagar".
Chauffören säger att han tankat från farmartank i Östersund. Han berättar också att han inte fått något betalt för jobbet. Åklagaren undrar om det är rätt uppfattat att han påstår sig ha jobbat mycket, men utan betalning?
- Ja.
 
Åklagaren undrar hur det kommer sig att han påstår sig ha jobbat med bullervallen 2014 och framåt när den stod klar året innan, 2013.
 
- Det finns flera bullervallar, svarar chauffören.
 
Chauffören har uppenbara problem att beskriva geografin på stadsdel Norr.
 
15.38
I gamla förhör har han påstått sig ha jobbat vid F4 på Frösön. Han har inget minne av att ha kört inne i  Östersund.
- Jag trodde det var den tid som flyget avvecklades.
Å: Hur kan du tro det när förhöret inte handlar om F4.
 
Chauffören bekräftar att han pratat med Sollefteåföretagaren och att de friskat upp minnet tillsammans.
15.40
Sollefteåföretagarens advokat undrar om chauffören rivit några stolplador (skärmtak) på stadsdel Norr.
- Ja, bekräftar chauffören.
- Där var öststatarna också med. Det pågick några veckor.
15.42
Förhöret är slut.
När domaren frågar om han ska ha någon ersättning för att ha inställt sig i tingsrätten svarar chauffören.
- Nej, det är bra. Jag jobbar ideellt.
15.44
Peabmannens advokat reagerar starkt på att Peabs internutredning är en del av förundersökningen. 
15.55
Vi avrundar nu dagen.
I morgon är det start 08.00... 
15.56
Tack för idag - ses i morgon!
16.08
Morgondagen inleds med ett kompletterande förhör med Sollefteåföretagaren.
 
Dessutom i morgon, flera vittnen från ÖFK.
16.11
@Johan - Ja, i och för sig, men samtidigt tyckte jag det var en poäng eftersom han i förhören sagt att inte fått nått betalt för sina körjobb på stadsdel Norr heller. Man anade ett mönster där, eller hur?
Kul att ni redovisar att ”chauffören” inte ska ha nåt betalt. Det gjordes inte vad jag kommer ihåg när Christer Sundin var snabb att kapa åt sig 5000:-...

-Johan
16.15
@Mr P - Vittnesmålen från platscheferna på stadsdel Norr var inte att leka med. Idag valde vi att inte intervjua Kindberg eftersom det mer rörde Sollefteåföretagaren idag. Men Kindberg i morgon är inte helt uteslutet.
Peabmannen och Sollefteåföretagaren borde i rimlighetens namn vara mycket skärrade, och inse dom sannolikt står inför ett förestående fängelsestraff.Kindberg är av en annan natur så jan ler väl...Ska bli intressant att höra hans version i er intervju med honom efter förhandlingsdagen...

-Mr P
07.49
Idag tisdag inleds förhandlingarna klockan 08:00. Våra reportrar Rolf Lunneborg och Sara Leijman finns på plats i rättssalen.
08.02
Vi är på plats.
Rätten ska precis inleda dagen.
08.07
Åklagaren inleder med förhör med Sollefteåföretagaren angående Driftaren och de fakturor Sollefteåmannen fått av Driftaren. Åklagaren börjar med att igenom en faktura om maskinhyra och personal. Enligt Sollefteåmannen handlar det om en traktor. Personal ska vara personer från Driftaren. Detta handlar om en faktura från 2013 och är på 122 000 kronor.
08.15
Åklagaren fortsätter visa fakturor under samma tidsperiod. Bland annat två fakturor på hyra av ett golv. Det finns först en faktura från 2013. Sedan ytterligare en från 2014, även den på hyra av ett golv. 
 
Det rör sig om ett eventgolv som hyrts ut av Driftaren. Golvet har blivit liggande i Sollefteå sedan det använts av Lastbilsträffen i Ramsele flera år.
 
Åklagaren fortsätter visa andra fakturor, nu från arbete med avlastningstipp och bullervall. Sollefteåföretagaren minns inte riktigt vad det handlar om och minns inte riktigt vilka fysiska personer han avtalat med. Han antar att det är med personer inom Driftaren. 
08.27
Om det dyker upp gamla inlägg i ert flöde så beror det på att Rolf Lunneborg rättar sina stavfel från igår :)
08.30
En faktura som åklagaren tar upp säger "Underentreprenad enligt avtal". Den är på 431 000 kronor. Enligt Sollefteåföretagaren handlar det om att rensa och plocka skrot och sådant. Vem har gjort detta jobb? frågar åklagaren. Sollefteåföretagaren svarar "Något fotbollsgäng antar jag".
Därefter fortsätter åklagaren att visa ytterligare fakturor som alla kommit samma år, 2013. Alla med samma rubrik, "underentreprenad". Enligt företagaren är det fotbollsungdomar som även där jobbat. "Det måste vara samma sak" säger Sollefteåföretagaren. 
 
08.37
Åklagaren summerar. "Det är alltså ett gäng fakturor som handlar om sorteringsarbete och städuppdrag. Och att fotbollsungdomar gjort det". Totalt handlar det om fakturor på 3,4 miljoner kronor under ett år, 2013. Enligt åklagaren är det mycket pengar under ett år och som då några fotbollsungdomar ska ha gjort. Uträknat blir det cirka 4 400 arbetstimmar, något som åklagaren ifrågasätter. Sollefteåföretagaren svarar att det är en under längre period än bara ett år förmodligen även 2014. Och att det handlat om så mycket jobb. Jobben ska ha gjorts åt både Peab, men även till han själv.
08.46
@J-Å - De bevis han lyfter fram är främst hans egna ord. 
Vilka konkreta bevis har Kindberg lagt fram som styrker det som han påstår, dvs. att samtliga fakturor och utförda arbeten är korrekt utförda och stämmer med verkligheten?

-J-Å
08.50
@Janne - relevant fråga. Nu lite senare i dag ska bland annat revisorer vittna. Vi kommer då att få höra två personer som varit revisorer i Östersunds fotbollsklubb. 
Vilken härva! Fanns det ingen kompetent revisor i Östersund som granskade det hela? Hur kunde det fortgå?

-Janne
08.54
@Ronnie - misstänkta i ett mål avlägger ingen sanningsed.
 
Läste att gårdagens vittnen avlägger vittnesed, men hur är det med de åtalade Kindberg, Peabmannen och Sollefteåföretagaren? Vittnar de under ed eller kan de fabulera ihop sina historier fritt?
@Ronnie - De tilltalade kan inte åtalas för mened.
08.56
Nu är det dags för en person att vittna som gjort revision i Driftaren AB och i Östersunds fotbollsklubb 2010-2012.
09.03
Åklagaren börjar med att fråga om Driftaren 2012. "Det vi primärt tittade på där var intäkterna eftersom de hade ökat väsentligt jämfört med året innan", säger revisorn. "Vi tittade på ÖFK och Driftaren i ett sammanhang eftersom de hänger ihop". Enligt revisorn var det ganska mycket arbeten utförda och det tittade de extra på. "Det var svårt att bedöma huruvida arbeten var utförda, huruvida de var vidarefakturerade sedan. Det var svårt att följa kedjan helt enkelt", säger hon.
09.06
@Annika - Det är kanske inte rimligt att folk ska sitta inlåsta i väntan på rättegång. I det här fallet har det gått ett och ett halvt år från polisförhören i april 2018 till tingsrättsförhandlingen i dag.  
Konstigt att man blir släppt ur häktet efter ett erkännande. Då finns det ju gott om tid att snacka ihop sig och fixa till handlingar som ser konstiga ut

-Annika
09.09
De frågor som revisorn hade, ställdes sedan till Daniel Kindberg. Enligt revisorn fanns det dock alltid svar på allting men det var svårt att verifiera. Svaret var att arbetena var utförda och att det inte var något konstigt med det. "Och det kunde jag inte säga om det stämde såklart", säger revisorn.
Åklagaren frågar om revisorn fick veta vem som utfört arbetet. Det var mest ideella krafter, från ÖFK eftersom det var ÖFK som var underentreprenörer, var svaret. Revisorn säger att det kändes obekvämt när de efterfrågade tydligare svar. 
09.13
@Paul - Nej, men försvaret protesterar om det kommer nya fakta som de inte haft tillgång till via förundersökningen. En förundersökning ska vara objektiv och advokaterna protesterar när de överraskas av sådant de inte känner igen. 
Måste åklagaren ställa samma frågor på rättegången som under förhören i förundersökningen? Låter som en konstig protest

-Paul
09.24
Nu är vittnesmålet med revisorn avklarad. Det blir en paus nu till nästa vittnesmål.
09.29
Paus till kl 10.
09.39

Dag 9: .Kindbergrättegången så här långt - en kort sammanfattning

 
De tre huvudmännen, Daniel Kindberg, Solllefteåföretagaren och Peabmannen erkände "upplägget" i polisförhören när de greps som misstänkta för svindeln våren 2018.
 
I tingsrätten har de tagit tillbaka sina medgivanden. Deras berättelse går nu ut på att fakturorna är riktiga. Jobben på stadsdel Norr är gjorda.
 
Åklagaren hävdar emellertid det motsatta. Åtalet omfattar bluffakturor på motsvarande 20.000 timmar. Syftet med upplägget var enligt åklagaren att slussa pengar till Östersunds Fotbollsklubb.
 
Bluffakturerandet har varit särskilt frekvent när klubbekonomin krisat, uppger åklagaren.
 
Solllefteföretagaren, som skickat de påstått osanna fakturorna, säger att fakturorna är riktiga. Han säger att han haft utländsk arbetskraft på plats som gjort jobben och påstår att han har betalat dessa chaufförer med svarta pengar som han haft liggande hemma i bostaden. Bilarna, som han ska ha haft i trafik på området för att utföra de tusentals körtimmarna, har han tankat med svartdiesel som han skaffat fram utan kvitton. När det gäller kvitton för den utländska arbetskraften har dessa ifrågasatta av polisens forensiker.
 
De ifrågasatta jobben ska ha utförts 2013 till 2017 på stadsdel Norr i Östersund där Peab under perioden genomförde stora byggprojekt. Flera av Peabs  arbetsledare och platschefer på området har vittnat om att de aldrig sett Sollefteåföretagaren göra några större jobb på området. Mindre flyttjobb för länge sedan, ja, men inte de stora transportjobb av jord och grus som fakturerats.
 
En chaufför från Sollefteå säger sig ha varit på stadsdel Norr under sin fritid och kört för Sollefteåföretagarens räkning. Han säger att det också funnits "öststatare" som kört på området för Sollefteåföretagarens räkning. Han har inte kunnat namnge någon. Själv påstår han sig ha jobbat gratis.
 
Enligt åtalet är de osanna fakturorna på drygt 15 miljoner. Östersundshem och Peab har begärt ett skadestånd på 20 miljoner kronor.
09.46
Revisorn påpekar i 2012 års revisionsberättelse att ÖFK:s bolag Driftaren har inkomster som är svåra att bedöma.
 
09.52
På grund av de svårbedömda fakturorna vill revisorn inte uttala sig (Ur Driftarens årsredovisning 2012)
 
10.06
Nu är vi tillbaka.
Nu ska en revisor i Driftaren höras. Han efterträdde den kvinnliga revisor som hördes innan pausen.
 
Jobbade för Ernest & Young. Har även varit revisor i fotbollsklubben. 
10.10
Jag hade haft en kund som tipsade Daniel Kindberg om mig. Det var hösten 2013, berättar vittnet. Det skedde ett möte hösten där bl.a Daniel Kindberg och olika företrädare för klubben deltog. Fick bakgrundsmaterialet från klubben. Det skulle bl.a ske en redovisning till fotbollförbundet.
 
 
 
 
10.12
Har kontakt med den som skötte redovisningen och en styrelseledamot i Driftaren samt Daniel Kindberg.
 
Å: Varför hade du kontakt med Daniel?
- För att få svar på vissa frågor.
10.17
Jag hade synpunkter på fakturor som Driftaren skickat. Jag hade också frågor om vem som utfört tjänsterna. Det var stora belopp.
- Får svaret att det är ideellt arbete som gjort olika jobb.
Å: Försökte du kontrollera?
- Ja, jag tittade i tidningen om det gjorts några stora insatser av klubben som det skrivits om.
Å: Frågade du efter namn?
- Nej, det skulle jag klanske ha gjort. Efterklok.
- Jag är själv fotbollspappa och vet att det krävs mycket ideellt arbet.
Å: Vad var det för jobb?
- Städning och skötsel av något område.
10.23
I april skriver revisorn ett revisions-PM som nu visas på en skärm för rätten
 I PM skriver han att det skett fakturering till "närstående bolag" och att dessa är oklara. Revisorn valde den formuleringen eftersom Daniel Kindberg hade relationer med Fältjägaren och Sollefteåföretagaren.
 
Revisorn konstaterar under förhöret att det rör sig om stora belopp.
 
Revisoren hade också kontakt med den föregående revisorn. Hon hade också liknande synpunkter.
10.26
Daniel Kindbergs advokat, Olof Kullinger, undrar om det var i egenskap av ordförande i ÖFK som han, revisorn hade kontakt med Daniel Kindberg.
- Ja, det var det nog, svarar revisorn.
 
Driftaren hade ett par anställda, säger revisorn. Advokaten menar att personalkostnaderna snarast tyder på att det var fyra anställda vilket revisorn ställer sig tveksam till.
10.28
Advokaten betonar att revisorn tillstyrkte ansvarsfrihet för styrelsen.
10.32
Paus igen. Hittills har det varit korta förhör idag.
Efter pausen ska folk från Driftaren och ÖFK höras. Folk i ÖFK-keps börjar dyka upp i foajén.
10.34
Del av det revisions-PM som revisorn skickade.
 
10.43
@J-Å -Två revisorer har kallats till rättegången, kanske främst till följd av att de i egenskap av revisorer lyft en del frågetecken kring faktureringen. 
Hur många revisorer är det sammanlagt som varit inblandade och granskat de olika verksamheterna/bolagen?

-J-Å
10.49
Nu är pausen över och nu är det en person som varit anställd på Driftaren som ska vittna.
10.51
På åhörarplats sitter nu ÖFKs presschef Niclas Lidström.
Han säger till SVT att han finns på plats att ta hand om de klubbanställda som kallats som vittnen idag.
10.58
Vittnet får redogöra för hur väl han känner olika personer som förekommer i polisutredningen.
11.00
Åklagaren frågar vittnet vad hans uppgifter var i Driftaren. Han berättar att det bland annat handlade om driftsskötsel av arenan. Han berättade även att det fanns en tvätthall som han skulle sköta om. Personer från Fältjägaren fastigheter visade honom första gånger hur det fungerade. För honom handlade det om att hålla rent till exempel. Han jobbade mestadels kväll, 50 procent.
11.08
Åklagaren: Gjort andra uppdrag för andra företag?
- Ja, på stadsdel norr, röja undan möbler, städa olika byggnader som behövde tömmas på grejer, skräp.. Det är väl åt Sollefteåföretagaren. 
Å: Var det ren städning? 
- Inget svabba golv, utan rensa. Då pratar vi i första hand om en röd byggnad som finns. Det finns andra byggnader som vi gjort liknande saker också. 
Å: Hur ofta har du gjort jobb åt Sollefteåföretagaren? För Driftaren?
- Kom inte ihåg alla tillfällen. Kom ihåg fem tillfällen klart när Sollefteåföretagaren var med. Sen ett tillfälle till uppe vid gamla slakteriet. Där skulle det rensas. 
Å: Insatsen vid den röda byggnaden, hur lång tid tog det? 
- Vi var där flera gånger. Vid ett tillfälle som jag tänker på var det 8 timmar, kanske mer. 
Å: Och vid slakteriet?
- Likvärdigt tror jag. 
Å: Var det bara du eller flera?
- Vid slakteriet tror jag det bara var jag och Sollefteåföretagaren. 
Å: Och vid röda byggnaden?
- Minns inte riktigt, fyra kanske. 
11.13
Åklagaren fortsätter fråga om jobb som vittnet gjort på stadsdel norr. Och hur mycket tid som lagts ner på de olika fem olika jobb som han gjorde för Sollefteåföretagaren genom Driftaren. 
Vittnet har även jobbat privat åt Sollefteåföretagaren. Åklagaren frågar om han jobbat mer åt honom privat än som anställd i Driftaren. Vittnet tror att det skett mer privat. 
11.21
Åklagaren undrar om Driftaren städat utomhus. Vittnet berättar att han gjort det med A-laget 2007, men att det vid vissa tillfällen varit ungdomslag som städat inom stadsdel Norr, men då har inte jag varit med, berättar han. Han säger att det skett 2013. Ungdomar har plockat skräp i svarta sopsäckar.
 
Vittnet påminner sig gräsläggning och rivning av staket. 
 
Åklagaren undrar om jobb vid bullervallen och rensning av jordmassor. Bullervallen känner vittnet inte till men har vagt hört talas om det där med jordmassorna.
 
Åklagaren ställer frågor om det eventgolvet som förekommit i tidigare förhör. Han, vittnet, påminner sig tre tillfällen när eventgolvet flyttats.
11.29
I polisförhör tidigare fick han frågan om han pratat med andra om de jobb som nu avhandlas i rätten. Enligt vittnet var det några som samlades för att prata om de jobb som kunde komma upp. Enligt vittnet bläddrade någon igenom fakturor och pekade på några jobb det kunde handla om. På det mötet var Daniel Kindberg bland annat med, säger vittnet.
11.31
Nu tar Daniel Kindbergs advokat, Olof Kullinger vid. Vittnet får frågan om han sett någon utländsk arbetskraft tillsammans med Sollefteåföretagaren.
 
- Jaa, jag kan påminna mig ett tillfälle vid en fikarast då han (Sollefteåföretagaren) kommer förbi och har med sig 3-4 män som inte verkade tala svenska.
 
Åklagaren undrar om vittnet pratat med någon inför dagens förhör i tingsrätten. Vittnet berättar att han träffat en advokat förra veckan för att förbereda sig. 
11.33
Nu är vittnesförhöret avslutat.
11.34
Nu är det lunch. Förhandlingen fortsätter klockan 13.
12.23
Sara Leijman sammanfattar och möter ÖFK:s presschef 
13.06
Nu fortsätter förhandlingarna. Dags för ytterligare en anställd inom ÖFK. Han har även jobbat i Driftaren där han bland annat skött driften av arenan.
13.12
Åklagaren frågar om verksamheten i Driftaren 2013. Löpande arbetet var att ta hand om planerna och tvätthallen.
Åklagaren: Några andra jobb?
- Inte vad jag minns. Hämta möbler kanske i något förråd åt någon spelare. 
Åklagaren frågar vem som sa till honom att göra de jobben. Det minns han inte riktigt men tror det var någon i ÖFKs kansli. 
Åklagaren frågar om han vet om Driftaren utfört jobb åt Sollefteåföretagaren, det svarar han nej på. 
13.16
Åklagaren frågar vidare om han utfört några flyttar på stadsdel norr.
- Inte vad jag kan komma ihåg, svarar vittnet.
Å: Har Driftaren utfört några flyttar?
- Tror en annan personal utfört det någon gång. 
Åklagaren frågar om han vet om jobb utförts vad gäller bullervall, flytt av massor. Det känner han inte till. 
13.22
Åklagaren läser nu ur ett polisförhör. Där står det att vittnet hade haft möte med Daniel Kindberg och andra från Driftaren innan förhöret. Där ska han ha fått uppgifter om vilka jobb som skulle ha utförts. Vittnet säger att han inte förstår vad han skulle ha den informationen till.
13.23
Nu för förhöret med vittnet slut.
13.27
Nästa förhör är med en anställd på ÖFK där han haft en position i ansvarig ställning.
13.33
Sollefteåföretagarens advokat, Jonas Granfelt, inleder förhöret.
 
Vittnet beskriver sig som fotbollssnörd och var med i ÖFK sedan klubben bildades 1996.
Han har delat sin tjänst mellan Driftaren och ÖFK.
 
Driftaren bildades för att sköta driften av Jämtkraft Arena. Bolaget började senare att användas allt mer för att tjäna pengar till ÖFK genom att ta på sig externa uppdrag. De har gjort jobb åt Fältjägaren och Sollefteåföretagaren. De har bland annat skött en tvätthall för Sollefteåföretagarens räkning, tagit på sig städjobb på stadsdel Norr m.m.
 
Han berättar att han träffade Sollefteåföretagaren för första gången vid invigningen av Jämtkraft Arena 2007. Först mer sporadiskt sedan mer frekvent. Sollefteåföretagaren kom ofta förbi på morgonen och drack kaffe.
13.37
Sollefteåföretagaren ska ha haft med sig folk in på kansliet, berättar mannen, men jag vet inte vilka de var. En, minns han, var tystlåten.
 
Mannen beskriver Sollefteåföretagaren som ÖFKs största sponsor. Han säger att Sollefteåföretagaren är väldigt idrottsintresserad.
 
Verksamheten i Driftaren var betydande 2012/2013 berättar vittnet, men jobbet avtog successivt senare. De jobb det rörde sig om för Sollefteåföretagarens räkning var ofta flyttjobb av olika slag.
13.46
Åklagaren har även frågor. Vittnet har tidigare berättat att fotbollsungdomar utfört jobb och han vill veta vilka ungdomar som jobbat ideellt. Vid den här tiden var det fyra grupper, berättar vittnet. A-laget U-19, P-16 och P-13.
Åklagaren frågar hur jobben sedan utfördes.
- Vi brukade prata med någon av ledarna i laget och sedan fick de dela upp ungdomarna. Sollefteåföretagaren berättade vad man skulle göra, sen skötte de sig själva. 
Åklagaren vill sedan själv veta om han varit ute och gjort jobb. Det har han. 
Han tror även att det mesta jobben gjordes åt Sollefteåföretagaren. När det handlade om att rensa i lokaler exempelvis. En del gjordes också åt Fältjägaren fastigheter, plockade skräp till exempel. 
Åklagaren vill veta om han varit involverad i faktureringen. Han säger att han gjort något underlag för fakturering men inget mera. 
- Ja. 
Vilken omfattning har det handlat om?
- Lite olika. Ibland mera ibland mindre. 
Antalet timmar kommer han inte ihåg. 
13.47
Ytterligare ett vittne från ÖFK som kallats in av försvarssidan får beskedet att han inte behöver svara på några frågor. Han skickas hem.
14.08
Förhöret med det tidigare vittnet väcker en del frågor så här i efterhand...
Personen i fråga har själv beskrivit sig som "målvakt" i Driftaren i ett par mail till Kindberg. Dessa mail har spelat en tung roll i åklagarens bevisning men i dag ställdes inga frågor om vad han menat med "målvakt".
 
Mailen har tidigare använts för att visa att Daniel Kindberg styrde Driftaren och var bolagets faktiske företrädare även efter att han formellt lämnat posten 2013.
 
Allt om detta finns återberättat på lite olika ställen i den här tråden.
14.09
Nu är det dags för personal från ekobrottsmyndigheten att vittna.
14.18
Hennes uppdrag har varit att bland annat granska Driftarens bokföring. Vad det finns för underlag för intäkterna.
- Min granskning visar att det fanns kundfakturor om massaflytt, underentreprenad, maskinhyra bland annat, säger hon.
Enligt vittnet fanns visst underlag men hon anser att det ska ha funnit mer. "Verifikat ska ju visa att affärshändelsen har inträffat. Ska visa vilken tjänst som utfört", säger hon. 
Sådana uppgifter har saknats i flera fall. 
 
14.22
De fakturor som innehållit bristfällig information enligt henne, har främst varit mellan Driftaren och Sollefteåföretagaren. De fakturor som Driftaren haft med exempelvis Östersunds kommun har däremot haft mera information.
14.32
Kindbergs försvarsadvokat Olof Kullinger ställer nu några frågor utifrån att hon även tidigare jobbat som revisor. Om varför man ska ha en revision varje år. Oklart vad han vill med frågorna.
14.34
Då var frågorna och förhöret slut. Dagens förhandling är avslutad. I morgon fortsätter det. Vi syns då!
08.50
Klockan 9 drar dagens förhandlingar i gång i tingsrätten i Härnösand.
09.09
God morgon. Om ett litet tag ska Hans Carlsson, förre vice vd i Östersundshem.
Fram till dess har Daniel Kindbergs försvarsadvokat tagit till orda. Han går igenom Östersundshems interna utredning. Östersundshem har begärt ersättning för hela rapporten trots att mycket inte handlar om det som är föremål för det här målet, något som försvarsadvokaten Olof Kullinger ifrågasätter. 
 
 
09.26
Kullinger pekar även på att internutredningen inte kunnat slå fast något utan att det handlar om indikationer på att oriktiga fakturor använts.
Han kommer även in på att PEAB haft en egen internutrednng och att det har varit tät kontakt mellan dem och Ekobrottsmyndigheten. Kullinger visar mailkorrespondens och tycker att det är anmärkningsvärt med denna nära relation. 
Åklagarna däremot tycker inte att det är något konstigt med detta. Åklagare Niklas Jeppsson har vetat att Peab haft en egen internutredning och att de haft viss kontakt. 
09.33
Nu inväntar vi dagens första vittne.
09.44
I väntan på nästa förhör går rätten igenom de personliga förhållanden rörande de tre åtalade:
 
Först personalia rörande Sollefteåföretagaren. Han berättar att hans verksamhet i princip gått i stå under utredningstiden. Han säger sig leva på lån idag. 
 
Peabmannen lever under ordnade förhållanden och anses av frivården lämplig för samhällstjänst om det skulle bli aktuellt. Hans advokat Jan-Åke Nyström påminner rätten om att han förlorat det jobb på Peab som han haft i 30 år. Idag sköter han om släktgården. Han har behövt få samtalshjälp under utredningstiden.
 
Han får frågan, hur mår du då?
- Ja, relativt bra. Jag har fått stöd av omgivningen men det blev en oerhörd omställning när jobbet försvann. Det har varit värdefullt med samtalsstöd.
09.53
Nu till Daniel Kindberg:
 
Enligt frivårdens utredning lever han under ordnade förhållande. Skäl för skyddstillsyn saknas och han anses lämplig för samhällstjänst om det skulle li aktuellt.
 
Han advokat Olle Kullinger fortsätter.
- Daniel Kindberg har förlorat sitt vd-jobb och posten som ordförande i ÖFK.
Kindberg får frågan om hur hans möjligheter till försörjning ser ut idag. Kindberg, skrattar till:
- Jag har fått schavottera i media. Det finns olika häxjakter i media. Det finns häxjakter på grund av att man är känd. Sedan finns det rena vendettor som drivs av hat. Så har det sett ut.
- Jag har fått leva på utdelningar. Den ekonomiska skada jag lidit har varit enorm. Jag har förlorat åtskilliga miljoner. Det blir omöjligt för mig att ta igen framöver.
 
Åklagaren: Vilka bolagsstyrelser sitter du i?
- Jag sitter i mitt ägarbolag Daki, som äger Nockt.., svarar Kindberg med en uppräkning av bolag.
 
Åklagaren: Hur mycket har du?
- Om vi ska se de krav som ställs på mig från åklagarsidan så ligger jag på minus.
- Om jag får krav på mig efter den här rättegången så ska jag göra allt jag kan för att göra rätt för mig.
- Jag bedömer att det rör sig om mindre än 15 miljoner.
 
 
10.20
Innan Hans Carlsson ska höras är det dags för ett annat vittne.
10.23
Vi har haft en kort paus och nu förhörs en person som arbetat som konsult vid Peab. Han är en person som det hänvisas till flitigt i polisens förundersökning.
 
Van är kallad av Daniel Kindbergs advokat.
 
Mannen berättar:
- Jag har jobbat på Peab sedan 1972. Hade mitt kontor på stadsdel Norr där också Peab och Fältjägaren hade kontor.
 
På fråga svarar han att han vet vem Sollefteåföretagaren är. Från 2006. Han gjorde flyttjobb. Han parkerade med sin lastbil utanför kontoret. Han ska ha haft en uppställningsplats vid tvätthallen. 
- Jag hade min arbetsplats nära Peabmannen. Jag såg honom ofta där.
10.29
Vittnet får nu frågor om Modum som gjorde Peabs internutredning. Mannen berättar att han förhörts av Modum och att "det var den värsta dagen i mitt liv".
- De gick på hårt. De höll mig kvar och jag fick inte gå förrän de hämtat nycklar och så. De drev en tes i samtalet med mig. Stenhårt.
 
Åklagaren tar nu över frågandet: Vill veta om han känner Daniel Kindberg?
- Känner honom och Peabmannen som arbetskamrater på samma arbetsplats.
Åklagaren: Har du bolagsengagemang tillsammans med Kindberg?
- Ja, via Nockt.
Åklagaren: Har du bolagsengagemang med Sollefteåföretagaren?
- Ja, indirekt via Nockt.
 
Å:Har du fått någon aktieutdelning från Nockt?
- Ja, det kan hända.
Å: Känner du igen beloppet 10,5 miljoner.
- Det kan stämma.
10.34
Åklagaren fortsätter att fråga om bolagsengegemang och hänvisar till ett hemligt telefonsamtal i vilket vittnet blir uppringd av Kindberg. Det är efter att Kindberg släppts fri efter polisförhören våren 2018.
Åklagaren undrar varför Kindberg ringer upp vittnet och frågar efter Peabmannen.
- Ja, han ville väl ha tag på honom..
 
Å: Du säger att du sett Sollefteåföretagarens "lastbilar".
- Ja, han kom ofta i lastbil och jag förutsätter att de bilar som stod på uppställningsplatsen var hans, men jag har inte koll på registreringsnummer och sånt...
 
(Frågorna syftar till att reda ut om Sollefteåföretagaren haft bilar som kunnat göra de många uppdrag för miljonbelopp som Sollefteåföretagaren och hans två medåtalade påstått)
10.40
Sollefteåföretagarens advokat, Jonas Granfelt, har frågor: Hur ofta var du på stadsdel Norr, från 2012 och framåt, undrar han.
- Jaa, 35-40 procent av tiden.
- Sollefteåföretagaren gjorde flyttjobb i början och senare andra jobb. En röd lastbil, en vit bil och en växellastare vill jag minnas att han hade..
- Jag förutsatte att han gjorde jobb åt Peab anläggning, det var så snacket gick.
 
Peabmannens advokat, Jan-Åke Nyström, undrar om det var mycket lastbilar i farten på stadsdel Norr.
- Ja, det var mycket bilar.
 
10.42
Vittnet menar att Modum påstått saker som inte var sant. Han berättar att han hölls kvar tills dess att Modums utredare åkt till kontoret och hämtat hans dator.
Advokaten: Rena tvångsåtgärder alltså?
- Ja, jag förstår inte varför jag stod kvar. Men jag blev tagen på sängen.
10.43
Förhöret avslutat - nu kallas nästa vittne in.
10.44
Nu kom Hans Carlsson, fd stabschef i Östersundshem in i rättegångssalen. Har även varit vice ordförande i ÖFK. I dag är han egen företagare.
10.50
Åklagaren börjar med sina frågor. Hans Carlsson får berätta hur han känner de åtalade. Sollefteåföretagaren träffade han första gången under I5:s nedläggning där Hans Carlsson jobbade. När Carlsson sedan fick jobb som fastighetschef, för att utveckla I5:s område. "Sollefteåföretagaren hyrde då hos oss på Fältjägarna fastigheter", säger han. "Han verkade hos oss på stadsdel Norr". De har inte uppgått privat förutom att ha träffats på exempelvis fotbollsmatcher. 
 
Peabmannen lärde han känna i mitten av 2000-talet. "Vi sitter i samma byggnad just då och även senare när vi flyttade till en annan byggnad", säger han. De hade mycket med varandra att göra i arbetet men umgicks inte privat. "Träffades lite på fotbollsmatcher även där", säger Carlsson. Även ett gemensamt jaktintresse finns. 
10.54
Hur känner du Daniel Kindberg frågar åklagaren. Hans Carlsson berättar att han fick jobbet på Fältjägarens fastigheter via Daniel Kindberg. "Vi umgås en del privat, vi har varit på födelsedagsmiddagar och studentmiddagar exempelvis. Träffar honom nu som en vän", säger han. 
Hur mycket har du haft kontakt med honom nu? 
- Inte utifrån utredningen men som gammal kollega och vän. 
Enligt Carlsson har de inte pratat mycket om utredningen. "Min situation blev väldigt komplicerad. Jag fick klä skott mycket utifrån att vi tjänstgjort tillsammans under många år", säger han. Därför ville han inte prata så mycket om utredningen. 
 
10.57
Åklagaren frågar om han träffat Peabmannen utifrån utredningen. Inte utifrån utredningen, säger Carlsson. Har mest pratat med honom utifrån att få veta hur han mår och ta hand om honom på bästa möjliga sätt, säger han. 
Hur är din koppling till ÖFK? frågar åklagaren. 
- Direkt när Jämtkraft arena skulle byggas. Då var jag involverad. Sen valdes jag in i styrelsen 2011 och satt där till nu i våras 2019. 
Driftaren AB, du har varit med där? 
- Minns inte exakt. Någonstans 2011 till 2014, säger han. 
11.02
Åklagaren frågar nu mer om fältjägaren fastigheter och om de anlitade Sollefteåföretagaren. "Initialt till att flytta ut byggnader och lokaler utifrån Fortifikationsverket lämnat", säger Carlsson.
Och sen, undrar åklagaren.
- Han fick sen jobb av mig, de mesta uppdragen fick han av Daniel.
Vilka uppdrag fick han av dej?
- Riva ett förråd. Riva en parkering och anläggningar som fanns där, tömma postens lokal, säger Carlsson bland annat. 
11.09
Sollefteåföretagaren fick uppdrag att hjälpa till med annat, mycket massor som skulle bort.
Åklagaren pekar då på tidigare polisförhör. Då sade Carlsson att inte gett Sollefteåföretagaren jobb på stadsdel Norr. Han kunde då inte komma ihåg vilka jobb det varit. 
Då kom du inte ihåg men nu gör du det, frågar åklagaren. 
ENligt Hans Carlsson handlar det om att han då initialt var misstänkt och var då under en väldigt pressad situation. Därför minns han inte. 
Senare i ett förhör var han inte längre misstänkt. Åklagaren läser upp ur det. Då sade han att det mest handlade om flyttjobb. 
Ingen schaktjobb? frågar åklagaren. 
Flyttjobb kan även handla om att flytta massor, säger Carlsson. 
11.12
Nya uppgifter:
 
Vi har under tingsrättsförhandlingar fått lyssna till hur de misstänkta ändrat sin berättelse jämfört med vad de sagt i polisförhören. Kindberg, Peabmannen och Solleteåföretagaren har samtliga lämnat en helt ny berättelse i rätten..
 
Hans Carlsson ansluter sig nu till den skara som kommer med helt nya uppgifter jämfört med vad han tidigare sagt.
11.13
Carlsson har även sett Sollefteåföretagaren kört lastbilar på området, säger han. 
Åklagaren visar en faktura under den tid Carlsson jobbade. Transporter stormen Ivar, kostnad 284000 kronor. 
Hur drabbades Fältjägarens fastigheter av stormen, frågar åklagaren. 
Träd som blåstes bort bland annat säger Carlsson. 
Samma dag finns en ny faktura. Om bla bortförsel av material slakteriet på 178000 kronor. Även en till faktura finns den dagen på 187000 om bortförsel ett område. Åklagaren frågar om det och vem som utförde det. 
Enligt Carlsson var bla Sollefteåföretagaren med.
11.16
Kindberg kritisk mot åklagaren 
11.17
Samma dag skickas mail mellan Hans Carlsson och Daniel Kindberg. Frågan från Carlsson är att han vill få klarhet i innehållet i ett kuvert. Svaret i mailet från Kindberg är att det behövs ingen förklaring. 
Senare kommer svar från Kindberg att det bland annat avser driften under jan - dec efter den isiga vintern och stormen Ivar. 
Senare kommer ytterligare mail: "detta blir sista insatsen att stötta övriga världen. Kanske vi innan 1 april ska göra något mot XX (ett namn) för sommarbonus:)" 
Carlsson minns inte detta mail och vet inte vad detta avser. 
11.19
Samma dag skickas ytterligare ett mail från Carlsson till Kindberg om fakturorna från Sollefteåföretagaren. "Finns inte i budget. Känns inte bra" skriver Carlsson. 
Carlsson får från åklagaren vad detta betyder men han vet inte, minns inte. 
11.22
Längre ner i mailväxlingen kring samma faktura som ifrågasatts av XX,  skriver Daniel Kindberg till Carlsson att någon förklaring till XX inte går att ge eftersom det handlar "om att få fram slantar till ÖFK"
Hans Carlsson minns dåligt. Kan inte förklara utan säger till åklagaren att fråga Daniel Kindberg om detta.
 
Hans Carlsson menar att det måste vara ett jobb som Sollefteåföretagaren anlitat ÖFK för att få utfört, men han vet inte. Minns inte.
11.28
@Mats - Vi kan säga så här: Vittnen som sagt en sak i flera polisförhör, i Carlssons fall i tre olika förhör, och sedan inte minns, eller kommer med helt andra uppgifter i rätten, ja den personen har lite uppförsbacke...
Upplevs Carlsson som trovärdig? Det är ännu en person som plötsligt minns vissa delar men inte andra.

-Mats
11.31
 Åklagaren går nu vidare till Östersundshem. Han frågar om att Carlsson då var attest 1. Det innebär att han konterar fakturor och skickar vidare till attest 2. Attest 2 var Daniel Kindberg. 
Åklagaren har tittat på fakturor från Peab till Östersundshem. Han frågar om betalplaner och hur fakturering sedan går till. 
Om det behövs ändras i betalplaner, vad händer då? frågar han. Det behövs ändrade förutsättningar. Nya omständigheter, svarar Carlsson.
Åklagaren visar nu en höjning som sker i en betalplan. Det är ett mail från Peabmannen där en höjning av betalplan sker kring stadsdel Norr. Ökningen är på drygt 3,5 miljoner kronor. Carlsson minns inte detta i detalj men antar det är ändrade förutsättningar. Tror det bland annat handlar om fördröjningsmagasin till dagvattnet. 
Åklagaren visar ett nytt mail. Även denna från Peabmannen. Betalplanen även där har ökat. Även där med 3,5 miljoner kronor. Även här svarar Carlsson att det är ändrade förutsättningar. Kom inte ihåg i detalj vad det kan handla om.
11.32
Vi har fått en fråga om Hans Carlsson vittnar under ed. Ja, han vittnar under ed.
11.33
Nu är det Kindbergs försvarsadvokat som ställer frågor. Han frågar om han minns om andra än Sollefteåföretagaren kört lastbilar. Svaret är att han haft flera chaufförer, men minns inte vilka. "En del har haft utländsk härkomst", säger han.
11.34
Kindberg mailar till Carlsson om "slantar till ÖFK"
 
11.37
Försvarsadvokaten pekar på att åklagaren påstår att Sollefteåföretagaren inte har kört schaktmassor under 2012 - 2013. Carlsson säger att han definitivt gjort det. 
Ingen annan försvarsadvokat har några frågor. Åklagaren tar vid igen. Han frågar om Carlsson träffat någon och diskuterat förhöret. Det har han inte, säger han. 
11.38
Nu avslutas förhöret med Hans Carlsson. Nu är det paus.
12.10
Nu efter lunch var det tänkt att ÖFKs förre vd Martin Johansson skulle höras men nyligen kom beskedet att försvaret (som hade kallat honom) återkallar det. Martin Johansson kommer därför inte att höras. Istället blir det en längre lunch till klockan 14 då förhandlingarna återupptas.
14.31
Lunchen drog ut på tiden. Nu är vi tillbaka i rättegångssalen i Ångermanlands tingsrätt.
14.33
@J-Å det återstår att se när dom faller.  
Samtliga har lämnat helt nya uppgifter/berättelser gentemot vad de sa i polisförhören. Hur tar tingsrätten emot detta? Trovärdigt? Riskerar de inte att bli misstrodda (även om tingsrätten väl egentligen endast ska döma efter vad som sägs i tingsrätten och inte efter vad som sades i polisförhören?).

-J-Å
14.36
Nu ska en person från Skatteverket vittna. Hon vittnar via videolänk.
14.39
Skatteverket har blivit förordnade att bistå ekobrottsmyndigheten i det här ärenden. Att vara sakkunniga och utbytt information. 
Skatteverket har tidigare utrett Sollefteåföretaget. De gjorde det  samband med en kartläggning av flyttbranschen. "Vi såg att bolaget hade stora utbetalningar till Östersunds fotbollsklubb. 5,5 miljoner", säger hon. 
Över 60 procent av bolagets redovisade intäkter gick till ÖFK under två år. Bolaget hade även låga lönekostnader. Det var då de började utreda. 
14.43
Enligt Skatteverket föregicks utbetalningar till ÖFK av inbetalningar från Peab.  
Skatteverket beslutar om revision på Sollefteåföretaget gällande åren 2014, 2015, 2016. Sedan utökade de till 2017. 
14.50
Skatteverket tar in bokföring av Sollefteåföretaget. Det granskas senare av henne och en kollega. De ser att bokföring är upprättad i tid men att det saknas verifikationer. 
Åklagaren frågar nu specifikt om fakturor mellan företaget och Peab. "Hur var dessa utförda?"
Fakturorna var intäktsbokförda men när det gäller fakturorna som är ställda av företaget till Peab är alla bristfälliga.
De har tagit del av ett 30-tal som uppgår till cirka 13 miljoner kronor totalt. "Alla är bristfälliga, vagt utformade, de benämns likadant. Transport, massor, släp..", säger hon. Det finns inget om vem som utfört, inte när det ska ha utförts, och inga underlag i bokföringen till de här fakturorna.
Hon säger också att lönekostnader som finns motsvarar en halv årsarbetskraft under de här två åren. 
14.53
Hur har ni kontrollerat vilken personal man har haft? frågar åklagaren. Hon pekar åter igen på att lönekostnaden varit låg, en halv årsarbetskraft motsvarar det.
Har de haft hyrd arbetskraft? frågar åklagaren. Det har varit låga kostnader för underentreprenörer, svarar hon. 
Driftaren AB har stått för många fakturor gällande underentreprenörer, säger hon. 
14.55
Apropå inhyrd arbetskraft:
 
Vill återkomma till en uppgift om utländsk arbetskraft som lämnades av Hans Carlsson tidigare idag:
 
Uppgiften om utländsk härkomst är central för försvaret eftersom Sollefteåföretagaren sent i polisutredningen presenterat kvitton på utländska företag som han ska ha använts för att utföra jobb på stadsdel Norr. I går pratade ÖFK-vittnen om att de sett "öststatare" på området.
 
Sollefteåföretagaren har uppgett att han betalat denna utländska arbetskraft med pengar han haft liggande. De kvitton som funnits i förundersökningen och som lämnats in av Sollefteåföretagaren har ifrågasatts av polisens tekniker. 
 
Frågan om den utländska arbetskraften ska tas upp här i tingsrätten i morgon, torsdag.
14.56
De fick inget svar av företaget vilka som skulle ha utfört jobben. Av Peab, närmare bestämt Peabmannen, fick de dock en sammanställning som skulle ha gjort jobben, han hade namngett sju personer. Flera av dom saknar dock kontrolluppgift från Sollefteåföretaget. Skatteverket sökte även upp tre av dessa personer, en fick de inget svar av, två minns inte.
15.00
Vittnet berättar att det sent i utredningen kommit in uppgifter från Sollefteåföretagaren att Grupo Amygo (Spanien) gjort jobb åt honom på stadsdel Norr. Hon berättar att de kvitton som lämnats in om detta saknar en rad nödvändiga uppgifter. Att de ska vara betalda har inte heller satt något spår i Sollefteåföretagarens bokföring.
15.01
Vad kan man misstänka då? frågar åklagaren.
Ja, i det här fallet att det är fakturor som är utställda, som är osanna. Att jobbet inte är utfört, säger hon.
Kan det handla om svart arbetskraft, undrar åklagaren.
Inget i det här fallet som tyder på att det varit svarta löneutbetalningar, svarar hon.
Varför då? frågar åklagaren. 
För att det inte finns några betalningar som tyder på att det gått till personer som skulle fått betalt svart. Inga spår eller information tyder på det, svarar hon. Det finns inte heller några spår efter kontantuttag, säger hon.   
15.04
@Birgitta - Det är riktigt påpekat. Den misstänkta härvan eller fakturabluffen hade varit en bättre formulering i det fall jag uttryckt mig annorlunda. Samtidigt, att det inte är klarlagt är ju förutsättningen för hela rättegången.
Rolf Lunneborg hänvisar i ett inlägg till ”härvan” och ”fakturabluffen” som om det vore en realitet, kan man rapportera på det viset innan dom fallit?

-Birgitta
15.10
De tittade även på kostnader i Sollefteåföretaget. De tog fram kostnadskonton för transporter och bensin. 
Har du varit i företagets lokaler? frågar åklagaren.
ja, Skatteverket var sakkunniga i husrannsakan, säger hon.  
15.13
Nu tar Sollefteåföretagarens advokat, Jonas Granfelt, över förhöret.
 
Vittnet från skatteverket berättar att Sollefteåföretagaren upptäcktes vid en granskning av flyttbranschen och att lönekostnaderna var generellt låga i branschen. 
- Vi tittade på några företag för att titta närmare på det som stack ut.
 
Advokaten vill veta varför det var just flyttbranschen som granskades.
- Ja, det är en riskbransch. Risk för låga löner, osanna fakturor och svart arbetskraft.
15.19
Advokaten betonar att hon, vittnet, talat om orimligt låga lönekostnader. Han lyfter frågan om det kan ha funnits svart arbetskraft. Brukar svart arbetskraft kunna hittas i bokföringen, undrar han. Kan du med ledning av kontrolluppgifter hitta den svarta arbetskraften?
- Hypotetisk fråga.
 
Advokaten undrar om problemet med svart arbetskraft är att de inte går att spåra i bokföringen?
- Jo.
Och brukar det inte vara så att svart arbetskraft inte ger avtryck i bokföringen.
- Jo, så kan det vara. Men svart arbetskraft kan förekomma på flera sätt.
15.22
Advokaten fortsätter; om de tre personer som ni frågat om de arbetat i företaget, arbetat svart, tror du att de skulle medge detta.
- Alla fall är olika.
15.27
Kindbergs advokat frågar nu om fordonskostnader. Var du noggrann? frågar han. 
Ja, svarar hon. 
Vad är de största fordonkostnaderna normalt sett? 
Drivmedel, tror jag, säger hon. 
Rätt, svarar advokaten. 
Han frågar vidare om avskrivningskostnaderna, och varför de inte tagits med i listan. (Han anser att det ska med) 
En avskrivning är inte löpande driftskostnad så därför tog hon inte med, svarar hon. 
15.33
Sollefteåföretaget har även normal verksamhet berättar hon. Flytt av bohag till exempel. 
"1,5 miljon kronor i intäkter i ordinarie verksamhet".
Hur var underlagen i den delen, frågar åklagaren.
- Mer specifierade här, säger hon. 
Är det fullgoda underlag, eller har ni anmärkt där?
- Nej. 
Därmed avslutas förhöret med Skatteverket. 
 
15.36
Advokaten Jan-Åke Nyström ber nu att få ställa några kompetterande frågor till sin klient, Peabmannen.
 
Advokaten vill att han ska kommentera handlingen som presenterats i utredningen. Det gäller de anteckningar som avser "luft". Peabmannen har aldrig detta papper tidigare, säger han.
 
Han vill också påpeka att fyra fakturor som rör Peab bygg aldrig attesterats av honom. Det var fakturor som rörde ett annat bolag.
 
15.39
I morgon blir det förhör med vittnen i Barcelona och Madrid.
Det ska bli spännande att få lite närmare besked om den utländska arbetskraften som ska upp i rätten då.
09.02
Det verkar som om ett antal vittnet inte vet innebörd och konsekvenser av att vittna under ed. Särskilt de som på ett eller annat sätt har haft med de åtalade att göra i något avseende.
09.03
Samtliga har lämnat helt nya uppgifter/berättelser gentemot vad de sa i polisförhören. Hur tar tingsrätten emot detta? Trovärdigt? Riskerar de inte att bli misstrodda (även om tingsrätten väl egentligen endast ska döma efter vad som sägs i tingsrätten och inte efter vad som sades i polisförhören?).

09.04
Godmorgon, nu är vi på plats i Härnösand.
Ny dag, nya vittnen. Dag 11 i rättegången.
09.06
Sollefteåföretagarens advokat ifrågasätter fyra vittnen - med koppling till den påstådda utländska arbetskraften - och undrar om de verkligen behövs.
09.07
Nu till det första vittnet som beskriver sig som konsult med uppdrag för Östersunds Fotbollklubb.
 
Han svär nu vittneseden.
09.14
Han berättar att han varit med och startat föreningen. Jobbar idag med att dra in pengarna till Östersunds Fotbollsklubb.
 
Känner Sollefteåföretagaren och beskriver första kontakten som en "diffus person", som satt i en soffa och hängde. Tredje dagen frågade jag vem det var och jag fick veta att det var en kompis till Daniel. Han sov i bilen. Duschade hos klubben. Erbjöd honom att sova i min femrumslägenhet i Sundsvall.
 
Kindbergs advokat, Olof Kullinger, frågar hur ofta han var i Östersund. Mannen svarar att han (Sollefteåföretagaren) fick en nyckel till hans lägenhet och kunde komma och gå som han ville.
 
A: Hur ofta träffade du honom på stadsdel Norr?
- 4-5 gånger.
A: Hade han några med sig?
- Ja det hände.
A: Hade han några lastbilar?
- Ja. Bilar med öppet flak.
 
 
09.16
Åklagaren undrar om vittnets uppdrag i ÖFK. Beskriver sig som "säljare".
Har numera ett styrelselseuppdrag i ÖFK, i elitbolaget.
09.21
Vittnet ska förekomma i ett hemligt avlyssnat telefonsamtal som spelats upp i rätten där vittnet ska ha förklarat att han skulle hjälpa Sollefteåföretagaren. I samtalet nämns en resa till Malaga. I samtalet nämns också rysk maffia.
 
Uppgiften nämns i ett samtal mellan Kindberg och en nära anhörig till Kindberg. Vittnet ska ha varit i kontakt med Kindbergs anhörige som i sin tur refererar detta samtal när i ett annat telefonsamtal med Daniel Kindberg.
 
På åklagarens fråga säger sig vittnet inte känna till något sådant samtal om Malaga.
- Definitivt inte, svarar han.
09.29
Vittnesförhöret är avslutat.
09.35
Nu sitter ett vittne i vittnesbåset som jobbade på stadsdel Norr och som är nära anhörig till ett vittne som hördes i går. Han har jobbat på Fältjägaren.
 
Vittnet får frågan om han är säker på uppgiften att han sett Sollefteåföretagaren på stadsdel Norr under 2013, 2014 och 2015.
- Ja.
09.44
Sollefteåföretagarens advokat, Jonas Granfelt, undrar hur ofta vittnet har sett Sollefteåföretagaren på stadsdel Norr.
- Relativt ofta. Jag har sett honom med flyttbil och även med öppna lastbilar (den typ av bilar som undersförstått används för grustransporter).
 
Vittnet ska också ha sett andra personer. Vid ett tillfälle ska han ha sålt en bil och behövde hjälp att transportera några vinterdäck till Sollefteå. Då träffade jag personer tillsammans med Sollefteåföretagaren som han sett vid slakteriet. En var utländsk.
Advokaten: Hur vet du det?
- Han verkade inte prata svenska.
Advokaten: Var det fler?
- Ja, det var flera. Kanske 4-5.
09.57
Åklagaren vill ställa en kompletterande fråga. Åklagaren undrar varför han valt att träda fram? Vittnet lämnade sina uppgifter i förhör i förundersökningen ett år efter att härvan började utredas våren 2018. Varför så sent, undrar åklagaren.
- Ja, det var Olle (Kindbergs advokat) som frågade.
Å: Vilka har du pratat med? Daniel, din anhörige?
- Ja.
Å: Har du förberetts inför förhöret på något sätt.
- Ja.
 
Advokaten undrar vad denna förberedelse gick ut på.
- Att jag skulle tala sanning.
 
09.59
Det är paus fram till 10.15..
Nu diskuterar åklagare och advokater om de utländska vittnena verkligen behövs, dvs om de tillför rättegången något eller om de bara skulle belasta rättegången med uppgifter som de egentligen inte är oense om.
10.08
Över hela rättegången vilar ÖFKs ekonomiska kris som ett mörkt moln.
Här i Härnösand har vi nyss gjort en intervju med Leif Widegren som jobbat med det ekonomiska krisläget. Han sitter i elitklubbens styrelse och säger nu att det finns pengar att betala ut klubbens löner i morgon.
- Det har ljusnat, säger han.
 
Ett klipp med Leif Widegren läggs strax ut här på sajten.
10.10
Det andra svarta molnet, rättegången, vill han däremot inte prata om..
10.11
Hör Leif Widegren, adjungerad styrelseledamot i ÖFK kommentera det ekonomiska läget. 
10.23
Pausen över och beskedet är att förhören med Spanien ska hållas, och det sker 13.30.
 
Lång paus nu till 12:50.
12.05
Detta är som bekant en komplicerad rättegång med många turer och inblandade parter, så det kan vara på sin plats med en liten påminnelse om vad det egentligen är för upplägg som åklagaren ska försöka bevisa. 
12.58
Nu är vi tillbaka.
Nordenchefen för ett av de spanska företagen vittnar. Företag hjälper stora företag att flytta personal och deras familjer i samband med omlokaliseringar. Företaget jobbar internationellt och är det största i sin bransch i världen.
 
Vanliga flyttjobb görs inte, inte heller entreprenadjobb.
12.59
Åklagaren undrar om företaget sysslar med personaluthyrning. 
Han förnekar detta. Vittnet förnekar också att de haft jobb i Östersund eller Sollefteå.
 
Det spanska företagets företrädare känner inte heller igen namnet på den person som finns på fakturan.
13.05
Det finns fakturor i förundersökningen som gör gällande att Crown ska ha utfört jobb på stadsdel Norr för Sollefteåföretagarens räkning.
 
Det spanska företagets nordenchef bekräftar att han fått se de fakturor som finns i förundersökningen. Han säger att dessa dokument på flera punkter avviker från deras fakturor.
 
På fråga från åklagaren säger vittnet att det inte förekommer kontant betalning inom företaget.
13.05
Ingen av de tre försvarsadvokaterna vill ställa några frågor som var över på åtta minuter.
13.12
Gäller svensk lag för spanjorer? Mened mm...
@Härnta - Svensk lag gäller i svenska domstolar, oavsett vittnets nationalitet.
13.19
@Mats - Det förekommer en rad släktingar och vänner i vittnesbåset. Om du syftar på vittnet i dag så är det inte en släkting till Daniel utan till en annan individ som är tung på flera sätt i utredningen och som hördes igår. Ledsen om jag förklarat dåligt men i bland måste det gå fort och då kanske de blir diffust placerade i sin kontext. Sorry i så fall. 
Förstod jag det rätt att han som behövde "förberedas att tala sanning" är släkt med Kindberg?

-Mats
13.25
Liten kort bakgrund:
 
I våras sköts rättegången upp eftersom det fanns ny bevisning som presenterats av försvaret.
 
Denna nya bevisning är kvitton och fakturor från utländska företag som ska ha jobbet för Sollefteåföretagaren på stadsdel Norr. Det spanska företag som nyss hördes är ett av dessa.
 
Ytterligare företag kommer också att höras om detta under eftermiddagen. Uppgifterna om de utländska företagen är anledningen till att det ställts många frågor om utländsk arbetskraft under rättegången.
 
Sollefteåföretagaren har sagt att han betalat den utländska arbetskraften med pengar han haft liggande hemma.
 
Den fråga vi ställer oss är om det finns någon substans i de utländska fakturorna eller de bara är  ännu ett uttryck för det kretiva fakturaskrivande som åklagaren stämt Sollefteåföretagaren, Kindberg och Peabmannen för..
 
13.27
Nu kopplar rätten upp sig mot Spanien.
En tolk finns på plats för att göra det begripligt för oss som inte är sådär jättehemma på just spanska.
13.31
Så nu är vi uppkopplade mot Spanien där en kvinna och ytterligare en person finns med på en skärm i rättssalen.
13.34
Kvinnan säger på fråga till domaren att han inte känner till Daniel Kindberg, Peabmannen, Sollefteåföretagaren eller de inblandade bolagen.
 
En spansk åklagare har nu anslutit och kvinnan får vittneseden översatt. 
 
"Jag lovar och försäkrar.....inget förtiga eller förändra" 
13.47
Åklagaren undrar vilket företag hon arbetar i och kvinnan svarar med det spanska företagsnamnet. Hon är administratör.
 
Å: Vad gör företaget?
- Det är flyttjobb från en bostad till en annan i Barcelona. Vi jobbar ytterst sällan internationellt. Vi har bara kontor i Spanien.
 
Åklagaren vill veta om de arbetat i Sverige 2015?
- Nej, aldrig.
 
Åklagaren vill veta om hon kontrollerat detta extra.
- Det har inte funnits behov att kontrollera. Vi har inte arbetet i Sverige.
 
Åklagaren: Känner du till Sollefteåföretagarens bolag.
- Nej.
 
Åklagaren: Hyr ni ut personal?
- Nej.
 
Åklagaren: Hur många anställda är ni i företaget. 
- Ja, 22-23, i bland 25. Det varierar.
 
Åklagaren undrar om de haft någon anställd som heter José Rojas.(Den person som återfinns som referens på fakturan).
- Nej. Och inte tidigare heller.
 
Åklagaren: Tar ni betalt kontant?
- Nej, möjligen vid mindre flyttjobb men aldrig om vi genomför flyttajobb internationellt
 
Åklagaren visar upp en faktura som Sollefteåföretagaren lämnat in och frågor om företagets administratör känner igen dokumentet.
- Logotypen verkar vara vår, men inte i övrigt. Jag känner inte till terminologin. De verkar fel.
 
På kvittot står angett att det som fakturan rör är "chaufför, maskinist och bortforsling."
13.56
Förhöret är avslutat. Nästa förhör 14:15.
14.01
Lite humor faktiskt...
Tänk att som administratör på ett litet företag i Barcelona få frågor om den här härvan, och om vilka hon känner och inte känner i Östersund.
 
Hon tog det bra. Ville inte ens ha ersättning för besväret att delta i svensk rättsskipning.
14.18
Nu är vi tillbaka och vi ska tillbaka till Spanien.
Men det är nåt tekniskt. Uppkopplingen krånglar. Vi får sjå oss.
14.19
Ljudkontakt med Madrid finns. Bild saknas.
14.32
@Dk - Vi kämpar på några dagar till sedan är det bara att vänta på domen. Då får vi veta.
Ja det förklarar väl allt i den här härvan😊det mesta hitte på👍

-Dk
14.35
Ok, Madrid är uppkopplad.
En man i 50-års åldern känner varken de åtalade eller har någon koppling till de inblandade företagen, berättar han på lagmannens fråga.
 
Vittnesed. "Lovar och försäkrar.."
14.36
@Karlstad - Ok, vi försöker lägga på ett kol.. 
Bra rapportering men lite tätare uppdateringar vore önskvärt.Känns som man missar en massa ”gött” när det kommer ett inlägg var 10:e minut.Eller är det normala tempot dom har vid norrländska rättegångar kanske.. :)

-Karlstad
14.41
Åklagaren Niklas Jeppson inleder sitt förhör.
Vittnet får frågan om vilket företag han jobbar i och mannen i Madrid svarar att han jobbar på ett flyttföretag i Madrid. Han berättar att han är företagets vd.
 
På åklagarens fråga berättar mannen att de sysslar med internationella flyttuppdrag. De jobbar med myndigheter som exemplvis spanska UD.
 
14.44
Det är ett franchiseupplägg med 20-tal anslutna företag inom gruppen.
Åklagaren undrar om företaget har Spanien som bas vilket vdn bekräftar. De utför flyttar till och från Spanien. 
 
De har jobbat i Sverige för UD-folk, polisanställda.
 
Får frågan om han gjort jobb i Östersund. Mannen säger att han inte kommer ihåg vart de kan ha varit i Sverige. Det är till och med svårt att stava namnen på städerna.
14.50
Åklagaren påminner mannen om det polisförhör som spansk polis tidigare hållit, och om han gjorde någon kontroll då.
- Ja,visst Då lämnade jag en lista på orter i Sverige där de haft verksamhet.
Å: Fanns Östersund med på listan?
- Nej.
 
Å: Gör ni flyttuppdrag åt andra?
- Det kan hända men i så fall undantagsvis.
Å: Känner du till Sollefteåföretagarens bolag.
-Nej.
Å: Har ni gjort jobb åt Sollefteåföretaget.
-Nej
14.51
Vittnet får frågan om han känner XX
(Namnet har nämnts flera gånger som Sollefteåföretagarens kontakt och arbetsledare för utländsk personal på stadsdel Norr.)
 
- Jag känner till en XX och han var en företagsgruppens grundare. Men han är avliden sedan drygt 10 år.
14.53
Företagsgruppens vd får titta på fakturor som rör hans företag, fakturor som finns i förundersökningen.
Han säger sig inte känna igen dessa.
14.53
Försvaret har inga frågor, meddelar de snabbt.
14.57
Förhöret är avslutat.
 
 
14.59
Nästa vittne sätter sig i vittnesstolen i Madrid.
15.00
Vittnet är en man i 60-års åldern säger sig varken känna de åtalade eller ha någon anknytning till de berörda bolagen i målet.
 
Nu. Vittnesed.
15.04
Åklagaren undrar i vilket företag han jobbar. Han svarar sitt företagsnamn och beskriver sig som företrädare för bolaget.
 
Vilka tjänster utför ni, undrar åklagare.
- Inhemska och internationella flyttjänster. Inom företaget finns 14 franschisetagare.
15.05
Å: Har ni jobbat i Sverige?
- Ja.
Å: I Östersund?
- I Sverige ja, men inte i den staden.
15.07
Å: Hur ni ut personal?
- Vi bidrar med hjälp till andra kollegor men enbart i Spanien. Vi hyr inte ut personal till andra företag utanför Spanien. Möjligen till nåt amerikanskt företag.
Å: Känner du till Sollefteåföretagarens bolag?
- Nej, jag kan inte erinra mig det. Har inte allt i huvudet.
 
 
15.10
Åklagaren vill veta om han i samband med polisförhöret i Spanien kontrollerade om de haft uppdrag för Sollefteåföretagarens bolag.
- Kommer inte riktigt ihåg. Har för mig att jag skickade något till åklagaren om detta.
Åklagaren hänvisar till förundersökningen och ett mail från honom i april i år. Då skriver vittnet att de inte har någon relation till Sollefteåföretagarens bolag.
Åklagaren undrar om de har någon anställd som heter XX.
- Nej.
15.13
Åklagaren visar upp en faktura ur förundersökningen, som kommer från Sollefteåföretagaren, och undrar om den överensstämmer med de fakturor som bolaget normalt skickar ut.
- Nej.
Å: Varför?
- Vi sysslar inte med rivning och bortforsling som det står där. Dessutom är antalet timmar som nämns i fakturan abnorm.
- Vidare tar vi inte emot kontant betalning.
15.23
Förhöret avslutat och därmed också denna rättegångsvecka.
15.27
Försvarsadvokaterna har kastat sig i flygtaxin och på måndag fortsätter vi bevakningen klockan 10.30.
 
Då väntar förhör med dieselföretagaren som ska ha levererat drivmedel till Sollefteåföretagaren.
 
Därefter ska åklagarna Niklas Jeppson och Peter Jonsson hålla sina slutpläderingar.
15.28
@Krille - Alla lyssnade så vitt jag kunde se uppmärksamt 
En fråga, sitter de åtalade och hör vittnesmålet från Spanien? Hur reagerar man i såfall? Håller kanske för öronen ?

-Krille
15.30
@Oscar - Vet inte varför dessa uppgifter dök upp så sent men det fick tillföljd att den planerade rättegången i våras sköts upp till nu. 
Va rSollefteå-företagarens upplägg att presentera fakturorna strax innan det första rättegångsdatumet och hoppas på att starten inte skulle bli uppskjuten? Nu när det funnits tid att utreda äktheten och ta kontakt med representanter för företagen blir det farsartad.

-Oscar
15.30
@Rolle - Det är nog en riktig bedömning.  
Högst sannolikt så kommer domen, oavsett utgång, att överklagas till hovrätten?

-Rolle
15.32
Tack för alla frågor - fortsätt så...
 
Men som sagt, nu är det uppehåll till måndag.
09.13
Idag måndag inleds förhandlingarna i Ångermanlands tingsrätt kl 10:30. 
På agendan står förhör med den företagare som Sollefteåföretagaren pekat ut som leverantör av diesel. Sedan följer slutpläderingar.
Våra reportrar Rolf Lunneborg och Sara Leijman finns på plats i rättssalen.
09.13
Älskar rapporteringen 🥰
10.23
Håller med,rapportering av högsta klass
10.24
Vad händer? Har det börjat?
@Tobbe - Nej, förhandlingarna startar 10:30.
10.30
God förmiddag.
Vi väntar på att den 12e rättegångsdagen ska dra i gång här i Härnösand. Under förmiddagen ska dieselföretagaren som uppges ha levererat diesel till Sollefteåföretagarens fordon förhöras i rätten.
 
Under eftermiddagen väntar pläderingar.
 
Rättegången är alltså inne i sitt slutskede.
10.32
@Jonas - det får vi veta när det hela är över. Det brukar vara bland det sista som meddelas under rättegången. 
När förväntas domen falla?

-Jonas
10.34
Avslutas rättegången i dag? När kommer domen?
@J-Å - Enligt rättens planering är 1 oktober sista rättegångsdag. 4 oktober är en reservdag om det drar ut på tiden. Dom ska meddelas inom fjorton dagar om inte hinder finns för detta.
10.35
@J-Å - Nej inte idag. Idag och i morgon ska åklagare och försvar plädera, hur lång tid det tar återstår att se. På åklagarsidan är det två som ska plädera sedan ska också försvaret säga sitt. 
Avslutas rättegången i dag? När kommer domen?

-J-Å
10.51
Några ord om dieselföretagaren.
 
I rättegången har försvaret hävdat att det utförts tusentals arbetstimmar på stadsdel Norr men i inledningen sa åklagaren att man bara hittat underlag för att Sollefteåföretagaren tankat 282 liter diesel i Östersund under de fyra år som åtalet omfattar.
 
Under förhöret berättade Sollefteåföretagaren att han fått leveranser av stora mängder diesel som inte syntes i bokföringen. Denna diesel ska ha levererats av en dieselföretagare i Ångermanland som återbetalning av ett lån. Sollefteåföretagaren har uppgett att han hade 4-5 miljoner hemma som han vunnit på spel. En del av dessa pengar hade han lånat ut och fått återbetalade i diesel.
 
Därför förhöret med dieselföretagaren.
10.52
Åklagaren har justerat ner åtalet med 229.000 kronor.
Gäller andra åtalspunkten som gäller Kindberg och Sollefteåföretagaren (grov trolöshet mot huvudman och grov medhjälp till grov trolöshet). Gäller ursprungligen 18 fakturor.
10.57
Nu kallas dieselföretagaren in i rättssalen och får läsa vittneseden.
11.05
Dieselföretagaren berättar att han driver ett transportföretag för drivmedel och smörjmedel som han startade 2007. Dels som ombud men även lite i egen regi. 
 
Han berättar att han känner Sollefteåföretagaren sedan många år. Det är en liten bransch.
 
Å: Har du levererat diesel till Sollefteåföretagaren.?
- Ja, till 2011.
- Min pappas dieselföretag hade ekonomiska problem. Det var hans bolag som lånade pengar. Lånade av Sollefteåföretagaren.
11.06
Dieselföretagaren berättar att han lånade pengar av Sollefteåföretagaren någon gång 2002-2003. Han lånade då 200 000 kronor.
11.15
Sollefteåföretagaren ska ha fått låna pengarna. Det var pengar som han fick i en väska och som sattes in på banken på det konto som tillhörde bolaget med ekonomiska bekymmer. Bolaget gick senare i konkurs.
 
Återbetalades senare i diesel av ägarfamiljen.
 
Började betala tillbaka 2005-2007. Betalade tillbaka det sista 2011.
- Man ville ju göra rätt för sig.
 
Det kan ha rört sig om 10-15 kubikmeter vid 3-4 tillfällen. 
 
Å: Har någon av dina anställda levererat diesel till Sollefteåföretagaren?
- Tror jag inte.
 
Å: Har du fakturerat Sollefteåföretagaren för detta.
- Han beställde bränsle.Jag fakturerade men de är inte betalade, visar en kontroll med redovisningsbyrån.
 
Å: Har du levererat senare än 2011?
- Som ombud har vi kört ut en gång, men då är vi inte inblandade i faktureringen. Det skedde i maj 2012. 
 
11.19
@J-Å - Det finns refererat i Sollefteåföretagarens förhör. Rättegångens tredje, fjärde dag.
 
Har Sollefteåföretagaren redovisat sina förehavanden med dieselföretagaren (de olika transaktionerna/affärerna)?
@J-Å - Sollefteåföretagaren har i tingsrättsförhör den 10 september uppgett att dieselföretagaren levererat diesel till ett värde av upp mot två miljoner kronor. Det skulle vara som återbetalning av ett lån.
11.25
Advokaten läser nu upp vad dieselföretagaren ska ha sagt i polisförhöret.
I förhöret beskriver han att det är svårt att komma ihåg men att han kopplar tidpunkten för leveranserna till en ny tankbil.
I förhöret nämns, 2009, 2010 kanske 2013, även 2015.
- Jag hänvisar till fakturorna från 2011. 
 
F: Två fakturor reglerades aldrig, varför?
- Vet jag inte. Men de blev obetalda. Varför kommer jag inte ihåg.
11.26
F: Har du fortsatt att leverera till Sollefteåföretagaren efter de obetalda fakturorna?
- Nej, det har jag inte.
11.26
Nu vill försvarsadvokaten till Sollefteåföretagaren ställa några frågor. 
Han börjar med att pekar på att mannen har blivit uppringd av media. Mannen svarar att han då lade på telefonen direkt. 
Försvarsadvokaten säger att mannen även blev kallad till polisförhör och nu undrar om försvarsadvokaten om det som han sa i polisförhör då angående fakturorna.
- I förhöret säger du 2013, 2015.
- Det kanske jag sa. 
Försvarsadvokaten pekar på att han då sa att fakturorna ska ha skett 2013 men även 2015. 
Dieselföretagaren pekar på att det var fel och det han säger nu är rätt. 
11.28
Försvarsadvokaten undrar om det var dieselföretagaren eller hans far som gjorde upp lånet.
Dieselföretagaren berättar att det var båda, men kanske honom. 
 
I förhöret säger han först att det kan ha varit 250.000 kronor men ändrar uppgiften till 200.000 sedan han kontrollerat med sin far.
11.34
Dieselföretagaren startar eget bolag 2007, men säger att han ville betala tillbaka pengarna.
 
Han vill inte svara på frågan hur det reglerades i hans bokföring.Försvarsadvokaten menar att det rör sig om ett "okonventionellt" agerande.
 
- Det är som jag sagt. Vi gjorde upp lånet 2011 när Sollefteåföretagaren kom förbi garaget. Sedan har jag inte levererat något mer.
11.37
Försvarsadvokaten Granfelt håller fast vid årtalen. Dieselföretagaren ska ha ringt in till polisens utredare och justerat en uppgift, men svarar att han står fast vid tidpunkten 2011. Han ska i förhöret ha sagt att det är ett "jävla hawaii med årtalen"
11.39
Nu tar Kindbergs advokat vid. Olof Kullinger lyfter upp att han sagt 250.000 kronor. Han menar att dieselföretagaren även på den punkten hänvisat till "hawaii".
11.41
Förhöret med dieselföretagaren blev tufft.
11.41
Försvarsadvokaten Granfelt summerar:
- Du har varit inblandad i ett privat lån som Sollefteåföretagaren levererar. Någon gång under 2000-talet. Det regleras sen i en återbetalning till Sollefteåföretagarens bolag i fler än ett tillfälle.
- Och det har Inte skett i utväxling av fakturor mellan bolagen, säger Granfelt.
- Det är diesel som inte faktureras på sedvanligt sätt, fortsätter han.
Granfelt pekar på att det alltså är återbetalning av privat lån och att det är oklart hur det skötts inom ramen för bokföringen. 
Granfelt pekar igen på att tidpunkterna skiljts sig åt mellan polisförhör och nu. 
11.51
Ett litet OBS!
 
Kom ihåg att uppgiften från dieselföretagaren om 2011 ska ses mot bakgrund av att åtalet gäller jobb som ska ha gjorts på stadsdel Norr 2013-2017.
 
I förhöret upprepade dieselföretagaren vid flera tillfällen att några dieselleveranser inte skett efter 2011.
 
Tolkningen överlåter jag till er som läser denna liverapportering.
11.57
@Kurt - I förundersökningen finns bara underlag (kvitton) på 282 liter i Östersund. Det räcker ju inte för att hålla flera lastbilar igång under tusentals timmar alltså har dieselföretagarens eventuella leveranser varit viktiga för försvarssidan. 
Har Sollefteåmannen endast upgett att han tankat 282 liter på mack och sedan fått resterande drivmedel levererat till farmartank av den förhörda dieselmannen? Isåfall faller väl försvarets förklaring helt kring detta?

-Kurt
11.57
@Peter - Vid fyratiden idag. 
När väntas åklagarens slutplädering vara klar?

-Peter
11.58
Nu är det paus till 13.30 då åklagarna inleder sin slutplädering.
 
Nu, lunch!
13.32
Nu är vi tillbaka i rättegångssalen och det är dags för åklagarnas slutplädering.
13.35
Åklagare Jepsson tar till orda. Frågan är om Sollefteåföretagaren gjort utfört jobb. Åklagaren menar bland annat att Sollefteåföretagaren saknar personal och där fakturerade arbeten inte har lämnat några avtryck. 
Fakturor visar på 15 509 000 kronor under 2013-2017. Det ska motsvara 20 000 arbetstimmar, men det är bristfälliga underlag, menar han. 
13.35
På TV-skärmar i rättegångssalen visar åklagaren nu upp en bild 
 
Fältjägaren har fakturerats 3,6 miljoner och till Peab Anläggning 11,8 miljoner. Det mesta är transporter av jord och grusmassor.
13.37
Ordinarie verksamhet hos Sollefteåföretagaren r ca 1,5 miljoner per år. Avser flyttjobb med mera. Där finns fullgoda underlag. 
Angående personal pekar åklagaren så har företaget bokfört har bokfört lönekostnad på 05 till 1 årsarbetskraft. 
 
 
13.41
Åklagaren har delat upp sin plädering i tre delar. Personal, kostnader och utfört arbete.
 
Skatteverket har ställt frågor om vilken personal som utfört arbetet. Vi har sett att det varit ett omfattande pyssel med tidssedlar för att rekonstruera de uppdrag som gjort.
 
Under förhören under sitt frihetsberövande uppger Sollefteåföretagaren att arbete inte är utfört, en berättelse som sedan ändras. Det lämnas senare i fakturor på utländsk arbetskraft. 
 
Enligt min uppgift saknar uppgiften om den utländska arbetskraften helt trovärdighet, säger åklagaren.
13.43
Åklagaren pekar på att företagaren borde ha kunnat redovisa om de utländska arbetskraften i ett tidigt skede. Det kom först långt senare. Åklagaren menar att han inte kunnat ge några tydliga signalement om den arbetskraften. Trots att de ska ha lagt ner tusentals timmar i Östersund. 
Samtidigt har det utländska företaget gett en helt annan bild. Kontaktpersonen som Sollefteåföretagaren hänvisat till har exempelvis varit död i tio år. 
13.44
Skatteverket har inte funnit löneöverföringar till denna utländska arbetskraft. Enligt Sollefteåföretagaren ska han ha kunnat betala 2,6 miljoner till dessa med hjälp av spelvinster. Denna berättelse saknar helt tilltro, menar åklagaren.
 
Rätten kan helt bortse från uppgiften om utländsk arbetskraft, fortsätter åklagaren Niklas Jeppson.
13.47
Åklagaren pekar på det andra vittnet, chauffören från Sollefteå,ändrat sin ståndpunkt. Detaljer hur han redovisat arbetad tid exempelvis stämmer inte, menar åklagaren. Rätten bör därför även här bortse dessa uppgifter.
13.48
Så fortsätter åklagaren med Sollefteåföretagaren själv. Även om han jobbar mycket kan han inte själv ha kört mer än en lastbil själv, menar åklagaren.
 
Möjligen går det inte att påstå att Sollefteåföretagaren inte utfört mindre uppdrag på stadsdel Norr, men det innebär inte att fakturorna som helhet är riktiga.
13.51
Nu tar åklagarna upp frågan om transporter och fordon. "Vi vet att fordon inte varit påställda", säger åklagaren. Företagaren har menat att han kört dom ändå. Åklagaren pekar att det är oseriöst av en företagare att göra så. 
Bokförda kostnader på drivmedelskostnader är 240 000 -270 000 kronor per år. En siffra som är rimligt med en flyttfirma som omsätter ca 2 miljoner, menar åklagaren. 
13.55
2016, påpekar åklagaren, skjuter Sollefteåföretagarens drivmedelskostnader i höjde. Det beror på att han fått ett uppdrag att köra flisbil i Hälsingland.
 
Tankningarna visar att företagets bilar i första hand i övrigt tankats i Sollefteå med omnejd.
 
Sollefteåföretagaren har förklarat detta med att han tankat från farmartankar i Östersund som fyllts på i Sollefteå. Detta ska ha, enligt Sollefteåföretagaren, ha skett genom att de flera gånger fyllts på med fyra kubikmeter.
 
Dieselföretagaren har i förhören sagt att leveranser inte skett efter 2011/2012. 
 
Det finns en större leverans av diesel efter 2011, från våren 2012. Ingen tankning har skett efter detta datum, hävdar åklagaren.
 
14.00
Detta borde även ha gett avtryck på arbetsplatsen, menar åklagaren. Arbete måste märkas och påverka de arbetsplatser de utförs på.
Platschefer och arbetsledare på Peab, som också tidigare vittnat här i rättegångssalen, har pekat på att visst jobb har utförts men att det inte alls varit i den omfattning som fakturorna pekar på. "Det har aldrig transporterats massor", säger åklagaren och fortsätter: "De har inte sett något spår av jobb som ska ha utförts".
Däremot har Peab själv uppgett att de gjort jobb, som bullervalls-arbete. 
14.02
Åklagaren tar upp Peabs internutredning. Den har som tidigare berättats utförts av Modum.
 
Enligt åklagaren har försvaret inte påpekat några faktiska fel i Modums uppgifter, däremot har försvaret haft synpunkter på att kontakter mellan Modum och ekobrottsmyndigheten har skett. Det är rimligt, menar åklagaren.
 
Däremot är det inte helt optimalt att det i ett par fall skett kontakter mellan Modum och Peab-anställda före ekobrottsmyndighetens förhör. Det är inte helt optimalt, menar åklagaren, och det ska rätten ta med sig under bevisvärderingen.
 
Att uppgifter som lämnats är riktiga har emellertid inte ifrågasatts, säger Jeppson.
14.04
Vittnen som försvarssidan tidigare kallat har däremot sagt att jobb utförts. Dessa nämner även åklagaren och pekar på att rätten ska ha i åtanke på att de uppdrar anställningar som är påverkade av utgången i rättegången. De jobbar åt ÖFK.
Enligt åklagaren har de även gett oprecisa uppgifter, att de sett Sollefteåföretagaren köra lastbil vid några tillfällen, att man sett honom på ÖFKs kansli till exempel. De har således inte kunnat ge lika tydliga uppgifter som Peabs anställda menar åklagaren. 
14.05
Finns det då några jobb som fakturerats som också utförts, frågar åklagaren, Peter Jonsson.
 
Han tar upp två fakturor som rör jobb i fryshuset och slakteriet där det kan ha skett riktiga jobb, men i övrigt anses åklagaren att det inte finns styrkt att något jobb utförts.
14.06
Åklagaren visar nu ett mail.
14.06
Åklagaren pekar alltså på att det handlar om en gemesam brottsplan. Det ska ha pågått unde en lång tid, längre än åtalet, menar åklagaren. Pengarna ska ha använts utifrån vad de åtalade funnit lämpligt, varav en stor del gått vidare till ÖFK.
14.11
Åklagaren uppger att det ges tydliga instruktioner hur Daniel Kindberg instruerar Sollefteåföretagaren ska fakturera och att syftet är att gynna Östersunds Fotbollsklubb.
 
Det här blir särskilt tydligt 2015 när det råder ekonomisk kris i fotbollsklubben.
 
Åklagaren lyfter fram en mailkonversation i samband med att det går grus i maskineriet 2014. Och att Daniel Kindberg då skriver att någon förklaring inte går att ge eftersom det handlar om att "få fram slantar till ÖFK"
14.12
Peabmannen har inte varit så förledd av Daniel Kindberg som han antytt, menar åklaagren. Åklagaren visar mail mellan Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren om hur företagaren och Peabmannen ska göra med fakturor. Peabmannen har därför varit införstådd i den brottsplan åklagaren menar ska ha skett.
14.13
I centrum av en bild som åklagaren visar upp på skärmar står det "gemensam brottsplan" som sedan omges av specifika fakturor som ingår i utredningen.
14.15
Som framgått är den skriftliga bevisningen tydlig, menar åklagaren. Men de lyfter nu även vad som sades i de första polisförhören. Sollefteåföretagaren erkände då, bland annat att långt ifrån allt arbete är utfört. Han har även då sagt att 10 procent av transaktionerna skulle han få behålla.
14.18
Även Daniel Kindberg har erkänt grovt bedrägeri i de inledande förhören och att syftet med upplägget varit att skaffa pengar till Östersunds Fotbollsklubb.
 
Alla tre misstänkta har förhörts i enlighet med reglerna och de har haft advokat närvarande vid förhören., säger åklagaren.
 
När de tre efteråt ändrat sin berättelse har de hänvisat till råd som de fått av sina advokater att erkänna för att bli frisläppta. Åklagaren Peter Jonsson finner det anmärkningsvärt att de fått råd av sina advokater att erkänna brott som de inte ska ha utfört.
14.25
Kort paus
14.25
Åklagaren lyfter flera saker som förändrats sedan polisförhören. Bland annat pekar de på att de åtalade först sade att uppdragen lämnades av Peabmannen. I rätten sade man nu att det lämnades av Daniel Kindberg. 
I rätten har nu även de tre åtalade haft en tydlig gemensam linje vilket är att jobben är utförda. Något som enligt åklagarna framstår som att "de åtalade nu lämnat som en efterhandskonstruktion".
14.27
Nu är det en kort paus innan åklagarna fortsätter. Detta är alltså helt och hållet åklagarnas stund vilket innebär att vi bara får höra, och referera till, vad dom säger. Försvaret har sin slutplädering i morgon.
14.41
Pausen är över. Åklagaren pekar på att det handlar om 6 åtalspunkter.
Trolöshet mot huvudman grova brott. Även om det är vilseledande på vägen med olika attestanter bland annat så är det Peabmannen och Daniel Kindberg som har det slutgiltiga beslutet innan fakturan går till betalning. 
De har medverkat så att de osanna fakturorna kommit in i systemet. 
14.43
Peabmannen ska enligt åklagaren dömas till grov trolöshet mot huvudman och Daniel Kindberg till medhjälp. Alternativt grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri.
 
Omvänt ska Daniel Kindberg dömas till grov trolöshet och Peabmannen till medhjälp. Alternativt grovt bedrägeri även här
 
14.44
Bokföringsbrotten - där är det Sollefteåföretagaren som upprättat de osanna fakturorna som gjort att bokföring blivit helt fel. 
Åklagaren menar att gärningarna är att bedöma som grova. Enligt åklagaren hade det aldrig skett om inte Daniel Kindberg gett honom information. Därför ska han dömas till medhjälp. 
 
14.44
Förverkandet ska bestå, menar Niklas Jeppson.
14.54
Nu går det snabbt och är svårt att hänga med men åklagaren lyfter nu fakturor från Driftaren.
Åklagaren pekar på Driftarens koppling till ÖFK. Driftarens arbete är att ta hand om Jämtkraft arena. Det omsätter 4 miljoner.
2013 fanns fakturor på cirka 6 miljoner kronor vad gäller andra tjänster. 3,8 miljoner av dessa har gått till Sollefteåföretagaren. Men vilket arbete som ska ha utförts är svårt att följa, menar åklagaren. Vad som gjorts och av vem. 
Åklagaren menar istället att detta gäller fakturor på arbete som aldrig kan ha utförts.
Förklaringen här under rättegången från försvaret har varit att det bland annat utförts av fotbollsungdomar.  Men det menar åklagaren är förklaringar som inte håller. De som jobbat på Driftaren har knappt hört talas om arbete åt Sollefteåföretagaren.
Samtidigt är det alltså jobb på 3,4 miljoner som ska ha skett.
Åklagaren ifrågasätter därför försvarets argument och menar att det är manuellt arbete som ska ha utförts, det ska ha motsvarat 8 heltider på ett år. 
14.55
Sollefteåföretagaren har berättat om att han utnyttjat ungdomar kvällar och helger vid ett tiotal tillfällen. Det förklarar inte de stora beloppen.
 
Vi har tidigare visat att Sollefteåföretagaren inte kunnat visa upp kostnader eller resultat av utfört arbete på stadsdel Norr. Det finns uppgifter i utredningen om att de varit på stadsdel Norr och rullat ut gräsmattor, men inte mer.
 
Daniel Kindberg är ansvarig för detta. Han är styrelseledamot i Driftaren våren 2013 och är ansvarig för den första omgången fakturor som skickas, men från åklagarsidan hävdar vi att han varit faktisk företrädare för Driftaren även efter denna tidpunkt.
 
 
14.58
Åklagaren pekar på att Daniel Kindberg även efter 2013 skrivit lappar och mail om instruktioner om hur betalningar och fakturering ska gå till. 
Åklagaren tar även upp mail där styrelseledamöter i Driftaren mailat Daniel Kindberg där de själva skriver en oro och inte vill vara "målvakter" längre. Detta har försvaret tidigare menat är ett slang mellan dom. Att de kallar sig själva målvakter i ÖFKs kansli, men detta menar åklagaren bara är en efterhandskonstruktion. Istället visar mailen på att Daniel Kindberg haft en betydande roll även efter att han klev av styrelsen i Driftaren, menar åklagaren. 
14.59
Sollefteåföretagaren är också misstänkt för grovt skattebrott.
 
Den här delen av rättegången rör en utdelning från ett bolag. Sollefteåföretagaren har skyllt på redovisningsbyrån men är ytterst ansvarig. Det rör en utdelning på 2,1 miljoner som enligt åklagaren undandragits skatt.
15.00
Påföljdsfrågor nu. Åklagaren pekar på företagsbot och näringsförbud. Gärningen understiger inte fängelse i 3 år, menar åklagaren.
15.02
Individuellt nu - Peabmannen. Enligt åklagaren lämnar inget annat än fängelsepåföljd för honom, menar åklagaren.
15.03
Daniel Kindberg har gjort sig skyldig till grov trolöshet, minst två år. Utöver detta straff för övrig brottslighet som åtalet omfattar.
 
Sammanlagt straffvärde för Daniel Kindberg. Fyra år, anser åklagaren.
15.03
Sollefteåföretagaren - även där yrkar åklagaren fängelse. 
Han yrkar även 4 miljoner kronor i företagsbot för företaget. 
15.04
Åklagaren yrkar även företagsbot mot Driftaren - 500 000 kronor.
15.05
Driftaren har ingått i ett brottsupplägg, därav bör de få ett företagsbot menar åklagaren.
15.06
Slutligen yrkar åklagaren på näringsförbud för Sollefteåföretagaren och Daniel Kindberg. I det här fallet bör näringsförbudet sättas till sju år.
 
Max är tio år enligt lagen.
15.12
Nu är det Lavås tur. Han är Peabs och Östersundshems advokat. Han anser att det har gått till som åklagaren menar. 
Det handlar om alltså om skadeståndskraven gentemot de två bolagen. 
Östersundshems anspråk är 9,2 miljoner kronor och avser ekonomisk skada utifrån de gärningar som ska ha skett.
Vidare har Östersundshem begärt ersättning för juridisk konsultation samt ersättning för den interna utredning som en redovisningsbyrå gjort. Exakt vilken ersättning det blir är upp till tingsrätten att besluta. 
Östersundshem vill även ha ersättning för den tid som bland annat bolagets tf VD gjort. 
15.15
Fältjägaren 7, Peab, har också anspråk på cirka 4,5 miljoner kronor. Bolaget har även anlitat Modum som gjort en egen intern utredning. Peab begär även viss ersättning för det. 
Östersundshem och Peab begär också ersättning för Lavås tid i detta mål. 
15.16
Sammanfattningsvis anser jag åtalet styrkt och att misstankarna ska bifallas. Jag har ingen annan uppfattning än åklagaren avseende straffvärdet, slutar Lavås.
15.16
Nu är förhandlingen slut för idag. Det fortsätter imorgon klockan 9.
15.34
I slutet av denna video hörs en del av åklagarnas slutplädering 
16.23
Åklagare Jeppsson om målet mot Kindberg 
16.24
Åklagare Jonsson om målet mot Kindberg 
16.24
Kort sammanfattning av åklagarnas yrkanden.
För Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren yrkar han på fyra års fängelse och för Peabmannen, tre års fängelse.
 
För Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren yrkar de också på näringsförbud i sju år.
 
17.10
 Kindberg uttalar sig efter åklagarnas slutplädering
08.33
Under gårdagen höll åklagarna sin slutplädering och de yrkade på fyra års fängelse för Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren. Straffvärdet för de brott Peabmannen varit delaktig i menade de hade ett lägre straffvärde, tre år.
För Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren yrkades dessutom på sju års näringsförbud.
 
Advokat Johan Lavås yrkade å sina klienters vägnar, Östersundshem och Peab, på ersättning dels för de pengar som ska ha stulits och även för bolagens kostnader i härvan. Cirka femton miljoner kräver de av de tre åtalade.
 
Idag är det rättegångens sista dag och det är dags för försvarets slutpläderingar. Våra reportrar Rolf Lunneborg och Sara Leijman finns som vanligt på plats i rättssalen. 
Förhandlingarna i Ångermanlands tingsrätt inleds klockan 09:00.
09.02
Godmorgon, nu är vi på plats i Härnösand, för förmodligen sista rättegångsdagen.
09.05
Det blir Olof Kullinger, Daniel Kindbergs försvarsadvokat, som börjar.
09.07
@Kurt - Han är i närheten ibland och i annat rum ibland. Vet ej vad han anser om Kindbergs uttalanden.  
Var befinner sig Kindbergs advokat när Kindberg uttalar sig till media efter förhandlingarna? Känns som att Kindberg borde vara belagd med munkavel vid det här laget. Inte kan försvarsadvokaten uppskatta ogenomtänkta kommentarer som "självmål" och andra sågningar av åklagarna?

-Kurt
09.07
Kör hårt
09.07
Han inleder med att tacka för en väl genomförd huvudförhandling.
Det har funnits spänning runt målet och min klient har upplevt en häxjakt. Vi har fått se en rättegång som präglats av stort intresse i mediebevakningen och vi ska återkomma till den under pläderingen, säger advokaten.
09.10
Vi ska stresstesta åklagarens hypotes att Sollefteåföretagaren bara sysslat med fakturaskrivning, säger Kullinger.
I målet har det visat sig att många har har haft svårt att minnas och det är förståeligt med tanke på att det var länge sedan det ska ha inträffat.
09.12
Han pekar på att fakturor i sig hanterats av flera andra och ingen har agerat eller reagerat tidigare. Samma sak med revisionsberättelser för Driftaren. Det kommer han återkomma till. 
Han ifrågasätter även att åklagaren sammanfattade vittnen. Det ifrågasätter Kullinger och säger att de kommer återkomma även till det. 
Han sammanfattar nu hur de ska lägga upp denna plädering. 
09.13
Vi kan konstatera utifrån hans disposition att detta kommer ta tid. De kommer börja med ersättningsrättsliga frågor.
09.17
Sklladeståndsanspråken som Peab (Fältjägaren 7) och Östersundshem ska ogillas, säger Kullinger.
. Inte ens om åtalet bifalls har Peab och Östersundshem lidit någon skada, menar han.
 
Han pekar på en lagtext som kräver att de skadelidande ska vidta åtgärder för att minimera skadan, om inte SÅ skett ska skadan sättas ned. 
 
 
09.18
Fältjägaren 7 har inte presenterat någon utredning som visar att bolaget framställt krav mot Driftaren eller Peab. Advokaten menar därför att Fältjägaren inte lidit någon slutlig ekonomisk skada. 
Däremot har Östersundshem ställt krav mot Peab, säger advokaten. Om det blir bifall i detta mål så ersätts Östersundshem krona för krona av Peab. Östersundshem har således inte lidit någon skada, menar han. 
09.19
Det här har åklagaren upptäckt, och det är därför han inte vill driva skadeståndskravet utan att det gjorts av Johan Lavås som företrätt Peab och Östersundshem i rätten, menar Kullinger.
09.23
Både Östersundshem och Fältjägaren har yrkat ersättning för olika kostnader för internutredningar som de själva gjort kring detta fall. Det anser advokaten att Daniel Kindberg inte ska behöva stå för.
Dessa utredningar har inte visat skadans storlek heller, säger advokaten. 
09.26
Kullinger menar att Östersundshems internutredning innehåller undersökningar av förhållanden som inte har med målet att göra. De har utrett Attefallshus och annat som inte har med polisens utredning att göra, och även om så är fallet är underlaget knapphändigt. Det gäller även Peabs internutredning genomförd av Modum.
09.28
Sammanfattningsvis anser de alltså att Daniel Kindberg inte ska betala vare sig de skadeståndskrav som yrkas eller den ersättning som yrkas för de interna utredningar som utförts.
09.31
Nu till frågan om förverkande.
Enligt åklagaren är åklagarens hypotes att pengar ska ha slussats runt, men det finns inget i målet som tyder på att Kindberg gjort någon personlig vinning av brottet. Förverkandet ska hindra att någon gör egen vinning av ett brott, och Kindberg har inte tjänat något på det eventuella brottet, menar Kullinger.
09.32
Nu lämnar vi det ekonomiska och fortsätter med något som Kullinger har rubricerat som "allmänt om ansvarsfrågor".
09.35
Kullinger hänvisar till flera prejudicerande rättsfall.
09.36
Kullinger betonar att det i Sollefteåföretaget funnits en flyttverksamhet och en fakturaskrivande entreprenadverksamhet..
09.39
Kullinger går nu in på bevisvärderingen. Åklagaren ska bevisa i efterhand vad som hänt. "Vi kan se att stadsdelen har utvecklats. Men svårt eller omöjligt att se vilka massor som ligger under marken och har flyttats från plats a till b", säger Kullinger.
Kullinger pekar alltså på att åklagaren ska bevisa att arbetet inte utförts. Osanna fakturor ska visa att arbete inte har utförts,men det frånsäger inte hans beviskrav, menar Kullinger.  
09.41
Av åklagarens plädering fick man nästan känslan av att åklagaren ville hävda att hans hypotes var sannolikare än försvarets - att hans version är troligare och kanske roligare - men det förändrar inte kravet på bevisvärderingen. Bevisningen måste stå på egna ben.
09.43
Det är uteslutet att sänka beviskravet, säger Kullinger. Det är åklagaren som ska visa att det ställt utom all rimlig tvivel att det skett det som åklagaren hävdar. 
Den här kombinationen av bevisning ställer synnerliga höga krav på åklagarens bevisning, säger Kullinger.
09.45
Kullinger använder en fotbollsmetafor för att sammanfatta:
Det räcker inte med att åklagaren vinner med 3-0 i det här målet, det krävs 10-0 och skulle försvaret göra ett mål och reducera till 10-1 så faller det ut till försvarets fördel.
09.47
Kullinger går vidare kring frågetecknen i utredningen. Försvarsadvokaterna har tidigare kritiserat att Peabs interna utredning, som gjordes av Modum, har använts i Ekobrottsmyndighetens förundersökning. Och detta tar han även upp nu. Han pekar på att det i praktiken varit Peab som gallrat och bestämt vilka uppgifter som ska tas in i förundersökningen vilket ger stora frågetecken kring dess objektivitet.
"Modums påverkan av denna förundersökning är allvarlig och ska inte underskattas", säger han. 
09.50
Uppgifterna i Modums utredning sätts i fråga av försvarsadvokaten. Han menar att Peab gallrat och bestämt vilka uppgifter som ska tas in i utredningen. Åklagaren har gjort gällande att det inte funnits några invändningar mot Modums uppgifter, från försvarets sida, men det hjälper inte. Det är gamla uppgifter och svårt att minnas för de inblandade.
09.51
Kullinger pekar även på en annan sak i tidiga förhör med "dieselmannen". I förhör kan han inte svara på vissa frågor och då leds han vidare. "Vi får väl hjälpas åt att komma ihåg" sägs det i förhöret.
Han menar att förhören varit ledande. 
09.52
Vi har nu hållit på i 45 minuter och Kullinger tror att han har kommit ungefär halvvägs. Därför blir det nu en kort paus.
09.58
 @John - Återstår att se. Om några veckor kommer domen.
Om de går fria från det här så ger jag upp tron på det Svenska rättsväsendert

-John
10.07
@PD - Ja, det är väl en bra gissning.  
Oavsett dom i tingsrätten så lär väl målet överklagas till så många instanser som möjligt?

-PD
10.11
Då är vi tillbaka.
10.19
Kullinger ger sig nu in i ansvarspunkterna.
Åklagaren anser att Kindberg varit företrädare för Driftaren och där upptagit 15 osanna fakturor.
Kullinger pekar nu på att det då handlar om ifall osanna fakturor bokförts när Kindberg varit företrädare för just Driftaren, det vill säga faktisk företrädare.
Åklagaren måste bevisa att Kindberg gått in i Driftarens styrelse från 14 mars 2013 till i början av 2014. Det finns inga sådana bevis menar Kullinger. 
 
10.22
Nu till de stora åtalspunkterna om grov trolöshet m.m.
 
Olof Kullinger ska gå igenom åklagarens hypotes, bevisning och utredning.
10.27
I åtalet sägs att fakturor varit osanna då arbete inte utförts, eller inte utförts i den omfattning som fakturerats.
 
Enligt åklagaren har åklagaren åtalet de tre männen för att samtliga fakturor är osanna men att det kan finnas visst jobb som utförts. Det utgår från att Sollefteåföretaget haft en legal flyttverksamhet och en fakturaskrivande entreprenadverksamhet. Dvs att att bolaget överhuvudtaget inte utfört några arbeten på stadsdel Norr.
 
Enligt Olof Kullinger är det detta som ska prövas.
 
 
10.30
Åklagaren pekade igår på hur många timmar personalen från Driftaren jobbat. Kullinger gör nu samma sak men pekar på Sollefteåföretagarens fordonskostnader, vad det uppgick till per påställd lastbil och vad det skulle ge för resultat för den legala verksamheten.
10.34
Genomgången gäller för fyra år 2013-2017
Advokaten vill visa att det finns tecken i bokföringen att åklagarens hypotes inte stämmer..
 
Han menar att det finns signaler i Sollefteåföretagarens bokföring att det funnits annan arbetskraft i bolaget.
10.38
Han menar alltså att ursprungs-hypotesen är felaktig och att den har spridit sig från Skatteverket till Ekobrottsmyndigheten och så vidare.
10.45
Enlig Kullinger gjorde skatteverket en granskning av flyttverksamheten och de fann att flyttföretaget hade små lönekostnader Alla omständigheter tyder på att det förekommit svart arbetskraft och att avlöningarna skett svart vilket förklarar varför det funnits flera lastbilar i verksamheten och att det gjorts mer jobb i bolaget än vad som framkommer av löneutbetalningarna. Att dessa uppgifter är svajiga från Sollefteåföretagarens sida till skatteverket förefaller naturligt, menar Kullinger.
10.47
Frågan är om folk har sett folk från Sollefteåföretaget på området. En Peab-anställd har tidigare vittnat om att hen sett bilar uppställda. Den andra har sett Sollefteåföretagaren på stadsdel Norr men inte sett bilarna.
Kullinger pekar på att dessa bara kan ha sett en liten bit av området. Samtidigt ska Sollefteåföretagaren ha rört sig över stora delar. Så bara för att de inte har sett honom så behöver det inte betyda att han inte varit där, menar Kullinger.
Samtidigt pekar Kullinger på att flera attesterat fakturor från Sollefteåföretagaren.
- Vi vet att de där och då inte ifrågasatte att jobb hade utfört, där och då fanns ingen anledning att dra i nödbromsen, säger Kullinger. 
Där och då har de därmed bekräftat att jobb har utförts menar han. 
10.48
Nästa ledet i bevisningen är revisorerna.
De har, enligt Kullinger, särskilt granskat fakturorna vilket i sin tur ledde till en fördjupad granskning av dessa. Där och då fanns det inte någon anledning att ifrågasätta fakturor från Sollefteåföretagaren. Det finns dokumenterat, menar Kullinger.
10.50
I övrigt består åklagarens bevisning som är intetsägande, säger Kullinger. Faktureringsuppgifter är väldokumenterade. Det finns inte gömda. Det är sparat bland ekonomimaterialet. 
Det finns därmed ingen brottsplan, säger han. 
 
10.50
Den blå pärm med mail och fakturor som hittades hos Sollefteå företagaren tyder inte heller på någon brottsplan.
10.55
Kullinger lyfter nu de vittnen som kallats och som är/varit anställda av ÖFK/Driftaren. De har alla sagt att jobb har utförts, att Sollefteåföretagaren varit på stadsdel Norr och att han haft med sig utländsk arbetskraft.
Därmed håller inte tesen att jobb inte utförts, säger advokaten. 
 
Åklagarrna lyfte dessa vittnen igår under sin plädering och pekade på att dessa vittnesuppgifter kan tas med en nypa salt då de är i beroendeställning. Det uttalandet kritiserar nu Kullinger starkt. Att flera skulle komma hit och vittna under ed. 
10.55
Att den här trion, alla tidigare ostraffade, skulle ha kokat ihop detta förefaller inte sannolikt.
Däremot har de jobb som Sollefteåföretagaren utförde bra lett till ökad sponsring till ÖFK.
10.58
Kullinger pekar nu på att Östersundshem och Peab i sina interna utredningar nått följande slutsats: Genom informationsutbyte har de sett indikationer att Östersundshem kan ha fått oriktiga fakturor som kan ha belastat Peab där Östersundshem varit beställare. 
Kullinger betonar orden "kan ha" och "indikationer". 
10.59
Det finns indikationer om att det finns arbete som inte utförts, men mycket längre än så har vi inte kommit under den här månaden vi suttit här i rätten.
 
Daniel Kindberg ska därmed frikännas och skadeståndsanspråken avvisas, slutar Kullinger.
10.59
Nu är det paus igen i tio minuter och därefter är det Peabmannens advokat som har ordet.
11.15
Då är vi i gång igen.
Peabmannens försvarsadvokat Jan-Åke Nyström pekar på att de nu fått av en grundlig och systematisk genomgång av Kullinger som ger bäring på hela försvaret. Men att han vill stryka under och utveckla på några punkter som varit uppe. 
11.19
Nu pekar han på kunskapen om själva arbetsförhållandena i ett stort byggprojekt. Peabmannen har undrat om rätten förstår hur stort området är vad gäller stadsdel Norr och att ingen enskild person kan ha överblick på ett så stort område under en sådan lång tid som detta handlar om. Samma sak gäller kunskapen om entreprenörer, underentreprenörer, sidoentreprenader och även förtroendeentreprenad. Om rätten förstår det. "Ett handslag är i vissa fall mera värt än ett skrivet kontrakt."
Peabmannen har haft stort förtroende för beställaren, pekar advokaten på. 
11.20
Särskilt tydligt blir detta när de gäller de vittnen från Peab som vittnat. En av vittnena har själv attesterat för 10 miljoner, en annan för en miljon. Peabmannens advokat undrar varför hans klient ska bedömas på ett annat sätt.
 
Peabmannen har tagit illa vid sig när han beskrivits som en part i en brottsplan.
11.25
När det gäller de avtryck som Sollefteåföretagarens arbete ska ha gjort på stadsdel Norr menar advokaten att hela stadsdelen är ett uttryck för utförda arbeten.
 
En platschef, en arbetsledare har ju inte kontoll över allt som utförts. Ta bullervallen som ett exempel. Under flera år har den fyllts på med massor när massor varit tillgängliga. Sollefteåföretagaren har ju varit tvivelsutan varit på området och kört. Peabs folk har ju ingen koll på vilka jobb som beställs av Fältjägaren och Östersundshem.
 
11.27
Det går inte att hävda bevislättnad från åklagarens sida på grund av att det är svårutredda misstankar, menar Nyström.
 
 
11.32
I åklagarens ögon ser det konstigt ut med mailtrafik och skrivna meddelanden, men det är tvärtom så att det krävs mycket kommunikation när det gäller förtroendeentreprenader och kontakter mellan olika avtalsparter, menar advokaten. Åklagaren tolkar det på sitt sätt trots att det finns rimligare förklaringar. Fakturorna har passerat Peabs kontrollsystem.
11.32
Åklagaren menar att upplägget är att Peab har fakturerat Östersundshem. Att det ingår i brottsplanen. Men enligt Nyström är det inget märkligt. Att man har en sidoentrprenad men som faktureringsmässigt blir en underentreprenad. Kan handla om budgetmässiga skäl, kringgå lagen om offentlig upphandling etc, säger Nyström. Det är inget konstigt, det är ingen brottsplan, menar han. 
 
Sen handlar det även om många arbetstimmar. Vem kan säga vad som är många eller lite timmar, frågar Nyström. Han menar att det inte heller spelar någon roll, frågan här är att det måste styrkas att det handlar osanna fakturor. Att inget jobb utförts. Det handlar det om att åklagaren ska visa att brott har skett bortom alla rimliga tvivel och det har de inte kunnat bevisa menar Nyström. 
11.34
Tidssedlarna:
Att skatteverket fått in dessa via insatser från Peab och Peabmannen är inget kuckilurande, menar Nyström, utan enbart för att kunna svara på de frågor om Sollefteåföretagaren som skatteverket skickat till Peab.
11.35
Tajmingen i faktureringen har även lyfts fram som en besvärande omständighet från åklagarnas sida. Men enligt Nyström är det inget konstigt heller. Betalplan är en hjälpmedel att hålla balans i ett företag.
11.38
Allt det här kan sammanfattas som en struktural bevisning från åklagarens sida, men det bevisar ju inget.
 
Att Peabmannen skulle delta i en brottsplan. Varför?
Han har jobbat på Peab i 30 år och har inga kopplingar till ÖFK och har inte lyft en krona för personlig vinning, varför skulle han göra det, undrar Nyström retoriskt.
 
De övriga på Peab som attesterat fakturorna, då? Varför slog de inte larm och stoppade detta om de ansåg det vara fel, undrar advokaten.
11.40
Nyström fortsätter med bevsningen och frågar vem har kört massorna då om inte Sollefteåföretagaren gjort det. De kan inte ha flyttat sig själva, säger han.
11.43
Nu vill Nyström prata om Modum och Peabs internutredning.
Det är tydligt reglerat i rättegångsbalken hur en utredning ska gå till. Nyström menar att det inte går att uppdra till vem som helt att hålla förhör, vilket han ansett att Modum gjort för polisutredningens räkning, menar advokaten.
 
Han menar att Modum valt vilka delar av utredningen som sedan överlämnats till polisen.
11.45
Pinsamt att under rättegången höra Kindbergs förklaringar och mästrande av åklagaren. Närmast är det ett hån mot oss Östersundare som en gång i tiden älskade vårt ÖFK. Tydligen berodde framgångarna på ekonomisk doping !!!
Det är lätt att vara kung Kindberg i baren om andra betalar. Dags att Kindberg nu tar sitt ansvar för vad som skett.
11.47
@J-Å - Det advokaten poängterar i sin plädering är att det är flera inom Peab som attesterat (de har också tidigare kallats som vittnen) och att de, när de attesterade, inte då slog larm. Något de borde ha gjort om de misstänkte något. Men något sådant har inte skett, säger advokaten, och därför anser han att det är ett tydligt tecken på att allt har gått korrekt tillväga. 
"Fakturorna har passerat Peabs kontrollsystem"Naturligtvis, det är ju det som det hela går ut på.

-J-Å
11.47
Advokaten tar upp en fråga som rörde polisutredningen:
I förhören när han satt anhållen fick Peabmannen frågan om vad han ansåg om fakturorna och sa då att de nog var osanna.
 
De är absolut inget erkännande, menar Nyström och hävdar att det Peabmannen sa då hade suggererats fram under förhöret.
11.49
Enligt Nyström är det inte bara en fråga om att förhörsledaren hade en förutfattad mening utan också om att de talade förbi varandra.
11.55
Han tar nu upp lite noteringar som han gjorde igår under åklagarnas pläderingar. Då hänvisade äklagarna bland annat till en handskrivet papper som de menade var ett order-erkännande. Det är inte utrett vem som har skrivit det egentligen, säger Nyström. 
 
 
11.58
Nu går han in på förverkande. Det finns ingen rättslig grund för förverkande i Peabmannens fall, menar Nyström, eftersom Peabmannen har inte haft något utbyte av brottet.
- Han har inte tjänat något på detta och därmed finns ingen grund för förverkande, säger advokat Nyström. 
 
12.00
Åklagaren även yrkat om att ta Peabmannens egendom i kvarstad. Men även det anser advokaten inte håller.
12.00
@J-Å - Ja. Så kan man helt riktigt uppfatta det som sagts av vittnen under rättegången.  
"...flera inom Peab som attesterat..." Jo, men om jag uppfattat det korrekt så räcker det med att två personer attesterar för att det ska gå igenom? Och att det är en person som har haft huvudansvaret (godkänt det andra gången)? Och det är mannen på Peab (den som dirigerar)? Eller jag har missat något led?

-J-Å
12.03
@J-Å - Inget sådant har framkommit under rättegången, och det är ju det och inget annat som räknas här. 
Peabmannen har jobbat på Peab i 30 år och har inte lyft en krona för personlig vinning, påstår Nyström. Vilka bevis har han för det? Allt verkar ju ha gått under radarn...

-J-Å
12.06
Advokat Nyström ifrågasätter även han (det gjorde ju även Kindbergs advokat här i förmiddags) varför de tre åtalade ska ersätta Peab och Östersundshem för de interna utredningar de gjort. 
 
 
 
12.08
Nu börjar han närma sig slutet. Han sammanfattar med att Peabmannen förlorat sitt arbete. Och utifrån att Kindbergs advokat tidigare gjorde en utförlig plädering så tycker han att det räcker så. 
 
Han anser att hans klient ska frias. 
12.09
Lunchpaus. Åter igång här 13.30.
12.28
@Per - nej, det är inte lätt att hänga med. Åklagarna skickade redan i mars in ett förtydligande att en viss mängd arbete kan ha utförts. De tog även upp det i går i pläderingarna men tryckte då även på att det är en väldigt liten del. Den stora majoriteten fakturor anser de är osanna.
Försvarsadvokaterna däremot har under förmiddagen verkligen tryckt på att hypotesen är att inget arbete ska ha utförts. Så de har bortsett från åklagarnas förtydligande, eller i vart fall är det inget de tagit upp här på förmiddagen. 
Jag förstår inte riktigt. Försvarna och Kindberg tar hela tiden upp det har med att arbete har utförts och att åtalet vilar på att inget arbete har gjorts. Kindberg tar också upp det på frågor om han är skyldig, han hänvisar endast till att målet handlar om arbete har utförts eller inte.Åklagaren däremot är öppen med att ett visst arbete är gjort men inte i den utsträckning som motiverar summorna. Vad är det som gäller egentligen? Vem har "rätt"? De säger ju inte emot varandra?

-Per
13.32
Advokat Olof Kullinger kommenterar sin slutplädering 
13.34
Håller helt med Per och Sara
13.34
Nu är vi tillbaka och det är dags för Sollefteåföretagarens försvarsadvokat Jonas Granfelt.
13.37
Granfelt börjar med att peka på att det är åklagaren som har bevisbördan. Den tilltalade har ingen skyldighet att lämna några förklaringar, inte heller någon skyldighet att medverka i utredningen till påstådd brottslighet. Det gäller gentemot alla myndigheter, även som exempelvis Skatteverket, säger han. 
I det här målet är det viktigt att komma ihåg och bära med sig, säger Granfelt. 
13.44
Skatteverket har påstått att han utfört mycket arbete med lite folk, men från Sollefteåföretagarens sida finns ingen skyldighet att svara på dessa frågor.
 
Granfelt resonerar om de kontantkvittenser (utländska bolagen) som Sollefteåföretagaren lämnat in till skatteverket berodde på en oro från hans sida att visa att det förekommit klara papper i hans bolag. Varför de lämnat in dessa kvittenser i det här målet vet jag mer om och det var för att bevisa att de fakturor som är utställda ska visa att jobb utförts på stadsdel Norr.
 
Vi tror inte att några behöriga företrädare för de utländska bolagen som ställt ut dessa kvittenser, men de är utställda av bolag som jobbat åt Sollefteåföretagaren.
13.45
Peabmannens advokat om sin slutplädering 
13.46
Han må vara en man av få ord men han är inte dum i huvudet, säger Granfelt.
13.47
Som åklagaren valt att lägga upp det här målet så har han gjort sina förutsättningar för att vinna bifall väldigt små.
 
All bevisning från åklagarsidan är struktural bevisning (typ, indicier).
13.52
Nu går han in på skadeståndsyrkandet. Där håller han med Kullinger (Kindbergs advokat). 
Åklagare har anfört att det är den brottsliga gärningen som ligger till grund för skadeståndet. Men när det gäller Östersundshem är Sollefteåföretagaren inte med i gärningsbeskrivningen, utan enbart ledet till Peab. I den delen har därför skadeståndstalan framställts som felaktigt, menar Granfelt. 
13.54
När det gäller företagsboten anser Sollefteåföretagarens advokat att det hänger ihop med en eventuell fällande dom i åtalspunkterna 1-6.
 
Granfelt hänvisar till tidigare rättsfall.
13.59
I verksamheten finns dessutom tunga fordon, menar Granfelt. Där finns fyra tunga lastbilar för att transportera grus, men det verkar ha gått åklagarna helt förbi.
Återigen, upprepar advokaten. Det är inte en liten flyttfirma utan ett åkeriföretag.
14.00
Granfelt säger att Sollefteåföretagaren varit både bekymrad, ledsen och ilsken utifrån att hans verksamhet förminskats och sagts ha varit en flyttfirma. I den beskrivning ligger naturligtvis det ologiska att en flyttfirma ska ha kunnat utföra de transporterna.
Men han bedriver inte en flyttfirma, han har engagemang i åkerinäringen, säger advokaten.
Han jobbar med flytt, logistik och entreprenadarbeten i form av transport av exempelvis grus, säger advokaten.
Han pekar på att företagaren lade ett anbud att transportera rötslamsmassor åt en kommun. Det ska ha skett mitt under den period när det påstådda brotten ska ha ägt rum. Något som visar att företagaren har resurser att transportera massor, menar advokaten.
14.11
Åklagaren har konkretiserat tre delar som de menar stöder deras bevisning i målet.(Personal, kostnader och synligt resultat av arbetet)
 
Man har tyckt sig presentera full bevisning, säger advokaten. De menar att det saknas arbetskraft. De menar att det inte köpts in diesel till fordonen.
 
Det har tankats diesel vid 1.100 tillfällen, totalt 88.000 liter inom Sollefteåföretagarens verksamhet. Det finns tanktillfällen som i princip täcker alla dagar under de fyra år som åtalet omfattar. Att det tankats vid få tillfällen i Östersund är av mindre betydelse eftersom de tankats i Sollefteå, menar advokaten.
 
Om de fyra lastbilarna gått alla arbetsdagar på stadsdel Norr kan det teoretiskt ha gått åt 60.000 liter diesel. Vilket ska ställas i jämförelse med de 88.000 liter diesel som tankats i företaget, hävdar Granfelt.
 
Med det underlaget är det omöjligt för åklagaren hävda att det inte funnits diesel för transporterna på stadsdel Norr, avrundar Granfelt den del av pläderingen som rör ämnet diesel.
14.16
Vad gäller avtryck på arbetsplatsen - där har inte Granfelt så mycket att tillföra utifrån vad de andra advokaterna har för fört fram. Men han passar ändå på att poängtera hur stort stadsdel Norr är. 
Han pekar på vilken transformering som har skett på området.
 
Åklagarna har tidigare pekat på att man inte sett att det skett några avtryck utifrån fakturorna. Även vittnen har pekat på att de inte sett Sollefteåföretagaren varit på stadsdel Norr i större omfattning. Men Granfelt ifrågasätter deras minne.
Han pekar på att vittnena inte varit där varje dag eller över hela området. Och då blir det omöjligt att säga vem som faktiskt varit där. Vem skulle kunna det, frågar Granfelt. Då skulle de behövt vara små drönare som flög över området hela tiden, säger han. 
14.19
Granfelt menar att åklagaren gett sig ut på en svår resa i det här målet, men hävdar samtidigt att det finns en annan väg att gå, nämligen klassiskt polisarbete.
 
Man kunde ha beräknat hur mycket jord och grus som flyttats och frågat de andra aktörerna på området om det funnits utrymme för de insatser på området som Sollefteåföretagaren skulle ha gjort, menar Granfelt. Det är ett omfattande utredningsarbete som krävs, fortsätter Granfelt, men det skulle säga betydligt mer.
 
14.26
Sammantaget är det Granfelts uppfattning att åklagarens uppgift avseende personal är tveksam och outredd. När det gäller dieselförbrukningen har det tankats stora mängder diesel. Synliga bevis, slutligen, så har det skett massor på stadsdel Norr och Sollefteåföretagaren har varit synlig där.
14.28
Åklagaren har fört fram bevisning till stöd för att arbete inte utförts, utan att bevisa vem som i stället ska ha utfört jobbet, menar Granfelt.
 
Det är svårt att bevisa något som inte hänt.
14.32
Advokaten kopplar nu tillbaka till arbetskraften. Skatteverket har tidigare pekat på att Sollefteåföretaget har redovisat i sin bokföring en ekonomi som visar på 0,6 anställda. Men river man lite i handlingarna så hittar vi mer, menar advokaten. 
Bara några personer har hörts som ska ha jobbat åt företagaren. Men enligt Granfelt finns det potentiellt 77 svarta hål till. Med det menar han att det finns betydligt fler som ska ha jobbat åt företagaren . Dessa svarta hål kan dock inte uteslutas vara svart arbetskraft. 
- Inte uteslutet att vi kan hitta inslag av svart arbetskraft, säger han.
Men det har åklagarna inte prövat, menar advokaten. 
14.38
Även om ni i rätten skulle känna er lockade att fälla så finns det en sak till som ni ska tänka på, säger Granfelt och riktar sig direkt till rättens ledamöter.
 
Den enda bevisning som styrker sambandet mellan orsak och verkan är fakturorna och att dessa är utställda, attesterade och betalade. All annan bevisning är struktural bevisning som ska skapa en bild och ett mönster som visar vad som hänt.
 
Brottmål får inte grunda sig på struktural bevisning. Det finns ett förbud mot detta. (Granfelt hänvisar till rättsfall).
 
En fällande dom skulle gå i strid mot legalitetsprincipen nämligen att ingen får fällas för ett brott som inte begåtts.
14.39
Åklagaren har tagit på sig en svår uppgift i målet, rescenserar Granfelt, och han har inte lyckats eliminera att Sollefteåföretagaren kan ha utfört jobben, säger advokaten.
14.43
Sollefteåföretagaren har som bekant erkänt brott vid polisförhör. Det nämner nu advokaten. Han visar på andra mål där det också lämnats medgivande under polisförhör men där man konstaterat att det inte varit tillräckligt för fallande dom.
14.49
Som vi berättat tidigare har alla tre åtalade gett en bild i polisförhör och en helt annan nu i rättegångssalen.
I polisförhör medgav de att det gått till så som åklagarna menar. Nu i rättegångssalen har de alla sagt att de gav felaktiga uppgifter, och att de gjorde så eftersom de var pressade. Inget brottsligt har således skett, utan jobb har utförts på stadsdel Norr, menar de åtalade. 
14.51
Nu tar advokaten upp skattebrottet.
Granfelt menar att det inte var uppsåtligt och att Sollefteåföretagaren dessutom hade professionell hjälp för att undvika misstag med bokföringen.
 
Sammantaget anses han att Sollefteåföretagaren bör frias.
14.51
Nu är det paus i 15 minuter.
15.15
Indicierna håller inte! Det finns mycket mer som talar för att arbete är utfört än vice versa. De blir frikända, solklart!!

-Johan
15.16
Svag bevisföring av Nyström, enligt mig. Men han har uppenbarligen inte mer att komma med. Det kommer inte att hålla.
15.21
Nu är det dags för Driftarens advokat, Christina Bergenstein. Åklagarna har fört talan om företagsbot mot Driftaren på 500 000 kronor.
15.21
Arbete är utfört på stadsdel Norr, men inte av Sollefteåföretagaren. Solklart att det blir en fällande dom.
15.27
Hon, liksom de övriga advokaterna är kritiska till Modums roll i utredningen. Hon säger sig ha stött på detta besvärande fenomen i tidigare rättegångar. Alla privata utredningar som ekobrottsmyndigheten använder sig av är partsinlagor, menar hon.
 
Konsulten som genomför den här typen av interna utredningar har lojaliteten i första hand gentemot sin uppdragsgivare, i det här fallet Peab. Objektivitetsprincipen riskerar att hamna i kläm, menar Bergenstein.
 
Utredarnas metoder i det här fallet har fått mig att höja på ögonbrynen, säger hon. Hon menar att de använt sig av maktspråk gentemot vittnen och det värsta exemplet var när ett av vittnena i förhör berättade att han hållits kvar i en korridor under tiden en dator skulle beslagtas.
15.30
@Pelle - Bollen är rund. En gammal sanning.
Kullinger använder skön ÖFK/Kindberglogik:"Om försvaret då reducerar till 10-1 eller 10-2 kanske det inte heller räcker för åklagarna", säger Kullinger.Jaha, så om ÖFK får 2-10 mot ett annat lag så har de egentligen vunnit?

-Pelle
15.31
@Johan - Snart nu får vi veta när domen meddelas. 
Indicierna håller inte! Det finns mycket mer som talar för att arbete är utfört än vice versa. De blir frikända, solklart!!

-Johan
15.33
@J-Å -  Inte omöjligt
"Den tilltalade har ingen skyldighet att lämna några förklaringar, inte heller någon skyldighet att medverka i utredningen till påstådd brottslighet." Nej, men det kan ligga honom i fatet om han är motsträvig.

-J-Å
15.36
Hon menar att det sammantaget påverkar rättsäkerheten. 
 
Nu gör hon ett lappkast och ska prata om ideell arbetskraft. Driftaren ska ju ha utfört en del av jobben som denna förhandling handlar om, och bland annat Sollefteåföretagaren har tidigare sagt att det varit olika "fotbollsgäng" som gjort jobb, städat och flyttat bland annat. 
Bergenstein pekar nu på att föreningsliv bygger på ideellt arbete. Då måste alla hjälpas åt att dra in pengar till klubben. Det kan handla om olika arbeten, sälja saker men även att plocka skräp i diken eller sätta plant.
- Eller att plocka pinnar, som Sollefteåföretagaren tidigare sagt, säger Bergenstein. 
 
När det gäller bokföringsbrottet så säger hon att Driftarens revisor 2012 och 2013 har undertecknat en ren revisionberättelse. 
 
15.39
Bergenstein resonerar nu om Daniel Kindberg som faktisk företrädare. Hon lyfter upp några av de ifrågasatta fakturorna 2013 och menar att åklagaren gjort en schematisk bedömning men att två av sex fakturor motsvarar ett faktiskt utfört arbete från Driftarens sida. 
 
Hur som helst är det vare sig Driftaren eller Daniel Kindberg som ska bevisa att arbete är utfört, det är åklagarens uppgift att bevisa att det inte är utfört, menar advokat Bergenstein.
 
 
15.44
Kullingers fotbollsmetafor imponerar inte. Självmål av försvaret...
15.44
Sammanfattningsvis kan hon inte se hur Kindberg skulle kunna ha varit faktiskt företrädare. Inte heller hur Driftaren skulle kunna dömas till företagsbot om 500 000 kronor.
15.46
Företagsbot ska ju vara ett klander mot näringsidkaren - i det här fallet Driftaren.
Det är sex år sedan, påminner Bergenstein. Sedan ska eventuellt klander och straffmätningen påverkas av att Driftaren och ÖFK fått stor mediauppmärksamhet. Vidare ska det påverkas av huruvida Faniel Kindberg fälls.
15.48
Driftarens advokat avslutar. 
Nu kommer en kort kommentar från åklagaren. Det handlar om vad rätten har att pröva.
"Rätten har inte att pröva de tilltalades tolkning av åtalspunkterna. De har att pröva gärningarna som de är beskrivna. Fakturorna är osanna eftersom de omfattas jobb som inte utförts. Om de finner att viss del faktiskt utförts har rätten att pröva resterande del", säger åklagare Niklas Jeppsson.
- Att de tilltalade valt att tolka gärningen på ett sätt, det ska inte påverka rättens prövning, säger han.
 
 
15.49
Olof Kullinger tar till orda.
Vi har inte enbart utgått från åtalet utan även från hur åklagaren drivit processen. Frågan är om jobben gjorts i sin helhet eller inte, menar Kullinger.
15.49
Nu tar även Kindberg till orda.
"Från det att jag greps april 2018 så har det gått cirka 550 dagar. Och varje av de dagarna har jag löpt någon form av galopp mellan de olika medierna och mediehusen".
Han har vanhedrats och förtalats, menar han. Det har drabbat honom och hans nära. 
 
15.51
Kindberg fortsätter:
När jag släpptes den 19 april förra året höll jag en presskonferens där jag sa att jag vill och kommer att bli frikänd. Det tycker jag än idag och jag vill inte att åklagaren överklagar. Tack..
15.52
Dom i det här målet kommer att avkunnas om fem veckor. Tisdagen den 5 november. 
 
Nu är det slut. 13 rättegångsdagar är avslutade. 
16.49
Daniel Kindberg var segerviss efter att rättegången avlutats