SVT rapporterade · Har du haft problem med Parkslide?

Tack för alla era kommentarer och tips om parkslide. Nu stänger vi chatten för den här gången.
07.58
Parkslide på granntomten! Fråga: är det ok att försöka elda upp parkslide direkt på växtplatsen dvs utan att såga ner den? I detta fallet en allé 10-15 m på var sida om mindre grusväg. Hur reagerar rötterna om man gör så?
Hej! Här kan du hitta mer information från Länsstyrelsen om hur man bekämpar parkslide. Hoppas att det kan vara till hjälp! /Amanda, reporter
08.49
Ett stort problem är att det är nästintill omöjligt att plocka ut alla rot och växtdelar ur jordmassorna, då rotdelar kan vara mycket små. Tippen tar bara emot rotdelar i säck och inte hela jordmassor. På detta sätt sprids växten också vidare. Det kommer krävas ett nytt system för förbränning i framtiden om vi ska bli av med växten.
08.49

Vilka är de tydligaste kännetecknen för parkslide som man bör hålla utkik efter?
08.56
Jag hade ett mindre bestånd på tomten som jag ihärdigt drog upp varje vår och flera gånger under växtsäsong. Växtdelarna fick torka ut och lades sedan i lövkomposten. Struntade i rötterna, men drog bort allt ovan mark. Parksliden uttröttades och finns inte mer på tomten.
09.14
Jag hade en ansamling parkslide som jag grävde upp så mycket det gick samt la över korrugerad plast så marken under blev torrare. Nu kom det bara upp en liten stängel iår och sen har den inte synts. Men arbetet har tagit flera år. Hoppas den inte kommer upp igen men det säknar jag med att den gör. Dock ger jag aldrig upp!
09.14
Mindre buske som hållit sig på samma ställe i många år, förmodligen trivdes den inte så bra eftersom den inte hade spridit sig och det vart inte några jättemängder med nya skott. Så den togs bort genom ihärdigt arbete med att dra upp alla nya skott som kom upp efter att ursprungliga busken sågats ner.
09.15
Köpte ett nyrenoverat hus för ca 1,5 år sedan. Det var fortfarande snö ute när affären gjordes. Framåt vårkanten växte det upp gigantiska ”bambuliknande” växter precis utanför huset bredvid och under den nya altanen. Visade sig vara parkslide när vi började forska i vad det var för växt. Detta hade givetvis inte byggfirman koll på som kört runt med grävmaskiner, och spridit ut den lite var stans på tomten. Grävt upp alla små skott som dykt upp på tomten där ”moderplantan” inte funnits och tror jag lyckats begränsa den dit i alla fall. Har köpt Glyfos på flaska från Tyskland. Vilket är det aktiva bekämpningsmedlet i Roundup, men väldigt utspätt. Detta har jag injicerat i stammarna med hjälp av en särskild spruta som jag köpte från England. Nu när första frosten kom så kapade jag alla stammarna och fyllde dom med samma lösning i hopp om att växten drar det med sig ner i rotsystemet inför övervintringen. Ska bli spännande att se hur mycket som kommer upp till vårkanten.
09.31
Vi bor i ett nytt villaområde på Hisingen där markarbeten för hus och vägar spritt växten överallt. Jag tycker att myndigheterna inte tar det på allvar. Vad jag förstått det som så är det bara honplantor vi har i Sverige än så länge. Skulle någon importera en hanplanta är det bara att lägga ner övrig växtlighet...
Snälla hör av dig till mig! reporter sofia.netskar@svt.se
09.52
Min mormor och morfar (tyvärr döda sedan många år) hade parkslide i sin trädgård. Så vackert och spännande! Som barn var det perfekt gömställe när man lekte kurragömma. När jag fick eget hus ville jag också ha parkslide. Tack och lov trivdes den inte hos oss! Jag hade alltså problemet att jag misslyckades med flytt av parkslideskott. Mycket tacksam för detta när jag nu läser om hur djupt den kan sprida sig. Lycka till till er alla som kämpar med att bli av med parkslide! Själv njuter jag av att grönsaker, bär, pioner mm trivs i vår trädgård.
10.23
Det grävdes ner fiber i vårt stugområde och de lyckades sprida skiten till varenda trädgård.
Snälla hör av dig till mig/ reporter sofia.netskar@svt.se
10.23
Utanför min tomt har parkslide etablerat sig. Marken utanför var länge obebyggd och jag höll regelbundet efter den under många år då visste hur problematisk växten är. När en granne skulle bygga där varnade jag förgäves hur besvärlig växten är.
Nu har en grävare spridit växten så att den kan bli omöjlig att hantera.
12.33
Är Parkslide samma som Finnslide för det sistnämda har vi på utsidan
12.33
Vi har problem med parkslide som kommer från grannens tomt över till våran. Men hon vägrar bry sig om behandling av det, det är skogstomt bakom vårt hus och parksliden älskar vår gräsmatta.
12.33
Har Jätteslide på tomten, kommer från grannen som ej är intresserad att ta hand om det
Är inte besvärligare att rycka upp än andra ogräs, är man omkring i sin trädgård och agerar vid minsta försök till etablering kan man vinna kampen giftfritt.
Roundup är inte bra för bin/humlor eller övrig växtlighet.( trädgården blir helt förstörd och grönsaksodling är att glömma)

Kommer aldrig att släppa ”blicken” efter parkslide och kommer nog få kämpa resten av livet. Hellre det som arv än cancerframkallande natur för barnen att vara i.
12.34
Vi köpte en gård för 3 år sen. Ca 50 m från huset är där ett område vart förra ägaren har fyllt ett ”våtområde” med jord från olika bygningsarbeten och där är nu 3 områder med etablerat parkslide.
Vi var uppmärksamma på växten då vi har bott i England.
Rekommendationen är att grava upp rötter och sen ta bort skott, evt spruta med round up många ggr. Detta verkar inte särskild bra och aktiverar spridning.
I år tog jag upp kampen, jag bränner skotten med gas när de är 30-40cm höga har fått gröna blad kombinerat med perioder med täckning med markduk. Planten reagerer inte med nya skot långt från huvudplanen vid när den bränns. Jag antar rotsystemet Evulotionärt är utvecklat för att planten ska ha en fördel efter skogsbränder, skotten komme från de skadade levande delar. Sen täcker jag med markduk och efter ett par veckar bränner jag igen.
Så har jag kört i år för att svälta planten, den får aldrig aktiv fotosyntes. jag är klar över att detta sannolikt ska göras i en 2-5 år innan vi är klar med projektet.
Det positiva är att den inte har sökt bort från mitt bekämpningsområde.
Jag tycker någon borde testa min strategi i stor skala.
Mvh
Mads
13.12
På en återkommande årlig växtmarknad i Linköping i våras stod en kvinna och sålde stora krukor med Parkslide. Jag påtalade för henne och dem omkring just då vad det är för växt, men jag tror tyvärr inte hon förstod även om just de där och då drog sig undan. Bra att media informerar!!!
13.12
Vi köpte hus och tomt med "fattigmansbambu" och förstod senare att det var väletablerad Parkslide. Nu 9 år senare är det ett fåtal aktiva rötter kvar. Mycket round-up, ättika, plockning mm har gått åt.

Senaste och hittills bästa tipset är att plocka större delen av säsongen och sen spraya round-up samma dag som första frosten. Då sägs det att växten drar ner näring (och giftet) i rötterna.
13.12
Vi har i liten omfattning. Men gräver upp så gott det går, varje år. GLÖM INTE: De ska till återvinningen och slängas som farligt avfall! Mycket viktigt!
13.12
Hej,
har parkslide på min kolonilott! Fast egentligen växer den utanför staketet. Omöjlig att få bort! Den trycker sönder staketet och växer upp mitt i mina plantor stup i ett.
13.24
Köpte hus på Gotland i november. Ett område i ett hörn av tomten mot gata och parkering hade omkring 6 större plantor. Har grävt upp alla rötter ca två meter ner i backen och sedan för hand haft all jord och sand genom ett såll. Görbart endast därför att marken är sandig och nästan alla rötter har hållit sig i det mer näringsrika ytskiktet ca 40 centimeter ner. 18 byggsäckar blev det. Väntar med spänning på att se om något kommer upp till våren. Vet andra som gett upp men också någon som lyckats bli kvitt eländet.
13.24
Hade ett område ca 3 x 10 meter med sånt på min tomt. Har bekämpat det med RoundUp G i 4 gånger starkare lösning än vad det står på flaskan, har sprutat på så fort jag sett att nån stjälk med blad stuckit upp, varit ganska ihärdig. Har nästan utrotat det, men har fått några enstaka plantor igen, men nu går det tydligen inte att köpa RoundUp G längre.... Bra tänkt där någon....
13.36
Allvarligt talat! Round up, hur tänker ni? Vill vi leva eller inte? Läs om glyfosat på Naturskyddsföreningen.se: ”Alla är dock överens om att glyfosat är giftigt för vattenlevande organismer, totaldödar alla växter och kan skada insekter. Flera länder har redan förbjudit glyfosat för trädgårdsbruk.”
14.58
Har problem med parkslide som sprider sig från kommunens mark, jag har ringt till dem i två år, men de bryr sig inte och gör ingenting. Finns det något sätt som gör att kommunen blir tvingad att sanera?
14.58
Hade parkslide som också kallas Japansk bambu vid stugan på västkusten. Nöp av dem på våren o strödde vanligt salt på varje planta o de försvann. Vid ett annat hus i närheten har de också fått bort den men hur vet jag ej.




14.58
Besprutade i slutet av sommaren bladen på ett mindre bestånd (40-50 stänglar) med RoundUp G (spädning 40ml/liter) efter 3-4 veckor blev bladen brunfärgade och vissnade. Övrig vegetation är inte synligt påverkad, men gift är ju alltid trist att använda.
Skall nu i höst bränna allt som finns ovan jord, sedan får vi se om denna satans hantlangare törs sticka upp sitt tryne igen i vår.
15.48
Vi har sprutat med roundup två-tre gånger per år (och genom att injicera det rakt ner i rötterna). Vi har hållit på i sju år nu. Nästan allt är borta. Det finns tre-fyra små ynkliga stackare som dyker upp, till skillnad från hur det var när vi flyttade in. Då var de drygt två meter höga och täckte ett område om cirka 20 kvm. Efter några år dök det upp ett skott kanske 20 meter från den huvudsakliga växtplatsen. Jag sprutade på det också och sen försvann det.
16.49
Västtrafik klipper sitt parkslide efter spårvägen och tar inte hand om resterna. Ligger och skräpar och följer med vagnarna runt i stan. Borde vara staffbart att vara så oförsiktig!
17.11
Hade en parkslide vid sommarstugan. Grävde en grop ett par meter runt om med djup på ca 30 cm. Lät gropen vara ett par år, hade koll och tog bort enstaka rotskott som dök upp under denna tid och kunde sen fylla på jord och så gräs. Forslade iväg parksliden i sopsäckar till avfallsanläggning. Drömde mardrömmar men vann till slut, hoppas jag...
19.08
Hej! Flyttat till ett hus från 70-talet nyligen och upptäckte att i ena hörnet av tomte än är parkslide. Högt men inte så brett område. Är det lönt att bekämpa det eller ska man låta det vara eftersom det inte verkar ha spridit sig. Rädd att det bara sprida mer om jag rör i det.
19.30
Jo, stuggrannen planterade några, för de var fina.. nu är allt resterande kvar på ”våran tomt”. Mens grannen har bekämpat sina.
Skall jag eller grannen ta bort de? För min del kan jag ta dö på dem, men dådrabbas grannens fruktträd lite grann...
21.19
Vi har parkslide vid kolonistugan. I början av våren försökte jag gräva upp den för hand, fick upp en del men absolut inte allt. Jag orkade inte gräva tillräckligt djupt och brett, rötterna var så tjocka och långa. Vi hällde på grovt vägsalt efteråt och den har knappt kommit tillbaka, bara några enstaka skott har kommit upp. Dessa har vi klippt av direkt. Är dock rädd att den har valt att sprida sig under jorden istället, och i värsta fall skickar upp nya skott under stugan.....
21.19
Finns det någon proffesionell firma som aktivt jobbar med dessa? Någon som har tips?
21.19
Hur har den kommit till Sverige?
Troligtvis genom någon trädgårdsintresserad som planterat den/ reporter Sofia
21.20
Har hittat parkslide på kommunens mark utanför ett bostadsområde samt inne i ett flerbostadsomåde. Kommunen brydde sig inte. De ville inte ens veta exakt var det var. Det är kanske 50 meter från mig så jag har inte ont av det just nu, men tycker det är konstigt att kommunen inte vill befatta sig med det.
21.20
Parkslide hade jag på en kulle i utkanten av tomten där det dök upp spontant för några år sedan. Tyckte det va vackert och det växte till och täckte efter ett tag ca 10m2.
Började förra sommaren att bekämpa det med rätt koncentrerad glyfosat. I sommar har de få skotten som dykt upp penslas med nästan koncentrerad glyfosat så nu får vi se om det finns något kvar till nästa år.
Tror nog det är nästan enda sättet att bli av med det utan ohyggligt stora insatser. Sen får man tycka vad man vill men jag är nöjd. Kanske svårt att få tag på iofs.
Nu står lupiner på agendan men det blir mekanisk utrotning.
21.20
Berättar hur man gör när man tar bort parkslide.
Kan man be kommunen?
21.20
Har läst mycket om denna växt, vilket har blivit mest om folk som misslyckats och fått kämpa i flera år. Gemensamt verkar vara att man försöker gräva bort den, ev i kombination med annan bekämpning men jag tror(!) (/hoppas) nyckeln ligger i att undvika att gräva och hellre bekämpa med glyfosfat. Där finns ett par olika skolor; kapa stammen och försöka injicera i den eller bespruta de gröna växtdelarna såsom löv och grenverk. Hittade en bra film på youtube från USA med många vettiga inlägg bland kommentarerna - från folk som jobbat med detta i flera år. Därifrån sluter jag mig till att glyfosfat är ett nödvändigt ont i detta fall. Gör ev att ett och annat bi inte hittar hem men om det är enda sättet att bli av med denna pest så vad göra?!
21.42
Kapa, sätt i en tratt, fyll med diesel eller bensin och skiten dör. 😁
10.51
Vi har växtlighet väldigt nära huset vi byggt för fem år sedan. En granne till oss har det som häck för den är "vacker". Har prövat diverse saker som bensin, klorin, egen röra i avkapat rör.
Klipper av den med häcksax 2-3 ggr per säsong. Vi har lyckats hålla en sida i schack med duk och altan på. Hur växt roten ökar har jag ingen aning om. Hörde att roundup/glyphosat är det enda som kan hjälpa. Man klipper rören på varje, fyller upp med spruta i varje rör. Detta kräver dock tålamod och uppföljning. Parksliden kan dessutom vila rot systemet i upp till 2 år. Sen kommer den igen. Jag vill köpa glykos att för detta ändamål men får inte pga särskilda bestämmelser??
13.27
Lyckats bli av med parksliden genom att borra ett hål i stammen och injicera saltsyra med en liten spruta. Har efter 4 år inte dykt upp.
15.44
Använd alltså Round-up. Ingen växt överlever Round-up.
Jo, tyvärr:) Ibland kan det fungera på parkslide men långt ifrån alltid./reporter Sofia
15.44
Parkslide är ett problem för den biologiska mångfalden men det verkar som ni sprider en överdriven bild av dess påverkan på bebyggelse, vilket bland annat en studie från University of Leeds kommit fram till. “We found nothing to suggest that Japanese knotweed causes significant damage to buildings.”

www.leeds.ac.uk

ornborgkyrkander.se
Kul att du är så påläst! Det är ovanligt att växten letar sig in i hus men tyvärr har jag fått exempel på där växten letat sig in i krypgrunder. Dessutom är det extremt spridsam och nästan omöjlig att bli av med, därav ett stort bekymmer för husägare. Men Tina Kyrkander (ornborgkyrkander) kommer svara på frågor om växten inom de närmsta dagarna på vår sajt. /reporter Sofia 
15.44
Har hört att t. ex. chess som spred sig mycket skall man förstöra allt ovan jord. Då kan inte rötterna växa. Det borde vara samma med Parkslide.
07.56
Min far kallar parkslide för 'helvetesväxter'.
Parkslide importerades en gång i tiden som prydnadsväxter utan att tänka på att det inte finns något djur som äter växten här. Eller för den delen i andra länder som den importerats till.
07.56
Chockerande att så många förordar glyfosfat som bekämpningsmede!
Glyfosfat är sannolikt ett av de mest ifrågasatta bekämpningsmedlet i världen i dag, då det har förödande effekt på bl.a. vattenlevande orgsnismer.
Fler och fler länder inför totalförbud för glyfosfat!

Har under flera år bekämpat parkslide "mekaniskt" och det känns som om jag kanske är på väg att vinna! Envishet och konsekvent handlande verkar löna sig!
07.56
Varför utrota Parkslide? Detta rimmar ju illa med såväl "Vi Gillar Olika" som "Allas Lika Värde".
07.56
vi flyttade in en marklägenhet och på uteplatsen så fanns en parkslide.. som vi klippte ner och grävde upp så mycket vi kunde av den.. det var dock innan vi visste hur aggressiv den var. nu har vi parkslide i hela gräsmattan och det har börjat sprida sig utanförvår tomt till granne samt kommunens mark. Nu för tiden ser jag parkslide överallt och kommer aldrig flytta till en plats med växten på. jag avskyr den, den är sååå jobbig att ha att göra med.
08.12
Vi har problem med parkslide som väller in från grannen där den växer på ett stort område. Har pratat med grannen som bara rycker på axlarna o säger att han försökt få bort parksliden me
08.23
Försökte få Halmstad kommun att inse problemet med denna växt för många år sedan då den växer vilt utmed våra vägar och kommunen är dom som höstar vägkanterna besinningslöst och gör att den sprider sig ännu mer. England har förstått problemet i många år och har lagstiftat ang hanteringen av den. Det finns även specialister där som enbart jobbar med att få bort den.
Jag fick dock ingen respons ang detta växande problem som kommunen är med och bidrar till.
Intressant, har du lust att höra av dig till mig? sofia.netskar@svt.se
09.08
Jag är biodlare, honungsbin älskar parkslide på sensommaren/hösten, inte bara dålig växt alltså.
09.08
Var trivs växten bäst i Sverige?
I södra och sydvästra Sverige trivs den bäst men finns i hela landet./reporter Sofia
13.32
Misstänker vi har den på en ödetomt bredvid vår.
Men har börjat vissna, finns det något rt på en vissen Parkslide.
Bor i Göteborg
All parkslide vissnar runt den här tiden på året men rötterna är kvar. /reporter Sofia
15.50
Jag fick växten med på köpet då jag köpte huset. Då hade jag ingen aning om vad det var för växt. Det var inte förrän jag skulle renovera groventrén och bestämde mig för att avlägsna växten från ingången eftersom jag upplevde att den bredde ut sig för mycket och satte igen ingången, istället skulle jag sätta upp två spaljéer med klätterrosor och grävde så ur en rabatt där Parksliden tidigare hade växt, den gamla jorden fick sin plats i en gammal sandlåda som fanns på tomten för jag tänkte att jag kunde använda den till annat senare.
Det va ju nu, förutom att jag förtvivlat försökt utrota den vid entrén som den började även växa i den gamla sandlådan, som jag så småningom också skulle ta bort och tänkte att då gräver jag upp dess rötter som växer där och då försvinner den. Trodde jag! Den är en ständig plåga, så numera är det gräsmatta med inslag av Parkslide. Detta har jag hållit på att bekämpa nu sedan år 2005-2006, skulle jag tro att det började. Jag vet inte hur jag ska få dö på den.
Min granne har också Parkslide på sin tomt men på andra sidan av deras hus. Jag har även sett det växa vid ett skogsbryn en bit bort från mitt och den hade brett ut sig riktigt mycket nu i somras såg jag. Tror att det är kommunens mark så jag tycker det är märkligt att den får växa och sprida ut sig på det viset utan att de vidtar åtgärder
15.59
Gräv upp åtkomliga rötter.Paketera alltihop och lägg i kommunens kompost eller soporna.
Ta sedan under växtperioden bort nya skott med rötter.Det tar några år men fungerar.
Se också till att gräsmattan är ren före varje klippning.Det kräver lite arbete men fungerar.
Jag har nästan ingenting kvar av mina stora snår efter tre år.
Färska skott kan för övrigt användas som grönsak som i Japan.

Anders Landsberg
Tack för inspel! Men tänk på att inte lägga resterna i komposten, då det sprider växten vidare. Se Länsstyrelsens tips här:
16.09
Parkslide växer fritt och obehindrat vid Kråkviksbadet i Segeltorp, Huddinge. Har påtalat detta för kommun och hoppas att lämpliga åtgärder vidtas. Annars tar denna invasiva växt över och kväver allt annat växtliv. Med vänlig hälsning
18.43
Jag och min man har den under kontroll. Vi rycker upp alla skott så fort vi ser dem. Har hållt på i 10-15 år och den kommer fortfarande upp varje sommar.
Nästa år planerar vi för ett grävarbete där den finns. Då måste vi alltså se upp så att den inte sätter i gång att sprida sig?
18.50
Förstod först idag (10 okt-19) när jag såg nyheterna SVT1/Halland att det är Parkslide jag har på min tomt och i häcken mellan grannens och min tomt!!! Vill ju få bort dem från vårt koloniområde! Går det att injicera bort dem och i så fall med vad? Tacksam för snabbt svar!
21.58
Parkslide finns ute i naturen i Åkulla men även i stora bestånd längs vägen ut till Getterön samt längs vägen (den norra) in till Träslövsläge. Misstänker att giftbehandling är det enda raka.