SVT rapporterade · Chatta om mens

18.51
Hej!
Jag undrar om det är vanligt att livmoderns slemhinna kommer ut i stora bitar under mensen, eller är det missfall?
Fick nämligen ut en ”köttliknande” bit på ca 2-3 cm för några dagar sedan och har inte haft en så stor bit innan som kommit ut.
Om man blöder mycket så att blodet levrar sig kan det ibland se ut som köttliknande klumpar. Det kan i och för sig vara ett tidigt missfall., men då borde du haft mera ont än vanlig mensvärk och haft ett längre uppehåll än vanligt sedan senaste mensen. Om mensen kom på någorlunda rätt tid så var det nog inte det.
18.51
Hej!

Om mensen brukar vara regelbunden och det går att utesluta graviditet, när är det dags att söka hjälp om mensen inte kommer vid den tiden som den ska?
Efter sex månaders uppehåll utan mens bör man söka hos en gynekolog för utredning. Det är vanligt med kortare uppehåll och då brukar det rätta till sig av sig själv.
18.52
Varför har jag kommit i tidigt klimakterium ingen mens sedan jag var 39 år?
Jag hoppas att du fått göra en utredning med kromosomanalys, annars bör du söka hos gynekolog för det. Oftast är det dock ingen kromosomrubbning som ligger bakom och då har man ingen förklaring tyvärr. Du bör erbjudas östrogenbehandling som skydd mot hjärtkärlsjukdom och benskörhet.
18.52
Jag är i förklimakteriet och blöder kraftigt under 2 av dagarna. Det är mycket obehagligt och min fråga är om man kan förblöda av en mensblödning?
Nej, det är ingen fara för livet, men om man blöder kraftigt varje gång så blir det med tiden en järnbrist som man kan må dåligt av.
18.54
Hej!
Många vet tyvärr inte vad endometrios är, skulle du kort kunna förklara vad sjukdomen är för allmänheten?
@Seda - Hej! Marie gör det i programmet, kolla i länkarna här ovanför!
18.54
Vart ska man vända sig för att få hjälp med sina mens problem (HC/mödravård) och vad ska man säga när man tar kontakt?
Lite beroende på vilket problemet är och i vilken ålder man är. För riklig mens och "vanlig" mensvärk kan man söka på HC i första hand. Ev. blir det remiss till gynekolog. Svår mensvärk eller PMDS bör bedömas av gynekolog.
18.54
Jag äter kombinerat p-piller och har gjort i ca5 år varför vill min barnmorska att jag ska byta till ett o kombinerat p-piller för att jag har haft 1 migrän med aura?
Vid migrän med aura ökar risken för blodpropp i hjärnan ganska kraftigt om man tar kombinerade p-piller. Din barnmorska gjorde rätt som rekommenderade ett piller med enbart gulkroppshormon, som inte medför samma risk.
18.56
Har en dotter som är 23 fyllda o bara får värre o värre PMS. Dvs får väldigt låg energi veckan
innan mens o allmän oro o dålig sömn.
Har på gynekologs inrådan provat olika P-
piller, minipiller med olika sammansättningar.
Inget hjälper.
Hon motionerar o äter bra o har kul för övrigt,
vad kan hon göra? Finns någon annan hjälp?
Förstahandsbehandling är SSRI (antidepressivt läkemedel) som man tar enbart dagarna före mens. De brukar hjälpa snabbt mot PMS-besvär. Hon bör söka hos gynekolog eller allmänläkare. Bra om hon fört symtomdagbok  i två månader innan så att man kan säkerställa diagnosen.
18.57
Vad innebär endometrios?
@Sara - Hej! Marie svarar på flera frågor om endometrios i programmet. Kolla i blålänkarna här ovanför!
18.57
Vad ger man för utbildning till ungdomar gällande mens och dess skydd, tamponger, bindor och menskopp.
Tyvärr vet jag inte vilken information man ger i skolan men sannolikt varierar det. Skolsköterskan borde kunna ge råd individuellt. Ungdomsmottagningar brukar ge utbildning ibland.
18.57
Hej! Jag har och haft en mängd cystor på äggstockarna, men min största 7x7cm sprack för några år sedan. Nu får jag fruktansvärd värk under mensen på äggstocken där cystzilla satt, vad beror detta på?
Jag vet inte säkert - kan bara spekulera. Ibland bildas det sammanväxningar (tunna stråk) inne i buken om man haft en cysta som spruckit. Sådant kan påverka menssmärtan. Om smärtan är mycket kraftig och påverkar ditt dagliga liv bör du söka hos gynekolog.
18.58
Ingen mens är det klimakteriet
Om du är i åldern för klimakteriet (sista mens vid 45-55 år) så är det så. Annars, om mensen uteblivit i sex månader eller mer bör du söka hos en gynekolog som då gör en hormonell utredning. Genom den kan man ta reda på om du är i ett för tidigt klimakterium eller om det finns någon annan orsak.
18.58
Hej Jag är 48 år och sedan drygt 3 år tillbaka har jag börjat få bölder/finnar strax före menstruation i ljumskar,lår och i närheten av underlivet.
Är det här ett tecken på att man är på väg in i klimakteriet eller vad kan det bero på?
19.03
Det är väl säkert att man är inte gravid om man har fått normalt mens?
Nej, inte hundraprocentigt säkert. Om du misstänker graviditet bör du ta ett graviditetstest.
19.03
Vart ska man vända sig för att få seriös hjälp? Jag får intrycket att man inte ta mig seriös när jag säger att jag har svåra PMS syndrom.
Kunskap om PMS varierar tyvärr, även bland gynekologer. Min erfarenhet är att de gynekologer som jobbar i öppenvård (mottagning) brukar ha bättre kunskap om PMS. Allmänläkare kan ibland ge god hjälp. Fråga dej fram om vilken läkare som är mest kunnig på detta område när du ringer och bokar tid.
19.05
Hur många år har man normalt mens?
Under ca 40 år med avdrag för graviditeter och amningsperioder.
19.06
Varför får man ont vid samlag om man har endometrios?
Endometrioshärdarna som bildas på bukhinnan kring livmoder och äggstockar är ömma p.g.a. inflammationen. Därför gör det ont vid samlag om mannens penis stöter emot. 
19.06
Hej, kan det finnas en evolutionär orsak till just pms tiden innan mens? Alltså att vi på stenåldern behövde pms-en för att tex klara av att lyfta tungt etc?
Intressant fråga som många, inklusive mej själv, funderat på. Vissa kvinnor är mera energiska före mens, men de upplever nog detta som mera positivt och söker då inte för PMS.
19.06
Blöder man mer/starkare om man äter mer kryddstarkt mat under mensen?
Det finns ingen forskning som tyder på det. Sannolikt inte.
19.07
Hej! Min 18 åriga dotter har valt bort mensen av den anledningen att hon har mycket rikliga blödningar som gör att hon mår psykiskt dåligt under perioderna. Hon äter p-piller och tänker sterilisera sig så snart hon får. Alltså vill hon inte ha barn i framtiden. Behöver hon ha mens eller är det ok att göra som hon gör? //Hälsningar, Anna
Det finns, vad man vet idag, inga medicinska risker med att inte ha mens, jämfört med att låta det blöda, om man använder p-piller.
19.10
Jag har fråga jnär jag ska har mens innan nästan som frossa ont i halsen snuva kan vara mens om man blir sjuk
Vissa kvinnor kan få "förkylningssymtom" före mens men det är inte särskilt väl studerat. Eventuellt kan det vara lättare att bli förkyld när man befinner sig före mens eftersom immunförsvaret påverkas av menscykeln. 
19.12
Hej! Jag har jätte ont runt äggstockarna så fort mensen startar till 2-3 dagar in i mensen. Är detta normal? Vad kan det vara? Vad kan jag göra mot smärtan?
Om smärtan är så stark att du inte kan leva som vanligt bör du söka hos gynekolog. Annars kan du börja med att prova vanliga smärtstillande tabletter (be om råd på apoteket), p-piller eller hormonspiral.
19.12
Haft mycket svår pms under många år. Av en slump läste jag en äldre upplaga av JanOtto Ottosons psykiatribok. Där stod om Pms att man skulle inta pyrdoxin /B6 ca 5 dgr före mens och hålla på under menstiden. Ca 4 -6 tabl per dag Äntligen blev hjälpt!
Så bra att du blev hjälpt. Tyvärr visar de studier man gjort på behandling med B6 ingen effekt jämfört med placebo (sockerpiller) varför man inte kan rekommendera B6 till alla med PMS.
19.12
Hoppas mitt ex ser programmet. Han ansåg att pms bara är en mental inställning. Jag blev "vansinnig"
tråkigt att höra att du inte möttes av förståelse från ditt ex.
 
19.14
Kan man förkorta mensen? Dvs blöda färre dagar?
Enda sättet är att använda hormoner. Om mensen startar med småblödningar kan man ta gulkroppshormon i 10 dagar före mens så slipper man ha mens så många dagar. P-piller eller hormonspiral brukar också minska antalet dagar.
19.17
Vill rekommendera hormonspriral och slippa mensen helt. Går att ta ut och bli med barn.
Tack för ditt tips!
 
19.18
Jag hade migrän som jag inte kunde koppla till mens. När jag sedan op bort livmoder och äggledare försvann migränen totalt.
Så bra att höra att migränen försvunnit!
19.20
Min barnmorska säger blank nej till p-piller när jag fyllt 40 år. Måste man ha någon form av pms eller andra symtom för att få det utskrivet? Jag har aldrig haft specifika problem kring mens men p-piller fungerar smidigt.
Enligt de riktlinjer vi har idag kan man använda p-piller fram till klimakteriet, om man är frisk vad gäller hjärta och blodtryck och inte röker.
19.20
När jag drygt 30 år i början av 80-talet, hade jag svår endometrios. Fick först pröva hormoner, men mådde urdålig av dem. 1987 opererades livmodern bort och det var rena himmelriket. Är tacksam för att läkarna på lasarettet gjorde detta för mej.
Så underbart att höra att du mår bättre efter operationen!
19.21
Hej! Jag kan inte kissa när jag har tampong, är det vanligt?
Nej, det är inte vanligt. Möjligen trycker tampongen mot urinröret (som sitter i slidans framvägg). Kanske du kan prova att ändra läge på tampongen eller ta en mindre storlek.
19.21
Varför blir brösten större när man hamnar i klimakteriet?
Det är inte något typiskt symtom på klimakteriet. Ibland blir brösten större och mera spända av klimakteriebehandlingen som innehåller östrogen. Vanligtvis går kvinnor upp lite i vikt efter klimakteriet vilket kan påverka bröstens storlek.
19.21
Jag lider av menstruell migrän. Inga mediciner som hjälper. Jag har fått tippset att ta magnenisium tabletter. Hjälper det?
Jag vet tyvärr inte. Du bör rådfråga en allmänläkare eller neurolog om detta.
19.22
Kan man bada med mens? Är det farligt?
Ja, det är inte farligt att bada när man har mens. 
19.22
Jag har en dotter på 13 men riktig mensvärk, jag undrar när man kan få p-piller vilket jag vet hjälper.
Det finns ingen nedre åldersgräns för att få p-piller p.g.a. mensvärk. Kontakta ungdomsmottagningen.
19.24
Det kommer väldigt många frågor just nu och vi kan inte publicera alla på en gång, då översvämmas chatten.
19.27
Jag är en kvinna på 38 år, som sista året haft lite mens, blöder bara 1-2 dagar. Jag har 21 dagars cykel och den är den samma. Varför har jag sådan liten blödning? Är det något jag ska söka för?

Mvh
Det är inte tecken på någon sjukdom. Blödningsmängden kan ändras med åldern men så länge du har regelbunden mens är du inte i klimakteriet. 
19.28
Hej 51 år och fick mens nu och det är 8 månaden sedan förra mens. Har de senaste 2-3 åren gått upp kraftigt i vikt ca 15-20 kg, har rls sedan många år och har haft jättedåliga ferritinvärden (16 som sämst) kan dessa värden påverka så att jag inte blöder och tror att det är klimakteriet? Skall jag acceptera övervikt? mvh Joanna
Det är ganska vanligt med flera månaders uppehåll i samband med klimakteriet. Om du får väldigt rikliga och långdragna blödningar bör du söka hos en gynekolog. Övervikten kan bidra till blödningsproblem.
19.29
Hej Så glad jag blir att ni tar upp dessa frågor: hela mitt reproduktiva liv har varit ett h-ete. Startade men vid 12 års ålder redan vid 14 hade jag vad jag nu vet var endometrios. och så fortsatte det. Förutom fruktansvärda smärtor vid ägglossning pga blodcystor (de fotograferades på sjukhuset) kom den förfärliga ilskan och känslosvallningarna som faktiskt gjorde mig till en fara för mina barn! Sedan nattsvettningar då jag fick ligga på dubbla frottéhanddukar. Sedan en 10 dagars mens på detta. Detta orsakade 4 missfall, en 20 veckors dödfödsel och ett ektopiskt havandeskap efter vilket jag slutligen fick mina 2 barn. Det som räddade mig var var P-pillret. Och efter fruktbar ålder hormonbehandling. Nu är jag 67 och menopausen för 10 år sedan var en Befrielse.
skönt att detta kommer upp för diskussion
vänliga hälsningar Kirsten
@GretheKirstenJensen - Tack för att du delar med dig!
19.29
Hej!
Jag fick diagnosen kronisk migrän efter klimakteriet. Specialist läkaren informerade om att ungefär 50% blir fria från migrän efter klimakteriet 25% blir bättre men för 25% blir det värre tyvärr .
Ja, det kan nog stämma. De som haft migrän vid mens blir i regel bättre men migrän kan ha många orsaker.
19.31
Varför säger alla att det är så farligt med östrogen? Kan man beh. Bara en kort Tid?
Om du menar östrogenbehandling mot klimakteriebesvär så har kunskapsläget ändrat sig. Det finns idag vetenskapliga belägg för att fördelarna överväger riskerna vid behandling som startar före 60 års ålder. Sök upp en gynekolog för mera information.
19.32
Hej! Hon som ringde först om att järnet var lågt. Jag har haft det så fick järnsprutor mitt HB blev bra men järnet var lågt. Min diagnos blev celiaki. Nu med rätt mat utan mjöl mår jag bra.
@Anita - Tack för att du delar med dig! Jag ska se till att din hälsning kommer fram.
 
19.35
De pratade om att klimakteriet skulle vara befriande, håller inte med! riktigt jobbigt med svettningar, brännande fotsulor, kryp i ben, sovproblem mm de går i perioder upp o ned.
@IngridEngebratt - Det kan nog vara det för en del kvinnor som lider av stora smärtor, humörsvängningar och andra problem i samband med mens. Men självklart är inte upplevelsen samma för alla.
19.35
Finns det någon alternativ naturmedicin mot östrogenbrist
Det finns en del preparat med östrogenlikande innehåll från växtriket inom hälsokosthandeln. De kan fungera mot svettningar och värmevallningar i klimakteriet men tyvärr vet vi inte hur säkra dessa preparat är. Det finns inga bra studier.
19.40
Marie skriver så fort hon kan men vi kommer tyvärr inte att hinna svara på alla frågor. Kolla gärna i flödet om en fråga som liknar din fått svar!
19.43
Hej jag blir väldigt undrande över er inställning till bioidentiskt progesteron - helt annan uppbyggnad än gulkropp. Men jag har förtjockad slemhinna sen juni- 7.-8 mm är kanske inte sp mkt o senaste gyn tyckte var ok o att den troligen kommer själv. Men det har varit mkt stress i mitt liv de senaste halvåret. Är säker att det beror på det...Vad tror ni jag ska göra? Ta gulkropp en gång KAN hjälpa men inte säkert om stress sa gynekologen senast
@Petra - Det handlar om att det inte finns forskning som styrker att preparatet fungerar. Svensk sjukvård måste bygga på beprövad erfarenhet.
19.45
Hej! Jag har en dotter på 14 år som fick sin första mens i somras. Hon hade två blödningar men sedan dess har mensen inte återkommit. Hon har inte varit sexuellt aktiv så graviditet är uteslutet. Kan det vara flera månader emellan varje mens de första gångerna man har mens?
@Helena - Ja, det är inte ovanligt
19.45
Jag blev hjälpt med akupunktur mot min migrän som jag alltid fick ett par dagar före mens. En mycket duktig sjukgymnas gav mig tio elva behandlingar. Sen va min migrän borta 👌🏼
@MonaJacobsson - Härligt att höra att du fått hjälp :-)
19.45
Hur påverkas endometriossmärtan vid en graviditet?
Oftast minskar smärtan under graviditetens gång.
19.47
När jag var ung och hade mycket mens så drack jag ca.0.75 dl apelsinjuice. Det fungerade väldigt bra. Kunde gå och dansa folkdans fast jag hade mens...
@Stinaösterberg - Vad bra att du hittade ett sätt att klara av mensen! Och apelsinjuice är ju både gott och nyttigt.
19.49
Hej!
Jag är 55 år nu och har haft värk i hela kroppen sedan jag gick in i klimakteriet för 3 år sedan.
Finns det något samband med mindre östrigennivåer och värk ?
19.50
Är 55 år. Har fortfarande regelbundna blödningar. Rikliga. Med klumpar. Blöder i ca 8-10 dagar. Svårt att jobba. Blöder igenom allt. Har fått humörsvängningar i samband med mensen. Mår dåligt. Kan jag få östrogen? Kan det hjälpa mig? Vore tacksam för svar.
@Eva - Prata med din gynekolog så kan ni hitta en behandling som blir bra för dig.
19.55
Hej! Jag är 60 år och har en hormonspiral. Den har suttit 7-8 år, bör jag ta bort den och riskerar jag att få mens igen i så fall?
Du riskerar nog inte att få mens igen. Spiralen bör tas ut.
19.55
Jag har 5 miomer. Den största har växt från 6 cm till 8 cm på några månader. Ska man operera bort dem?
Bara om du har besvär, t.ex. smärtor, riklig mens osv.
19.55
Hudsjukdom blir försämrad i samband med mens? Röd inflammation, vad beror det på?
Svårt att säga. Kontakta en hudläkare för råd. Ev. kan p-piller hjälpa.
19.57
Nu stänger chatten! Tack för alla kloka frågor, tyvärr hann vi inte svara på alla. Lider du av besvär ska du inte vara rädd att söka hjälp hos gynekolog eller på vårdcentral. Tack för ikväll!