SVT rapporterade · Operationsstopp på Akademiska

14.25
Hej!
Strulet med leveranserna av sjukvårdsmateriel har slagit hårt mot Akademiska. 100 operationer har ställts in sedan operationsstoppet infördes i fredags, varav 30 var för barn. Patienter beskriver besvikelse och bland personal i verksamheterna finns en stor oro för att nödvändigt materiel ska ta slut.
Vi vill gärna höra vad du tänker om det som händer.
14.26
Ja det har man verkligen känt av och att personalen går på knäna för att hitta material. Har vart inlagd i några dagar.
14.35
Jag har idag fått en sedan lång tid tillbaka till idag planerad operation på handkirurgen genomförd. Jag hade trott att den skulle ställas in, men så var inte alls fallet. Mindre kliniker har tydligen bättre framförhållning vad gäller material. Det fanns även papper på toaletterna. Så hela sjukhuset verkar inte vara drabbat. Bör nog framhållas, så att inte alla utgår från att allt är uppskjutet. Fungerade bra med trevlig personal.
14.35
Ska opereras i början på november. Får problem om op skjuts upp. Har planerat ALLT runtomkring det datumet.
14.54
Det är inte Akademiska sjukhusets "fel" att den nya leverantören inte lyckats nå upp till sitt löfte i upphandlingen vad gäller leveranser av materiel till sjukhuset. Att, som leverantören gör, skylla på att man inte anade "omfattningen" av varor måste nog vara en bortförklaring som inte håller. Eller, det kan väl inte vara så att sjukhuset inte själva, i underlaget, missat omfattningen av antalet varor?
14.54
Min dotter skulle skrivas in igår på onsdagen för operation på torsdagen. Vi anlände till avdelningen tog längd och vikt och började sedan ett samtal med läkaren. Mitt i samtalet fick vi information att alla planerade operationer veckan ut var inställda. Efter 45 min var det bara att vända på klacken och åka hem.
15.26
Skulle ha opererats inom 14 dagar från besöket. Den 14:e dagen var igår. Har inte hört någonting från UAS. Har en växt i ena toncillen och man vet inte det är cancer eller inte förrän operationen görs. Viktigt att sådana operationer sker omgående. Känner mig rädd och frustrerad.
15.49
Hej Rolf.
Du tycker inte att det är sjukhusets fel att leverantören brister. Jag trodde att de har ansvaret för att välja välfungerande leverantörer. Några i ledningen bör ta sitt ansvar och avgå eftersom det varit en pinsamt dålig hantering.
16.01
Om Apotektjänst, upphäv kontraktet. Det kommer nog bli flera gånger som dom inte klarar av leveranser.
16.01
Att landstinget tillåter att ett sånt bolag får vara med, är det insiderförhandlingar?
16.11
Inför leverantörsbytet fick vi på golvet information om att vi kunde förvänta oss vissa leveransstörningar och att vi veckorna innan skulle börja beställa upp lite extra för att klara oss så att förstå veckan skulle löpa på friktionsfritt. Detta försökte vi göra, men alla som någon gång besökt sjukhuset vet att utrymme är något annat som sjukhuset saknar. Vi har ingenstans att ställa grejerna, vi har plats för våra normala kvantiteter men inte mycket mer. Det kommer dagligen leveranser men ingen har koll på vad som levereras eller hur mycket. Största skulden ligger hos Apotekstjänst AB, näst på tur hos de som skötte upphandlingen från regionen. Tycker inte att Akademiska eller personalen skall skuldbeläggas, vi gör så gott vi kan med det material vi har. Och även om operationer ställts in, så vårdas INTE färre patienter. Det kommer istället in fler akuta patienter, som oftast är både sjukare och äldre, vilket leder till en ökad arbetsbelastning för personal i en redan kaotisk situation.
16.12
Det känns smått surrealistiskt att ett av landets främsta sjukhus är så illa förberedda. Vi hade definitivt inte klarat oss vid krig/större kris, och ingen (förutom ev en enstaka mellanchef) kommer att stå till svars för detta. Det borde vara statens ansvar.
16.41
P4 Uppland upplyser ang Apotekstjänst:”Kritik för brister i leveranser, stämningsansökan från Uppsala län landsting och förskottsbetalningar som dömts ut som olagliga. [—-] Något som Region Uppsala kände till när de tecknade nytt avtal med bolaget.” Låt mig upprepa: Region Uppsala visste.
17.02
Hur många upphandlingar m.m. ska misslyckas innan det blir rätt? Det var samma trams med färdtjänst/skolskjuts tidigare i år. Då hade man inte tillräckligt med fordon. Nu klarar man inte av att leverera/kommunicera vad man behöver. Är det pengar under bordet som leder fram till dessa upphandlingar eller vad handlar det om? Vem bär ansvaret? Ingen tar ansvar för något längre, bara pratar om att "man ska ta lärdom" och är "sjukt stressad över vad som hänt".
17.13
Har kämpat för att få urologisk operation innan årsskiftet. Kunde ha valt att sättas upp på op.listan redan innan sommaren, men gick med på att testa läkarnas sista ickekirurgiska metod mot löftet att det inte skulle försena operationen. Blev lovad igen under sommaren att bedömningsmöte skulle ske i september och att jag skulle få optiden i handen då. Då jag inte hört ngt kollade jag med dem och nu är bedömningsmötet uppskjutet till nov men jag fick ändå signaler om att min läkare planerade operera mig under hösten. Nu vet jag inte alls hur det blir iom det här pinsamma och ofattabara kaoset. Får jag inte op. innan årsskiftet hinner min anställning gå ut. Jag övergår då till att göra klart min doktorandutbildning i studieform och SGI-skyddet vid sjukperiod blir då osäkrare då FK hittills inte lagt ut någon skriftlig info om vad som gäller just vid sjukdom under studier om man inte har studiemedel. Allt jag fått är muntlig info via handläggare, vilket ju inte håller som bevis vid ev. problem. Jag kommer inte kunna få sjukpenning hur som helst om op sker under min studietid då jag i så fall måste bryta studierna och gör jag det kan jag pga regler kring doktorandutbildningen inte återantas utan full finansiering. Även om SGI:n kan skyddas är det osäkert att gå utan sjukpenning ifall man åker på någon komplikation. Ironin är att jag sitter i denna sits just p.g.a. tidigare långa väntetider i vården då jag också lovades än det ena, än det andra med tidsramar som aldrig höll. Orkade då inte prestera på tillräcklig nivå men fick inte heller vara sjukskriven i tillräcklig omfattning vilket alltså gör att jag idag saknar finansiering mellan lic och PhD. Samtidigt har mina hälsoproblem gjort att mitt CV senaste 15 åren består av deltidssjukskrivning följt av många års föräldraledighet - inte direkt så attraktivt när jag ska försöka hitta ett nytt jobb och att ta klart PhD:n är alltså min chans att visa potentiella arbetsgivare att jag kan arbeta i normal omfattning inom avancerat område. Jag har dragit i alla trådar jag kunnat för att få operation i tid. Nu kan jag inget annat göra än att kämpa på med min lic i väntan på fler besked. Går med ständig klump i magen över allt detta. Har också andra problem som jag oroar mig över inom ett område där man sedan ett par år tillbaka inte opererar alls på Akademiska p.g.a. sköterskebrist så jag är ständigt rädd att min hälsa ska förvärras på det området. Samtidigt som det är vårdstopp blir det allt svårare att få sjukskrivning godkänd av FK. Vart går alla skattepengar? Välfärd och skyddsnät fungerar ju inte längre. Inte undra på att allt fler helt tappar tilliten till politiker och samhälle.
20.14
Den situation som uppstått är vidrig på många sätt; Apotekstjänst klarar uppenbarligen inte sitt uppdrag och frågan är när eller ens om de kommer att göra det. Själva upphandlingen pratas det en del om och den borde granskas hårdare; självklart skulle det sparas pengar men kommer att kosta massor istället; det är inte bara leverantören som byts utan även ”logistiken” - istället för förrådspåfyllning av personal från leverantören så ska vårdpersonalen nu lägga mer tid på beställning och uppackning av varor. Det kommer att ta mycket tid och energi innan man lärt sig och hittat fungerande rutiner, tid som annars lagts på sjuka patienter.
20.16
Jag och mina kollegor på intensivvårdsavd får hela tiden tänka om i dessa tider..
Håller med att ansvariga för dessa upphandlingar bör ta sitt pick och pack och dra..
Vi som jobbar ihjäl oss för våra patienter på detta skitsjukhus är inte ansvariga för läget som råder.. Så alla ni som fått era operationer inställda.. Bedrövligt och er tkr Jag synd om..
Vi som är på golvet är oerhört tacksamma för att vi har teknikansvariga etc som håller oss med material och gör allt för att vi ska få det vi behöver och måste ha.. Vi hjälps åt i dessa tider..
Bra att pressen skriver om det läge som råder..
Jag skulle vilja berätta hur illa det egentligen är men som anställd så törs inte Jag det.. Ja läget är riktigt jävla illa.. Ansvariga ska ställas till svars för kaoset dom orsakar..
21.38
Tyvärr gäller detta inte bara vården. Som 60-talist har jag barndomsminnen från den tid när Sverige var världsbäst på beredskap, inom alla möjliga samhällssektorer. Det är vi inte längre. Vården, skolan, försvaret, infrastrukturen mm håller på och förfaller, och vanligen finns det bara utrymme för kostsamma brandkårsutryckningar, som ofta bara går ut på att sminka en yta. Mycket behöver göras, men ska vi få en hållbar vändning till stånd så behövs ett systemskifte. Något som också behövs är ett ökat samhällsengagemang bland väljarna. Folk måste fundera mer kring konsekvenserna av hur de röstar, eller väljer att inte göra det. Detta är resultatet av att vi har släppt fram politiker utan kompetens, vilka anlitar tjänstemän utan kompetens, och alla låter de sig duperas av konsulter. New public management låter ju fint när man säger det, men när det paras med nuvarande brister i kravställning och efterkontroll så kan det bli mycket dyrt, som i detta fall, eller Nya Karolinska sjukhuset. Vi betalar.
21.38
Hörde från en bekant att man på en avdelning i Västmanland hade 4 flaskor handsprit i vanliga fall har man 40 i lager. Tydligen hade man bara en flaska per rum på vårdavdelningen och när den var slut så var det slut.

Varför bytte flera region samtidigt och varför hade man inte en lugn övergång. Hoppas sjukhusledningarna och landstingspolitikerna tvingas sluta och leverantören slängs ut. Sverige är väl inget u-land?
09.59
Mitt förtroende för Akademiska har sjunkit till botten. En sån här viktig institution bör veta bättre och deras logistik ska inte behöva påverka individer som väntar på vård. Om man inte klarar att hantera logistik, hur kan man lita på Akademiska att kunna ge vård?
09.59
LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) tvingar all offentlig verksamhet att teckna nya avtal när det gamla går ut. Pengar går före allt annat, och tjänstemännen får inte ordentliga riktlinjer för upphandling.
10.00
Att folk inte fattar att detta inte är ackis fel. Upphandlingen har gjorts centralt så är det någon/något som skall kritiseras så är det Regionen/Landstinget!
10.04
Könskorrigerande operationer utförs ändå. Hur har man prioriterat då? Det är väl knappast en livsavgörande operation ?
10.05
Så här går det när kvantitet går före kvalitet, dvs när prislappen får styra. Det finns oerhört mycket korruption inom den offentliga sektorn som sällan nämns. Här har vi ett praktexempel inom 5-klövern/Region Uppsala. Har även hört att upphandlingen kring nya 100-huset inte var helt PK, då tidigare jurist reagerade på förfarandet samt själva avtalet. Hört från säker källa. Resultat: Felbyggda duschar, Legionella, fel skruvar i alla fönster etc. Hur ansvariga för upphandling av material överhuvudtaget lät Pajastjänst AB vinna är en anmärkningsvärd gåta minst sagt. Och hur Varuförsörjningens chef går ut i Dagens Medicin och i princip försvarar Pajastjänst AB är en lika stor gåta. Vad som inte är en lika stor gåta är det faktum att ingen kommer ställa till svars för detta fiasko, varken ansvariga politiker, tjänstemän eller Pajastjänst AB. Det har vi ju sett ett antal gånger hittills? NKS tex. Kan inte påstå att jag är en särskilt stolt anställd inom Region Uppsala. I dagarna kom för övrigt medarbetarenkäten för anställda på UAS, lämpligt tillfälle Regionen.
10.07
Jag hade en planerad operation på Akademiska i fredags som blev inställd. Men redan i måndags ringde de igen och jag fick en ny tid på tisdagen - så det är inte alla operationer som tvingats ställas in. Tacksam för snabb återkoppling och ny tid - trots operationsstoppet. Kanske ansågs den akut, kanske fanns det saker över till just den sortens operation...
10.08
Stoppa oseriösa Apotektjänst han är bara ute efter pengar Dom klarar inte av sitt jobb, riv deras kontrakt.
14.31
Är själv sjuk man blir förundrad över vilka märkliga upphandlingar som görs, fram med de skyldiga.
16.49
Alla som drabbas av inställda operationer bör gå samman och kräva skadestånd av Apotekstjänst så att företaget försvinner, de har inget existensberättigande. Sedan bör staten ta över sjukvården, det framgår nu att regionala politiker och tjänsteman är inkompetenta, vilket i och för sig inte är någon nyhet.
16.49
Vi har på vårt intranät fått direktiv om hur vi ska bedriva vård utan adekvata skyddskläder vid smitta. Sjukhuset tycker alltså att det är okej att ta hand om influensa, tbc, multiresistenta bakterier mm och frångå basala hygienrutiner. Vi är inget värda. Vi är många som kommer att arbetsvägra om ag tvingar oss att jobba utan skydd. Skandal. Vården behöver förstatligas och regionpolitikerna besitter inte rätt kompetens för varken budgetarbete, bygga nytt sjukhus el bedriva offentlig upphandling. Alla borde avgå.
17.33
En eloge till all personal på sjukhus och andra vårdinrättningar som gör allt för att sjukvården skall fungera. Felet ligger hos reptilhjärnorna (=politikerna) och inkompetenta tjänstemän. Hoppas att politikerna i regionstyrelsen inser att de omgående ska ställa sina platser till förfogande samt att ansvariga tjänstemän snarast avskedas.
09.07
Jag har inte påverkats alls - tack och lov - för jag råkar vara frisk. Jag förstår att det är förfärligt för de som är i behov av vård, och för personalen, och för politikerna och för Apotekstjänst. Men jag begriper inte varför man skall frossa i eländet och raljera och döma och håna i det här skedet. Inget blir ju bättre av det. Tids nog kommer en seriös analys av det som gick snett och vad som behöver göras för att förhindra en upprepning. Och vi slipper förklaringar och lösningar à la Donald Trump.
09.07
Har väntat snart ett år på operation och går sannolikt vänta flera månader till. Sjuksköterska
09.07
Strulet på Ackis - Ingen överraskning!

Senast det var leverantörsbyte gick man från ett mindre landstingsstyrt lager som hade direktanslutning till Ackis. Att denna del av sjukvården blev konkurrensutsatt och alltså skulle skötas av ett privat företag ligger dåvarande politiskt styre bakom. Det är alltså för snart 20 år sedan som början till dagens "kaos" har sin utgångspunkt, d.v.s. att man beslutade att knoppa av en del av landstingets verksamhet medans i princip alla övriga funktioner blev kvar i landstingets regi. För mig är det ett mycket märkligt agerande eftersom det skapar olika förutsättningar för vårdens funktioner, hur tänkte politikerna kan man fråga sig.

Från början var det förbrukningslager för tre landsting som skulle slås ihop och lagret fick placering i Borlänge. Åren gick och tidigare leverantör Mediq valde att flytta lagret till Göteborgstrakten (miljötänk på detta?). Efter ett antal år hade tre landsting blivit fem. När vi idag pratar om senaste leverantörsbytet så är det snart två decennium sedan detta skedde och det omfattade betydligt mindre totalvolymer. En stor nackdel med konkurrensutsättning (och ja, jag är medveten om att privatisering är en politisk fråga som kan diskuteras och huruvida det ska förekomma eller inte, speciellt gällande vårdens verksamhet) är att för varje upphandling, leverantörsbyte eller flytt så tappar man kunnig personal och därmed viktig kompetens. Detta är alltid en förlust för i detta fall vården och i slutänden alla oss skattebetalare. Då Mediq tog över verksamheten fick flera tidigare landstingsanställda följa med över, i senaste leverantörsbytet tar Apotekstjänst över med helt ny personal. Kompetenstappet är som ni förstår totalt.

Det krävs inte bara sjukvårdspersonal för att bedriva vård utom både material och övrig kompetens, det har vi alla blivit medvetna om de senaste veckorna. Det som däremot nästan inte framkommer i all rapportering om rådande leveranskaos, är att det nya avtal som regionen har gjort med Apotekstjänst skiljer sig från tidigare avtal med Mediq, på så vis att en stor del produkter som sjukvården behöver inte ska gå genom Apotekstjänst utan nu måste beställas av sjukvården direkt från olika leverantörer. Hur detta ska hanteras och av vem är förmodligen inte självklart ute i vården. Här bär Varuförsörjningen ett stort ansvar, då de sköter upphandlingar och rimligtvis bör vara den funktion inom landstinget som ska förmedla denna nya rutin vidare till alla berörda enheter. Vad jag med detta vill förtydliga är, att det förmodligen finns tomma lagerplatser på Ackis där varorna faktiskt inte ska levereras från Apotekstjänst. För övrigt finns det ett flertal olika förråds- och beställningssystem på Akademiska. Delar av detta skötes tidigare av personal från Mediq men nu har Varuförsörjningen(?) valt att stryka den delen i det nya avtalet. Åter igen ska hjulet uppfinnas på nytt vilket innebär ny personal och nytt beställningssystem. Man frågar sig, är det verkligen någon som tror att denna lösning blir billigare?
Genom att flytta ut en stor del av förrådslogistiken på avdelningar och mottagningar så "trollar man bort" kostnader, en lösning som egentligen bara kommer kosta mer än tidigare, däremot blir det betydligt svårare att göra uppföljning på vad hanteringen faktiskt kostar. Ett smart drag kan tyckas, om allt handlar om att få till så billiga avtal som möjligt och ett tydligt exempel på varför Akademiska går med ständiga förluster. Det har alltid förundrat mig hur ett så stort och avancerat sjukhus som Akademiska inte har förstått vikten av att ha en samordnad förrådslogistik, där personer på ett professionellt sätt ansvarar för att sjukvården får det material som är en direkt förutsättning för att vården ska fungera. Nu läggs delar av förrådsansvaret ut på personal som är utbildad och anställda för att vårda patienter, det är helt obegripligt. Att dessutom välja att ha olika rutiner och beställningslösningar inom Ackis väggar, istället för att sköta all förrådshantering under en ansvarig enhet, är också ytterst märkligt. Akademiska är till mångt och mycket kvar i gamla lösningar som borde ha effektiviserats bort för länge sedan, för vem skulle tro att faxen fortfarande 2019 används inom landstinget!?

Att förvänta sig att ett så här stort leverantörsbyte kommer att gå smärtfritt och att genomföra det utan någon som helst backup (som t.ex. överlappande avtal med tidigare och ny leverantör) är naivt och pinsamt okompetent av alla inblandade med ansvar. Vem som helst som har satt sin fot på ett lager eller en sjukvårdsavdelning förstår att det krävs både hängslen och livrem när man ger sig in i stora skiften som detta men tydligen står många ansvariga med sina höga löner och så kallad kompetens nu helt frågande över hur detta kunde ske. Ansvaret vilar tyngst på den som upphandlat och godkänt detta leverantörsbyte. Exempel; Om jag rekryterar och anställer en person så spelar det ingen roll hur kompetent och förberedd den nyanställda är, om den inte får rätt introduktion och rätt förutsättningar att utföra sitt arbete. Som medborgare förutsätter jag att de personer som har ansvar (chefer, politiker, tjänstemän...) också gör allt för att ett sånt här skifte ska gå så smärtfritt som möjligt för patienter i synnerhet men för vårdpersonal i första hand och att det inte ska slå tillbaka på oss skattebetalare.

Vem som bär ansvar, vem som ska stå till svars och vem som ska få ta konsekvenserna för detta haveri återstå att se.