SVT rapporterade · Kan Facebook-grupper vara en orsak till ökad otrygghet?

Tusen tack för era intressanta perspektiv på denna fråga.

I de tre översta inläggen här har vi samlat några av era reaktioner, uppdelade på tre teman: 

• JA 

• NEJ 

• Övriga tankar

Samtliga kommentarer finns att läsa i chatten nedanför. 

JA – de tror att facebook-grupper ökar den upplevda otryggheten: 

 • Att folk trissar upp varandra och överdriver otryggheten gör att de som tidigare inte känt sig otrygga nu börjar tro att dom är utsatta för mycket större risk än dom kanske är. Det gäller att kunna vara kritisk åt båda hållen och se objektivt på det. (Nisse)

 • All statistik visar att brotten gått ner. Varför känner sig folk så otrygga? Övertygad att det är en form av masspsykos där fakta negligeras och känslor tar över. Det finns även en agenda bland vissa människor att påstå att samhället är farligare än det är. Det drar röster för vissa partier. (Micke)

 • För mig är det självklart att det skapar otrygghet. (...) Hemskheter i koncentrat på olika forum och i media skapar bara rädsla och misstänksamhet i samhället. Vi borde fokusera mer på det som är positivt i samhället, som trots allt är en mycket större andel än det som är negativt. (Jimmy)

 • Bra att få veta tycks det, MEN vem kontrollerar sanningshalten i inlägget? Är det ett rykte, ett personangrepp eller ett invandrarpåhopp utan grund. Ett sådant inlägg kan skapa obefogad oro hos många. (Björn) 

 • Jag utgår från att sidan har ett innehåll som inte skiljer sig mycket från sidan ”Stöd svensk polis”. Där kan man läsa mängder av överdrifter, rena lögner, enkla helt orealistiska lösningar, utpekande av etniska grupper utan stöd för påståendena o.s.v. Det mesta skrivs av människor som vare sig har insyn i det som hänt och som dessutom saknar kunskap om de mest elementära samhällsfrågorna. Allt detta bidrar till en ökad otrygghet och misstänksamhet för fram för allt som inte stämmer in i deras föreställningsvärld. (Ulf Oscarsson)

 • Majoriteten av inläggen handlar inte om brott och har oftast ett negativt perspektiv på en specifik grupp i samhället. Informationen som läggs ut i grupperna är inte heller alltid korrekt med uthängningar av människor som inte ens i vissa fall har utfört något brott. (Niclas)

 • (...) Det som är problematiskt är att av ca 300 medlemmar är det ett 20-tal som skriver, dessa medlemmar häver mer ofta än sällan ur sig rykten och alarmistiska saker som i verkligheten ofta är osanna. när man bemöter dessa med kritik i gruppen blir dom mer ofta än sällan aggressiva. Den allmänna tonen blir dålig och folk orkar inte hålla på att bemöta dessa medlemmar om och om igen. Sen att dessa grupper ofta spårar ut i rent ut sagt rasistiska påhopp är mycket obehagligt vilket gör att många lämnar. Det är på både gott och ont. Om folk var mer källkritiska skulle dessa grupper kunna gör mycket mer nytta. (Svenus)

 • Förstår polisens frustration. Den här typen av grupper sprider en stor mängd fördomar och hat och sprider en helt obefogad känsla av otrygghet. Alla fakta visar att Sverige i dag är extremt tryggt, betydligt tryggare än på 1960- och 1970-talen då våldsbrotten och morden var betydligt fler per capita än i dag. (Björne)

 • Jag skriver ingenting i gruppen "varning Upplands-Bro/Bålsta", för är man oliktänkande skickas man ut ur gruppen. Gruppen skriver endast negativa saker som händer och kanske är det deras uppgift, men har tyvärr en höger/extremhöger agenda. Det skrivs lustigheter och kränkande kommentarer om invandrare/människor med utländsk påbrå. Visst händer det tråkigheter i kommunerna, men den förstärker den upplevda otryggheten ganska kraftigt. Jag håller med polisen om gruppernas negativa påverkan på medlemmarna. (Jon-Jon)

 • Gick ur gruppen självmant. Orkade inte med alla trista attityder - allt är ”icke-svenskens” fel - och tycker man annorlunda åker man ut ur gruppen. Saknar inte gruppen. Finns andra, mer sympatiska forum att hämta information ifrån. (Brobo)

 • Eftersom folk som håller i dylika grupper är lekmän som saknar källkritik är det självklart ett problem. När jag var yngre var jag rädd när det var mörkt för jag tänkte att det fanns monster där. Jag hade alltså en upplevd otrygghet. Men det fanns ju såklart inga faktiska monster. Ett utryckningsfordon betyder ju att nån får hjälp/stoppas, kanske hindrar man att ett brott begås. Om Uppslands-Bro-bor upplever otrygghet av polisnärvaro. Ja, då kan vi enkelt förstå varför de har så hög upplevd otrygghet. (...) Vi måste tänka på vad som är hjärnspöken och vad som är befogad oro. (Erik)

 • Man måste lära sig se skillnad på känsla och verklighet. (...) Dessa Facebook grupper får personer att känna sig otrygga i onödan fast de egentligen inte behöver göra det. Samma fenomen med Instagram och FOMO. (Markus)

 • Det som är dåligt i samhället är det som medierna rapporterar. Det blir oproportionerligt i förhållande till de goda nyheterna som oftast betraktas som icke nyheter. Läsarna får en snedvriden bild av samhället och detta kan oroa många. (Roger)

 • Instämmer fullständigt med polisens uppfattning. Man förstärker känslor när man sluter sig i grupper. Bor i Rosengård i Malmö och här har vi också en grupp där folk förfasas över polishelikoptrar och diverse smällar. Låt poliserna göra sitt jobb. Det är inte kreti och pleti som blir skjutna, det är de som är involverade i gängkriminaliteten som blir det. Jag bor mitt i smeten och känner noll oro för mig och min familj. (Ika)

 • Facebook bidrar verkligen till mycket dåligt i samhället. Till bra saker också, men jag tycker det dåliga har tagit överhanden. Finns många grupper där hat, rasism och nazism frodas och nedsättande kommentarer frodas.(Kålle)

NEJ – de tror inte att facebook-grupper ökar den upplevda otryggheten: 

 • En form av grannsamverkan. Inget konstigt alls. (Leif)

 • Låt oss jämföra med "me too", där gick kvinnor ut i sociala medier och effekten blev säkerhet. Skulle någon vilja ifrågasätta nyttan med uppropet/informationen om hur det ligger till? Att mörka obehagliga sanningar, för att människor inte ska bli oroliga är ett obehagligt sätt att resonera. (Roland) 

 • (...) I mitt fall blev sambon påkörd av en knäppgök. Jag skrev på gruppen om vad och var. Cirka 20 minuter senare hade jag kontakt med två till som också fått sina bilar påkörda vid samma tillfälle. Alltså tre vittnen samt regskyltar på 20 minuter. Det är väl ungefär vad telefonkön är till 11414. Så ja dessa grupper behövs. (Berra)

 • Ett slappare rättsväsende, färre uniformerade utepoliser och flummiga myndigheter. Facebookgrupperna uppstår som en reaktion på det - inte tvärtom. (Lars)

 • Gruppen i fråga fyller sitt syfte väl. Ett flertal inbrottsförsök har avbrutits och där även förövare tagits fast tack vare gruppens medlemmars informationsutbyte. Polisen, som inte har tid att komma när man anmäler inbrottsförsök/pågående inbrott, har ju tacksamt tagit emot information om de misstänkta och även kunnat möta upp dem för ett gripande tack vare medlemmars observationer. (...) (Bålsta Bo)

 • När medierna inte täcker all rapportering och polisen inte förhindrar brott så faller givetvis ansvaret på invånarna själva att hålla sig uppdaterade och skydda sig själva eller egendom. (Kristoffer)

 • Jag tycker att det är guld värt att invånare i t ex Upplands Bro har bildat en FB-grupp för uppdatering om brott i sin närhet! Det om något skapar gemenskap, trygghet och delaktighet i området och kan förmedla uppmärksamhet och kunskap i gruppen för att informera och förhindra och anmäla brott! Vi vet ju att polisen inte kan befinna sig överallt och att vi har för lite poliser, så detta är ett utmärkt sätt för gruppen att på detta sätt bidra till ökad trygghet och vaksamhet! (Mi Thulin)

 • Fast tidigare hörde man aldrig helikoptrar som surrade eller läste om explosioner och mord var och varannan dag. Självklart att folk reagerar på det och det är ett sundhetstecken. Det hemska är om vi skulle vänja oss vid dagens brottslighet (...). (Roger)

 • Tvärtom, att få information skapar trygghet. (...) Hade polisen gjort det medborgarna betalat dem för, så skulle ju gruppen inte behövas. (Anna)

 • Superbra med dessa grupper. (...) Det som är mindre bra är väl att allt inte blir anmält, man väljer hellre att i första hand skriva på sin Facebook grupp och diskutera där (...), istället för att anmäla till rätt instans. (Tine)

 • Oro och otrygghet här kanske en helt adekvat reaktion på de senaste årens brottsutveckling. Tror att det är en mycket farlig väg att gå när man försöker sopa problemet under mattan. Upplever det rent av provokativt när en undermålig och tandlös poliskår ber medborgarna att blunda och invagga sig i en falsk trygghet. (Dr Flint)

 • Tycker det jättebra med varningar och sidan varning upplands-bro ska ha eloge. Sen kan jag tycka om det förekommer rasistiska påhopp är onödigt. Spelar ingen roll vilken nationalitet. (...) (Mia)

 • (...) Hoppas på fler liknande initiativ. Även om risken för desinformation är betydlig (traditionell media kör ju istället på att utelämna information), så är det upp till varje individ att ta in information med ett skeptiskt öga. (Micke)

Övriga tankar i chatten: 

 • Ha! Den där gruppen gör ju PRECIS detsamma som alla nyhetsmedier gör. Spelar på folks rädslor. Allt för att förbli relevanta, tjäna pengar och erhålla makt och inflytande. Men om det är etablerade medier som sprider oro, då är det inga poliser som klagar. Det är mkt enklare att klaga på något nytt fenomen i samhället. Man blir så trött på MÄNNISKOR! (Dan)

 • För alla engagerade och oroliga invånare hade väl nattvandring varit en ypperlig aktivitet att företa sig, för att öka närvaron och därigenom öka tryggheten. I en grupp på uppåt 12 000 medlemmar hade det väl inte varit några problem att vaska fram lite frivilliga? Gör lite skillnad. På riktigt alltså. Lite mindre snack och lite mer verkstad, helt enkelt. (...) Lämna högafflarna hemma. Inga bål blir det heller. Det här domare, jury och bödel lämnar vi till proffsen som kan det här med rättssäkerhet och lagar. Ta mod till dig, på med en reflexväst, ut och gör skillnad. Var förändringen du vill se i världen. (Robban)

 • Om nu hypotesen hade stämt så borde även Bålsta fått bottenbetyg, vilket vi inte fått. Det är olika polisregioner som hanteras av olika poliser. Polisen i järfälla/upplands-bro skyller ifrån sig för att dom prioriterar järfälla som är än värre område än upplands-bro. Bålstas polis är helt enkelt mycket bättre än järfälla/upplands-bro’s polis. (...) (Lycklig Bålstabo)

 • Om polisen varit mer transparent om polishelikoptrar eller blåljus hade folk inte behövt spekulera. (...) (Magnus)

 • (...) Var kommer informationen i facebook-gruppen ifrån? Känns som stor risk för ryktesspridning. Sedan tror jag också att polisen kan dra nytta av lokala grupper för att få in vittnesmål. (Fundersam)

 • Apropå tystnadskultur. I den gruppen finns ett stort antal medlemmar, dock är det en mycket liten grupp som är aktiv. Resten vet att ifrågasättande kan betyda att man blockas eller blir utslängd. Att inte hålla med de rasistiska och låga kommentarer som skrivs, att ifrågasätta källor och att faktiskt inte tycka det är ok att håna vår lokala polis som gör sitt bästa efter de resurser som finns.

09.46
Chatten är öppen - Välkommen att delta i diskussionen!
09.58
Nonsens ! ! Polismannen som skrev detta borde få sparken på blankt papper.
09.58
Ja verkligen! Blir bara en negativ spiral, färre vågar sig ut pga upplevt otrygghet som gör att det blir mer otryggt. Inte ens allt som skrivs är sant heller.
09.58
Hur är det med sanningshalten på det som skrivs?
10.02
Så polisen kritiserar det faktum att medborgare samlas i grupp och pratar om aktuella händelser i grannskapet? Är det korrekt sammanfattat?
10.29
Bra att få veta tycks det MEN vem kontrollerar sanningshalten i inlägget?
Är det ett rykte, ett personangrepp eller ett invandrarpåhopp utan grund.
Ett sådant inlägg kan skapa obefogad oro hos många.
10.29
Bidrar högst troligen till mer otrygghet då gruppmedlemmarna troligen sällan har tillgång till alla fakta. Ett steg ifrån medborgargarden.
10.29
Er sanningsfrånvända samhällsrapportering sprider betydligt mer otrygghet, avskaffa er själva!
10.29
Allt för att inte svärta "Sverigebilden", Sverige har aldrig varit tryggare. Blundar man så finns inte problemen.
10.29
Bor i aktuell kommun och är med i den facebookgruppen. Det skrivs om riktiga händelser, inget är påhittat. Polisen tycker tydligen att det är bättre att vi inte vet något och att vi som bor här ska gå omkring med en falsk trygghet.
10.29
Själv klart att polisen som myndighet tycker det för de vill inte att information som berör deras misslyckande kablas ut till allmänheten. De har misslyckats med sin enda uppgift att utreda och bekämpa brott för att därmed skapa säkerhet för svenska folket. Vi får allt fler utsatta och särskilt utsatta områden runt om i landet.
10.30
För mig är otryggheten i dessa olika skepnader och uttryck problemet. Inte att man rapporterar om den. Sen förstår jag att polisen blir frustrerade av att vara tvåa på bollen.
10.30
Förutom att majoriteten av inläggen inte handlar om brott, och har oftast ett negativt perspektiv på en specifik grupp i samhället. Informationen som läggs ut i grupperna är inte heller alltid korrekt med uthängningar av människor som inte ens i vissa fall har utfört något brott alls.
10.40
Jag tycker det är jätte bra att sidan finns. Jag tror kommunen och polisen inte vill att saker kommer fram till ytan vad som sker, tycker de känns som de vill mörka, hur otryggt det är. Jag är jätte orolig när mina tonåringar är ute, vill helst att de ska vara hemma. Mem man kan ju inte låsa in dom,. Känns som buset styr hela kommunen och ingen gör något.
10.44
Det är ju brotten och kriminella som skapar otrygghet, inte att man pratar om det.
Gör något åt bovarna så får vi ett tryggare samhälle.

Att sätta munkaveln på och tysta eventuella offer är inte värdig lösning för ett demokratiskt samhälle.
10.47
Etablerade media kan ofta ses som en del av polisens kommunikationsavdelning. Med hänvisning till förundersökningssekretess släpper polisen ut det dom vill ska skrivas. Då är dessa grupper bra för att nyansera bilden något.
10.47
Vissa människor blir otrygga av att läsa om brott i helt andra delar av landet, de kan kanske avstå att gå med i dessa grupper?
Värre är kanske om det skrivs i stil med "Nu är det skidåkare ute och gör inbrott, var uppmärksamma!", sen blir någon stackare lynchad bara för att hen tog en skidrunda sent på kvällen :(
10.47
Tvärtom, att få information skapar trygghet.
Påståendet att det skulle skapa otrygghet är ett sätt för polisen att skylla ifrån sig för att de gjort ett dåligt jobb så att kriminaliteten kunnat breda ut sig.
Hade polisen gjort det medborgarna betalat dem för, så skulle ju gruppen inte behövas.
10.48
Det som är problematiskt som jag upplever med dessa grupper jag är medlem i så är det att av ca 300 medlemmar är det ett 20-tal som skriver, dessa medlemmar häver mer ofta än sällan, osanna saker såsom rykten och alarmistiska saker som i verkligheten ofta är osanna. när man bemöter dessa med kritik i gruppen blir dom mer ofta än sällan aggresiva. Den allmänna tonen blir dålig och folk orkar inte hålla på att bemöta dessa medlemmar om och om igen. Sen att dessa grupper ofta spårar ut i rent ut sagt rasistiska påhopp är mycket obehagligt vilket gör att många lämnar. Det är på både gott och ont. Om folk var mer källkritiska skulle dessa grupper kunna gör mycket mer nytta.
11.06
Christian Eggert säger att man startade gruppen för att man inte får tillräckligt med information från polisen, men var kommer då informationen i facebookgruppen ifrån? Känns som att det stor risk för ryktesspridning. Sedan tror jag också att polisen kan dra nytta av lokala grupper för att få in vittnesmål.
11.23
jag blev medlem i gruppen när jag flyttade till kommunen. Har kanske reagerade till några inlägg. Märkte några dagar efter att Christian Eggert, medgrundare av gruppen har blockerat mig. Från alla 3 Facebook profiler han har. Nu en del inlägg syns inte till mig. Han har blockerat en del människa i gruppen utan anledning. Även om han rapporterar en pågående brott nära mig, får jag vet inte vad sker. The purpose of the group is kinda defeated!
11.23
Tiger man om brott och sopar det under mattan Ja då har ju buset vunnit mera mark. Och då sitter alla hemma och vågar inte röra sig i samhället som man skulle vilja. Stå upp för erat samhälle det är vårat .
11.23
Återigen felriktad kritik eftersom man istället bör fokusera på de grundläggande orsaker som bidragit till brottslighet och otrygghet för att kunna bekämpa problemen.

Skulle gruppen sprida en messa desinformation och hitta på att skeenden och brott har begåtts så skulle man kunna fördöma tillvägagåendet och dess medlemmar..men det är väl inte fallet?
11.24
För mig är det självklart att det skapar otrygghet. De flesta människor, gamla som unga, är bra människor som inte vill någon illa. Hemskheter i koncentrat på olika forum och i media skapar bara rädsla och misstänksamhet i samhället. Vi borde fokusera mer på det som är positivt i samhället som trots allt är en mycket större andel än det som är negativt.
11.24
Är det inte se enkelt att otryggheten beror på verkligheten och allt som händer

Att börja blanda in Facebook eller grupper är bara villospår
11.33
Mycket som läggs in i gruppen är även positiva saker. Stulna cyklar och mopeder som hittats gömda i skogspartier. Bortsprungna katter som återfunnits osv. Något som utomstående inte kanske känner till är att Inläggen med händelser från admins är ju saker som de ringer och checkar av med polisen innan för att stämma av äktheten vilket betyder att de är samma information som både polisen gått ut med samt många i övrig media. Bilder som läggs ut är alltid blurrade, och ingen hängs ut, utan ibland delges signalement liksom både polisen och övrig media också då innan gått ut med. När det gäller tex stulna ägodelar, inbrott osv kommer informationen direkt från förstahandskällan vilket ger en högre sanningshalt. Majoriteten av händelserna och bilderna som läggs ut hamnar även i media med samma info samt bilder då admin arbetar för dessa media med blåljusbilder. Noggrannheten/ äktheten är hög på att checka att det som publiceras stämmer överens med anmälningar hos polisen innan det läggs ut osv.

Sociala medier är här för att stanna och varningsgrupper finns numera i nästan alla kommuner och över hela Sverige. Inom dessa grupper arbetar man väldigt lika och man varnar för brott och händelser som skett. Våldet har trappats upp enligt brå’s siffror och skjutningar har förekommit flera gånger inom kommunen och även med dödlig utgång som i feb i år med det mycket tragiska dubbelmordet.Liksom tidningar och övriga diverse nyhets rapporteringar samt tex programmet efterlyst kommer även brott som skett inom kommunen till kännedom snabbt i de sociala medierna. Att rapportera det som händer är ett sätt att uppmärksamma folk på det som händer och kan i många fall leda till förebyggande av brott samt även hjälpa polisen med tex iakttagelser av misstänkta gärningsmän.

I varningsgrupperna är admins noga med att blurra bilderna dvs ingen blir uthängd med bild om inte tex polisens egna sociala medier delat bilden innan. Det är ingen i varnings grupperna som överhuvudtaget bedriver någon privat utredningar. Oftast publiceras endast bilder på avspärrning eller polisbil i samband med att något hänt, detta är även samma bilder som nyhetstidningarna använder sig av och köper dvs bilderna utgör ingen annan typ än dem som redan även används inom övriga sociala medier.

Att skylla upplevd rädsla på sociala medier torde vara ett tecken på misslyckande från polisens sida. Samhällskontraktet ska behjälpa oss människor att skapa trygghet, när detta kontrakt bryts är det för att polisen inte klarar att hantera och stävja de situationer som uppkommer. Givetvis är det inte bara polisen man ska skylla på utan från högre positioner att polisen inte får rätt verktyg eller ekonomi för att kunna utföra detta till 100%.

Att skylla på det som sker på sociala medier är att dumförklara invånarna som lever med det som händer i kommunen varje dag. Många har bott länge inom kommunen och de flesta kan intyga att samhället blivit råare och att skjutningar numera tillkommit och eskalerat. Enligt Brå’s rapporter .....

Att försöka kringgå fakta från brå’s rapporter och istället skylla på sociala medier är nog snarare ett sätt att skylla ifrån sig då man vill tysta ner sitt eget misslyckande att upprätthålla lag och ordning i kommunen. Vem
ska man skylla på nästa gång när människor upplever otrygghet kanske Aftonbladet, Expressen eller kanske Efterlyst som oftast delar samma information och händelser och foton som de sociala medierna dock tenderar deras information många gånger stämma sämre med verkligheten än den information som delas direkt från utsatta brottsoffer.

Varningsgrupperna är ett snabbt sätt att dela information på och informationen kommer oftast direkt från dem som blivit utsatta vilket gör att informationen inte går via journalister som ofta inte har koll på äktheten i faktan de skriver samt att de letar sensations media för att tjäna klickpengar. Polisen har fått mängder att tips av grupperna men något man kan ställa sig frågande över är att invånarna ofta anger det är dels svårt att nå polisen när de ringer dem, långa väntetider både att anmäla händelser och lång tid innan polisen dyker upp och i många fall läggs utredningarna ner vilket gör att många människor tappar förtroendet för polisen.

Något som inte nämts är alka positiva saker som gruppen bidragit till tex anordnat insamlingar till pensionärer som blivit rånade på sina pengar så de inte haft råd att betala sin hyra och mat. Insamling av drönare till brandkåren för att underlätta deras arbete i svär terräng etc. insamling till ägare av kiosker som blivit rånade så många gånger att de inte haft råd att starta upp igen utan hjälp av insamling till dem från alla medlemmar. Ett fantastisk insats gjort av grupperna.

Att arbeta som kommunpolis innebär ett ansvar och klarar man inte av att hantera de grova brott som sker och som även eskalerar så kan man inte skylla detta på information från sociala medier, tidningar , nyhets rapporteringar osv. Detta är bara ett fegt sätt att försöka mörklägga sitt eget misslyckande. Det bör även tilläggas att även tidningen ”mitt i ” har användt sig av exakt samma bilder och nyhets rapporteringar som varningsgrupperna delat, så i det fallen är det rent hyckleri att försöka få det till att varnings grupperna gör något fel. Inga uthängningar sker om inte polisen delat innan och spekulationer är snarare beskrivningar och signalement vilket inte är något fel med att delge då detta kan hjälpa till att förebygga nya brott.

Bålsta ingår i gruppen ”varning i upplabdsbro/ Bålsta och har många medlemmar från Bålsta som även läser exakt samma inlägg i gruppen men deras trygghetsmätning ligger inte på samma nivå som Upplandsbros mätning, detta tyder på att gruppen inte påverkat Bålstaborna.

Skulle detta argument hållas på så borde alla som läser olika typer av media och får information om brott i tidningar och tv kritiseras då detta skulle innebära att folk upplever mer otrygghet då de delges information och är det då bättre att mörka och tysta ner det som sker, ska vi invånare sluta prata med varandra och sluta delge det som händer runt oss för detta är vår vardag det skrivs om, välkommen till vår verklighet......där helikoptern snurrar över oss dagligdags och där pensionärer rånas på matkassar från Ica och där gängen får härja fritt bland oss laglydiga medborgare. Istället för att föra en dialog med alla oss invånare väljer man istället att ge oss på sociala medier skulden för det som händer i kommunen.

11.33

Något som inte nämts är alka positiva saker som gruppen bidragit till tex anordnat insamlingar till pensionärer som blivit rånade på sina pengar så de inte haft råd att betala sin hyra och mat. Insamling av drönare till brandkåren för att underlätta deras arbete i svär terräng etc. insamling till ägare av kiosker som blivit rånade så många gånger att de inte haft råd att starta upp igen utan hjälp av insamling till dem från alla medlemmar. Ett fantastisk insats gjort av grupperna.
11.34
Det är en rejäl skillnad på upplevd otrygghet och verklig otrygghet. Sverige är ett av de tryggare länderna i världen men ändå är vi så rädda, varför? Jo vi skrämmer upp varandra och vissa politiska partier som vill vinna makt spelar an på det med förvrängda fakta och rena lögner.
11.57
Ser inte att det skulle va någon skillnad mot att följa aftonbladet, expressen, svt i deras rapportering.
11.57
Nej, det är inte grupperna som sprider otrygghet. Det är avsaknaden av information och blindheten från kommunen, politikerna och polisen som är orsaken till otrygghet. Att dem som har ”makten” och även ska upprätthålla lagen går med skygglappar och inte vill inse sanningen. Så istället för att inse hur det faktiskt ser ut och vad som händer så de kan höra något åt saken så väljer dem att skylla på annat.

11.57
Är nog många som inte känner till hur arbetet bakom gruppen sköts. Admin arbetar för övrig stor media även internationellt bla CNN med just blåljusbilder vilket gör att de mesta som publiceras även publiceras med samma bilder och information på dessa ställen som i gruppen. Inlägg från admins checkas av med polisen innan dessa läggs ut, detta för att kontrollera noga att det finns anmälningar och händelser rapporterade för att säkerställa äktheten i inläggen. I varningsgrupperna är admins noga med att blurra bilderna dvs ingen blir uthängd med bild om inte tex polisens egna sociala medier delat bilden innan.
12.07
Sverige var ett tryggt land på 60-70 talen klarat sig hel från krigen mycket arbete till alla . Idag är allt bara skit , sämsta pension av de nårdiska länderna , man ska jobba tills man är minst 68! Annars ingen pension fast man jobbat sen man var 16!! Facebook skapar ingen otrygghet för ingen tror på sagor det som skapar otrygghet är statsmakten för alla fattar hur verkligheten är !!!!
12.07
Jättebra att gruppen finns. Det skapar både upplysning och trygghet.
Etablerade media har en viss förmåga att inte vilja rapportera om dessa problem när de utförs av vissa grupperingar. Problemen försvinner inte bara för att man inte talar om dem, tvärt om. Ska samhället lyckas vända trenden med allt fler brott, sprängningar och skjutningar måste informationen upp till ytan och nå medborgarna.
12.23
Låt oss jämföra med till exempel "me to" där gick kvinnor ut i sociala medier och effekten blev säkert ... Att fler känner sig otrygga. Men skulle någon vilja ifrågasätta nyttan med uppropet/informationen om hur det ligger till? Att mörka obehagliga sanningar, för att människor inte ska bli oroliga är ett obehagligt sätt att resonera.
12.48
Nej gruppen skapar ingen otrygghet
12.49
En bra idé med varningsgrupper. I den gruppen finns ett stort antal medlemmar, dock är det en mycket liten grupp som är aktiv.
Resten vet att ifrågasättande och andra åsikter kan betyda att man blockas eller blir utslängd.
Apropå tystandskultur. Att inte hålla med de rasistiska och låga kommentarer som skrivs. Att ifrågasätta källor och att faktiskt inte tycka det är ok att håna vår lokala polis som gör sitt bästa efter de resurser som finns.
Vettiga varningar är bra, men att utesluta pga av andra åsikter. Inte ok.
12.50
Gruppen skapar trygghet, inte otrygghet.
12.51
Gruppen i fråga fyller sitt syfte väl. Ett flertal inbrottsförsök har avbrutits och där även förövare tagits fast tack vare gruppens medlemmars informationsutbyte. Polisen som inte har tid att komma när man anmäler inbrottsförsök/pågående inbrott har ju tacksamt tagit emot information om de misstänkta och även kunnat möta upp dem för ett gripande tack vare medlemmars observationer. Ingen ökad upplevd otrygghet, vi HAR fått ett samhälle där fler brott såsom inbrott utförs i högre grad vissa perioder av året. Om medborgarna/grannar kan hindra detta genom varningsgrupper när polisen inte klarar det hur kan detta vara fel? Otryggheten är tydligen här för att stanna, då är det upp till samhällets medborgare att tillsammans bekämpa den med de medel vi har, nämligen information.
13.19
Är själv inte med i gruppen men hör från folk i grannskapet om den. Själv har jag sedan några år ändrat mina rutiner på hur jag går och cyklar i Kungsängen (Upplands-Bro). Jag väljer att gå på ”obekväma” ställen för att upptäcka brottslingar för att kunna avslöja dem, och att cykla där det är som mörkast för att tidigt kunna se det som annars dyker upp först i gryningen. Har med detta avslöjat / jagat bort bovar och räddat livet på människor som jag hittat utslagna i kylan / mörkret. Har bott här i 40+ år och märker av skillnaden i brottsligheten / råheten. Skiter fullständigt i om andra (”PK”?) håller med mig. Jag var här före brottslingarna eller före brottsligheten blommade upp; claimar Kungsängen till de fridfulla och använder mina medel till att slå tillbaka. Ps. Skulle inte tveka att rösta på den politiker som tillfälligt vill slopa våldsmonopolet. Jag vill själv ha bättre resurser att hejda att brottsligheten får än mer fäste. Polisen hinner tyvärr inte med att skydda oss medborgare. Det är uppenbart även i riksmedia, ännu tydligare i såna här grupper. De får för få resurser från våra valda politiker och en del (poliser, politiker och medborgare) är till synes rent av bakbundna att tycka och utrycka sig på ett visst sätt - ett sätt som inte hjälper mig där jag bor.
13.22
Både och
Nu läser man om sånt som händer och kanske kollar lite extra. Kan ju vara bra om någon sett något. I mitt fall så blev sambon påkörd av en knäppgök. Ja bilen alltså. Jag skrev på gruppen om vad och var..
Cirka 20 minuter senare hade jag kontakt med två till som också fått sina bilar påkörda vid samma tillfälle. Alltså tre vittnen samt regnbågar på 20 minuter...
Det är väl ungefär vad telefonkön är till 11414. Så ja dessa grupper behövs.
13.27
Jag är ofta tryggare på internet än i verkligheten.
Jag tror inte någon kommer genom datorn o så liksom.
Men alla är ju inte lika, synd det
13.38
Brister informationen så får folk ta saken i egna händer, hoppas på fler liknande initiativ. Även om risken för misinformation är betydlig (traditionell media kör ju istället på att utelämna information) så är det upp till varje individ att ta in information med ett skeptiskt öga, oavsett var man läser den.
13.48
Jag tycker att det känns tryggare sedan ”varning i härfälla” startade för några år sedan! Man märker att det är många som bryr sig och många bra saker har gruppen gjort också.
13.49
Svensk polis är bedrövligt dålig på att skapa trygghet.
13.59
Den faktiska otryggheten är ju baserad på anmälda brott(?) men om den upplevda otryggheten är hög kanske en inte vågar anmäla brott en utsätts för. Har varit väldigt otryggt i kommunen länge med ungdomsgäng som står i klungor och ibland trakasserar när en ska gå förbi. Småbrott som sabotage av ens brevlåda, krossade blomkrukor etc. Sådant anmäls inte men är ändå något som påverkar livskvalitén.
13.59
Den här typen av grupper fyller sitt syfte väl eftersom Polisen inte hinner med att hantera brottsvågen som sköljer över landet och vi har Dessutom en regering som inte tar frågan på tillräckligt stort allvar.
13.59
Förstår polisens frustration. Den här typen av grupper sprider en stor mängd fördomar och hat och sprider en helt obefogad känsla av otrygghet.
Alla fakta visar att Sverige i dag är extremt tryggt, betydligt tryggare än på 1960- och 1970-talen då våldsbrotten och morden var betydligt fler per capita än i dag.
13.59
Saknar 80-talet då man kunde lämna både huset och cykeln olåst.
14.00
Ironin. " jag känner mig otrygg när jag ser polishelikoptern och polisbilar i tjänst"

" jag känner mig otrygg för man ser ju aldrig någon polis? Var är alla?"
14.08
Varför gillar inte polisen att brottsligheten diskuteras? Kan det vara den usla uppklarningsprocenten? Det bästa sättet att skapa trygghet är väl ändå att gripa och döma brottslingar.
14.08
Jag är med i gruppen varning Upplands-Bro/Bålsta. Skriver ingenting I gruppen för är man olik tänkande så skickas man ut ur gruppen. Gruppen skriver endast negativa saker som händer i kommunerna och kanske är det deras uppgift men har tyvärr en höger/extrem höger agenda. Det skrivs lustigheter och kränkande kommentarer om invandrare/Människor med utländsk påbrå. Visst händer det tråkigheter i kommunerna men förstärker den upplevda otryggheten ganska kraftigt. Jag håller med polisen om gruppernas negativa påverkan på grupp medlemmarna.
14.08
Frågan som borde ställts är: Varför har dessa grupper uppstått? Svaret: När staten inte kan skydda medborgare från brott uppstår grupper som dessa.
14.10
Facebookgrupper finns troligen som en nödlösning på bristande trygghet. Ett komplett misslyckande med att stävja gängen, terrorister och våldtäkter har skadat samhällskontraktet. Om de skapar eller bidrar till otrygghet lämnar jag till forskning.
14.11
Om polisen varit mer transparent om varför en polishelikopter eller blåljus är så vanligt där man bor hade folk inte behövt spekulera. Bli öppna med gärningsmanna signalement och utryckningar.
14.30
Gick ur gruppen självmant. Orkade inte med alla trista attityder och - allt är ”icke-svenskens” fel - och tycker man annorlunda åker man ut ur gruppen. Saknar inte gruppen. Finns andra, mer sympatiska forum att hämta information ifrån.
14.31
Bor i Märsta. Har gjort det i 40 år. Under 80-talet var dörren olåst på nätterna. Nu går man helst inte ut efter kl 18:00.
14.31
Jag tror det ligger mycket i polisens hypotes.
14.32
Skulle vilja säga att det självklart är så, men ser man på flera av inläggen så verkar många av användarna inte vilja kännas vid möjligheten att det faktiskt kan vara så. Istället vill man fokusera på allt positivt som man tycker sig se med Facebook. Men oavsett sociala mediers fördelar, så måste vi som samhälle kunna diskutera dess nackdelar och ev. fallgropar (och sedan väga detta mot fördelarna).

När man tittar på maskineriet bakom, så är det sedan länge konstaterat att användaren matas med sådant som går i linje med befintliga åsikter. Man förstärker och bekräftar det som redan är, för det har visat sig maximera användarens tid på sidan. Istället för att försöka utmana befintliga åsikter med lite nya perspektiv och därigenom skapa en mer nyanserad bild. Detta tillvägagångssätt faller sig naturligt för Facebook för det gynnar dess ekonomiska tillväxt. Ser man sen till bildandet av Facebook-grupper, så går man ännu ett steg längre i detta och likriktningen accelereras ytterligare. Man har skapat sin egna liĺla bubbla i tillvaron, en liten "echo chamber" som upprepar det som man håller för sant.

När dessa små öar sedan växer, så följer naturligtvis ett ökat inflytande. Naturligtvis så finns det en hel del exempel på när dessa öar utövar ett positivt inflytande och bidrar till samhällsnytta. Men när det inte gör det? När det uppstår drev och förföljelse mot enskilda? När det bidrar till intolerans och näthat snarare än till inkludering och förståelse? När dessa små öar bidrar till att människor drivs till ytterkanter på den politiska skalan snarare än till samförstånd och samarbete? När enskilda grupper går till angrepp mot den som vågar göra sin röst hörd?

För mig står det klart att Facebook och dess grupper inte bara bidrar till intoleransen och polariseringen i samhället, utan att sociala medier dessutom har hjälpt till att accelerera denna utveckling. Otryggheten i samhället, både verklig och upplevd är det som följer av allt detta. Man ger upp sitt kritiska tänkande och gruppen blir självändamålet, oavsett hur absurt budskapet blir eller handlingen som man uppmanas till.

Samhället behöver hålla jämna steg med utvecklingen för att hantera och motverka de negativa aspekterna av sociala medier idag. Det gäller inte bara upplevd och verklig otrygghet nere på individnivå, utan detta går hela vägen upp till nationell nivå där vi pratar om att sociala medier används som verktyg för att svänga opinionen under politiska val (för den intresserade: läs om Cambridge Analytica). Man spelar därigenom återigen på otryggheten och vår så självklara demokrati är inte så självklar längre.

Alla har vi ett ansvar i detta, och ett första steg i att vända utvecklingen är att synliggöra problematiken - eloge till polisen i Upplands-Bro för man väljer att prata om elefanten i rummet.

Tack för mig.
14.36
Otryggheten beror inte på Facebook som polisen hävdar.

Den beror på ökad kriminalitet i vissa områden, och att samhället och polisen har dragit sig tillbaka. Man nöjer sig med att påstå att det brott minskar - att folk bara inbillar sig, istället för att bekämpa det.

Facebookgrupperna finns som en reaktion på detta, inte tvärtom.
14.36
All statistik visar att brotten gått ner. Varför känner sig folk så otrygga? Övertygad att det är en form av masspsykos där fakta negligeras och känslor tar över. Det finns även en agenda bland vissa människor att påstå att samhället är farligare än det är. Det drar röster för vissa partier.
14.37
Är väl inte konstigt att folk skapar dessa grupper. Politiker mm tänker mer på förövare än offer idag.
När påföljden blir minimal för de som misshandlar, skjuter, om de nu åker fast vill säga, så tenderar folk att hitta alternativa lösningar.
14.38
Att medborgare diskuterar och förebygger kriminalitet kan väl aldrig vara själva problemet? Snarare är det ett symtom på det verkliga problemet, den brottslighet som faktiskt finns i Upplands-Bro. Kanske borde polisen jobba hårdare på att stävja denna brottslighet i syfte att skapa ett tryggare samhälle istället för att anklaga medborgare för att vara för oroliga?
14.38
Klart att de inte håller med. De måste ju försvara sin brottsfixering.
14.38
Sånt här behövs. En form av grannsamverkan. Inget konstigt alls.
14.39
Ja, eftersom folk som håller i dylika grupper är lekmän som saknar källkritik så är det självklart ett problem. När jag var yngre var jag rädd när det var mörkt för jag tänkte att det fanns monster där.
Jag hade alltså en upplevd otrygghet. Men det fanns ju såklart inga faktiska monster.

Som någon tidigare skrivit betyder ju ett utryckningsfordon att nån får hjälp/stoppas. Kanske hindrar man att ett brott begås. Om Uppslands-Bro-bor upplever otrygghet av polisnärvaro. Ja, då kan vi enkelt förstå varför de har så hög upplevd otrygghet. Det att brott begås. Men om det skiljer sig kraftigt åt mellan rapporterade brott och upplevd otrygghet så måste vi tänka på vad som är monster och hjärnspöken och vad som är befogad oro.
14.41
Känner mig tryggare när jag gick ur gruppen vill slippa läsa vad SD drevet skriver
14.41
Fast tidigare hörde man aldrig helikoptrar som surrade eller läste om explosioner och mord var och varannan dag. Självklart att folk reagerar på det och det är ett sundhetstecken. Det hemska är om vi skulle vänja oss vid dagens brottslighet och försöka tysta ned vad som händer.
14.42
Om nu hypotesen hade stämt så borde även Bålsta fått bottenbetyg. Vilket vi inte fått. Det är olika polisregioner som hanteras av olika poliser. Polisen i järfälla/upplands-bro skyller ifrån sig för att dom prioriterar järfälla som är än värre område än upplands-bro. Bålstas polis är helt enkelt mycket bättre än järfälla/upplands-bro’s polis och det är det som är skillnaden i statistiken om otrygghet.
14.43
Facebook grupper är steg 1 , steg 2 blir medborgargarden som tar vid där polisen och staten har misslyckats!
14.45
På 1980 talet fanns det över 20 poliser stationerade i UB. Vi hade en bra fungerande polisstation i KÄ.
Nu finns inga poliser... Ringer man 11414 når man en växel o sedan "vi har extra lång kö just nu" o sen händer inget...
Blev utsatt för inbrottsförsök. Polisen -vägrade- att komma än mindre säkra spår...
Grannar har råkat ut för inbrott. Inga poliser säkrar bevis, går inte runt och hör efter vad som setts/hörts...
Ljussättningen som UB kommun genomdrivit gör att hela byn ligger i dunkel. Man kan inte se vem man möter längre, förrän det är för sent. Det är otäckt otryggt när mörkret fallit. De som klagar till kommun ytsätts för represalier av kommun. Ingen vågar längre säga ifrån.
Osv etc
Såg misshandel. Ringde polisen (10 år sen). Minderåriga? Det är inte vårt ansvar. Ring sos! Kl var ca 23...

Försök ringa pliten när du ser ett fordon som inte hör hemma i området!
Gjorde det på Ekhammarsvägen för ngr år sedan. Mkt tjafs o bråk mig polisen. De vägrade kolla fordonet. Dagen efter hade inbrott skett på gatan. Den jag såg var ute o rekade.
Provde ringa i somras när de var ute o rekade i området. Polisen slängde luren i örat.

Intrycket är att myndigheten är arbetsskygg!
...på vår bekostad i rättssäkerhet...

Varning UB är den idag enda fungerande hjälpen/stödet vi har.
14.46
När medierna inte täcker all rapportering och polisen inte förhindrar brott så faller givetvis ansvaret på invånarna själva att hålla sig uppdaterade och skydda sig själva eller egendom.
14.52
Jag är född på 70-talet och har bott 95% av mitt liv i Jakobsberg och skillnaden under den tiden är slående, från att knappt behöva låsa till att man nästan måste bulta fast varenda pryl för att få ha den kvar och då bor jag ändå i ett av de bästa områdena i Jakan. På bara några få år har vår förening gått från att kunna ha portarna olåsta till 21 utan större problem till att måsta skaffa skalskydd med taggar och brytskydd på varenda dörr eftersom de står och bryter upp dem. Skjutningar, bilbränder och öppen knarkhandel mm, i stort sett otänkbart på 70 t o m 90-talet. Den som påstår att det inte blivit avsevärt sämre ljuger så näsan blir flera mil lång ! . Jag har själv inte facebook, så jag deltar inte i dessa grupper, men de fyller ju helt klart en funktion då det ofta inte finns någon annan information och samtidigt är det ju någon sorts grannsamverkan också. Jag tycker ändå inte att det är alls dåligt att bo i Jakan, men som sagt skillnaden från när man var ung är dramatisk.
14.54
Polisen gitter inte ta att i problemen i vår kommun. Talade med en av dem angående trimmade mopeder och buskörning som han relativisera bort med kommentaren, hur gjorde du när du vår 15?
14.56
Man måste lära sig se skillnad på känsla och verklighet. Bara för att man känner sig otrygg så är man inte otrygg. Dessa Facebook grupper får personer att känna sig otrygga i onödan fast de egentligen inte behöver göra det. Samma fenomen med Instagram och FOMO.
14.58
Känner mig trygg att få veta vad som händer , inget konstigt med det och det är upp till var o en vad man vill läsa om.
14.59
Förhindra inte den vanlige svensken att göra det vi måste när polisen inte klarar av alla bott det är inte polisens fel det är dom som styr landet som har svikit polisen
14.59
Jag har bott i Upplands-Bro nästan hela mitt liv och jag har känt mig mindre trygg de senaste 5 åren jämfört med tidigare. Jag tycker att polis borde göra mer, så det är inte så konstigt att den här typen av Facebook-grupper dyker upp.
15.01
Samhällskontraktet är nästan helt brutet i dagsläget. När alla myndigheter sviker befolkningen om och om igen måste invånarna hjälpa varandra så gott det går istället. Polisen känner sig maktlös och skyller därmed ifrån sig på människor som försöker göra sådant som de själva (Polisen) inte klarar av eller har resurser till, istället för att rikta all kritik mot de grupper i samhället som verkligen skapar otryggheten! Oerhört tragiskt.
15.14
Ja hur gör man annars då? Om samhället inte är tryggt får man väl hjälpas åt. När personer som begår brott blir fler och det sker oftare måste man väl få skydda sej. Eller...... ska man bara sitta lugnt och tåla pågående och ouppklarade inbrott mord skjutningar misshandel stöld. Vem är det som gör fel? Vem ska skyddas och försvaras? Är det laglydiga eller brottslingar. Kanske får vi någongång i framtiden samma trygghet som för trettio år sedan. När vårat rättssamhälle fungerade.
15.15
Tidningarnas och olika mediainstituts så kallade "direktrapportering" vid olika händelser är ett lika stort gissel vid större händelser. Där finns det ett lika stort, om inte större problem med att skrämma upp / bort vanligt folk. Direktrapporteringen verkliga uppgift är att locka till sig läsare som ska påvisa och dramatisera händelser än mer. Problemet med detta är bara att det i sig skapar större problematik med korrekt faktarapportering och korrigerade uppgifter och sedan är drevet igång då alla skall övertriumfera varandra med sin egna information.
15.16
Att polisen lägger tid på en Facebookgrupp istället för att lägga tid på att ta bort de kriminella från gator och torg säger väl det mesta.
15.18
Jag håller med Polisen Magnus. Det som är dåligt i samhället är det som medierna rapporterar. Det blir oproportionerligt i förhållande till de goda nyheterna som oftast betraktas som icke nyheter. Läsarna får en snedvriden bild av samhället och detta kan oroa många av läsarna.
15.41
Hej! Tusen tack för alla era intressanta inlägg hittills – ni har verkligen nyanserat debatten! Vi som modererar för fullt vill bara be er att hålla er till frågan. Orsakerna till ökad upplevd otrygghet kan vara många, men här diskuterar vi om facebook-grupperna kan vara en av orsakerna. 
Eftersom vi är juridiskt ansvariga för det som publiceras här, påminner vi även SVT:s kommenteringsregler: https://kontakt.svt.se/guide/svts-kommenteringsregler-socialamedier 
15.41
Håller med signatur LO. Polisen ska arbeta med preventiv och akut brottsbekämpning. Inte uppfostra initiativtagare och medlemmar i en Facebook-grupp. Polisen kan istället vara tacksamma över att samhällsmedborgare engagerar sig i brottsbekämpning.
15.42
"Samhällskontraktet nästan helt brutet" och "alla myndigheter sviker"... allvarligt talat??

Alarmism och propaganda, som enbart syftar till att skrämma upp folk. Undrade just hur lång tid UB-drevet skulle ta på sig innan, innan man faktiskt levde upp till polisen Magnus påstående och gav honom rätt!

Samtliga tangentbordsryttare i gruppen borde ta tag i sig själva och lägga energin på nåt meningsfullt istället. Bli poliser istället t.e.x., för enligt gängse uppfattning i gruppen så mäktar ju polisen inte med sitt arbete? Magnus hade säkert uppskattat lite förstärkning. På riktigt, alltså.

Löjeväckande och skrämmande på samma gång.

PS. För den uppmärksamme: ordet "samhällskontrakt" är en typisk markör, när man ser till den här typen av aktivitet.
15.42
Instämmer fullständigt med polisens uppfattning. Man förstärker också känslor när man sluter sig i grupper. Bor kloss i med Rosengård i Malmö och här har vi också en grupp där folk förfasas över polishelikoptrar och diverse smällar. Låt poliserna göra sitt jobb. Och ge resurser till att komma åt gängkriminaliteten - den är inte kreti och pleti som blir skjutna, det är de som är involverade i gängkriminaliteten som blir det. Jag bor mitt i smeten och känner noll oro för mig och min familj.
15.43
Bra rubrik. ”Upplevd otrygghet” dvs en känsla och inte att man inte ÄR trygg.
15.44
En explosion inträffar. Är det dynamiten som ger upphov till explosionen, eller explosionen som ger upphov till dynamiten?
Diskutera med din bänkkamrat.

Nej! Facebookgrupper är konsekvens av ökad otrygghet.
15.44
Familjen har bott i Bro i över hundra år. Inga låsta dörrar, aldrig inbrott. Förrän för något år sedan. Sedan dess tre gånger. Ringer Polisen, telefonkö, sedan vet de inte ens att adressen är i Bro. De kommer inte ut på besök. Noll intresse. Att stävja kriminalitet börjar i det lilla - sönderslagna busskurer, plankande på buss/pendel, slängda sopor på gatan, osv. Börja med att beivra dem.
15.45
Inte tryggt för oss som jobbar i förskola/skola heller med Facebookgrupper där föräldrar diskuterar saker som ibland är sant men oftast inte.
15.45
Om det bara hade varit vanligt bus, som trimmade mopeder eller busringningar på dörrar. Men det skjuts, folk mördas, oprovocerade grova misshandel med svåra skador till följd . Otäckt hur det har förändrats. Ingen vågar vittna etc. Mycket narkotika i skolorna mm. Tycker det jätte bra med varningar och sodan varning upplands-bro ska ha eloge . Sen kan jag tycka om det förekommer rasistiska påhopp är onödigt. Spelar ingen roll vilken nationalitet, även om det är mest icke svenskar som begår dessa otäcka brott.
18.31
Så är det ALLTID, man kan skapa vad man önskar genom inlägg i sociala media precis som SVT eller någon annan media som finns tillgänglig via Internet.

Det är HUR och VAD som skrivs som ger bränsle till olika uppfattning som ger effekt. Ett bra exempel är ordet/händelsen: Våldtäkt, vilket ger enormt genomslag.

Sedan har vi på senare år fått en lättkränkthetskultur i Sverige som inte i närheten motsvarar ”verkligheten”. Detta ger lätt upphov till en storm av tyckanden och skrivanden. Jag tillhör kategorin som mycket sällan skriver i media, dagens inlägg är nästintill unikt.

Slutligen OM man skriver om vad som i verkligheten händer UTAN att gissa/anta/tro så kan det vara bra med en lokal insyn i vad som händer i närområdet, inte annars. Se även Polisens egna framhållande av Grannsamverkan, vilket Polisen gärna ser.

Ta det lugnt där ute och skriv fakta.
Tack!🙇‍♂️

Mvh
M.
17.00
Hej!
Jag tycker att det är guld värt att invånare i t ex Upplands Bro har bildat en FB-grupp för uppdatering om brott i sin närhet! Det om något skapar gemenskap, trygghet och delaktighet i området och kan förmedla uppmärksamhet och kunskap i gruppen för att informera och förhindra och anmäla brott! Vi vet ju att polisen inte kan befinna sig överallt och att vi har för lite poliser, så detta är ett utmärkt sätt för gruppen att på detta sätt bidra till ökad trygghet och vaksamhet!
Vänliga Hälsningar från Mi
18.02
Jag går nästan aldrig ut efter mörkret, och om jag måste så är jag rädd.
Varför? För att jag har blivit utsatt för rånförsök, våldtäktsförsök, blivit förföljd av okänd man, blottare osv osv. Det är väl inte trygghet? Även om jag nu hade himla tur och inte blev rånad/våldtagen -och därför inte anmälde det så är det ju ändå hotfulla situationer!
Tycker vår rädsla är befogad.
18.04
När invånare känner sig otrygga så istället för att ta fast och bura in brottslingar så ägnar sig polis och media åt att diskutera om otryggheten är påhittad. Varför blundar man för morden, skjutningarna, våldtäkterna, stenkastningarna osv? Detta bevisar bara vilket sjukt land Sverige har blivit. Blir intressant att se om mitt inlägg blir censurerat eller om det är tillåtet att uttrycka sin åsikt i detta land.
18.07
Polisen klarar väl upp cirka 10 % av alla brott? Med andra ord kan man inte lita på dem längre, ofta kommer de inte ens när man ringer om att det varit inbrott eller stöld. Som tur är bildar folk medborgargarden som vakar över sina kvarter.
18.23
Beror väl på. Bra att folk får veta vad som händer i området de bor. Varför skulle man inte få veta det? Tycker också att veckans Uppdrag Granskning kunde visa vilka gärningsmännen var i o m att de är dömda för brottet. Man ska inte skydda grovt kriminella. Man ska varna allmänheten för dem.
17.28
Jag har i och för sig aldrig läst något på den här sidan men jag utgår från att den har ett innehåll som inte mycket skiljer sig från det som skrivs på sidan ”Stöd svensk polis”. Där kan man läsa mängder av överdrifter, rena lögner, enkla helt orealistiska lösningar, utpekande av etniska grupper utan stöd för påståendena o.s.v. o.s.v. Det mesta skrivs av människor som vare sig har insyn i det som hänt och som dessutom saknar kunskap om de mest elementära samhällsfrågorna. Allt detta bidrar till en ökad otrygghet och misstänksamhet för fram för allt som inte stämmer in i deras föreställningsvärld. Stämmer mitt antagande har polisen Magnus helt rätt.
18.28
Otryggheten beror inte på Facebook som polisen hävdar, den beror på ökad kriminalitet, öppen drogförsäljning och en polis och civilsamhälle som har dragit sig tillbaka. Ett slappare rättsväsende, färre uniformerade utepoliser och flummiga myndigheter.

Facebookgrupperna uppstår som en reaktion på det - inte tvärtom.
17.28
Intressant hur vi alltid ska debattera ”upplevd otrygghet”. Hade lika gärna kunnat kallas ”inbillad otrygghet”.

Nej. Att människor engagerar sig i lokalområdet och försöker hålla koll på vad som sker i kriminell väg är just det som behövs. Det är det som saknas i utsatta områden där det inte finns någon samhörighet och de kriminella kan ta över.

Att polisen kritiserar människor som bryr sig om lag och ordning där de bor får ses som högst problematiskt.
17.29
Jag, min fru samt ett par hundra andra bor lite snett inklämd "off-grid" mellan Livgardets militärt övningsområde med skjutbanor mm. samt Håbo-Tibble i just kommunen Upplands-Bro.
Ett av dom få ställena i Stockholm där du ännu inte behövt oroa dig för att låsa bilen etc.
Vi har en Oas här för oss naturälskare, med egen badstrand, båtar, svamp och bärskog. Vi kan känna oss trygga, våra barn kan leka ute, det finns varken droger bilbränder eller misshandel här. ÄN SÅ LÄNGE! Hit hör Stentorp, den gamla fina Lövsta gård, Lövsta stigen, Näshagen, Långvreten samt Mariedal.
För lite drygt en vecka sedan var det en kotte i just Mariedal som försökte forcera in sig i ett hus iklädd i DHL kläder. Tack och lov lyckades inte han ta sig in. Mariedal ligger 5 minuter promenad från oss. Hade det inte varit för gruppen "Varning i Upplands-Bro/Bålsta" så hade vi inte fått reda på det så fort och kunnat agera, sätta på lampor etc. (finns ju ingen allmän belysning här)

Tacka vet jag gruppen och Christian Eggert som gör en enorm tjänst till alla oss boenden i kommunen!

Och till polisen Magnus Nilsson:
Kanske vore det dags att sopa runt ert eget hus innan ni ger er på våra grupper.
Hade ni gjort ert jobb så hade man inte behövt gruppen.


17.29
Mycket märkligt att en enskild polis går ut med detta och att det inte kommer från polisledningen.
Men allt är ju politiserat idag!
17.39
håller helt klart med om att fb grupper behövs i otrygga områden. Där polisen tappat kontrollen. Förmodligen drar de ner brottsligheten till viss del iaf.
17.39
Bara bra med denna grupp och liknande grupper. Befolkningen i en demokrati har sin fulla rätt att ta del av händelser som sker i och runtomkring samhällen. Lokaltidningar och dito media förskönar och oftast inte alls beskriver problemet på ett rättvist och sant sätt. Det som sker i dagens samhälle med kriminalitet, segregation etc måste belysas för att komma tillrätta med problemet. Att tysta ner det är en tillåtelse att låta det fortsätta. Att ge samhället kritik på ett rättvist sätt är en början på åtgärd.
17.39
Välj själv - lyssna på medborgarna eller medborgarna slutar lyssna på er!
17.41
Självklart är det inte en Facebookgrupp som är skyldig till oro, oron har våra regeringar och vår media skapat.
17.48
Tycker att det är "bra-o-ha" info i grupperna. Så man har lite koll på vad buset pysslar med. Här ser vi i bästa fall en polisbil i månaden o då åker den oftast bara igenom vår ort.
17.49
Ha! Den där gruppen gör ju PRECIS detsamma som alla nyhetsmedier gör. Spelar på folks rädslor. Allt för att förbli relevanta, tjäna pengar och erhålla makt och inflytande. Men om det är etablerade medier som sprider oro, då är det inga poliser som klagar. Det är mkt enklare att klaga på något nytt fenomen i samhället. Man blir så trött på MÄNNISKOR!
17.49
Problemet med sociala media är att nu för tiden kan man se hur många idioter det finns. Det slapp man tidigare. Information skadar ingen mer än förövaren. Men man får ju tänka på hur/vad man skriver.
17.51
Håller med polisen. Det är mer känslor än fakta som styr på sociala medier. Den slags propaganda som förekommer hos vissa politiker
17.51
Om Polisen klarade av uppdraget skulle inte medborgarna behöva skapa dessa grupper.
Skulle tro att dessa grupper finns i Japan.
17.52
Sådana här Facebook-grupper uppstår på grund av att t ex SVT går ut och påstår att den försämrade Sverige-bilden bygger på "fake-news", vilket har skett i SVT-videon "En höna av en fjäder". Då har vi problem. Och det är i sig en orsak till varför samhället blivit så här.
När media inte själva klarar eller vill rapportera är det viktigt det finns sådana här Facebook-grupper som lyfter ämnet. Som någon skrev är skillnaden mot 70/80-talet enorm. Och att Polisen inte ens rapporterar sin hemsida om de händelser (stort och smått) som sker är allvarligt.
18.03
@Stryger: rätt använd så har även dynamiten sitt syfte. Lagen om orsak och verkan kan absolut gå att tillämpa här, men det måste finnas lite rim och reson.

Grupper som UB ifrågasätts eftersom man har anledning att tro att gruppen istället ger upphov till nya problem. Bland annat genom att man återger en skev bild av verkligheten och ger intryck av att problemet är större än vad det egentligen är. Att man därefter försöker tillskriva politiska motståndare problemet gör inte saken bättre. Då blir det dessutom en politisk smutkastningskampanj av det hela.

Det är inget fel i att ta ställning, men se då till att ställningstagandet är faktabaserat och sakligt, och inte bara för det råkar vara massa andra som tycker likadant. Människor i stora grupper kan också göra fel, vilket historien har visat otaliga ggr.
18.09
Gruppen sprider falska nyheter och hänger ut folk. Olaglig borde det bli att bedriva denna verksamhet.
 
(Kommentaren har ändrats av moderatorn, för att inte utgöra förtal.)
18.10
Komiskt med dessa grupper och deras varningar. Förra sommaren var 2 män i en vit minibuss utanför 5-6 (som jag vet, troligtvis ännu fler) förskolor och försökte locka med sig barn. De var på flera ställen över hela södra Sverige samtidigt :)
18.10
Var inte rädd. All forskning visar att våldet inte har ökat enligt t ex Jerzy Sarnecki. Jag säger som Greta, lyssna på forskarna!
18.13
Facebook bidrar verkligen till mycket dåligt i samhället. Till roliga och bra saker också men jag tycker det dåliga har tagit överhanden. Finns många grupper där hat, rasism och nazism frodas och nedsättande kommentarer frodas. Stäng ner eländet.
18.14
Polisen kan klart alltid göra mer men att folk trissar upp varandra och överdriver otryggheten gör att de som tidigare inte känt sig otrygga nu börjar tro att dom är utsatta för mycket större risk än dom kanske är. Det gäller att kunna vara kritisk åt båda hållen och se objektivt på det än att ställa sig i en försvarsställning.
18.19
Klart att dessa fb-grupper kan /är en orsak till ökad otrygghet . Om man tittar på vilka som mest skriver dessa inlägg så är de äldre personer . Man kan ju undrar över varför dessa äldre personer är så pigga på att skriva dessa inlägg istället för att gå ut och nattvandra tex. Finnas ute. Nej de verkar vara ”bättre” ,för dom , att skriva på fb. och skrämma upp människor . De är nog de som är meningen med dessa inlägg .Dom vill helst leka poliser också .
18.26
Om invånare känner sig trygga och att brott klaras upp behövs inga Facebook-grupper. Sååååå... med andra ord så behövs grupperna
18.27
Helt rätt... Allt skall fram i ljuset så att de boende vet
18.35
Oro och otrygghet här kanske en helt adekvat reaktion på de senaste årens brottsutveckling. Tror att det är en mycket farlig väg att gå när man försöker sopa problemet under mattan. Upplever det rent av provokativt när en undermålig och tandlös poliskår ber medborgarna att blunda och invagga sig i en falsk trygghet. Samhället håller på att spåra ur och så länge man inte gör tillräckligt mot kriminaliteten så ökar risken att vi får en organiserad brottslighet som i framtiden kommer vara svår att göra något åt, jfr med maffian i Italien.
18.38
Superbra med dessa grupper. De öppnar ögonen på folk att inte vara så naiva med allt som händer. Man får koll på vilka individer som rör sig runt omkring i sitt bostadsområde och i skolorna. Vad de pysslar med brottslighet osv. Det som är mindre bra är väl tex att allt inte blir anmält, man väljer hellre att i första hand skriva på sin Facebook grupp och diskutera där. Skriva och gnälla om allt man är missnöjd med och allt som sker istället för att anmälla till rätt instans.
18.45
Vore intressant med en analys av varför Bålstas invånare inte hade samma känsla av otrygghet i otrygghetsrapporten, då faktiskt även Bålsta och deras invånare ingår i varningsgruppen. Gruppen heter ju ”varning i upplandsbro/Bålsta” . Dem i Bålsta läser och delgivs också alla samtliga händelser, det talar ju för att tesen att Facebook gruppens påverkan inte håller isåfall. Har ni funderat på detta alla som hävdar att det är gruppens fel att folk känner dig otrygga? Varför skulle detta endast påverka upplandsbro borna och inte alla övriga i gruppen som bor i Bålsta?
19.17
Istället för att skydda medborgare från information, kanske man skulle skydda dem från kriminella....
20.09
Kan bara hålla med Lena. För alla engagerade och oroliga invånare så hade väl nattvandring varit en ypperlig aktivitet att företa sig, för öka på närvaron där det behövs och därigenom öka tryggheten. I en grupp på uppåt 12 000 medlemmar så hade det väl inte varit några problem att vaska fram lite frivilliga? Göra lite skillnad. På riktigt alltså. Lite mindre snack och lite mer verkstad, helt enkelt.

Det här med sitta och förfasa sig framför datorn måste väl ändå bli lite tråkigt i längden?

Men ta nu inte det här på fel sätt. Lämna högafflarna hemma. Inga bål blir det heller. Det här domare, jury och bödel lämnar vi till proffsen som kan det här med rättsäkerhet och lagar.

Ta mod till dig, på med en reflexväst, ut och gör skillnad. Var förändringen du vill se i världen. Lycka till!