SVT rapporterade · Fick du problem med delade magmuskler efter din graviditet? Hur fungerade kontakten med vården?

10.05
Hej! Idag rapporterar vi om rektusdiastas, delade magmuskler efter graviditet. Vi vill höra era erfarenheter kring detta. Dela gärna med er!
14.13
Superbra att ni belyser det här! Postpartum problem/frågor måste få ta större plats. Jag arbetar på Umeå Performance Center med Postpartum träning och just att vi testar och känner magmuskeldelningen brukar vara en av de saker kvinnor uppskattar mest. Och med rätt övningar kan man komma långt!
14.13
Diastas på "fyra fingrars bredd" så barnmorskan vid efterkontrollen 9 veckor postpartum. Kände inga besvär då och tänkte att det ordnar sig med bäckenbottenträning och inte magmuskelträning.

Nu vid dryga fem månader postpartum känner jag tyvärr besvären... Ont ont ont i ryggen, svårt med hållningen (tung bebis) och en ständig känsla av att magen och ländryggen inte "är med". Drar mig för enkla uppgifter som att ta ur tvättmaskinen eller dammsuga. Att komma igång med löpträning kan jag glömma.

Har även ett fysiskt krävande yrke jag ska tillbaka till. Så är rädd att operation kan bli en nödvändighet för mig. Hoppas det beviljas o m det behövs. Välkomnar riktlinjer som hjälper oss alla, oavsett fysiskt yrke eller ej. För alla måste vi kunna orka tömma tvättmaskinen och dammsuga. Och kunna löpträna om vi nu vill det...faktiskt!
14.14
Har förutom min förlossningsskada i muttan även diastas på uppmätad med hand och måttband 5 cm. Ingen läkare jag varit hos i skellefteå har ens velat mäta utan senaste mannen jag var hos senast skrattade mig princip i ögonen och sa att man inte känner av sin diastas så den kommer jag inte få opererad........ Samma läkare som hela tiden sagt att allt ser fint ut med min förlossningsskada i muttan också. Nu har jag ju fått bekräftat att det inte alls var fint så nästa steg blir att få diastasen bekräftad!!
14.41
Fint att ni tar upp detta. Vi är ett team postpartum specialister i Sthlm, som dagligen träffar kvinnor som lider av besvär kopplade till sin magmuskeldelning. Det krävs korrekta råd och rätt sorts behandling för att hjäpa dessa kvinnor med åtetträning av core och magmuskel funktion. Tyvärr saknas denna kunskap rent allmänt inom vården och förhoppningsvis blir det nu en bättring, då fler och fler belyser detta problem.
17.51
Nej tyvärr.
21.04
Hur kan man säga att magmusklerna "vanligen" går tillbaka om det endast händer för 60%? Det måste satsas mer på forskning och vård av gravida och förlösta. Idag kan en enkelt välja att inte skaffa barn, jag tror det kommer bli vanligare om inte kvinnors hälsa tas på större allvar.
21.04
Just blivit opererad. Tog 5 år för att få rätt diagnos eftersom alla läkare som klämde inte kände något och alla frågade om jag hade fött med kejsarsnitt eller fått tvillingar. Eftersom jag sa nej kunde det inte vara diastas. Var på massa olika ställen, även på privata klinker. Kom rätt till sist rätt men inte ens ”specialisten” upptäckte min muskeldelning på 5 cm enbart genom att känna på magen eftersom de inte ville röntga mig... fått olika felaktiga diagnoser bland annat ibs. Till slut tror man nästan att man inbillar sig. Stå på er!
09.23
Är så oerhört tacksam.. För att jag redan innan graviditeten var vältränad.. Och kom snabbt tillbaka..
Tänkte Mkt på det.. Undrade om det kommer att bli en kass mage.. Nä sa barnmorskan.. Du är så vältränad..
Alltför många kvinnor drabbas..
Jag är glad för att jag alltid tränat.. Innan/under och efter förlossningen..
09.23
Jag har ingen jättesvårt delning av mina magmuskler. Men har besvär i rygg och mage fortfarande efter 5 år. Jag välkomnar utredningen. Efter ungen ploppat ut så står man rätt ensam och all uppmärksamhet, både egen och BVC riktas på barnet. Skulle vart bra att gå till en sjukgymnast som peppar en och ger träningstips för att komma tillbaks efter förlossningen. Och dessutom kan skicka dom som får verkliga problem till kvinnokliniken. Småbarnstiden är ju väldigt hektiskt och det är viktigt att båda föräldrar kan få må bra!
10.07
Hej, jag var alltid ’plattmagad’, men fick ganska kraftig diastas efter 2 graviditeter. Har mått ganska dåligt psykiskt av att inte ’känna igen’ min mage, men upplever att vården inte tar det på allvar.
Har dock fått suverän hjälp på Hela kvinnans klinik i Stockholm.
14.07
Då stänger vi chatten för den här gången. Tack till er alla som skrivit och delat med er av era tankar och erfarenheter.