SVT rapporterade · Hur hög musik tycker du att grannar till en konsertlokal får tåla?

15.56
Vad har högt ljud med kultur att göra? En lägre ljudniå vore bra för alla öron och skulle möjliggöra musik på många platser.
15.56
Flytta
16.01
Södra teatern var väl där först.....varför flytta dit om man inte gillar musik
16.02
Man borde ju rimligen förstå innan man flyttar in i lägenheten att man bor inne i stan och inne i stan är det högljudt. Flyttar man in i en lägenhet ovanför en pub/klubb/konserlokal då borde man förstå att det kommer bli lite extra ljud på helger tex. Passar inte detta så kan man flytta ut i nån förort. Tar bara 25min och ibland till och med 20min in till stan från Vällingby, vilket inte är så farligt. Mer nattliv och musik inne i stan!
16.04
Inte högre än att man kan göra det man tänkt göra - natta barn, sova, läsa, arbeta eller koppla av. I alla hus finns regler för hur mycket man får störa sina grannar, varför ska just klubbar undantas från de reglerna? Klubbanhängarna dominerar debatten och kräver att de som ”inte vill ha kultur” i innerstan ska flytta, men kultur är mycket annat än den högljudda musik som klubbanhängarna ivrar för. Om det inte går att sänka ljudnivån, är det bättre att klubbarna placeras så att de inte stör boende.
16.34
Mosebacke har varit ett nöjescentrum sedan 1700-talet. De som bor i området idag har valt att flytta dit och bör vara medvetna om att ljudnivån är "hög" vid konserter. Varför ska då Södra teatern/Mossebacke anpassa sig?
16.34
Flytta!!!
16.34
Att skylla på att man inte har annat val än att bo där man bor med hänvisning till bostadsbrist, samtidigt som det finns gott om bostäder i mindre kommuner på landsorten är puckat. I stället för att kräva att alla andra anpassar sig efter DIG, så är det DU som är skyldig att anpassa dig efter samhället. Vilket är helt rimligt!
16.34
Låt staden leva! Sälj och flytta till någon förort istället och sluta förstör för alla andra!
16.35
Klart man måste tåla ljud om man ska bo i stan!!! Detta är ju helt otroligt. Vi bor i huvudstaden. Den ska leva och uppmuntra turism.Musik och ljud tillhör storstan. Kanske man inte ska bo i stan om man inte tål det. Har du barn är det ju bättre att bo nära naturen i en förort. Vad trist om vi ska ta bort musik och klubbar i stan det var ju därför jag flyttade hit. Själv bor jag i närförort då jag har barn. och har både nära till natur och lugnt och tyst men ändå 15 min till centralen. Ta inte död på stadslivet!!!
16.36
Dödar du de lokala scenerna kommer musikkulturen drabbas på sikt. Ju färre scener desto slutnare marknad, vilket leder till ett smalare utbud av musik, vilket i sin tur kommer leda till färre utövare och lägre kompetens inom yrket.
16.37
I stället för att hela tiden ställa krav på att ALLA ANDRA ska anpassa sig efter DIG, så kanske det är dags att du förstår att i ett samhälle är det DU som ska anpassa dig efter alla andra.
Annars finns Norrlands vildmarker att flytta till om det inte passar.
Eller så bekostar du att ljudisolera din egen lya om du störs, så slipper du störa dig menar jag. För varför skulle alla andra anpassa sig efter dig om du själv inte är beredd att dra ditt eget strå till stacken?
Kanske mamma och pappa curlade dig lite för länge och mycket för mycket?
16.38
Dom här inflyttade bönderna tror att det är lika tyst här som på bystan när dom ska sova. Vilken överraskning det är liv och rörelse efter kl 22 på kvällen.
17.06
Det är väl inte kulturmotstånd att reagera mot en hög ljudnivå.
17.06
Såklart kan man inte tåla DJ 50 ggr under kvällar utomhus så det hörs ända till Hammarby sjöstad!
Då är man bra dum som arrangör om man skiter i alla som bor grannar!
Tillresta från annat håll bryr så såklart inte!
Så spela inomhus med stängda fönster så funkar det bra för alla!
17.06
Kräv inte att alla andra ska anpassa sig efter dig, skriver ett par av klubbanhängarna. Men det är ju precis det de själva kräver?
17.07
Noterar att klubbanhängarna håller en aggressiv, otrevlig ton, i ett högt tonläge, när det som vore önskvärt är att sänka tonläget och lyssna in vad myndighetsexperterna säger. T ex att decibeltalet är uppmätt och oacceptabelt högt, att det inte går att bygga om de här gamla lägenheterna så att ljudet helt försvinner, och att lagstiftningen inte tillåter så här höga volymer.
17.08
Väldigt hög musik ska de tåla. Det är så när man flyttar in vid Mosebacke att då får man Mosebacke tåla. Så är det att bo i storstad.
17.16
Bara att flytta ut i förorten om man inte tål stadslivet. Stan måste få leva. Vad vill alla gnällspikar? Sen att det finns undantag som måste åtgärdas men i övrigt måste man kunna få roa sig. Eller ska alla sitta hemma framför köksbordet och gnälla. Alternativet finns om det inte passar och det är förorten.
17.20
"Alla har inte möjlighet att välja var man bor"...
Om du är så lyckligt lottad i livet att du bor i Stockholms innerstad, hyres eller bostadsrätt, då har du tamefan valmöjligheter!
17.30
Jag förstår inte varför musiken måste vara så hög på konserter, de musikälskare som inte redan har tinnitus kommer definitivt att få det. Sänk musiken!
17.30
Att bo staden betyder inte att man ska älska att höra andras musik eller vad det nu är, givetvis kan spela i grupp inomhus så andra slipper höra!
Det är som med rökare och lösa hundar, egoism nej tack!
17.30
Om ljudnivån och antal konserter ökat sedan grannarna flyttat in så förstår jag att de blir less. Men i princip tycker jag folk får räkna med ljud om de bor i stan. Vi är många som bosätter oss utanför stan när vi får barn.
17.40
”Så här är det att bo i storstad”, ”stan måste få leva”, ”anpassa dig till samhället”, skriver klubbanhängarna. Men stan är väl inte bara innerstan? Om stan måste få leva kanske anhängarna tycker det är helt OK att klubbarna finns i en industriförort, där de inte stör någon och dit de kan bussas fram och tillbaka. För stan /samhället skulle ju leva, eller hur?
19.35
Vill dom inte höra ljudet så kan dom ju flytta.
19.36
Anta att vi får en klubb som riktar in sig på klassisk musik, modern jazz eller svensk 40-talsmusik väldigt högt och på sen kvällstid, och gör ideliga soundcheck flera timmar innan. Och att den klubben ligger nära de nuvarande klubbmusikälskarnas bostäder. Skulle de försvara klubbarna lika ivrigt då?
19.36
Du vet väl vart du flyttar? Upp till en själv att ta reda på sånt innan. Inte menat att de som gillar hög musik och vill uppleva en konsert på det viset ska bli lidande. Man kan ju inte flytta till ett ställe och börja tvinga andra att ändra på sig?
19.36
Ingen tycker att det är ok att grannarna har fest varenda kväll med hög ljudnivå. Så varför skulle det vara ok om samma höga ljudnivå kommer från en konsertlokal?
21.04
Har man valt att bo centralt och mitt i
Stan bör man tagit med i planeringen att det
Ibland kan låta om det är tystnad man vill ha börf man flytta till andra kvarter
Stockholm är idag en storstad och för att den skall kunna fortsätta som det måste alla acceptera att det låter ibland
Det är upp till föräldrarna att välja ett bra ställe att bo för barnen
21.05
Grannar skall inte behöva störas av oönskade/ störande ljud, speciellt viktigt när man skall vila eller sova. Vistas/bor man nära en festlokal är det speciellt viktigt att man inte regelbundet blir bullerutsatt.
Tyvärr har det med åren blivit allt mindre av "tyst" miljö omkring oss, och där allmer höga basljud tränger in i byggnader. Folk behöver ljudvila av hälsoskäl, även om väldigt många tyvärr inte inser behovet utan har " jämt" musik i öronen.

När vi utvecklades anpassades våra sinnen efter en ganska tyst miljö där det var viktigt att höra villebråd och rovdjur - det var viktigt att höra (och se) förändringar/ rörelser. Nu bombarderas vår hjärna hela tiden av ljud och bilder som hjärnan hela tiden försöker analysera - det medför stress och utmattning som nu forskare börjar förstå och bl.a. kan förklara en del av skolungondomens ökade problem.
Med försämrad hörsel, t.ex. pga ålder blir man både lättare ljudtrött och får hörbarhetsproblem pga allt ljud/buller omkring eller bagrundsmusik/buller i mängder av tv- program - som ansvariga inte tycks ta hänsyn till /förstå.
21.29
Om man valt att bo i Sveriges huvudstad så får man tåla ljud,musik och avgaser. Inget konstigt med det. Annars får man välja att bo på lugnare ställe.
21.57
Stockholm är en otroligt konservativt provinsiell stad, ej rock and roll.
12.19
0 decibel. Inget ljud eller musik är ok!!
16.09
Har man valt att bosätta sig i innerstan så får man faktiskt räkna med oljud,buller o en stad som har en levande kultur o nattliv. Passar det inte så är det bara att flytta ut på landet,där det säkerligen är tyst o lungt. Sluta klaga på att människor vill leva och lyssna på tex musikkonserter.
16.09
Det beror på. Om man flyttar till Mosebacke, Medborgarplatsen, Stureplan eller där det redan finns en etablerat uteliv så kanske man får tåla det. Om det däremot öppnar en konsertlokal mitt i ett bostadsområde som har hög musik nästan varje dag/helger så kanske det inte passar så bra.
16.21
Ni som inte tål ljud, avgaser och livsglädje - flytta till landet!
17.37
Vi måste få ha musik i innerstan! Debaser Medis e bommat, snart också vid Hornstull. Flytta!
Stabo
18.35
”Vi måste få ha musik i innerstan”. Men varför måste vi det, om det stör de boende? Klubbmusiken är den enda kulturyttring som hörs långt bortom den betalande publiken, och det behöver beaktas. Det kanske är är så att de som vill lyssna på den här musiken behöver vara beredda på att bege sig till klubblokaler som ligger mer avsides än idag, snarare än att rekommendera boende att flytta. Eller acceptera att det inte är nuvarande ljudvolymer som ska gälla.
15.38
Jag anser att man måste ta mer hänsyn i staden när det gäller buller.
Många säger att man får ”tåla” oväsen av samma anledning, och lägger till flytta till landet om man klagar.
En inte så intelligent åsikt i mina ögon.
I en redan intensiv och bullrig miljö är det logiskt att man tar mer hänsyn. 🤷🏻‍♀️
17.38
Bor man i en storstad då får man väl räkna med hög musik och hög puls. Det som är det värsta är väl basen man hör för texten hör man aldrig nästan.dunka dunka hör man.