SVT rapporterade · Chatta med Riksbankens chef Stefan Ingves

Chatten är nu avslutad och vi tar inte emot några fler frågor. Här nedan kan du se svaren från Stefan Ingves, chef för Riksbanken. Tack för alla frågor!
13.34
Jag har tappat räkningen på hur många gånger ni har hävdat att då-och-då kommer reporäntan att höjas. Vad har ni för garant på att den verkligen kommer att höjas i december? Eller snarare, vad kan få er att ändra er tilltänkta höjning i december?
@Joakim - Vi höjde räntan i december för snart ett år sedan. Såvitt vi kan se idag kommer räntan med stor sannolikhet att höjas igen i december. För att så inte skall bli fallet måste våra prognoser ändras ganska mycket t.ex. om det skulle hända något stort negativt i världsekonomin den närmaste tiden, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.35
När är det högst sannolikt att vi hamnar på en plusränta?
@J-Å - Vår bedömning är att räntan höjs till noll i december. Plusränta, dvs en ränta högre än noll, tror vi kommer att dröja i flera år efter det, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.37
Hej! Bedömer du att vi är på väg in i en lågkonjunktur? Jag började bli en mer aktiv sparare för ett par år sedan och jag har hört det säkert 2-3 år men det verkar ju inte hända.
@JohanF - Sverige har haft högkonjunktur i flera år och vår bedömning är att vi under kommande år går mot en normal konjunktur såväl i världsekonomin som i Sverige. Vi ser inte en lågkonjunktur framför oss i närtid. Läget är fortfarande ganska gott, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.40
Varför väljer ni att avisera en räntehöjning i en vacklande konjunktur? Med osäkerheter på jobbfronten och höjda räntor lär många med mig hålla ordentligt i slantarna framöver, ser stora risker på konsumtionssidan där det riskerar att bli en ond cirkel väldigt snabbt. Minskad export och högre kreditkostnader känns knappast som något framgångsrecept när det gäller att motverka en sämre konjunktur.
@Johan - Vi ser inte en lågkonjunktur framför oss och nollränta är fortfarande en mycket låg ränta, dvs penningpolitiken förblir expansiv. Vi har haft högkonjunktur i många år samtidigt som vi klarat vårt inflationsmål. Mot den bakgrunden är det då rimligt att sakta krypa ur minusräntan, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.45
Jag har sällan blivit så förvånad som när ni höjde räntan i samband med finanskraschen 2008. Dags igen inför lågkonjunkturen? Borde ni inte göra tvärt om?
@Henrik5 - Nej det är inte dags att sänka när vi har en inflation som är hyggligt nära vårt mål, vi har haft högkonjunktur i många år och vi tror på en fortsatt ganska god konjunktur. Vi ser inte en lågkonjunktur framför oss, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.46
Är det läge att knyta sina lån nu?
@Magnus - Jag gissar att du menar binda räntan?  Den saken har jag inga synpunkter på. Var och en måste avgöra själv vilka risker man är villig att ta och vilka risker man klarar av, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.48
Vi har haft alla möjligheter att avskaffa ränteavdraget under rådande högkonjunktur, men trist nog har ingenting förändrats. Staten subventionerar fortfarande lån, trots den låga räntenivå som råder. Hur ser riksbanken på ränteavdraget och påverkar detta någonsin förändringen av reporäntan?
@Robert - Jag tror inte att ränteavdragen skulle ändra reporäntan men samtidigt har vi många gånger framhållit att vår bostadsmarknad fungerar illa och att det skapar risker när hushållen lånar väldigt mycket. Mot det bakgrunden är ett borttagande av ränteavdragen en lämplig åtgärd men det behöver också göras mycket annat inom bostadsmarknadsområdet, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.53
Finns det nuförtiden en jämnviktsnivå för styrräntan? en för ekonomin neutral nivå, vilken nivå är det i så fall?
@Erik - Vi tror att nollränta är mest lämpligt i svensk ekonomi dom kommande åren. Samtidigt är nollränta en mycket låg ränta i ett historiskt perspektiv så vi tror att räntan kommer att ligga högre på längre sikt. Vi brukar räkna med en normal ränta i intervallet 2,5-4 procent på lång sikt när den globala räntenivån normaliseras, men det kommer att dröja många år innan vi kommer upp till den nivån, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
13.59
Hur ser du på kronans utveckling mot euron och dollarn senaste åren? Rimmar den väl med prisstabilitet?
@GunnarBrådvik - Vi har en rörlig växelkurs i kombination med ett inflationsmål på två procent. Det är det senare vi brukar definiera som prisstabilitet och nu har inflationen legat på eller nära målet en tid.  I ett sådant system har jag inga synpunkter på enskilda växelkurser. Kronans växelkurs bestäms på en fri marknad och då får man räkna med att kronan kan variera ganska mycket. I ett globalt perspektiv är den svenska kronan en förhållandevis liten valuta och då får man acceptera att växelkursen kan röra sig en del, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.
14.02
På vilket sätt har den negativa räntan bidragit till att stärka ekonomin?
@LucianEnache - Den negativa räntan har bl.a. gjort det förmånligt att låna, efterfrågan i ekonomin har hållits uppe, vi har t.om. haft högkonjunktur i flera år där sysselsättningen har ökat  samtidigt som inflationen legat nära två procent.  Penningpolitiken har bidragit till att det råder goda ekonomiska tider i Sverige, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.