SVT rapporterade · Hur gör du för att vara bekväm med din kropp?

Hej på er! Superkul att många kommenterar! Vi vill dock påpeka att det här reportaget inte handlar om ohälsosam fetma eller följdsjukdomar av fetma, som många av er kommenterar om. Det är personer med fullt friska välfungerande kroppar, men som ändå känner sig obekväma med sitt utseende eftersom rådande normer i samhället säger att man bör vara väldigt smal, vältränad mm. Och den bilden förmedlas ofta på just sociala medier som reportaget handlar om. Därför frågar vi här "Hur gör du för att vara bekväm med din kropp"? Mvh Hanna Aler, redaktör. 
 
Mejla gärna oss på vast@svt.se om du har nyhetstips om andra reportage gällande liknande ämnen! 
Hej! Det är flera som har reagerat och skriver att kontot är svårt att hitta på Instagram. Kontot är inte borttaget men det dyker inte upp direkt när man söker på det. Enligt Amanda som driver kontot så har det varit så den senaste tiden. Mvh Amanda Gustafsson, reporter.
09.28
Godmorgon! I dag vill vi höra era tankar kring era kroppar. Hur gör du för att känna dig bekväm med din kropp?
09.48
Tränar och äter hälsosamt
09.53
Om man har negativa och dumma tankar om sin kropp är vän-testet en bra övning att göra. Fråga dig själv hur du skulle känna om du visste att din kompis sa samma saker om sig själv som du gör. Förmodligen skulle du bli superledsen om din vän var så dum mot sig själv. Vad skulle du säga till din vän? Säg det till dig själv.
09.53
Tränar. Ingen läsk och skräpmat.
09.54
Lika som föregående inlägg.. men även en acceptans för att min kropp ser ut som den gör och det allra viktigaste är att den mår bra :)
10.01
Stänger av sociala medier. Både photoshopmodellerna och kroppsaktivisterna orsakar bara mer fokus på kroppen genom att prata om den hela tiden. It's a trap!
10.02
Bekväm?! Haha nope. Kommer aldrig hända med uppväxt som hela tiden sagt man är ful och fet. Lägg till besök med grupp av fyra tjejer till skolsköterskan under högstadiet där fettmassa mättes så alla kunde höra det, ätstörning som aldrig synats utåt, kroppshat mm som bara blev starkare under årens lopp.
Ända ljuset i tunneln är barnens kramar hemma och när de säger mamma är fin.
Hurra för ifrågasätta sociala mediers vinklade sun på en kropp. Kanske även appliceras på vanliga medier?
10.02
Jag har en dotter på 12 år och det är otroligt viktigt att visa att alla kroppar är fina. Vi äter för att kunna träna, inte träna för att kunna äta. Frisk luft, lagad mat, vi sitter ned och äter tillsammans, träning regelbundet, ingen läsk.
10.03
Varför ska fetma och ohälsa normaliseras? Det är nämligen lättare att intala sig själv att det är OK att vara tjock som de här tjejerna gör, än att börja träna. Det sistnämnda kräver mycket högre disciplin och mer vilja.
10.04
Det går inte att vara bekväm med sin kropp om man är fet idag, feta människor diskrimineras på alla sätt. Vi feta anses som dumma korkade lata och får skylla oss själva. Oavsett om fetman beror på medicin, stress, hormoner, etc eller brist på motion. Vi anses alltid ha ätit för mycket, motionerat för lite, så ta da- det är svaret på allt. Alla feta har speglar och vågar hemma, så att man ändå är det beror inte på att man inte förstår att man är fet... tom karriären blir lidande iom att du inte anses vara lika kompetent som de som är smala.
10.12
Äntligen kan jag acceptera min kropp.
Och vara nöjd med vad jag har.Jag kan dansa hoppa röra mej obehindrat.
Många har inte den lyckan.
Så har jag blivit äldre också .Bryr mej inte.I dag kan jag bada i havet sjön trots att det är fullt med annat folk.Och jag älskar att bada.Förr undvek jag det,om jag inte hittade en avskild plats.
Jag går i klänning å kjol utan att skämmas för mina vader.inga bulliga varma tröjor för att dölja mina stora bröst.Jag är fri men fan vad jag ångrar vad jag försakat och att det tog sån tid.Jag duger precis som jag är.
10.26
Jag försöker tänka att jag är okej ändå, men skäms över hur min kropp ser ut, fick barn för några månader sedan och gick upp mycket i vikt. Nu med en liten bebis hinner jag knappt gå på toaletten, inte träna. Det är svårt att acceptera sig själv idag.
Hej "Mamma"
 
Tror du att bilderna du möter i sociala medier bidrar till att skäms över din kropp?
 
Vänligen
 
Bernhard Öhrstedt, redaktör
10.26
Jag tar hand om den kroppen jag har genom att träna, hålla vikten genom att inte äta mer kalorier än vad jag behöver. Jag har bara en kropp och vet att övervikt ökar risken för slitna leder, diabetes, olika cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Sen är målet hälsa och inte att se ut som en photoshopad supermodell. Genom att ta hand om min kropp känner jag mig bekväm med min kropp, även om den enligt vissa skönhetsnormer har en del skavanker som celluliter och liknande.
10.27
Hej, jag var väldigt liten och smal som barn . Normal vikt åt det slanka hållet som tonåring på naturligtvis. Blev lite rundare i medelåldern men inte överviktig. Nu har jag ett opererat knä med komplikationer, har inte kunnat jobba och inte vara aktiv som jag brukar pg.a detta har jag ökat lite i vikt. Inte så kul men försöker äta vettigt vara snäll mot mig själv. Klä mig snyggt och sköta mitt utseende. Tycker att alla människor är vackra, alla har vi skavanker.
10.28
Jag kollade på detta Instakonto och bilderna är fina. Jag har alltid varit normalviktig och tränat regelbundet, 168/67, men längtade till de 60 jag var när jag var 35 år gammal. Vid 44 fick jag diagnosen bröstcancer och gick upp 17 kg under behandlingen. Det var inte mycket att göra åt, steroider man får innan cellgifterna gör att man blir vrålhungrig, så hungrig har jag inte ens känt mig när jag var gravid. Nu är jag 47 och går på anti-hormonella som gör att man har svårare att tappa vikt. Jag tränar på gymmet flera gånger i veckan, jag hoppas att få min kropp tillbaka någon gång men jag också lärt älska mig som jag är. Det är kropphets där ute och det är mycket värre för kvinnor som också har en tendens att älska sig mindre än män gör. Det är min uppfattning och ni som inte håller med, behöver inte kommentera. Kvinnor vill vara vackra, det är det som anses vara attraktivt, man rör sig lättare och finare när man är slank, kläderna sitter bättre på en. Sedan mår man också bättre både fysiskt och psykiskt. Mitt budskap är: de smala och vältränade, visa respekt och ha förståelse, och vi med valkar, älska er själva men gör en satsning och börja med långa promenader och hoppa över kakor.
10.31
För att vara bekväm med min kropp behöver jag äta sund mat, sova ordentligt, minimera stress och träna. När jag kan prestera i träningen, då är jag nöjd med min kropp, oavsett hur den må se ut för stunden.
10.34
Heja dig Amanda!! Du är en förebild..
10.34
Jag bryr mig inte om vad andra tycker o tänker.mitt ego är så stort .så jag komentera dessa personer istället.
10.34
Vissa kroppar är inte ok, Jag själv är kraftigt underviktigt och det är inget som ska normaliseras så som överviktiga personer inte heller ska normaliseras. Man ska ha lite fett på kroppen det är hälsosamt men när man är regelrätt fet då är det illa så som när man regelrätt är underviktig. Bättre att sprida kroppspositism genom att ta hand om sin kropp på ett hälsosamt sätt.
Hej Isak!
 
Menar du att vissa typer av kroppar bör förbjudas i sociala medier?
 
Vänligen
 
Bernhard Öhrstedt, redaktör
10.41
Har också svårt att förstå varför det ska accepteras att vara ohälsosamt överviktig. Att det ska vara något andra ska se upp till. Låter som en farlig utveckling. Lika idiotiskt som att banta sig till undervikt för att normalisera det. Folk kommer alltid göra extrema grejer för att sticka ut.
10.42
Sluta uppmuntra och få folk med hälsofarlig vikt (oavsett om den är för hög eller låg) att tro att det är helt okej med sin felaktiga och farliga vikt och att inget behöver göras. De behöver stöttning att återgå till en hälsosamt normal och för människan naturlig vikt och kroppssammansättning.

I de flesta fall handlar det om bättre kosthållning och mer motion, men det kan så klart finnas enskilda sjukdomstillstånd som gör detta svårt / omöjligt. Det är inte dessa jag pratar om, utan den stora massan av personer som har mer än bara några kilon extra, och som samtidigt har en allt för passiv livsstil.

10.42
Jag undviker att ty mig till ohälsosamma livsstilar såsom frosseri, överdriven lättja och annat oansvarigt beteende som inte upprätthåller självrespekten. Då brukar man kunna nå upp till en önskvärd kroppsbyggnad utan problem.
10.42
Jag håller med Ludvig och undrar varför man ska normalisera fetma istället för att ta tag i problemet? Det här är ett enormt samhällsproblem som kostar oss skattebetalare mycket pengar helt i onödan. Ska vi inte normalisera rökning och alkoholism också så slipper vi hantera även de problemen?
10.42
Att vara fet är att vara ohälsosam. Ska vi uppmuntra människor att vara ohälsosamma ?
10.47
Eftersom typ alla kvinnor vill ha män som är 190 långa så är det väl sträckbänk man får ägna sig åt om man vill duga? Hjälper ju varken att äta rätt eller träna hårt om man ska nå det manliga kroppsidealet som rätt många kvinnor faktiskt har som krav på Tinder och annat. Eller första dejten i SVT nu senast. "Mannen ska vara lååång" eller hur tjejer? Men ja, lösning: man skiter i kraven. Det är bekvämare för kroppen än sträckbänk. (Skrivet med lite humor, vill bara peka på det absurda i alla ouppnåeliga kroppskrav som sätts på både män och kvinnor.)
Jätteintressant kommentar! Kan inte du mejla mig på hanna.aler.sjoqvist@svt.se om du kan tänka dig att prata lite mer om kroppsideal för män?
11.03
Jag har under två års tid gymmat och löptränat med samma kostvanor som tidigare. Jag är fullt frisk men vikten ändrar sig inte och alla valkar är kvar. Jag har mer muskler än tidigare vilket jag är jätteglad för. Jag kommer nog alltid att ha dessa och det är inget sjukt med det. Jag är frisk och rund helt enkelt!
11.03
Sluta klanka på andras utseende och liv! Det finns så enormt mycket negativitet och hat i världen idag att mer behövs inte. Låt människor känna sig uppskattade och omtyckta istället så blir vi alla lyckligare. Låt alla blommor blomma! Även om FET är FET är det inte DIN sak att trumpeta ut det i tid och otid. Trista jävla klankare och hatare! Det är Synd om er!
11.03
Varför är det ok att uppmuntra att folk äter tills de blir sjuka, att säga "du är fin som du är" och "alla kroppar är vackra" när det gäller feta, men inte ok när de är sjukligt smala? Vi har totalt tappat greppet om vad som är hälsosamt viktspann. Istället för att lära ungdomar om kost, näring, energi in och energi ut, när de ställer frågor som "varför ser jag ut som jag gör" så ska det daltas och tramsas. Om någon är missnöjd, förklara varför de ser ut som de gör. Lär dom att hantera sina problem på ett hälsosamt sätt. Lär ungdomar att inte mobba, men lär dom också att ta hand om sig själva. Fler yngre får stroke, fler yngre drabbas av svåra benbrott, trasiga leder, hjärt- och kärlsjukdomar. Alla foton i världen, allt smink i världen, kan inte hjälpa dig när du är 35 men inte kan resa dig från golvet utan hjälp.
11.05
Intressant att se kommentarerna och vilka det är som inte tycker om bilderna.
Är man fet om man har valkar? Tror de flesta får valkar om man ex sitter ner. Heja Amanda och hennes bilder som visar att både valkar och celluliter är helt normalt!
11.15
För att vara bekväm med min kropp tränar jag varje, äter hälsosamt och sover minst 8 timmar. Jag gör även Yoga och mediterar för att ta hand om mitt sinne.

Vi pratar mycket om hur saker som sömn, stillasittande och skärmtid påverkar vår kropp och sinne. Att uppmuntra människor till att sova 8 timmar är lika värdefullt som att uppmuntra människor till att äta rätt och röra på sig.

Valkar och fetma är inte synonyma begrepp, men det finns tydliga grupperingar som gömmer sin eget förfall av fysiska och mentala hälsa bakom svepskälet kropps-positivitet. Hur väl vi lever ett hälsosamt liv syns på vårt kropp.
11.18
Skulle säga att det är mer spy på foton om någon är smal. Rent vidriga kommentarer och en smal tjej är inte en riktig kvinna och vem vill ha en benget är de minst gräsliga. De blir kallade sjuka och borde gå till läkaren. Sen motvikten då en kvinna med mycket kraftig övervikt. Ju större kvinnan är ju mer kärlek ska visas och där fortsätter komment med äntligen en riktig kvinna. Så här ska en kvinna se ut istället för de där benranglerna som ser ut som de har cancer mm.
11.18
Ja, man blir ju bedrövad av vissa kommentarer här. Som man med lite trivselvikt läser jag med förvåning att jag frossar, tränar dåligt och äter fel. Nja... Jag gick upp i vikt efter en skada som gjorde att träning var svårt. Det är jag inte ensam om, se på alla gamla elitidrottare... Numera jobbar jag på, men jag har reumatisk sjukdom med värk och kronisk smärta från tidigare nämnda skada. Att då göra något åt mina 5-10 trivselkilo är svårt utan att svälta mig. Problemet med det är att forskning visar att man kan gå upp än mer när man återgår till normal diet. Dessutom får ni ursäkta, men god mat i rimliga mängder tänker jag fortsätta med. Som drogfri, ickerökare och helt nykter tycker jag att jag kan unna mig något. Mina prover är det heller inget fel på. Inga trubbel med blodsocker, kolesterol eller andra sjukdomar. Jag är bara inte så estetiskt tilltalande. Visserligen jobbar jag på ändring men det tar tid.

Att vi män skulle ha lättare ideal än kvinnor hör jag ofta. Det är tyvärr inte sant. Minns det mest talande i en kommentar jag en gång läste på internet som en kvinna skrivit. "Alla kvinnokroppar är vackra på sitt sätt. Män däremot kan bara se ut på ett sätt, är de inte vältränade är de fula". Tyvärr har jag stött på mycket av den varan. Det är som kommentarerna här. Det är väl inget svårt för mig att gå ner i vikt?? Det är väl bara att sluta frossa i snabbmat? Jag äter nästan aldrig snabbmat. Mat lagar jag själv eller äter på bättre restaurang. Men det är klart, ni som är lyckliga i att vara smärtfria och ha bra ämnesomsättning måste såklart få visa hur duktiga ni är och vädra era fördomar.

Tack för ordet.
11.29
Bra jobbat utseende fixering har gått alldeles för långt.
11.40
Hej, hej.
Tack för att du normaliserar ALLA kroppar och inte bara idealkroppen. För mig som ung kvinna och har ätsvårigheter är dina bilder väldigt betydelsefulla.
Vad inspirerar dig till att fortsätta med detta?
Ha det så bra!
11.41
Jag har inte haft några större komplex för min kropp, men önskat lite annorlunda utseende. Att vara naken kan ge en bättre kroppsbild av sig själv. Undvika följa media med modeller och retuscherade bilder med overkliga kroppar.

Naturism tillsammans med andra ger ännu bättre självbild. Då man ser att det är ok att ha skrynklor, hängande skin, eller vara kraftig. Du ser att du är ok bland andra verkliga kroppar. Dom gånger det är motiverat att göra förändringar bör det vara för hälsans skull.
11.41
Det är exakt pga sånna kommentarer som förekommer här i kommentarsfältet som gör att folk är obekväma med sina kroppar.

Om människor hade kunnat vara bättre på att acceptera att alla ser olika ut och har olika förutsättningar så hade folk mått bättre.

Min kropp gör det den ska. Den är en kropp och jag är inte bara min kropp. Det finns viktigare saker i livet än utseende.
11.45
Jag lägger inte så stort fokus på vikt och hur kroppen ser ut, fokuserar på kroppens på funktion. Väljer bort sociala medier som förstärker upptagenhet av kropp och figur. Tränar regelbundet för att stärka kroppens funktioner, när jag orkar och har lust. Äter regelbundet och tillräckligt, varierat utan att utesluta några livsmedel. Njuter av mat och dryck.
11.45
Fint konto,men nu är det borta från Instagram? Varför
11.54
Man kan vara hälsosam utan att vara smal. En del handlar om benstruktur tex. Det är ju trots allt,insidan som räknas!
11.54
Hittar inte rätt konto på Instagram. Någon mer?
Jag ska höra med henne vad som kan ha hänt med det! Vi återkommer!
11.54
Låt folk få vara som dom är,så länge deras hälsa inte är i risk.
11.54
Whataboutismen flödar. Men männen då? Men smala då? Men sjukligt feta då?
Det osunda är att vi alla förväntas se ut som barbiedockor eller kendockor. Det sunda vore att inse att alla föds olika, vi har olika kroppslängd, olika benmassa, olika hudfärg, hårfärg med mera. En del har sjukdomar/skador som förhindrar normala förutsättningar för idrott. Det sunda vore att acceptera mångfalden, det som fungerar perfekt för en person, kan vara livsfarligt för en annan. Att utseendefixering spiller över på männen, ger ingen fördel till kvinnorna.
12.45
Till alla som har kommenterat om ohälsosam fetma: Om man tar sig tid att besöka Amanda Ekströms instagramkonto så ser man att modellerna på hennes fotografier inte är tjocka eller feta.
Det som gör bilderna speciella är bara att Amanda inte retuscherar bort naturliga saker som celluliter, bristningar (som många smala också drabbas av) och valkar (alltså, vanliga veck som uppstår när man böjer kroppen på olika sätt).
12.45
Tyvärr går det inte att skilja på den här debatten och folkhälsoproblemen som följer av övervikt och fetma. Människan är helt enkelt inte utvecklad för den livsstil vi har idag.

Jag tänker på min hälsa regelbundet. Förutom träning och bra mat ser jag det som enbart positivt ifall jag får dåligt samvete över att frossa i skräpmat och låta bli att röra på mig.

För bara 50 år sedan fanns inte det här stillasittandet och konstanta tillgången till skräpmat. Då behövde man inte bry sig speciellt mycket. Idag är det inte så och alla måste tänka på dom här sakerna.

Normalisera alla sorters kroppar? Människor är överlag rätt lika och gjorda för att röra sig och ärligt talat vara smala. Sluta stoppa huvudet i sanden och ta tag i er hälsa.
13.02
Underbart att det finns sunda krafter för normalisering av människokroppen och som motkraft mot kroppshysterin som skapar mental ohälsa och ätstörningar! Jag tror vi är väldigt blinda för hur hela samhället medverkar till att den psykiska ohälsan accelererar och det särskilt hos osäkra barn och tonåringar.
13.02
Vill man inte se fotona så kan man bara låta bli att gå in och titta. Men sen har det gått rätt kraftig inflation i s.k. "hat". Allting som går emot det egna är inte hat utan oftast bara något idiotiskt skrivet av en idiot och dem kan man tyvärr inte lagstifta eller gnälla bort.
13.45
Till Hanna som påstår sig veta att människor ska vara smala:
Nej, det är inte sant. Finns inget som säger att människor mår bättre av att vara smala. Ska vi prata om osunda relationer till mat, så bör du tänka ett steg till. Vi "ska" röra på oss regelbundet för att må bra, men det betyder per automatik INTE att man ska vara smal. Anorektiker, är de hälsosamma? Har du tänkt till gällande det? Är det bättre att vara anorektiker, än att vara större och hälsosam. Alla föds helt enkelt inte till att vara smala. Men det betyder inte att dessa människor är mindre värda eller mår sämre än vad du gör. Ja, jag är en av dem som du skulle kalla tjock och ohälsosam. Men jag kunde inte bry mig mindre. Tack för mig!
13.46
Det går inte att värja sig mot kroppsidealen. Själv har jag inte Instagram t ex, då jag märkte att det är ett forum för kvinnokroppar att visa upp sig på och då i pornografisk stil men med minimala kläder! En backlash för kvinnor naturligtvis då allt deras värde sitter i deras utseende och sexighet! Undrar just när feministerna och alla andra ska vakna upp och ta denna sak på allvar med utseendefixeringen?
13.46
Vill bara påpeka att för att kunna visa kvinnokroppen "som den faktiskt är" måste man inkludera ALLA kvinnokroppar. Det betyder tjocka, smala, feta, ljusa, mörka, fläckiga, kurviga, feminina, maskulina, vältränade, otränade. Inte bara vita kvinnokroppar med nåt litet "fel" som en bristning på låret. Bara för att bilderna är fint komponerade med utsnitt, ljussättning och färger betyder det inte att de förmedlar det de ska. Detta konto är lite av en scam och det är synd att ingen lägger märke till det.
13.46
Det är nog inte lätt för någon att vara bekväm med sin kropp idag. Plastikkirurgerna har inte direkt brist på jobb... Framförallt är det kvinnor som ska leva upp till ”idealet”, dvs smal, vältränad, putande läppar och helst stora bröst. Tror också männens idealkvinnor bygger på den typen de ser i media och den grundas tidigt för dem. Idealen måste ändras. Tycker det är jättebra nu med kraftiga modeller också som visar kläder.
14.13
Hej alla!
Jag är 68 år och jag är jättenöjd med min kropp och det har jag alltid varit och det tänker jag fortsätta med :)
Jag är för det mesta noga med vad jag äter och tränar 3 ggr i veckan. För mig är det viktigt att vara aktiv. Har rynkor , häng på armar och mage. Men jag bryr mig inte. Jag ska inte se ut si eller så för att göra någon annan nöjd. Folk får se ut hur de vill. Det varje människa kan fråga sig själv är att: är jag nöjd med bilringar etc? Vara ärlig med sig själv helt enkelt. Är en inte nöjd får en göra något åt det.
14.27
Folk som påstår att debatten inte handlar om sjukdomar och problem som tillkommer vid övervikt har inte förstått problemet.

Du får se ut precis hur du vill, men du får inte påstå att du är en hälsosam tjock/fet person. Det finns gott om tydlig, peer-reviewed, konkret forskning som visar precis hur farligt övervikt är redan vid några få kilo upp. Samma sak åt andra hållet. Vi är gjorda för att hålla en hälsosam nivå av fett på kroppen, inte mer eller mindre. Tjocka människor som påstår att de är hälsosamma av olika anledningar väljer att helt ignorera forskningen och det faktum att det är ohälsosamt - oavsett hur de känner sig.
14.29
Hej igen! Glömde att säga att det är ingen som tvingar någon att titta på bilder på Instagram och andra sociala medier. Alla tar egna val. Du väljer.
14.30
För att känna sig bekväm med sig själv och sin kropp måste man undvika all social media tror jag. Det som visas upp där och speciellt gäller det vissa sociala medier, så är det en idealisering av kroppar. Kvinnokroppar som sexobjekt t ex, där massvis av män gillar de sexiga kroppar som visas upp där. Naturligtvis är de smala, med plastikopererade bröst osv. Det är lätt att bara ta sig en titt på Instagram och någon porrmodell så kan man själv se hur det visas upp och hur hundratusentals män runt om i världen hyllar den här "porrkroppen". Även porrutbudet på nätet hjälper till att bygga upp idealet för kvinnor (och män).
14.57
Man kan undra varifrån skönhetsidealen kommer? Vem har skapat dem? Är det modeindustrin? Porrindustrin? Förr länge sedan skulle kvinnorna vara mulliga, och runda, titta på gamla målningar får ni se snygga kvinnor från den tiden. Numer ska tjejer och kvinnor se ut mer och mer som pojkar. Idealet går mot smalare och smalare med taniga ben. Visst är det märkligt? Varför är det snyggt? De flesta kvinnor vill jag påstä är lite rundare, väldigt smala är väl mest tonåringar. Visst är det bra att hålla sig i form och jag gör det själv, men det går till överdrift i medier och idag tycker jag att träningsmänniskan också blivit ett ideal! De springer lopp och tränar på gym och åker skidor det finns ingen ändå på det. Det är lite som att den typen av människa är idealet idag. Tränar man är man cool och bättre än andra!
14.57
Vill också säga (till flertalet tidigare inlägg) att även om det nu skulle vara så att tjocka människor är extremt ohälsosamma enligt vissa, så har de väl fortfarande rätt att synas? Man ska väl inte censurera en människa endast för att de väger något extra kilo? Det är som att radera dem. Tjocka människor som syns gör ju inte reklam för ett ohälsosamt liv, de vill bara synas, höras, finnas. Utan att bli kommenterade som äckliga, fula, otillräckliga. För en gångs skull. Kan alla bara få finnas utan att folk ska döma utifrån storlek, urpsrung, sexuell läggning? Är en människa inte din typ av människa, gå då iväg, tyst och sansat, och se dig inte över axeln. Så enkelt är det. Låt människor synas, höras och finnas.
15.35
Bästa sättet är att använda kroppen, och vara tacksam för att kroppen fungerar, och att man kan göra de roliga saker man vill. Cykla, simma, dansa, mingla, älska, umgås. Att begränsa sig för vad man tror andra tänker gör ju inte livet kul. Köp kläder som passar och är bekväma, och LEV medan du lever!
15.35
Vill bara flika in och säga att alla kön kan ha problem med sina kroppar, inte bara kvinnor, även om de såklart är den största gruppen.
15.35
Många menar på att de inte bryr sig om vad andra tycker. Det är låter starkt men låter inte riktigt sanningsenligt tycker jag. Det är ungefär som att säga; jag bryr mig inte om att jag blir mobbad, fast alla vet att man tar mycket illa vid sig i sitt inre. Det är mycket fokus på träning, smala kroppar, äta nyttigt, skönhet, och är man överviktig och väldigt mycket, tror jag man inte orkar med allting. Man ger helt enkelt upp. Det blir för mycket fokus på detta. Men ALLA människor tar åt sig av de ouppnåeliga värderingarna om hur vi ska vara. Så bra att fotografen Amanda visar äkta kvinnokroppar som har bilringar, celluliter och lite häng här och där! Precis så är det, varför ska det retuscheras bort och varför ska vi vara något vi inte är för? Hoppas fler vågar protestera. Men om du nu tog bort ditt konto som jag såg någon skrev, varför gör du det för? Påaktivera det genast!
15.35
Hade också svårt att hitta kontot, men det ska vara tuggmotstand dvs med a istället för å.
15.55
Ni som inte hittar kontot, instagram tycker att bilderna kan vara för ”grova” och gjort då så att man måste skriva i hela namnet för att hitta kontot.
18.22
Var nöjd med din kropp och njut ordentligt vid badstranden!
20.17
Det är skillnad på att vara en kurvig kvinna och en kvinna som lider av fetma, som vissa av tjejerna gör på det kontot. Sveriges försvarsbudget ligger på 60 miljarder per år. Sjukvårdskostnaden för fetma ligger på 70 miljarder per år. Är det bara jag som ser problemet?
21.34
Jag har insett att jag aldrig kommer att trivas i tighta jeans eller högklackat heller. Min kropp platsar inte i sånt jag får skavsår.. Men man måste faktiskt försöka hålla sej inom något vettigt viktspann då man lever i en underlig värld med superzize meny, literläsk och godiskilo som fördärvar kroppar. Fetmaoperationer är inte riskfritt, inga operationer är riskfria. Många som tränar mycket hamnar hos sjukgymnast och ortoped , tydligast är det inom fotboll där även rätt unga fördärvar knä. Men även riktigt flitiga motionärer brukar förr eller senare hamna där. Riktigt magra gamla tanter brukar få skört skelett och där uppmuntras numera äldre till att ha lite hull men inte så det når åldersdiabetes risk. Det är tydligen helt ute att som motion bara cykla alla sina ärenden. Men den värsta lågkolhydratepedemin verkar ha ebbat ut sen klimatnojan för mat kom. Det verkar vara omodernt att hålla sig till en en enkel måttlig tillvaro där man äter kålpudding o annan där proteinet spätts ut, ser till att man inte går upp mer i vikt och undviker både hårdträning och supersizemeal . ????? Det tror jag är en bra livsstil
08.27
Jag tänker att de kilon som jag iochförsig önskar bort, är Jag ,min person. Det är så här jag ser ut. Vad spelar det för roll om utsidan inte är så "fin". Huvudsaken är att insidan är det. Det finns svårigheter som kommer i livet, det sista man tänker på i de stunderna... är några extra kilon.
09.19
Det är ingen nyhet alla stora sidor väljer att flytta fram det som mest har besök.
09.31
Finns det någon fakta som visar att enbart vissa typer av bilder tas bort? Att några kvinnor tror att deras bilder tas bort i större utsträckning än andra kan väl inte räcka?

Det är ju säkert så att även bilder på smala kroppar tas bort.

Hur kan man göra ett reportage baserat på lösa påståenden?
Hej Niclas!
 
Här kan du höra hur forskaren Beata Jungselius ser på den här situationen: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskaren-gar-inte-att-beskylla-instagram-for-det-borttagna-bilderna
 
Vänligen Bernhard Öhrstedt, redaktör
10.17
Sluta hänga på Instagram och gå ut i naturen i stället. Media borde starta en "instagram-skam" så att vi får tillbaka människor till verkligheten. Inte tror väl någon att hollywoodfilmer är på riktigt? Varför då tro att instagram är det?
11.04
Jag försöker tänka på kost och motion.

Vi ska väl inte ta och normalisera dålig hälsa, som övervikt och fetma!? Bättre att man strävar mot en bra fysik för bättre levnadsstandard.
11.05
Ja tror balansen är svår eftersom fetma och övervikt är inte hälsosamma och kostar vården jättemycket pengar samtidigt som alla säger att folk får se ut som de vill och att alla får vara glada över hen är. Jag tycker inte heller att bilder som föreställer för smala är okej. Det var en lång kampanj om att inte ha magra modeller i reklam så det är kanske dags att tänka detsamma med för stora människor också.
11.05
Var och en är som den är. Det finns forskning på varför en person har en annan siffra på vågen än vad som anses normalt. Den forskningen borde nog belackarna läsa innan de bedömer en annan (och troligen för dem okänd) människa.
11.06
Det har tagit många långa år för att komma till ett läge där jag är bekväm i min kropp. Uppväxt i en värld där vissa kroppar idealiseras och man inte är accepterad om man inte passar in i den snäva lilla ruta där man anses OK. Vuxna runtomkring som gett beröm när man bantat och tappat i vikt och som kanske påpekat något när man gått upp i vikt. Det tillsammans med en evig mängd bilder av trådsmala unga människor sätter sig och det tog ungefär 30 år att känna att det är OK att min kropp ser ut precis som den gör och att bli bekväm i den. Så mycket slöseri med liv. Att idag kunna följa konton på t ex Instagram som visar alla slags kroppar är väldigt befriande och gör mig lycklig. Nu försöker jag bäst jag kan skydda min dotter från dessa galna trådsmala ideal och helt enkelt inte fokusera alls på hur hon ser ut, bara hur hon mår. Det är svårt, men jag tänker inte ge mig. Tack för att SVT lyft denna oerhört viktiga fråga.
11.06
Max, är det enbart kvinnor som står för dessa 70 miljarder (som du påstår fettman kostar samhället)?
Dagligen ser jag klart överviktiga män, med vad som i regel kallas pondus.
11.23
Det är inte säkert att en mullig kropp betyder ohälsa. Till exempel så har alla jag känner som drabbats av svår hjärtsjukdom varit normalviktiga eller smala. Min mormor var tjock och glad och gillade mat, hon blev trots detta nästan hundra år. Så allt är inte en så enkel ekvation.
11.23
Att bilder på valkar, celluliter och bristningar anmäls oftare än bilder på ideal behöver man inte vara raketforskare för att förstå. Att SVT promotar dessa kvinnor så de kan bli offer är pinsamt. Lägg ned public service.
11.47
Instagram är väl i sig ganska ångestskapande. Kanske bättre att helt undvika själva applikationen om man är lite känslig?
11.48
Hanna, herregud. Människor är gjorda för att vara smala? Vidrig kommentar. Kanske dags för dig att vidga dina perspektiv lite?
12.00
Jag förstår inte syftet med publicera halvnakna bilder på sig själv för allmän beskådan.
12.01
Ingen ska skambeläggas för sitt utseende. Vi lever långt ifrån vad vi genom århundratusendena har utvecklats till. Vi är skapta för att springa, jaga och förflytta oss, på savannen. Vi som lever nu är också vi som bäst kunnat föra gener som kan lagra energi, fett, för tider med svält. Vår hjärna älskar socker och fett, för överlevnad...... Så OM vi vill vara smala så måste vi ha det i åtanke. Vi människor har skapat en fullständigt i alla avseenden hopplös livsmiljö och vi har förstört jorden för djur och växter också. Det är ett ”systemfel” vi lever i!
12.01
Folk diskuterar fetma, var det inte censur som artikeln handlade om?
12.21
Om Instagram har en policy mot för mycket hud (vilket dom med stor sannolikhet har en algoritm som scannar alla bilder och att det sedan är en människa som exekverar radering) så är det ju något man som användare måste förhålla sig till. Det är svårt att vilja lägga upp bilder med mycket hud på en plattform som reglerar detta.

Och den som driver en kampanj kring normalisering av större kroppsformen och som medel lägger upp bilder på denna typ av kroppar kommer också att befinna sig i utkanten av det tillåtna. Ibland bli raderad och ibland inte. Så samma sätt som den som den som vill lägga ut nakenhet utan bakomliggande aktivism. Gränslandet är ingen exakt vetenskap. Vissa kommer igenom - andra inte.

Den som då drivs att normalisera ett högt BMI kommer se en korrelation mellan högt BMI och radering, men jag är helt övertygad om att så inte är fallet. Det är bara det att bedömningar i gråskala tenderar vara stokastiska.

Eller som man brukar säga; om den lösning man har är en hammare så tenderar dom problem man ser vara spikar.
12.21
Våra kroppar ser ut som de gör mycket på grund av hur vi lärt oss äta som liten tror jag. Många överviktiga och då menar jag många kilo extra, har kanske fått fel mat under uppväxten. Inte för att skuldbelägga föräldrar men vad säger forskning om det. Sedan anser jag att alla människor är vackra, på sitt sätt. Har själv aldrig tänkt på min vikt, aldrig ägt en våg, varit både smal och rundare men aldrig brytt mig förrän nu, när jag är pensionär och alldeles för mager. Går inte upp vad jag än äter och dricker, så vi kan inte alltid styra över våra kroppar.
12.29
Ja alla vill vara prinsar och prinsessor, snygga, sexiga, vackra och leka fotomodeller i sociala medier. Jag tror att det är där problemet ligger, oavsett om man är smal eller tjock, att alla ska posera och förväntar sig en massa tummar upp för utseendet samtidigt som hela fenomenet är patetiskt och ofta tycks bottna i ett slags bekräftelsebehov som aldrig lär tillfredställas på detta vis. Nätet idag är dessutom vansinnigt polariserat och hårt överhuvudtaget, det gäller alla frågor.
12.29
Skönhetsideal har alltid funnits och lär alltid finnas också, men jag tycker överhuvudtaget att det är patetiskt med alla selfies och porträttbilder oavsett om personerna i fråga är smala eller tjocka. Visst, själv attraheras jag inte alls av överviktiga kvinnor och skrollar väl därför förbi sådana extra snabbt men jag hade helst sluppit alla uppmärksamhetstörstande tjejer oavsett kroppstyp.
12.49
Vad heter kontona egentligen. Har bara hittat Amandas som heter ”tuggmotstand"??? Amanda Ekström finns ju mer än ett.
Hej! Det är Amandas konto "Tuggmotstånd" som vi rapporterat om!
12.49
Varför vill ni visa era kroppar jo pga dåligt självförtroende Om livet är bra här man inte tid med Instagram Sitta o slänga bort sin dyrbara tid på bilder Hur sjukt är det
12.50
Det som är fullständigt vridet är att Instagram censurerar bilder med personer som inte stämmer överens med samhällets ideal, normer och förväntningar. Alltså överviktiga som visar hud.

Å andra sidan får rent pornografiska konton/bilder finnas kvar. Varför? Det är nämligen så att personerna på dessa bilder är smala och har den perfekta kroppen enligt Instagram.

Konton som visar en tjock människa med hud stängs ner! Det är inget annat än förkastligt.
Det handlar inte om varken vikt eller BMI, det handlar om hur tjocka hånas, det handlar om normalisering av att alla sorters kroppar är okej, så även tjocka. Varför i hela världen ska tjocka gömma sig, förlöjligas och bli i ifrågasatta! Och algoritmer på Instagram existerar ICKE!
13.14
Det är mycket fokus i den här debatten om att man bör vara smal av hälsoskäl och det är såklart rimligt. Men jag tycker faktiskt också att vi bör lyfta fram att vi nog hellre ser vackra, smala människor runt oss i samhället och på Internet istället för pluffsiga. Det är allas ansvar att försöka vara så vackra man förmår.
13.40
Istället för att debattera huruvida vissa kroppar får företräde framför andra kanske man ska fokusera på det bakomliggande bekräftelsebehov som florerar överallt på sociala medier och tycks ha drabbat de flesta, smala som tjocka.
13.40
Om en dator söker efter bilder med mer än t.ex. 80% ”hudpixlar” kommer runda midjor oftare fastna än smala. Sen spelar det roll hur mycket man zoomar in.
Amandas sätt att redigera bort bröstvårtor (bröstvårtor är väl emot reglerna?) är kanske inte heller det effektivaste. Instagram har ju ändå regler då får man ju anpassa sig. Vill man uttrycka sig fritt får man väl ha en egen hemsida?
Tittar man på taggen #kroppsaktivist ser man ändå att det finns många bilder där som visar valkar mm. Så helt bortspolade är de inte.
Sen kan jag tänka mig att det märks mer när ens egna bilder tas bort jämfört med när någon annans tas bort, det märker man ju inte alls😊
13.55
Vill ge en replik till signaturen Ulf som 13.14 skrev att det är allas ansvar att vara så vackra som man förmår. Tycker han pekar på några av grundbultarna till det här som inbjuder till vidare och större perspektiv. Vem/vilka/vad är det egentligen som bestämmer vad som är "vackert" och varför känner många människor en press att de måste ta ansvar för att möta de idealen och se "vackra" ut? Och är det ett rimligt sätt att leva sitt liv, eller att ställa krav på att andra människor ska leva sina liv så?
13.57
Hade varit kul med namnet på Kajsas och Annas konton. Söker man på bara deras namn är det inte lätt att hitta
Hej! Ja, det är ju lite ironiskt med tanke på att det är precis vad de själva säger - att kontona är svåra att hitta. Jag har tyvärr inte de specifika namnen på deras konton, bara deras namn som står i artikeln! Mvh Hanna, redaktör
15.32
populära bilder och konton är lättare att hitta än de som inte är populära (populär= många klick, likes etc) det är typ hela poängen med sådana sidor...
15.34
Jag tycker detta är lätt att förstå. När kvinnokroppen med celluliter, valkar, rynkor och annat visas på sociala medier blir kvinnor och likaså män skräckslagna! Va! Så där ser inte idealbilden ut! Vi är inte vana att se en äkta och sann Kvinnokropp! Jag tycker det är härligt och fint! Äntligen! Äntligen äkthet! Men Män förfasas och kvinnor förfasas likaså då kvinnor kämpar och kämpar för att vara smala, träna, massera bort celluliter med all kraft, smörja in ansiktet med antirynkkrämer och kämpa med sina hantlar. Men nej, detta är inte nog! Kvinnor MÅSTE leva upp till den ouppnåeliga kvinnan så vi tvingas gå och injicera läpparna, operera underliv och bröst, förstora rumpor och göra ansiktslyft och göra botoxbehandlingar, osv, osv.
15.51
Har ingen aning om hur bilderna normalt sett ser ut och hur det kan variera beroende på kroppsstorlek, form, andel hud m.m, men jag blir helt förfärad över detta. Sen tänkte jag att hur gör ett företag/ Instagram för att få bort bilderna på ett smidigt sätt? Då tänkte jag att i huvudsak är det ett program som ska känna av andel pixlar som har identifierats med hudtoner baserat på identifierad människokropp. Ungefär som att program /kamera känner igen ett ansikte. På samma sätt måste detta fungera. Kommer i så fall uppstå en hel del fel när bilder rensas bort. För hudton m.m. måste knepigt. Men det är osannolikt att det finns tillräckligt med personal för att manuellt rensa bort bilder (med undantag för om bilderna genererat klagomål).
15.51
Lär er hur Instagram fungerar!!!

Om tillräckligt många som sett bilden anmäler den till Instagram för att den exempelvis är "kränkande" så plockas den bort.

Obs: tro inte att de anställda har tid att gå igenom alla anmälningar och tittar om bilden har eller inte har brutit mot några regler -bilderna tas ner AUTOMATISKT
15.53
Det är Männens värld som styr...Ser att många män skriver och uppger att de inte attraheras av överviktiga tjejer. Om det är några som påverkas starkt av skönhetsideal så är det män, och tjejer försöker leva upp till detta. Så tragiskt att tjejer ska förpassas bakåt och bedömas och beskådas för manliga ögons gillande. Männens synsätt måste ju ändras. Män som bara kan attraheras av smala, perfekta unga kvinnor med perfekt hy och glänsande hår och tindrande ögon vad är det för machomän egentligen? Genom att bedöma kvinnors utseende och kritisera hennes kropp så vet män att de ingjuter osäkerhet. Sen hjälper tjejer själva till genom att kritisera och håna varandra då de själva inte vet om de duger. Men detta missgynnar bara alla kvinnor. Det vi ser nu är en backlash för kvinnornas frigörelse och internet har varit en god hjälp.
16.20
All diskriminering är fel! Dags att växa upp och sluta mobba! Sluta smöra för perversa män och perversa kvinnor. Alla som visar upp sig har rätt att göra det! Inte din kropp! När ska folk bli snällare mot varandra? Denna desperata "skönhetstävling" är inte bra för mänskligheten. Alla har rätt att känna sig bra på alla sätt. Be kind!
16.20
Det är inte feministiskt att inte stödja sina systrar! Detta måste ändras NU! Body positivity = feminism.
16.30
Media hjärntvättar hur folk tänker. Samhället är väldigt sjukt!
17.00
Men till exempel Stina Wollter har uppmanat följare att anmäla bilder som är ren pornografi och bryter mot Instagrams regler. Vi var många som anmälde, men trots detta fick de bilderna ligga kvar. Så om det bara handlde om antalet anmälningar så borde de också försvinna. Hur förklarar de det?
17.00
Gör fel rätt. Sluta diskriminera era användare. Ta ert ansvar. Bojkotta Instagram om detta vansinne fortsätter. Ta ditt ansvar! Stöd inte ondska. Nu blir vi snälla!
17.30
All mobbning är äcklig! Sluta bete er så äckligt mot era medmänniskor!
17.31
Underbart att ni inte ens kan visa en exempelbild. Det låter bara som feminister som gråter över inget.
17.31
Självklart får man ju lära unga att det som syns på Instagram är en tillrättalagd bild. Noga utvalda bilder och vinklar och eventuellt returschering som framställer ett fejkat perfekt liv. Samtidigt tror jag inte att det är rätt väg att gå att promota osunda och fula kroppar. Alla bör sträva efter att ha sunda och friska kroppar. Och tjocka kroppar med valkar etc är inte friska. Vad som är attraktivt är inte något som kan tränas genom att vi ser saker på Instagram, som vissa kommentarer hävdar. Det sitter biologiskt att vi dras till friska och sunda kroppar med bra gener att reproducera med. Symmetriska ansikten, män med breda axlar etc. etc. Skönhetsideal är således inga påhitt utan de sitter djupt rotade inom oss.
17.32
Alla kroppar har SJÄLVKLART lika rätt överallt. Personligen är jag dock urless på alla dessa ”utvik” - vi kanske i stället borde fråga oss vad vi har för samhälle där alla måste visa upp sej hela tiden?
17.49
Misogyni är en hatisk attityd mot kvinnor. När ska detta primitiva och barbariska kvinnoförakt bli olagligt? Låt kärlek vinna över hat!
18.58
Är väl inte någon nyhet att vårt samhälle är extremt utseendefixerat. Tänk om folk ägnade sig lika mycket åt insidan också. Då blev världen en bra mycket bättre plats.
20.13
Man kan ju snarare fråga sig varför man vill lägga upp bilder på sig själv..? Bristande självkänsla/självförtroende...? Hela grejen är ju en icke fråga för oss icke mediakåta.
21.19
Jag blir otroligt upprörd över Instagrams beteende, att de inte följer sina egna regler och behandlar användare likvärdigt. Har själv anmält porriga bilder på smala inoljade tjejers nakna bröst och rumpor, men fått till svar att det är helt okej. Samtidigt raderas bilder eller konton som Stina Wollters eller andra med syfta att stärka kvinnor. Att shadow banning inte existerar är ren lögn, varför skulle ett konto med tusentals följare inte dyka upp i sökfältet när det i vanliga fall räcker med att skriva två bokstäver? Skäms Instagram, unket företag.
21.19
Jag struntar fullständigt i vad andra tycker om mitt utseende, folks osunda fixering vid andras men också det egna utseendet är rubbat !
21.35
Jag har helt enkelt bara bestämt mig för att vara nöjd. Det här vad jag föddes med och det är helt ok.