SVT rapporterade · Vad är ditt första minne av internet?

10.27
Jag skaffade min första dator så sent som 1999 och det jag minns är LiveJournal och Blogspot’s trevliga och konfliktfria bloggvärld. Facebook, Instagram och Twitter fanns inte och all social kontakt skedde i bloggosfären.
10.39
Mitt första modem 1994.
10.39
ICQ
10.40
Min teknikintresserade farbror sa att man kunde se en kamera på ett tak i Oslo, tror det var vg.no eller någon annan lokal tidning. Det var nog runt 1996. Minns även att jag hade intressant diskussion med en yngre kollega vid samma tidpunkt om varför företag skulle vara intresserade av att lägga ut all information om sig själva - gratis dessutom. Han var oerhört framsynt och svarade att de företag som inte gjorde det skulle hamna på efterkälken. Vi jobbade båda på Volvo Cars (dåvarande Personvagnar). Skaffade redan 1996 en PC med internetuppkoppling - modem förstås. Underbart ljud.
10.41
Internet var roligare förr, jag minns med glädje 2000-talet när gemene man inte riktigt hade fattat det här med internet och internet inte styrdes av en polariserad politisk debatt där alla är ständigt kränkta. På den tiden gjorde man saker for the lulz och det fanns en riktig internetkultur som var skild från livet away from keyboard. Saker var roliga för att de var roliga och det fanns inte på kartan att allt måste vara en del av en politisk debatt. Det må vara sant att /b/ was never good men det var åtminstone betydligt bättre än vad det är nu.
10.41
Ett av de första minnena: Ofta satt vi i skolan och lyssnade på olika "coola" ringsignaler på hemsidor, som man sen kunde köpa till sin mobil. Sen kom de polyfoniska signalerna, och det var ÄNNU coolare.
10.44
Det var när jag 1972, på Försvarets Forskningsanstalt, fick ett användarkonto på Arpanet som var det första Internetliknande nätet som skapats av det amerikanska försvaret. Jag kunde då komminicera med andra forskare och utnyttja datorresurser på andra sidan Atlanten.
10.44
1994, 486:a, 28.8 modem, Netscape, Windows 3.1. Gick så segt att det tog en evighet för sidorna att ladda om de hade många bilder.
10.44
lol internet
10.44
Ca 2 miljoner svenskar växte upp digitalt på LunarStorm, mellan åren 1996-2012.
10.47
Mosaic 1994 med ett 14.4 modem på en PowerMac 6100/66 :)
10.47
Första spelet man blev beroende av på internet: Puppy på sidan Funplanet. Finns kvar idag!
10.48
Jag minns med fasa när man skulle betala räkningar via modem. Det var ofta att modemet knasade och man blev ofta utslängd just innan man skulle signera.
10.54
När min kompis sa att hon nu provat att surfa på nätet 1993, och jag kunde inte föreställa mig vad hon egentligen gjort.
10.54
Det helt fantastiska ljudet när modemet kopplade upp sig mot nätet. Internet. Vi riktigt hörde hur signalen blippade o sprakade sin väg genom rymden.
11.02
Jag lät nog lite väl bitter i min första kommentar. Det är kul på internet idag också, men det är något annat än vad det var på 2000-talet. Jag kan längta tillbaka till den tiden då internet inte var så himla seriöst och det man gjorde där inte var kopplat till ens vanliga liv på samma sätt.

Dock är det skönt att vi har lämnat modemtiden bakom oss. Tänk att det fanns en tid då man inte kunde ringa samtidigt som man var ute på internet! Det var verkligen andra tider.
11.02
Det ”moderna” internet – den 25 augusti 1994, när Aftonbladet lanserade sin första webbsida.
11.02
Såg ett nyhetsinslag på TV som beskrev hur internet skulle komma att bryta många handikappade människors sociala isolering. Minns att jag tyckte det var fantastiskt.
11.02
I skolans datasal nån gång i mitten på 90-talet minns jag att jag läste att Bill Clintons katt hette Socks. Det stod väl på Vita Husets webbsida, antar jag.
11.02
Det absolut första jag sökte på när vi fick internet hemma var "Leonardo di Caprio". Vi skrev sedan ut alla bilder vi hittade och satte in i en pärm! Detta var när filmen Titanic hade haft premiär och vi alla var kära i just honom.
11.04
1994 för att marknadsföra min nya bedrift. Fasinationen över hur man fick bild lagt på kopimaskinen/ scannaren att dyka upp i pc'en.
11.10
Första minnet? Jag använder inte internet :) Det är nog mitt 56k modem, och ljudet när man kopplades upp.
11.10
Började först att lära mig windows 3.11 år 1996, gick sedan över till windows 95. Första upplevelsen på nätet var att kunna läsa nyheter :-)
11.10
Min sambo fick hyra en hemdator som det kallades då via sitt jobb. Kommer ihåg att jag satt och stirrade och undrade vad tusan jag skulle göra/ söka på.
11.10
I 1992 när jag från en dator på universitetet sökte upp böker och artikler hos biblioteken i USA. Det var gansk svårt och inte visuellt alls. Ett år eller två senare användes browsers (Netscape?). Vad jag sökte då huskar jag inte, men vilken framgång. Den fortsatte till runt 2010. Sedan då har kommunikationsfolk tagit över och Internettet (hemsidor) är bliven mer stängt ned för fri information och riktat mod mainstreem"använderen", eller tagit över av SoMe
11.12
Det var på Vasa gymnasium, där var vasa, thorildsplans och åsö gymnadium ihopkopplade i ett nätverk kallat Tekla. Om jag minns rätt hade vi fått systemet av Data General. Det var 1986.
11.14
1975-76 då jag gick andra året på Ebersteinska gymnasiet (4-årig teknisk linje) så hade skolan utbildning i FORTRAN. Året efter, 1976-77 så hade de en kurs i BASIC. Det var samma kurser de hade på universiteten/tekniska högskolorna.
11.15
Jag och en kollega hade startat eget företag. Hösten 1994 skickade jag min första bilaga fil (ett Word-dokument) i mailprogrammet Eudora. Var förstås tvungen att ringa och kolla. Framkommer hanterbart
11.17
Mitt första minne av internet var när jag var på besök på min pappas jobb 95-96, jag var 10-11 år då. Min pappa jobbade på en ungdomsgård där det fanns datorer med internet, jag hade lärt mig lite om vad internet var genom Tv och kanske någon tidning. Vi hade dator hemma och både jag och min syster spelade mycket dataspel på den tiden. Den första hemsidan jag besökte var SVT och jag lyckades leta upp Rederiet. Där kunde man rösta på sin favoritkaraktär och jag röstade på Karin Bjurströms karaktär Jeanette. Hon tyckte jag var bra. Upp kom ett popup-fönster - "Hej tack för din röst" och en bild på Jeanette I Rederiet. Jag skrek till pappa att skynda sig dit -"Pappa hon skriver med mig, hur ska jag skriva tillbaka?" Pappa förklarade att det bara blir så när man röstar, det är ingen chatt. Jag minns det så starkt än idag, jag tyckte det var så häftigt och drömde om att få göra en egen hemsida jag med.
11.17
Tidigt 90-tal var började jag använda IRC och chattade en gång med en nattvakt på Island. Kändes helt otroligt att kunna kommunicera så.
11.19
Altavista sökmotorn, stort att kunna se söka minuten resor istället för att vänta på tidningen nästa dag. Modemljudet glömmer man ju aldrig.
11.24
Säger bara: @lgonet
11.24
Jag var kund nummer 40 hos algonet i sverige. Då kopplade man upp sig med trumpet winsock som hanterade modemet och man hanterade mail via funktionen telnet. Sedan kom eudora. Netscqpe 1.2 var den första webbläsaren. Hastigheten var. 0.00144 Mbit och uppdaterades till 0.00332 efter en tid. Kostnaden var 50 öre per minut. Sedan blev det 11 öre. Tider förändras. Datorn var en 486dx33 med 4mb ram som uppgraderade till 16.

11.24
När vår skola började med "First Class" i ettan eller tvåan, så typ 1998-1999. Och habbo hotell.
11.29
Första internetupplevelsen var 1992 på datorföreningen Updates VAX med BSD 4.3 Reno. Jag kunde använda ftp och hämta program till min hemdator. Allt var textbaserat. Kommer ihåg att en kompis skrev en uppsats i något ämne och jag sökte i Gopher (föregångare till www) åt honom efter artiklar. Hans kommentar var "Wow, det här kommer nog att bli stort".
11.29
på en newsgrupp som de kallades skrev jag: Anybody out there? Och fick svar från hela världen. Det var en helt otrolig känsla, som om man ropade och fick svar från överallt.
11.37
Köpte min första dator 1995 kosta mig 15000:- 250mb hårddisk 🙂
12.01
Det var 1991 med Intranet på ABB som ersatte de centrala mailsystemen. Jag arbetade med det då.
Första datorn var SARA när jag gick på teknis och var på studiebesök på SAAB våren 1958. Sedan dess har jag jobbat med datorer på olika vis. Det är snart 62 år sedan. Någon som slår det?
Min första egna dator var en MAC SE som jag köpte ca 1990 för ca 30 000:-.
Från ABB Infosystems fick jag sparken några år senare. Jag ville köra Unix men cheferna hade fastnat för IBM OS2. Barnevik var påtänkt som VD för IBM.
Sedan försvann UNIX från ABB, 180 anställda skingrades.
Sedan försvann IBM från Västerås.
IBM hade kris och gjorde sig av med >100 000 anställda.
Sedan annonserade ABB efter Unix-personal.
Sedan försvann hela ABB Infosystems.
Senare lade IBM ned utvecklingen av OS2.
12.07
”Attraktionen” nätet som dom hade på Liseberg en gång i Internets begynnelse. Attraktionen gick helt enkelt ut på att man fick använda en dator som var uppkopplad under ett par minuter. Fanns inga sökmotorer som jag kända till då så jag surfade runt på UR:s hemsida som var den enda jag kunde adressen till.....
12.14
Ca 1995, en dator i en datorsal i skolan hade internet men modemet startades i ett lärarrum intill så man fick säga till om man ville koppla upp sig. Minns bara att en lärare nån gång visade hur man sökte efter information på nätet. Använde inte det själv vad jag minns förrän jag julafton 1996 fick modem och internetabonnemang i julklapp. Kostade 6 kr per timme att surfa. Familjens telefonräkning sköt i höjden!
12.22
Tidigt 90 tal BBS FidoNet och första leverantören Dataphone.
12.22
Det var väl kring 1994-1995 och jag var hemma hos en kompis som hade internet. Hon hjälpte mig att skaffa en egen e-postadress och att kunna skicka mail till andra och att kunna få svar tyckte jag var så enormt häftigt så det är svårt att beskriva med ord :D Eller när en annan kompis hade en chatt installerad, var innan ICQ och allt, minns inte vad den hette men där kunde redan då kommunicera via röst så vi testade chatten och helt plötsligt hörde vi någon som sa "Hello, hello?". Vi blev livrädda :D Då var jag kring 13-14 år, och dagens 13-14-åringar kan nog inte föreställa sig hur det var :)
12.22
Mitten av 90-talet. Skränigt modem på 28,8 kbit/s och Netscape 1. Abonnemanget kostade 150 kr/mån utöver samtalskostnaderna. I gengäld följde det med en instruktionsvideo på VHS. Första gången på nätet så satt jag och min far och testade olika länkar från en sån där länksamling som följt med som bilaga till en datortidning.
12.22
Min bror fick en Sinclair ZX81 i början på 80-talet och sedan var vi i USA 1984 och det var den första kontakten med riktiga datorer under några veckor då våra föräldrar gick en kurs för skandinaviska lärare.

Min bror satte upp en BBS hemma i mitten på 80-talet,där det gick att chatta och ladda ned spel och andra program. I denna veva köpte han även en PC. Jag skrev diverse uppsatser och annat på denna under min högstadietid 87-91.

Sparbanken Finn i Lund var tidiga med datorbank och vi började sköta bankärenden via dator.

Internet fick jag först när jag började läsa på universitet 1993, med Winsockuppkoppling, Netscape och Pegasus Mail. Mina kursare och mina kompisar tyckte jag var en tönt som höll på med sådant där!
12.22
I mitten på 90-talet i skolan. Användes mest som ett uppslagsverk.
12.25
LiTH 1994, en kursare förklarade hur man använde sökmotorn webcrawler till att enkelt söka. Innan dess hade jag öppnat Netscape någon gång utan att fatta hur jag skulle hitta något. I början hamnade man ofta på olika universitets foldrar.
12.25
Köpte ett litet häfte med alla världens kända hemsidor. Det var mindre än 1000. Det var i slutet av 1980-talet.
12.25
Min första kontakt med moderna datorer var 1990 då jag skrev mitt specialarbete på gymnasiet. Tack vara att jag hade en vän som ägde det lokala tryckeriet fick jag tillgång till deras "fruktdator" och blev den första eleven på Nynäshamns gymnasium som lämnade in ett arbete som var skrivet på en modern ordbehandlare och utskrivet med laserskrivare. Bilderna i arbetet fick jag hjälp av vår lokaltidning Nynäshamns posten att scanna in på disketter. de var de enda i staden som hade en scanner. 1995 fick jag min första e-postadress i samband med ett sommarjobb.
12.27
Min bror var väldigt tidigt ute och hade e-mailadress innan jag ens visste vad det var. I tidningen Z var det en intervju med Henrik Schyffert som jag och vänner avgudade då pga Hassan och Glenn Killing, där Henrik berättade att han skaffat email och skrev ut sin adress. Så min första smak av internet var ett osammanhängade email till Henrik Schyffert! Inget svar, och jag förstår honom.
12.27
1994 var jag 16år fick jag ett 28.8 moden medans polarna körde på 14.4. Satt mycket på ICQ och bytte suspekta bilder med totala främlingar (helt sjukt så här i efterhand) , surfade på torget.se och altavista.
12.38
Efter att ha kommunicerat med andra via BBSer och FidoNet i några år så kopplade jag upp mig mot internet på min Amiga 500 någon gång 1993. Det fanns inte så mycket programvara men IRC hittade jag och fastnade för direkt. Att live kunna chatta med folk över hela världen var fantastiskt. Usenet och Gopher fanns tillgängligt men så småningom dök AMosaic upp i början av 1994 och webben blev tillgänglig. Så småningom skaffade jag nätverkskort till min Amiga 4000 och kopplade upp mig via kabel-tv-nätet och modemet pensionerades, tror det var 1998 men minns inte helt säkert.
12.40
1984 fick vi en sal på skolan med ett tiotal pc:s. De kostade en halv miljon styck och när de startade upp så räknade ram-minnet upp till hela 512kb. Det tog ett par minuter. Vi satt på kvällarna och ritade i AutoCad, sedermera världens största mekanik samt projekteringsprogram bl.a för arkitektbranchen. Vi gjorde världar baserade på Star Wars med planeter och rymdskepp. Man kunde zooma in nästan oändligt, helt fantastiskt, och nördigt.
12.56
Såg webben första gången i en datasal i 1995 i 9an. Köpte dator med modempaket på LapPower året efter. Hatade när föräldrarna lyfte telefonen när modemet var uppkopplat och pajade uppkopplingen :)
12.58
Tänk vilken resa och så mycket bra internet har gjort för människor i världen . Jag kom på tidigt på 90 talet att här kommer vi ha en framtida mötesplats som kommer främja idéer och politiska partier. Jag tycker att vi borde dela ut internets grundare Nobels fredspris
13.03
Mamma var en av de första datorexperterna. Svart skärm med grön text och bara vi och Harvardstudenter... Sen kom win 95 och efter det Lunarstorm... Tror mitt första besök på webben var drygt 30 år sedan... bara grön text...
13.23
Vi som jobbade inom universitetsvärlden hade "SUNET". Den första kommunikationen som liknade Facebook gjorde vi inom det kommunikationssystem som utvecklades av Jacob Palme och som kallades för "Kom". Jag minns hur en assisten till mig blev tvungen att skriva ett program för att översätta min binhex-kod (jag hade Mac) till den då gällande, vad det nu var.
13.23
netscape med enormt långa nedladdningstider
13.43
Familjen fick sin första dator 1994. Var Netscape, Altavista & ICQ som gällde. Några år senare, mycket Starcraft på Battle.net mot sydkoreaner som "pumaaaaa". Jag minns att de trodde att jag var Tomas Brolin...
13.51
Någon gång 92-93. Jag gick på LiTH och hade av en granne hört att Internet var så bra.
Satte mig vid en dator i vårt PUL (Program-Utvecklings-Laboratorium), CYD-poolen, och startade upp webbläsaren, Mosaic 1.0. Det kom fram en grå sida med lite text på.
"Jaha, och vad ska jag göra nu då?" frågade jag mig själv. Konstaterade att Internet inte var något kul och stängde ner Mosaic.
13.59
När jag åkte till min kusin för att låna datorn och söka på Alta Vista "fuskkoder nintendo".
(upp, upp, ner, ner, vänster, höger, vänster, höger, B, A)
14.18
Min pappa arbetade med datorer/IT så vi hade tidigt en abc80 hemma. Svartvit skärm och man kunde spela snake och liknande spel. Sedan fick vi en pc från IBM i början av 90-talet. Då brukade min pappa koppla upp sig via ett modem till jobbet ibland. Det plingade och lät och var väldigt mystiskt. Jag brukade spela enkla spel på datorn och fantiserade om att jag spelade mot andra och vann riktiga pengar (men den typen av spel blev verklighet många år senare).
14.18
Det var e-posten på jobbet (inom högskolevärlden) ca 1989. Första bekantskapen med World Wide Web var, om jag minns rätt, i maj 1994, då Information Rosenbad (regeringens nya hemsida)visades på storbild inför våra häpna ögon.
14.18
56kmodem, Yahoo och 10 sekunders videoklippen
14.19
Melodin av märkliga ljud som modemet (?) sjöng när man kopplade upp sig på 90-talet.
14.19
Tidigt på 1990-talet så började jag på ett jobb, fick det pga att jag hade hunnit arbeta några år med Enable och WordPerfect och ett litet LAN. Datachefen visade mig hur jag kan koppla upp mig på KTHs server som var öppen till andra. Sparade några GIF-bilder därifrån, det var StarWars affischer, lite förvanskade. Har sparat dem av nostalgiskäl. Sedan bytte jag jobb på senare hälften av 1990-talet och då hade det stället ambition på att skapa en egen www-sida. Jag fick det jobbet eftersom tjejen som satt där inte var intresserad av att jobba med data. (Helt oförståeligt för mig.) Kära minnen.
14.32
Ett av mina största tidiga internetminnen är när jag var med i clanen [SoS] (Sons of Sweden) i Starcraft på Battle.net för 20 år sedan. Alias: Kosacki
14.53
Baud. Riktiga modem hade Baud! Det första jag kom i kontakt med var ett Hayes 300 baud.
Kommer även ihåg alla gif-bilder som laddade en rad i taget, för att stanna när 60% var klar.... Då var det bara att börja om... Usch, nu känner jag mig gammal...
14.53
Sent 80-tal och tidigt 90-tal när vi skaffade ett modem och jag tillsammans med vännerna kopplade upp oss mot BBSer samt var småkriminella då vi ”ringde” rikssamtal via skolans datorsal där vi hade egen BBS. Sedan kom www och HTML-kodning. Minns när internet inte var direkt indexerat utan man behövde veta vart man skulle mer direkt. Sedan kom webcrawler och sedemera AltaVista osv. Chattade på passagen och i forumet Kopparmärra på gp.se
15.10
Jag fick låna en Macintosh-dator med inbyggd skärm för att jag skulle göra ett jobb och lära mig mer. Tror det var under första halvan av 90-talet. Då köpte jag ett modem som var bland de snabbaste som fanns och gick ut på nätet. Jag hade hört att man kunde hämta bilder från NASAs satelliter, så jag letade och fann en satellit som skulle passera över Sverige. Det starkaste minnet var att jag beställde en bild över Göteborg. Jag tror det tog ca 40 minuter att få ner bilden i datorn. Då kunde jag se plåttaket jag satt under på vårt huse . Det gav en väldigt speciell känsla.
15.10
I högstadiet i slutet av 80-talet hade en dator införskaffats till skolan och den fick vi gå och titta på. Någon visade hur man satte igång den, men jag kunde för mitt liv inte förstå vitsen med den då. Hi hi hi
15.10
1997 när jag kom tillbaka jobbet efter föräldraledighet hade vi fått internet. Ingen visste hur det funkade förutom KG som låg i framkant med all teknik. "Fråga KG " sa alla. KG berättade att det fanns en sökmotor som hette Yahoo. "Och vad gör man med Yahoo?" undrade vi. "Man söker på det man vill veta, som ett uppslagsverk, t.ex. NHL-hockey." Ahaaaa🤔tänkte vi...men vaddå, varför ska man hålla på och skriva in sökord där...Ingen vågade. Ikonen för Internet stirrade på oss alla från datorns skrivbord, men ingen vågade klicka på den, ingen förstod heller vidden av det eller vitsen med det. Vi jobbade ju på i våra interna fyrkantiga system. KG däremot, han visste att "det går rykten om att det kommer en till sökmotor snart som heter Google". Känns som om jag är 150 år när jag skriver det här, barnen skrattar ihjäl sig när jag berättar.
15.11
Jag kommer ihåg när vi kopplade upp vår hemtelefon mot en dator på Umeå universitet. Det var sent 70-tal.
15.18
Mitt första minne av internet är från 1978-1981 då jag studerade på Stockholms universitet. I en uppgift vi fick av en kursansvarig var att via modem koppla upp oss till ELIZA, som var ett slags psykologprogram, och sedan göra en utskrift av den kommunikationen. Det var lite skrämmande och ganska obegripligt men kul, kommer jag ihåg
15.18
I mitten av 90-talet då en bekant spelade upp en inspelning av familjens Clintons katt som fanns på Vita Husets hemsida.
15.49
Gick en ABF kurs höll till på Rudamsg.
För 50 År sedan lärde mej ingenting!
15.50
Internet är ju egentligen webben, som föddes 1989 när Tim Berner-Lee uppfann sättet att dela information mellan datorer/institutioner. Han arbetade på CERN i Genève och det löste problemet med att dela eller få information på ett smidigt sätt.
Innan kunde man bara dela filer, som man gjorde 1969, men då genom det uppkopplade telefonnätet (PSTN). Eller via hyrda förbindelser "punkt till punkt" som kallas för nätverk idag, LAN eller WAN.
Internet var mest avsett för militärt bruk innan universiteten och forskarinstitutioner som CERN fick tillgång till det.
Hastigheten var otroligt låg, det var först telex som gällde, och när modemen släpptes pratade man om hastigheter på 300 bauds, sedan blev det bits per second, 9600 bps var länge en vanlig hastighet, sedan blev det kbps (kilobits per second) då gick man upp till 64 kpbs osv
Men datorer var tillgängliga redan 1977, när jag flyttade till Genève då, användes de av många större företag. Det var naturligtvis stordatorer som IBMs och man arbetade med dem via terminaler med vilka man kunde ge instruktioner eller få vissa arbeten utförda.
Bill Gates med MS-DOS var verkligen banbrytaren för allt vad datorer är idag.
Allting var bara på amerikanska, och när webben blev en realitet 1995, fanns ingenting på nationella språk. Europa, speciellt Sverige var väldigt efter på den tiden, vilket inte är fallet idag.
15.50
1967 - 1968 var jag med och utvecklade kommunikation mellan två datorer på IBMs laboratorium i Tyskland. IBM 360 Model 50 (tror jag) och model 20.
Häftig känsla!
15.56
Mina tidigaste minnen av internet är från -99. Vi hade en klumpig sak som en endast fick användas (av oss barn) för skolarbete efter kl. 19 och i endast 20 min. Annars hade vi ju en hel del uppslagsverk.
16.03
Mitt starkaste minne är från omkring år 2002 när vi flyttade till en nybyggd lägenhet i Skellefteå. När vi tittade på lägenheten sa hyresvärden att det fanns 10 mbit/s bredband och att det var snabbast i Norrland - till och med snabbare än i Umeå!

Efter att vi hade flyttat in började jag spela Counter-Strike, Diablo 2, Starcraft och Warcraft III. Var också med i diskussionsgrupper och chattade med folk från hela världen genom MSN Messenger. Helt plötsligt fanns hela världen i mitt rum. Vilka minnen! Nu känner jag mig gammal (trots att jag bara är 30 år).
16.04
Error 404
16.14
1991 kopplade jag upp mig med ett 2400 bauds modem mot en BBS som jag tror hette Kristallen och drevs av några i Uppsala. Gränssnitt First Class.
16.14
93 hade vi en Compaq med mic och högtalare. Då surfade jag med Netscape fram en radiostation i USA. Jag "Kom fram direkt" och fick önska en låt. Annars var det mycket gopher och news vad jag minns.
16.30
Powwow och Worlds Chat!
16.40
När man kodade sin egen första hemsida (föregångaren till bloggen/vloggen) i HTML! Koden skulle vara ren och snygg.
16.40
Är det någon mer som var registrerad i IBM Help Club första halvan av 90-talet. Som minns att man där kunde kommunicera med de andra medlemmarna i Sverige. Programmet hette RIP-TERM. Det fanns t.o.m. en medlemslista så man leta upp någon man ev. kände. Var detta föregångaren e-mail? Någon som vet?
16.53
Eget inlogg och e-post på KTH 1991. Och sedan www och första hemsidan 1995. ICQ, Usenet news, alla mysiga forum som fanns innan Facebook tog över allt.
16.53
Jag mailade från vår Fortune Unix-dator ca 1983-84. Mailen "synkroniserades" via batchar som gick varje natt via en server på KTH, dvs vi var aldrig on-line de första åren. Lyftet kom med Mosaic som hade ett grafiskt gränssnitt. Jag jobbade i försvaret där allting startade (Arpanet...)
17.43
Jag studerade på college i USA och 1994 satt jag i datorrummet på skolan och läste för första gången tidningen på internet. Det var Aftonbladet och det fanns inga bilder, bara text. Som att läsa text-TV! Jag lärde mig också att använda chattprogram, kommer tyvärr inte ihåg vad det hette men det var en fantastisk känsla att "prata" med folk runt världen och det jag kommer ihåg starkast var att man vågade flörta eftersom det inte riktigt kändes som att det var på riktigt... Haha!
17.44
Gick på en liten skola och de här var runt 1999 tror jag, iallafall så första gången jag kom i kontakt med internet var då några äldre elever frågade mig om jag ville hänga med till biblioteket och ”surfa” samt kolla på ”nätet”. Jag fattade noll och va mest nyfiken på vad dom mena med att surfa inne i biblioteket.
17.44
I åttan (1988) hade jag en pojkvän som var fem år äldre och "datanörd". Han hade egen dator och ett modem, (i min familj hade vi icke-elektrisk skrivmaskin som jämförelse) Han visade mig att han kunde koppla upp sig och prata med sina "data-kompisar". Det plingade och plongade och det var första gången jag hörde ett modem. Hans gäng ordnade redan då IRL-träffar där de fick ansikten på varandra.
17.46
Mins Ni när Svenska ambassaden öppnade i Second World? Känns lite fånigt idag.
17.46
Ett 14400 modem tog 15-20 tim att ladda hem en låt.
18.04
Pre-internet: På jobbet hade vi Televerkets första minidator, En Digital PDP-8 med 11 kilobiyte kärnminne. Den användes för att övervaka och styra landets alla FM- och TV-sändare. Kommunikationen gick via telefonnätet. Jobbarkompisen Bosse var en hejare på att programmera datorn. Tror att han tog fram världens första pingpongspel med. Ett annat program spelade Lotto. Bosse vann 35.000 kr och köpte en ny bil. Han fick också datorn att skriva poesi. Den första datorn såg jag i mitten av 1950-talet. Såg alla stativ med radiorör när jag kikade in genom ett fönster på Drottninggatan i Stockholm. Den hette BESQ och var Sveriges första dator.
18.05
Ojoj, jag säger bara; FIDO-net. Nattligt synkade meddelanden mellan olika BBS:er. Det var fattigmans-internet. Gopher och sånt fanns bara på universiteten till en början. Men roligt var det.
18.10
Jag och min syrra övertalade pappa (ej svårövertalad) att köpa en Compaq 1995. Minns spänningen när man kopplade upp mot AOL och valde chattrum! Och sen ICQ där man också på nåt sätt hittade människor på andra sidan jordklotet att chatta med! ICQs små läten när man fick ett nytt meddelande ”uhoh!” Mycket roligare än att ringa heta linjen :) Sen åkte jag på utbyte till USA 96, mailade till mammas jobbmail från värdfamiljens dataskrubb - datorn stod i en garderob i källaren och vi gick ner hela familjen när vi skulle koppla upp oss och maila till Sverige.
19.10
Min första dator hade en hårddisk på 40 mb. 😂😂😂
19.11
Internet är fantastiskt men samtidigt farligt.
Vi vet fortfarande inte hur framtiden blir. Utvecklingen pågår ännu. Med 5G och senare 6G, så vet vi inte vad som kommer att hända.
Som kuriosa, det första medelandet 1969 som kom fram, var ett L och ett O. Det skulle blivit Log On men servern krachade och bara L och O kom fram.
19.11
Mitt första minne riktiga minne av internet är våra datorer
I skolan 1999 som var helt nya och uppkopplade mot internet vilket var riktigt coolt! Vi frågade någon nätdoktor online om olika symptom när lärare inte va med 😂 då var jag 8 år sen såklart Msn och alla dåliga statusar man la upp och töntiga namn 😂
19.11
Någongång runt 1993 berättade min kollega på universitetet om internet och hur häftigt det var. Och jag förstod ingenting mer än vi kunde maila varandra.
19.11
Första minnet är från Ryssland 1996 när jag studerade där. Man kunde skicka mail från postkontoret i staden mot en liten avgift. Sedan första egna adressen från universitetet 1999. Först 2006 började jag använda internet varje dag. Minns verkligen det där uppkopplingsljudet från 90-talet.
19.19
Mitt första minne av internät är från 2003. Det var året när mina föräldrar äntligen köpte en modern dator som det gick att installera internet på via gamla fasta telefonnätet 🙂 . Då skulle man ha Lunarstorm (numera nerlagd Webbcommunity) och man fick bara gå ut på internet en timme om dagen efter kl: 18:00 eftersom det tydligen var billigare då (telefonräkning).
19.19
Pappa har alltid varit en "datanörd" på jobbet/privat.
Så hade Dos sedan Windows 3.11.
Kommer ihåg Wolf 3D och Summer Olympic samt Cartooners.
19.19
Anmälde mig till en distanskurs om datorer över nätet - utan egen dator! Fick låna av en kompis, skrev ut uppgifterna och sen hem och plugga på! Några dar senare till kompisen igen och skicka in svaren! Osäker på årtalet
19.20
Kommer ihåg början på 90 talet när jag skaffade dator och ett 56k modem. Att ladda ned ett porrklpp tog ungefär en halv dag och en skyhelvetes massa lag så man ledsnade och gick och la sig och sov istället.
19.32
Jag o min kusin besökte hemsidan på henry fords museum i Usa det var enormt stort
19.33
När jag satte mig och minuterna räknades ner tills att Altavista skulle träda fram på skärmen...sen...
19.38
Min första dator 1987, en 8088-2 processor med två MHz hastigheter, 6 och 10 MHz. 10 MB disk. 1995 inköptes det första modemet 14,4 KHz. Började använda internet och dåtidens bästa sökmotor, AltaVista. Mail använde jag inte förrän långt senare. Fanns ingen bekant att maila. Det var tider det. 😀
19.49
Mitt första minne är "Överföringar från ARPAnet" tidigt 1980-tal. Det var mejlkedjor som hämtades vaje natt och las in i det FOA-utvecklade KOM-systemet som jag använde och arbetade med.

Mitt första möte med hypertext var nog på tidiga Macintoshdatorer ca 1985.

Jag är en 57-årig nörd, gråskägg på datakommunikation. :-)
19.57
På min tid fick man lära sig datorer för att nyttja funktionerna . Nu är det som folk kräver att datorn ska lära dem detsamma 🤔
19.57
Vi gjorde en laboration på Systemvetenskapliga programmet 1984 under kurs i Telematik. Det var en ung skäggig examinator som berättade om det fantastiska med paketförmedlad asynkron datakommunikation. Några år senare hade jag min första epostadress för TCP
20.02
Byggde egen hemsida via Passagen. Kunde massa DOS-kommandon och väntade timmar för att få hem lågupplösta bilder och mp3-filer. Visst kunde man chatta tidigt via nåt som hette mirc? Var det det som blev ICQ? Minnet bleknar fort.
20.05
Minns du det härliga internet-ljudet? Här kan du höra det igen (eller kanske för första gången om du är lite yngre)

Känner du igen de klassiska ljuden från när internet blev vardag?

SVT NyheterInternet är faktiskt mer än surrande servrar, det är fullt av ljud – en del mer klassiska än andra. Vi har samlat några smakprov, titta och framför allt lyssna och se om du känner igen dem.
20.06
Mins När windows 3.1/3.11 med ms do 6.22, och min första dator var sommaren 1995, strax innan windows 95 släpptes, men de dröjde till . 1999, när jag skaffa 56k modem med de klasiska ljudet. De var också då IE4 fanns, använda icq och napster på den tiden, de var tider då.
20.06
Det gick 1995 att med ett modem koppla upp sin dator (om man hade någon). Då kunde man titta på en kaffemaskin på Oxfords universitet.. Det fanns olika uppkopplingar telefonen (smartphones fanns inte) med 50 cm sladd. Enheterna hette "12" och " 28" där den senare ansågs vara fantastisk. För att ha en dator var det nödvändigt att ha koll på olika tekniska detaljer som moderkort, färgkort, internminne mm. När någon ringde bröts internetuppkopplingen.
20.10
Billy Idols album Cyberpunk
20.15
När jag studerade i Uppsala på 80-talet kunde man på UDACs IBM-dator skicka enkla meddelanden med MSG till varandra. Till en ny doktorand som inte kände till det skickade jag texten "Big brother is watching You" när hon hade loggat in första gången. Jag hörde ett skrik från hennes rum...
20.21
Att behöva vänta tills efter klockan sex på kvällen eller under helgen för att det inte skull kosta skjortan att använda det.
20.21
De tidigaste minnet jag har av Internet är hur hemsidorna dök upp, rad efter rad, och under tiden gick en o tog sig en macka. Ett av de starkaste minnena är alla mp3 som en envist laddade hem och mängder med råcoola skal till WinAMP! 🙈
20.27
Använde internet första ggn december 95. Började webmanager utb med inriktning turism jan 96 och tyckte det var bra om jag såg det först. Blev tvungen att fråga då jag inte visste om det skulle vara // eller \\ efter http: Skriver detta nu från Tanzania så det har gått ordentligt framåt 😀
20.29
En sen natt 1991 på Göteborgs Universitet laddade jag ned en stor fil från ett annat land och fick den svindlande hastigheten 0.5 Mbit/s. Jag blev rätt upprymd eftersom jag visste att Sveriges totala bandbredd ut och in ur landet vid den tidpunkten var 1 Mbit/s. Så slutsatsen var att vi just då bara var två personer i hela Sverige som laddade ned något.
På kvällarna samma år brukade vi sitta och spela onlinespel tillsammans med spelare från hela världen. Alltså textbaserade fantasy-äventyrs-spel där man bland annat kunde gå på kluriga uppdrag, döda drakar och rädda prinsessan. Och naturligtvis chatta med de andra spelarna från hela världen.
Och webben fanns på sätt och vis redan, fast i en något enklare form som hette Gopher.
Hemifrån använde vi uppringt modem till Fidonet BBSer istället för Internet. Via Fidonet tog ett email till Japan tre dagar enkel väg. Lite snabbare än flygpost och billigare. Via Internet tog det bara 1-3 minuter, ungefär som idag.
20.50
Hade dagbarn hemma och det var tvunget telefonen var ledig efter kl 20 så föräldrar kunde ringa om något barn blev sjuk. Inte så uppskattat av mina 3 barn......
20.57
Internet fanns långt innan webben uppfanns.
Minns att de svenska universiteten kopplades samman 1987/8 med fasta linor. Innan dess var allt uppringt via modem. Det gick dock att innan dess skicka epost via UUCP till USA om man ville det och det utnyttjade jag även om man på den tiden fick routa sitt meddelande själv.
Men ja - internet i Sverige är idag över 30 år gammalt.
20.57
Kan knappat räknas som att internet är 50år, ett medelande mellan 2 datorer är inte internet.... det är nätverk vilket är en annan sak. när www skapades då kan man säga att internet föddes.
20.58
1994 , vi hade en fyrkantig grå skärm - box ca 30×30 cm som det stod Mac på. Pappa arbetade med att utveckla "mjukvaror" och en dag visade han mig hur jag gjorde för att koppla upp mig mot Internet och använda chatforumet stingnet motsvarande dagens sociala medier. Vi hade en sånt dial up modem som tog upp till fem minuter att koppla upp och som blockerade hela telefonlinjen, ringde någon så bröts kontakten och man var tvungen att koppla upp igen. Jag var en av de första av mina kompisar minns jag som hade det. :-)
07.09
Första gången jag använde internet var 1979, då jobbade jag med ”secret project” oversea hos CIA

Farbror Göran
07.09
Min sambo skaffade en ohyggligt ful beige datalåda, mer lång än hög, som klart missprydde vardagsrummet. På den mikroskopiska gröna skärmen, kunde fyrkantiga blinkande vita bokstäver plitas mot det gröna och världen kopplas upp.
Hade något med betydelse nedknattrats, så kunde detta sedan sparas på en fladdrigt stor men tunn floppydisk. Kallades ”floppy” troligtvis av onomatopoetiska skäl. När denna viftades med, så lät det ”floppy, floppy, floppy”
07.10
Träffade Tim på Cern i början av 90-talet, han uppfann WWW. Internet skapades av USA (militären) tidigare.
07.10
www föddes på CERN i Genève vid dataavdelningen. Brenders-Lee var ledande.....
07.10
Spelade ”Zork” via ABC80 Pc och modem runt 1980...