SVT rapporterade · Trafikkaos vid skolor - hur ser det ut hos dig?

11.15
Jag cyklar genom Folkparken på väg till jobbet och blir ett par gånger i veckan nästan nedmejad av småbarnsföräldrar som ska lämna på Folkparksskolan
11.36
I Berg, Vreta Kloster står folk med sina bilar igång på tomgång vid förskolan. Ibland med barn i baksätet utan tillsyn över fordonet. 1-minutsrgeln för tomgångskörning som gäller hela Linköping har folk ingen aning om att den finns. Man verkar heller bry sig om miljö och människa något särskilt då varmkörning av bilar på morgonen är vanligt här.
11.36
Korsningen Västanågatan-brunnsgatan (elever till engelska skolan) är förskräcklig. Bilar stannar mitt i korsningen, gör U-svängar mm. Ser var och varannan morgon hur cyklister och gångare och andra bilar är centimetrar från att bli nermejade
11.39
Småbarnsföräldrar är livsfarliga i trafiken. Bråttom, hets, inga blinkers och cyklar dom är det utan hjälm!
11.39
Det fria skolvalet.... Det här är baksidan av det. Förr kunde flertalet barn gå till närmsta skola, i och med det fria skolvalet så åker alla runt med sina barn liknandes "en bikupa". Resultat: Trafikkaos, olycksrisker och förödande klimatpåverkan. Allt för det fria skolvalet...
11.59
Vid Brotorpsskolan här i Lindesberg så blir bilköerna längre och längre! Tomgångskörning är vanligt! Tänk på miljön och på barnen som behöver röra på sig!
12.16
Vid Klämmestorpsskolan i Mantorp funkar det helt ok.
12.16
Nu ska vi anamma Gretas uppmaning till klimatåtgärder !
Sluta skjutsa era barn till skolan och fritidsaktiviteter.
Ställ undan era bilar och låt barnen motionera till och från skola.
Om de har långt till aktiviteten, ställ krav på kollektivt färdmedel.
13.23
I större delen av Jursla, bl.a förbi skola och förskolor, är sedan en tid hastighetsbegränsningen satt till 30 km/h. Detta är det inte många föräldrar som respekterar, jag har t.o.m blivit omkörd vid skolans övergångsställe av en mor som nyss lämnat sina barn på skolan. Skärpning föräldrar!
14.44
Katastrof vid Åbymoskolan i Åby. Det kommer hända en olycka snart. Folk låter barnen springa över vägen och föräldrar parkering på ej tillåtna platser, kör ut över trottoarer istället för att använda in/utfart till parkering, och det körs alldeles för fort utanför! Rektorn menar på att hon inget kan göra, trots det att hon är ytterst ansvarig för barnens säkerhet, även till och från skolan. Poliskontroll borde vara på sin plats!
16.02
Det är kaos i trafiken överallt, inte bara skolor. Är yrkeschaufför och ser det fruktansvärda beteendet i trafiken hela tiden, men ser också att det finns INGA poliser ute, då blir det bara värre och värre. Det kan införas 1000 nya trafikregler och lagar, men om ingen ser till att dom efterföljs spelar det absolut ingen roll.
21.38
Vore jättebra om det funkade med ”gående skolbuss” (dvs en förälder ska gå med hela områdets barn till skolan enl kommunens förslag), men nu gör det inte det, så det är bra att äntligen nån uppmärksammar att det ofta är kaos utanför skolan vid lämning/hämtning av barn. Då kanske det går att anpassa området i anslutningen till skolan, så att vi som har barn som själva cyklar/går till skolan kan göra det utan att vi föräldrar ska vara rädda att de blir påkörda när de är nästan framme.
21.38
Mina barn åker skolbuss, vilket jag är väldigt tacksam för. Bor dock vid en 40 väg som går genom samhället och det är minimalt med respekt för skyltarna. Inte ens när barnen står vid hållplatsen är det många som saktar in.

Spontant känns det som att hantverksbilar är värst, men det brukar blåsa förbi en och annan timmerbil med blyfot också.

För ett tag sedan försökte en dåre köra om den stillastående skolbussen på ett backkrön med sitt båtsläp. Man tar sig för pannan.
21.38
Det kan väl inte vara så svårt. Förbjud biltrafik utanför alla skolor mellan 07,30-08,30 och 13,30-14,30 eventuellt längre på eftermiddagen.
21.39
Det är kaos i Linköping! Var är poliserna?? Fikar?
21.39
Kommunerna har för stor makt och missbrukar den. Trots identifierade behov och friskolor med färdiga tillstånd, villiga att investera, vägras bygglov och detaljplanändringar.

De egna skolorna vägrar man också att bygga ut, om man har andra skolor att fylla upp i andra stadsdelar, där de kommunala skolorna är så dåliga att även de som bor där (med rätta) flytt dem. Man tycks på något vis tycks tro att man kan få elever dit genom att göra det svårt för familjer i andra stadsdelar.

Klart att det blir kaos i trafiken när folk tvingas skjutsa sina barn till de skolor som råkar ha någon plats, när barnen inte får någon plats i den egna stadsdelen.

Kommunenernas makt måste minskas.


Hälsning från Spånga (utanför Stockholm)
21.39
Olika starttider. Exv. Tre tider, en kvart emellan tiderna.
21.39
Vid kärna skola i Malmslätt måste nära hälften av barnen korsa en väg som trafikeras av både bussar och personbilar. Jag tycker att dom flesta håller hastighetsbegränsningen på 30 km/Tim, men tyvärr ser jag allt för ofta att främst yrkesförare och i synnerhet bussförare missköter hastigheten. Då ska man tänka på att en buss eller lastbil har granska mycket längre bromssträcka tack vare vikten på dessa fordon.
21.39
Vid Tornhagsskolan i Linköping parkerar bilföräldrar på trottoaren (!) för att just deras barn ska komma i tid. Barn som blir skjutsade har inte heller kläder för väder. Kommunen uppförde till slut ett övergångsställe med avsmalning utanför skolan men det räcker inte. Hastigheterna är för höga, uppmärksamheten för dålig och miljön på alla sätt och vis nedprioriterad. Skolan har 700 elever, deras gemensamma framtid borde vara i fokus.
21.52
Hög hastighet och hetsig körstil på smågator, inne på gårdar och runt skolans infarter. Ingen bra kombination heller med områdets cykelbanor där inga regler längre efterföljs, där allt snabbare och tysta fordon av alla slag körs av människor med bara sitt eget mål i sikte. Vem tror att barn behöver skjutsats till skolan? Vem tror att alla föräldrar behöver bil till jobbet?
22.06
Jag bor i övre Jursla och håller med Per i hans inlägg om situationen runt skolan och förskolorna. Snart kommer det att hända en allvarlig olycka, och det kanske inte just omkring dessa områden. Hastighetsbegränsningen i övre Jursla är satt till 30 km/h men jag ser bilar, ofta med mödrar vid ratten, som forcerar ned för Lillsjövägen i över 60 km/h med sina barn i bilen och "andras ungar" cyklandes eller gåendes på väg till skolan. Det kommer att vara ett hårt liv att leva med ett barns död på sitt samvete...
22.06
Barn har rätt till en säker skolmiljö. De ska inte riskera livet för att ta sig till skolan. Det är fundamenta. Utifrån det måste kommunerna, tjänstemän och politiker se till att detta uppfylls.
22.06
Har noterat att vissa föräldrar kör fort på förskolans parkering. obehagligt när man ska gå in och lämna barnen.
22.06
Varför kan inte skolungarna cykla eller gå som förr i tiden ? Frisk luft är inte farligt.
22.06
Sluta skjutsa och låt barnen gå till skolan själva.
07.18
Kyrkskolan i Norrköping. Undermåligt att man trots önskemål från föräldrar inte ens kan rita streck på marken för att skapa tydliga cykel och gångstråk vilket skulle öka skärheten både för bilförare, fotgängare och cyklister. Ibland får man känslan av att allt måste kompliceras. Och enkla billiga lösningar struntar man i!
07.18
Jag förvaltade skolor i Motala 1990-2010.
Livsfarligt utanför många skolor redan då.
Kom med något nytt.........
07.18
Vi bor på Sparvstigen i Söderköping på gatan är det 10 villor och en skola, Skönbergaskolan, en låg- mellanstadieskola. Skolan har ca 180 elever och varje morgon åker ett 60-tal bilar gatan ner och vänder för att släppa av sina barn på skolan, på eftermiddagen lika många. För de flesta som bor på gatan innebär det att 120 bilar passerar, varje morgon, då det är en återvändsgata. Att ta sig från fram kl.7.50 är näst intill omöjligt då det är bilar parkerade på båda sidor, på trottoaren och mitt i vägen, bildörrar som slås upp o.s.v Några vill inte åka över guppen utan backar in på garageinfarter för att vända. Man står med bilen på tomgång och åker inte alltid sakta.
Det finns möjlighet att stanna vid bussficka på Länsmansgatan men det är få som gör då man vill komma så nära som möjligt.

Det är till och med föräldrar som skjutsar sina barn från granngatorna där det är MYCKET närmare att gå än att ta bilen.

Detta är fascinerande i en tid då många kräver mer idrott i skolan och det strejkas för klimatet.

Tror att både barn och föräldrar skulle få en lugnare morgon om man lär sitt barn att själv gå/cykla till skolan och barnen skulle växa och känna att de kan. Trafikfaran skulle minska drastiskt och utsläppen skulle minska och det är bra för miljön.


07.44
Vi bor alldeles intill Brobyskolan i Söderköping. Trafiken på Brobyvägen är mycket tät vid skolstart och avslutning. Stressade förädrar med bil är livsfarliga. Gasen i botten trots 30 km/tim. Dubbelparkering efter gatan , på trottoarer. Här har vi bott över 20 år och trafiksituationen har förändrats oerhört till det sämre.
09.50
Det vore intressant att ha civilpoliser stående vid sturefors skola för där gäller inte att släppa över dom som går till skolan vid övergångsstället. För att man är så stressad till skolan.
10.45
När jag var 9 år fick jag cykla till skolan 5 km. Bra med träning och frisk luft. Har aldrig varit sjuk och äter inga mediciner! Föräldrarna i dag kör sina ungar till skolan om det är 500 meter! Bra för barnen och miljön??
12.38
De är värdelöst att ta sig till skolan. Själv måste jag cykla igenom centrum med minst 7 skymda kurvor där bilar närsomhelst kan komma och köra på mig! Men än så länge har jag överlevt!
11.12
Gör vettiga cykelvägar till skolan,
Kör skolbuss även för de som "bor för nära" så slipper föräldrarna skjutsa
Centralisera inte skolorna. Får de små byskolorna vara kvar behöver inte alla föräldrar skjutsa. Andra bieffekter uppstår också: mindre klasser, mindre mobbing, bättre kunskaper

12.19
Det finns bara en sak som fungerar. Väggupp. Och det är bara kraftiga väggupp som gäller. Lastbilschaufför till yrket.
12.48
Det finns ingen trafikövervakning värd namnet i Östergötland. Självklart skulle indragna körkort, böter och fängelse i enstaka fall ge resultat.
14.51
Rörliga farthinder av typ ’modell som finns i Linköping’ är mycket effektiva och tillsammans med fart kameraövervakning är ett måste för att minska farten. Körkortet ska automatiskt dras i 2-6 månader Så det måste tyvärr svida ordentligt innan folk förstår hur illa dom beter sig.
14.52
Förnamnet heter kollektivTrafik
14.52
Kommunen måste informera via utskick till brevlådan att 1-minutsregeln gäller för tomgångskörning av bilar inom Linköping. Skyltar med samma information måste upp vid skolor/förskolor. Folk måste få information om effekterna av tomgaskörning, samt effekterna av att tomgångskörning av kall bil är sämre för både bilens livslängd och människa, miljö, djur (eftersom de själva inte verkar förstå det). Både billigare och miljövänligare att installera och använda motor/kupévärmare än att ha bilen igång eftersom det går åt mer bränsle till en kallstartad bil.

Även informera om fördelarna med att gå med sitt barn om möjligt till skolan istället för att skjutsa dem.

Skylta vilka regler som gäller vid en skola/förskola (saknas på många ställen) Skolor skulle kunna ingå i en zon där samma gäller i denna zon dvs. underlätta så traffikkaos inte uppstår pga av folk ställer sina bilar lite hur som helst. Eller helst inte i närheten av skolan alls om större parkering finns tillgänglig i närheten, hänvisa dit.
14.53
Alla föräldrar borde skämnas som dom kör bättre att gå upp 10.minuter tidigare för barnens bästa
14.54
En trygg och säker skolväg för barn skulle, enligt en tjänsteman på Barnombudsmannen, kunna åberopas utifrån artikel 3 i Barnkonventionen. Där framgår att vid "alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet".

Även artikel 12, som handlar om åsiktsfrihet och rätten till att bli hörd, utgör en av konventionens grundläggande principer.

Själv anser jag att Barnkonventionen står i konflikt med lokala trafikförordningar, och hoppas att en rättslig prövning kommer till stånd så snart lagen träder i kraft. Den grundläggande frågan måste vara: Prioriterar vi barn eller bilar?

Tomas Moberg
14.55
I Oxelbergen kör man fort, dubbelparkerar, kör på trottoarer, parkerar tillfälligt på trottoarer (”för att inte hindra andra bilar”), man låter bilen stå på tomgång under lång till, parkerar mot körriktningen etc etc. Även sopbilar och matleveranser till skolan kör och parkerar på trottoaren samtidigt som alla barn kommer till skolan (någon måste få maten den tiden. Nej, ingen måste det men både de som levererar och de som tar emot måste ta ett mycket större ansvar). Personalen har sina parkeringar vid ”ingången” till skolgården där alla barn passerar, föräldrar kör upp på den parkeringen och vänder för att man inte orkar köra runt. Kommunen meddelar att inga åtgärder behöver vidtas för att hastighetsbegränsningen är 30 km/h och hänvisar till Polisen (jo, vid förskolan sattes det upp ”Lekande barn-skylt” efter en lång utredning). Ingen verkar vilja göra något utan skjuter problemet till någon annan. Skolan har ingen plan och gör inga kommunikationsinsatser riktade till personal och föräldrar. Det finns platser - på gångavstånd - som lämpar sig för avlämning för de som inte bor i området (både vid Fågelsångens parkering och vid Beijer.

Vi är alla förebilder! Barn och unga behöver röra på sig! Hoppas verkligen inte att någon ska behöva skadas eller dö i en olycka. Tyvärr är de mer långsiktiga effekterna av en otrygg trafikmiljö så mycket mer omfattande men ger inte tydliga konsekvenser på kort sikt. Problemet finns för att vi tillåter det! Dags att agera!
15.10
Många gånger tror jag barnen kan cykla,sen har vi ett bra system med skolbussar som man kan åka.
19.23
I Motala planerar man för en etablering av stugby till Lalandias vattenland, detta innebär att man leder trafik med ca 400-500 bilar per dag förbi Motala största skola där det redan är trångt på morgonen , avancerat vansinne tycker jag.
/ Orolig
19.54
Låt poliser göra nedslag i bland. Det sprider sig och folk kommer varva ner och respektera trafikregler!
20.17
Det är totalt kaos vid Åbymoskolan! Kan inte förstå hur folk inte kan se det. Som en kvinna säger att de bemannar upp med lärare i gula västar, det är för att möta upp de barn som kommer med skolbuss, inte för att upprätthålla någon slags ordning i övrigt. Om folk respekterar de regler och föreskrifter vi har runt skolan som t.ex ej parkera bilen på på/avstignings plats så kommer situationen trappas ner. Skärpning alla ni föräldrar som släpper barnen hur som helst!
19.23
Vi bor mitt i stan så det är trafikkaos varje dag hela dagen oavsett. Tänker ofta att det vore bättre för miljö och hälsa att låta barnen GÅ eller åka kommunalt till skolan.