SVT rapporterade · Experterna svarar på dina frågor om ”sharenting”

13.28
Hej!
Jag brukar ta bilder på mina barn, 1 och 2 år gamla, det går ju inte riktigt att fråga dom om det är okej att ta bilder. Hur ska man agera där som förälder?
@Simon - Hej och tack för din fråga! Ja, det är klart att det är svårt att fråga riktigt unga barn. Därför blir det viktigt att som förälder tänka över vilka bilder en tar och publicerar. Som förälder kan en fundera hur barnet skulle kunna tycka att det var att bilden finns publicerade när hen är äldre.
Karin Fängström
13.28
Vad kommer att hända med de bilder som redan är publicerade på mina barn då lagen träder i kraft?
@Socialamamman - Hej! Det är fortfarande osäkert om och i så fall hur en sådan lag skulle komma att se ut, så tyvärr kan vi inte svara på din fråga.
Här kan du läsa mer om vad som händer när barnkonventionen träder i kraft: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/barnkonventionen-blir-lag-sa-fungerar-det
Anton Dahlberg
13.30
Vad tycker du om alla dessa bloggare som postar 15-20 bilder per dag och använder sina barn som vandrande reklampelare för alla dessa märken som slåss ute på marknaden. Att som förälder få gratisprylar till barnen men i utbyte ska det postas bilder på barnen som bär/använder produkterna. Tycker det är riktigt illa faktiskt och borde förbjudas!
Hej och tack för din kommentar! Utifrån ett barnperspektiv är det viktigt att barnet tillfrågas och involveras i sådant som de berörs av. Det gäller även det område du tar upp.
 
Anton Dahlberg
13.34
Vad kommer att gälla när barn delar bilder av andra barn då?
Hej! Vi kan inte svara på din fråga ur ett juridiskt perspektiv. Däremot är det viktigt att även barn tar hänsyn till andra när de postar på sociala medier. Här kan du läsa mer om vad som händer när barnkonventionen träder i kraft: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/barnkonventionen-blir-lag-sa-fungerar-det
Karin Fängström
13.43
Hej! 
Kul att ni delar med er av era frågor. Tänk på att Karin Fängström och Anton Dahlberg svarar på frågor kring "sharenting" ur barnens perspektiv. De är inga juridiska experter, och har inte insyn i hur lagen kommer att utformas.
13.43
Hej! Jag tar en del bilder på min nyfödda bebis. Vilka bilder skulle ni säga är okej att lägga ut och vilka är mindre okej? Varför är det så viktigt att tänka på vilka bilder man lägger ut? Alla andra tar ju en massa bilder.
Hej! Ur barnets perspektiv är det viktigt att tänka på att de bilder som du lägger ut på nätet idag kan komma att finnas kvar långt in i framtiden och spridas vidare. Därför är det viktigt att som förälder sätta sig in i hur ens barn kan komma att reagera på bilderna när de blir äldre. 
 
Anton Dahlberg
13.47
Hej! Tack för ett bra initiativ! Har Instagram, Facebook och/eller andra plattformar någon äganderätt till bilder som postas där? Spelar det isf någon roll ifall man -- på Instagram -- har ett privat eller publikt konto?Jag tänker på möjliga risker med data som ansiktsigenkänning i framtiden (tänker till exempel på Faceapp-händelserna).
Hej! Vi har inte expertis för att svara på din fråga. Om du känner dig oroad rekommenderar vi att du vänder dig till de plattformar du använder och försöker ta reda på mer information om dina frågor. 
Vad gäller barn och hur du kan tänka ur ett barnperspektiv, se svaret nedan. 
Karin Fängström
13.50
Är det fritt fram att publicera bilder med täckt ansikte? Ser att det blivit nytt trend nu.
Hej! Vi kan inte besvara din fråga ur ett juridiskt perspektiv. Vad du som förälder däremot kan tänka på är hur ditt barn framställs på bilden, t.ex. väldigt pinsamma eller potentiellt förnedrande situationer.
 
Anton Dahlberg
13.55
Hur går den personliga integriteten ihop med föräldern som beslutsfattare över sina barn?
Länge har föräldrar kunnat få betalt för att deras nyfödda ska spela barn i en spelfilm eller tv-serie.
Ofta är det enklare att barnen till de som är med i filmen är statister, eftersom det är enklare att få ”samtycke”. Finns även massor med forskare som utgår från sina barn. Exempelvis Alva Myrdal mfl.
Jag säger detta i egenskap av en millenial/generation z, som redan finns på nätet i massor med former. Jag har bett olika personer att ta bort vissa publiceringar, men vilken juridisk rätt har jag egentligen? Har inte min dåvarande vårdnadshavare haft juridiskt ansvar för mig? Är det inte då deras samtycke vid det tillfället som räknas? Eller ”ärver” jag samtycket när jag blir myndig och kan dra tillbaka det retroaktivt? Om det är det senare gjorde de inget fel förrän jag drog tillbaka samtycket? Går det att anse att vissa publiceringar alltid är kränkande och att vårdnadshavaren alltså kan dömas även fast det var densammes samtycke som var aktuellt?
Hej och tack för din fråga! Vi föreslår att du vänder dig till Diskrimineringsombudsmannen eller möjligtvis Barnombudet i Uppsala (så kanske de kan hänvisa dig vidare). 
 
Karin Fängström
13.57
Jag tycker att det har blivit lite väl mycket snack om detta om att inte får lägga ut bilder på sina barn. Huvudsaken är väl att man använder sunt förnuft när man publicerar bilder? Man måste väl inte överanalysera alla bilder man tar?
Hej och tack för din kommentar! Vi tycker att det är viktigt att diskutera frågan ur ett barnperspektiv för att göra barnens röster hörda och för att vi vuxna tillsammans kan behöva reflektera över hur vi ska handskas med detta relativt nya fenomen. 
 
Anton Dahlberg
14.03
Vad har ni att säga om barn som tar foton på sig själva och lägger ut via föräldrarnas enheter?
Hej och tack för din fråga! Det är viktigt att föräldrar hjälper sina barn och vägleder dem kring om och hur de lägger ut bilder. Föräldrarna behöver vara ansvariga för den tillgång barnet har till deras enheter.
 
Karin Fängström 
14.09
Jag som nybliven mamma känner mig lite osäker hur jag ska tänka när jag publicerar bilder på mina barn. Vad har ni för tips till mig som förälder, hur ska man fråga ett mindre barn om de vill vara med på bild eller inte?
Hej! För ett yngre barn kan det vara mycket svårt att ta ställning till att bilder postas på sociala medier. Vad du som förälder kan göra för att hjälpa barnet att öva på detta är att låta dem vara med och bestämma när bilder skickas till för dem kända personer, t.ex. far- eller morföräldrar. 
 
Anton Dahlberg
14.19
Vilket straff kommer man att få om man delar bilder på sina barn?
@Sara - Hej, barnkonventionen i sig kommer inte innebära att det blir olagligt att lägga upp bilder på sina barn. Det kan däremot på sikt leda till skärpningar av andra lagar. Mer om det kan du läsa här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/barnkonventionen-blir-lag-sa-fungerar-det
14.25
Föräldrar skall inte publicera bilder på barn som inte är myndiga ö h t.
Fortsätt att publicera på er själva och vad ni äter osv.
Hur svårt kan det vara ?
16.05
Hej! Min tonårsdotter tycker att allt är min pinsamt och jag får aldrig ta bilder på henne.. Men jag vill ju ha bilder som man kan spara till framtiden. Hur ska jag göra där?
@Pinsampappa - Hej! Jag rekommenderar att ni pratar med varandra om vad det är som känns jobbigt/pinsamt med fotograferingen och att du som förälder respekterar din tonårsdotters önskan. Är det fotot som tas eller är det själva situationen som uppstår i samband med det som är jobbig? Kanske kan hon ändra sig i framtiden.

Anton Dahlberg
16.05
Tack för att ni deltog i vår chatt!
Här kan ni höra mer om hur 14-åriga Emmy Lundblad och Oliwer och Granvik tänker när deras föräldrar lägger upp bilder på dem i sociala medier: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/kan-bli-olagligt-att-lagga-ut-bilder-pa-sina-barn-pa-natet
Den här chatten är nu avslutad.