SVT rapporterade · Ställ frågor om 5G här:

20.53
Med anledning av diskussionen som förs i USA ang 5G-nätet kontra meteorologiska mätningar undrar jag om ni kan förklara for oss tittare hur denna diskussion ser ut i Sverige, EU och globalt?

Kan 5G komma att utgöra ett problem för annan datainhämtning via satellit? Vad menar forskare?
Det finns en farhåga att framtida 5G system som använder frekvenser i millimetervågsomtrådet (25-28 GHz) skulle kunna störa meteorologiska mätningar från satelliter vid 23,8 GHz.  Jag tror dock inte man behöver oroa sig. En anledning att frekvenserna runt 25-28 GHz är "lediga" för 5G är just att signaldämpningen är väldigt hög, på grund av att vattenånga i luften dämpar signalerna kraftigt. Det är precis samma fenomen meteorologerna använder i sina mätningar.  5G-signaler på marken får därför mycket kort räckvid och man måste använda kraftiga riktantenner som riktar signalerna  längs marken. Detta sammantaget gör att väldigt lite "läcker" ut i atmosfären.
20.52
Undrar hur Ericsson ställer sig till detta när det verkar vara många kineser i Kista och det senaste året har det ökat kraftigt. Hur är det med andra storföretag?

Kista är Sveriges silicon valley med många svenska och internationella företag. Arbetsmarknaden har liksom de flesta andra marknader globaliserats. Ericsson finns i över 180 länder och vi har förstås anställda med minst lika många nationaliteter.

20.54
Hur kommer det sig att anställda på Ericsson fick huvudvärk och koncentrationsstörningar efter att de installerat 5G på taket där de jobbar? Om det nu ska vara ofarligt?

Det finns ingen forskning som visar att sådana symptom skulle bero på elektromagnetiska fält under de gränsvärden som är tillämpas. Vill du veta mer så se gärna på Världshälsoorganisationen (WHO) webplats för deras slutsatser.  

20.58
Som jag förstår det kräver de höga frekvenserna i 5G högre masttäthet och eventuellt högre effekt (är inte säker på det sista). Det borde betyda att det kommer sättas upp många fler basstationer på exempelvis höghus. I datablad brukar det ofta stå att man inte ska vistas för länge nära antennen. Det finns ofta även stickers som varnar för lång exponering. Hur säkert blir det då för den som kanske bor högst upp i ett höghus och som får en 5G-basstation placerad kanske 2-3 meter ovanför innertaket till vardagsrummet? Blir inte det samma som att bo uppe i masten och bli exponerad för strålningen hela tiden?
Basstationens antenn riktar huvudsakligen radiovågorna framåt. Bara en liten del av radiovågorna går neråt. Av dessa dämpas och reflekteras mycket av taket. Under antennen blir därför exponeringen låg.
20.59
Om man jämför 4G och 5G med samma frekvens, bandbredd och tidsrymd.
Är det då någon skillnad på hur mycket 5G strålar vd 4G?
Samma gränsvärden gäller för både 4G och 5G. Dock är 5G mer energieffektivt och därför behövs mindre energi per överförd bit.
21.00
Varför har Sverige gränsvärden som enbart relaterar till uppvärmningseffekter ? Från djurförsök vet vi att strålningseffekter påverkar cellens grundläggande processer och därmed har potential till ett stort antal biverkningar. Sett i detta perspektiv synes uppvärmning vara ett alltför grovt mått. När det går så långt som till uppvärmning är vi långt förbi de grundläggande störningar som kan påverka allt levande vid långtidsexponering. En insekt kan förlora orienteringsförmågan långt innan den värms upp och skadas. En människa kan få olika symtom inom mikrovågssyndromområdet som inte är kopplade till akut uppvärmning. Det finns många viktiga forskningshypoteser för påverkan som ännu inte är prövade. Varför skulle jag då nöja mig med gränsvärden som skyddar mot akut uppvärmning. Varför skyddar Sverige inte barnen på samma sätt som sker i Frankrike och på Cypern.
Referensvärdena skyddar mot alla vetenskapligt säkerställda hälsorisker. Uppvärmning är den enda säkerställda hälsorisken med radiovågor. I stort sett alla världens strålskyddsmyndigheter gör samma bedömning, även Frankrike.
21.01
Smarta städer i all ära - men vad händer om strömmen går?
Jovisst så är.  Allt eftersom vi bli mer beroende av avancerad teknik så är lösningar för  reservkraft är en allt viktig fråga när det gäller kritiska system
21.01
Vilka svenska teleoperatörer har skickat in ansökan om 5G ?
Det är många operatörer som har visat intresse - men det är svårt att sia om vilka som är "seriöst" intresserade.  PTS håller nu på med ett auktionsprojekt för att auktionera dom första "5G"-frekvenserna i 3,5 GHz bandet. Tanken är att få ut dessa frekvenser under första kvartalet 2020.
21.02
Kommer täckningen på landsbygden att bli bättre med 5G eller kommer dessa nät primärt byggas i städerna.
Täckningen beror inte så mycket om man använder 4G eller 5G utan hur tätt basstationerna står.  Det är inte troligt därför att man bygger så många fler master så täckningen blir  nog så mycket bättre på landet. Fokus ligger nog främst på högre kapacitet i stan och hög tillförlitlighet för industriella tillämpningar
21.03
Hej! Tack för alla frågor som rasslar in, experterna svarar så fort de kan!
21.03
Vad i 5G är det som möjliggör fler uppkopplade enheter?
Det är framförallt den ökade kapaciteten som kommer med 5G som gör att det går att hantera inte bara smartphones utan alla tänkbara sensorer och typer av enheter. Dessutom har 5G ökad kapabilitet i form av bandbredd samt inte minst kortare fördröjningar vilket också ökar mängden av tillämpningar. Allt från enkla sensorer till att fjärrstyra fordon och maskiner i industrin.
21.05
Varför ska man ha fiber när 5g snart kommer?
Har du redan fiber så har du möjlighet välja den bredbandstjänst du vill och tycker är bäst. Har du inte fiber så tycker jag du ska kolla vad marknaden kommer att erbjuda i det område du bor.
21.05
Är inte oron med Huaweis 5G att deras kryptering är så stark att NSA och andra inte kan knäcka det och därav kan de inte övervaka oss?
Krypteringen i mobilsystemen är standardiserad ,, olika telefonmärken måste ju kunna prata med varandra. Man kan väl säga att idag så förlitar sig ingen på den kryptering som mobilsystemen erbjuder. De kan säga skydda mot "casual evesdropping" - alla som vill ha ett riktigt skydd använder sin egen kryptering "end-to-end".
21.06
Det nya "smart"-samhället ska ju samla in otroliga mängder privata data, hur hanterar Ericsson denna insamlade data? Vilka svenska och utländska myndigheter och / eller länder kan Ericsson komma att lämna ut insamlad data till? Varför ska sveriges invånare våga anförtro Ericsson med vår privata och biometriska data? Tack!
Det är inte så att den data som går genom nätet hamnar hos Ericsson. Detta är förstås en mycket viktig fråga för oss och industrin i sin helhet. Vi sätter högt fokus på att efterleva de lagar och regler som finns. Säkerhet är inbyggt i 5G från start men detta är också ett område där man även måste ta ett övergripande grepp så att data skyddas även när det lämnar 5G näten och lagras i tex en cloud tjänst. Jag räknar med att detta är ett område där vi kommer se fler  både tekniska och regulativa lösningar.    
21.07
Kommer 5G att kunna ersätta fiber till hushåll eller är det helt olika begränsningar i hastighet?
Nja, i glesbygden kan man tänka sig 4G (eller senare 5G) system som ger "fiberliknande" hastigheter, men det är ingen bra lösning i tättbebyggda områden. Alla skall ju dela på frekvenserna och  då blir det inte några större hastigheter för var och en av hushållen. Där har trådlösa system svårt att konkurrera med fiber om den redan finns i gatan.
21.08
Hur är hälsoeffekterna testade över tid?
Och är inte 5g nästintill samma som microvågsvapen använder..?
Hälsoeffekterna av radiovågor på de frekvenser som mobiltelefoni använder idag har studerats under lång tid så det finns ett stort kunskapsunderlag. Det är framförallt styrkan som avgör om hälsan påverkas. Mikrovågsugnen har effekt runt 1000 watt medan mobiltelefonen sänder med ca 0,25 watt eller lägre. För de "nya" frekvenser som 5G senare kan komma att använda (20-30 GHz) finns ännu inte samma omfattande forskning och därför vill Strålsäkerhetsmyndigheten se mer forskning innan dessa frekvenser tas i drift.
21.09
Är det forskat på hur vår natur mår med 5G , som det ser ut i dag så har insekter minskat och även fåglar.
Kan det bli värre med 5G?
Mycket intressant fråga som Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar, vi kommer exempelvis delta på ett vetenskapligt möte i Tyskland nu i november. Vi är även pådrivande i att ta fram ny forskning på området genom att vi har föreslagit studier som vi hoppas på ska få finansiering.
21.09
Vilken myndighet mäter strålningen i bostadsområdet? Eftersom vi bor bredvid en mast vill man ju veta vilka värden som är. Görs det överhuvudtaget?
Fastighetsägare måste tex rapportera radonvärden man har i huset så borde kommunen uppge strålningsvärdena i området?
Kommunen är den myndighet som har operativa tillsynen av radiovågor från basstationer, vilket de gör utifrån Miljöbalken och dess försiktighetsprincip. Folkhälsomyndigheten ger kommunerna tillsynsvägledning i frågan.
Strålsäkerhetsmyndigheten gör generella mätningar av radiovågor i miljöövervakningssyfte, för att bevaka långsiktiga exponeringstrender i samhället.
21.10
Kommer prisbilden att vara anpassad för privatpersoner eller är tekniken så kostsam att det främst är företag som ses som kommande kunder?
Hur prisbilden kommer se ut är svårt att sia om. Tekniskt kommer 5G att sänka kostnaden för varje överförd bit. Samtidigt ökar mängden trafik vi skickar. Sen tror jag vi kommer kunna se olika prismodeller när nya tjänster introduceras. Tex så kommer det kunna kosta mer att garantera riktigt hög tillförlitlighet och låg fördröjning för mer avancerade användningsområden som fjärrstyrning av maskiner i realtid. 
21.11
Hej! Kort fråga.. Om 5G har en högre freqvens är väl räckvidden kortare men jobbar snabbare.. Man bygger ut ett gridnät som är tätare... Så frågan som då uppstår.. Kan det påverka andra nät och utrustningar som finns i samhället.. Ex monitorer och info utrustning. Eller pacemaker mm ja fantasin får flöda om vad som kan påverkas. Jag vill förebygga problem som kan uppstå.. Jag är för 5G, jag ser ju att fördelarna uppväger nackdelarna tror jag.. 😀
Mvh
Niclas
5G kommer ju att lanseras främst i två frekvensområden - nu kommer 3,5 GHz och det frekvensbandet har ungefär samma egenskaper som WiFi och 4G. Senare tänker man sig jobba med 28 GHz som har helt andra egenskaper.  Dessa signaler beter sig mera som ljus och behöver fri sikt går inte ens igenom kläderna än mindre in i kroppen. Inte speciellt användbart för vanlig mobiltelefoni om man vill ha mobile i fickan :)  Korta räckvidder inomhus eller  kommunikation med bussar, tåg och flygplan är tänkbara användningsområden
21.12
Är inte dessa antenner som är utplacerade i samhället väldigt känsliga för kraftiga explosioner i dera
s närhet?
Enstaka antenner kan förstås skadas men styrkan med cellulär teknologi är att systemet är uppbyggt av många mindre celler vilket gör att resten av nätet ej behöver påverkas. 
21.15
Hur ställer sig 5G till det nya WIFI 6 som nu skall börja använda i våra hem, vad jag hört så är det ungefär samma teknik?
En skillnad är att WiFI använder sig av olicensierat spektrum vilket gör att det är svårt garantera prestanda. 5G (och 4G) använder sig av licensierat spectrum vilket gör att man delar kapaciteten på ett ordnat sätt som skapar tillförlitlighet. Dessutom möjlggör 5G betydligt bättre täckning.
21.16
Ni undersökte endast farorna om Kina har avlyssning men ni kollade aldrig ens möjligheten att USA är det land som använder sig mest av dold avlyssning på befolkningen och har genom tiderna haft inbyggda bakdörrar i det mesta, framkommit så mycket bevis där detta hänt men man nämner inte ens detta utan lägger all fokus på att skrämma folk med kinesisk utrustning. Hur kommer det sig?
Hej Dan! Tack för frågan. I SVT har vi tidigare sänt ett flertal program där vi tagit upp de avslöjade avlyssningssystemen som USA nyttjar. Även i Vetenskapens värld har vi sänt en film som beskrivit detta. I Vetenskapens värld denna vecka har vi i stället fokuserat på 5G (ur en mängd olika vinklar), och där är det just kinesiska Huawei som varit under diskussion, eftersom det företaget är världens största tillverkare av mobilnät. De har anklagats för att vara en säkerhetsrisk, och vi ville ta upp frågeställningen, men också låta dem bemöta påståendena. Vi lär säkert få anledning att återkomma till ämnet med staters avlyssning av världens medborgare. Linus Brohult, SVT Vetenskap
21.17
Hur löser man 5G kommunikation inomhus om inte signalerna kan penetrera en vägg?
Olika material dämpar radiovågor olika. Dessutom spelar radiofrekvensen roll. 5G kommer att använda både låga, medel och höga frekvenser. För de högsta frekvenserna så är det mer utmanande att skapa täckning inomhus men det går! I de fall huset är byggt av material som inte släpper igenom radiovågor så får man nog tänka sig bygga inomhussystem.
21.19
Kul att så många vill vara med och ställa frågor, vi modererar innan vi lägger ut och försöker svara på så många som möjligt!
21.22
5G är ju en otestad teknik, vem ÄR ansvarig om den sedan visar sig orsaka skador (på människor/djur/växter)?
Strålsäkerhetsmyndighetens ansvar är att göra riskbedömningar utifrån det tillgängliga vetenskapliga kunskapsläget. När ny kunskap kommer ska myndigheten väga in det i vår bedömning. Det är alltid verksamhetsutövaren (i det här fallet mobiloperatören) som ansvarar för att deras verksamhet inte skadar människor eller miljö. Det är ett krav enligt strålskyddslagen.
21.24
Hur har människor som testat 5G blivit påverkade av 5G-strålningen?
Vi känner inte till några vetenskapliga studier som undersökt hur människor som använt 5G-tekniken har påverkats.
21.27
När 5G är utbyggt. Kommer vi då ha nån nytta av fiber vi precis installerat eller är det stenålder om 10 år?
Jodå det kommer du. 5G är främst ett mobilsystem för yttäckning som inte kommer att konkurrera för fasta tillämpningar vid 100+ Mbit.  Har du fiberna nära dig eller i gatan så är det svårt att slå. Hushållens inomhuslösning är fiber+WiFi för överskådlig framtid.  Möjligen i glesbygd, där man har långt till fiberanslutningen är 4/5G lösningar konkurrenskraftiga
21.29
Om man har en svensk 5-telefon, kommer den att kunna användas i övriga länder eller blir telefonen nationella avseende frekvensomfång mm?
Målsättningen är att skapa så harmoniserad spektrum använding som möjligt, dvs att samma frekvensband används i så många länder som möjligt. Dessutom ökar antalet band som en telefon kan stödja. Så du kan räkna med att kunna använda din 5G telefon även i övriga länder, på samma sätt som 4G fungerar idag. 
21.29
Fråga till Strålsäkerhetsmyndigheten: Hur kommer det sig att ni inte informerar om hälsoriskerna och upplyser allmänheten? På cypern gör man det både genom informationskampanjer, och videos till allmänheten. Vi har redan alldeles för höga gränsvärden i Sverige. För mobilmaster 10.000.000 uW/m2 medans man i Belgien har 100.000 uW/m2. Varför då?
1. Lägre gränser innebär inte nödvändigtvis lägre exponering. Exponeringen i svenska städer ligger på ca en tusendel av EU:s och Sveriges rekommenderade maxnivå.
2. Belgiska strålskyddsmyndigheten gör samma riskbedömning som Strålsäkerhetsmyndigheten och i stort sett alla länders expertmyndigheter. De gränser som har satts i delar av Belgien är en målsättning om att inte öka exponeringen i onödan. Samma synsätt har vi i svenska miljöbalken genom dess försiktighetsprincip.
21.30
Jag litar inte på teknik köpt från Kina. Staten har full koll på sina företag. 5G är en stor möjlighet för dem att spionera på främmande makt. Funderar man trots detta på att inhandla tekniken från Huawei inom EU?
Ja detta är ett problem med alla komplexa system (som t.ex. mobiltelefonsystem) med mycket mjukvara. Ingen, knappt ens leverantören, kan med 100-procentig säkerhet säga att man vet exakt vad systemet gör eller om någon eller några har fört in någon funktion som inte skall vara där. Dessutom är nästa alla komplexa system idag uppkopplade mot leverantören som vill kunna underhålla sitt system. Var gränsen för "legitimt underhåll" går är svårt att säga.  Alla leverantörer av mobiltelefoniutrusting gör så ..det handlar helt enkelt om vilken leverantör jag vill lita på: Ericsson, Nokia, Huawei ..
21.31
Blir inte 5G väldigt sårbart för angrepp? skadegörelse, terror?
Inte så mycket vad gäller fysisk skadegörelse. Mobilsystemen blir mer och mer "redundanta", basstationerna täcker mindre och mindre områden vilken gör om en station försvinner finns det flera alternativ, åtminstone i mer tättbebyggda områden. Däremot är systemen allt mer komplexa och innehåller nästa bara mjukvara. Det man skall oroa sig för är snarare s.k. cyberangrepp. De "hackare" i nåt garage någonstans som man oroade sig för förr, har nu ersatts av främmande makters "cyberarmeer" med stora resurser. 
21.31
När man studerar risker med trådlösa nät talar man ofta om nivå på värmestrålning. Undersöker man aldrig hur biologisk vävnad påverkas av olika frekvenser? Typ fotoelektrisk effekt.
Termiska effekter (uppvärmning) får sedan länge anses vara väl kartlagt. Biologiska effekter är vad senaste 20 årens forskning har varit inriktad på. Några intressanta observationer (exempelvis oxidativ stress) har gjorts men kräver mer forskning innan säkra slutsatser kan dras.Termiska effekter är ännu den enda säkerställda hälsorisken med radiovågor. Forskningen fortsätter och vi bevakar forskningsläget bland annat genom vårt vetenskapliga råd, EU:s vetenskapliga råd och bedömningar från Världshälsoorganisationen WHO. Läs gärna vårt vetenskapliga råds årliga rapporter, de finns som pdf på www.ssm.se
21.33
När blir 5g verklighet i var mans liv i Sverige? Hur ser tidsplanen ut i världen i stort?
Post och Telestyrelsen räknar med att dela ut licenser i början av nästa år. Det blir startpunkten för att rulla ut 5G i Sverige.
Amerikanska operatörer startade lanseringen hösten 2018 och börjar nu täcka ett stort antal städer i USA. Korea lanserade 5G i April i år och har närmare 3 miljoner användare. I Europa var Schweiz bland de första länderna och lanserade 5G också i början på detta år. 
21.33
Vilken myndighet tar emot rapporter om skador?
Hur vet jag vilken strålning som finns i min närhet?
När gjorde ni senast mätningar i skolan?
Vilka studier görs på insekter, växter och djur?
Oklart vilken typ av skador som du syftar på.
Generellt ligger exponeringsnivåerna i samhället långt under gällande referensvärden. Högst exponering får du från den egna mobilen. För att minska exponeringen kan du därför använda handsfree och hålla ut mobilen från kroppen under samtal.
Strålsäkerhetsmyndighetens senaste mätning i skolmiljö gjordes för ca 10 år sedan. Vi bedömer inte att skolan skulle skilja sig nämnvärt från andra miljöer. Vi har därför inriktat oss på miljöer där vi tidigare inte har mätt, som tex flygplatser.
Frågan om djur är fortsatt intressant men redan besvarad, se tidigare inlägg.
21.35
, Min dotter har en vän från Indien som talade om att fåglarna i Indien har minskat märkbart sedan man fått 5G. Det är djupt oroande, vi ska väl försöka behålla våra djurarter inte utplåna......
Jessica. Indien har ännu inte 5G, så din dotters vän måste ha fått något om bakfoten. Men nu sprids tydligen denna osanning som ett faktum (och ett påstående om att 5G skulle döda fåglar). Det är synd att du ska behöva bli djupt oroad över ett indiskt 5G-nät som inte ens existerar. /Linus Brohult, SVT Vetenskap
21.35
Vilken frekvens kommer att användas i glesbygder?
I glesbygden kommer nog 5G systemen att använda samma frekvenser som 4G-näten 700, 800 och 900 MHz-banden.
21.38
Många ställer samma frågor, då väljer vi att bara svara på den en gång. Fortsätt ställa frågor, vi kör till klockan 22.
21.39
Internet of things kommer att insamla en oerhörd mängd data om våra liv. Finns det/kommer det finnas någon myndighet som bevakar hur denna information används, Tredje partsintressen kommer naturligtvis vilja ha informationen.
Det är en berättigad fråga.  "Data" seglar redan idag upp som den stora handelsvaran. Vad gäller personuppgifter har vi ju börjat utveckla skyddsmekanismer son GDPR, men vem skall skydda mer sekundär information - t.ex. vad jag har för temperatur i vardagsrummet eller vilken väg jag tar till jobbet på morgonen ?
21.40
vem minns inte när man blev varm om örat när man prata ett par timmar i en mobil på 80 & 90talet, bra att den nya tekniken har fixat detta i 4&5G!
Jo - paradoxalt nog -  ju fler basstationer vi fått desto mindre sändareffekt behöver mobilerna använda. Mindre strålning, längre batteritid.
21.44
Hur mycket energi räknar ni med att 5G kommer att generera? På 1 kv km behövs upp till 800 basstationer, alla med batteribackup (har jag hört). Med vänlig hälsning
5G är mer energieffektivt än tidigare generationer så det behövs mindre energi för 5G nät. De flesta operatörer kommer börja att sätta 5G basstsationer på samma ställen där de har 4G, Ytterligare förtätning sker isåfall senare när trafiken ökat så mycket att man börjar få kapacitetsbrist. 
21.48
Varför skulle 5G vara farligare än 2, 3, 4 G, map strålningen.
Det finns inga påvisade hälsoeffekter så länge man håller sig under de gränsvärden som finns och som är samma oavsett generation.
21.50
Inom forskningen vet man redan att barn kroppar är känsligare mot all slags påverkan. Hur har man tagit hänsyn till att utsätta barn för den högre påfrestning som 5G kommer att ge? Vilka mätningar har man kommit fram till att barn tål innan de blir för farligt för dem att vistas i en miljö med stark mikrovågsstrålning? Var har de mätningar gjorts om det gjorts några? Vilka utförde den? Var och när utfördes dessa mätningar? Kan man garantera att barns hjärnor , celler och DNA inte kommer att ta skada av den högre strålningen av 5G? Kan man det isåfall hur har denna forskning gått till?
Det finns inget vetenskapligt stöd för att barns hälsa skulle skadas av radiovågor som är svagare än gällande referensvärden.
Det går aldrig att garantera att en viss exponering är ofarlig. Vi har att förhålla oss till vad forskningen har kunnat visa. Forskningsfrågan är komplex, för den som vill fördjupa sig och förstå bättre hur det fungerar så kan vi rekommendera att lyssna på Vetenskapsradions programserie "Bota mig" det finns ett avsnitt om strålning från mobiler, sändes 11 mars 2019. Programmet belyser frågan på ett sakligt och opartiskt sätt.
21.51
Jag bor i Eskilstuna. Stämmer det att det redan finns 5G här? Som en försöksverksamhet.
svårt att säga - operatörerna är ju inte så pigga på att tala om för konkurrenterna hur långt man kommit och var man jobbar
21.52
Vad händer med alla självkörande bilar och hjärnkirurger som rotar i skallen på distans om någon ställer upp en störningssändare i närheten?
Vi kommer knappast att fjärrstyra bilar och göra hjärnoperationer utan att ha säkerhetsmekanismer som gör att bilar kan köra själva utan 5G 
 
21.53
Hur kontrolleras strålmiljön där barn vistas.? Görs mätningar på skolgårdar och i klassrum?
Det är kommunens ansvar att bedriva tillsyn enligt miljöbalken, det gäller även i skolmiljö. Folkhälsomyndigheten ger kommunerna tillsynsvägledning. Strålsäkerhetsmyndigheten mäter i miljöövervakningssyfte för att ha koll på övergripande exponeringstrender i samhället (där är skolan en liten del av helheten).
21.55
Vi kommer stänga chatten klockan 22, men experterna svarar på de sista frågorna som ligger uppe.
21.56
Jag funderar över det här med risker. Jag har hört sägas att det inte finns någon som helst forskning som visar att 5g är farligt. Det behöver väl inte vara bevisat farligt för att det ska finnas en risk. Nya läkemedel och ny teknik är inte forskade på förrän de är forskade på så att säga. Vart kan man hitta länkar till forskning i ämnet?
Det som påstående grundar sig på är att radiotekniken för 5G inte skiljer sig i något markant avseende från 4G, i alla fall vad gäller strålning. Det är ungefär samma frekvensband och det är i stort sett samma 4G-master som används - ingen skillnad mot 4G således, samma forskning som tidigare. När det gäller framtida frekvensband i millimetervågsområdet (28 GHz) så vet vi sedan tidigare att dessa signaler inte ens går genom kläderna, än mindre under huden.  Där kommer det säkert att göras studier om några år när man börja använda dessa frekvensband
21.57
Finns 5G igång på några platser i Sverige redan? Var i så fall? Var kan man gå in och få överblick över detta?
Det finns några enstaka testanläggningar här och var - t.ex. på KTH och i Kista. Svårt att säga eftersom det inte finns några mobiler än i "prototypstadiet". Operatörerna är ju företag på en marknad och inte speciellt intresserade att berätta för sina konkurrenter hur långt man kommit.
21.57
jag upplever att 4G täckning varierar kraftigt i stockholm och ibland blir 3G. kommer det bli samma med 5G? dvs att det blir 4G eller 3G ibland?
Ja man får räkna med att täckningsgraden varierar något beroende på var man befinner sig. Det fina är just som du säger att om täckningen blir dålig för något av systemen så blir man överflyttad till det som har täckning. Man blir alltså inte utan uppkoppling. 
21.57
Hur känsligt är 5G-systemet för "solstormarnas" påverkan?
21.58
Vilka tekniska lösningar hade familjen sim visade sina Smarta-hem lösningar?
Hej! Familjen Söderberg i Vetenskapens värld om 5G hade ett till viss del hemmaprogrammerat system. Visst fanns det även en del inköpta komponenter från teknikföretag (smarta högtalare som användes till röststyrningen) men eftersom vi inte exponerar varumärken från SVTs sida har vi valt att inte visa dessa varumärken i programmet. /Linus Brohult, Vetenskapens värld
21.58
Får jag inte ställa obekväma frågor om 5G:s eventuella otillförlitlighet vad det gäller bakdörrar och Zero days vulnerabilites ?
Vi tillämpar en integrerad säkerhets approach när vi designar och utvecklar våra produkter och lösningar. Så säkerhet är inbyggt under alla olika faser: design, utveckling och under drift..
21.59
Varför har Bryssel lagt utbyggnaden utav 5G på is? Staden där de som bestämmer över EU befinner sig. Varför har Belgien lagt sig på mycket lägre gränsvärden än Sverige?
Svårt att förstå - vad gäller strålningsrisker. Den utbyggnad man ser den närmaste tiden är ju i 3.5GHz området som har ungefär samma egenskaper som 4G och WiFi.
22.00
Nu stänger vi chatten, tack för alla frågor! Experterna kommer försöka svara på de återstående frågorna.
22.05
Om man skulle identifiera en avsevärd nytta med att en apparat, en robot och ytterligare en pryl kan kommunicera med varandra. . Skulle det då inte vara möjligt att koppla upp bara dessa tre i ett eget nät, utan uppkoppling emot 5G-nätet? Vore det inte möjligt ändå, även utan 5G-nätets existens?
Det är absolut möjligt att göra så. /Linus Brohult, Vetenskapens värld
22.14
Varför bortser Strålsäkerhetsmyndigheten ifrån de cirka 18 000 peer-reviewed PubMed-publicerade vetenskapliga artiklarna som finns skrivna om befintlig elektromagnetisk strålning (mobilmaster etc) och som visar på allvarliga skador på allt biologiskt liv?

En sammanställning av forskningen finner ni i den 1500 sidor långa Bioinitiative Report där det tydligt framgår att mikrovågsstrålning orsakar cancer (framförallt leukemi hos barn och hjärntumörer), DNA-skador mm
Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd beaktar alla studier som publicerats i vetenskapligt granskade engelskspråkiga tidskrifter. Rådets viktigaste uppgift är att kvalitetsvärdera studierna. Tyvärr faller många studier bort från sammanställningen eftersom de inte håller tillräcklig vetenskaplig kvalitet. Det kan handla om att det saknats oexponerade kontroller i studien eller att forskarna inte har beskrivit exponeringsnivån. Rådet tar i sina senaste årliga rapporter upp exempel på studier som har exkluderats från sammanställningen och av vilka anledningar.
Rådet bedömer även samstämmighet i studierna, dvs. om olika forskargrupper har kommit fram till liknande slutsatser och om det finns stöd från både djur-, cell-studier och studier på människor.