SVT rapporterade · Ungern-Sverige

LIVE: Ungern–Sverige 0–5 (0–1)
Målen: 0–1 (13) Magdalena Eriksson, 0–2 (46) Madelen Janogy, 0–3 (51) Madelen Janogy, 0–4 (90) Sofia Jakobsson, 0–5 (90) Loreta Kullashi.
19.16

Ingen Anna Anvegård eller Amanda Ilestedt i laget. Kommentarer till förbundets hemsida apropå detta:
- Anna har fått en muskelkänning i ena låret och kommer därför inte medverka i kvällens match, meddelar landslagsläkaren Houman Ebrahimi.
- Även Amanda är utanför matchtruppen då hon ådragit sig en övre luftvägsinfektion, fortsätter Ebrahimi.

19.20
Heja Sverige
19.24
Men det mest spännande här är inte vilka som är utanför utan vilka som startar. Och där är det en försmak av tronskifte med Björn och Zigiotti Olme som på det centrala mittfältet. Och Janogy från start där framme. Definitivt tre av de spelare som väntas bära det här landslaget längre fram.
19.44
Är Segers tid som startspelare förbi?
Hon är ju skadad precis som Rubensson så det tror jag inte. Men helt klart är det Zigiotti och Björn som väntas vara start om vi tittar flera år framåt.
19.54
20.02
20.09
Då så, då är det dags för line up.
20.15
Sverige gör den obligatoriska ringen, Asllani bjuder på ett leende och det är dags att sparka igång den andra matchen i EM-kvalet.
20.15
Rätt bra drag från den ungerska klacken får man lov att säga.
20.16
1' Där gör Sverige avspark.
20.17
2' Tacon-samarbete när Jakobsson spelar fram Asllani som testar skott från distans. Ofarligt.
20.19
Hur många spelare från djurgården hade platsat i Ungerns lag?
Faktiskt en intressant fråga. Jag säger tre.
20.20
4' Jakobsson har inlett bra. Kommer runt fint på kanten och slår ett inlägg till Janogy som inte får träff.
20.21
6' Sverige har tagit över fullständigt. Dessutom står Ungern inte lika lågt med försvaret som Lettland så det finns ytor att ta sig in i. Ser lovande ut så här långt.
20.23
7' Jakobsson dominerar i inledningen. Kommer runt ännu en gång på sin högerkant.
20.26
EM kval mot Ungern. Seger skadad. Fischer också skadad. Kommer dem att ta poäng mot Ungern borta. Det blir svårt. Hoppas att dem tar poäng från matchen. Viktigt att ta poäng.
De ska vinna ändå. Allt annat är en missräkning.
20.26
Följer Björn och Zigiotti Olme lite extra på det centrala mittfältet. Framtiden som sagt. Hittills stabila insatser där.
20.27
Intressant med Björn är att hon är högerback i Rosengård men spelar på den betydligt svårare positionen central mittfältare i landslaget. Känns som slöseri att hon spelar högerback i klubblaget, kan så mycket mer.
20.28
0–1 Sverige!
20.29
Magdalena Eriksson nickar in en frispark. Nickar åt det hållet målvakten kommer från. Assist Asllani.
20.30
15' Stolpskott Ungern! Aj då.
20.31
Det är en snabb omställning och en väldigt snäv vinkel. På något vis hittar hon stolpen där.
20.32
16' Björn spelar ständigt framåt, ständigt förbi motståndarnas lagdelar. Nu är det Asllani som får bollen. Det ser så naturligt ut när hon lirar i den positionen.
20.34
Men Björn och Zigiotti har också slagit bort tre bollar rakt i mitten av banan. Farliga tapp.
Det är bara fortsätta. Vinsten av att spela förbi linjerna är större än förlusten att missa (om man gör det i rätt lägen) i de bästa lagen i världen. Det är också dit fotbollen går.
20.36
20' Ungern trycker på och är nära avslut i farliga positioner. Till slut lyckas Sverige avstyra.
20.36
21' Hörna Sverige när Jakobsson, planens så här långt mest framträdande spelare, slår ett inlägg som försvarare täcker till hörna.
20.37
22' Hörnan kommer från höger. Jonna Anderssons vänsterfot således där ute och ska leverera.
20.37
22' Hörnan svag. Fastnar på första spelare och en jättekontring för Ungern.
20.38
22' Det är ruggigt nära 1–1 i efterspelet på den svenska hörnan.
20.39
24' Asllani görs ner. Det är en solklar frispark. Det såg man live och det ser man på reprisen. Men domaren dömer inte frispark. Bra läge annars, från 25 meter hade den slagits.
20.42
Bedrövligt att damerna ska behöva stå ut med den svaga domarkvaliten
En frispark hit och dit är inte hela världen eller ett problem för dem. Däremot som det var senast med opumpade bollar – det var patetiskt: https://www.svt.se/sport/fotboll/opumpade-bollar-da-rasar-sverige-overkligt
20.43
28' Janogy gör bort ett par spelare fullständigt men sparkas ner bryskt.
20.44
Det är sån star quality på Janogy. Känns som att hon skulle platsa i ett betydligt större lag men det gäller ju att man vågar ta klivet ut i Europa och den hårdare verklighet som väntar i de större klubbarna. Hittills har de yngre talangerna i svenska landslaget blivit kvar hemma.
20.44
29' Ny svensk farlighet efter fast situation. Bollen lyfts in i straffområdet och skarvas av Blackstenius till Jakobsson. Det är ett bra läge hon får men hon är inte riktigt beredd på det.
20.45
Annars har det varit mer och mer Ungern efter Sveriges fina inledning.
20.45
Naturligt vore att ha bra manliga domare.
Naturligt vore att ha bra domare, oavsett kön. Och ska säga att jag inte tycker den här domaren har varit någon katastrof. Det är ett domslut jag vände mig emot, händer varje match.
20.47
Sveriges bästa spelare än så länge?
Sofia Jakobsson har varit involverad i mest och skapat flest farligheter.
20.54
38' Ingen chansrik historia det här och ska vi vara ärliga känns 1-0 som ett rätt tacksamt resultat för Sverige. Ungern har haft minst lika bra chanser.
20.55
40' Vilken klassaktion av Zigiotti Olme, som annars haft det rätt kämpigt. Tunnlar en spelare och lyfter in i straffområdet, borde ha blivit farligare.
20.56
41' Bra räddning av Lindahl på distansskott.
20.59
43' Otroligt fint nummer av Asllani. Hon pressas och pressas, till slut bestämmer hon sig för att bara göra en lobb i djupled. Det blir mer eller mindre till ett friläge för Blackstenius men hon får inte in bollen.
20.59
44' Superräddning av Lindahl! Där räddar hon Sverige från 1-1.
20.59
Skott från nära håll som hon sträcker upp en hand och räddar till hörna.
21.01
Och där var det halvtid!
21.01
Är Anna skadad?
Ja, Anvegård har en muskelkänning i låret och avstår därav.
21.04
Johannesson efter första halvlek: ”De börjar bra, första tio är helt okej. Sen börjar man tappa enkla bollar, framför allt på centralt mittfält. Då börjar Ungern kontra på Sverige och får ett antal lägen vilket gör att Sverige blir utspridda över planen och tappar. Man jobbar inte tillsammans på mitten, det finns inget presspel, man hamnar bara en och en hela tiden. När Sverige väl får lägena och börjar närma sig offensivt straffområde, då är det halvhjärtade löpningar in i straffområdet. Framför allt Jakobsson och Glas har kommit fram på sin kant, men vid inspelen måste det vara maxlöpningar in i straffområdet. Det finns stora ytor för Sverige att utnyttja men kvalitén är inte tillräckligt bra. Sverige ska vara glada att de leder med 1–0.”
21.17
46' 0-2! Janogy
21.17
Det är ett klassmål av Janogy. Vi hinner knappt dra i gång andra halvlek. Försvarare rundas och vrickas bort och det avslutas och det är klass och det är framför allt 2–0.
21.20
49' Asllani blir dragen i tröjan och det blir varning för Rácz.
21.21
3–0 Janogy!
21.22
Vilket klassmål! Inlägg av Jakobsson och Janogy flyyyyyyyger in och sätter 3–0 med pannan. Riktigt buster-mål!
21.22
Heja Sverige🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪
21.23
53' Janogy är en panna från ett hattrick. Nära!
21.25
55' Jakobsson drar till i andravågen efter hörna, men skottet räddas.
21.29
Janogy har varit fantastisk i kvällens match, två snygga mål. Blackstenius däremot ser ju helt vilsen ut, som vanligt.
21.30
60' Asllani försöker med ett trollerinummer men fastnar på kanten.
21.31
Jättestor ytor nu. Ungern ser ut att ha gett upp. Är Sverige koncentrerade och kliniska så kommer det rassla in ett par bollar till.
21.31
Vilken match blir svårast för Sverige i denna grupp?
Av allt att döma Island, som slagit både Ungern och Slovakien och står på sex poäng av sex möjliga. Något Sverige lär göra om 30 minuter också. Island och Sverige möts först 9 juni 2020. Tredje sista omgången. Och sedan i den sista omgången.
21.32
62' Janogy byts ut och in kommer Rolfö.
21.35
65' Blackstenius får en fin boll i djupled och kommer i full fart och rundar keepern. Men kommer ur läge. Inspelet till Glas som uppvaktas hårt och inte får till ett avslut.
21.40
Johannesson: ”Första halvlek tycker jag inte alls hon lyste med det självförtroende man ser i Piteå. Det var precis det hon gjorde vid 2-0-målet som man vill se henne göra. Att våga ta bollen, våga driva den, våga gå förbi motståndare. Första halvlek tycker jag hon är för ödmjuk i sitt spel. Hon släpper bollen alldeles för snabbt. Hon är den spelare som ska göra precis det. Nu gör hon det som saknades i första halvlek, kommer in i boxen i fart och gör mål. Direkt avgörande insats."
21.42
VARFÖR BYTA UT JANOGY! blir galen på denna förbundskapten. Ledsen men att gubben aldrig sett damfotboll innan jobbet låter inte bra. Han bör titta lite mer på damallsvenskan. Bara träffat hans kompanjoner vid damallsvenskans matcher.
Övertygad om att han har bra koll på Damallsvenskan och tittar ofta.
21.43
Janogy fick ju ej några bollar i 1a att spela med. Mycket spel på Jakobssons sida. Under första 25 fick Janogy 2 pass av Glas endast.
21.43
Finns det nån statistik på hur ofta en tvåmålsskytt byts ut utan att ha blivit skadad? Matchen säckade ihop när Janogy byttes ut.
Det händer nog rätt ofta. Särskilt när det väntar ny viktig match om några dagar, en världsspelare sitter på bänken och matchen är avgjord.
21.45
74' Asllani lyfter in en fin frispark, Björn vill ha straff och Sembrant lyckas inte styra in bollen.
21.48
77' Matchen mer avslagen nu. Sverige kontrollerar och ser ut att gå mot tre poäng.
21.51
Vem är moderator. Jag saknar Louv Brattgård.
Jag förstår det. Hon är en superrapportör!
21.51
Pål- förklara så att jag förstår varför man inte ska vila lagets bästa spelare när matchen är vunnen o det väntar en ny viktig match om några dagar. Vill du verkligen att hon ska spela 90+ minuter o sen inte vara pigg om några dagar i nästa match? Peter gör helt rätt som gör byte.
21.52
82' Kullashi in, Asllani ut.
21.53
83' Björn försöker klacka in 4–0 men blir ny hörna.
21.56
86' Hörna Sverige.
21.56
Apropå ingenting- missa inte kl 22,30 VM i gång. Jag gav sporten en chans i veckan o möttes av två suveräna kommentatorer i Birger o Peter. Klart underskattat o sevärt o Svensk (liten) medaljchans ikväll :)
21.56
Sten- är vi säker att hon får starta(spela) nästa match? Peter gillar ju slut-11an. Tror de kunde gjort lite fler mål i VM med mer Janogy magi på planen.
21.56
Bra med crosspromotion Sten!
21.57
86' Blir någon form av dubbelchans på Kullashis hörna. Men ungerska keepern får ordning på det.
21.57
87' Nu är det svensk hörna från höger i stället.
21.58
Björn knuffar ner en ungrare och det blir frispark till hemmalaget i stället.
21.59
88' Jakobsson, planens bästa i spelet, kommer nästan runt på sin kant. Bryts till hörna.
22.00
Så synd att inte Karlernäs fick luftas
22.01
90' Vi har fyra minuters tilläggstid.
22.01
Fem minuters tilläggstid till och med.
22.03
90+3' Glas försöker med ett inlägg som nästan seglar in.
22.04
90+3' 4-0 Jakobsson!
22.05
Det är dunderglädje från Sofia Jakobsson som stöter in bollen från nära håll, på inlägg från vänsterkanten.