SVT rapporterade · Ska politikernas löner sänkas när kommunen måste spara?

07.21
Tycker du att politikerna ska sänka sina arvoden när kommunen behöver spara? Varför? Motivera gärna din åsikt!
07.19
JA
07.19
Jag är själv politiskt aktiv inom kommunpolitikeni Västsverige och ser inga problem med sänkta arvoden. Jag ser det som ett förtroende uppdrag som man ska vara stolt över att utföra oavsett nivå på ersättning. Är sällan jag delar uppfattning med v och mp, men tror det är svårt gå igenom deras förslag
07.39
När politiker skär i skolan och ger sig själva index ökning i lön så rimmar det illa! Självklart skall dessa människor som jobbar hårt för Göteborg och göteborgarna ha bra betalt men just nu med den budget som gått igenom borde de inte höja ersättningen!
07.43
Hur exponerade är svenska kommuner mot den finansiella marknaden? Hur stora är kommunskulderna? Är kommunskulderna systemhotande?
07.47
Hela Sverige behöver massiva investeringar. Många svenskar är fattiga med ena foten ute i gatan. Vi behöver testa medborgarlön eller andra finansieringsmodeller så att de svagaste inte behöver gå under genom förnedrande former. Sverige har många lösningar som fungerade för 30 år sedan. Nu är det mest en katastrof för många. Inklusive mig.
07.47
självklart. Borde gjorts för längesedan.
07.47
Nej
07.47
Ja, självklart! Kolla på SD-styrda Sölvesborg, där skär man ner på partistödet men störst besparingar görs på de större partierna (alltså mindre %-uella besparingar på de mindre partierna).
07.49
Kommunpolitikers löner ska Definitivt sänkas. Max 45.000 kr + att de ska vara straffansvariga vid korruption, förskingring eller dumma beslut som skattebetalarna blir tvingade att betala för.
07.49
Ja absolut, dem måste står till ansvar om varför det har gått snett i första hand, det handlar om missförhållande i deras arbetssätt .
Politiker är ett gäng av mafia som lever på bekostnad av samhälles invånare.

07.54
Nej. Många politiker har jobb som vanligt folk och borde få en skälig ersättning för den arbetstid man förlorar.
Däremot bör man vid nyrekryteringar av chefstjänstemän sänka lönerna till en skälig "standard". Där har löneökningarna varit gigantiska!
07.54
Det borde vara rimligt att både kommun, riksdag/regerings samt regions politiker sänker sina
horribla löner/arvoden. Så att de som fattar beslut om vanliga dödliga människors vardag får en
smula verklighets uppfattning. Inte som nu utgör en icke alltför liten priviligierad samhällsklass.
08.03
Tycker jag absolut lönerna på sådana tjänster,borde ligga mer i nivå med vanliga arbetare ,
08.03
Ja absolut, man har ju fattat beslut om att pensionerna ska sänkas vid dåliga tider. Det borde då gälla även deras egna ersättningar som är avsevärt högre.
08.03
Tänk på att kronan blir svagare så att löneökningar innebär inte att vi blir rikare. Samma sak gäller välfärden. Höga skatter ger inte mer välfärd om kronan försvagas. Om kronan sjunker i värde ska alla ha höjda löner för att behålla samma standard. Legitimitetsproblemet med vårt system är att vi aldrig har haft så hög tillväxt som nu men frågan är om vi får mer?
08.03
Självklart ska de inte ha mer än 40K före skatt. Och än hellre ska politik ske på ideell basis så vi kan locka andra människor till politiken, med humana och miljövänliga mål, än de som vill bli rika snabbt.
08.03
Inga problem med det. En folkomröstning kring vilket lönespann våra förtroendevalda har, skulle kännas som en demokratisk lösning, just nu verkar kompisgäng kunna sätta lite vilka löner de vill.
08.08
Lönerna ska ligga på en rimlig nivå. Alltid.
Just nu är de orimligt höga
08.09
Absolut ska politikerna ha lägre löner. Som det är nu har de blivit en överklass och lever i en annan värld än oss de bestämmer över. Sluta också med procentuella löneökningar för de vidgar klyftan mellan fattiga och rika!
08.15
Givetvis de är ju våra folkvalda och bör dela ansvaret med vanligt folk och inte sko sig på oss
Lars
08.15
Politiker ska ha lön efter prestation. Efter hur effektivt de jobbar för hela folkets välstånd och lycka. Hur effektivt de förvaltar och använder våra gemensamma skattemedel. Dålig prestation = låg lön. Bra prestation = hög lön.
08.19
Med tanke på utvecklingen i samhället bör
politikers löner sänkas med 33%
Samtliga politiker har stora brister 🙎
08.19
Se det som ett företag, vi är cheferna och de anställda, I dåliga tider sänks löner och "Nice to have" och resor dras det in på tills core business är lönsam igen. Efter floskler så betyder ovan, ja. En rimlig lön bör de ha, idag är den det inte
08.22
Vill vi ha en Kompetenshierarki, dvs de mest kompetenta personerna på toppen som tar de största och svåraste besluten, måste de belönas.

Problematiken med låga löner, jämfört med näringslivet, är att de mest kompetenta personerna inte är villiga att stanna på arbetsplatsen (de kan ju få bättre jobb och lön på annat håll).

De som blir kvar får högre positioner som de inte har kompetens för och klarar inte av jobbet. Eftersom de inte presterar så blir folk missnöjda och tycker att de inte gör sig förtjänta av lönen de har (vilket mycket väl kan stämma).

Det är ett klurigt problem.


08.26
Det demokratiska uppdraget ska drivas av pliktkänsla och ansvar. De bästa politikerna hade varit de som levt mer för dygder än för pengar.
08.26
Tycker jag, finns viktigare saker att lägga pengarna på om det nu måste sparas. Det är inte rimligt att kommuner måste dra in på kritiska områden medans politiker har en samma skyhöga lön som innan.
08.26
Alla politiker skulle sänka sina löner. I dag gör de inte något bra jobb för Sverige. Jämlikheten och soldariteten har det förstört. I dag verkar det som de bara jagar efter egen makt.
08.26
Inför tjänstemanansvar som Palme tog bort, och sänk lönen.
08.27
Det är i alla fall fel att de själva sitter och bestämmer hur mycket de skall ha betalt utan att ta hänsyn till situationen i omvärlden. Ser man till Landstingen så har dessa blivit en födkrok för alldeles för många okunniga politiker. Pengarna behövs i vården.
09.11
Det vore en solidarisk gest som ger stöd att politiker går före i ett kärvt ekonomisk läge. Jag tror att kommunmedborgare skulle se det som en stark yttring för klokt ledarskap när många får ekomiska begränsningar.
09.11
Absolut! Har hört från många som går på nämndmöten o d yl om politiker som sitter och halvsover på möten och sen när det är slut, så blir det fart på dem då de vill få sina reseräkningar påskrivna!
09.11
Inför politiker körkort, så får vi kanske mer kompetenta politiker. I dagsläget bör deras löner sänkas när man skall spara.
09.12
Skall det ske en reducering på alla nämnder skall detta också gälla kommunstyrelsen.
09.12
De som mal om att det ska löna sig att arbeta har i regel aldrig haft ett vanligt arbete. Demokrati betyder faktiskt folkstyre.
09.12
Ja de ska sänkas när det behövs sparas.
Det finns konjunkturanpassade löner i industrin så det skulle fungera exakt likadant för kommunerna.
09.12
Ge dom samma lön som dom hade innan dom blev valda
09.12
Ja
09.12
Arbete lönar sig inte idag trots rekordsiffror. Om det gjort det hade vi inte suttit och bråkat om pengar i varje instans.
09.12
Om man bara sitter där för att ha en go lön som det låter på moderaten, så är man där av fel orsak!
Jag jobbar som skyddsombud och får inte en krona extra för det, jag gör det för att jag brinner för frågan. Och jag har inte 45000 som de tycker är för lite 😡
09.12
Självfallet ska de det, och det skulle de gjort för länge sedan. Av vilken orsak ska de ha fantasilöner på våra finanser?
Axel Josefsson borde kanske även vara lite mer sparsmakad rörande förolämpningar när förslagen berör hans egen plånbok kan jag anse. Eller har han inte förstått alls dels att det är folkets finanser han strör runt sig där det tycks behaga honom mest, och dels vilka som är hans huvudman?

Någon borde kanske förklara ordet populistisk med hjälp av strålande exempel för Josefsson. Exempelvis följande:
Partipolitiskt valfläsk inför valen som därefter faller i glömska dagen efter valet, det är populism på högsta nivå det...
09.12
Om deras beslut inte påverkar dem, vad har de för incitament att tänka sig för vilka beslut de fattar?
Uppsägningar och låga löner för andra blir bara abstrakta, på papper. Det är precis det som den representativa demokratin inte skall ha.
Jag skulle vilja påstå att det är redan så. Orealistiska budgetar tvingar tjänstemännen att bryta mota lagstiftningen och ljuga att allt är som det skall, bara toppolitikerna får sitta lugnt på sina poster.
Jag säger toppolitiker då jag tycker mig ha märkt att det finns en inre kärna som samarbetar över partigränserna för att främja sina karriärer, medan de flesta ledamöterna inom de egna partierna har reducerats till bara nickedockor. Sänkningar skulle kanske få även nickedockorna att reagera inifrån partierna.
09.12
Frågan är konstigt ställd tycker jag. De flesta politiker på kommunal nivå jobbar ju mer eller mindre frivilligt utan lön. Några få (kommunalråd. Oftast mellan 2 och några stycken beroende på kommunens storlek) har heltidslöner. Dessa varierar beroende på kommunens storlek mm. Om de är skyhöga, som vissa här skriver, kan ju diskuteras. De tjänar ju bättre än en lärare eller sjuksköterska, men sällan lika mycket som en läkare, som jag förstår det. Däremot får de mycket skit hela tiden och de har ett jobb som alltid riskerar att försvinna efter nästa val.
Jag tycker det är viktigt att vi har människor som vill engagera sig i politik kommunalt. Men kan vi förvänta oss att människor skall lägga en massa sin fritid på att styra en kommun utan att någon gång få något för det? Då menar jag både ersättning och annan uppskattning.
09.12
Anställdas löner sänks inte så inte heller politikers lön skall sänkas, men som förebild skall de besluta att frysa sina löner tills nästa val
09.12
Vi kan ju börja med att sänka politikerlönerna med motsvarande procent som de själva sänkt skatten de senaste 13 åren.
09.12
Ja. Att före gå med gott exempel är undervärderat av ledare både inom näringsliv och politik. Barn gör inte som man säger utan som man gör. Kan ju vara en tanke när det gäller det gängrelaterade våldet också. Vilket exempel är jag själv och den samhällsstruktur jag representerar är en fråga jag saknar i debatten.
09.20
Absolut! Deras löner motsvarar inte vad de presterar! Alla är lika viktiga i kommunen!
09.29
Absolut vill man göra politik då ska man ha vanliga löner. Då få vi mindre skojare
09.29
Ja , självklart ska de sänkas. Finns ingen anledning till att de ska ha skyhöga löner. Även 45000 är en stor lön om man jämför med medelinkomsten.
09.29
Ja absolut. De gamla partierna går på i sina gamla ullstrumpor o gör ingenting för att det ska bli bättre för svenska folket. Folket ska bara betala o tiga. Det är ju därför som de är tvungna att rösta på Sverigedemokraterna. O detta lilla MP -parti ska bestämma allt bara för att sossarna ska få sitta kvar. Efter förra valet försvann den berömda demokratin också tack vare Centerpartiet. Röstar man ska man också kunna lita på partierna men inte. Det är allt ajöss med Sverige. De har totalförstört landet. Täby kommun skickar det folk som de inte vill försörja till Värmland o sen står Reinfeldt o kritiserar Danmark för att de vill skydda sitt land. Skamligt.
09.44
Självklart ska även politiker vara med och spara, man kan inte skära ner på allt men inte sina egna ersättningar.
09.56
Behöver man ens ställa den frågan!
10.16
Det skall inte bara vara städares och andra lågavlönade som ska vara drabbade av sänkta löner och friställningar när kommunerna krisar p.g a. politikerna inte klarar av att sköta ekonomin. Det kan vara dags att man börjar skära i toppen istället för som man har brukat göra i botten.Det måste ju ge mer att sänka en lön på 100,000 i månaden med 5% än en lön på 25,000 i månaden med samma procentsats.
10.16
Självklart ska politikerna också vara med och spara. Varför ska dom ha en 3.5% höjning? Det är väl knappast någon som får. Nej,föregå med gott exempel och sänk månadslönen rejält.
10.20
Jag håller med Tomas Lindell i hans kommentar nedan. Majoriteten av kommunpolitikerna jobbar ändå utan ersättning. Betydligt lättare att tycka saker, än att själv gå in i politiken och ta eget ansvar. Det står var och en fritt att engagera sig politiskt och försöka förändra. En aning populistiskt ställd fråga som jag tror riskerar öka på de allmänna vindarna "ner med allt" och att det mesta är någon annans fel. Men däremot håller jag definitivt med om att om "alla" ska spara, så ska det omfatta just alla. Instämmer i kommentaren att ledare i både näringsliv och det politiska livet inte alltid föregår med gott exempel. (De som verkligen är avlönade alltså.)
10.20
Ja det ja
10.21
Självfallet. Varför ska de tjäna så mycket mer än medelsvensson?
10.21
Skjälv klart ska politikernas lön sänkas
Kommunen är mer behov av pengar en vår politik
Politiken vi har i dag är skratt retande
Dom sitter med skyddslappar för ögonen och tror att dom vet allt o kan allt hoppas ni kommer att vakna upp någon dag och kolla hur det är för oss ute i samhället /// jocke
10.21
Ja. Verkligen!
10.21
Tror det blir svårt att hitta duktiga o engagerade människor som kommer vilja ge upp sina egna karriärer för att ta ett så krävande jobb om man inte får en vettig lön....
10.28
Politikerna borde ha samma inkomst som de som har lägst inkomst i samhället, då skulle de bli mer motiverade att utjämna inkomstskillnaderna. Om politikerna som nu lever på högre inkomst än de allra flesta så lever de också i en annan verklighet och kommer därmed inte att förstå de problem som majoriteten av befolkningen kämpar med.
10.29
För oss tjänstepersoner så vore det en tydlig signal om det fanns någon form av broms i politikernas löneutveckling. Visst, min lön hade varit mycket högre om jag jobbat privat men jag gillar också att jobba kommunalt och statligt, det har en högre kompetensutvecklingspotential än inom näringslivet.
Det som däremot är svårt för mig att se är hur mina insatser som högt utbildad tjänsteman får min resurser så begränsade att jag knappt ser någon nytta med min expertis inom mitt område. Vi tjänstepersoner är inte lyssnade på, vår kunskap och mångåriga kunskap saknar värde för många politiker. Därför sticker det i ögonen på oss när medel för att kunna driva en effektiv förvaltning i spartider samtidigt möts upp med oresonliga löneökningar för okunniga politiker.
10.29
Självklart skall deras arvode sänkas.
Lägg pengarna på skolor, sjukhus, gamla människor och människor som inte får sjukbidrag som har jobbat i många år.
10.29
Dom skulle skämmas att ta emot sina löner, dom vräker sig på gamla svenskar som knappt har pengar till sina mediciner, och inte har råd att köpa lite nya kläder och vi många gånger räknar kronor till lite frukt och annat gott. Själv äter dom överallt på deras möten,som dom har på kvällarna, med fester och resor. Vem betalar,. Jo gamla svenskar som. Jobbat hårt som det var förr, och tog smörgåsar med till jobb. Heder åt dom
10.35
Ja, självklart. Även riksdagsledamöternas, är statsministern värd 176.000 i månaden ?
10.38
Ja de bör föregå med gott exempel. Är det kris så ska väl alla hjälpa till
11.01
Nja! Kan bli svårt att få duktiga personer på dem platser det brister. Men det måste ju finnas en självrannsakan i det man har gjort och gör. Vad använder man skattekronorna till. Det är ju skrämmande hur man får igenom vissa projekt och beslut. Det verkar vara en personlig prestige än förnuftiga lösningar många gånger. Ändå får man sitta kvar eller blir omplasserad med samma lön.
11.01
Sänk politikerlönerna till en genomsnittlig arbetarlön - inga karriärister
11.01
Givetvis!
11.01
Det är orimligt med 45.000 kr säger kommunalrådet.
Börja leva i verkligheten!
En skam är det.
11.01
När Stadsdelsnämnden Majorna-Linné blev av med uppdraget att hantera skolan så korrigerade de inte sina egna arvoden trots att "arbetsbördan" numera bara är hälften så stor. Men det går bra att spara och skära ner på allting annat, så besparingar går bra så länge de görs på någon annan än de beslutande politikerna själva. Sen undrar de varifrån politikerföraktet kommer.
11.01
JA men först måste man se över anställningskonrakten. Har man inte skött uppdraget ska man inte få flera miljoner när man får sparken. Förr i tiden fick statligt och kommunalt anställda löneavdrag när man inte skött sig och bekostat samhället särskilda kostnader
11.09
Alla politiker oavsett nivå; kommun, landsting eller stat, skall ha grundlön som motsvarar den lön dom skulle haft som yrkesutövare!
Där utöver skall deras lön baseras på prestation!
Ev lönerevision skall skötas av ”icke politiker” och bör motsvara övrigas lönelyft i samhället!!!
11.22
Ja varför ska de ha dubbelt så höga inkomster jämfört med likvärdiga arbeten?
11.22
Alla ska väl bidraga till besparingen!
Liksom inget Almedalen!
12.24
Definitivt - den soppa de deltagit i att det blivit i kommunen, den ska de själva få känna på oxå.
Och seriöst? Vilken politiker gör sig förtjänt av en sån hög lön... INGEN!
12.24
Nej, absolut inte. Sänker vi lönerna vill ju ingen ta det ärofyllda arbetet, för att de hellre väljer den privata sektorn. Vad blir då kvar - en massa lättvinsglöggdrickande tråkmånsar som blir runthunsade av den privata sektorn trots allt, på grund av sin okunnighet. Nej, behåll lönerna som dem är.
12.35
Hela samhället är på retardation och det resulterar i att skattekraften minskar, politikerlöner står idag inte heller i proportion till arbetsinsats, av dessa orsaker är det naturligt att politikers löner drastiskt minskar. Spänningarna i samhället växer och politikerföraktet är väl utbrett.
12.49
Jag har inte läst tidigare inlägg i tråden så ursäkta ifall jag upprepar något som redan är skrivet.
Politikernas arvoden är väl som löntagares lön. Arvode/lön är avtalad och ska inte svänga i takt med vare sig kommuners eller företagens ekonomi. Däremot kan arvodets nivå diskuteras om den är skälig och ställd till politikers engagemang (närvaro, prestation etc). Övriga förmåner kan gärna plockas bort så som det görs för löntagare vid företag/kommun/(landsting)region när det ska sparas.
12.49
Absolut inte, men precis som på marknaden skall personalstyrkan dras ner. Behöver dom alla dessa mini staber med personal för en vice reserv i komunfullmäktige eller alla dessa minichefer på väg&vatten?? Jag tror verkligen inte det....
12.49
Behöver vi ha politiker; som ser till egna egenintressen främst! Inför beslutande folkomröstningar istället. Behöver vi ha regionråd? Förr hade vi överläkare på varje sjukhus som skötte allt till en billigare kostnad. Tänk till en smula; vi väljer för omsorg, och för välfärdsland; men istället får vi enormt många byråkrater, i myndigheter mm. Där finns mycket pengar och hämta! Se länk! www.youtube-nocookie.com
12.49
Självklart ! Man får hög lön för att man har ansvar, när man misslyckas, har man inget ansvar ?.
12.49
Absolut. Det skall slå mot alla och inte bara en del av befolkningen. Så kanske man tänker en extra gång innan man investerar skattebetalarnas pengar i skrytprojekt istället för allmännytta
12.49
"Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Gustav Möller.
Hög moral hos våra förtroendevalda ska krävas.
12.49
Absolut inte, deras utsatta och eländiga arbete ska betalas! Snarare tycker jag att arvoden borde höjas så att man åtminstone har DEM kvar när skola och vård faller samman, hur ska man annars lösa kriser? Fallskärmspengar ser jag inte heller något problem med, det är ju inte säkert att man får ett nytt jobb om man har varit slarvig eller vårdslös - då kan man ju behöva dessa pengar under de nästkommande åren. Man kanske hittar sig själv och lär sig en läxa? Mer pengar till politikerna!
12.49
Att leda med exempel tycks vara en politisk blind fläck. När de sen gjort sig omöjliga på den politiska arenan så sparkas de snett uppåt in i statliga eller kommunala bolag där de kan dränera än mer. Det byråkratiska köttberget är en enorm besparingspotential som dessvärre aldrig kommer utnyttjas.
12.49
Jaa , absolut
De gör av med skattepengar, de bryr sig inte om de som de ska företräda, de vet inte hur tufft det är inom olika skattefinansierade verksamheter, folk jobbar sig sjuka, o ch sen finns ingen riktig vård. Läkarna på vårdcentralerna är fega o säger inte ifrån , när människor stressar ihjäl sig.
Nu har NI Politiker det Gbg , ni skapade.
Ni kan ju alltid avgå, o få ett fett avgångsvederlag o feta pensioner.
Och bor väl fint o tryggt , inte i nåt jobbigt område, där folk riskerar att knivskäras eller rånas
13.06
Är detta inte samma sak som att politiker har en låg grundlön och får bonus om kommunen gör vins t på samma sätt som i storföretag? Tror inte detta skulle ha acceptans i befolkningen och framförallt inte hos v och mp.
13.12
Deras arvoden borde vara lägre från början. Varför (som vissa nämner i tråden) skulle det behövas högre löner för att ha kvar kompetenta politiker? Vad som är en rimlig lön är väl en smaksak likaså ideologi. Jag anser tvärtom, ju högre löner dessa politiker får desto girigare politiker formas... makt stiger folk åt fanders... Höj uskornas löner istället så vi får en kompetent vårdpersonal i vår generella välfärdsstat!
13.12
Politikerna sparar på medborgarnas förmåner. Politikerna är ju också medborgare så varför ska dom behålla sina förmåner ?
13.20
Politiker skall vara ett kall.
Närmast ideellt. I medborgarnas tjänst.
Ersättningarna skall vara sådana att man kan överleva för att kunna ägna sig åt politik i medborgarnas tjänst.
Om man dras till politiken för ersättningarnas skull, då är det fel folk som dras.
13.24
Politiker skall ha höga löner, men då skall också kraven på att dom skall sköta sitt jobb till invånarnas fördel vara mycket höga. Misslyckas dom så är lönesänkningar rimliga, under förutsättning att dom kunde påverka misslyckandet.
13.40
Bernman sätter fingret på det hyckleri Axelsson sen personifierar. Det är i sin perversion så vackert att jag blir tårögd. Tittar man sen på hur den Göteborgska ekonomin sköts för övrigt så borde arvodena sänkas till existensminimum. Ta bara linbaneutredningen à ca 130 miljoner och ökande. Eller Göteborgs Energis misslyckade försök att bygga den experimentella biogasanläggningen Gobigas som de varken lyckades få lönsam eller få såld, så nu står det 2 miljarders bygget och samlar damm till en kostnad av ett antal årliga miljoner för att skiten inte ska rosta igen. Och det här är bara toppen av ett ännu ej klimatförstört ruttet isberg. Politikerna skulle inte ens ha lön utan de borde personligen bli återbetalningsskyldiga för den skada de gör.
13.41
Alla bör dra sitt strå till stacken. Politikers löner bör stå i proportion till hur mycket ansvar de har. Idag tar de ut onödiga bidrag och får fallskärmar på orimliga summor. Det är väl sådana förmåner man borde dra ner på.
13.41
Självklart alla måste vara med när kommunen måste spara.

13.41
Politik är att vilja som ngn klok sade en gång... arvoden avgör ej politikernas kompetens. Rimliga löner utefter arbetstid, uppdrag och ( ev hotbild men inte mer). Frågan kvarstår hur vi mäter vad som är rimlig lön utefter yrke, förstår inte varför uskor/ssk är så uselt avlönade medans etablissemanget byxfickor svämmar över.
14.25
Politiker är bra på att prata stort och brett och ibland utan ingående kunskapar.
Har hon eller han dessutom ett ansvar kräver
detta betydande kunskap i aktuell fråga.
Att förlita sig på tjänsteman räcker ej.
Så utan kunskap, lägre lön.
14.25
För att kunna förstå och företräda den stora allmänheten är det orimligt inte ha en lön som vida överstiger en normal sådan.
15.12
Självklart, dessutom är flera inkompetenta att sitta på sina poster tyvärr

15.12
Självklart! Som arbetare i hemtjänsten i Göteborg kan jag tycka att de borgerliga politikerna i rättvisans namn även borde se till att lägga sina sammanträden samtidigt så att det inte bara är vi i hemtjänsten som måste befinna oss på flera platser samtidigt för att få schemat att gå ihop.
15.12
Politiker bör dra ner på sina arvoden när de drar ner på allt annat. Finns ingen anledning varför de ska få höga arvoden om de inte kan hantera sitt jobb, dvs se till att kommunen inte går med underskott år efter år...
15.13
Har politiker generellt högre IQ än den stora allmänheten i övrigt? Går det att utläsa av resultaten som beslutas och genomförs?
15.13
Våra politiker är nog förvånade att folket röstar på dem, trots att de bara är dåliga skådespelare med skyhöga inkomster. När ska folk vakna?
15.13
Jaaa,de som inte sköter sitt uppdrag.
Sossarnas löner ska sänkas rejält .
15.25
Absolut har V rätt här. Däremot så kan man höja arvodena något för fritidspolitiker som ska ta ett stort ansvar och ofta har minimala arvoden jämfört med storfräsarna/kommunalråden.
15.57
Ge mig EN enda anledning till att lönerna inte borde sänkas.
15.58
Tove, på vilket sätt menar du att fritidspolitiker har minimala arvoden.
De för ersättning för förlorad arbetsinkomst och dessutom för 2019 är arvodet för sammanträden som varar kortare än två timmar 215 kr och kortare än fyra timmar 830 kr. Varar sammanträdet längre än fyra timmar är arvodet 1.335 kr. En politiker kan även få arvode för studiebesök, kurser och konferenser.

Jag tycker inte det är minimalt alls.
16.25
Sänk inte lönen för de som har rätt kompetens. Nickedockorna kan ha en timmenlön , typ 100/tim.
Men jag anser att 50000/mån. är ok.
16.25
Ja, de ska sänkas och vara mer ideella löner utan förmåner, och så skall det alltid vara. Politikerna har stort brist på kunskap idag, de lever inte i det verklighet som vi har idag, de är lång borta från det, de gör ett dåligt jobb och förtjänar inte sina löner. Allt ska målas bättre än den är i vekligheten och det är vi vanliga människor som få stryk som resultat av deras dåliga styrande. De senaste 20 år politikerna har fördärvat Sverige med sin okunskap och girighet. Demokrati känns mer och mer borta för varje dag.
20.12
Absolut att dom ska sänkas, dom viktigaste jobben är väl inom skola o sjukvård.
20.12
Klart dom ska bidra med att sänka lönerna, deras löner är redan för höga. Vänsterpartiet har rätt i denna fråga.
20.25
Det är absolut rimligt att sänka lönerna. Vore intressant om Svt kunde granska hur många timmar politikerna faktiskt jobbar och vad för politik de faktiskt har levererat? Känns som att insynen/granskningen av kommunalpolitiken är för dålig. 67 225kr/ 160h ger en timlön på 420kr/h. Jobbar våra kommunpolitiker 80h i veckan är frågan? I så fall kanske 67 225kr är rimligt.
20.25
Josefson har ett arvode på långt över 80 000 kronor i månaden. Även vice ordföranden och andre vice ordföranden har över 80. 000 kronor.
Mycket kan tyckas men jag är mer irriterad över partistödet som uppgår till över 27 miljoner om året.
En del av pengarna används inte ens i kommunen. SD har till exempel skickat en halv miljon om året till partiets riksorganisation i Stockholm.
20.25
Sänk lönerna och minska antal politiker överallt.
20.26
Hej! Vill ta till grova ord men det blir inte bättre. Dessa politiker som hela tiden inte begriper att de tillhör samhället. De ska precis som V säger bidraga till förändringar. Blir riktigt upprörd när politiker ska vara bättre än övriga samhällsmedborgare. Visst ni ska ha bra lön! Där är det slut!!
Undrar många gånger: Vad händer när ni kliver in i Kommunhuset: Lämnar ni det sunda förnuftet utanför ingången? Vad är det som händer? Slutar ni att tänka kreativt? Glömmer ni att pengarna ÄR VÅRA GEMENSAMMA. Om ni höjer era underhåll blir den gemensamma kassan MINDRE är detta svårt att förstå??? Sedan kommer ni och säger att vi ska spara?
Då är det rimligt att vi börjar med er grupp! Föregå med gott exempel. Och du Axel. sluta och tro att du är något utöver det vanliga. Vi kan byta ut vid nästa val! Då kan du åka ut med huvudet före.
Med vänlig hälsning
LISE-LOTTE H -J
20.26
Förtroendevalda ska företräda med gått exempel och en rejäl sänkning av K-rådens löner i Göteborgs Stad till 35000 kr vore en bra nivå. Se till att rösta bort den borgerliga alliansen i Göteborgsvalet/Regionvalet 2022. Nu räcker det med försämringar av välfärden samt denna privatiseringshysteri/utförsäljning av invånarnas egendom.
20.26
Påstår att de har stort ansvar men det händer ingenting om det går åt helvete
20.26
Om alla måste spara är det rimligt att även politiker är med och sparar inte bara de som har låga pensioner och som får dålig sjukvård trots att de bet .skatt hela livet. Ut med politikerna i det verkliga livet !!!!!
20.27
Självklart. Får själv ett netto på 9.000 SEK efter ett helt arbetsliv. Med planering och sparsamhet fungerar det sådär. Ett läkarintyg för färdtjänst kostar idag 100+550 SEK. Det vänder upp och ner på hela månadsbudgeten. Politikerna kan behöva känna av lite besparingar de också precis som vi andra.
20.27
Ja det håller jag med om..
Bra initiativ från V och Miljöpartiet
Marie
20.27
45.000 är ju jättemycket! Det klart att det räcker, mer än väl! Kostar politikers matkasse mer än andras? Det finns människor i vården som sliter livet ur sig för 25.000, och många gånger mindre än det.
20.27
Självklart ska dom sänka sin egen lön. Inget snack om saken.
20.27
Ska man spara på barn, sjukvård, gamla m.m. så BÖR politiker även sänka sina löner.
20.27
De som har en gedigen fullföljd universitetsutbildng och är kompetenta kan vara värda 45-50.000 kr/månaden. De andra ska ha en normal lön mellan 25-35.000 kr/ månaden.
20.27
Äntligen ett bra förslag från en politiker! Gärna fler sådana förslag. Och de 138 000000 kronorna som lagts på linbanan för bara utredning, vill jag kräva tillbaka från de beslutsfattarna och ge de fattiga pensionärer, vårdpersonal och polisen.
20.48
Jag tycker absolut att deras löner ska sänkas. De löner de får ut idag speglar inte det samhälle de styr i. Hur ska de förstå vanliga medborgares vardag om de själva kan betala sig förbi alla problem som de nu "sparar" bort i denna hemska budget. Bort med dessa löner, men framförallt bort med det borgerliga styret i Göteborg!
20.48
Självklart ska även heltidspolitiker ha lön men som Vänsterpartiets Daniel Bernmar säger - en politiker ska ha koppling till sina väljare. Om man som jag arbetar i sjukvården, och inte är erfaren läkare, känns det som ett hån att en politiker (M) tycker att 45 000 kr är för låg lön.
20.48
Inte ofta jag håller med en vänsterpartist...men här måste jag ge honom rätt...om nu kommunen måste spara bör det givetvis gälla på alla områden...och varför kan inte ett kommunalråd klara sig på 45000:-/mån? Det är trots allt bra mycket mer än vad de flesta tjänar...och då skall vi inte glömma att kommunalråden dessutom har en hel del förmåner...
20.48
Politiker och deras löner ska sänkas i stället för att skolor läggs ned. Detta gäller även skolor som har boende elever folkhögskola mm.
Politiker har ställt till problem i Sverige och bör tänka på samhället i första hand.
20.48
Ja !!!!!!!
20.48
Populistiskt förslag. Varför lades inte detta förslag under alla år som V och Bernmar satt som kommunalråd.
20.48
Många politiker tror att är oumbärliga .IngenÄr oumbärlig
20.48
Absolut då vi alla skall bidra även politikerna!
20.49
SÄNK!! Girigheten är hemsk
20.49
Absolut!! Vad tusan gör de egentligen??
20.49
Mycket rimligt! Även höga kommunala chefers lön ska gå samma väg! (Inte V-anhängare).
20.49
45000 lite i överkant.
20.49
Alla ska inte ha lika lön. Det har man inte i arbetslivet. Politikerna ska ha en lön som motsvarar lönen i det arbete de är tjänstlediga ifrån
20.49
De borde verkligen leda med exempel när de försämrar för alla andra. Tror att medborgarna då skulle ha en lite större förståelse för den egna misären. Hycklare däremot vinner inget förtroende.
20.49
Jag blir så provocerad över att moderata politikern talar om att höga löner behövs pga av deras höga ansvar. De tar inget som helst ansvar och kan bete sig hur som helst utan några större konsekvenser. Inför tjänstemanna ansvaret igen och höj lönerna för poliserna istället. Det är DE som tar ansvar i samhället och inte dessa politiker som bara vill tjäna storkovan.
20.49
Så självklart! Alla pengar räknas och behövs.
20.49
Sänk ska dom få! Varför behöver dom så mycket pengar! Ge arvode till sjukvården istället som behövs!
20.49
Politikerna ska ha en normal, bra tjänstemannalön. 35-40 tusen kr låter vettigt. 45 000 kr är en okej kompromiss.
21.13
Absolut! Hur många yrkesgrupper kommer inte få knapert med resurser och hur många utsatt
21.17
Är det inte lika populistkt när M vill sänka lönerna ?
21.43
Tycker politikerna har ok löner. Kanske ska ta högre t.o.m med tanke på så mycket tid dom arbetar. 70-80h/v och ingen semester.... Hårt att vara politiker.
21.43
Nej
De åtar sig ett uppdrag under mandatperioden 4 år. Då kan inte ändra under tiden.