SVT rapporterade · Chatta om sköldkörteln

18.29
Varför skriver vissa läkare ut NDT? Licenspreparat är inte det godkänt på vetenskaplig basis?
Mvh Eva
När det gäller NDT saknar vi vetenskapliga evidens avseende dess effekt. Man kan inte heller garantera vilka ingående ämnen som finns eller styrka av ingående hormoner. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia 
18.30
jag har knöll struma -kan det på verkar synen om inte proverna är bra-sen blir jag anfådd när jag går
Överfunktion av sköldkörteln beroende på att man bilder tyroideareceptor antikroppar (så kallad Graves tyreotoxikos) kan även påverka ögonmuskeler. Knölstruma är ofta inte samma sak som Graves tyreotoxikos men man kan inte utelsuta förkomst av antikroppar om man inte kontrollerar ett blodprov. Jag skulle rekommendera att du söker läkare för ett mottagningsbesök och blodprovstagning .
 
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia
18.30
Hej, jag har en lite annorlunda fråga som jag misstänker kan ha att göra med Sköldkörteln.
Jag har fått diagnoser såsom Fibromyalgi (2016) samt ME/CFS (2018) har sedan tidigare måttligt högt blodtryck som medicineras med Candesartan 8 mg/dag. Har även astma sedan tonåren. Är tyvärr sjukskriven sen många år och vill inget hellre än att bli frisk och komma tillbaka till mitt arbete.
Nu till min fråga:
Efter en dubbelsidig lunginflammation (Influensa) för cirka 2 år sedan började jag få höjda CRP och SR. Därför skickade min läkare mig först på Ultraljud Buk, då de inte kunde utesluta Fokala förändringar i Levern. Därefter skickades jag på DT Lever med kontrastvätska (Hösten 2019). Inga fokala förändringar hittades enligt DT.
Till min förvåning försvann alla mina symptom direkt efter avslutad DT, symptom som jag haft i kroppen som hänger ihop med Fibromyalgi, ME/CFS och högt blodtryck. Förbättringen höll i sig ca 3 veckor och nu börjar nästan alla symptom som jag tidigare haft komma tillbaka, tyvärr.
Jag själv funderar om det kan hänga ihop med kontrastvätskan som jag fick i samband med DT.
Till saken hör att jag har underfunktion i släkten (min mamma, min mormor, min morfars bror samt kusin).
Därför undrar jag om det kan vara så att Jodet som finns i kontrastvätskan har påverkat min Sköldkörtel på något vis?
Jag har tagit alla sköldkörtelprover ett flertal gånger under årens gång och de har varit bra förutom en gång då jag hade 135 TPO-ak (2017).
TSH: Inom ref. värde
T3: Inom ref. värde
T4: Inom ref. värde, men om t.ex. nedre referensvärdet är 12 då har jag legat på 13 och så har det varit under de senaste åren.
Jag är även utredd på Reumatologen och har inte någon reumatisk sjukdom.
Vänliga hälsningar
Susanne
Hej Susanne!
Jod kontrast kan påverka sköldkörtelfunktionen men det är ovanligt då man ger små mängder vi DT undersökningar. Blodproverna tyder även på att sköldkörtelhormonvärdena ligger bra. Enstaka värden utanför referensområdet som sedan normaliseras betraktas inte som sjukligt. 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.44
Förstår inte att många läkare är så negativa när det gäller liothyronin . Själv så var det den medicinen som gjorde att jag kom upp i T3 och därmed fick bort många av symptomerna.
När det gäller kombinationsbehandling med liothyronin och levothyroxin så finns inga bra långtidsstudier, eller studier med större antal deltagande - vi saknar helt enkelt tillräckligt med kunskap om den här behandlingen är bättre än enbart levothyroxin. Det är idag inte rekommenderat som ett förstahandspreparat enligt vare sig de Europiska eller Amerikanska riktlinjerna. 
18.44
Rekommenderar du Cecilia att man går på årliga kontroller? Jag har ätit Levaxin i många år (hypotyreos) men blir aldrig kallad utan får ringa och be om/tjata för att få ta prover för att ha koll
Ja - jag rekommenderar at tman går på årliga kontroller åtminstone de första åren. Har man ätit levothyroxin i flera år och proverna har varit stabila och patienten mår bra kan jag tänka mig glesa ut kontrollerna. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia 
18.45
Jag är 52 år och problem att min sköldkörtel på vänstra lobens nedre del växer. Den är nu 3,1x4,6x5 ,7 cm för ett halvårsedan var den2x4x4 cm. Den trycker på luftrören och känns ibland. Tycker du att jag ska operera bort min sköldkörtel? Kan man bara operera bort vänstra sidan? Måste jag gå på medicin efter operationen? Mina värden är bra på provtagningen.
Hej!
Jag rekommenderar att du vänder dig till vårdcentralen som antingen kan remittera dig till en endokrinkirurg för fortsatt undersökning diskussion eller som själv kan konsultera en endokrinkirurg. En knöl på sköldkörtel som växer ska undersökas. 
Vänligen, 
 
Cecilia
18.46
Hej, jag har haft väldiga problem med 100-tals negativa symtom och kraftigt försämrad livskvalité. Ändrat dos Levaxin och T3 säkert 60-talet gånger under en fem års period. När jag hade våldsam hjärtklappning sökte jag akut på Karolinska och fick sedemera komma till en professor i endokrin som tog tag i min extremt svårinställda medicin. De kom fram till att jag hade analytisk interferens. Ingen reagerade på VC om att medicinerna inte gick att ställa in som man kunde förvänta sig. Denna avvikelse bort man utreda mycket snabbare!! Har haft ett helvete! Vill bara sprida kunskapen!
Hej!
 
Tråkigt att höra att det tog lång tid för dig att få hjälp. Den allmänna rekommendationen är att om man som primärvårdsläkare stöter på problem med att ställa in medicinering så får man gärna ringa eller skriva remiss för att konsultera endokrinolog. Vi upplever också att vi får många såna remisser och välkomnar en sådan dialog. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.46
Hej! Mina TPO-ak värden är alldeles för höga över 4000, har ätit Levaxin i flera år, undrar nu om det finns någon behandling för att att minska antikropparna i blodet? Är orolig för att få ytterligare kroppsliga besvär.
Hej!
Det finns få studier som visar att TPO-antikroppar i sig har en egen effekt. Är du orolig så skulle jag ändå föreslå att du söker läkare så du får ställa dina frågor i lugn och ro. 
 
Vänliga hälsningar, 
 
Cecilia
18.46
Programmet handlade väldigt lite om överproduktion. Jag har konstaterad överproduktion (äter ingen medicin än) jag är ofta varm o emot all fakta så går jag sakta upp i vikt ändå. Skulle vilja veta mer om vad man själv kan göra, vilka mediciner som finns mot överproduktion, finns det råd att göra i vardagen o tex mat.?
Hej Gun-Britt!
Jag programmet var framför allt inriktat mot underproduktion. Överproduktion är oftast beroende på en förekomst av antikroppar mot tyroideareceptor hormon eller att delar av sköldkörteln börjar producera för mycket hormon av sig själv. Behandlingen vi ger är antingen radiojod, tabletter eller mer sällan operation. Jag föreslår att du tar upp och ber din läkare att diskutera olika behandlingar. Det finns mig veterligen inget du själv kan göra vad gäller livsstil som påverkar detta. 
 
Vänliga hälsningar, 

Cecilia
18.50
Hej,
Jag har hypotyreos/hashimoto sedan 2015.
Har inte mått bra sedan dess och har provat levaxin, lio, armour thyroid och har nu euthyrox +lio nu men mår fortfarande inte bra. Jag har börjat med Östrogen-divigel och progesteron-utrogest sedan augusti i år och undrar nu om dom preparaten försämrar upptaget av sköldkörtelmedicinen?
Senaste proverna visar att mitt TSH har gått upp från 0,38 till idag 4,1 så något gör att det blivit sämre, har mer tinnitus i öronen och det brukar vara ett symtom att något inte är bra !!
Hej Susanna!
Mig veterligen påverkar inte östrogen eller progesteron upptaget eller metabolismen av levaxin i någon större utsträckning. Det är, som vi diskutrar i programmet, också viktigt att försöka utröna andra orsaker till att man inte mår bra. Föreslår att du tar upp dina frågor med din läkare och att ni tillsammans försöker kartlägga dina symtom. 
Vänligen, 

Cecilia 
18.50
Hej! Har hachimotos sjukdom. Borde jag inte vara behandlad hos endokrina enheten istället för vårdcentralen? Kan jag lita på att en allmänläkare kan de här sjukdomarna lika bra som på endokrina?
Hej Irene!
 
Hypothyreos är primärt en sjukdom som behandlas via primärvården/hälsocentralerna. Jag upplever att man har god kunskap om dessa sjukdomar. 
 
Vänligen, 

Cecilia
18.51
Hej,
Jag föddes med hypoteros. Jag satte för ett halvår sedan in en hormonspiral och undrar om detta kan påverka min balans? Har närmligen fått extremt skrovlig naglar och blir därför misstänksam!
Hej Saga!
 
Hormonspiral ska inte verka på kroppen i någon större utsträckning utan verkar lokalt. Har du besvär som du inte upplevt tidigare och/eller misstankar om att sköldkörtelvärden inte ligger bra föreslår jag att du kontaktar din vårdcentral och ber om att få kontrollera prover. 
 
Vänligen, 

Cecilia
18.51
Hej min mamma har problem med sköldkörteln
Min morbror har diabetes typ 2 hon säger att det hör ihop . Att har man har man sköldkörteln kan man istället få diabetes 2
Hej Ewa!
 
Om man har en autoimmun sjukdom är det större risk att man drabbas av en annan autoimmun sjukdom. Typ 2 diabetes är dock inte en autoimmun sjukdom och hänger därför inte ihop med sköldkörtelsjukdom (vilket typ 1 diabetes gör). 
 
Vänligen, 

Cecilia
18.57
Hej min dotter på 24 år har sedan några år giftstruma,nu har det gått så långt att hon ska opereras den 11 november...vad innebär det och finns det risk för komplikationer ?
Hej Lena!
Dina frågor bör besvaras av en endokrinkirurg. FÖreslår att du pratar med din dotter och att ni ber att få träffa en endokrinkirurg innan operationen.
 
Vänligen, 
 
Cecilia
 
18.58
Förstår att programtiden inte räcker till allt men synd att ni inte ägnade 5 minuter till att berätta om Hypertyreos/Graves. Varför ansågs det inte vara tillräckligt viktigt?
@Christina - Alla frågor är viktiga, men det finns inte hur mycket programtid som helst. Skriv gärna din fråga här i chatten!
18.59
Har haft giftstruma och efter avslutad behandling var proverna bra men nu så är mitt Trakprov förhöjt igen. Varför?
Hej Anita!
 
Om Tr-AK prover är förhöjt och stiger finns viss risk för återfall (såvida du har kvar sköldkörteln och inte är opererad). Det kan också finnas en viss risk att man utveklar ögonbesvär. Föreslår att du kontaktar din läkare och ber att få kontroller ett fullständigt sköldkörtelhormonstatus. Har du besvär som liknar de som du hade när du hade din överfunktion eller ögonbesvär ska du också naturligtvis kontakta läkare då det tyder på att du inte är botad. 
18.59
Hej! Jag har en vuxen son med Downs syndrome, som har haft underproduktion i ca:20 år. Tsh ligger något över referens, t3 och t4 ligger inom referens. Han tar idag 100 levaxin, men mår absolut inte bra, hjärntrött, håglös, torr i hyn m.m. Läkaren vill inte höja dosen. Hur kan vi gå vidare? Kombinationsbehandling? Eller vad göra? / En orolig mamma
Hej Karin!
Jag tycker du ska ta upp dina funderingar och de symtom du nämner här med din sons läkare. Om t4 och T3 ligger bra så är det mindre sannolikt att det faktiskt är sköldkörteln som orsakar de problem han har och det är viktigt att utesluta andra orsaker. 
Kombinationsbehandling är något man kan prova om man uteslutit andra orsaker och sköldkörtelhormonvärdena (inkl TSH) legat normalt minst ett år. Föreligger hjärtsjukdom eller andra samtidiga sjukdomar är vi ofta tveksamma då det t ex kan ha icke önskvärda bieffekter. Viktigt är att han en god kontakt med patienten. 
 
Vänligen, 

Cecilia
19.00
Hej, kan tex radioaktiv strålning tex chernobyl påverkat att så många har problem med sköldkörteln. Eller att man röntgas hos tandläkaren ett flertal gånger
Hej!
 
Strålning påverkar sköldkörteln - huruvida olyckan i Tjernobyl påverkar incidensen av sköldkörtelsjukdomarna idag vet jag inte. Hos tandläkaren läggs ett röntgenskydd över sköldkörteln vid röntgenundersökningar så det inte ska skada sköldkörtlen. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia
19.01
Vore mycket bra OM ni kunde ta upp Bisköldkörtlarna också!
Min son på 27 blev op för 2 år sedan då de chansade på att hitta dem, de fann en som var helt ok men nu bollas han fram och tillbaka och vet inte om det blir en ny op eller medicinering!?
Han är extremt trött, håglös, problem med höga kalcium värden i urinen och äter blodtrycks sänkande medicin, så snälla berätta mera om detta!
Mycket tacksam!
Annelie
Hej Annelie
 
Jag vidarebefordrar ditt tips till producenten för programmet. 
Cecilia
19.03
När man tar bort hela sköldkörteln förlorar man T1, T2, T3,T4 Varför behandlas man då med bara T4
Hanna som frågar
Hej Hanna!
Kroppen omvandlar själv T4 till T3 etc genom olika enzymsteg. T4 kan alltså ses som ett cirkulerande förråd. 
 
Cecilia
19.03
Du säger att det saknas evidens och långtidsstudier för Liothyronin och NDT.
Vad finns det för långtidsstudier som visar att Levaxin eller Euthyrox har evidens?
Hej Mats!
Det finns vårdprogram av bland annat ATA (American Thyroid Association) där du hittar referenslistor. 
Vänligen, 
 
Cecilia
19.04
Hej. Min dotter föddes med hypotyreos. Är 10 år idag och äter fortfarande Levaxin.
Är det vanligt att man föds med det?
Hej Viktoria!
 
Nej det är inte vanligt. Tyvärr har jag inte aktuella incidenssiffror. 
 
Vänligen, 

Cecilia
19.04
Det kommer väldigt många frågor just nu, Cecilia svarar så fort hon kan. Kolla gärna om en fråga liknande din redan fått svar i chatten!
19.06
Jo jag undrar om min kusin och min moster har sköldkörtel problem kan det innebära att jag också kan få problem med min sköldkörte?? Har hört att det är ärftligt. / Joanna
Hej Joanna!
Jag det finns en ärftlighet och risken att du även får sköldkörtelproblem är större än om man inte har någon släktning med sköldkörtelproblem. 
 
Vänligen, 

Cecilia 
19.06
Finns det något man kan göra om man har för lågt T3 (0,15) jag har fått från doktorn att jag ska minska levaxinet men då blir jag jättedålig. Något annat man kan ta? Mvh birgitta
Hej Birgitta!
 
Kroppen omvandlar själv T4 till T3 varför det kan ses som ett cirkulerande förråd. Har man frågor kring inställning så kan din läkare kontakta en endokrinolog som kan vara till hjälp i detta. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia
19.11
Thacapzol behandlingsamtidigt med leva in, hur fungerar det då en bromsar produktionen o en bromsar
Hej Anette!
Det du refererar till är så kallas block - and replace behandling och ett alternativ som man kan använda sig av vid för hög sköldkörtelhormonproduktion. Thacapzol hämmar hormonproduktionen men vi kan inte leva utan sköldkörtelhormon så då sätter vi även in levaxin. 
Thacapzol är alltså själva behandlinge emedan Levaxin är ersättningsbehandling som ges för det som du tillfälligtvis saknar. 
 
Vänligen, 

Cecilia
 
 
19.20
När man äter Levaxin hur ofta ska man kolla sina värden?
Hej!
Initialt med tätare intervall t ex var 6-12 vecka tills man är inställd på rätt dos. Därefter 1 gång årligen. Har man stått på medicinering lång tid och mår bra kan man glesa ut intervallen. 
 
Vänligen, 

Cecilia
19.20
Hej! Finns det något samband mellan problem med sköldkötel och alzheimer?
Hej!
 
Nej inte mig veterligen. 
 
Cecilia
19.20
Finns det något samband mellan plötslig födoämnesallergi och sköldkörtelproblem?
Hej!
Nej inte vad jag vet. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia
19.22
Varför får man så dåligt minne under och efter behandling med Propycil och Levaxin pga Gravessyndrom?
Hej Cecilia!
 
Jag har inte hört det ska ge dåligt minne men naturligtvis kan jag inte utesluta ett samband. Sköldkörtelhormon är ett intressant och fantastiskt hormon med tanke på att det har effekt på kroppens alla celler. Jag skulle rekommendera att du tar upp dina besvär med din behandlande läkare. Eventuellt så ska man rapportera det som biverkan om du upplever tydlig effekt med medicinering. 
 
Vänligen, 

Cecilia
19.22
Susanne uttalade sig tvärsäkert om amalgam- är det verkligen sant att ”alla fått rätt” och att amalgamet orsakat t ex hypotyreos eller andra sjukdomar?
Hej Agneta!
Nu kan jag inte värdera Susannes uttalande men det som jag tror hon menar är att i just det fallet så kom man fram till att amalgam hade en skadlig effekt. 
Vänligen, 

Cecilia
19.27
Många missfall, kan det bero på hypotyreos?
Hej Ida!
Har man en obehandlad hypothyreos kan det vara en faktor som påverkar graviditetsutfall. Står man på levaxin brukar vi rekommendera att man kontrollerar ett blodprov när man ämnar bli gravid och när man vet att man är gravid för att justera dosen. 
 
Vänligen, 

Cecilia 
19.27
Är opererad sköldkörteln behöver man inte äta någon medecin efteråt
Op ca:1988_1989 .
Hej!
Om man inte har tagit bort hela sköldkörteln så finns ofta en hormonproduktion kvar och man behöver inte äta medicin. 
Vänligen,
 
Cecilia 
19.27
Varför många läkare tar prov bara TSH och inte på T4 o T3 och kolesterol!
Hej!
Man kan få väldigt många svar enbart genom att kontrollera TSH. De flesta endokrinologer brukar dock ta T4 och T3 för att få en komplett bild av sköldkörtelproduktionen. 
Cecilia 
19.28
Det kommer in hundratals frågor och Cecilia svarar så fort hon kan! Kolla gärna om en fråga som liknar din redan fått svar längre ner i chatten!
19.32
Har förhöjd produktion som inte det nämndes så mycket om i programmet. Jag ska genomgå en jodbehandling. Vad har forskningen sagt om den och vilka biverkningar finns det?
Hej!
Jag kan inte svar direkt på vilken forskning det finns avseende jodbehandling utan rekommenderar dig att ta upp dina frågor med din behandlande läkare. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia 
19.35
Jag har riktigt högt PTH-värde (bisköldkörteln). Och äter D-vitaminer, men får inte ner värde nämnvärt. Sen upptäcktes hög produktion på sköldkörteln. Jag fick Levaxin som jag ej tålde. Efter 6 veckor utan Levaxin togs nytt prov på sköldkörteln. Då låg den inom normal värdet.
Mina frågor är:
Är bisköldskörtel o sköldkörtel påverkade av varandra?
Hur kan sköldkörteln vissa för höga värden ena gången o normala andra gången? Hur kan det variera?
Hej BrittMarie!
 
Sköldkörteln och bisköldkörteln är två helt separata organ som inte påverkar varandra däremot kan olika sjukdomar påverka sköldkörtelhormonproduktionen - det ser vi ofta. Det är en av anledningarna att vi oftast inte nöjer oss med ett prov utan vill ha minst två prov innan vi sätter in behandling. 
 
Vänligen, 

Cecilia 
19.38
Ska man ta levaxin en halvtimme innan frukost? Är det viktigt?
Hej Elisabeth!
 
Upptaget av Levaxin påverkas t ex av kalk (mejeriprodukter) och en del andra läkemedel. Därför är rekommendationen att ta levaxin fastande. En del klarar inte det och då är det bra att diskutera med sin läkare hur och när man ska ta tabletten så man gör likadant varje gång och ställer in dosen enligt det. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia 
19.44
Hej, du som ringde in i kväll och undrade över om det var vanligt att gå ner i vikt vid underfunktion. Du hade också ont i magen. Be att bli kontrollerad för glutenintolerans. Underfunktion och glutenintolerans finns ofta tillsammans, och stämmer med dina symtom.
Hej Susanne!
 
Helt riktigt finns en ökad risk för glutenintolerans vid autoimmun hypothyreos. 
 
Vänligen, 
 
Cecilia
19.45
Hej har ni slutat att svara på frågorna? mvh anna
@Anna - Cecilia jobbar för att komma ikapp. Vi har fått in otroligt många frågor.
19.45
Opererar man nuförtiden bikörtlarna med laser, eller?
Hej!
 
Tyvärr kan jag inte svara på din fråga (men det är inget som jag hört att man gör). Rekommenderar att du kontaktar en endokrin-kirurg. 

Vänligen, 
 
Cecilia 
19.52
Ska man bli behandlad om man enbart har fel värde på t4 ?
Hej!
Det är svårt att svara på din fråga om man inte har andra värden tillgänliga. Generellt kan jag säga att vi sätter inte in behandling på enstaka prover utanför referensvärdet utan följer först upp med andra prover. 

Vänligen, 
 
Cecilia 
19.52
.Min mamma fick operera bort sina bisköldkörtlar.Vad har de körtlarna för funktion.
Kan det vara ärftligt att ha fel på bisköldkörtlarna.
Hej Marianne!
Bisköldkörtlarna har till uppgift att styra kalkproduktionen - de är alltså andra organ är sköldkörteln. Ja det finna en ärftlighet när det gäller överproduktion av bisköldkörtelhormon. 
 
Vänligen, 

Cecilia
19.59
Tack för alla frågor! Nu måste vi tyvärr stänga chatten. Vi vet att det är många som inte fått svar, det har kommit in 1000-tals frågor.