SVT rapporterade · Vad har idrotten för plats i skolan?

07.55
Vi har frågat grundskolorna i länet om tillgången till idrottshallar och undersökningen visar att var femte inte har någon idrottshall på egna området.
– Naturligtvis tycker vi att alla skolor ska ha samma förutsättningar för att bedriva idrottsundervisning, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna.   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/en-av-fem-skolor-i-sormland-har-ingen-idrottshall-pa-omradet
07.59
I trosa byggs det en ny skola just nu. Men man bygger ingen idrottshall, det är för dyrt. Är våra barns hälsa för dyr?
Barn måste få möjlighet till att röra på sig.
08.01
Ersätt idrotten med lärarledda fysiska lekar i låg och mellanstadiet med målet att barnen ska få upp pulsen minst en gång om dagen.
08.48
Det är oerhört viktigt med skolidrott. Barnen har rätt att få hjälp att röra på sig, och dtt få hjälp att förstå hur kul det är med sport!
10.04

Här måste skolbarnen åka buss för att komma till idrotten

SVT NyheterVallby skola, en dryg mil utanför Eskilstuna centrum, har ingen egen idrottshall utan ett samarbete med Ärstaskolan dit eleverna skjutsas med buss en gång i veckan.
15.18
Idrotten kändes överflödig som ämne och var mest ett nöje för de som hade bollsinne, då bollsporter upptog merparten av lektionerna. Det var som en rast inomhus fast med någorlunda bättre övervakning. Det värsta var dock det ångestladdade duschandet efteråt. Om samma grad av sexuella trakasserier, hot och våld inträffat inom det vuxna yrkeslivet hade både fack, ombudsmän och internetpöblar låtit lyncha alla de skyldiga, figurativt menat.
07.42
Alla elever skulle må bra om de fick röra på sig mera
Lägg idrott som eget ämne så att elever får idrotta med det de är intresserade av.