SVT rapporterade · Hur ser det ut på din skola?

Under gårdagen undrade vi hur det såg ut med skollunchen på dina barns skola. I dag vill vi veta om ni känt krav på er som föräldrar att skicka frukt med era barn till skolan. Enligt Skolinspektionen är det helt okej att föräldrar skickar med barnen frukt men att skolan inte får uppmana till detta. Hur ser det ut för dig? Skickar du med barnen en frukt och i så fall varför?
14.32
Enligt Livsmedelsverket ska barn äta lunch mellan 11-13 för att orka hela dagen. Vad har du för erfarenheter av skollunchen? Äter barnen för tidigt eller för sent? Dela med dig av tankar och erfarenheter här! 
14.34
Så här ska barnen äta enligt experten: 
 
14.40
Jag har inget barn utan är en gymnasiestudent. På måndagar och tisdagar har jag och de andra som går svenska 3 lunch i 40 min från 10:30, då skolmatsalen öppnar.
15.42
Ingen frukost på skolan lunch kl 1030 undermåligt mellan mål går hem kl1700.nej hon orkar inte hela dagen.
15.42
Blir när jag läser skolornas uppgifter om mat påmind om den "frivilliga" frukten som barnen skulle ta med sig i de lägre klasserna för att orka. Har detta tagits bort eller följs fortfarande inte lagen om avgiftfri skolgång i Sverige?
16.41
När jag gick i första eller andra klass åt jag lunch hemma en gång för jag började klockan 13.
Det tyckte en del elever inte om.
De tyckte att jag skulle ha ätit i skolmatsalen.
18.34
Min son som går i förskoleklass serveras lunch halv tolv, får frukost på fritids senast kvart över sju. Där är lunchen för sen.
20.53
Jag går på gymnasiet och äter kl 10.30 vissa dagar och anda dagar 11.00. Slutar runt 16 00 och orkar absolut inte med hela dagen, är lika hungrig och trött som när jag kom till matsalen som efter, maten innehåller ingen näring och känns inte som man ens ätit något. Jag har Sodexo
20.58
Nu tar vi en paus med chatten över natten, men kör igång imorgon igen! Tack för synpunkterna hittills!
06.31
God morgon! Då öppnar vi chatten för dagen. Vad har du för tankar om skollunchen, när är den för tidig och när är den för sen? Hur ser det ut för dig och de i din närhet? Dela med dig!
08.52
Problemet finns ju hos Måltidsservice, de klarar inte av sitt uppdrag att leverera lunch som ju självklart ska serveras vid lunchtid, 11-13! Måltidsservice måste köpa in fler lastbilar för att klara av att leverera maten i rätt tid, lunchtid, och anställa fler personal!
07.52
När mina barn gick i lågstadiet för ett fåtal år sedan såg det ut så här i veckobrevet:

"Varje dag äter vi frukt vid 9.30 som barnen tar med sig hemifrån.".

Detta var i en lågstadieskola i Umeå, hoppas det ändrats nu :)
08.16
Har två barn i Skellefteå, på vår skola påminds det hela tiden att barnen SKA ha frukt med sig för dom äter frukt innan lunch.
Min systers barns skola fick informationen att vi får inte uppmana till frukt på skolan men vill ändå att ni skickar med varje dag till barnen, så var indirekt en uppmaning. Även detta Skellefteå.
11.20
På skolan där jag arbetar är problemet att matsalen är för liten i förhållande till antalet elever. Två årskurser får plats att äta samtidigt och det behövs fyra omgångar där eleverna har 30 minuter på sig att äta. Direkt när alla ätit måste personalen ställa om till att servera mellanmål till fritids/betalande elever. Detta innebär att de yngsta äter 10.30 och de äldre 12.30. Har man då ätit en halvdålig frukost hemma innan kl 8 blir eleverna hungriga och hängiga. Då är det frivilligt att ta med en frukt/macka till skolan.
När politiker lägger ner byaskolor och trycker in ännu fler elever i en skola blir det ofta tidsbrist i bl a matsalar, idrottssalar och slöjdsalar... Då är enda alternativet att ha tidiga/sena luncher. Det tänker nog inte alla politiker på!
15.04
På vår skola står det i veckobrevet att barnen ska ha med sig ett litet fika de dagar de har långdag. Detta är två dagar i veckan och många skickar med både dricka, frukt, nån bar, en macka eller annat. Kylmöjligheter finns på skolan. Förstår på min 9-åriga dotter att en del av hennes vänner inte alltid har nåt med sig, eller bara nåt litet. Så hon får ofta med sig extra för att bjuda sina vänner på.
Hej Anna
Vi är intresserade av att höra mer, kontakta oss gärna via mail, vasterbotten@svt.se.
17.08
Ja vi blev uppmanade, tillsagda att skicka med frukt från det barnet började sexårs och till 6an
20.38
Vi skickar (tyvärr), sedan ett år tillbaka, med frukt varje dag på uppmaning från skolan. Klassen äter frukten tillsammans under lektionstid. De gånger vi glömt skicka med frukt kommer barnet (7 år) hem ledsen och har då känt sig utanför. Vilket även resulterar i att vi föräldrar känner oss hemska för att vi är mänskliga. De barn som som inte har med egen frukt erbjuds heller ingen av skolan. Tog upp detta problem med rektorn som då hängde ut vår familj bland lärarna/pedagogerna. Fick sedan till svar att "det är frivilligt att skicka med frukt". Vi är så fruktansvärt ledsna över skolans inställning. Sker ingen förändring inom kort kommer vi anmäla skolan till skolinspektionen. Vi har redan fått ta skit dem i denna fråga, så nu kan vi lika gärna ro båten i hamn...
21.54
På 7-åriga dotterns skola uppmuntrar de till att ta med frukt. Där serveras dock frukost på fritids på morgonen (ca 7.15),så barn som inte hinner eller kan äta frukost hemma får en chans om de kommer tidigt.
På äldre tjejernas skola (mellan- och högstadieskola i Umeå) är det under all kritik på många områden. Till friluftsdagar och utflykter förväntas föräldrar bidra mod pengar. Lunch serveras aldrig vid sådana tillfällen, utan det förväntas barn och föräldrar lösa på egen hand. Datorerna som behövs i undervisningen ska försäkras via föräldrarnas hemförsäkring. Det är många saker på den skolan som kostar pengar, men skolan har en lång historia av att ducka skolinspektionens anmärkningar.
21.54
På vår barns skola i Umeå förväntas man skicka med frukt från förskoleklass.