SVT rapporterade · IFK Göteborg-Djurgården

IFK Göteborgs elva: Anestis - Wernersson, Eriksson, Da Graca, Toko - Abdullahi, Erlingmark - Aiesh, Sana, Karashvili - Vibe. 
Djurgårdens elva: Vaiho - Vitry, Une Larsson, Danielsson, Käck - Ulvestad, Karlstörm - Edwards, Ajdarevic, Ring - Turay.
15.59
Den viktiga matchen i den allsvenska guldstriden börjar 19.00. Strax innan det kör vi igång med direktrapporteringen här.
18.08
Tyvär Bajen vinner allsvenskan sorry.🕺🏼😇
@KennethSandö - Bajen, säger Kenneth! Fler bud?
18.08
Fler bud på allsvenska slutsegrare?!
18.19

Resultat · Vilket lag vinner matchen?

  1. IFK Göteborg
    40 %
  2. Oavgjort
    18 %
  3. Djurgården
    42 %
18.40
Hammarby vinner. Djurgården tvåa. Malmö trea. AIK fyra.
@DrNaci - Doktorn siar!
18.41
Alright. Förutsättningarna? Enkla. Fyra lag på 59 poäng. Djurgården enda i toppkvartetten som har en match mindre spelad och kan gå upp i ensam serieledning.
18.45
Djurgården har fyllt upp gästläktaren och Änglarna har redan börjat sjunga. Det känns som att det kommer bli en väldigt fin inramning och potential för minnesvärd match.
18.51
En göteborgare som sprang förbi här på pressläktaren sa precis att "det är ett jävla drag kring allsvenskan nu" och det är väl bara damma av den gamla bläckpennan och skriva under på det.
18.52
Djurgårdssupportrarnas budskap i tifot: "Drömmen lever fram till den sista sparken".
18.53
Känns som sagt som bra drag, men min kollega Pelle Nyström, som varit med hur länge som helst, är inte lika imponerad. Än.
18.54
Andäktig stämning när hemmalaget IFK Göteborg drar igång Joel Almes Blåvittsång.
18.57
Var finns gb bäste spelare söder?
@Donald - Robin Söder sitter på bänken tillsammans med bland andra 16-årige Jesper Tolinsson. 
18.57
Nu ligger det ett rökmoln över Ullevi. Frågan är om vi kommer att få avspark prick 19.00 eller om domare Kristoffer Karlsson väljer att avvakta tills röken lagt sig.
19.00
Kan IFK överraska och vinna i kväll? Chanserna?
@J-Å - Jag frågade Pelle Nyström som säger: "Det tror jag. De spelar helt utan press". 
19.00
Se till att det blir täta rapporter för oss som inte är på plats eller ser på tv
@Niclas - Lovar skriva tills fingrarna domnar!
19.00
Matchen är igång!
19.01
Djurgården börjar med att skicka en lång boll upp på Blåvitts planhalva där de får fast bollen och ordnar inkast till vänster.
19.01
Ska IFK vinna guld nästa år måste de kunna vinna sådana här matcher, upp till bevis!
19.02
Djurgårdens klack bränner av ett gäng bengaler efter en och en halv minut. Samtidigt springer Djurgårdens sportchef Bosse Andersson upp på läktaren nu. Vi träffade honom inför matchen och då erkände han att det fanns nerver inför matchen.
19.03
3' Ajdarevic med bollen i mittcirkeln. Startar ett anfall och Dif får flytta upp.
19.03
Vitry kommer till ett inläggsläge från höger som kan rensas bort. I stället är det IFK Göteborg som attackerar på vänsterkanten.
19.04
Jösses så nära. Wernersson spelar fram Vibe som inte får med sig bollen. Annars hade Vibe mer eller mindre varit ren med Vaiho.
19.04
4' Astrit Ajdarevic når först på ett inlägg men avslutet högt över. Farligt, farligt.
19.06
Svängig inledning där det verkligen går fram och tillbaka.
19.07
Nu blir det hetsigt efter att Turay kommit sent in mot Da Graca. Det blir lite kalabalik efteråt men nu har domare Karlsson tagit tag i det hela och läxat upp både de framrusande spelarna och Buya Turay.
19.09
Otroligt parodiskt när Sebastian Eriksson får ett inkast kastat mot sig samtidigt som han är på väg att ta bort en andra boll som letat sig in på planen. Såg ut som att Eriksson inte riktigt kunde bestämma sig.
19.10
10' Hörna IFK.
19.10
Inlägg från Kharasvili som Danielsson tvingas ta bort.
19.11
Hörnan nickas undan och istället en lång boll mot djupledslöpande Turay som inte hinner före Anestis.
19.12
Hur mycket folk är uppskattningsvis på plats? Hur många DIF-fans?
@J-Å - Jättesvårt att uppskatta, men hela den nedre sektionen är full och en liten klick på läktaren över. Vi hörde en siffra runt 1 000, men vet inte om den är helt korrekt. 
19.13
13' Karlström testar dundra på på volley efter att en boll kommit ned framför honom. Bollen upp på andra etage.
19.14
14' Vibe, Wernersson och Kharasvili har en liten egen trekant där de står och bollar mellan varandra utan att komma framåt. Nu Djurgården med boll.
19.15
Djurgården har spelat sig fast på offensiv planahalva. Une Larsson (som jag gärna vill kalla för Uno Larsson av någon anledning) skickar in en boll rakt framifrån som Eriksson sparkar undan.
19.16
Att Astrit Ajdarevic gärna vill vara delaktig märks. Ropar efter boll, gestikulerar och driver på hela tiden. Nyss med ett avslut utanför stolpen.
19.18
Ett par gånger nu där Dif-spelarna bara gått in och flyttat på de Blåvita spelarna. Bara för att jag skrev det där så höll Lasse Vibe på att springa sig fri - men där tyckte assisterande domaren att det var offside.
19.19
Tur att Arbetsmiljöverket inte är här för ljudvolymen är OTROLIGT hög emellanåt.
19.20
20' Hörna Båvitt. går mot första stolpen men sen obstrueras en Dif-spelare och vi har frispark Djurgården.
19.20
Käck slarvar med bollen i uppspelet och Blåvitt lyckas få till en NY hörna när vi nu passerar 20 minuters spel.
19.21
Kharashvili med en fin hörna som Erlingmark når högst på. Nicken går dock över mål.
19.21
Äntligen visar Göteborg lite go detta år de har varit väldigt färglösa i flera år 🤔
Man kan kanske räkna med dem i toppstriden i framtiden 🤔
@Anders - Det är nog många som räknar med att få se en utveckling från Blåvitt framöver! 
19.22
Medan det mest kastas inkast på mitten kan jag berätta att Max Markusson gled fram på en elsparkcykel till arenan i dag! Smart. Hopplöst att hitta parkering. Under tiden jag skrev det där så varnas Elliott Käck i Djurgården.
19.23
Bollen i IFK Göteborgs ägo. Tvingas spela ner hela vägen till Anestis som lyfter långt och då får Djurgården tag på bollen. Känns inte som att Aiesh, Sana och Kharasvili riktigt slår de lite större Djurgårdsspelarna i huvudspelet.
19.24
24' Börjar med att Erlingmark tappar bollen på offensiv planhalva. Slutar med att Turay testar skott från 20 meter som Anestis stoppar med magen.
19.25
En perfekt match för IFK. Inspirerande. Kan spela helt utan press. Lite andra förutsättningar för DIF...
@J-Å - Så är det nog. Blåvitt tar ju definitivt inte lätt på matchen utan vill nog stöka till det lite för lagen där uppe. 
19.27
27' Det tog lång tid, men till slut hittade hemmalaget upp till en rättvänd Tobias Sana som genast satte fart framåt. Fler såna lägen och det kan bli riktigt farligt. Sen Aiesh med ett inspel till Vibe och det är RUGGIGT nära 1-0 till Blåvitt.
19.27
27' Matchens bästa läge när Rieks får passningen snett inåt bakåt från Aiesh.
19.29
29' Curtis Edwards går in hårt mot Wernersson som får sig en smäll och blir liggande. Klarar sig utan varning den här gången.
19.30
Vi får ändå ett litet uppehåll eftersom Toko i Blåvitt ligger ner. Djurgården samlar sig i en ring utanför mittcirkeln och konfererar. Samtliga elva spelare är med i diskussionen. I IFK Göteborg är det tränaren Poya Asbaghi som växlar några ord med bland andra Aiesh.
19.31
31' Ser ut som att vi får ett byte i Blåvitt. Emil Holm ska in istället för Toko som signalerar för byte och kliver in i omklädningsrummet.
19.32
Holm får nu instruktioner från Asbaghi och står redo för att komma in. Gjorde ju en stor match mot Häcken, den unge göteborgaren.
19.35
34' Herrejösses! Lasse Vibe blir HELT fri efter att Djurgården slarvat med en frispark på egen planhalva. Tommy Vaiho kommer långt ut och Vibe som inte kan bestämma sig kommer aldrig till avslut.
19.35
Är det nerver i Djurgården?
19.36
Nu kokar de blåvita supportrarna. Jonathan Ring får med sig frispark i en närkamp mot Aiesh och det gillas inte av hemmaklacken.
19.38
Vi har spelat 37 minuter och har fortfarande 0-0. IFK Göteborg har tagit över lite mer ju längre den första halvleken har gått.
19.40
39' Vackert Blåvittanfall som slutar med ett inlägg där flera obeslutsamma Djurgårdare inte kan få bort bollen och Wernersson nära att få ett avslut mot mål från bara någon meter. Sparkas dock undan i sista sekund.
19.41
40' Sebastian Eriksson slår en alldeles för kort passning som siste man och Turay höll på att få öppen bana fram.
19.42
Undrar vad wibe väntade på där 🤔
Bättre läge eller 😃😉
@Anders - Bra fråga... Han fick nog lite för mycket tid. 
19.43
Djurgårdens tredje varning i första halvlek får Witry när han sparkar på en framstormande Kharasvili. Ett "bra" gult kort att ta eftersom Blåvitt var på väg att storma fram i en omställning där.
19.45
Som sagt, Blåvitt har tagit över allt eftersom. "Det är inte så lättanalyserat", säger Pelle. Men vi kan konstatera att det är IFK Göteborg som har skapat chanserna här i den första.
19.45
Två minuters tilläggstid!
19.46
I ett försök att rensa (?) axlar Kharaishvili fram bollen till Turay som testar skott utifrån. Återigen plockpotatis för Anestis.
19.47
När spelet sen vänder slår Aiesh bollen på en Djurgårdsspelare i straffområdet och ropar därefter på straff. Det fick han inte.
19.47
Där är den första halvleken över.
19.49
Summering: Vi har 0-0 mellan Blåvitt och Djurgården här från Ullevi. Det är svinkallt men ändå underhållande och dramatiskt. Djurgården öppnade starkt men blev lite trubbigare, lite trögare ju längre halvleken led. Blåvitt med de främsta chanserna.
19.50
Nu MÅSTE vi få i oss en kôrv och lite kaffe.
20.03
Nu är den andra halvleken igång!
20.03
Gamla fina Djurgården kommer ut utvilat i andra halvlek. Vi kör den gamla klyschan: ”Kom ut som ett nytt lag”.
@FyrbarnsfarSollentuna - Så kan det vara. Djurgården har tagit viktiga poäng tidigare den här säsongen när de inte spelat bra.
20.04
Intensiv start! Emil Holm skjuter med vänstern, skottet styrs över via Danielsson som kastar sig fram för att blocka. Hörna för IFK Göteborg.
20.06
Ajdarevic jobbar med sig en frispark. Bra läge att slå in bollen nu. Frisparken kommer att slås från vänster och det är Käck eller Ring som ska ta den.
20.07
50' Djurgården har kommit ut starkt här i den andra. Helt annan intensitet.
20.08
Det låter som att Blåvitt har det mesta av spelet? Eller?
@J-Å - Så var det i slutet av första. Nu har Djurgården kommit ut starkt. 
20.09
Kujovic och Radetinac uppe och värmer.
20.09
51' Aiesh har lekstuga på Djurgårdens vänsterkant. Får med sig bollen men inspelet stoppas.
20.10
52' Jättechans för Djurgården. Jonathan Ring får en boll serverad vid straffpunkten och ska bara dra in den med vänsterfoten - men skjuter över. Där ska det normalt sett vara mål.
20.12
Samtidigt som Ring bränner läget är det någon i Djurgårdens ledning (som sitter bakom oss på pressläktaren) som drar näven i bordet.
20.13
Busvisselorkan! Kharaishvili fälls i offensivt straffområde och ALLA (förutom Dif-supportrarna) vill ha straff. I stället får Erlingmark varning för protest. Där kunde nog Karlsson ha blåst, även om Kharaishvili kanske föll lite väl enkelt.
20.13
Tur man inte är domare.
20.14
Aiesh gör bort Karlström så han ramlar omkull. Ser nästan parodiskt ut. Han är oerhört vass med boll.
20.14
Byte Djurgården: In kommer Haris Radetinac och ut med Witry. Nu satsas det på tre poäng från Kim och Tolle!
20.15
Var det solklar straff?
@Jens - Svårt att uppfatta det härifrån om jag ska vara ärlig. Men det har nog blivit straff för mindre i allsvenskan den är säsongen.
20.15
Har djurgården kommit ut starkt?.Det är ett stark IFK dominans
@Micke - Dif började första fem starkt, men det går lite i omgångar i den här matchen. Nu har IFK hotat lite. 
20.16
Radetinac gör sitt första framträdande på högerkanten nu. Får fast bollen med hjälp av Edwards.
20.16
Djurgården etablerar spel på offensivt straffområde.
20.17
Lite rörigt för ett ögonblick i IFK:s straffområde. Slutar med att Sebastian Eriksson bröstar hem bollen till egen målvakt.
20.18
Kraftiga burop från hemmaklacken när Alhassan Yusuf ligger ner och Djurgården fortsätter spela.
20.19
Hur många lok ger lagen hittills?
@Loket - Om lok är Leif "Loket" Olsson så är det tre Leif "Loket" till vardera lag än så länge! Kanske att man hade hoppats lite mer på Djurgården - men matchen är inte slut än. 
20.19
Blåvitt får nog straff för nästa förseelse i straffområdet.
@Olle - Det återstår att se! 
20.20
Nu är jag lite distraherad av Pelle som just nu snackar golf med IFK:s pressvärd. Hör att han säger att "det kan gå hur som helst. Kan bli ett slumpmål". Och precis när han säger det så dyker Elliot Käck upp på bortre stolpen och når fram med en bredsida på ett överlångt inlägg. Avslutet över.
20.22
64 minuter spelade när Da Graca slår bort en passning. IFK vinner tillbaka den snabbt och Aiesh, som varit lysande med boll, ligger bakom ännu ett anfall.
20.22
65' Vaiho får varning efter att ha varit lite tuff mot Lasse Vibe som ramlade ihop som en vante!
20.23
Visst hade det blivit straff om Hammarby spelat?
@FyrbarnspappaSollentuna - Haha - det är OMÖJLIGT att säga. Men jag är övertygad om att domarna bedömer lagen på liknande sätt. 
20.24
Kan tänka mig att en sån som Kujovic väldigt gärna kommer in. Pronto.
20.25
IFK med ett tillfälligt tryck mot DJurgården nu. Astrit krånglar lite med bollen och verkar lite spända. Nu Käck med en rensning som går helt snett och ut till hörna.
20.25
68' Hörnan går i burgaveln. Samtidigt får vi in Jonathan Augustinsson istället för Käck som har gjort sitt.
20.26
@reporter: Föll han lätt i straffområdet?
Såg du reprisen? Du och domarna är lika mycket djurgårdare det märks tydligt
@Stefan - Har inte tillgång till repris så om du ser matchen på tv har du säkert bättre koll än mig på om det skulle ha varit straff eller inte. 
20.26
Tar Djurgården en trepoängare i kväll så sopar de hem guldet. Vid oavgjort? Vidöppet...
20.26
Kollar på matchen här i London, riktigt spännande faktiskt. Heja Djurgården
20.27
70' Ring med en härlig aktion ute på vänsterkanten. Spelar in bollen till Turay som får en tå på den och som sen via Anestis går ut till hörna.
20.28
70' MÅL! 1-0 till Djurgården!
20.28
Djurgården tar ledningen i matchen och ett grepp om guldstriden. Målskytt är Buya Turay som på halvvolley lyckas få till en fin träff. Anestis chanslös.
20.30
Nu händer det grejer i Blåvitt. In ska Robin Söder. Står och väntar på ett spelavbrott, just nu har IFK Göteborg bollen på offensiv planhalva.
20.31
74' Då är det Alhassan Yusuf som ska gå av, in med Robin Söder.
20.32
Djurgården har just nu kopplat greppet om SM-guldet. Återstår en dryg kvart här i Göteborg. Ska Blåvitt replikera?
20.32
Fy fan. Först får de inte den solklara straffen, sen missar domaren en solklar offside innan hörnan. Skandal
@K1 - Omöjligt att se härifrån. Ni hemma i tv-sofforna har helt klart bättre tillgång till repriser. 
20.34
Många i kommentarsfältet som är upprörda över att det ska ha varit offside på Turay innan hörnan. Är som sagt omöjligt att se härifrån.
20.35
Är inte det här lite Djurgården 2019? Gör ingen stormatch men lyckas ändå hitta vägar fram att vinna. Nu är matchen inte färdigspelad och mycket kan hända.
20.36
Det är ju inte alls säkert att djurgårn vinner SM-guld? Även om de vinner idag så är det ändå matcher kvar för dem.
@Olle - Helt rätt! Men de har åtminstone skaffat sig ett väldigt bra läge - igen. 
20.38
Djurgården ligger väldigt lågt nu.
20.38
Kharaishvili lyckas ändå hitta ett sätt att ta sig fram på och få ett skottläge. Men bollen går i täcket.
20.38
Blåvitt har inte gett upp det här.
20.39
81' Frispark för Blåvitt sju meter från straffområdeskanten. Aiesh ska slå den.
20.39
Danielsson (vem annars?) nickar undan.
20.39
Jag tror att blåvitt gör 1-1 i andra tilläggsminuten
20.39
Kommer att bli tufft mot Norrköping sista matchen men det blir GULD!!!!!
20.41
Dif ligger väldigt lågt men hade jag varit mittback och haft en hypersnabb Turay efter mig i löpduellerna hade jag varit skakig. Men så är jag ju varken allsvensk fotbollsspelare eller Usain Bolt.
20.41
84' Ajdarevic går ut och in kommer Kevin Walker.
20.43
Djurgården är bra om dom vinner det här och mot Örebro så är det säker vinst eller?💙💛❤️
@LeonSillrén - Nja, inte riktigt. Djurgården behöver ta fyra poäng på de två sista matcherna. 
20.43
Om någon bryr sig så har Elfsborg gjort 2-1 borta mot Örebro.
20.44
Det kan bli tvärtom också, att Peking spelar bort guldet från kaminerna Häpp!!!
@Görre - Så kan det bli. Avslutningen blir hur som helst rafflande! 
20.45
87' Sana varnas efter lite gruff.
20.45
"Danielsson (vem annars?) nickar undan".

Danielson kanske? ;-P
@Jens - Helt rätt, tack Jens! 
20.46
88' Nu har IFK ett gyllene läge. Frispark från kanske 18-20 meter.
20.46
Kharaishvili lägger upp bollen. Eriksson står bredvid. Bra chans. Fyra man i Djurgårdens mur.
20.47
89' Mitt i klockspelet på Turay.
20.47
Svag frispark av Kharaishvili som visat att han har känsla i de där fötterna.
20.48
Speakern berättar nu att Marcus Danielson fått pris som matchens lirare i Djurgården.
20.48
Fyra minuters tillägg.
20.49
Mina fingrar håller på att domna av. Jag krigar. Kämpar. Det gör också Erlingmark som når högst på ett inlägg. Bollen seglar dock över.
20.49
Milad, visst ställer du domaren till svars efter matchen? Han avgör ju detta
@Daniel - Har inte sett repriser på situationerna, men OM det är så att det är några jättetydliga beslut så lär det diskuteras i mixade zonen efteråt. 
20.50
Två minuter kvar av matchen.
20.50
Djurgården får med sig frispark på offensiv planhalva och lär kunna spela av säkert någon minut till. Har inte bråttom nu, kan jag säga.
20.51
Turay med bollen vid hörnflaggan. Krigar mot tre blåvita spelare.
20.51
IFK på väg att kontra och då tar Edwards och helt enkelt stoppar en framrusande Erlingmark.
20.51
Nu går ANestis upp! Frispark som IFK ska lyfta in.
20.51
Rörigt men Karlström får felträff och kan ändå rensa undan.
20.52
Spännande slutsekunder!
20.52
Djurgården bara skickar iväg bollen samtidigt som en Dif-spelare ligger ner. Såg inte vad som hände men det delas ut varning till Sebastian Eriksson.
20.53
Frispark Dif på egen planhalva och nu står Djurgårdsspelarna på bänken redo att rusa in. Bara sekunder kvar.
20.53
SLUT! Djurgården vinner med 1-0!
20.53
Oj, vilken lättnad hos Djurgårdens spelare som springer in i mittcirkeln och jublar tillsammans.
20.54
Tack för rapporteringen.
@J-Å - Tack själv!
20.54
Tack för att ni har varit med oss! Missa inte Sportnytt klockan 22.00. Pelle Nyström är här och ska göra ett litet inslag till sändningen. Dessutom kan ni läsa mer på sajten efter matchen!