SVT rapporterade · Miljontals unga strejkar för klimatet 20 september

09.44
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om klimatstrejkerna från runt om i världen.
09.46
Enligt flera medier kommer dagens manifestationer att bli de största hittills.
09.48
Unga i Sydney, Australien som protesterar.
 
09.52
Så här twittrar Greta Thunberg själv: 

Greta Thunberg on Twitter

Twitter“Global Climate Strike 20-27th of September: 4638 events in 139 countries on all continents. And counting... Everyone is welcome. Everyone is needed. Find your closest strike or register your own at https://t.co/ikOafwrNSk Spread the word! #FridaysForFuture #ClimateStrike”
10.07
Unga i Thailand som demonstrerar utanför miljödepartementet i Bangkok.
 
10.09
Elever på Salomonöarna.
 
10.15
Greta Thunberg är just nu i USA och vittnade inför USA;s kongress tidigare i veckan. Läs mer här:
 
 
 
 
10.24
 Tusentals människor samlades i Brisbane tidigare i dag för att delta i klimatstrejken.
10.36
Underbart att se! Jag blir så stolt över den här generationen ungdomar som faktiskt tar tag i saker som de brinner för och vägrar ge upp. Hoppas bara politikerna världen över faktiskt lyssnar och börjar göra någonting som hjäper på riktigt.
10.38
Greta Thuberg har gått från en vanlig elev till en ikon. Här kan man se hur hennes väg har sett ut: 
10.41
Klimataktivist som i dag blockerade en bil i rusningstrafik i Frankfurt, Tyskland.
 
10.44
Underbart. Kejsarens nya kläder. Politiker och makthavare är nakna! Men barnen ser.
10.44
Fantastiskt! Jag blir så himla glad! Inom några år kommer dessa ungdomar att rösta och en del att själva bli politiker – det känns hoppfullt!
10.45
Människor i Hongkong som demonstrerar för klimatet.
 
10.52
Gjorde under mina två senaste veckor i Belarus en högst ovetenskaplig undersökning, genom att fråga ungdomar jag träffade i olika större städer; - Vet du vem Greta Thunberg är? - Samtliga svarade; - Vem är det? Frågade också om dom kände till "FridaysForFuture"; - samma svar som föregående. Greta och "FFF" är t.o.m kända i Ryssland, därför blev jag förvånad. Dessutom pratade flera om att vädret, särskilt vintertid har förändrats och fler elbussar rullar i Minsk.
10.53
Ska elever få ledigt för att strejka för klimatet? På SVT Opinion skriver Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö, om vilka svårigheter som kan uppstå för rektorer som ger tillstånd för elever att klimatstrejka 
 
11.00
Unbelievable, fantastic !!! Happy to be with you all !!!
11.02
En apa ser på när människor i New Delhi, i Indien, demonstrerar.
 
11.02
Ja! Barnen har rätt till sin egna framtid. Barn säger som det är. Barn är det bästa som finns.
11.12
Kommer något hända då eller kommer man vara uppmärksam i en vecka och sen återgå till mobilen? Jag är rätt övertygad om att överbefolkning är grundproblemet till miljöproblemen. Skulle vi lyckas halvera allt vi kör så kommer vi om några decennier vara dubbelt så många och förstöra miljön lika mycket igen. Då ska alla åter igen halvera sin konsumption och folkmängden kan åter dubbleras. DET ÄR DET SOM ÄR PROBLEMET!! Inget vi gör håller längre än att vi blir fler. Tyvärr är detta sanningen.
11.21
Människor som protesterar på Victoria Bridge i Brisbane, Australia,
 
11.21
Underbart & fantastiskt! Även jag blir jätteglad och hoppfull! Inväntar att våra ungdomar får rösta och bli politiker. Må alla ”klimatförnekare” (verkar vara mest gubbar) gå i graven. Tillsammans ska vi klara det här!
11.24
Det ålägger oss äldre att uppfostra våra barn ätt bli kritiska : Övertygad om att de flesta som i dag demonstrerar bara har fått sin övertygelse från 1 sida ::: nämligen från media !!
11.24
– Vad är poängen med att studera i skolan om världen kommer att försvinna? säger den unga aktivisten Peem Prasertsuntarasai som klimatstrejkade i Thailands huvudstad Bangkok.Prasertsuntarasai som klimatstrejkade i Thailands huvudstad Bangkok.
– Vad är poängen med att studera i skolan om världen kommer att försvinna? säger den unga aktivisten Peem Prasertsuntarasai som klimatstrejkade i Thailands huvudstad Bangkok.
11.32
All respekt till barn och vuxna som vill förändra det som är dåligt, men att uppmana till skolfrånvaro och sprida undergångsbudskap om att det inte är någon ide att studera, då världen ändå går under, är verkligen förfärligt och omoget. De som hyllar Greta T bör ta sig en funderare, hon är ingen expert och dessutom ett barn utan erfarenhet. Jag vänder mig emot den svans som har hängt på utan att tänka efter. Men det är typiskt i vår tid tyvärr.
11.32
Rot-analysen är enkel: Befolkningsökningen - och ja, det inbegriper även tre-barnstrenden i Sverige - äter upp alla åtgärder. Åtgärda roten till problemet.
11.32
Jag hoppas att vi äntligen kan tas seriöst! Det är vår framtid som står på spel. Om ändå makthavarna kunde inse hur stort problemet är och göra något åt det.
11.37
Demonstranter i Warszawa, Polen.
 
11.38
Nyansering behövs... Detta liknar en religion
12.24
En stor uppblåsbar jordglob studsar över folkmassan i Sydney, Australien, där tusentals demonstranter samlats för klimatet. Foto: TT.
 
12.56
Debatten om att lösa klimatkrisen genom att stoppa befolkningsökningen blir ofta ganska obehaglig. Vilka barn ska inte få födas och vad händer om de föds ändå? Att se till att människor får ordentlig utbildning, kommer ur fattigdom och får tillgång till preventivmedel borde vara första steget i så fall. Vilket självklart inte hindrar smartare och mindre skadlig produktion, konsumtion och transporter överlag.Så självklart är det både viktigt och rätt av modiga barn att strejka!
12.58
Till alla er som oroar sig för överbefolkning rekommenderar jag starkt att lyssna på Hans Roslings TED-talks. De hjälpte till att klara upp saker för mig.
12.59
Skolungdomar samlas på Mynttorget i Stockholm för att delta i fredagens skolstrejk för klimatet arrangerad av Fridays for future.
 
13.01
Det är inte bara unga som demonstrerar i dag i Stockholm.
 
13.05
Den rådande religionen ”tillväxt” till varje pris ifrågasätts av de drabbade. Våra barn
13.06
Jag skäms som vuxen över den värld vi lämnar över, med nedhuggna skogar, utrotade djurarter, stora mängder plast i haven, klimatuppvärmning, onedbrytbara hälsofarliga kemikalier på alla kontinenter, korallrev som dör, rent dricksvatten som minskar, mm. Har svårt att se mina barn i ögonen- Varsågod och lycka till! Självklart ska barnen protestera! Varje dag gör vi alla små och stora val- alla kan bidra.
13.06
En flicka i Surbaya i Indonesien som deltar i demonstrationerna.
 
13.07
Det framgår tyvärr med all önskvärd tydlighet i några av kommentarerna nedan, att man inte blir profet i sin egen stad, och det är beklämmande. Greta Thunbergs engagemang avslöjar de små människornas rädsla för att ta ansvar för att planeten ska vara beboelig för yngre och kommande generationer. Medan resten av världens många små och stora människor förstår vad Greta menar, så sitter man här i Sverige, och försöker avfärda henne för att hon är ung och oerfaren. Om hon nu varit så ung och dum och naiv, så hade hennes budskap knappast fått den genomslagskraft vi ser just nu. Så, vem är det som egentligen är okunnig och dum?Får uppfattningen att Greta nog gärna sluppit starta det här, men någon var tvungen att gå först, och hon gjorde det - på ett mycket minimalistiskt, men effektfullt vis. Att vi äldre inte haft modet att göra det tidigare får oss att framstå som de små, fyrkantiga och rädda människor de flesta av oss faktiskt är.
Var rädd om dig, Greta! Dina meningsmotståndare skyr inga medel, när de står inför faktum.
13.12
Ni som klagar på att ungdomar protesterar i stället för att studera. Det handlar om en ynka dag from skolan för något viktigt! Ni som klagar på att ungdomar inte har erfarenhet eller är påverkade av media. Klimatet ÄR en unik och oerhört viktigt fråga som påverka ALLA! Så blinda får man inte vara. Var inte som Trump.
13.15
Människor i Nicosia på Cypern som deltar i dagens demonstrationer.
 
13.16
Till Björn:
Jag tror att klimatkampen måste bli av bibliska mått för att liknöjda, likgiltiga politiska ledare ska reagera. För att företagen ska känna att det blir obehagligt att inte ta klimatansvar, för att vuxna ska börja inse att vi inte kan ha rådande samhällsmodell här och i världen.
Så det är bara bra att det blir en "religion"
13.18
Demonstranter i Kenyas huvudstad Nairobi.
 
13.22
Jag skäms att de finns så många korkade och hjärntvättade får i hagen, som inte kan eller vet hur man ifrågasätter makteliten och deras dogmer. Denna dogm är klimatbluffen bland annat. Är det någon som förstör miljön så är det maktelitens oligarker och alla deras storföretag, krig, läkemedelsbranschen och deras segelbåtar som tar Greta till New York.
13.28
Var gång du värnar om ett träd,
en albatross, en älv
som hotas av förstörelse -
Då värnar du dig själv.
Den teknologiska utvecklingens princip är rivstarten. En ohelig allians mellan vetenskap och politisk och ekonomisk makt främjar den principen.
Den mänskliga klockans tickande i västfickan påminner oss om att människan i hela sitt liv skall och måste hålla uppe det personliga mänskliga ansvaret. Det kan man kalla långmoral.
~ ur Tage Danielssons tal
Den Akterseglade Humanisten
vid Humanistdagarna
i Linköping, 3 september 1985
(en månad före sin död)
13.29
Såg några kommentrer där rot-orsaken beskrevs som jordens överbefolkningen. Ja, påverkar så klart, men ännu viktigare tycker jag det i så fall är att belysa det ekonomiska system som styr vår värld. Punkt.
13.31
Hundratals elever över hela Tjeckien skolkade från skolan ​​för att demonstrera för förändringar i klimatpolitiken.
Hundratals elever över hela Tjeckien skolkade från skolan ​​för att demonstrera för förändringar i klimatpolitiken. 
13.32
Demonstration i Frankrikes huvudstad Paris.
 
13.35
Det är inte strejk om man får ledigt från skolan...
@Olle - Klimatstrejk är i dag ett vedertaget begrepp. Dessutom har inte alla fått ledigt från skolan. 
13.35
I Kenya samlades hundratals människor för att demonstrera för klimatet. 
13.44
Även i Paris hålls det i dag en demonstration.
 
13.53
Tre klimataktivister med snaror runt halsen ställde sig på isblock vid Branderburger Tor i Berlin. 
14.03
Att vi svenskar inte förstår hur fantastiskt stor Greta är är nog bara en kollektiv återspegling av vår nationella motsägelsefulla identitet. Vi är å ena sidan uppblåst självgoda samtidigt som vi inte ska tro att vi är något. Vi har inget sunt förhållningssätt till hjältar och hjältinnor.
Vi är en liten nation med stora ambitioner men om någon som dessutom är ett barn kliver fram och för fram ett budskap då slår svenska national själen till " du ska inte tro du är något"
Jag önskar Greta och alla ungdomar i dag stor framgån och kommer själv demonstrera nästa fredag.
14.04
Helsingfors, Finland.
 
14.08
Finns det inga bilder eller uppgifter från klimatstrejket i Sverige (Göteborg, Stockholm, Malmö)?
@Miri - Från Stockholm har vi publicerat flera bilder redan. 
14.08
Superbra att belysa engagemanget. Men kom ihåg budskapet: lyssna på forskarna angående de apogena klimatförändringarna!
14.11
Skylt från demonstrationen i New Delhi i Indien: Vi skolkar från skolan för att lära dig en läxa.
 
14.22
Mediastorm och reklamjippo när ska ni vakna?
14.22
Våra barn vill säga oss, låt dem höras och synas! Varför finns det inte fler intervjuer och bilder från strejker runt om i Sverige. På frågan om skolbarnen ska få ledigt - självklart bör de inte få ledigt för att strejka då blir det bara ett jippo till slut. Insatsen är ogiltig frånvaro och det är det som ger strejken kraft - att de prioriterar bort skoltid för att de tar sin framtid på allvar.
14.22
Vet faktiskt inte vilken klimatkris vi talar om? Ser snarare att det rör sig om en mer elle mindre regelbunden blip i klimatkurvan. Ge os 15 år så är stormen utriden och vi ler alla brett åt den dumhet i form av missvisande i formation vi utsattes för.
14.26
20 000 personer deltar i protesten i Freiburg. 
14.27
Dr Kerry C Mohlin - Du lyssnar inte på klimatforskarna.
14.29
14.32
"Rädda vår planet". Demonstration i Belgiens huvudstad Belgien.
 
14.33
Greta borde börja hårdplugga kinesiska och bosätta sig i Kina, det är ju där stöten måste sättas in om man bryr sig om miljön. Kina står för över 20 % av världens CO2-utsläpp!!!
14.38
Söta Bror....... Kinas utsläpp beror på all skit västvärlden överkonsumerar
14.38
Klassisk masshysteri. Inget märkligt i sig, typiskt för människan genom historien. Ett gott råd skulle kunna vara "sitt ner i båten!"
14.38
Hur många knasbollar har det inte funnits med skylten"världen går under snart!"
14.40
Så här såg det ut i Stockholm i dag.
 
14.43
Det är fantastiskt med denna uppslutning och är det någon som har rätten på sin sida att kräva att vi tar hand om vår planet så är det väl de som ska bebo den i framtiden.
14.45
Kapstaden i Sydafrika.
 
14.45
Jag tycker det är jättebra att så många unga engagerar sig i det här
14.53
Tack till alla som står upp för en bebolig planet! Dags för en radikal totalomställning!
14.54
Glaciärer smälter, skogar brinner. Världen förändras framför våra ögon. Vakna!
15.00
Underbart att se en generation som fattat. Det är hemskt att konstatera klimatförnekarna fortfarande finns i ett upplyst land som Sverige.
15.02
Hur många vill se förändring: Nästan alla
Hur många är villiga att göra förändringar: inte lika många...
Hur många är villiga att leda förändringen: nästan ingen
15.08
Demonstration i Danmarks huvudstad Köpenhamn.
 
15.12
Människor i Kabul i Afghanistan deltar i dagens demonstration.
 
15.20
Tack för rapporteringen från jordens alla hörn! Dessa unga fredliga, frimodiga demonstranter inger hopp.
Roligt att du uppskattar direktrapporteringen. 
15.21
Min styvdotter kom hem efter en föreläsning i skolan (sjunde klass). Hon hade en panik jag tidigare ej sett hos henne och hon förklarade att jorden var på väg att gå under under hennes livstid. Hon sa vidare att ingenting gjordes i dagsläget för att lösa detta utan att vuxenvärlden inte bryr sig.

Sådan här domedagspropaganda och många gånger rena falsarier som bygger på en gammal taktiskt retorikprincip om att väcka känslor för att få åhörarens bifall har blivit påtaglig i vårt samhälle.

Jag värnar om vetenskap, jag värnar om en rationell inställning och det var läskigt att se hur denna statligt subventionerade metod som används för att indoktrinera VÅRA barn via skola och via public service.

Jag är väl insatt i klimatet och vad som görs och inte görs. Det är otroligt mycket som görs och jag är själv investerare i ett flertal bolag som kämpar med produkter som leder till förbättring. Att ni ska köra en sidoattack på MITT barn med domedagsretorik är ovärdigt och ohederligt och direkt läskigt.

/Orolig pappa som fick återställa en styvdotter till rationellt läge från panik
15.42
Löjlig masshysteri! INGEN av dessa "oroliga" barn och vuxna skulle säga nej till en resa till Thailand eller annanstans i världen. Ingen av dem skulle prioritera ett möte via länk framför ett möte "på plats". Hycklare!
15.42
Din styvdotter ska vara mer orolig for mer dig an klimatet, har du hort talas om strutsar, slags fogel, men jag antar att det inte ingar i din allmanbilding
15.42
Din dotter har fått riktig information till viss del tror jag.

Havsnivåerna kommer stiga minst 1m under din och min livstid.

Vi är inne i ett nytt massutdöende av organismer. Denna nivå av massdöd har bara hänt 5(?) Gånger tidigare under jordklotets historia
15.49
Till Orolig Pappa - Lyssna på vetenskapen! Utsläppen gick upp 2017 och 2018, de fortsätter att gå upp 2019. Det finns anledning att oroas, det är inte rationellt att lugna så länge utsläppen ökar!