SVT rapporterade · Köttkonsumtion

13.58
Jag tycker att det är synd att Slottner drar alla äldre över en kam, många av oss vill vara med bidra till hållbar utveckling och har inget emot ny mat. Kanske är det svårare för en del män i Erik Slottners ålder och samhällsklass att ändra vanor? MVH Vera
14.12
Jag har minskat min köttkonsumtion rejält men avstår inte helt. Jag lagar själv mest vegetariskt men äter kött om jag är hos någon där det serveras kött. På restaurang blir det oftast vegetariskt numera.

Jag har däremot lite svårt att tänka mig att avstå helt från mejeriprodukter, t.ex. ost, filmjölk mm till frukost.

Förstår inte varför äldre skulle vara befriade från sitt ansvar vad gäller klimat och miljö. Det är vi (jag blir 65 nästa år) som till stor del ställt till det för kommande generationer...
14.35
Jag håller helt med Slottner i denna fråga.
Själv är jag 60 men bryr mig inte alls om frågan
för egen del utan äter som vanligt. Jag är ej "frälst"
i denna nya religion.
14.35
Sveriges påverkan/utsläpp är drygt 0,1% av världens utsläpp, så det är direkt tramsigt/oansvarigt att riskera äldres näringsintag för ren symbolpolitik.
14.44
Grattis Urban. Du är en del av problemet!
14.44
Nej har inte dragit ner på köttet för klimatet. Äter man svenskt kött så bidrar man till en hållbar utveckling om man är oroad över klimatet. Tycker att denna klimatdebatt har spårat ur totalt. Världen kommer inte att gå under. Innan människan började med sina utsläpp, vad styrde klimatförändringarna då?
14.46
Svenskt ekologiskt kött äter jag, men inte varje dag och inget annat kött.
15.14
Nej tack, tycker inte att folk ska bli påtvingade denna agenda.
15.14
Överförmynderi! Som i vanlig ordning drabbar de små och de svaga i samhället!
15.15
Jag äter mindre kött, fast vet inte om det nödvändigtvis är för just klimatets skull. Men bara det faktum att tankesättet blir allt mer etablerat bland befolkningen innebär ju att konsumtionen minskar. Sedan är det ofta också nyttigare med vegetariskt...
15.15
Ja, jag bestämde mig runt millennieskiftet att jag skulle äta minst tre vegetariska luncher just för att det inte var (är) hållbart att äta som vi gör. Det gick så bra att b jag ganska snart minskade ännu mer på köttet då jag klädde en positiv effekt för min egen hälsa. En effekt som inte hade räknat med, i alla fall inte att det skulle komma så tydligt och fort. Numera har jag även tagit bort fisk och mjölkprodukter och mår prima. Har aldrig varit om att någon läkare har tyckt att jag äter för mycket grönt. Tvärt om, mina värden är super.
15.15
Brukarna måste alltid bestämma villkeen mat man vill ha. Kommunen skall alltid lyda order det är brukarna som betalar.
15.15
16 kg per år blir ändå till två 150 gr biffar i veckan. Det kan väl räcka. Har själv ändrat matvanor lite från kött till mera bönor etc.
15.15
Precis som i SVTs inslag där de pratar med en klimatforskare handlar det om att äta rätt sorts kött för att främja öppna landskap och biologisk mångfald. Därför blir det helt missvisande när man säger att man ska bara drar ner på köttkonsumtionen rakt av.
15.15
Nej det är inte rätt att sluta servera kött. Kött är både gott och näringsrikt. Något som är mycket viktigt för oss äldre för att få i sig näring när aptiten inte alltid finns på grund av medicinerna.
Alla de som vill göra något åt klimatet borde istället fokusera på grundproblemet med överbefolkningen. Med en balans mellan jordens resurser och dess befolkning kan alla äta så mycket kött de bara orkar. Problemet nu är att det är för många människor för att resurserna ska räcka till och klimatet kunna vara i balans.
15.16
Jag äter vegetariskt, men det är ju upp till var och en vad man väljer. För mig var det naturligt att helt skippa kött, och jag har aldrig ångrat mig. Mycket godare, tycker jag. En vanesak. Men som sagt: var och en bestämmer själv...
15.16
Förstår inte varför man säger att vi ska sluta äta "kött". Alla djur är väl inte mijlöbovar. Om man ska tolka det politikernas säger så ska vi sluta äta allt "kött", alltså både biffko-, mjölkko-, gris-, fågel-, viltkött o.s.v.
15.48
" Detta är ett led för att bli mer klimatsmart till 2030."

Är det inte bättre att satsa på att få fram smarta politiker istället.
15.48
Politiker skall inte lägga sig i vad folk vill äta...deras uppgift är att tillgodose de äldres önskan om man vill äta
15.48
Fråga barnen vad de vill äta istället för att ha en massa åsikter! Sluta att spara på skoäten som många kommuner gör direkt de har sparkrav!
15.48
En undran... Hur miljövänlig är all denna vegetariska mat? Varifrån kommer bönorna , tofun och majsnuggets ... Tror svensk husmanskost är bäst för miljön.
15.48
Fullstandig hysteri
15.48
Finns utmärkta vegetariska alternativ och det går utmärkt att minska på portionsstorlekarna av kött. Så länge man tar hänsyn till konsistensanpassning för äldre ser jag inga problem. När de växte upp på 20-40-talet fanns det knappast kött på bordet till varje måltid. Det är något som vi som växt upp i efterkrigstider blivit bortskämda med. En livsstil som tyvärr inte är hållbar med en växande befolkning.
15.49
Det finns inget annat alternativ. Vi kan inte fortsätta som förut och samtidigt förvänta oss förändring. Om vi ska klara av att rädda ekosystemet och mänskligheten så måste vi alla bidra.
15.49
Enligt ett inslag i TV behöver våra äldre protein i högre grad. Tag inte bort det från deras tallrikar.
15.49
Eftersom det med klimatpåverkan är sk fejk news som är något som globalisterna hittat på så fortsätt och ät kött, myndigheterna ska sluta upp med sin förmyndarmentalitet.
15.50
Låt folk välja själva
15.54
Intressant att de som bidragit mest till den globala klimatkrisen på något sätt skulle få komma undan allt ansvar. Helt rätt.
15.54
Varför ska man minska på köttet?
Äter med gott samvete lika mycket kött som förut.
Det kostar troligen lika mycket CO2 att importera grönsaker från hela världen under vintern.
15.57
Det är bra. Kött innehåller alldeles för mycket kolesterol, sedan finns risken för parasitsjukdomar såsom salmonella.
17.13
Skolmaten är redan dålig och utan näring. Min son har fått anemi sedan vi flyttade tillbaka till Sverige från utomlands. Med detta beslut blir det bara värre.
17.13
Larvigt ät kött
17.13
Så länge maten är aptitlig och uppfyller näringskrav för åldersgrupperna (utöver ev diet pga underliggande sjukdom) så borde det vara ok. Att äldre bör välja bort mjölken borde vara självklart då det markant ökar risk för benbrott.
Minns f.ö. att man i skolan på 90talet hade begränsning på antalet fiskpinnar/biffar/pannkakor för elever beroende på årskurs. Inte många var överviktiga då...
17.13
Debatten om vad vi bör och inte bör äta, och varför, har fått slagsida. Helt galet. Naturligt kött och inälvsmat innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom c-vitamin. Det har dessutom bättre biotillgänglighet och sammansättning än t ex protein i sojabönor. Det mättade fettet i kött behövs inte minst av hjärnan och nervsystemet. Kombinera det med närodlade grönsaker i säsong så får du ett näringsintag som håller dig frisk utan långväga importerade köttsubstitut. Jag blir mörkrädd när jag tänker på den här utvecklingen mot att alla ska vara veganer för att nå klimatmålen, samtidigt som allt fler tycks behöva uppsöka sjukvården för att deras nervsystem inte orkar fungera längre.
18.58
Kommer bara sluta med sämre både i kvalitet och näringsinnehåll.
Ett sätt att spara pengar helt enkelt. Fräckt!
18.58
Politerker ska inte fatta beslut som påverkar vår personliga integretitet. Vad den enskilde samhällsmedborgaren äter eller inte är inte upp till politekerna att fatta beslut om.
Vakna Sverige!
18.58
De gamla på äldreboendet serverades på papperstallrikar med dryck i plastglas. Detta visades helt utan kommentar Upprörande
19.15
Om alla länder var lika befolkningstäta som Sverige skulle alla kunna äta kött utan dåligt samvete.
Varför är det aldrig politikernas bidrag som minskas? Jag tänker t.ex. på vänsterpartisten som flygpendlade GBG-Stockholm varje vecka.
Det är bara barn och äldre som ska svälta. Nu i miljön namn....Ohyggligt provocerande.
19.15
Förstår inte att kött är så klimat-farligt. Trodde olja, gas, skogsskövling, plast, kemikalier var det tyngsta.
19.22
Bedrövligt !!
Samtidigt ger kommunerna bygglov till fler hamburgerrestauranger.. snart fins det en i varje kvarter.
19.26
Många verkar inte att förstå att växtbaserat är framtiden. Vi människor måste gå vidare i vår utveckling och anpassa oss.
19.40
Kött är inte klimatfarlig. Det är bara en stor myt. Jag ska äta ännu mer kött i framtid.
20.02
Älskar köttgrytor, panerad fläskkotlett, helstekt kotlett i ugn. Livet e gött!
20.02
Låt dom äldre äta kött, kompensera med att servera morotsbiffar i stadshuset istället.

Martin
20.02
Äter bra och svenskt kött som vanligt , tror det bara handlar om extra straffskatt på köttätare.
20.09
Alla måste förstå att vi alla är ansvariga för klimatet. Därför måste all köttkonsumtion bort nu genast. Vi behöver modiga politiker som vågar ta dessa tuffa beslut.

Johanna
20.12
50% vegan
20.58
Dom gamla ska få äta de dom är vana med,den mat dom växte upp med.
De råder Klimathysteri,vi är i en mellan istid och då ökar temperaturen.
20.58
Det finns en utmaning i att producera o levererar, ersättningsprodukrer som smakar i paritet m kött o chark. Ännu så länge finns det inte livsmedel som är istället för kött o chark. Att människor i allmänhet
20.58
Hur vet du att någon är vegan? De berättar det för dig!
20.59
Vem bryr sig? Fokusera på att minska jordens befolkningsantal genom att villkora bistånd samt sätt dit Kina och Indien som skitar ner havet.
Svenskar, ha inte dåligt samvete :)
20.59
Om alla börjar äta bara grönt framöver så krävs det större marker för odling, mer maskiner som skördar, och lastbilar som levererar, för att få snabb tillväxt så behövs det näring till jorden, och grönsaker hinner inte solmogna så näringen i dom kommer minska mer än det som finns idag, många av dagens frukter mognar i lastbilen

Kött är inte miljöskadligt, utan industrialiseringen av den, återgång till mer när fixat kött utan långa trandport dträcko. . Det är det som är skadligt
21.18
Låt äldre människor som har levt med helt andra mat vanor och kanske är mer kött sugna och bor på ålderdomshem få sin kött och det mat dem vill äta!
21.24
Jorden går inte under om Stockholms skolbarn får äta lite mer kött. Faktum är att Sverige endast står för 0,5 procent av de globala CO2 utsläppen. Alltså är köttransonering totalt meningslöst så länge inte Asiens stora länder börjar med sin klimatomställning. Låt barnen själva välja och påtvinga inte en totalt meningslös symbolhandling.