SVT rapporterade · Mobilförbud i klassrummet

Arafat Maweed på Stenhammarskolan i Flen menar att den som inte har mobilen i fickan lär sig mer.
 
08.03
Självklart inga mobiler i klassrummet. Något är fel när man över huvud taget ifrågasätter ett sådant beslut.
Hej!
Jag tror att du delar den åsikten med många andra, såväl inom som utanför skolans värld. Det jag märkt när jag pratat med lärare och elever är dock att det inte är helt lätt att upprätthålla ett förbud. Om en elev vill ta med sig mobilen till en lektion verkar det inte omöjligt att göra så, trots att skolan har infört mobilförbud i klassrummet
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter.
08.07
En självklarhet med förbud
08.07
Bor inte i Sverige längre så jag hade inte koll. Men i mitt stilla sinne utgick jag från självklarheten att ingen hade telefon med sig in i klassrummet! Sitter man som vuxen och kollar på telefonen i mötesrummet när någon annan har ordet? Nej! Jag vill också tillägga att mjäkigheten har gått för långt i Sverige. Alldeles för mycket individuella anpassningar och mjuka värden har smugit sig in i skolvärlden. Ordning och reda. Sitt ner och håll käften. Räck upp handen när du vill säga någonting och 2 timmars läxa var dag, så att de lär sig studera på egen hand. Samt att alla grupparbeten skall dras ner till ett minimum. Det blir bara dötid och de lata åker snålskjuts och lär sig ingenting!
08.07
Själv klart med mobilförbud. Då slipper elever och lärare att störas av det. Dessutom ökar koncentrationen på lektionerna.
Skärmtid är överlag dåligt och behöver minska ordentligt.
Det är bara mesiga och konflikträdda vuxna som inte vågar ta ett förbud. Många barn vill ha mobilförbud!
Det tror jag att du har rätt i, att många barn själva efterfrågar ett mobilförbud. Har pratat med många elever i arbetet med det här reportaget som säger just det.
Redan nu är det många skärmar i skolan, utöver mobiler. Hur ser du på läsplattor, t ex? Vill du att de ska vara förbjudna?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.18
Naturligtvis ska det vara förbud att använda mobil på lektionstid, om man är tvungen att ha den i fickan, finns det ju " tyst läge".
08.19
Det är en självklarhet! Internationella Engelska skolan är ett bra exempel på hur det fungerar alldeles utmärkt. Där det inte inte tillåtet med mobiler vare sig på lektioner eller raster. Det gör att eleverna fokuserar mer på lektionerna och umgås med varandra på rasterna.
08.19
Bra. Nödvändigt. Hur ska koncentration infinna sig när det darrar i mobilen två gånger per minut? På barnens skola behövde mobilerna bäras till annat rum, annars darrade det konstant från alla notiser till 24 telefoner...
Hej!
Intressant. Var det en skola som hade infört mobilförbud?
Hur ser du på föräldrarnas ansvar i den här frågan? Det är ofta föräldrar som betalat för mobiltelefonerna och låter barnen ta med dem till skolorna.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.39
Mobilförbud JA! Samhället betalar UTBILDNING, föräldrar och barn ska vara tacksamma för gratis skola, lägga undan telefonerna och ta emot all kunskap som ges av lärarna
08.40
Tråkig nödvändighet då både nationella resurser och direktiv saknas för hur/vilka teknologi/-er ska implementeras i klassrummet utan att missgynna ordinarie ramtid.
08.47
Bort med mobilerna i skolan. Det fungerade innan mobilerna fanns och då hade vi inte de här problemen. Det måste finnas gränser!
08.47
Det ska vara tyst i klassrummet och det enda barnen ska koncentrera sig på är läraren och inget annat. Inför förbudet direkt.
Hej och tack för att du delar med dig av din åsikt!
Hur skulle du vilja att ett mobilförbud såg ut?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.49
Stina Carlsson på Stenhammarskolan i Flen tycker att mobilen kan störa koncentrationen.
08.54
Självklart skall det vara förbjudet att ha mobiltelefon i klassrummen mobilen bör lämnas vid skolstart och fås tillbaks när skoldagen är slut.
08.54
Lämna mobilen hemma ! Koncentrationen för inlärandet är prio ett !
Hej och tack för ditt inlägg!
Väldigt många elever har mobiltelefoner i dag och har dem gärna med sig till skolan. Vems ansvar är det att de lämnar mobilerna hemma? Skolan, eleven själv eller föräldrarna?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.54
Självklart. Dessa leksaker har inte i skolan att göra. Ett störningsmoment på arbetstid. Inte hade man med sina leksaker, tågbanor, dockor, bilar m.m. till skolan?
08.57
”det inte är helt lätt att upprätthålla ett förbud”, skriver du Albin. Det kan jag mycke väl tänka mig. För den svenska skolan har blivit så flat och där det finns en oerhörd rädsla över att kränka en elev med en tillsägelse. Skolan och lärarna måste bli betydligt mer tydliga vad som gäller och visa att det är varken eleverna eller dess föräldrar som bestämmer i klassrummen.
Hej och tack för din synpunkt!
Det jag har förstått, och som säkert inte är en nyhet för den som går i skolan, eller som jobbar i skolans värld, är att om eleven har en mobil i fickan eller väskan så är det svårt för läraren att göra något åt saken. Det är ju inte så att eleverna visiteras på väg in i klassrummet.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.59
Elma Velic på Europaskolan Rogge säger att det är svårt att vänja sig vid ett mobilförbud i skolan.
09.02
Varför ses Mobiltelefoner som ett störande moment istället för ett verktyg?

Det känns som problemet är att disciplinen i klassrummen är för låg.
Eleverna ska självklart lyssna på läraren och inte störa andra, men det gäller ju alltid, inte bara när det kommer till mobiltelefoner.

Dagens mobiltelefoner är väldigt kraftfulla verktyg, de har högre beräkningsförmåga än datorerna man använde för att skicka folk till månen, så varför skulle man inte använda dem? Varför ska man tvingas till att köpa en grafräknare när man lika gärna kan använda en app i mobilen som är mer pedagogisk och har bättre beräkningsförmåga?
Att ha möjlighet att snabbt kolla upp information i mobilen kan spara mycket tid.

Hela situationen känns absurd, som om detta bara kommer upp för att lärarna inte kan kontrollera sina klassrum.

Det kanske skulle börjas med att titta på varför det är så stökigt.
Elever som inte är engagerade? För få lärare per klass?
Dåligt utformade lokaler?
Dåligt betalt för att vara lärare så att många slutar efter ett par år?

Var tog respekten för lärarna vägen?
09.11
Mobilen kan få vara med men ska vara på tyst och ljudlöst. Den ska heller inte användas, och inte heller vittjas. Om den behövs i undervisningen så ska en mobil eller en platta delas ut av skolan, på samma sätt som datorer och grafräknare alltid hanterats. Den ska också vara begränsad av skolan, så att material som är olämpligt för barn i den resp. ålder är otillgängligt. Barn (och vuxna, speciellt äldre) behöver lära sig källkritik innan Internet kan användas som tillförlitlig informationskälla.
09.16
Så naiva inlägg👎 Jag orkar bara inte.
@Ingvar - Hej och tack för din åsikt. Vilka inlägg är det du tycker är naiva?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
09.17
Självklart med förbud. Datorer o tablets räcker, mobiler behövs ej då. De är enbart störningsmoment. Eleverna är beroende av dem
09.17
Privata mobiler ska förbjudas i klassrummet och på skolan. Däremot om man behöver mobilen som ett verktyg/hjälpmedel så ska
de fungera som hjälpmedel enligt skriftligt avtal.
09.17
Mobilförbud är säkert bra men osäker på om det i sig skapar lugn och ro i klassrummet. En del elever är hjälpta av musik i lurarna för ökad koncentration under eget arbete vilket gör att det som vanligt är de ’svaga’ eleverna med vilja att lyckas som får sämre förutsättningar (om man inför mobilförbud men ändå inte lyckas stävja stöket).
09.18
Väldigt bra med mobilförbud i klassrummet, då kan elverna koncentrera sig på skolarbetet 👍
09.18
Jag arbetar som lärare och idag är mobiltelefonen ett stort störningsmoment. Inte på det sätt att den stör andra elever utan den stör elevernas arbetsminne eftersom dom konstant avbryts i processen att arbeta för att kolla på sociala medier och liknande. Detta konstanta avbrott kan enligt undersökningar skada ditt arbetsminne och du får svårare att koncentrera dig under längre perioder.

Detta är farligt i ett samhälle där färre människor lär sig slappna av och i ett samhälle där läsning av böcker, som man vet stimulerar arbetsminnet och hjärnan, knappt görs hos större delen av befolkningen.
09.18
Det är väl en självklarhet att det skall vara telefonförbud i klassrummet, likaväl på jobbet skall den privata mobilen inte användas. Förvånande att frågan ens ställs. Det är ju så dumt och mesigt i Sverige så man tror att klockorna stannat.
09.19
Forskning visar att mobiler stör koncentrationen; hjärnan måste flytta fokus. Det gäller även när man stängda telefoner som lockar i fickan. Svensk skola och elever lider av bristande kunskapsnivåer. Ett generellt förbjud borde vara självklart.
Hej och tack för att du delar med dig av din åsikt!
Hur skulle du vilja att ett sådant förbud såg ut och hur ska det efterlevas? Är det elevernas, skolans eller föräldrarnas ansvar att ett klassrum är fritt från mobiler?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
09.20
 Enligt Valdemar Fredberg är det en del elever som har mobilen i fickan under lektionstid trots att skolan har en mobilpolicy som säger att telefonen ska lämnas in.
09.22
Människan MÅSTE ha fokus på ett ställe per tillfälle...hur snabb teknik vi än har så kan vi (homo sapiens) inte tillgodogöra sig information dvs vi kan INTE ”multitaska” (hantera många saker samtidigt. Vår hjärna är inte byggd för det.

Nästa fråga man måste ställa sig är om svenska skolan går bra? Har vi bra resultat?

Behöver vi flera distraktioner? Vi klarar inte av vardagens utmaningar nu och än mindre med andra yttre störande produkter vad det än må vara.

Att vi ens diskuterar frågan är helt omoget och vi som vuxna måste styra upp i tramsträsket. Var en god vuxen med att vara en förebild.

Tack!

09.23
Mobilförbud är ju en självklarhet, fötstår inte problemet..
Har lärarna inga rättigheter längre...
09.28
De e bra i dom fall inte mobilen behövs i skolarbetet
09.32
”det svårt för läraren att göra något åt saken”, skriver Albin. Vad är det som är svårt? Om det är mobilförbud så är det.

Läraren har mängder av åtgärder för att göra något åt saken:

1. Läraren kan säga åt eleven att lägga undan mobilen.
2. Läraren kan ta mobilen från eleven.
3. Läraren kan skicka ut eleven från klassrummet.

De flesta ser nog ovanstående åtgärder som rätt självklara att ta till om någon trotsar ett mobilförbud.
@Göran - Hej och tack för ditt inlägg!
Det här är en fråga för lärare att hantera och jag ska inte tala i deras sak. Men det är trots allt så att elever, trots att skolor infört mobilförbud i klassrummen, ibland har med sig mobilen. Och att avbryta en lektion för att en elev, i t ex nionde klass, tar upp sin mobil på ett diskret sätt, kan nog upplevas som något som stör undervisningen för de andra eleverna mer.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
09.33
Är det ens en fråga?
09.35
Jag tycker det kan vara bra med mobilförbud. Själv så har jag en diagnos på koncentrationssvårigheter och ljud som darrande mobiler eller att någon kollar sin mobil är väldigt distraherande. Där emot så borde det vara tillåtet på något sätt då många föräldrar räknar med att kunna nå sina barn på sina mobiler. Kanske tillåta under 1-2 raster om dagen.
09.38
Dåligt
09.40
Det är bra, i skolan ska man läsa och lyssna på läraren- inget annat,det finns telefonsvarare nu för tiden.
09.45
Tilda Hammar vill se ett striktare förbud mot mobiler i klassrummet.
09.48
En självklarhet
09.54
Som förälder ser jag det som fullständigt självklart att mobilförbud råder i klassrummet! Hur ska man kunna lära sig något om ens uppmärksamhet ständigt störs av den pockande mobilen?
Vi måste visa omtanke om våra barn och ungdomar! Vi kan inte förvänta oss att de själva ska kunna bortse från den distraktion mobilen utgör. Jag kan inte heller komma på något som mobilen skulle kunna tillföra under lektionstid, som komplement till alla de surfplattor som redan flödar i skolan.
Jag kan inte ens förstå att denna fråga debatteras. Det kan väl inte finnas någon förälder som tycker att det är bra att deras barn blir störda i sin undervisning?
Det kan väl knappast heller finnas någon lärare som tycker det är bra med mobiler som stör på lektionerna?
Sen att barnen själva kanske tycker det känns "roligt" att ha med mobilen i klassrummet är ju en annan sak, men barn vet ju sällan sitt eget bästa... Men vi är väl ändå vuxna?
Hej och tack för ditt inlägg! Hur tycker du att mobilförbud i skolan ska utformas? Ska eleverna lämna mobilerna hemma helt och hållet eller är det skolans uppgift att hantera frågan när eleverna väl kommer till skolan och har mobiltelefonerna med sig?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
09.57
Håller med Bosse!
09.57
Borde vara förbjudna även på arbetsplatser, tar väldigt mycket tid från det man ska göra.
10.00
Ge lärare och elever arbetsro! Politisk klåfingrighet är det värsta för dem som arbetar på Sveriges största arbetsplats!
10.01
I skolan skall man ha en mobil som skolan tillhandahåller. Utanför skolan har man sin egen.
@KurtKurtson - Tack för din synpunkt!
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
10.08
Självklart ska skolan vara mobilfri. Det tar mer tid än man tror från koncentrationen på skolarbetet. Förstår att eleverna vill ha telefonerna med sig, då dagens samhälle har utvecklats i den riktningen att alla ska veta o vara med och ”up to date” i allt.
Det kan vara svårt att vända om att vänja sig att vara utan ”den lilla grejen”. Men om vi kommer dit, så blir det alla gånger bra.

Men då ska det också vara lätt att komma i kontakt med skolan, så eleverna kan nås om det händer något. Idag kan det vara svårt att få tag på dom ibland.
Tack för din synpunkt!
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
10.19
Att mobiler och läsplattor behövs i undervisningen är rent strunt.

Det svenska skolsystemet är över 150 år gammalt och under 140 av dessa år har det inte ens funnits mobiler. Trots det har vi byggt Sverige till ett av de rikaste länderna i världen som har en industri och tjänstesektor med hög teknisk nivå. Kunskap som kommer från lärarundervisning, böcker och eget tänkande.

Men säger någon, för att lära sig att arbeta med internet behöver man ha mobil i skolan.

Nej, det behövs inte alls. De entreprenörer som drog igång dotcom-eran i slutet av 90-talet hade inga mobiler i skolan när de växte upp på 70 och 80 talet. Ändå lyckades de skapa mängder av internet-företag och tjänster som omsätter miljarder.

För att fortsätta utveckla Sverige och skapa framgångsrika företag/personer finns bara en lösning. Ut med de störande mobilerna ur klassrummet och in med traditionellt lärarledda lektioner med penna och papper.
10.31
Självklart mobilförbud i skolan, det ska gälla för alla och skolan måste våga vara konsekvent här
10.33
I Frankrike infördes förra hösten ett totalt mobilförbud i skolan på nationell nivå. För den som är intresserad av att veta mer om det kan jag rekommendera det här inslaget av Lilla Aktuellt.
10.33
Givetvis ska lektionerna vara mobilfria!! Jag blir tom störd av kollegor på jobbet som sitter och pillar på mobilen på jobbet konstant!!!
10.34
Mobilförbud bör definitivt råda i varenda klassrum så att eleverna fokuserar på rätt saker och maximerar produktiviteten, vilket är själva poängen när man går i skolan. Mobiler kan man istället stundtals använda på fritiden.
10.45
Ella Edmark på Europaskolan Rogge i Strängnäs menar att ett mobilförbud i skolan minskar risken att utsättas för kränkningar.  
10.53
Förbjud istället sociala medier och annat som stör under lektionerna och lär barnen använda mobilen och appar som hjälpmedel i undervisningen.
11.14
Självklarhet - mobiler borde vara förbjudet på hela skolområdet
@Helena - Hej och tack för ditt inlägg! Det här är något som flera skolor berättat om att de infört och kanske något vi får se mer av i framtiden, vem vet?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
11.22
Barn under 12 år ska inte ha mobiltelefoner vare sig i klassrummet eller på rasten. All forskning visar att mobiltelefonerna bryter viktig koncentration och utgör ett socialt störningsmoment. Barn behöver leka, träna social samvaro, lära sig samtala och lösa konflikter samt har rätten till en ostörd inlärningssituation. Hantering av datorer och appar sker utifrån den pedagogik som tillämpas på skolan. Telefonerna driver stress och socialt utanförskap och fysisk passivitet.
11.36
Man undrar ju hur ens frågan kommer upp borde vara självklart att inga mobiler skall vara på under lektionerna.
11.43
Självklart ska mobiler inte vara tillåtna i klassrummet! Jag blev så förvånad, då jag förstod att inget förbud fanns,,, kunde inte fatta att inget beslut fattats om detta! Så slött! ( Samma med snack och sms:ande i mobil under framförande av fordon. Inte klokt, det heller!)
11.46
Det är alltid lika spännande när människor utanför skolan skall tala om för oss i skolan hur vi borde bedriva vår verksamhet. Torbjörn Ott jämför vuxnas användande av mobiler med barns. Men varför? Barn är inte vuxna. De är (i många fall) mer drivna av impulser och har svårare att se konsekvenser och belöningar längre fram än just nu.

Ott verkar tro att ett mobilförbud handlar om en analog fundamentalism som skyr digitaliseringen. Han arbetar i en stad där samtliga elever i kommunens tjänst har tillgång till ett eget digitalt verktyg på alla lektioner de kan tänkas behöva dem. Ott tror att det blir väldigt mycket svårare att prata med eleverna om hur de kan ta kontroll över sin användning. Jag kan inte riktigt se varför det är skolans uppgift.

Det kanske är dags för Torbjörn Ott att besöka en skola (som kanske inte ligger mitt i centrala Göteborg där alla mår bra och har råd med den senaste varianten) och få se den verklighet som vi lärare ser varje dag. Där mobilen är störande på andra sätt än ren förströelse. Det kan vara skönt för elever att lämna ifrån sig en enhet som full av sms från aggressiva expartners eller fulla föräldrar, att få koppla ner från sociala nätverk där glåporden haglar.

Han hävdar att samhället utanför skolan är full av den här tekniken och då måste vi ju rusta eleverna för att kunna leva i den världen. Skolan har mycket riktigt ett digitaliseringsuppdrag. Det kostar skolorna ofantliga summor varje år. Men på samma sätt som skolan gör ett urval av kurslitteratur och annat undervisningsmaterial så gör vi ett urval kring vilken digital teknik som vi koncentrerar oss kring. Det handlar om likvärdighet. Skolan har som uppdrag att vara kompensatorisk och avgiftsfri. Därför tillhandahåller VI digitala verktyg som eleverna både kan anteckna i och fotografera tavlan med. Och alla elever har samma. Och ingen behöver känna sig utanför eller sämre än någon annan.

Mobilen är ett fantastiskt verktyg. Men chromebooken är bättre. Den är samma för alla.... och man kan t o m spela spel på den om man absolut inte vill lyssna på fröken.
@GymnasieläraremedIKT-ansvar - Hej och tack för din synpunkt!
Han är forskare och lärare i gymnasiet.
Han säger i artikeln som jag tror att du syftar på att han inte tycker att det ska vara fritt fram att använda mobiltelefoner utan strategi, men att det finns möjligheter som går förlorade i och med förbud.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
11.49
Mobilförbud kan vi också anse vara en form av förberedande inför yrkeslivet. Jag har arbetat på ett företag med total mobilförbud (detta för våra arbetsuppgifter kan avgöra skillnad mellan liv och död). Senare blev jag ledare för gruppen och speciellt bland unga såg jag att det var väldigt svårt att hålla sig till våra mobilpolicy!

Ofta handlade deras mobilanvändning om Facebook, snapchat och Instagram, vilket får mig att känna vi behöver en nationell mobilförbud i skolan under lektionstid, då vi måste klara av att vara utan Facebook, Instagram, snapchat etc. I en till två timmar i taget måste både barn och vuxna klara av att hålla sig från att kontrollera mobil.

Sedan kan det ibland vara motiverat med total mobilförbud i skolans område pga. Risk för kränkningar, mobbning i alla dess former. Detta anser jag dock att varje kommun måste få själv bedöma hur hårt dem vill dra gränsen.

Tror det är lättare acceptera om eleverna alltid haft mobilförbud i grundskolan, har det i gymnasiet, samt senare i yrkeslivet, istället för att det påförs först på arbetsplatsen eller ex. Gymnasiet. Föreligger särskilda skäl (ex. En nära anhörig sjukdom) kan dispens ges till en elev i samråd med vårdnadshavare tycker jag, begränsat till en viss period och att användning av mobilen är starkt motiverat.
@Sigisa - Ett stort tack för ditt inlägg!
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
12.12
Vad finns det ens för fördelar med att ha mobil i klassrummet
Hej!
Vissa lärare jag pratat med säger att det är ett bra hjälpmedel när de ska fotografera anteckningar på tavlan, t ex, eller när elever ska kommunicera med varandra kring skolarbete eller lyssna på ljudböcker och söka information. Många saker som elever använder surfplattor och datorer till i dag. En fördel som många ser är att mobiltelefonen är mindre och smidigare.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
12.23
Jag tycker att det är en självklarhet att mobilen stannar utanför klassrummet. De flesta kan inte styra över användandet av mobilen på rätt sätt
@Birgittahedlund - Hej och tack för din synpunkt!
Det är många som delar din åsikt och de allra flesta skolor i Sörmland har i dag beslutat om mobilförbud i klassrummen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/manga-skolor-infor-mobilforbud
 
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
12.39
Som vanligt vill media (och politiker) göra en fråga svart eller vit, vilket är trist.

Självklart ska man skapa en lugn och fokuserad lärmiljö, där man försöker ta bort störande saker. (Glasdörrar till klassrummet, spring ut och in, "öppna ytor", buller från angränsande klassrum osv.... och störande mobiler)
Däremot ska man ge eleverna förståelse för VARFÖR vi störs av olika saker, hur vår hjärna fungerar, och att vi inte kan göra mer än en sak åt gången.... och det handlar då inte enbart om mobilen, utan om allt som stör mitt fokus.

Detta är självklart en uppgift för skolan, då det handlar om inlärning, studieteknik, hur vår hjärna fungerar i det samhälle vi har nu. (den som säger att det inte är skolans uppgift, bör byta jobb)

Vi lever sedan 25 år med Internet och mobiler, så det är inget nytt, även om en del föräldrar, utomstående och skolfolk tror det)
Mobilen och andra digitala verktyg är fantastiska verktyg för lärandet, där en skoldator inte fixar allt.
Däremot ingår det i den digitala kompetensen att "LÅTA BLI" olika saker i "LIKA SAMMANHANG". Det passar lika illa att läsa en bok i fotbollsmålet som att kolla Insta! Det handlar om förstå när, var och hur man bäst använder olika verktyg, och på vilka sätt de kan hjälpa elever att lära sig bättre.

Exempel på där mobilen är fantastiska lärverktyg är genom att lyssna på inlästa lärmodel som repetition när man går en promenad. Att träna språkinlärning, via mikrofon och lyssning. Att dokumentera sina studier via kamera och anteckningsappar (OCR-skanning) Att hålla koll på det man har att göra via Kalendern och Kom-ihåglistor. Att snabbt slå upp saker, när man behöver det osv osv.
Mycket av detta behärskar inte barnen, då ingen vill lära dem.
Föräldrarna kan inte, så det är faktiskt skolans uppgift att lära barnen detta!

@PerKlasson - Tack för ditt inlägg!
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
12.47
Det är otroligt dåligt! De blir billigare för kommunen om elev kan BYOD
12.59
I låg- och mellanstadiet (om man nu ens alls behöver ha med sig mobiltelefon till skolan i lågstadiet...) tycker jag att mobilen helt enkelt får stanna i skolväskan utanför klassrummet, avslagen eller på ljudlöst, under hela skoldagen. Först när skolan är slut för dagen får den tas fram för att kolla eventuella meddelanden etcetera. Om det är något viktigt samtal man behöver ringa under skoldagen, t.ex. till en förälder, ska detta i så fall ske i samråd med lärare.
I högstadiet kan det eventuellt vara tillåtet att använda den på raster och håltimmar, men det bör fortfarande som en självklarhet vara totalt mobilförbud under lektionstid. Om någon elev ändå ertappas med mobilen i klassrummet bör den beslagtas av läraren tills lektionen är slut, alternativt under resten av skoldagen för att ha en avskräckande effekt.
Om en elev upprepat struntar i förbudet bör dennes mobil regelmässigt omhändertas under skoldagen en tid framöver.
Vid utbredda problem med att mobilförbudet inte efterlevs, kan man införa regelmässig insamling av mobiler vid lektionsstart.
Jag tror det kan vara bra att skolan kommunicerar och motiverar mobilförbudet även mot föräldrarna. Föräldrar måste också acceptera att de inte kan nå sina barn när som helst under dagen om allehanda ting, kanske finns det aningslösa föräldrar som inte förstår att de stör sina barn, och då är det viktigt att skolan ser till att säkra att varje barn får samma rätt till att ostört kunna koncentrera sig på skolarbetet. Är det något väldigt viktigt man vill sitt barn under skoltid får man ringa till skolan.
I gymnasiet kan det förstås vara svårare med ett totalt förbud, jag vet inte heller hur situationen ser ut där och hur utbrett problemet med mobilanvändning är på gymnasiet, men även då bör det av respekt för lärarna och övriga elever råda förbud mot otillbörlig mobilanvändning under lektionerna. Då bör eleverna själv kunna ta ett mer vuxet ansvar, såsom de sedermera kommer förväntas göra på sitt arbete. Det är en fråga om hyfs.
13.21
Nej det skall inte vara mobilförbud i klassrummet...
mobilerna skall ligga avstängda i en låda vid lärarens
kateder.
Detta är ju så självklart att man förundras över frågan.
13.32
Självklart ska det vara mobilförbud i klassrum . Barn och ungdomar plus vuxna är så beroende ändå av mobiltelefoner. Ingen utsätts för strålning under skoltid , och det finns papper och penna att skriva ner det som man behöver veta och lära sig 👍
13.41
Ett utmärkt förslag! Telefon behövs inte på lektionen och hör absolut inte hemma där! Fattar inte att det ska ta så lång tid för alla förstå det!
13.58
Underbart.
14.04
Helt otroligt att det godkändes från första början. Bort med telefonen från lektionerna!
14.20
Bestäm en gång för alla: Inga mobiltelefoner
i klassrummet utom i undantagsfall !!
Sverige är det mesigaste landet i världen som inte kunnat ta ett sådant beslut för länge sedan.
14.31
Helt klart ska det inte finnas mobiltelefoner i klassrummet. Det gäller även lärare som ska föregå med gått exempel.
Att den är bra i undervisningen köper jag inte.
Behövs det är det bara att plocka fram en dator när man ska använda nåt program eller behöver åtkomst till nätet.Sen lämnas datorn in så den inte används till annat.
Jag har varit med på lektioner i grundskolan och det är katastrof. Mobilerna används knappt i undervisning men mycket av tiden går åt till YouTube, Spotify och framför allt Snapchat.
Jag anser att ungdomar i högstadiet inte är mogna att själva avgöra hur de ska använda mobiltelefoner.Vi vuxna har ju problem att låta bli telefonen.
Vi har som jag ser det 2 alternativ.
1: vi låter det vara som det är nu och ser hur eleverna fortsätter lära sig dåligt och hur resultaten blir sämre.
2: Tar bort telefonerna och ser till att barnen kan koncentrera sig på undervisning och har en chans att få bra betyg och kan söka utbildningar som de vill.
14.51
Helt klart ett mobilförbud i klassrummen.
14.56
Det ska absolut vara mobilfritt på lektionerna. En självklarhet enligt mig.
15.35
På min skola har de infört ett så kallat Mobilförbud men det gör det bara ännu lättare att ha med sig mobilen in till lektionen eftersom att lärarna inte samlar in mobilerna när man kommer in i klassrumet längre. Lärarna tror att alla lyssnar på denna regeln men sanningen är att det var tusen gånger bättre när de samlade in mobilerna när man kom in i klassrummet för då lämnade faktist vi elever ifrån mobilerna
15.38
Mobilförbud i klassrummet låter bra. Men samma borde gälla i hemmet på nätterna, jag tar mitt barns mobil på kvällen för att undvika vakenhet på natten. Det borde fler föräldrar göra, det är inte bara skolans ansvar att öka lärandet för barn och ungdomar!
07.47
Borde vara en självklarhet.