SVT rapporterade · Hur mycket bil kör du?

10.06
Hej på er! Idag snackar vi om bilåkande. Hur mycket bil kör du? Är bilåkandet något du funderar över?
10.16
För fram vi bor på landet och är beroende av bilen var än vi skall
10.22
Har ingen bil längre kör aldrig nu
@ToraHedvig - Hej! Hur kommer det sig att du gjorde dig av med bilen?
10.22
2200 mil och varken jag eller min hustru har några alternativ, främst pga sjukdomar, men även pga att vi bor på landsbygden. Men däremot så funkar det utmärkt för oss med elbil, vilket gör artikeln med uttalandena från tjänstemannen i Tingsryd milt sagt märkliga...
10.22
12 mil/dag
10.22
Till och från jobbet, lämna och hämta barnen på skolan. Ca 5 mil per dag.
10.26
Tidigare kört några 100000 mil varav hälften i storstad. Nu som pensionär och hustrun jobbar ett tag till blir det bara 2000 mil per år
10.26
6 mil till jobbet, 5km till affär. Skjutsar barn till skolbussen 3km. Tandläkare etc 4,5 mil motsatt håll än arbete. Shopping etc 5 mil i 3:e riktning.
10.27
Cirka fem mil per dag.
10.29
Vi bor 2 mil utanför närmsta stad, och kör därför en del bil. Vi planerar dock varje vecka noga för att inte köra bil i onödan. Vi uträttar så många ärenden som möjligt som handling, klippning och läkartider i samband med att vi ändå kör in till stan för att arbeta. Vinst ut både miljö- privat ekonomi- och tidhänseende.
@Christine - Det låter som att ni tänkt igenom bilåkandet. Har ni alltid gjort så? 
10.31
7.5mil till jobbet, så kör ca 15 mil om dagen.
10.31
Kör mindre och mindre, taktar nu runt 500 mil / år och minskar, min elcykel har def bidragit + bor i Sthlm län med ”hyfsat” utbyggd kollektivtrafik.
10.34
Ca 3 500 mil om året. Jobbar mycket på landsbygden.
10.39
Ställde av bilen för ett par månader sedan. Det dagliga löser vi utan bil. Behovet finns i stort sett endast i samband med idrottande (matcher och tävlingar) Då använder vi oss av elbil från bilpoolen vi är med i. Inte dumt alls 😊
@MK - Vad var det som fick er att ställa av bilen? 
10.39
Jag kör ca 5 mil om dagen, jag skulle gärna åka kollektivt om det var så som när jag bodde i Stockholm. Men runt Västervik så är det alldeles för få turer och på tok för högt pris. Det går helt enkelt inte.
10.40
Bor i en innerstad och tar bussen, som går var 10:e minut, till jobbet i grannstaden. Handlar i matbutikerna på stan, något dyrare än storköpen givetvis men det sparar jag på att inte äga en bil. Med nuvarande livs- och boendesituation klarar jag mig utan bil. Det blir kanske en längre biltur var tredje månad i snitt. Mor hade inte bil men var ensamstående med fyra barn, det gick bra ändå. Vi gick till affär och skola varje dag.

Jag själv reflekterar mest över alla de som bor i innerstäder och tar bilen ändå av bekvämlighetsskäl. Hade en tidigare kollega som inte bodde långt ifrån mig men bilade varje dag till arbetet trots att bussen gick var 10:e minut. Har personen uppfostrats till det är det dock svårt att bryta vanan.
10.44
Jag bor 1,5 mil utanför Växjö och bussarna går för sällan, eller aldrig om det är helg. Frugan och jag jobbar olika tider så två bilar går 6 mil om dagen bara till och från jobb. Sen är det barnens aktiviteter på det, så sammanlagt kör vi kanske i snitt 10 mil om dagen. Det kostar!!
10.44
Vad har vi på lansbygden för val? Vi har båda fyra mil till jobbet. Någon kollektivtrafik existerar inte här och hade den gjort det hade med all sannolikhet inte tiderna passat med våra jobb.
Lansbygden straffas hårt i vanlig ordning när staten behöver mer pengar i kassan. Oansvarigt och fult.
11.01
Jag åker bara bil, vad annars !!
11.14
Bilen är i behov av lite reparation plus att skatten snart skulle betalas. I och med att vi bor som vi gör så är behovet av egen bil inte så stort. Ja räknade lite på det och konstatera att det blir bara lite dyrare att använda poolbil om vi kör mycket en månad. Skönare med alltid ny bil, inget servande, inga reparationer, inga andra avgifter osv. Bara att hämta en färdigladdad bil och köra. Inte dumt alls.
11.24
Kul att så många engagerar sig i frågan! Fortsätt gärna kommentera!
11.30
Leder ökad bilism också automatiskt till mer utsläpp? Forskaren svarar:
 

Ökad biltrafik men mindre utsläpp: “Det ser inte ut som att vi kommer nå klimatmålet”

SVT Nyheter6,8 miljarder mil. Så långt kördes svenska personbilar sammanlagt under förra året – det är en ökning jämfört med tidigare år. Sedan år 2000 har svenskarnas totala bilåkande ökat med en miljard mil, det visar siffror från Trafikanalys.
11.32
Vi som bor i glesbygd och måste ha bil
Hur ska vi överleva
Alla bor inte i Stockholm och kan åka t-bana eller buss
Eller som MP politiker- åker taxi !!
Inte så svårt när andra betalar
Vi ska inte flyga men MP tycker det är ok med ny flygplats i sälen!!
Raffinaderi i Lysekil-är väl snart godkänt av MP
MP tar oss tillbaka till stenåldern
Halleluja
Ska sluta jobba pga för höga resekostnader och leva på staten i fortsättningen

11.34
Jag bor på Öland, arbetar som läkare i Nybro och måste ta bilen till arbetet, 9 mil t.o.r. Jag åker kl 7.15 och är i bästa fall hemma kl 17.45. Att åka kollektivt skulle öka min hemfråmvaro med minst tre timmar. Redan dagens bensinkostnad gör att jag troligen nog slutar att arbeta på nuvarande arbetsplats inom kort. Att få nya läkare till Nybro torde bli svårt med tanke på resekostnaderna. Dagens bensinkostnad torde slå hårt mot patienter i Nybro och ännu värre i glesbygd.
@ClaesvonSegebaden - Hej! Hör gärna av dig om du kan tänka dig att berätta mer om din situation: hanna.nilsson@svt.se 
11.45
Kör bil varje dag, sparar minst 40 minuter varje dag jämfört med buss. Tar mig 8 minuter med bil eller 25-30 minimum med buss.
11.48
Jag kör bil väldigt sällan. Någon gång i veckan. Jag funderar mycket på det och önskar hålla det på en minimal nivå. Åker hellre kollektivt om möjligt.
11.58
Nu sätter vi punkt för den här diskussionen. Tack för alla kommentarer och tankar. Kul att så många engagerade sig!