SVT rapporterade · Vad gör du av dina kontanter?

07.23
Tar ut kontanter en gång i månaden i bankomat som stöd till alla 30- och 40-talister som inte haft kraft skaffa BankID etc. Själv 70-talist.
07.23
Det ät bra att ha kontanter för att betala små utgifter som att handla en liter mjölk som exempel.
Ta fram bankkort för småsummor är onödigt.
07.23
Jag handlar för mina pengar som vanligt. Ser hur kriminalitet och fel i system drabbar kortanvändare allt mer. Vill ha kontroll över mina pengar.
07.23
Köper.mat.o.sår.resten.till.nästa.månan
07.23
Har alltid lite kontanter , ibland händer det att nån butik inte tar kort. Eller att korttwrminalen är trasig.
07.24
Har inga kontanter. Skulle jag få i present eller något så ger jag det till någon som fortfarande använder kontanter så Swishar dom över summan till mig
07.26
Efter införandet av nya sedlar och mynt år 2016 har jag fullständigt tappat greppet om kontanter: Jag vet inte längre hur sedlarna ser ut och känner inte igen mynten. Det var år 2016 jag i princip slutade använda kontanter. De enda jag fortfarande känner igen är 20-kronorssedeln och 10-kronorsmyntet. Men många affärer tar ändå inte längre emot kontanter så att försöka använda dem är ofta utsiktslöst. Det är skrämmande att det blivit såhär. Turister kan inte betala med Swish pga. att de inte har tillstånd att använda BankID. Ligger VISA-systemet nere en dag, så är man helt ställd, och får göra sina matinköp en annan dag. "Single point of failure". Bitcoin och kryptovalutor är inte heller ett alternativ till våra gamla fiat-valutor pga. den enorma energiåtgången som krävs, det har jag läst. Och jag ger naturligtvis aldrig några pengar till tiggare eftersom jag inte äger några mynt, varken i fickan eller hemma. Inte ens på offentliga WC används mynt längre, där är det Swish eller SMS via smart mobil som gäller, eller kanske VISA-kort. Vilken otrolig omvandling det har varit! Men förändringen känns faktiskt inte helt stabil...
07.27
Självklart handlar för dem. Jag handlar enbart med kontanter, finns ingen anledning att handla med kort. Kontanter är ett erkänt och fullkomligt normalt sätt att handla på, och man borde genast införa en lag som säger att alla som säljer något, vare sej det är tjänster eller varor, ska vara skyldiga att ta emot kontanter. Förbjud alla kontantlösa butiker, och alla andra som enbart tar emot kort. Enda undantaget bör vara vid väldigt dyra saker, som t ex bilar och bostäder. Vi måste använda kontanter, annars står vi hjälplösa om det blir stora och långvariga elavbrott eller annan samhällskris.
07.34
Jag har alltid några hundra i kontanter i fickan, gillar kontanter och slösar inte lika mycket då eftersom pengarna känns mer äkta vilket gör mig snålare :)
07.34
Vill inte bidra till att omvärlden skrattar mer än vad den gör just nu över svenskarnas sätt att betala. Bankerna gör otroliga vinster men inte blir det lägre kostnader för sveriges befolkning, därför gäller endast kontanter för mig.
07.37
jag handlar hellre med kontanter än med kort mesta dels tar jag bara ut pengar med kortet eller går in på den bank som hanterar kontanter,väldigt sällan använder jag kortet för betalning,kan jag inte betala med kontanter går jag ut där ifrån och handla r inte där nå mer.
07.37
Jag försöker betala med kontanter, av principskäl, så ofta det går. Oacceptabelt att tvingas betala med elektroniska betalningsmedel ur integritetssynpunkt mm.
07.52
Det går inte handla i vissa små butiker i utan kontanter i t ex Södertälje. Möjligheten till loppis för privatpersoner kräver kontanter.
07.52
Träffar människor ute i världen med anledning av mitt arbete. Växlar in pengar i utländsk valuta vilket är lättast att betala med. Kotet har jag med men bara som backup men aldrig behövt använda det. Märkt att man ser på oss svenskar som naiva. Ett av de skälen handlar om svenskarna och deras kontrollerande myndigheter. Svaren jag fått är av karaktären: tror du inte brott sker där folk förlorar pengar bara för du har ett kort istället för pengar, ska Sverige bli ett nytt DDR?
07.53
Handlar för dom - har varken swish eller kontokort. Men absolut har jag en reserv med kontanter hemma också, SEK & EUR. Helt galet att svenskarna blivit så beroende av bankerna och deras system - dom har verkligen lyckats lura oss. Fast klart att staten hjälpt till också. Kan inte låta bli att le när jag hamnar på affär (utanför Sverige då, för inte tillåtet här) med "cash discount" på 5-10%. Jag vägrar ställen som inte tar kontanter. Är tvungen att ta hjälp av vänner för att köpa saker som inte tar kontanter (allt fler resor och andra biljetter framförallt), känner mig nästan kriminell av att behöva göra så!
07.54
Handlar så klart!! Dum fråga
07.54
Själv har jag nog inte haft kontanter på 10 år. Arkaisk betalmetod. Sluta bakåtsträva och omfamna framstegen vi gör!
07.54
Jag använder både kort och kontanter och har swish. Anser att det ska vara valfritt , gillar inte att bli påtvingad sättet man ska betala på . Jag är 50talist och känner många som bara vill ha kontanter.
07.54
Använder så mycket som möjligt ute i samhället , men måste ju betala fakturor över nätet. Är irriterad på vissa företag och institutioner som envisas med att bara ta kort , anser att detta inte borde vara lagligt , kontanter ska alltid gälla ! Och detta vansinne med bankernas krångel med kontanter , det måste till en ändring så flödet underlättas. Nej tillbaka till Kungen= kontanter. Men givetvis , kort behövs ju också men inte så ensidigt.
07.54
Folk har insett ju längre tiden gått hur kort och konton gynnar de kriminella. Alltså motsatt den effekt man trodde från början att användandet av kort skulle få. Dessutom vill jag ha mina pengar som är mina och inte gynna bankerna som lever gott på att försöka få in allt mer pengar på sina konton. Pengar måste fortsätta som betalmedel men att använda kort eller pengar på konto får bli frivilligt för oss om och när vi själva väljer att använda dessa. Vad tror ni händer med bankerna om folket tömmer sina konton? :-)
07.54
Kontanter är det egentliga betalningsmedlet i Sverige så jag har alltid kontanter tillgängliga. Bankernas stopp att hantera kontanter är ett försök att kringgå lagen för högre vinster och de har haft alldeles för höga vinster länge nu!
Man får väl hoppas på en solstorm eller en kraftig EMP som slår ut strömmen några veckor, undrar hur folk skall skaffa mat och andra förnödenheter med sina plastkort då?
Vi har laglig rätt att betala med kontanter och om folket bojkottar företag som ej tar emot kontanter, så sker en självsanering eller attitydförändring.
07.54
Hur skapas vårt betalningsmedel?
07.54
Självklart ska vi ha kontanter kvar, gör er inte beroende av insolventa banker, som skapar pengar ur tomma intet. Om 10 % av inlånarna tar ut sina pengar från banken, då går bankens konkurs, sk. Bankruns. Lita inte på banker. Köp gärna lite guld för dina pengar, ca 10% av ditt kapital.
07.55
Jag både handla eller ge bort till tiggare. Det är inte så mycket, kanske max 80kr+ som jag har i kontanter.
07.55
Ligger i en hög och ruttnar. Ingen butik här tar emot kontanter ändå så
07.55
Kontanter är det enda som fungerar i en kris, så dom måste vi hålla hårt i . Och kräver att få betala med kontanter
07.55
Jag handlar med kontanter och tycker det är enormt viktigt att vi ska och ska kun a göra det!
Våran makt över hur och vad vi vill göra med våra egna pengar minskar kraftigt om man bara använder kort. Hatar kontaktlösa affärer och tycker vi ska bojkotta dom!
07.55
Gör av mina kontanter ?
Utomordentligt dum fråga!
När inte samhället tycks favorisera kontanter behöver man ju inte ta ut några - tyvärr!
Alltså har man ju då inte några hemma eller i plånboken heller!

/Göte Franzén
(Ålderspensionär)
07.55
Sätter sprätt på dom
07.55
Gör dem digitala om det är sedlar, köper lotter för mynten
07.55
Jag försöker handla med kontanter så mycket som möjligt. Det är av integritetsskälen, alla medborgarens transaktioner ska inte gå att spåra. Det är också en trygghet med ett analogt betalningsmedel när elektroniken fallerar. Min åsikt är att det är en samhällsfara om kontanter försvinner helt och hållet.
07.55
Jag använder bara kontanter. Inga kort
08.13
Skimning, banker som efterfrågar koder och tömmer kunders konton. Ingen ersättning för sina besparingar. Listan kan lätt fyllas på men nej jag behåller mina kontanter så jag vet var jag har mina pengar.
08.13
Bojkottar butiker som inte tar emot kontanter. Vill inte ha ett kontantlöst samhälle som Kina.
08.13
Använder endast mitt bankkort till att ta ut kontanter. Fattar dessa människor som har förkärlek till kort köp.att ni blir synade i minsta detalj hur era vanor är ? Sen ska kontanter gälla även om vissa affärer inte tillåter det. Och när det blir ett data haveri, då står ni där,utan att kunna betala
08.27
Brukar ha dom som reserv om kortet inte funkar.
09.12
Att häva fram en bunt kontanter är vulgärt och bonnigt, digitala betalningar är snyggt och stilrent.
09.12
Tar ut kontanter i bankomaten och handlar för dem. Använder inte kortet i affärer (använt det någon enstaka gång). Måste använda kortet en gång/månad p g a att det finns inga andra alternativ att betala automatiskt via en direktbetalning.
09.12
I och med det allmänna betalningsmedlet till 98% utgörs av negativa krediter i en banks dator, så använder jag kontanter som ett alternativ för handel med varor och tjänster och en säkerhet i att alltid ha kontanter i omlopp för att slippa likviditetstorsk när en bank balansräkning har havererat på aritmetiska grunder.
09.13
Använder bara kontanter, jag håller helt med Roger, det skulle vara förbjudet att neka att taemot kontanter.
09.13
Handlar enbart med kontanter, den handlare som inte vill ha kontanter behöver inte mig som kund.
Det skulle vara otillåtet att neka att ta emot kontanter, alternativt att man får en faktura som inom sjukvården. Jag förstår orsaken men regeringen borde sätta krav på att bankerna ser till att de kan ta emot pengar utan att det ska kosta, de känar redan yillräckligt.
09.13
Kan det bero på Statens information om att ha kontaner till hans som krisberedskap. I sådana fall är det väl bra att vi gör som Staten vill.
Om strömmen försbinner är det försent.
Eller hur?
09.13
Bojkottar alla som inte tar emot kontanter,
Flera butiker vill ha mitt person nr för att skicka massor Mail , tele nr/
nej och åter nej vart jag går och handlar mm är Min ensak och då är det kontanter som gäller inget annat
09.20
Av integritetsskäl tar jag ut pengar innan jag går in i affären och betala alltid med kontanter för jag har märkt att i vissa kassor försöker de fuska med priset, man har inte samma koll på vad det kostar med kort som med kontanter
09.20
Om t ex den livsmedelsaffär som jag för närvarande handlar i bestämmer sig för att inte ta emot kontanter längre, så byter jag till en affär som tar emot kontanter. Jag tror att det bara delvis är en åldersfråga, även om majoriteten av ungdomar/unga säkert betalar digitalt. Det är också en principsak. VI (jag) vill helt enkelt inte ha ett HELT kontantlöst samhälle. Det måste gå att välja.
10.34
Försöker gå över helt till kontanter men det är svårt med mynthanteringen.
Ger alltid negativa omdömen om jag inte kan betala med kontanter på Google, yelp och liknande.
Skall bli bättre att ta ut pengar
10.34
Så länge kontantbetalning är ett godkänt betalmedel så kan man inte bojkotta sedlar. Affärer som INTE tar emot kontanter - skärp er, sedlar är godkänt betalmedel så tar emot dom.
Sedlar är ett säkert kort, kör alltid med sedlar. Använder kort bara när jag måste. Det räcker bara att banken strular eller kortläsaren krånglar så kommer jag hem utan mat. Mycket ömtåligt.
10.34
Har internetbank & kort men handlar på minst 1000 kr/månad med kontanter.
10.34
Om jag någon gång får kontanter ger jag dem till barnbarnen eller lämnar iinsamlingsbössor . Handlar allt på kort. Har ingen plats för sedlar eller mynt
10.34
Har inte använt kontanter på flera år. Kort och Swish är allt som behövs.
10.34
Vet inte när jag senast hade kontanter på mig, är nog säkert flera år sedan.
10.35
Märk hur massmedia vill framställa ett kontantfritt samhälle som modernt och bildat. Bara äldre människor och efterblivna som använder kontanter. Precis samma metoder när vi lurades in i EU!
10.35
Har inte använt kontanter på flera år så vet knappt hur dom nya sedlarna ser ut.
10.35
Jag använder bara kontanter, som en protest mot att bankerna ska vara dom som bestämmer om kontanterna. Bankernas intresse är bara att tjäna pengar på kortavgifter, inget annat. Regeringen agerar inte för det är i deras intresse att kunna övervaka vad medborgarna gör.
10.35
Har blivit kränkt flera gånger då jag betalat med pengar. Att fråga var mina pengar kommit från om det bara handlat om några tusenlappar. Helt sjukt, så sitter data och kontokorts bedragare och snor miljoner av vanligt arbetande folk. Nej jag tar ut hela lönen i kontanter och vad jag gör med min lön angår ingen.
10.35
(♥_♥) Kontanter o använder dem o vill ha tillbaka den gamla systemet utan så väldigt mycket väsen om det! Cash in hand still remains King!! Digital is good but not foolproof as we all know!!
10.35
Självklart ska kontanterna vara kvar.
Handlar inte i en butik som inte tar kontanter!
10.40
Det är viktigt att ha åtminstone lite kontanter hemma. Tänk vilket kaos det skulle bli om kortsystemen skulle braka ihop! Man måste ju åtminstone kunna köpa mat. Och det lär hända nån gång.. Hände ju nyligen med Swish. Och tänk om det skulle vara längre än några timmar. Jag använder själv nästan bara kort, men jag ser till att ha lite kontanter i plånboken och lite hemma. Jag har dessutom två kort från olika företag, om det ena skulle krångla. Lite förutseende måste man vara.
10.55
Använder bara kontanter så jag kan ha koll på min lilla pension.
10.55
Vi bör använda mer kontanter, händer det något med datanätet så står vi där andra länder har förstått det men inte Sverige
11.11
Ja jag handlar med kontanter och jag skulle även vilja få ut min lön i kontanter. 98% av vårt betalmedel är räntebelastade krediter, det finns max 8000 kontanter per person, vi kan ju alla prova ta ut pengar samtidigt en dag och se vad som händer. Vi blir blåsta och allt fattigare för var dag som går av de privata affärsbankerna som omsätter över 400 miljoner kronor per dag! Jag skulls vilja att SvT upplyser det svenska folket korrekt om hur pengar skapas, vad pengar är och vilka konsekvenser detta system med hur pengar skapas medför.
11.11
Tycker det är fel att affären kan neka kontanter det är ju vårt betalsystem i botten
11.23
Jag har aldrig kontanter på mej, bara krångligt och tungt med mynten.
Att vissa butiker inte tar kontanter är att det är så ytterst få som betalar kontant, har själv en butik som inte tar kontanter så jag känner även till problemet butikerna har att bli av med kontakterna och de mycket höga kostnaderna runt hanteringen.
11.23
Använder att betala med!
11.23
Jag har aldrig kontanter på mej, bara krångligt.
12.27
Med tanke på att kontanter inte är skuldnoteringar, så använder jag kontanter så mycket jag kan.
12.27
Om kontanterna fasas ut till fullo så sitter vi fullständigt i knäet på privata vinstmaximerande intressen eftersom det allmänna betalningsmedlet skapas idag till 98% som räntebelastad skuld hos affärsbankerna - fullfjädrad finansiell diktatur. Bankreform är ett måste!
12.27
Använder kontanter dagligen och kommer att fortsätta med det. Har även kort, bank id mm men föredrar kontanter.
12.31
Jag handlar enbart med kontanter. Vill ej köpa med kort, det händer ofta att det ej fungerar, då måste man ju ändå gå till en bankomat och plocka ut pengar. CASH IS KING
12.57
Mitt företag hanterar endast kontanter. 😁 Haha, kom precis hem från ett konditori där de endast kunde ta kontanter p g a strul med kortterminalen. För en vecka sedan var jag på Apoteket, samma strul med terminalen där, haha! 🤣 När jag betalar med pengar, säger jag ofta högt: så ja, nu swishar jag DIREKT pengar till dig (expediten). Rekordsnabbt går det, säger jag gärna så andra kunder hör också. Jag säger DETTA ÄR ÄKTA SWISH!!! HAHAHA! DRAR ÄVEN TILL MED: DET ÄR JAG OCH LEIF G W PERSSON SOM GILLAR KONTANTER!!!
12.57
Jag har alltid tillgång till kontanter. Har både kort och ID, men vad hjälper det, när krisen kommer?? Utan el eller internet har vi ingen möjlighet att betala, alltså ingen möjlighet att köpa något över huvud taget.
13.17
En sak till: fysiska pengar är konkret och bra. Programmet Lyxfällan hade kanske varit överflödigt om människorna såg att pengarna i plånboken började sina??? Andra fysiska tillgångar är guldtackor. Sverige har en guldresev på flera miljarder för eventuella kriser framöver. Svenska folket måste tänka lite själva och inte bara " vända kappan efter vinden". Det är en farlig utveckling faktiskt!!! Sanna mina ord ⚠️
13.17

Glömde säga att varför tror ni att kontanter inte behövs????? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap delade ju ut en broschyr till HELA SVENSKA FOLKET där man bl a sa att ALLA BÖR SOM BEREDSKAP HA 3000 I KONTANTER, vid krig eller annan kris⚠️ CASH IS KING⚠️ Bankerna blir bara rikare och rikare med alla avgifter vi tvingas betala med alla digitala system. Vad gör f ö banken mellan 9 och 16??? Ingenting!!! Medborgaren gör allt!!! Service finns inte "på kartan" längre!!!
14.30
Använder kontanter i nödfall mitt kort.
16.04
Vi måste lära oss att se baksidan av digitala betalmedel det är ju samhällsfarligt att inte använda kontanter som är 100% säkra.Vad gör vi när tekniken har långvariga problem ?
Så använd kontanter mera.
16.04
Använder bara kontanter det är ju det säkraste betalningsmedlet vi har och kommer så att förbli. Dessutom går det fortare att betala med.
16.04
Ja, vad ska man ha banken till?? I dag fick jag besked att Swedbank ilägger ned sin verksamhet där jag bor,. De vill ha mina pengar, men vill samtidigt att jag sköter allt själv via internet. En uppmaning till Sveriges regering: Se över hela bankverksamheten i Sverige!
16.48
Har dem i påsar hemma! Svårt att bli av med alla mynt!
16.48
Att hålla fast vid kontanter är precis den sortens bakåtsträvande tänk vi kan klara oss utan.
Dom som envisas med att förvara sedlarna på hög hemma kan ju lägga dom bredvid traven med foliehattar.
16.49
One in the pocket an the rest in Brazil
17.08
Om butiken inte tar cash så bojkottar jag den för evig framtid
17.09
Riksbankspengar kommer alltid att slå affärsbankspengar
Cash is king
17.09
Använder helst kontanter.
17.09
Jösses, dåliga kunskaper tydligen. Vad gör folk om elen försvinner en vecka eller två t ex? Nä bättre att ha en hög kontanter hemma. Som sagt strömlöst inga kortköp=svälta! Naiviteten om hur osårbara vi är, är stor.
17.09
Hittade ingen bankomat i ett stort centrum så jag gick till Forex och tog ut på mitt sparkonto. Oj vad jag gick frågor! Medborgarskap, vilken stad jag var född i etc. samt signa papper om det. (Troligen inte Forex fel, gör bara det de måste.) Det visar på regeringens inställning till kontanter. När jag nu startat ett litet företag har jag blivit ytterst medveten om Skatteverkets krav för att ha kontantverksamhet. Hopplöst. Troligen Skatteverkets krav som ligger bakom att allt fler butiker inte tar emot kontanter. Det är nog Skatteverket och Finansdepartementets fel mer än bankernas.
17.09
Jag har inte använt kontanter på flera år. Den 25 när lönen trillar in betalas alla räkningar automatiskt och jag för över och investerar i fonder automatisk. Resterande del använder jag med kortet.
17.09
Vi behöver en nationell valuta. Kontanter är inte gångbara överallt i Sverige, inte heller kontokort eller Swish. En valuta stödd av en nationell bank som alla säljare måste acceptera. Punkt.
17.09
Betalar allt via kort.
Inga som helst problem.
"Ni" som klagar är som dom
som klagade när tågen kom
åkte häst och vagn samma
sträcka istället.
17.10
Ja kontanter? Köper allt på mitt kort. Men i vissa fall måste jag ta ut pengar. Efter som jag tillbringar min större tid i UK. Taxi , bussar tar bara just kontanter. Parkering detsamma. Varför kan jag ej parkera exempelvis Borås kommun med just kontanter? Nej kort eller app. Tycker allt går överstyr. Ja till kontanter istället för kort ......tack
17.24
Christer, vad menar du?
17.24
Det finns många fördelar med kontanter. Beror på person och situation. Tyvärr tror många att man kan anv. argument som "bakåsträvare", opraktiskt och liknande och lite grann se ner på de som föredrar kontanter. Jag anser det bero på visst oförstånd och att man glömmer en del av kortens nackdelar och det kan inte accepteras!
17.32
Ni som talar så illa om de som har kontanter,hur gör ni när elen går-inga kortköp gillas,då när ni står där i mataffären kommer de med kontanter och går förbi
17.32
Naturligtvis ska man ha kontanter. Har i sommar åkt runt på mc i Europa o där vill man ha kontanter! Finns tex väldig få bensinstationer som har kortläsare. Man tankar o går in o betalar. Trevlig! Sen är det mycket säkrare med kontanter. Du kan bara bli av med det du har i plånboken, inget mer!
17.32
Klart man vill ha lite kontanter i plånboken. Speciellt om man är på marknadsdagar.
17.32
Jaa till kontanterna....!! Nej till digitala pengar.....!!
17.32
kontanter > kort
punkt slut
17.32
Bojkottar affärer som inte tar emot kontanter.
17.32
Självklart ska kontanter fortsätta finnas kvar. Elektroniken är väldigt sårbar och man lämnas åt sitt öde i bankernas våld. Jag själv använder kort vid stora summor, kontanter upp till 500kr . Snabbt och smidigt att slänga fram en hundring istället för att knappa kod.
17.32
Jag spar dem hemma tills krisen kommer.
17.32
Jag bränner upp dem! Finns inget bättre tändvirke till vedpannan än sedlar.
Mynten samlas på hög. När högen är mogen blir det restaurangbesök. Servitörer älskar kunder med skrammel i fickan!
17.42
Att bekväma människor inte ser varför man ska ha kvar kontanter är ju bara ointelligent.
Vad gör man den dag man inte har tillgång till sina pe gsr via korten? Oavsett anledning som elen är borta mm. Vad ska ni göra då? Måste finnas en basic backup
17.42
Använder kontantanter och kort. Har hamnat alltför många gånger bakom någon som ska betala med swisch. Och fått vänta länge.
17.42
Kontanter behövs alltid, ingen bakåtsträvare.!
17.42
Inte bra att springa runt med kort.. Du kan bli rånad på kort o kod.. Bättre med en liten bunt sedlar i fickan... Anonymt o bra
17.42
Betalade med kontanter när jag vinterförvarar min cab och husvagn för de har ingen kortstation

17.43
Om människor vore medvetna om hur betalningsmedlen skapas av bankerna så skulle de föredra pappers pengar som bara riksbanken kan trycka upp. Betalningsmedel som bankerna skapar till våra konton är en utlåning av deras egna skulder till oss kontoinnehavare Vi handlar med andra ord med bankernas egna skulder. Minus för dem och plus för oss. Osäkert i längden.


17.45
Jag försöker använda kontanter, när jag handlar. Delvis vill stöjda kontantsamhälle. Delvis lättare att se hur mycket pengar man har kvar och har tillbrinna sina pengar.

Finns personer Ungdomar, tonåringar, äldre barn som har ej kort/ej fått kort än. De vill kanske t.ex. köpa biljett på bio. Nix, det går ej för dom. Bara kort tar emot. Hur ska lösa då? Jo, genom att kassor ta emot kontant är mitt förslag.

Samma pricipen gäller för slags affärer.

Jag läse din kommentar "pysen", håller med dig. Användning av kort har verkligen gått överstyr.

Jag läste även din kommentar "Örebro". Du påminde mig. Du har rätt. Hur ska man kunna köpa mat när elen inte fungerar eller teknika problem i koret? Genom kontant!
17.46
Kontanternas tid är förbi. Hanteringen är dyr, ovänlig mot miljön och riskfylld. Acceptera förändringen.
17.46
Låter mynten cirkulera för att ha kvar mynten.
17.46
Delar med mig till barnen samt köper för dom.
17.58
Varför tar alla för givet att man ska ha sina pengar på banken? Eftersom jag inte har förtroende för bankväsendet, så vill jag inte att dom förfogar över mina pengar. Det sköter jag bäst själv - och då blir jag plötsligt kriminell??
17.58
Kontanter är A och O för att all ekonomi
ska fungera.😍
17.59
Idag lär allt fler ha chippet implanterat under huden mellan tummen och pekfingret, bara att vifta med handen när man ska betala, öppna porten, starta bilen etc. Risken är dock att folk blir rånade på själva kroppsdelen i fråga, även den som inte råkar ha nåt insytt chip.
17.59
Betalar bara med kort utom till min frissa som bara tar kontanter.
17.59
Använder bara kontanter. Banker tjänar pengar på massa avgifter och minus ränta. Dessutom tar de betalt för att du själv sitter och betalar räkningar via internet och liknande idag. Fattar inte att folk gör detta slavarbete själva idag och betalar för det! :-)
18.00
Kontanter är det förflutna. Det går inte att stå emot förändringar och det ska man inte göra heller. Kontanter är dålig för miljön och i en demokrati som Sverige blir utan kontanter mycket lättare att hitta och sätta dit grova brottslingar. Jag har slutat använda kontanter för länge sedan och vet inte ens hur de nya ser ut idag, jag saknar inte kontanter ett dugg. Tack och lov att man bor i ett framstående högteknologiskt land som Sverige.
18.29
Ja men, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ju uppmanat svenska folket att alltid ha kontanter hemma om något skulle hända ! Så varför förvånad ?
18.29
Kontanterna måste finnas kvar. Om endast digitala pengar finns är man helt i bankernas våld. Vad händer om de bestämmer sig för att ta ut en rejäl avgift för kontot, kanske i samarbete med andra banker? Det går ju inte att ta ut sina pengar i protest. Dessutom blir då ALLA transaktioner dokumenterade. Jag har rent mjöl i påsen, men gillar inte att bli övervakad ändå.
18.29
Klart att banker vill skippa kontanter, dom tar ju ut en avgift fär varje kortkäp mellan 0, 80-1,50 kr varje gång du betalar som butiken måste betala, många mijarder kr.
18.30
När ska staten erbjuda statligt bankkort som är samma som pengar, och då blir man inte beroende av banker!
18.30
Kul att som vanligt se nyheterna kl 1800 hur de presenterade detta med kontanter. De som får prata om detta fattar inte vad man ska ha kontanter till. I strängen här har ett överlägset överflöd med de som är positiva till kontanter. Snacka om att redovisa fel. Precis som när vi lurades in i EU!
18.30
Det är bara bakåtsträvare och senila som gapar om att vi skall behålla kontanter. Suveränt att slippa antika betalmedel. Och så är det synnerligen positivt i brottsbekämpning att ta bort kontanter - såväl för att blåsa rånare som ekobrottslingar!
18.30
Skulle köpa frukost på McDonalds. Betalade med en 500 sedel. Dom lämnade tillbaka den och så att de bara tar kort. Efter diskussion så skrapade de ihop 400 kr i 20 kr sedlar i växel tillbaka. Kan detta bara hända på McDonalds i Sverige?
18.30
Om elen slutar att fungera så hjälper det inte så mycket att försöka betala med kontanter då affärernas kassa-apparater inte fungerar utan el numera. Det blir även problem med affärernas prissättning då priset avläses elektroniskt och prislappar vanligen har utgått.
18.31
Mynten hamnar i en burk hemma då man aldrig behöver använda dem eller det inte finns någon som vill ta emot dem. Banken tar en avgift om man vill sätta in dem på sitt konto.
18.39
Har alltid en liten buffert med kontanter. Och vill gärna ha blandade sedlar. 100 lappar, 50kr, 20kr. Använder dessa regelbundet, då och då. Köper mina ägg hos en som vill ha kontanter. Fikat i föreningen och deras lotteri. Osv. Joo använder swich och kortbetalning också.
18.39
Intressant att SVT Rapport ÅTERIGEN bara intervjuar personer som vill ha ett kontantlöst samhälle...
Själv bojkottar jag alla kontantlösa butiker.
Enda skälet till att staten trycker på ett kontantlöst samhäller är för att få full kontroll över privatpersoners ekonomi.
18.39
Kontanter funkar vid strömavbrott och i krig. Dessutom smidigt att betala med. Istället för att krångla med Swish o liknande
18.39
Kontanter har funnits i tusentals år i en eller annan form.
Teknikoptimister tycks ha svårt att förstå att våra moderna elektroniska betalningsalternativ
är mycket störnings känsliga.
Argumentet att kontanter skulle gynna oärliga personer är löjligt då det alldeles utmärkt att mygla med elektroniska betalningsätt.

18.39
När kontanterna är borta är vi och handlarna i bankernas våld. Avgifter på köp, sälj och överföringar kommer att hagla. Nej tack till slaveri!
18.39
Räcker med ett vanligt strömavbrott så kan man inte handla längre om det inte finns en kontantmöjlighet. Vi ser ju hur fler och fler samhällsfunktioner blir sämre för varje år som går.
18.40
I USA har man börjat titta på möjligheterna till att införa e-dollar. Om riksbanken fick i uppdrag att införa e-krona vore toppen.
18.40
Bara nutidens slavar som använder kort och liknande. Är man högutbildad känner man till alla fördelar med kontanter! ;-)
18.40
Och vad händer när el och elektronik plötsligt inte fungerar en dag? Då är det bara kontanter som gäller. Hur kan man lita på att det kontantlösa samhället alltid fungerar? Det är naivt att tro det.
18.40
Det skulle vara fint statligt bankort med obegränsad bankgarantin, då skulle det vara samma sak som vanliga kontanter och miljövänligt, och man är inte beroende av banker. Det ska inte ha någon sparränta för att det är inget sparkonto, det är samma sak som pengar som finns på ett statligt konto, och kort,
18.56
Kul med alla kontantkramare som med ett flin hoppas kunna shoppa loss på närlivsen vid ett långt strömavbrott. Tji fick ni för de stängde igen butiken så fort ljuset gick. Ingen kassa, inga prisuppgifter, inga kvitton.
18.57
Jag använder sällan kontanter då samhället, banker och affärer, inte tar emot detta idag. Annars är jag positiv till kontanter då det är något fysiskt. Många idag tror inte på gud, men man tror på digitala pengar som vi bara hittat på och som rent teoretiskt skulle kunna vara borta när som helst.
18.57
Om det skulle finas statligt konto och kort som alla får medborgare få gratis. Som är samma sak som kontanter, och man kommer inte vara beroende av banker
18.57
Var inte så länge sedan jag var en av få som kunde handla mat i affären då nätet låg nere. Betalar oftast med kort men har alltid kontanter i plånboken. Blir för sårbart utan. Och problemet med kassan och prisavläsning går att lösa om det blir elavbrott och man har kontanter.
18.57
Om inte pengar har ett fastställt värde utan kan spottas ut till höger och vänster på elektronisk väg av allehanda aktörer så är det bara en tidsfråga innan kraschen kommer.
18.57
Bankomater är smidigt och använda liksom bankernas E-tjänster, men det som man inte har tänkt på att om det blir långvarigt strömavbrott eller att elförsörjningen slås ut vid krig eller terrorattentat är att då funkar inte varken bankomat och internet liksom övrig elektronisk utrustning och då sitter många på pottkanten eftersom de inte kan göra transaktioner via nätet och uttag via bankomat, därför borde bankkontoren ha kontanter tillgänglig ,så att det kontantlösa samhället är tyvärr mycket osäkert system .
19.13
Att kontanthanteringen ökat igen har med att marknaden upplevt dess nackdelar som är mycket större än dess fördelar.
19.13
Om man ska slippa växlingsavgifterna och annat bökande så borde nog Sverige skrota kronan och istället gå över till Euro
19.13
Jag har varit utsatt för bedrägeri och mitt konto länsades. Sedan dess är det kontanter
som gäller för mig. Tycker väldigt illa om den dåliga attityd som man möter i butiker mm. när man betalar med kontanter. Infrastrukturen för kontanthantering i Sverige är maklöst dålig.
En viktig politisk fråga att ta tag i, inte minst med tanke på äldre medborgare.
19.31
Så de samlade värdet av mynt och sedlar har minskats med en femtondel !
19.31
MSB... Kommuner säger: Ha kontanter hemma i händelser av... Då kan väl de flesta räkna ut varför det behövs mer kontanter idag... Cash is King
19.31
Hemmareserv
19.31
Gör mig av med kontanter så snart jag har haft oturen att få dem i näven
19.31
Stort övertag i kommentarsfältet för behållandet av kontanter.
Håller fullständigt med. Utan kontanter blir vi fattigare och mer utsatta.
19.31
Hade besök från Skottland i somras, de hade bara tagit med sig kontanter hit. Inte roligt att behöva förklara för dem att de faktiskt inte kunde handla överallt då alltfler sätter upp skylten "kontantfri butik".
19.42
Inte pensionär ännu, men använder ändå kontanter dagligen och betalar med i affärer. Affärer som inte hanterar kontanter får inte mig som kund. Tyvärr kunde vi förra veckan inte ens parkera i Kalmar centrum för att handla då det inte gick att stoppa mynt i P-automaterna, detta trots att det satt en skylt "Myntautomat" vid automaterna. Så, nu besöker/handlar vi inte i Kalmar längre.
19.42
Det är bara i Sverige som vi betalar det mesta med kort och betallösningar utan kontanter, utomlands är det tvärt om, i vardagslivet. Där är det bara större köp som sker via banken.
Vi har glömt att de flesta turisterna vill betala kontant och inte känner sig bekväma med att betala med kort.... så snart kommer vi ses som ogästvänliga med så många som inte tar emot kontanter.... själv gör jag alla köp med kontanter och handlar inte i kontaktlista butiker... så jag är idag en förlorad kund för många... å jag handlar inte på nätet.. Jag vill ha faktiska möten, vid köp eller andra transaktioner.
20.13
Mitt intryck är att många småbutiker valt bort korthantering till förmån för swish eller kontanter. Alla har inte swish och en del som har det kan nog ha en kontantbuffert för när swish ligger nere.
20.13
Man ska förutom hemma, alltid ha kontanter i plånboken, ifall man är långt hem ifrån, och alla kort terminaler slutar fungera.
20.13
Använder bara kort. Om jag får kontanter sätter jag in dom på mitt konto så jag slipper ha kontanter på mig.
20.13
Obegripligt att vi inte avskaffar kontanter. Göder enbart kriminella och kostar handeln = oss konsumenter stora belopp. Ett fåtal äldre använder kontanter av vana. Ingen stor omställning för dem att börja använda kort och dessutom säkrare för dem. Men vid kris då? Ja, utan el och servrar funkar inte heller Bankomater. De som använder kontanter borde få betala vad hanteringen kostar. 10% påslag vid kontant betalning!?
20.14
I broschyren från MSB ”om krisen kommer”är man uppmanad att ha kontanter hemma!!! Jag är dåligt förberedd tyvärr - har max ca 150 kr hemma - dock inga mynt! Tror många är bättre förberedda än vad jag är!!!
Dåligt förberedd
20.26
Jag använder kontanter genomgående. Utom större inköp. Praktiskt, koll på ekonomin, och numera en medveten protest. Träffar i mitt arbete bland människor alltfler som riskerar att hamna utanför samhället då de av olika skäl inte kan hantera kort eller digitala betalningsformer. Och det finns inget illegalt i det.
Det är upprörande hur man kan bli bemött som kontant-handlare. På vilket sätt är det ok med någon form av mobbing?
Dessutom borde det krävas av de som vill driva bank att man hanterar kontanter, utan höga avgifter.
20.26
Undrar vad alla turister tycker när de upptäcker att det inte går att betala med kontanter?
20.26
Många tror att kontanter fortfarande fungerar i en "kris" (vad det nu innebär) Många kassaapparater går inte att öppna utan ström pga säkerhetsskäl.
20.31
Bankerna tar över monopolet på sedelutgivningen genom att tvinga bort riksbankens sedlar till förmån för plastkort som bankerna själva styr. Det är en mycket farlig utveckling som alla bör försöka stoppa! Jag tar alltid ut kontanter och betalar med dem. Jag köper aldrig något i kontantfria butiker, aldrig! (Betalar dock ibland med kort men bara om butiken accepterar kontanter.)
20.32
Handlar både med kort och kontanter. Jag spenderar en hel del tid i Tyskland, där råder det omvända det är svårt att bara använda kort. Många tar ut månadens småköp som en klumpsumma och använder kontanter. Jag kan inte förstå ivern att inte ha kontanter. I händelse av kris (cyberattack), eller krig måste alla butiker, vårdcentraler, bussar osv kunna gå över till kontanter. Det borde vara lagreglerat.
20.32
Har är svaret på varför du ska ha kontanter hemma eller åtminstone ha det i plånboken. Om det blir en allvarlig kris i samhället en cyberattack eller att all ström slås ut. Då kan du inte handla inne i mataffären eller närbutiken det blir panik, inte en samhällsfunkton fungerar och du måste leta efter mat ute i naturen. Hur länge tror du att du klarar dig? Jag kan räkna ut det i huvudet kan du göra det?
20.53
Att ha svenska kronor på banken är vansinne! Kontanter i form av euro, dollar och guldmynt är mycket tryggare!
20.54
Ni som skriver att kontanthanteringen är dyr - hur räknar ni då? Har företag som enbart tar kontanter. Varje insättning på max 100k kostar ca 150 kr, dvs 0,15%. Ingen årsavgift eller så. Visst tar det kanske en halvtimme att rulla iväg till servicebox (jag har tur - ute på landet och dylikt är det lurigare). Skulle jag istället ta kort kostar det någon procent(!!), samt behöver kortläsare, betala månadsavgift osv. Allt går till bankerna (som knappt tar ansvar om en får kontot länsat). Nu pysslar jag knappt med mynt (enbart 10-belopp i verksamheten), dom som gör det kan behöva beställa växel, men svårt att tänka mig att det kan bli en sån stor utgift jämfört med kort- (& swish)avgifterna.
(Men detta är absolut inte det tyngsta argumentet till att behålla kontanter.)
20.57
Använder mest kort och swisch. Kontanter hör hemma på banken. Så länge jag kan ladda telefonen kan jag swischa :) Egen solproducerad el säkerställer laddning av mina eltörstande pryttlar...
21.06
Jag sätter in alla kontanter i banken.
21.33
Jag tar ut kontanter, för om alla går över till kort, så höjer bankerna avgifterna på korten för de vet att vi inte har nåt annat val än det. Fortsätter alltså att ta ut pengar
21.33
Har inte haft en sedel eller ett mynt i plånboken på över 5 år. Betalar allt med mobilen. Och jag är pensionär....ha
21.33
Kontanter känns tryggare för mig, om man då blir rånad så blir man av med de pengar man har i plånboken vilket man kanske klarar.
Blir man rånad på ett kredit/bankkort och avtvingad koden så kan snart allt man har på kontot vara borta.
Ännu värre med Swish som innebär att man måste ha mobilt bank-id, om någon tar ens telefon och man hotas/tvingas lämna koden till bank-id så blir man av med hela sitt liv, för då kommer tjuvarna åt i princip allt man äger plus identitet...
Tryggt utan kontanter?
21.33
Statligtkort som staten har är lösningen
21.33
När ska staten erbjuda statligt bankkort som är samma som pengar, och då blir man inte beroende av banker!
22.19
Frankrike har satt stopp för Facebooks nya valuta. Pengar ska skapas av riksbanker som står under statlig kontroll. Inte oansvariga banker och andra aktörer som lämpar över kostnaderna på skattebetalarna när kraschen kommer.
22.19
Blev oförutsett av med mitt bankkonto i över en vecka på grund av bankformalia som inte fungerade. Var bra att ha kontanter till hands då.
22.19
Kontanter för alltid och över allt, tack.
22.19
Jag använder praktiskt taget inte kontanter. Har en sedel i plånboken och några hemma OM nätet etc kraschar. För övrigt har jag flera konton och aldrig mer åtkomligt från kortet än att jag överlever.