SVT rapporterade · Vad skulle få dig att bli noggrannare i din sopsortering?

07.22
Om det var okej att slänga burkar och bakplåtspapper som inte var superrengjorda så skulle jag sortera dem istället för att slänga dem i brännbart. Eller är det okej redan nu att sortera sådant som är lite skitigt?
07.22
Att förpackningarna i större utsträckning endast består av ett material. Det är väldigt svårt att veta hur man ska sortera något när 40% av förpackningen är plast, 40% är papper och 10% är metall...
07.22
Tunna nr.2 som ska fyllas med förpackningar (plast och kartong) skulle behövas tömmas oftare. Det är den tunnan som alltid är överfull efter fyra veckor och då blir det tyvärr så att förpackningar hamnar i restavfallet som töms oftare.
07.22
Idag är inte hyresrätter rustade för att ha plats för återvinningskärl.
Det är dags att tänka på ”den andra änden” i återvinningssystemet - öppna upp förutsättningarna för hushållen för att få till en förändring!
07.22
Jag skulle bli bättre på att sortera skräpet om man visste att företagen som tar emot avfallet verkligen själva gjorde rätt
07.22
Om behållaren för restavfall vore utrustad med ett chip (som i Göteborg) som väger restavfallet, och så blir betalningen efter vikt.
07.54
Där jag bor har vi färgade plastpåsar som man får utan extra kostnad. Tömning varje vecka. Glas får man köra till glasiglos men annars allt t.o.m textil läggs i påsar.
Smart och mindre kladd i tunnan.
Fördubbla avgiften för de som inte sorterar
08.49
Ge belöning till alla genom sänkta avgifter
Och extremt höjda till de som inte gör rätt
Eller avgift efter inkomst
08.49
I kommun där jag bor klagar sopåkarna på att man inte får slänga vissa metaller bland metall. Då är det inte lätt som privat person att veta vilka metaller man får slänga.

09.22
Ökad e-handel = mer kartong = behov av tätare tömningar
09.22
Att våra folkvalda som sitter i riksdagen och svamlar om att ha söndagsöppet på systembolaget i stället ägnade sig åt viktigare saker i stället, t.ex. miljön! Lagstadga så att de som säljer konsumtionsprodukter ser till att minska på förpackningar och att dessa är lätta att sortera. Bl.a att förpackningarna består av enbart en sorts avfall, inte som nu blandat med papper, plast och aluminium. Ett ex. är Arlas nya förpackning för Yoghurt som är sämre än den som fanns tidigare, varför ? Nej börja i rätt ända och lägg inte över ansvaret på oss konsumenter, är sorteringen enkel o lätthanterlig så fungerade det också.
09.49
Hur svårt kan det vara! Tar någon minut extra men har vi egentligen något val? Vi kan inte längre välja den enklaste vägen. Detta är ju något som du och jag verkligen kan bidra med.
11.25
Gör det enkelt att göra rätt!
11.40
Tycker det är ett korkat förslag med böter. Känner att jag blir provocerad av allt förmynderi
11.53
Töm oftare så slipper barnfamiljer slänga förpackningar i restavfall!! Sen är det så att vi i Sverige sorterar för noga så vi får importera sopor för att våra egna sopor brinner för dåligt !!!
11.55
En avgift för felsortering gör nog bara kommunen/avfalls bolaget rikt. Det är näst intill omöjligt att veta vad många av de sopor vi får ska gå, matrester, plast, metall och cellulosa-produkter kan vara enkla, men även där när de är kombinerade, så blir det svårt. Så en avgift är jag strängt emot. Börja med korrekt, enkel men ändå ingående info om vad som är vad, text allena kommer absolut inte att räcka till.
12.35
Tömning en gång i veckan, det tar för mycket vatten att skolja förpackningar/burkarna så att de kan ligga kvar 4 veckor utan kärl 2 blir en insektkoloni av sorts
13.34
Synd om den som skulle behöva arbeta på heltid med att dra upp och bedöma plast och pappersbitar bland använd kattlådesand, använda trosskydd och snorpapper. Ibland slänger man saker som man inte vill att någon ser. Kanske börjar folk spola ner kondomer och misslyckade dikter. Latmaskar som inte vill sortera lägger soppåsen i grannens tunna. Det blir mer problem än bättre sortering med detta ej så genomtänkta förslag. Bättre att arbeta med info istället.
16.29
Allt som sorteras återvinns inte utan går till förbränning oavsett att vi sorterar. Plast är precis en produkt som inte återvinns trots sortering.Så vi är inte världsbäst,bättre att elda upp plasten som kommer med än att det slängs ute i naturen.
18.47
Alla har inte bil och kan ta sig till någon återvinningsstation. Jag tror inte det skulle vara speciellt populärt om vi började frakta soporna på bussen.
Att kunna lämna våra åtråvärda sopor inom rimligt gångavstånd hade hjälpt.
18.47
90 procent av alla förpackningar är i plast eller papper. Men det är det sopkärlet som töms var fjärde vecka? Det får ju inte plats i det kärlet och därav slänger man det som inte får plats i restavfall. När man betalar för att ha sorteringskärl hemma så ska man inte behöva åka iväg till återvinningen.
18.47
Då borde ni även ordna med nån form av lås så inte andra kan kasta i mitt kärl. Själv tycker jag att vi är noggranna.
20.46
Det sprids nyhet på nätet att plasten vi sorterar skickas till Kina för att sedan dumpas i havet. Så människor sprider runt att man ska slänga plasten i brännbart för att rädda haven. Stämmer det så kanske det bör ändras, annars kommer människor inte vilja sortera.

Jag sorterar dock fortfarande då jag är lite skeptisk till den nyheten.