SVT rapporterade · Påverkar klimatet hur du äter?

08.09
Har du dragit ner på köttkonsumtionen för klimatets skull? Eller kanske av någon annan anledning? Eller inte alls? Dela gärna med dig här!
08.11
Absolut inte. För mig avgör priset. Så är livet för oss som inte har "massor".
08.22
Jag har dragit ner på köttet, både för klimatets skull och för att vänja mig. Jag vill att det det ska kännas naturligt att välja ett vegetariskt alternativ, och då måste måste jag vänja mig att äta vegetariskt.
08.22
Nej kött måste man ha och så tillhör man skaran som tror att vi inte kan påverka klimatet utan det är naturens gång.
08.22
Jag äter lite mer kött än vanligt för att kompensera dom som äter mindre
08.22
Finns inte så många anledningar att äta kött i den moderna världen, förutom njutning.

Äter väldigt sällan kött eftersom att det inte behövs. Har en sundare diet, påverkar klimatet mindre och räddar en levande varelse (om man bryr sig om det)

Det största hindret för de flesta är att hitta goda vegetariska rätter. De flesta har växt upp med "kött kokboken". Tar lite energi att hitta nya goda rätter, men jag kan lova att det är det värt.
08.22
Självklart! Som student sparar jag dessutom mycket pengar genom att bara laga vegetariskt hemma. Kött äter jag när jag är på restaurang, blir bjuden eller vill unna mig något extra.
08.22
Köttet kostar ju dock mer, det är billigare att göra en gryta med exv. bönor istället för kött. Har som mål att vara vegetarian innan året är slut!
09.07
Absolut! Har två barn och vill att de ska få en dräglig framtid. Vi har inte slutat helt med kött men dragit ner kraftigt. Det kött vi ändå äter är antingen vilt eller svenskt eko som går på naturbete. Betesdjur kommer nog att behövas för att bevara den biologiska mångfalden i naturen.
09.07
Jo, men tvärtom. När det är varmt ute tänder man grillen och då blir det kött eller fisk.
Människan är allätare och veganism är direkt skadlig då man inte får i sej alla vitaminer och näringsämnen man behöver
09.07
Äter som vanligt! Tycker om allt kött o äter grönsaker till varje mål o där imellan oxå +svensk frukt för det mesta utom apelsiner👍🏻😁 tänker alltid äta kött! Det är nog inte det som är klimatboven! Har alltid funnits djur!!!
09.35
Ost och mjölkprodukter är oxå miljöbovar, när ska de ta plats i diskursen?
09.35
Ät närodlat, ej importerat och minska klimatpåverkan. Skippa kött, jag har äter vegetariskt sedan snart 30 år och är stark som en björn.
Överviktiga är ett samhällsproblem, än värre i framtiden för dom som växer upp.
09.35
Jag ät bara kött, har aldrig gillat grönsaker och kommer aldrig att ändra mig.
09.43
Vi har inte dragit ner eftersom jag tidigare varit vegetarian men vi äter bara ekologiskt kött och helst även närproducerat (från reko-ringen) och följer rekommendationerna på 300g per vecka.
09.43
Det kött jag köper är alltid svenskt. Köttbönderna i Sverige ska också leva..
Köper mindre mängd nu än tidigare. Har mer med ekonomin att göra, än klimattanken.
Lagom är bäst...
09.43
Balansen mellan jordens befolkning och en sund djurhållning gick vid 4 miljarder människor, Ska befolkningen öka till 12-15 miljarder så måste det till industriellt framställt kött och ännu mer tillväxthormon för att få snabbare växande djur. Det är varken bra för klimatet eller för djuren. Med en lägre befolkningstillväxt går det att äta kött som både är bra för klimatet, bra för djuren och bra för människan.
09.43
Gris är haram = kött är klimatbov
09.43
Nej! Vad vi äter i Sverige spelar absolut ingen roll för det ständigt varierande klimatet! Det vet alla forskare också. Förstår egentligen inte vad ni menar med frågan?
09.43
Jag äter gärna kött - men med måtta. Tänker inte ändra på det. Jag äter även en hel del grönsaker. Men jag tänker så här: Tänk om alla 9 miljarder människor skulle gå över till att äta bönor, ärter och kål. Var skulle all denna grönska odlas - och det skulle bildas väldigt, väldigt mycket metangas - som ju inte alls är bra för klimatet. Tänk på det, ni alla veganer som vill förbjuda oss vanliga människor att äta en varierad kost!
09.43
Självklart påverkar klimatet hur jag äter. Hur kan man som enskild individ inte lyssna på forskarna?
09.44
Måste vara en av de största missuppfattningar att köttet är en stor bov. Det är i så fall lika illa att använda förnybart bränsle. Allt CO2 som djuren släpper ut kommer från växter som i sin tur upptar CO2. Ju mer korna äter gräs desto mer kan gräset ta upp CO2. Eftersom djuret växer binder det kolet. Dessutom ger det näring,dvs behövs mindre konstgödsel. Det blir i slutändan ett positivt CO2 upptag. Sedan beror det ju på hur mycket fossilt bränsle som uppfödningen kräver. Dvs var köttet producerades.
09.44
Försöker äta så mycket kött bet bara går innan de beskattar det med 100%
09.44
Slutade äta kött för 3-4 år sedan när jag öppnade ögonen. Uteslöt då även mjölken. Helt galet när man tänker på det att dricka en kalvs bröstmjölk. Svenk mjölk har indoktrinerat hela samhället.
09.44
Kött är bra och jag gillar det mer kött tack
09.45
Nej, nej nej. Har ingen tro på någon klimatförändring. Skulle aldrig följa vad ett litet parti som MP kommer med. Vad vet de. Forskarna behöver pengar för att fortsätta sin s k forskning tills de får pension. Det finns fler forskare som säjer tvärtom att det är som jag tror , allt går i cykler. O mycket som händer t e x översvämningar beror på hur man i varje land hanterar naturen. T e x låter bli att skövla allt. Alla pengar som ges i bistånd går till regeringarna o diktatorn o kommer aldrig folket till del men ändå så ska det fortsätta som alltid med dessa bidrag. O i Sverige har vi för många politiker o för många tjänstemän som kostar enorma summor. Pratar om demokrati men idkar själva mobbning. Har aldrig tidigare hört så mycket mobbning i riksdagen som nu o det beror på att de är rädda förlora sin enorma inkomst o pension om partiet försvinner.


10.08
Klimatet, hälsan och brister i djurhållningen, jag har dragit ner utan att direkt tänka på det. Hellre en fin köttbit då och då än korv och färs varje dag. Det finns fisk också!
10.08
Nej, klimatet påverkar inte det jag äter mer än att det kan bli en säsongsbetonad meny. Men om ni syftar på den s.k. "klimatförändringen" så väljer jag inte heller recept utefter falsk vetenskap.
10.08
Klimathotet påverkar inte mig ett dugg vad jag äter eftersom klimatet inte har ett dugg med vad människan gör. Klimatet har pendlat mellan istid och varmt i miljontals år och så fortsätter det. Just nu är vi på väg ur en istid. Men håll naturen ren ställer jag upp på.
10.11
Nej, jag har inte ändra på mina matvanor och jag handlar endast svenskt kött.
Att föra frågan om klimatet och på detta sätt och skuldbelägga privatpersoner är helt fel väg att gå.

Lägg både tid och resurserna på att få Kina och Indien att inte dumpa kemikalier och alla andra farliga gifter i floder och hav. Det skulle ge större miljövinster och inte vad jag har på min tallrik.

Mvh Sverigebilden
10.35
Om de flesta gick över till vegansk kost, varifrån skulle gödseln till de ekologiska odlingarna komma från då?
Att äta kött påverkar inte klimatet eftersom det hela är ett kretslopp.
10.35
Ja, jag köper inte importerat kött, köper enbart naturbetat och närslaktat nötkött. Äter det så gott som dagligen.
10.35
Nej det har jag inte! Våra marvanor har noll och intet med klimat att göra!
10.35
Ja, jag blev vegan när jag insåg hur dåligt det är med kött. Det är inte svårt att ställa om, det handlar helt enkelt om man egentligen bryr sig mer om andra än sina egna smaklökar.
De som säger att en persons val inte gör skillnad och att det är andra som behöver komma med en lösning behöver rannsaka sig själv och utveckla sin empati.
10.53
Hur vi svenskar äter påverkar inte klimatet alls. Klimatet styrs av faktorer som människan har ytterst små möjligheter att påverka.
10.53
Jag har sedan 10 år tillbaks minskat på mitt köttätande, framförallt nötkött.
I stället äter jag mer vegetabiliskt och fisk. Jag gör detta för att jag tycker mer att den maten är godare. Miljödebatten har klart haft en stor inverkan på mitt matval. Allt man kan göra för att låta våra barnbarn växa upp i en miljövänlig värld tycker är bra.
11.04
Jag är inte vegetarian men jag äter ogärna kött av helt andra skäl än för klimatets skull. Efter att ha sett hur slaktdjur behandlas, kycklingar, grisar men även kalvar och lamm, bestämde jag mig för att ingen ska behöva mista livet för att jag ska få mat på bordet.
Men det största klimathotet är den växande befolkningen på jorden, men det vågar ingen miljöaktivist eller politiker ta upp till debatt.
Bosse L
11.04
Äter kött för min kropp är gjord för det,
Tänker på miljön men på andra saker än kött,,
11.14
Ja. Vad jag äter är något jag rår över, och jag tror på att göra vad jag kan för att minska miljöbelastningar. Att dra ner på kött är också enkelt och bra för ekonomin. Jag äter ganska årstidsbundet och i den mån jag äter kött är det så närproducerat som möjligt, för att gynna inhemsk matproduktion.
11.14
Jag har minskat min köttkonsumtion med kanske 75%, äter kött om det bjuds eller vid enstaka tillfällen på restaurang, men köper inte hem det. Grillhysterin förstår jag mig inte alls på.

Köttkonsumtionen (liksom all vår konsumtion) handlar om så mycket mer än klimatet. Tillgången på drickbart vatten inte minst. Alla vet väl att det går åt mångdubbelt mer vatten för att producera 1 kg kött jämfört med motsvarande mängd spannmål och grönsaker. Av etiska skäl kan man definitivt avstå från kött, likaså kan man avstå från "fjärrproducerat" kött. Ser ingen vits med att vi importerar från Sydamerika.

Dessvärre skövlas regnskog inte bara för djurhållningen, troligen lika mycket för palmoljan som finns i åtskilliga växtbaserade mejeriprodukter.

Vår överkonsumtion av prylar är förstås ett minst lika stort problem, om inte större än köttet någonsin kommer att vara.

Gör som Greta uppmanar oss till, lyssna på vetenskapen!
12.35
Som vanligt saknas perspektiv. Fossila bränslen står för 60% av utsläppen och kol står för 70% av dessa. Skulle du minska kolet med 50% så skulle vi få en verklig förändring. Skulle du minska köttets påverkan med 50% så skulle detta resultera i en marginell förändring. Rikta all kraft mot den enskilt största orsaken istället för att skjuta litegrann åt höger och vänster..Men istället så diskuterar vi kött, kassar på ICA osv som om detta skulle vara svaret på allt.
12.35
Nej!

Jag äter kött i samma mängd som förut
Men så har jag alltid ätit varierat. Kött (nöt, fläsk) , fågel, fick och grönt.

Dock, de tidigare söndagsmiddagarna med stek och efterrät - kompott - samt sockerdricka istället för mjölk var närmast heliga
12.35
Nej, inte ett dugg. Tycker att det är viktigare att arbeta för befolkningstillväxten länder och befolkning där man skaffar många barn. Dessa barn skall också äta och på sikt vill de även ha samma standard som västvärlden med bil, kylskåp, tillgång till vatten osv.
12.35
För att få tomater som smakar annat än unket vatten måste man betala uppemot 120kr/kilot.
Alla äpplen i butikerna är importerade från hela världen! Vart tar de svenska äpplena vägen??
12.35
Jag tycker det är bra att andra drar ner på sin köttkonsumtion för då behöver inte jag ha dåligt samvete som gladeligen äter kött varje dag.
12.35
Spelar ingen roll alls för mig hur mycket ni försöker sprida falska klimathot och sen skyller på vi som älskar en god köttbit på tallriken.

12.35
Nej, äter samma mängd - men noga med varifrån all mat vi äter kommer ifrå. En dotter vegetarian, svårare hitta ursprung på de produkterna anser jag som handlar.
13.30
Jag äter som vanligt, älskar kött och kommer fortsätta med det. Ett tips till Alla njut av livet ät vad Ni vill. Kina släpper ut 30% koldioxid och Hela EU släpper ut 10%. Ska man värna om miljön så ska man fokusera på att asien ska släppa ut mindre.📌
13.30
Äter som tidigare, små volymer. Alltid djurens väl först, alltid eko kött om det finns och alltid svenskt fullt ut. Klimathysterin har helt spårat ur, politik, kändisskap och pengar är nog mer vad det handlar om.
13.36
Nej, kommer aldrig göra det för klimatets skull; jag älskar kött, köper enbart svenskt men äter också gärna vegetariskt. Ert klimathotande är löjligt och fabricerat.
17.10
Äter man kött som kommer från Sverige och mindre kan man vara klimatsmart även om man är en så kallad köttätare Betande djur behövs för biologisk mångfald i naturen och växtproduktionen behöver näring från korna.
17.10
Jag har inga problem med att äta kött. Kött är naturlig mat för människan. Den här bluffen med klimatförändringar kommer i sinom tid att avslöjas, som det gjordes med säldöden för att inte tala om skogsdöden. Allt för att pungslå oss skattebetalare.
17.11
Har inte ätit kött på 20 år men det är inte för klimatet skull utan för djurens och hälsans skull. Känner mig piggare och sover bättre. Jag tror inte fulkött är bra mat. När jag slutade äta kött fanns inget utbud av naturbeteskött så det slutade med att jag inte åt något kött alls. Idag känner jag ingen längtan alls efter kött, det känns lite 80-tal...
17.11
Nej! Jag äter mer svenskt kött sista åren för att stötta svenskt lantbrukare. Kanske dragit ned köttkonsumtionen något men inte för klimatet. Skillnaden mellan att äta kött och vara vegan spelar så lite roll totalt sett.
17.11
Jag äter närproducerat kött.
Ska vi klimatjämföra det med viss vegansk kost som transporterats från Sydamerika, Afrika och Asien? Jag vinner den matchen.
Sedan tycker jag klimatalarmism är fullkomligt oväsentligt när miljöförstöringen t.ex plasten i haven som dödar djuren - är av BETYDLIGT högre prioritet. Men - läser man en tidning idag står det KANSKE en liten artikel om det medan klimatalarmism får spaltmeter.
19.06
Nej absolut inte


19.06
Låt vuxna människor äta vad de önskar. Har absolut ingen annan med att göra.
19.09
Jag har minskat på köttet avsevärt. Anledningen är att det är en stor bidragande faktor till miljöförändringarna (fakta, ingen åsikt). Det köttet jag äter är i huvudsak närproducerat, det som inte är närproducerat är svenskt. Utöver att jag bidrar till ett bättre klimat så mår jag mycket bättre.
20.25
Jag äter mindre och mindre kött knappt inget alls och jag saknar det verkligen inte. Först för djurens skull, de har rätt att leva. Men om miljön mår dåligt av att vi äter kött då vill jag absolut inte äta kött. Minns knappt inte när jag åt något kött sist. Mår mycket bättre utan att äta kött.
20.25
Nej verkligen inte. Era påhitt om att klimathotet kommer från Sverige är så korkat så det finns inte.
21.47
Nej kött är så gött så det smaskar jag vidare på!
21.47
Nej.ter mer kött än någonsin, älskar det ❤️❤️❤️
21.47
Nu när så många skär ner på köttet så kan ju jag öka min konsumtion, med gott samvete. Nån måste ju hålla bönder och alla 100000-tals livsmedelsarbetare vid liv.
21.47
Inte ett dugg.
Klimatförbättrande åtgärder måste först och främst ske i dom länder som är dom värsta bovarna, t.ex Kina och Indien.
21.48
Människan påverkar inte klimatet, det är solen som styr klimatet. Ni som tror att koldioxid driver temperaturen har gått på en bluff. En konspiration.
Klimatet har dessutom alltid varierat, i alla tider. Och kommer alltid att variera. Normalt under den senaste eran har varit istid. Med interglacialer oh interstadialer.

Sverige står dessutom för totalt 0.45% av globalt koldioxid, som är livets gas, vilken är totalt nödvändig för all växtlighet.

Sluta tro på lögner.