SVT rapporterade · Hur funkar hemtjänsten för dig eller dina anhöriga?

Stort tack för engagemanget ni har visat i den här chatten. Nu stänger vi för den här gången. Se gärna när Elisabeth Lann (KD) medverkade i studion på SVT Nyheter Väst:  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kristdemokraternas-kommualrad-jag-blir-illa-berord
07.13
Chefen i göteborg Björk heter du har du provat blöjorna
07.13
Hemtjänsten har konstant brustit i sina rutiner för tillsyn och medicinövertag. Den bristande tillsynen resulterade i något som hade kunnat sluta med dödsfall då man inte följde rutinerna som ska följas när brukare inte öppnar dörren. Inte heller meddelas anhöriga om indikationer på att utökade insatser kan vara aktuella. Detta leder till en Lex Sarahanmälan vilket bara är en av flera anmälningar under det senaste året, varav två handlar om brukare som av hittats döda trots hemtjänstsinsatser som trygghetslarm och tillsyn.

När väl katastrofen var nära och anhöriga hittar brukaren i hjälplöst tillstånd tillsätts utökade insatser med medicinövertag från hemsjukvården vilket inte heller fungerar korrekt då man fallerar att följa rutiner för utdelning eller dokumentation av narkotikaklassad medicin.

Vi har mycket litet förtroende för hemtjänsten som verksamhet och skyller denna undermålighet på ett systemfel - det handlar inte om de enskilda anställda utan om arbetsvillkor som i sin tur förmodligen beror på faktorer som står att finna längre upp i verksamhetsstegen.
07.16
Tusen röda rosor till mammas änglar i Kortedala södra hemtjänstlag💖. Mamma är så nöjd och även vi anhöriga💖
07.25
Mamma har hemtjänst i Kungsbacka kommun, hjälp av personal samt larm har alltid fungerat toppen, vänlig och hjälpsam personal som alltid kommer med ett glatt humör. Mamma mycket nöjd med den hjälp hon har. Har även som anhörig bara fått ett vänligt och professionellt bemötande från personal och handläggare, hjälpen följs upp och rättas efter behoven.
07.26
Min mor behöver egentligen hjälp men nu gör vi i familjen det i stället. Olika personal, personal som kräver vissa rengöringsmedel, noterar sig med någon kollegas namn i loggboken. Mor trillade vid sin säng, trygghetslarmet fungerade. Personal kom fort men missade att hon blödde. Efter flera dagar kravlade hon sig ur sängen och ringde mig, det blev akut transport till sjukhuset. Tyvärr, listan kan göras lång. Mycket ofta sjukskriven personal. Verksamheten är felorganiserad och specialister borde titta på problemet. Nu kör man på år efter år med smärre förändringar utan resultat och i tron att det inte går att förbättra.

07.26
Flera försök med att anlita hemtjänst för min dementa mor.
De har inte kunskap i bemötande av dementa.
Klarar ej av att boka och hjälpa till tandläkare. Därför fick min mor ingen tandläkarvård.
Klarar ej av att hjälpa till med att gå igenom post och strukturera upp vardagen.
Hemtjänsten är nu för tredje gången uppsagd av min mor då hon är så missnöjd med dem.
Det enda de får göra är att ge kvällsmedicinen, på uppdrag av hemsjukvården. Men inte ens denna syssla sköts alltid väl. Den ska ges innan sänggående men ges ibland flera timmar innan.

Min väninnas mor sa upp sin hemtjänst då de aldrig lyckades hålla tiderna när de skulle komma. Dessutom fick de tiden förkortad med ca 40% varje gång.

Svaret man får från biståndshandläggare är att det man ber om ska vara fullt möjligt att få. Men verkligheten är alltid en helt annan. Inget görs heller för att förbättra.
07.41
Min mamma, bortgången sedan 2012 i sin cancer, hade hemtjänst. Dom skulle tvätta, handla, städa och hålla henne lite sällskap. Dom var där ca 15 minuter/dag sedan sa dom att nu fanns det inte mer tid för dom måste gå till en annan patient, så gick dom och ingenting blev gjort. Jag blev anhörigvårdare åt henne istället för den bedrövelse som kallas hemtjänst och var det i 11 år. Hemtjänsten var även för flera år sedan en ren bedrövelse med ovillig och otrevlig (i dom flesta fallen) personal.
07.49
Somliga är otroligt gulliga och duktiga men vissa gör inget alls hos mamma. Sitter och tittar på henne när hon äter och läser hennes tidning eller surfar på sina mobiler. Mamma har till och med ringt till mig när en person satt och SOV mitt emot henne vid bordet ..ja listan kan göras lång. Otroooligt dålig sekretess hantering då vi fått info massor av gånger om andra kunder både hur hjälpen hos andra går till eller vad dom ska göra hos andra kunder efter besöket hos mamma.
08.01
Min far hemtjänst I Lerums kommun får han gå på toa och göra sitt tre gånger i veckan i samband med duschning. Resterande dagar får han göra sitt i Det konsumeras berg av blöjor. blöjan. En personal uttryckte sig att” nu ska vi se hur mycket du har skitit på dig idag” Den personen är tack och lov bortplockad hos pappa. Det kommer olika personer varje dag, många är mycket unga och okända för min far. En del kan inte svenska. Pappa kan kanske namnet på tre i personalen. Promenaden som är ett biståndsbeslut struntar personalen i. Genomförandeplanen är från 2017 trots nya biståndsbeslut. Det är smutsigt och orent hemma hos honom. Hans personliga omvårdnad sköts inte ex rakning görs ibland. Cheferna har ingen koll på sin personal. Vi anhöriga är enormt irriterade på chefer och viss personal. Mvh Jennie
08.05
Jag har arbetat ca 5 år på Tjörn/Dyrön i hemtjänsten. Av flera skäl så ville jag arbeta några kvällar i veckan i västra Göteborg och prövade på tjänsten. Jag blev minst sagt mycket förvånad då tiden mellan besöken från en vårdtagare till en annan kunde vara 1-3 minuter!!!!!
Jag frågade en som planerade turerna hur de har tänkt att det skall fungera.
Man skall komma till en vårdtagaren (bil, gå eller cykla) ta av sig sin jacka, på med skoskydd, växla några ord med vårdtagaren. Hur klarar man det på ett par minuter.
Svaret jag fick var att "datorn sätter tidsmarginalen"!!!
Visste inte om jag skulle skratta eller gråta!
Mobiltelefonerna som används för att logga in till vårdtagaren var endast en "stämpelklocka".
De användes inte för att t,ex. dokumentera att medicin har lämnats över. Medicin appen är väldigt bra då t,ex. medarbetare också kan se om något blivit missat.
Personalen gjorde vad de kunde för att täcka upp tidsbristen, men de kan ju inte trolla!!
Christin
08.46
Min dementa mamma bor i Kungsbacka kommun och har hemtjänst 4-5 gånger om dagen och de är helt underbara
08.47
Har utbildat vård- o omsorgspersonal i snart 20 år. Det största problemet är att arbetsförhållandena är åt skogen. Så många personal söker sig andra jobb. Då tvingas verksamheten ta in folk "från gatan", i princip. Blir än mer slitsamt för de som är kvar. Mer resurser krävs, så tempot kan bli lugnare o det finns tid för att mötas o prata, inte bara rusa in o sedan ut. Titta på systemet, inte bara på personalen! Fruktansvärt svårt f de äldre som inte känner att de möts med respekt! Men också för den personal som känner att de inte får en rimlig chans att göra ett bra jobb.
08.47
Min man hade en alvarlig infektion som startade med att hans blodsockervärde på morgonen plötsligt var mycket högre. Undersköterskan som tog provet och som gav den vanliga dos av insulin skrev ner värdet som vi brukar men uppmärksammade inte det förhöjda värdet. Jag upptäckte det dagen efter när jag såg anteckningen. jag påpekade att han skulle har meddelat mig eller hemsjukvården för att det kunde åtgärdas. När jag varit ute med min hund, kom en av hemtjänstens bilar. Den manliga undersköterkan hoppade ur och börja skrika åt mig på det grövsta, bland annat kallade mig för "jävla satkärring". När jag anmälde incidenten för ledningen - lämnades anmälan utan åtgärd. Idagens Sverige kan man beter sig mot anhörig på det här sättet.
08.47
"Döm icke, så blir ni icke dömda". Så sade Jesus.
Ni som direkt hatar, fördömer och vill avrätta all personal inom hemtjänst. Gå in och arbeta en helg i hemtjänsten, varhelst i de ,"icke miljonärs" kommuner. Sen kam vi snacka!
Ta reda på fakta i detta fall innan ni öppnar gapet och vill döda personalen!!
08.48
Hemtjänsten och hemsjukvården i Lilla Edet har både min cancersjuka mor och vi anhöriga varit SUPERNÖJDA med! De har varit så duktiga på att bemöta oss och vissa som varit där ofta står oss varmt om hjärtat. De har även bjudit på sig själva, öppnat upp om sina egna liv och kommit med blommor för att pigga upp mamma och även kommit med egenodlade grönsaker från sin trädgård. Min mamma gick bort ganska fort mot slutet, på ca nån månad, men trots den korta tiden lyckades assistenterna ändå göra ett riktigt gott intryck på oss. EN STOR ELOGE TILL DOM! NI ÄR GULD VÄRDA! ❤️❤️❤️
08.48
Tror det mycke handlar om arbetsmiljö löner status. mm.
08.48
Min pappas hemtjänst förstörde hans lägenhet. Han hade svårt att röra sig efter en stroke. De lät utspilld Pepsi och glaskross ligga på hans ekparkett i över 10 timmar. Golvet blev skadat och lossnade tom från golvet. De lämnade fönstret öppet i över 3 veckor när han var inlagd på sjukhus och regnet kom in. Rejäla fuktskador på fönsterbleck och vägg. De hade kunnat informera så vi kunde stängt fönstret.Vid samma tillfälle lämnades även tvätt i maskinen, som mörkade. Vätska som skvätt upp på väggarna så tapeterna blev förstöra. Kateterpåsar som läckte så det blev uttorkade fläckar på golvet som ingen städade upp. Tvättade kläder och filtar i fel gradtal så de krympte. Osv,osv,osv...
Vissa var toppen men andra hade noll koll.
08.49
Det är 1-3 personer som kan sitt arbete och har ett bemötande som gör att brukaren känner en trygghet.
Gör arbetet inom hemtjänst attraktivt och anställ bara utbildad personal ( att arbeta med människor kräver sin kunskap) och se till att vi undersköterskor får tillbaka sin yrkesstolthet.
Jag har stångat mig blodig för att få en hemtjänst som fungerar vilket fortfarande inte skett.
Jag är kraftigt orolig för de människor som är i behov av stöd ochomsorg i sina hem dom inte kan talar för sig
08.59
Hemtjänst i SigtunaHej. Min mor 81 har sedan flera år hemtjänst.Sigtuna kommun tillåter idag inga privata alternativ, detta tycker vi medför att deras ansvar ör än större.Väldig varierande kvalitet på de som kommer, ingen eller dålig kunskap om demens och näringslära. Ofta får vi kommentaren att hon inte fått mat beroende att hon sagt att hon inte ör hungrig och de respekterar det.... Fråga inte utan gör iordning och säg att det är klart.Avrapportering mellan personalen upplever vi som obefintlig.Trist att man ska oroa sig att ens mors basala behov inte säkerställs, mat och hygien.Upplever att politikerna minska budgeten för hemtjänsten och mellancheferna inte reagerar på detta. Samtidigt som de äldre blir fler. Fungerar inte hemtjänsten blir det ju hem istället vilket måste kosta mer för kommunen!! Antagligen en annan budget...Nu kommer hemtjänsten i Sigtuna att privatiseras, vi får se hur det går.Ledord borde vara: kommunikation, dokumentation, kontroll och uppföljning.Vill dock även skicka en stor kram till alla personal som gör ett fantastiskt arbete i ett system som inte stödjer detta.Hälsning Jocke
09.04
Mamma har nämnda Htj och det har inte fungerat så bra. Uteblivna besök, dåligt bemötande och nonchalans bland personalen. Det sägs att alla är undersköterskor, vilket inte är fallet. Det känns ju inte trygghet om man är lite krasslig. Mamma har även Hsv, och då ska det finnas en kommunikation mellan dom, vilket inte har fungerat. Städningen är urusel. Ska det verkligen vara så här för våra äldre?
09.05
Jobbat 30 år inom äldreomsorgen, 15 år inom hemtjänsten. I det hemtjänstlaget jag jobbar i har många jobbat i flera år. Men sista åren får man nästan höra dagligen från vårdtagare som är ledsna och missnöjda över alla vikarier som inte vet vad de skall göra eller knappt kan prata med vårdtagaren. När man har ett jobb så måste man också ha en känsla och någon kunskap om det man skall utföra. Så är det inte i hemtjänsten. Här kan vem som helst få jobb. Det skrämmer mig och gör att vi ”gamla rävar” får jobba ännu hårdare för att hålla ordning på allt och för att våra vårdtagarna fortfarande skall ha förtroende för hemtjänsten.
09.09
Här på Tjörn är de mycke vanligt att dom skickar ut personal som inte ens kan språket någorlunda Å gamla mänskor som hör dåligt gör ju inte saken lättare Sysslorna som ska göras klarar dom också dåligt liksom hygien när dom bre smörgås eller annan mat inte tvättat hä ser å inga handskar. Å bild bevis på dålig städning har vi som vi kan visa .Personalen har så brottom så dom sticker efter fem minuter å säger att dom inte hinner mer .
De är synd att personalen har en arbetsledare eller chäf som är inkompetent å inte klarar sin uppgift De är därför Bra personal slutar
För de finns mycke duktiga som har slutat på grund av
Arbetsledning okunskap eller lat het för svåra i telefonen orkar hon inte .
09.10
Vår hemtjänst fungerar jättebra. Supernöjd. Dom gör allt och lite till.
Men jag tror att legitemerad personal och anställ bara undersköterskor höj lön så blir det rätt person på rätt plats.
09.18
Att hemtjänstpersonalen inte ens kan ge livsviktig medicin som innohep subkutant är under all kritik. Den personen borde få avsked samt den personen som skickat ut en icke kvalificerad person att utföra det jobbet. Att inte kunna det grundläggande att stänga en kateterpåse som man tom kan göra med en hand. Den chefen som anställt dessa borde få sparken och den chef som anställde den inkompetenta chefen borde också få sparken. Vi gjorde inte om systemet för några år sedan och krävde undersköterska utbildning för intet. Det var inte för att arbetstagarna skulle få en fin titel utan att cheferna och vårdtagarna/brukarna skulle veta att här är en person som kan det som arbetet kräver. Har man så stor omsättning av personal samt outbildad utan kompetens ska man anmäla sig självvtill IVO och socialstyrelsen. Att utsätta människor i särskilt utsatt läge för detta är en kränkning och alla som blivit illa bemött borde anmäla kommunen till DO.
09.18
Jag arbetar själv i hemtjänsten sedan ett par år. Stortrivs! Men jag blev mycket beklämd när jag började och ofta fick höra "äntligen en riktig hemtjänst som vet hur man gör!" I området jag var då, fanns det någon enstaka ordinarie. Resten var vikarier med stora brister i både språk och kompetens. Det är skamligt av kommunerna att inte ha högre krav på sig att ha kompetent personal! Det handlar inte bara om att kunna tyda några svenska ord, man måste även ställa krav på lämplighet. Alla är inte lämpliga att arbeta med sjuka/dementa människor. Det är en av de svåraste patientgrupperna som kräver sin personal.
09.23
Lundby har under många haft mycket problem med personal plockar dom direkt i från gatan
09.25
Frågan är när den första är att vi beslutar att om en person har ett behov eller är det bara hennes önskemål .SÅ RÅTT KOMPETENS SÅ LÅNGT MÖJLIGT MÖTER VARJE BEHOV detta är utppia som skrivs.
09.36
Jag har haft hemtjänst sedan i våras. Bor på Grevegården i Tynnered. Det fungerar uruselt. Det är tre på hundra som har erfarenhet och utbildning. Resten kan ingenting. Jag måste visa och undervisa varje gång. Dom vet inte hur dom ska ta hand om mej eller ens vart man slänger sopor. Man har ingen koll på när dom kommer eller om dom kommer. Senaste veckorna har fyra dagars besök uteblivit. Utan förklaring. Utan ett sms. Dom svarar inte på telefon. Hemskt att vara svårt sjuk. Hemskt att utsättas för hemtjänst också. Mer utbildning högre lön ger status att jobba i hemtjänst. Bättre chefer behövs
10.08
Här i Kviberg fungerar Hemtjänsten sämre och sämre Biståndet ändras utan att vårdtagaren informeras. Man har tagit bort godkänt utegång anledning vårdtagare är för tung.
10.08
Många inser ej att alla verksamheter är styrda uppifrån av politiker och chefer. Det är deras egoism som gör att det inte finns tillräckliga resurser med personal tid och pengar för att de äldre ska ha det bra. Kan man kräva att överbelastade underbetalda ska jobba ihjäl sig?
10.08
Har avlastning för min pappa på 93 år med hemtjänst 1 timme i veckan för dusch och tvätt av hår till min Mamma på 92 år ..
Har blivit lovade att det ska vara bara kvinnor som kommer, men har varit män vid 2 tillfällen vilket resulterade i att de fick gå igen och då står de utan duschning och Pappa utan avlastning ...
Detta är i Kävlinge kommun i
Skåne
De skyller på att de har fått in så många män nu på hemtjänst som behöver komma ut i arbete..
Det hör väl inte hit... man får väl för sjutton respektera att mamma bara vill ha hjälp av kvinnor Är så himla tråkigt när det blir såhär ....


10.08
Bättre chefer är det enda problemet och utbildade för att veta det arbete som är ansvarig
10.09
I Malmö görs ingen belastningsregisterkoll på personalen!. Detta borde vara ett krav! Likaså god kunskap i svenska. Min hemtjänstpersonal är jättebra med undantag för de rötögg som gör skit för sina kollegor. Jag blev bestulen på ett par nya sneakers i somras. Schysst att lämna kvar kartongen i hallen .Sen var det en hemtjänstvikarie i somras som uppträdde hotfullt mot mig. Att luta sig över mig i min rullstol, där jag sitter naken förutom i nerpissad blöja och säga,; - Vet du vad respekt är? Du har inte visat mig den respekt jag vill ha och då är du inte värdig att få respekt från mig! Med en decimeters avstånd från mitt ansikte Saken är polisanmäld.
10.20
Lerum.
Skulle kunna skriva en tjock bok om all skit jag råkat ut för med hemtjänsten. Det värsta för mej har varit stölder som orsakade mycket krångel kostnader och svåra sömnbesvär. Jag kan ju inget bevisa men kan tipsa andra om hur man kan skydda sej. Vem som helst som jobbar inom hemtj i Lerum kan tydligen när som helst ta ut en brukares nyckel utan att det registreras när den tas ut eller återlämnas.
Sedan är det bara att gå hem till brukaren och gå igenom bostaden och stjäla det hen vill.
Tala aldrig om ifall du ska resa bort t.ex över en helg.
Kolla om allt som du lagt undan i lådor och skåp ligger kvar.
Skaffa övervakningskameror med wi-fi och rörelsesensor.
Det blir tjafs om kamerorna om du berättar att du har det och de kommer att påstå att det är olagligt men det är det inte och du har all rätt att ha kameror.
På något sätt måste man ju skydda sej och kunna bevisa om något hänt. Jag påstår inte att all hemtjänstpersonal stjäl men det finns dom som gör det. Sedan är det mycket annat som inte funkat nå vidare också och det finns även de som är väldigt bra också. Men att all personal har utb eller är undersköterskor kan bara inte vara möjligt
10.25
Min mammas hemtjänst i Brämaregården är för bedrövlig. Personal som verkar vara plockad direkt från gatan. Inte ovanligt att dom ringer henne och frågar var hon bor!? Och hur man hittar dit! Händer också titt som tätt att dom inte klarar av att hantera porttelefonen. Får personalen inte instruktioner/utbildning av ansvarig arbetsledare vad/hur dom skall göra? Man tycker ju att dom åtminstone borde informeras om till vilken adress dom ska.
10.28
Hej!
Vissa kommentarer har inte släppts igenom då de strider mot SVT:s kommenteringsregler. Målet är att alla ska känna sig välkomna att delta och att diskussionerna förs i ett trevligt tonläge. Vi har nolltolerans mot hat, hot och nedsättande generaliseringar.
10.29
Har erfarenhet av föräldrarnas hemtjänst/hemsjukvård på Norra Hisingen. Listan på avvikelser kan göras hur lång som helst: Hemtjänstpersonal som ger insulin utan att kolla blodsockret först, sexuella närmanden mot vårdtagare, en sköterska i hemsjukvården som inte rapporterar till Hemtjänsten att en vårdtagare har feber och ska ha mer medicin - vilket innebar direkt livsfara om inte vi anhöriga hade fått vår förälder till akuten i tid m m. Viss personal är helt underbar men andra har inte där att göra. Vem är till för vem?? Man kan ju inte ge vem som helst ett jobb bara för att personen i fråga behöver ett jobb!! Ett stort problem är att Hemtjänst, Hemsjukvård, planerare, biståndsbedömare m fl inte verkar ha någon kommunikation överhuvudtaget. Det är även tidvis fullständigt omöjligt att få tag på berörd personal/chefer på telefon, bl a för att de inte hänvisar till annan ansvarig vid frånvaro.
10.37
motala hemtjänst tjädern en del är bra men en del vet inte att det ska sitta en kanyl på insulinsprutan och har man ledsagning lämnar de en förlamad ensam som bara kan åka rullstol inomhus i över en timma så finns okunnig personal som inte vet något motala
10.37
i GÖTEBORG inte alls i mitt hus bara 90 åringar alla bor hemma och så jag ungdom de vill inte ha med HEMVÅRDEN HEMTJÄNST att göra jag hjälper dem med databeställning av tvätttid
10.43
avlastning funkar ej har bror och syster som bor i Vasastan hyresrätt vanlig lägenhet får stanna hemma och ta hand om sina äldre anhöriga från arbetet
10.43
Nu ser vi resultatet av ständiga nedskärningar. Ingen vill längre utbilda sig till undersköterska.Alldeles för låg bemanning,usla arbetstider och låg lön. Det som tidigare gjorde jobbet meningsfullt finns inte utrymme för längre. Bara de som saknar empati eller inget annat jobb får pga tex bristande språkkunskaper,söker dessa arbeten idag. Och lärs sedan upp av lika dåligt lämpade personer många ggr. Hela äldreomsorgen har samma problem. Och snart slutar många utbildade och erfarna pga pension .(många med vilja och ambition att göra ngt bra är också sjukskrivna) Den nedåtgående spiralen är ett faktum för länge sedan!
10.43
Jag har fått höra ord som "du kan ju ingenting" "er får man lära allt" osv. Men man måste skilja på att lära sig hur medicinering samt hur hälso- och sjukvårds rutiner går till och brukarens personliga rutiner de har när de städar/diskar/bäddar, alla är olika och alla hävdar att deras sätt är rätt det tar en lång tid innan man lär sig allas rutiner,även för en utbildad undersköterska.
Där jag jobbar är jag många gånger populärare än vissa utbildade undersköterskor, då mycket har med bemötande och personlighet att göra.
Många gånger blir brukare dock lidande på grund av tidsbrist, centrala Göteborg har ett system som räknar på minuten utan någon marginal. Det händer oförutsägbara saker hela tiden som drar ut på tiden och personal tvingas att bli sena eftersom man inte kan lämna någon som behöver hjälp.
Jag blir ledsen över den kritik som riktas till personalen eftersom jag vet hur hårt de försöker få allt att gå ihop.
10.44
Jag är inte förvånad att Göteborg ligger i botten av undersökningarna. Min strax under medelålders bror som är rullstolsbunden och har en muskelsjukdom har stort behov av hjälp för att klara vardagen. Han har rätt till hjälp med påklädning, mat och städning. Vi, hans familj, har sett hur hans livssituation har stadigt försämrats de senaste fem åren. Speciellt sedan omorganisationen, då de slog ihop två områden till ett, har det varit smått kaotiskt. Glömda tvättider, personal som inte kommer, personal som inte hinner med honom, personal som inte kan kommunicera eller personal som inte huttar till honom. Personalen tycks inte ha fått någon utbildning eller förstå sig på deras arbetsuppgifter. Förstår inte heller hur de kan lägga, då han berättat att de inte planerar in tid för resorna mellan boenden. Har hört honom berätta historier om exempelvis personal som inte förstår att när de diskar får de ta disk från hans bord och inte bara det som ligger i diskhon, eller när han bad om att de skulle steka en hamburgare och de serverade honom ett hamburgerkött (bara kött, inget bröd eller sallad) delad i åtta klyftor. Ändå är han alltid där, de kan fråga honom vad som behövs, men det gör de inte alltid. Jag blir så irriterad på dessa neddragningar, det drabbar både deras superstressade personal och deras brukare.
11.03
Fan så där får man inte behandla folk.det skall vara noga och komma i tid.kolla blodsocker o ge mediciner vid rätt tid.byta sängkläder setill att dom får bada.det är förjävligt det som har inträffat börje.se till att han kommer till sahlgrenska avd 69 så han vet stt han får den hjälp han behöver.
11.03
har syskon i Vasastan de får stanna hemma från arbeten för att ta hand sina äldre hemtjänst undermålig överallt i Göteborg och Sverige får betala någon från veteranpoolen alternativt kyrkan för hjälp men alla har inte pengar alt hjärta för sina anhöriga ingen hjälp alls behandlas värre än djur VÅRA äldre : SKAMLIGT !
11.03
Det stämmer! I V Frölunda funkar det i stort sett inte alls! Inkompetenta chefer och samordnare som inte tar ansvar, följer inte det som avtalats, personal som inte har språket eller kunskap om hemtjänstens grundläggande service och stöd, håller inte tider, tar inte av sig ytterkläderna när de kommer! De äldre förtjänar respekt och lyhördhet från hemtjänsten! Sedan finns det ju några guldkorn till personal som går på knäna. All heder till dem. Jag tror man får inventera läget och ta ett omtag på verksamheten på alla plan!
11.03
Visst är det underbart att betala i skatt i Sverige, när vi ser resultatet av vad vi får för alla de medel vi betalat in genom åren. Enda jag kan rekommendera är att flytta, Finland, Spanien, vart som helst och ni får betydligt bättre service, tänk nu på att vi är i högkonjuktur och ”ladorna är fulla”.
11.30
Fungerade ok för min mamma men tyvärr skedde stölder.
11.30
Men för helvete SVT, det heter inkontinensskydd när det är till vuxna.
Trodde ni höll på med seriös journalistik?
11.30
Min hemtjänst skulle hämta smärtstillande mediciner. Killen som kom sa att han inte mindes sitt personnummer då jag skulle fylla i en elektronisk fullmakt. Han hade ingen leg så han. De skulle återkomma dagen därpå men det gjorde de inte. Jag fick krypa ut till en taxi och hämta själv. Avbeställde sen all hjälp.
11.31
Krille skriver: "visst är det underbart att betala skatt i Sverige" - men sanningen är ju att svenskarna själva 2006 röstade fram ett styre med jobbskatteavdrag hellre än trygghet, rutstädare i rika privathem hellre än pengar till vården. Man ville nu inte längre betala skatt. Och här är resultatet! Resultatet kommer inte dagen efter- det kommer pö om pö åren efter hur folket valde. Vi har haft en jättefin välfärd-men utan pengar kan den inte bestå! Jag lever i ett land där jag i ett kommentarsfält, i en och samma mening läser att en moderat kvinna vill ha fler poliser.Och billigare skatt... Den korkade kombinationen går inte ihop! Det är dags att folk lär sig basic kunskap om de skatter som en gång byggde vårt välfärdssystem.
11.31
Hur i hela friden kan man anställa både kreti och pleti?? Människor utan en promille av kunskap ska sköta om MÄNNISKOR i deras vardag!!! VAD betalar vi skatt för?? Ja inte är det för att få en tryggad ålderdom, utan våra skattepengar går till annat som politikerna anser betydligt viktigare! Sakta men säkert står vi snart vid ättestupans kant!
11.35
Detta är kontentan av främst-Lönerna och statusen har blivit alldeles för lågt/låg! Även att det arbetar mkt outbildad personal inom vården, många kan inte svenska språket. De nya utbildningarna har alldeles för låg nivå, men tar in kreti och pleti utan etik och moral, alla blir godkända mer eller mindre. Socialdemokratisk politik-där har vi boven!!!
11.42
Utbildningen till uska har helt urholkats. Jag har mött personal som haft ”rätt utbildning” men helt uppenbart saknar ens den lägsta kompetensen. Språket ska vi inte ens tala om, tänk så många gånger jag fått förtvivlade blickar av vårdtagare för de inte kunnat kommunicera med min kollega.
11.43
Det är ju såhär det ser ut idag. Jag har jobbat i äldrevården i många år och sett försämringarna. Nu anställs som tidigare nämnts folk som knappt kan språket och det är förödande särskilt i vården av dementa. Så mycket blir fel och går snett och vi som gått gymnasiet för att bli uskor ser att nya utb är otillräcklig. Men med klena löner som vissa politiker vill sänka än mer och dåliga arbetstider och otillräcklig återhämtning är det inte så konstigt att unga hellre vill bli influencers och bloggare. Dessa totalt meningslösa "yrken" som inte fyller en enda jävla funktion. Men de blir hyllade o tjänar mycket pengar om de blir stora. De som borde hyllas är vi uskor som tar hand om våra gamla,dementa och svårt sjuka, men istället är det oss det spottas på och nedervärderas. Skäms!!
11.43
Som undersköterska inom vården och idag inom äldreomsorgen så gör detta ont i magen på mig. Idag väljs kompetent personal bort för billigare lösningar. Kompetent personal springer ihjäl sig för att hinna med allt och bli utbrända och går in i väggen. Personal som har både rätt utbildning, kompetens och hjärtat på rätt ställe för arbetet inom vården blir inte uppskattade varesig av chef och ledning, lönekuvertet eller blir hörd när de försöker påtala dålig arbetsmiljö i form av ofta för lite personal och för få personal med rätt kompetens. Då står vi där, vi undersköterskor och Vårdbiträden som gör allt vi kan och mer ändå, men ändå räcker vi inte till. Jag älskar mitt jobb, men jag älskar inte hur allt runtikring gått och blivit. Våra gamla och sjuka ska ha rätt till god och säker vård av kompetent personal, allt annat är förjäkligt!
11.48
Min hemtjänst fungerar bra sedan jag flyttade till Finland
11.48
Instämmer till fullo med vad Sonja skriver angående skatteintäkter kontra utgifter för stat och kommun...du får tyvärr inte mer än du betalar för. Man kan inte både ha kakan kvar och äta upp den. Inte många som vill betala skatt men samtidigt vill man ha samma service och omsorg som förr i tiden. Vakna upp!! Har själv barn som jobbar inom hemtjänsten sedan många år....det är hemskt vad det blivit sämre på senare år. Fruktansvärt. Skulle inte vilja vara med om en likadan omsorg när det är dags.
13.20
Tyvärr blir det så här när Arbetsförnedringen tvingar människor att ta jobb som de inte vill ha.
13.20
Tyvärr finns det ju ingen personal längre. De som jobbat i vården arbetar nuförtiden inom handel. Det förstår jag för lönen är bättre, timmarna och man sliter inte ut sug lika mycket.
13.20

Skyll inte på människor som inte kan språket, skylla de ansvariga som kan språket !!
13.20
Pengar finns redan om vi prioreterar rätt. Igår lovade statsministern 8 Miljarder till FN klimatfond, ytterligare 200Miljarder går att spara in utan att vi skulle märka något, lägg dem på löner i välfärden så får ni se på lyft
13.20
Pengarna har helt enkelt gått någon annanstans, och det tyckte vissa var viktigare. Nu kommer notan.
13.21
Håller helt med Sonja. Alltför många vill bara ha och ha och alltför få vill bidra. Det gör ont att se denna obehagliga utveckling hos mänskligheten. Skäms när jag ser hur illa det har blivit för våra mest sårbara.
13.21
Jag har jobbat i äldrevården i över 20 år..
Och jag blir både ledsen och arg på samma gång, självklart ska detta inte behöva hända, men vem bär igentligen ansvaret för att det personalen har tillräcklig kunskap för att kunna utföra jobbet ??
Det är arbetsgivaren, nedskärningar har gjort att det kommer in helt outbildad personal, där arbetsgivaren tycket att ansvaret bli på ordinarie personal att lära upp dessa, samtidigt som de ska utföra sina arbetsuppgifter.
Och introduktion, hur många kommuner har den viktiga biten idag och framförallt hur lång är den ?

För er som inte vet så innebär en introduktion att man går bredvid en tid för att lära sig moment, dokumentation, vem kontaktar man och när? utrymmen dvs lära sig hitta, träffa brukare osv.
En jätte viktig bit alltså

Idag ser allt ansvar ut att ligga ord. personal det kan vara att de får en intro med sig en dag, och under den dagen så ska de som vanligt utföra sina arbetsuppgifter och se till att övrig ny personal klarar sina arbetsuppgifter, det är ju inte så att den personal som har intro med sig, får tiden att verkligen visa och instruera, nej sån personal styrka finns knappt idag, allt är skört och ALLA måse sköta sitt och även hinna med att hjälpa andra
Hur tror ni en introduktion blir att se ut med dom förutsättningarna ?

Vi måste sluta gå på våra utslitna knän och faktiskt lägga oss platt, så jag välkomnar anhöriga/brukare mm att berätta om detta, och min enda önskan är : att folk inser att det är Arbetsgivare och politiker som står ansvariga för hur vård och omsorg ser ut idag , inte vi på golvet !

13.22
Min son har paranoid schizofreni sen 13 år. Jag märker tydligt försämring de senaste 5 åren. Indragningar med personal...som numera slutar kl.20.00 på kvällen. I vår kommun omdelegerades medicineringen från boendestöd till hemvården. Häromkvällen kom ingen med medicinen förrän drygt 2 timmar senare...jag var i upplösningstillstånd o försökte förgäves få tag på ngn personal...till slut ringer en kille usk från hemtjänsten o undrade vart min son bodde? Jag gick gå ut på gatan o hämta hans viktiga neuroleptika...den som håller psykoserna nere...Jag var redigt förbannad när jag mötte upp usk på gatan...men ändrade snabbt min inställning...Hur kan kommunen skicka ut en utländsk usk som är ny i gemet...dessutom kände inte till vår stad...och blev försenad pga flera larm...Jag tyckte så synd om honom...detta är inte ok någonstans...tack för ordet Kimmen
13.22
Sverige HAR pengar det är bara det att de fördelas från de fattiga till de rika tyvärr. Det bör anställas mycket mer personal i vården överhuvudtaget. Inte undra på att det blir uselt när människors välmående ska effektiviseras. Staten borde skämmas. Hela regeringen, både föregående och nuvarande borde skämmas. Men istället blir de rikligt belönade.
13.23
Det är såklart fördjävligt att människor kränks och/eller vanvårdas av personal inom vård- och omsorg. Det tror jag de flesta av oss håller med om.
Men nu har jag läst en hel del kommentarer där skiten läggs på personalen trots att den ska högre upp. Vi "skiter inte i promenader" (eller annan aktivering), vi tvingas ta bort dem ur schemat så att bara det viktigaste ryms pga personalbrist. Det är inte så att vi tänker "Haha, nu får inte X sin promenad" utan vi tänker "Åh nej, X måste ju få sin medicin idag trots att vi har personalbrist!" och då tvingas vi prioritera. Det ni kan göra är att klaga till enhetscheferna, vi gör det redan men blir inte hörda.
Sedan var det någon som skrev om sin dementa mor som kunde säga att hon inte ville ha mat. Det här kan vara ganska svårt, vi får ju lära oss att självbestämmande är superviktigt och sedan ska vi lära om oss att det bara gäller i vissa fall och vilka fall dessa är. Men du har rätt, utan att fråga så får man inte nekande svar och magen blir mätt och glad, men det är ingenting vi lär oss under vår utbildning - där står som sagt var självbestämmandet väldigt, väldigt högt.
Tider då? I vår hemtjänst kan vi inte ge precisa tider. Vi jobbar med människor och vad som helst kan hända. På helgerna blir besöken inte samma tid som på vardagarna, för vi är färre personal redan på morgonen men det är lika många som ska ha hjälp. Det säger sig självt att det inte går att få exakt samma tid då. Vi siktar på att morgonbesöken ska vara färdiga till ca 10:00, men som sagt, vi jobbar med människor och kan därför bli försenade.
14.01
Jag har mailat till enhetschefen angående mammas Htj, det är ju dom och cheferna över dom som har ansvaret. Det är ju även dom som anställer personal. Ni eldsjälar försvinner tyvärr i mängden , för jag vet att ni finns.
14.02
Statens nya riktlinjer.. Medicinera alla patienter tills de inte ved vad de heter eller vill så kan vi Spara pengar på personal!!!
14.02
Dessvärre är det ju begreppet "död åt familjen" som verkar vara gällande. Den gamle MÅSTE ha starka och påstridiga anhöriga i närheten för annars...
14.02
Tyvärr saknar jag ngn form av naturlig kontakt! Det är alltid anhöriga som påpekar eller undrar ... många ny ansikten... och till en dement borde det vara färre... inför ngn form av kontaktbok via webben där man kan skriva och undra och ha utvärdering. Helt klart så skiter kommuner i de gamla...
14.02
detta är varför jag inte vill bli gammal asså
14.27
Fungerade väldigt dåligt. En gång när jag och min syster skulle hälsa på vår mamma så stod frukostbrickan på nattduksbordet och klockan var 11 på förmiddagen. Mamma låg i sängen och hade inte fått hjälp med varken äta frukost eller komma ur sängen och få på sig sina kläder eller nånting. Det har hänt såå mycket mer men jag kan inte skriva allt. Nu är min mamma död och jag hoppas hon har det bättre nu.
När vi städade ur min mammas lägenhet så var hela madrassen full med gammalt urin och fanns även på golvet under sängen. Hon hade städning från hemtjänsten. .... som hon betalade för.
14.27
A och o = Det måste vara ett krav att all anställd petsonal måste behärska svenska i tal och skrift. Så är det inte på alla ställen och de äldre blir förvirrade.
14.27
Hoppas jag dör knall och fall och slipper detta...
14.27
Detta är bland de värsta jag läst.Den som gjorde detta ska få sparken.Jag har jobbat inom äldrevården och blir heligt förbannad.Man tar en ny blöja! Allt annat är oacceptabelt och försvara detta agerande från chefen visar att hon har NOLL empati för de äldre som har behov av vård! hon ska heller inte jobba med människor!
14.27
Vart är vi på väg !! Stackars man.
14.28
Jag började i Mölndal för tre decennier sedan. Har sett försämringar komma smygande. Vi hade utbildade socionomer som chef då.
På 2010-talet fick vi knappt 28-åriga flickor med "personalvetare" utbildning och karriär-törst uppåt till högre chefs-poster.
Vi har fått höra att "Ni ska arbeta smartare" av chefen! Vad menas med det? Ska vi klona oss?
Enl. schemat ska en 90-årig dam väckas på morgon, äta, få mediciner, duschas och kläs på. På 35 minuter. Allt som allt!

Jag kan göra lång lista av vad vi hemtjänst personal i Mölndal fått utstå.
Som tur var gick jag i pension.
Vi hade vikarier som kom och sedan försvann
De orkade ej med stressen.Många sade upp sig efter att blivit stresssjuka.
Vi fick återigen höra av chefer: " Ni måste arbeta smartare". Tycker synd om dem som är kvar och ej har möjlighet att byta arbete.
14.28
Gång på gång händer det , de kan inte språket, inte tömma kisspåsen , hela tiden får människor lida.Var finns cheferna som ska följa upp hur anställda jobbar och hur kunniga de är . Är detta Sverige hur det ska bli ifortsättningen, få vill inte jag vara med .
14.46
Jag ordnade privat hemtjänst till mina föräldrar, för samma pris som kommunal. Kvalitetsmässigt betydligt bättre, dom fick bla putsa fönster och piska mattor , det fick inte den kommunala.
14.46
Väldigt olika personal hela tiden. Även personal som inte kunde svenska och de förstod ju inte varandra
14.51
Jag jobbade en sommar på ett privat företag i Nacka kommun som fokuserade på att så få som möjligt var hos vårdtagarna. På vardagspass på dagen var jag hos två, kvällspass 3-4. Helgpass 3.
Det var toppen. Man lär känna vårdtagarna och de vet vilka som kommer.

Det med blöjan, fruktansvärt. Även om man skulle vara ny eller okänd i yrket allmänt så är det sunt förnuft. Vill man själv ha en blöja påtejpad? Högst troligen inte.
Om det något man är osäker på ska man kontakta nån annan som kan berätta hur man gör.
Viktigt med introduktion.

Jag jobbade även två somrar i Mölndal. Min introduktion var 2.5 dag istället för 5. Förstår om tiden ibland försvinner men då är det extra viktigt att man blir erbjuden någon som man kan kontakta vid frågor. Somrarna där för 10ggr mer stressiga än i Nacka. Hoppas verkligen att det kommer bli en förbättring asap.
15.21
Snart skrämts det bort de sista som jobbar i hemtjänsten frivilligt. Inför en vårdplikt! Alla borde jobba med äldre/dementa/psykisk sjuka.
15.22
Hej,
Jag har tills för 6 månader sedan jobbat inom Hemtjänst. Det är hemskt hur de funkar i vissa lägen, brukarna får inte sin medicin alltid i rätt tid, personalen blir färre pga att ”det inte behövs”, brukarna får inte komma upp i rätt tid m.m.
Jag försvarar absolut inte hur allt funkar inom Hemtjänsten, men tyvärr är de ”dom högre människorna” inom kommunen som styr, vi som springer på ”golvet” har inte mycket att säga till om oavsett om det sägs att vi har de! Jag trivdes till en början i Hemtjänsten, men när allt gick utför så va de hemskt! Det togs in ungdomar på sommaren som skulle täcka upp för oss fast personal vid semestrar, men många av dessa ungdomar hade ingen erfarenhet inom vården överhuvudtaget! Och där va många anhöriga och brukare som undrade varför det bara ”togs in personer från gatan”, jag hänvisade och uppmuntrade alltid dom till att ringa våran chef och framföra sina åsikter och klaga på de som ej var bra, inte för att inte jag kunde svara för mig, utan för att de är viktigt att deras åsikter och deras missnöjen hörs och kommer fram till dom högre uppsatta personerna!
15.30
Jobbar inom vården..snart i 25 år men funderar starkt på annat arbete.
Idag kan vem som helst jobba inom vården! Vissa kan inget om att vårda sjuka men ändå får dem lov att jobba för det finns inget folk längre som vill jobba inom vården.
15.52
Jag arbetar inte inom hemtjänsten. Jag jobbar på ett äldreboende i Halmstad som usk natten . När jag läste om denna mannen så blir jag upprörd . Jag är även arbetsplatsombud och skyddsombud på mitt jobb . Att kunna ha förståelse är viktigt och ha ödmjukhet . Att vårda med hjärtat och förstå att denna mannen känner redan en utsatthet och utlämnas till människor som han inte känner . Det är viktigt att ha kunskap inom både det medicinska och även det sociala.
15.52
Vidrigt att läsa.
Finns ingen värdighet alls
Kanske borde man börja med att ta bort det kränkande ordet ”Brukare”
Fortsätt sedan att skrota systemet med att logga in sig hos vårdtagarna där minuterna räknas.
Vi behöver en Greta Thunberg som startar en protestmarsch för de äldres rättigheter
16.14
Min gamla mamma på 88 år måste tyvärr ha hemtjänst. Där är allt för många som är dåliga på att prata svenska, kommer nästan alltid för sent, kan inte diska riktigt, städar inte ordentligt osv. Det finns några som är bra men dom försvinner eftersom det har blivit ett skitjobb med stress, minutplanering och dåliga chefer. Hade jag råd ville jag anställa en privat sjuksköterska till min mamma.
16.15
Sluta anställa outbildade människor inom vården! De som har utbildning ska anställas först. Alla med utbildning vet hur man ska göra för att hjälpa människor med olika saker.
16.34
Det gör mig ledsen när jag läser detta. Det här visar om hur viktigt det är med utbildad personal. Jag började grubbla på om de personerna ens hade gått intro? Så de kunde visa att de har kunskap om detta.
Mvh Lisa usk
16.42
Det är helt otroligt att det ALLTID är äldreomsorgen som blir drabbad.
De kommuner som inte kan leverera en bra äldreomsorg dvs med personal som kan tala svenska obehindrat, och som hanterar dessa brukare med värdighet, borde få vitesföreläggande från regeringen, och även en tid på 3-6 månader att ställa om sin verksamhet.
Det är rent ut sagt för j..ligt hur man behandlar de äldre.
Har själv en mor på 88-år som bor på ett demensboende. Där är jag och bråkar var och varannan månad, för att det ska fungera värdigt för min mamma.
16.46
Har haft hemtjänst till och från i 20 år och under de 10 sista åren har det bara gått utför. Jag blev lämnad helt utan tillsyn från hemtjänsten i 5 dygn efter en operation, vilket resulterade i ambulansfärd in till akuten och flera dagars sjukhusvård. Hemtjänstpersonal har spräckt min mage, idag har jag bestående men.
Jag fasar för den dag då jag blir gammal och för gott hamnar i hemtjänstens klor. De bestämmer när man ska gå upp, när man ska äta, om man får komma ut eller inte och när man ska gå och lägga sig. Under en period av 6 år hade jag över 900 olika hemtjänstpersonal som kom in i mitt hem. Som vårdtagare fråntas man sin egen vilja och sitt eget privatliv då man alltid blir granskad in i minsta detalj. POLITIKERNA borde SKÄMMAS som låter det gå så här långt. Människan är bortglömd.
16.46
Behandla andra så som du själv vill bli behandlad.
Människor i behov måste behandlas med värdighet och respekt. Vissa människors personlighet passar inte in i vården även om vissa som har utbildning.
16.52
Tack för att ni delar med er av era erfarenheter. Vi vet att detta är ett ämne som upprör, men vi påminna om att försöka hålla en god ton.
16.53
Min pappa föll i en trappa o slog sig rejält både på kroppen o i huvudet. Han fick hjälp av en granne att ta sej hem. Det här var före lunchtid. Samma kväll blir han yr o har svårt att stå o kräks flera gånger. Han ringer till trygghetsjouren vid 23 tiden o de kommer ut till honom vid midnatt o frågar varför han ringt. Han är yr o kräks fortfarande oförsäkrat förklara men möts av ifrågasättande o de säger att han får ringa 1177. Det blev istället ambulansfärd till östra SJ o hjärnskakning, stukad arm o bäckentrauma. Hans tillit till både hemtjänsten som trygghetsjouren är obefintlig o numera o det gäller oss anhöriga med.
16.57
Jobbar i hemtjänsten i Göteborg. Än så länge (tyvärr).

Det är ett datasystem som lägger schemat med besöken som vi ska göra under dagen. Systemet beräknar enligt GPS att transport mellan adress A och B tar 1 minut eftersom husen ligger bredvid varandra.

Systemet räknar INTE med att man ska klä på sig ytterkläder, vänta på hiss till 12:e våning, åka ner, kanske få ett samtal från en kollega som undrar något viktigt, vänta på hiss upp, klä av dig skor, ta på tossor, sprita händer, hälsa på omsorgstagaren, presentera dig om du är ny för hen, höra hur personen mår idag. Plötsligt är du minst 5 minuter försenad. Och så fortsätter det och sen är du 30 minuter försenad till sista.

Tid för dokumentation, tillbud och avvikelser? Glöm det!
16.57
Man undrar hur många år det ska dröja innan folk slutar knyta näven i fickan och börjar att protestera så att det berör de som styr vårt samhälle?
17.01
Jag jobbar själv inom hemtjänsten och är utbildad usk:a. & jag blir riktigt ledsen på vissa av er som kommenterar detta. Vi i hemtjänsten utför de jobb som biståndshandläggaren beviljar, att medicinen inte ges kl 08.00 som det står kanske är för att man har fler som har samma tid, alla har inte samma hjälp. Vissa tar mindre tid och vissa tar längre tid. Att ni som inte jobbar inom detta kan hata oss så mycket som ni gör. Vi bestämmer inte tiderna, vi får våra schemor från gruppledaren och utför det vi ska/kan. Finns inga vikarier så blir det oftast att schemat som ligger på bordet utan vikarie får vi andra dela ut på våra schemor som redan har fullt upp! Att vi personal inte hinner gå på toa, vi hinner inte andas kanske inte har någon betydelse? Vi är också människor. Våra chefer har sina egna chefer som bestämmer över dom.
17.05
Sluta hacka på personalen som om de är roten till all ondska i Sverige. Ni som bara ser negativt på allt arbete som personalen gör. Gå in och arbeta en helg i hemtjänsten, sedan kan vi snacka.

Om man i Riksdagvalet röstar på partier som bara vill sänka skatten, göra RUT/ROT avdraget större för de rika. Då får man mindre skatteintäkter.
Mindre skatteintäkter = Mindre välfärd!
Se de riktiga orsaker till försämringar.

Sluta blanda in en massa rappakalja och värdelösa attacker på fina människor som ändå valt att ta hand om våra äldre!
För F** !!
17.13
Heder till alla inom hemtjänsten men det är ett faktum att den i sin nuvarande tidsmarginaliserade form måste reformeras både för den äldres och för omsorgspersonalens välbefinnade. Vi måste hitta Nya lösningar gemensamt.
17.13
Hemtjänsten blir det vi gör det till. När kraven på utbildning sänks för att lösa bemanningen så är det inte konstigt att omvårdnaden blir lidande. Förr fanns det en status i att vara utbildad undersköterska, idag plockas man in utan någon som helst vårdutbildning. Många gör ett fantastiskt jobb i ett system som håller på att kollapsa....
17.14
Håller fullkomligt med Britt Emegård. Pratade nyligen med ansvarig politiker ang. ordet brukare.Hen hade ingen förståelse för att ordet var förnedrande.Detta med in och utcheckning skapar en oerhörd stress för personalen.Det innebär också att många av oss vårdtagare får en kraftigt höjd avgift . I mitt fall en höjning med ca 40%.Det har skett en höjning av timtaxan från 104 kr till 146 kr.
Jag vill också försvara personalen,som jobbar under en ohållbar arbetsmiljö.Har haft hemtjänst i 4 år och ser att personalen bryts ner mer och mer.Vem är ansvarig för detta?
Ja naturligttvis arbetsledningen. När skall de förstå att välmående personal är lika med högre kvalitet på utfört arbete. De flesta som jobbar inom hemtjänsten är engagerade och duktiga människor,men det finns ju undantag, precis som i alla yrkeskategorier.
Så Vakna alla arbetsledare och planerare, ni är på fel spår!!!!

Janne Halvorsen
17.20
Urs du pensionerade vårdbiträde Mölndal...vad har Rut/Rot,vilka partier osv man röstar på....att man inte kanske ibland kommer i tid kan jag förstå då saker kan hända hos tidigare vårdtagare osv...MEN att INTE utföra sitt jobb när man är hos sin vårdtagare är för jävligt,som tex att tejpa ihop en blöja!!!!!! Blir så förbannad så jag vet inte vart jag tar vägen!!! D behövs ingen utbildning för att vara human!!!! Finns många bra...låt dom vara kvar o kicka dom som gör sånthär...man kan skylla på en massa men finns ingen urs till detta beteende...d är för fan människor man har att göra med!!!! Skäms!!
17.21
De är ju inte frågan om att tycka illa om personalen utan felet är att man skickar någon till en brukare som i de här fallet inte har kunskaper. Alla som har haft barn vet väl hur man sätter på en blöja men vet man inte de måste man få lära sig det. Ska man ge insulin, blodförtunnande ska man ha fått lära sig det.

De är inre fel på personerna utan dem som gör scheman, dem bör ju veta vad varje person har för kunskaper och para ihop kunskaperna med uppgifterna.
17.21
Jag skulle ALDRIG önska någon att jobba inom hemtjänsten. Det är et straff.
18.01
Många som kommenterat tycker man skall sluta anställa outbildad personal. När lön och arbetsmiljön är som den är idag är det få som vill arbeta inom vården. Låt våra kommunpolitiker gå med en vecka så de får se hur tufft och tidspressat jobbet inom hemtjänsten är. Kanske får de en bättre förståelse för vårt jobb. Älskar mitt jobb som uska inom Hemtjänsten men tidspressen och att se hur våra gamlingar får mindre och mindre omvårdnad istället gör mer och bättre omvårdnad gör att jag nu väljer att byta bort mitt jobb som uska till att sitta i kassan på Willys istället. Hoppas att vårdpersonalens arbetsvillkor förbättras så även vi i arbetsför ålder idag kan få en välfungerande hemtjänst när vi blir gamla.
18.01
Hemtjänsten krackelerar i samma takt som övriga välfärdssektorer. Utan en politisk vilja kommer det inte att bli bättre. Att klaga på enskilda individer gör ingen nytta, ni måste engagera er politiskt. Jag jobbar i hemtjänsten. Vill ni ha bra personal? Höj lönerna, se till att arbetsmiljön blir bättre, avskaffa detaljstyrning och minutscheman. Inför en kvällspatrull och jobb var tredje helg. Då får ni motiverad och utbildad personal.
18.01
Hemtjänsten på Lextorp i Trollhättan är helt fantastisk .De ger min mamma chansen att vara kvar hemma . Proffsiga med humor och änglars tålamod .
18.02
Min mamma fick inte den medicinska insatsen hon skulle ha. För ingen hade kunskap. Dessutom skulle hon betala för detta.
18.02
Min gamla svärmor (87) år brukar skämta om att
" Vissa människor borde tvätta munnen med såpa eftersom de använder grovt språk mot andra medmänniskor"! Tänkvärt.
18.03
Idag gick jag till jobbet.. idag, som alla andra dagar så jobbar jag på hemtjänsten. 
Hemtjänst är ett skumt ord,  men innebär att vi hjälper företrädesvis äldre människor med vad dom kan behöva hjälp med... Tex medicin, strumpor, sopor, mat och sällskap...

Märkte ni ens att jag inte nämnde städning, inköp och omtanke? 
Eller byte av smärtplåster, omläggning av sår? 
Ja, mitt i allt det här bytte jag en blöja.... och matade en hungrig dam..

Det gjorde ni antagligen inte... för det ni tänker på när ni hör ordet hemtjänst, så är det med största sannolikhet, torka bajs!!
Vet du... jag torkar antagligen lika lite eller mycket bajs som du, för jag antar att du går på toa som alla vi andra? Jag kan ha fel... Men det skiter jag i.. för det är mitt kall... och toa besöker vi alla. 

Vet du... Jag besöker DIN mamma eller DIN pappa, DIN MORMOR, FARMOR, MORFAR, FARFAR i deras hem,  jag hjälper dom med det dom behöver. Jag finns där när hopplösheten kommer över dom. Ibland vill dom klara sig själva och det får dom.  Jag ger dom en meningsfull dag och jag kommer alltid respektera deras integritet. Oavsett vad det kostar i dina ögon, för att jag vet att det kostar både i plånboken och i ditt samvete. Men det är mitt kall... och det får kosta...

Jag sitter och håller en gammal hand när tårarna rinner ner för kinderna.. inte för att ni inte finns där utan för att livet håller på att springa ifrån dom... och dom inser det... Men det är min uppgift och mitt kall att finnas där.. 
Jag värmer en låda mat och ger en liten mening till att kämpa vidare... Min mat och mina ord ger en stunds frid för snart är dom ensamma igen... med sina tankar och sin ensamhet. 
Det är 10 minuters fristad från ensamheten... det är mitt kall... 

Dom behöver er och oss.. ni är anhöriga och vi är hemtjänsten... vi är en förlängd arm för er och gör det ni själva inte mäktar med för stunden. När ni inte är här så gör vi det ni önskar för att era anhöriga ska ha det bäst. När den gamla behöver något gör vi allt för att han/hon ska känna att vi är här för henne/honom... för det är vårt kall..

Vet ni... när jag sitter där och ser MINA  gummor och gubbar så fylls jag av värme... Dom där.. underbara kvinnorna och männen har skapat precis alla förutsättningar för att JAG och mina barn ska ha det precis så bra som vi har det idag. Så varför kan inte VI ge något tillbaka? 
Hur kan VI! Samhället, familjen, nära och kära glömma bort dom som byggt vårt land och vår trygghet? 
Varför kan inte Kalle få sin öl, varför kan inte Stina få sin snus?
Sen när kan vi vara moralpolis för vuxna människor som bara har några sista önskningar om hur dom vill leva sina liv? 
Vem har gett oss rätten att tala om vad våra äldre får nyttja?
Vi är bra på att fördömma men vi är urusla på att uppskatta...

Jag är inte formellt undersköterska, men har lärt mig genom mitt arbete och mins egna livserfarenheter att sköta mitt uppdrag på allra bästa sätt. Men vill jag ens vara i den miljö som jag möts av? Vill jag vara en länk mellan anhöriga och behövande äldre? Vill jag sitta där och se sorgen i ögonen på någon som har levt klart och bara vill dö?
Vem eller vad motiverar mig att fortsätta en resa som kommer att vara resten av mitt liv? 
För visst fortsätter resan? Eller vad säger du anhörig, kollega, chef, politiker... Det är ju ni som ger mig motivation att fortsätta... Eller?
Näe, det är inte ni, så ta inte år er äran... det är mina älskade tanter och farbröder, gubbar och gummor som gör att jag älskar mitt jobb. Det är för deras skull jag skrattande går till jobbet imorron. 
För jag VET att jag kommer att göra skillnad för din mamma eller pappa, farmor, mormor, farfar eller farmor..

Jag jobbar inom hemtjänsten och jag gör det med stolthet. Det är mitt kall... 

Det här är beskrivningen av MIN dag i hemtjänsten.. Ett jobb jag älskar mer än något annat jag tidigare haft. /Johan Lind, Anneli Omsorg, Leksand
18.07
Förjävligt att de ska få fortsätta vara såhär i Sverige. Vad läggs pengarna på? Det måste ju satsas på vården!!
18.08
Nu behöver man ingen utbildning för att jobba i hemtjänsten. Tänk om det yrket skulle lyftas mer och lönen plus arbetstimmarna skulle bli bättre och att man måste vara åtminstone vara uska för att få jobba inom hemtjänsten. Där jag jobbade fick vi inte ge visa mediciner pga personal som inte kunde ge rätt eller sket i det.
18.33
Det är verkligen synd om dem som behandlas illa ute i sina hem. Men måste ändå säga till alla kollegor ute i hemtjänsten att ni är vardags hjältar, utan förutsättningar, och ofta utan utbildning. När jag studerade till undersköterska 1991-1993 fick vi i skolan reda på att det skulle vara ett brist yrke och att det skulle saknas utbildad personal inom vården när 40 talisterna går i pension, min fråga till politikerna! ”VAD HAR MAN GJORT ÅT DETTA”? = inget! Hemtjänsten blir vad våra politiker gör det till. Undersköterskor har inget värde längre, vem som helst kan läsa till undersköterska idag för det ställs inga krav i skolan på att du kan språket eller möter kunskapskrav som gör att du kan ta en delegering på medicin eller kan läsa el skriva för att kunna dokumentera. Så vi som har lång erfarenhet och kunskaper som utbildad undersköterska idag är inget, känns förnedrande. Att staden och stadsdelarnas politiker inte ger rätt förutsättningar för god vård är resultatet av den hemtjänsten som bedrivs, inte personalens fel. Finns som sagt innan alltid människor inom alla yrken som inte platsar och är på fel plats! Att det skulle vara planerarnas fel är helt galet, när direktiven kommer från cheferna och från politiken.
18.36
Det är inte personalen som är felet. Utan chefer som inte kan ta ansvar över hur det eg är. Chefer som skyller på dem anställda, personal som ber om hjälp med chefer som ingonerar. Blir det något fel så skylls det på personal fast det är chefens fel.

Allt hade blivit mycket bättre om chefer börjar lyssna och att personal finns och får den utbildning som kräver.

Vi är många som gör allt vi kan för att dem äldre ska ha det så bra dem förtjänar. Men hur lätt är det när chefer sätter emot?. Och allt som ska sparas och allt fusk cheferna gör?.

Skyll inte allt på personalen. Titta längre upp och börja lyssna på oss anställda.
2 olika syn på saken. Men vem ska man lyssna på?. 20tal anställda som säger hur det är eller på 1 chef som inte har en aning om hur det är..

Nej det är ett ekorrehjul som vi får skit för.
18.39
Har själv jobbat i vården. Blir så ledsen när jag läser detta, nu får väl de ansvariga vakna upp och iaf. lära personalen det mest elementära.ö
18.41
Viktigaste är att personalen kan och förstår svenska och att de kan förmedla sig på ett klart och tydligt sätt till de som bor där, så det inte blir missförstånd...
19.08
Det handlar om människosyn, rättvis fördelning och politik. Skyll inte på medarbetare och enhetschefer. Våra politiker trivs bättre med att rocka loss på Järntorget med miljardären Stordalen. Glöm inte att det är högern som styr i Göteborg.
19.08
Det är likadant med hemtjänsten i Västerås..kommer inte i tid o vet inte heller hur man stänger kateterpåse o likaså förstår inte att man ska ta med soppåsen ut o slänga den om dom har bytt blöja på kunden som har bajsat o inte låta soppåsen vara kvar i lägenheten över natten...ja det finns mycket att klaga på =(
19.08
Skamligt! Och till dig som skrev att det kanske inte fanns någon mer blöja så får de handla nya och lämna till Börje isåfall han är en människa och vi ska alla bli gamla någon dag .
19.09
Precis som någon annan skriver så är det oftast inte personalen som det är fel på utan faktiskt på enhetschefen. Där jag jobbar - kommunal hemtjänst så blir man anställd och börjar jobba på en gång. Det är många 18-19 åringar som börjar som knappt vet hur man startar en tvättmaskin eller hur man tillagar lättare mat.

Vår enhetschef anställer , anmäler de nyanställda till löne och att de kommer in på alla sidor som de behöver för att kunna utföra sina jobb MEN INGEN grundutbildning i hur det vanligast man möter funkar såsom stomi, kateter eller hur en handling åt brukaren ska gå till som. Tycker absolut tjejen i artikeln som Börje kommenterade som inte kunde stänga en kateter det är absolut inte konstigt om hon nu inte ha lärt sig det.

En dag på hemtjänsten kan ju se så olika ut men oftast så har alla ungefär densamma utgångspunkt - någon med stomi någon med kateter stödstumpor tvätt frukost daglig hygien påklädda dusch städ you name it. Vi som jobbar i hemtjänsten hjälper ju till med alla vardagssysslor som de inte kan eller orkar samma sysslor som vi själv brukar göra.

Enda som skulle uppskattas är faktiskt att hemsjukvården och enhetschefen ger de grundläggande informationen hur saker och ting funkar som och en HLR utbildning är ju en fördel innan man utför sin allra första inskolning/jobb dag. Minns min första dag, träffade inte en enda människa som hade några speciella behov, inga dusch, städ eller tvätt. Nu kunde jag iofs tvätta och städa utan information om det men hur många av de yngre kan? Hur många 18 åringar kan de grundläggande baskunskaper som tvätt, mangla (japp vi gör det åt de äldre där vi bor) lättare matlagning. Det är inte många 18 åringar som kan de, de som kan det är oftast de som flyttat hemifrån redan eller har frånvarande föräldrar. Minns själv då jag va 19 år och skulle flytta hemifrån tog mej nått år innan jag kunde baskunskaperna helt utan någon hjälp. Men våra enhetschefer anser ju att det är något alla bör kunna. Men så är int fallet.
19.10
Varför är det så illa med hemtjänsten i Göteborg? Det är beklagligt att vi har sådana inkompetenta politiker. Dags att de börja vakna upp och kanske jobba lite. Dessa människor har gjort allt för vår generation skulle få det bra .
19.10
Har bara enormt positiva erfarenheter av hemtjänsten i Melleruds kommun. Min far låg sjuk under ett år och vårdades i hemmet och fick fantastiskt god omvårdnad hela tiden. Imponerad av både personal och arbetsledare!
19.15
Den personal som jobbar inom äldreomsorgen gör det bästa dom kan utifrån dom förutsättningar som ges. Dessa förutsättningar är dom folkvalda politiker inom kommunen men även staten som skapar. Det ska sparas på både personal, tid och pengar. Arbetsgivaren har det största ansvaret för att anställa kvalificerad personal, men det måste även ges tid till inskolni g av ny personal, där man får lära sig rutiner och få en delegering för att kunna ge medicin på ett säkert sätt så att de som behöver hjälp inte utsätts för fara. I den kommun jag bor i sparas det pengar på att ge en så kort inskolning som möjligt, att vi anställda har så kallade poolpass vilket innebär att vi vissa dagar får fara på andra arbetsplatser för att täcka upp frånvaro. Arbetsplatser som är helt nya för oss. Ny rutiner, ny personal och gamla, sjuka dementa människor som vi inte känner, dom känner inte oss heller vilket skapar en otrygghet för alla. Så när en person utan erfarenhet om omsorg, medicindelning,insulingivning eller utan kunskap om hur man lägger om sår, byter stomipåse, eller byter en kateterpåse så är det arbetsgivaren som gjort det valet. Det finns många änglar som jobbar inom äldreomsorgen och hemtjänsten som sliter för att de som är i behov av hjälp och omsorg ska få ha det så bra som det bara går. Sedan tycker jag att politikerna borde skämmas för det dom utsätter gamla, sjuka människor och även anhöriga och personal för genom de beslut dom fattar. Det drabbar de personer som vi borde vara rädda om personer som ska ha kvaliciferad personal som kan sitt jobb. Så skämms på er politiker ni borde börja fatta beslut som värnar om den enskilde,som bygger på respekt och värdighet.
19.28
Jag ser anhöriga som vårdar sin livskamrat i hemmet. Biståndsbedömda timmar som hemtjänsten ska avlösa i hemmet blir inte utförda för det finns inte tillräckligt med personal! Det är en katastrof, anhöriga går på knäna och blir sjuka, då är det plötsligt två som behöver vård!
Det måste hända något och det nu!!!!
19.29
Detta är inte ok...
Kränkande i högsta grad
Inte ska någon bli utsatt som äldre o sjuk.
Samt så skulle dom inte själva bli behandlad på det viset..
Mer o mycket personal med RÄTT utbildning o vett o ettiket..
Kram till dej Börje❤
19.30
Det här är ju främst inte ett problem hos dem på golvet. Vill man hitta de verkliga problemen får man leta lite längre upp i blindtarmshierarkin. Det är där det går att göra de verkliga besparingarna av såväl ekonomisk natur som av mänskligt lidande.
19.38
Min mamma hade hemtjänst i Göteborg i tre år. Det var mycket omorganiseringer, många olika människor och ganska rörigt. Varje gång hon kom bra överens med personal så blev de förflyttade. Några av cheferna verkade väldigt oerfarna och var riktiga paragrafryttare! Äldreboendet var ett lyft efter det (men även där negativt påverkat av karriärlystna chefer och stor arbetsbelastning). Upp med statusen för dessa tjänster och skapa en bättre arbetssituation (inklusive lön och förnuftiga arbetstider) för personalen, så blir det bättre för de äldre och sjuka!
20.32
Tänker på dig Börje! Upprörande att bli behandlad så. Tack för att du delar med dig! ❤️
20.33
Att ha hemtjänst där det ofta byts personal så man inte kan känna till varandra och rutinerna och i vissa fall personal där man inte kan kommunicera med varandra pga språkförbistring leder till väldigt mycket missförstånd och ledsamheter.
21.10
Privatiseringen av sjukvården hemtjänsten har totalt havererat runt om i Sverige! Är det inte dags att säga stopp. En sjukvård och hemvård ska vara en service för folket och ska inte tas ut i aktievinster, pengarna ska återinsättas i systemet.

Pengarna ska åter in i sjukvården där de ska kvalitetssäkra sjuka människor den rätten till vård de behöver. Forskning, sjukvårdens löner för de anställda ska upp!

Pensionspengarna kommer inte räcka säger dom som vet för att de äldre blir fler... har ni inte tänkt på att då dessa är äldre behöver de vård och vården som den har blivit idag har gjort så att det inte finns pengar.

Men värnskatten ska tydligen ner med 6 miljarder friår å annat skit som kostar ytterligare 3 miljarder tas bort från folket. Glöm ej arbetsrätten som sops under mattan av lövens styre. *uäck*

Tycker så synd om Börje och vet att det finns fler som honom runt i landet. Du som läser detta kommer att bli äldre och få sjukdomar som ålderdomen bär med sig, Ditt barn kommer behöva sjukvård under uppväxten ditt barn eller barnbarn kommer behöva ett BB för att kunna föda.

Nu får det faen i mig vara nog, nog med åratal av besparingar och indragningar och privatiseringar som vi alla vet utfallet av.
21.11
Effektiviseringarnas effekt.
21.11
Helt å hållet chefens uppgift att anställa kompetent personal. Tragiskt att människor far illa ❤️
21.12
Bra att socialtjänstens brukarenkät finns! Den bekräftar det jag misstänkte. Gävleborg där min pappa bor har jättebra hemtjänst. Jag är så nöjd å har fullt förtroende för dem.
I Helsingborg där min svärmor bor är hemtjänsten det motsatta. Vi har inget förtroende alls för hemtjänsten där längre. Sen en vecka tillbaka ligger hon på sjukhus. Har gått med urinvägsinfektion en månad utan att sjuksköterskan lyssnat på varken henne eller famljen. Hon är dement å kunde ej gå när släktingen körde henne till akuten. Läkarna säger hon kommer aldrig tillbaka hem igen. Bäst så. Vore det min mamma så skulle jag anmäla hemtjänsten i hborg för att de inte gör sitt jobb å missköter dom gamla. Har en lång lista på incidenter. Det gör mig ont att se min man må så dåligt av att han inte kan påverka sin mammas situation å att hela familjen skaver mot varandra när inget funkar å de måste rycka in när hemtjänsten missköter sig.
21.12
Finns många uskor här i landet som valt och lämna yrket och arbetar med något helt annat i dagsläget pga dåliga arbetsförhållanden, dåliga orättvisa chefer som sätter löner efter hur pass obekväm och ifrågasättande man är = om man ställer krav får du ingen löneförhöjning och tillslut har samma lön som en nyutbildad 19 åring trots dina 8 år i yrket.
Ja visste det skulle dala såhär , för vem vill jobba under dessa premisserna?
21.33
Hur kan det vara så att vi idag 2019, när ekonomin är så bra som dem är, inte har okej:
Äldreomsorg, vård, skola, polisväsende, Sjukförsäkring, LLS och andra helt fundamentala funktioner som vi alla är i behov av?!!

Något (mycket) är fundamentalt fel i vårt samhälle!! Det är dags för en omstrukturering på nationell nivå så att alla kan få det stöd och hjälp som de är i behov av. Sverige känns åderlåtet.
21.33
Min pappa var rullstolsbunden och bodde på andra våningen i ett trapphus. Dom tog aldrig med honom ut och såg heller inte till att hjälpa honom att städa i lägenheten. Den var oftast stökig och matlådor de hade lämnat hos honom stod inte i kylskåpet och möglade istället. Många gånger ringde han mig och mina syskon istället och bad om hjälp för att han mådde dåligt. Som hemtjänstpersonal bör man vara utåtriktad och se till att personen mår bra och att man ger den sitt allra bästa!
21.33
Tack Börje för att du delar med dig! Förstår hur tufft du har det. Min svårt cancersjuka syster hade hemtjänst men då de inte ombesörjde ens de enklaste behoven var jag och min gamla sjuka mamma tvungna att själva ta hand om min syster. Detta är en skandal!!! Som vi i tysthet låter få fortsätta! Jag tänker på alla dem som inte har en nära släkting som träder in och försöker göra sitt bästa för att hjälpa sin närstående med ett värdigt liv. Fy vad hemskt och sorgligt att vi nått denna botten. Vad kan vi göra för att förändra detta och komma upp till ytan igen?
21.34
Hur kan man behandla en människa på detta sätt? Människor som är i utsatta situationer måste känna sig trygga. Jag beundrar Börje som vågar berätta om hur svårt han har det och måtte detta göra skillnad. Människor måste våga ställa krav och kräva sin rätt i samhället. Har känt många brukare som vill väl och är stolta över sitt yrke men deras arbetsgivare ställer orimliga krav. Deras arbetsmiljö har förändrats till det sämre på kort tid. Tyvärr verkar det glömmas bort att det är människor som de arbetar med. Jag bröt ihop av inslaget med Börje och nu hoppas jag att det inte bara är jag som tar mycket illa vid mig. Vi måste se en förändring nu och fort! Börje och alla andra i samma situation är värda ett bättre liv. Vi kan inte blunda för detta längre!