SVT rapporterade · Kan du tänka dig att använda dna för släktforskning?

Nu stänger vi chatten, tack för alla inlägg!
09.01
Hej och välkomna till chatten! I dag rapporterar vi om släktforskning med hjälp av dna-teknik. Har du några erfarenheter eller är du sugen på att prova? Dela gärna med dig i chatten!
09.05
Låter otäckt tycker jag!!!
09.26
DNA är jättespännande som släktforskare. Att kunna verifiera eller falsifiera sin arkivforskning. Extra spännande för mig som upptäckte att jag hade en annan biologisk pappa än vad jag trodde! Alla mina nya och gamla släktingar tog det väldigt bra dock så det är mest en kul grej och inget som haft någon negativ inverkan.
09.26
Vet redan pga en blodsjukdom att en gren härstammar från Åland. Så DNA:t kan få vila för mig.
Men jag är imponerad att man kan kartlägga som man gör.
09.26
Nej, det är ingenting för mig. Vanlig släktforskning med de digitala verktyg som finns idag är helt tillräckligt och dessutom blir arbetet mycket mer spännande så.
09.29
Det har både sina bra och dåliga sidor det här.
09.29
Både ja och nej.
Min farfar släktforskare så jag har en del koll på min fars släkt.
Min mor vill släktforska då hon själv inte haft så bra koll på familjen. Det har varit mycket turbulens på den sidan. Hon är rädd att få reda på saker som kan vara otrevliga.

Jag å andra sidan vill veta! Jag vill knyta ihop alla lösa trådar. Men jag vet inte om jag ska göra det med respekt för min mor?
09.29
Det är säkert jättekul att släktforska men ditt DNA är mer värdefull information än ditt kortnummer eller personnummer. Med hjälp av dna kan vi idag både analysera sjukdomsrisk men också personlighet och få fram hur ditt ansikte ser ut. Så att lämna ifrån sig sitt dna till någon som släktforskar vind för våg är ju jättebra. Eller?
09.33
Det finns väl inga garantier för att ditt dna inte används i andra sammanhang.
09.33
Ja det finns säkert en hel massa människor där ute vars pappa är en annan än man trott sig veta, pga otrogna kvinnor. Detta är troligtvis mycket vanligare än de flesta tror och ingen vill väl vara postgubbens unge. Man kunde gjort en komedi på temat :)
09.34
Visst skulle det vara roligt att få veta mer om sina verkliga rötter. Men, tyvärr,
så länge dna-prov kan lämnas ut till en rad aktörer och hamna i olika register, så
är integritetsrisken det som får mig att avstå. Vem vet vad ett lämnat dna-prov idag kan få för betydelse om några år, då kanske det lämnas ut till arbetsgivare, sållar ut folk helt enkelt,
och vid en kartläggning av ras kan allt hända, det vet vi ju, och vilk konsekvenser det fick.
09.34
Min mammas digitala släktforskning tog stopp på Norrlandskusten med spåret mot Finland. Efter dna-forskning hittade hon släktingar där och har kunnat fylla i spåren och reda ut att vår släkting i slutet på 1800-talet bytte namn när hon flydde från Finland till Sverige. På så sätt är ju dna-släktforskning fantastiskt!
09.42
Har alldeles nyligen fått veta vem min far var tack vare en DNA träff på en kusin.
Och har i förra veckan kommit i kontakt med en helt ny släkt på pappas sida, som tagit emot mig med öppna armar.
Jag har helt plötsligt fått 2 bröder , en faster och flera kusiner...detta känns överväldigande.
Det känns som jag äntligen håller på att bli hel.
09.43
Polisen tycks ju redan ha tillgång till släktforsknings DNA. Hur blir de när försäkringsbolagen vill kolla?
09.43
Jag tänker mest på att man lämnar ifrån sig sitt DNA till företag och sedan kan man inte garanterat veta vad det företaget gör med det. Det borde gå att utnyttja till syften man inte vill.
09.43
Ja det är roligt att veta mera.. Visste inget om finska släkten förut
09.48
Har gjort DNA- test och det mest spännande blev etniciteten med bl.a 12.5 % grekisk/syditaliensk.
09.54
Det har jag gjort men har inte hittat de släktingar som jag helst vill hitta i Amerika. Men roligt med alla matchningar
09.54
Nej!!! Är rädd att mitt dna säljs till andra som försäkringsbolag eller kommer i fel händer. Litar inte på detta tyvärr. I dna kan man se om man har anlag för sjukdomar som gör att man inte kan teckna livförsäkringar mm. Tänk innan ni gör det men visst är det kul att se var man kommer ifrån men vad förändrar det för dig, kanske en blir katastrof. Tänk till innan!
10.04
Hade jag haft råd hade jag velat släktforska med hjälp av DNA. Jag vet att min farmor satt på koncentrationsläger under andra världskriget och kom till Sverige med Röda Korsets vita bussar. Men mycket mer än så vet jag inte. Farmor pratade aldrig om det själv. När jag blev tonåring så frågade jag pappa om siffrorna på farmors arm och ville veta vad som hade hänt, vilket land hon kom från, vilket läger hon suttit i och sådant. Men han skällde ut mig och jag frågade aldrig igen. I min familj är det mycket vi helt enkelt inte talar om.

Jag vet att DNA inte kan besvara allt, men jag skulle vilja veta vilken härstamning jag har. Är jag delvis polsk, jude, rumän eller något annat?
10.04
Nej, har inte provat och kommer inte att göra det heller. Betala ett företag för att de ska få mitt dna som de senare kan förvandla till handelsvara för intresserade köpare? Dessutom är svaren inte på något sätt givande med tanke på hur uppblandad den mänskliga genpoolen är.
10.09
Varför antar många att en annan far/föräldrar o.s.v. beror på att kvinnan varit otrogen, har ni glömt me to? Det fins många olika skäl till detta, kan ha skett frivilligt eller helt ofrivilligt från den biologiska kvinnans sida... Många lidanden i det dolda, alla är inte änglar, har man inte rätt att ta del av informationen oavsett utan att skuldbelägga människor när vi inte vet om bakgrunds-historien bara för att en annan person dyker upp på pappret. Var tacksam för möjligheten att få reda på sanningen. Det enda som är dåligt är att det är dyrt att dna testa och bolagen kan missbruka dina provsvar och sälja det vidare.
10.17
Helt för farligt idag. Ingen vet i vems klor dessa dna-test hamnar med tiden. Polis, myndigheter, försäkringsbolag. Ingen vet heller hur dessa aktörer kommer använda informationen och hur konsekvenserna kan bli. Nej tack.
10.17
Dessvärre är mycket att detta nästintill lurendrejeri. Att människor i Sverige och Italien delar några % gener med varandra behöver absolut inte betyda att man är ”släkt”.
Oftast handlar det istället om att skandinaviska gentyper finns lite här och var i Europa av historiska skäl (inte bara vikingatid, utan även folkvandringstid och senare skeden).
Människor luras, därför att de inte får tillräcklig information om hur ”slutsatserna” dras i dessa tester. ”Släktforskningens horoskop” har det kallats. Det är väldigt allvarligt.
10.17
Jag fick svar på min test för bara några veckor sedan och jag tycker det är fantastiskt intressant och givande.
10.17
Kanske om jag var osäker angående släktträdet. Eftersom detta inte är fallet så ser jag ingen direkt anledning till sådan metodik.
10.25
Totalt ointresserad av avlägsna släktingar och ursprung
10.44
Jag har släktforskat i många år. På mammas sida i Finland har det varit svårt pga att hon inte visste så mycket om sitt ursprung. Genom DNA-testen har jag kunnat styrka det jag har hittat och kommit vidare. Så intressant. Känner mig inte orolig. Tror tvärtom att det är bra att vissa grupper får se hur uppblandade vi är som människor.
10.44
Intressant hur Polisen använder släktforsknings DNA som du betalat för. Vad blir nästa steg?
10.44
ALDIG att jag går på sånt trams !!!
10.44
Absolut, har beställt dna test efter att ha deltagit i konferensen om DNA.
10.57
lite lustigt att många är rädda för att DNA används av andra, när de flesta har öppna sidor på sociala medier och delar sitt liv med vem som helst. PKU prover har tagits sedan 1960 talet och alla prover tagna efter 1975 finns sparade i en "bio-bank". det är lika stora risker med den banken som DNA, men det finns ingen som förfäras över den banken som är helt i händerna på andra än de som lämnat blodet.
i min släkt har många testat sig så vi har kunnat reda ut släktskapet där det inte finns annat är sägner att gå på. bra tycker vi.
10.57
Ja; ett utmärkt komplement till den vanliga släktforskningen.
Hellre otrevliga fakta än mysig okunskap.
10.58
Många negativa och kritiska kommentarer i chatten. Jag utgår ifrån att de inte heller har kreditkort, mobil, internet samt mest sitter hemma i ett hus långt inne i en skog. Då kanske de undgår att hamna i lömska myndigheters och företags register. För alla oss med ett intresse för moderna metoder och tekniker är DNA-test-resultat väldigt lärorikt, givande och spännande.
10.59
För osäkert då man inte har någon kontroll över vart uppgifterna säljs vidare i efterhand.
11.17
Till Erik som kallar detta lurendrejeri:

Jag vet inte om du skämtar eller är seriös, men DNA-test sker inte genom att man testar hur många procent DNA man delar och sen är det klart. Man tittar på mycket regionspecifika markörer där man med stor säkerhet kan bedöma och avgöra var en person har sina rötter. Självklart kan mer information ges och förbättras, men det är inte på långa vägar tal om lurendrejeri.
11.34
Skulle gärna göra en dna analys. Har inga spöken i garderoben jag är rädd för. Tycker dessutom att vi svenskar skulle göra en sådan analys obligatoriskt om inte annat så för att få tyst på alla rasister. Vi är ett mycket uppblandat folk o beblandade oss med andra kulturer långt före vikingatid också. För mig handlar det om att det fortfarande är för dyrt.
11.34
För några år sedan gjorde jag och några möjliga systrar en DNA test vilken resulterade till att jag hittade min biologiska far. För oss blev det en trevlig händelse och nya relationer.
11.34
Inte om mitt DNA lagras och får användas av tredje part efter testerna.
11.35
Jag gör det. Det är mycket art vinna men det ersätter inte Kyrkböckerna, de är grunden. Man ska också ha klart för sig att det kan visa att ens föräldrar inte är ens föräldrar, det kan bli mycket tungt. Jag har hittat en kusin men den personen vill inte ha kontakt.
12.11
Det sägs att om man DNA-testade hela svenska folket så skulle en rätt stor procent få en obehaglig överraskning um sitt ursprung, och i en del fall om vilka som verkligen är deras föräldrar.
12.35
Vill inte ge mitt DNA till dessa bolag, man kan aldrig veta vad de skulle göra med det! Bättre att släktforska på det gamla goda sättet.
12.43
Måste vara fel i artikeln? ”En person berättade om hur hans kusiner istället blev hans syskon då hans mor varit otrogen med hans fasters man”.
Fastern måste ju vart medveten om att hon aldrig bar barnen?
@Erik - det är ju fasterns man som de har som gemensam förälder, därmed är de (halv-)syskon.
12.56
Ja, jag har gjort både släktforskning och Dna test. Det är bra att få reda på saker om sig själv .
13.05
DNA-test kanske borde vara obligatoriska vid födsel så att den presumtiva fadern vet att han är fader. I dagens läge mycket riskfullt att få barn då en gift man alltid registreras som fader, borde kontrolleras genom vetenskapligt säkerställda tester istället.
13.05
DNA test låter spännande! Vill gärna göra det.
13.16
Bra komplement till vanlig släktforskning. Man får nya släktingar som man kan utbyta info med.
13.26
Jag gläds med dig Petri. Har själv hittat en halvbror som är en toppenkille.
14.08
Otäckt med kommentarer om att dna-test ska vara obligatoriska. Och otäckt att så många
värderar personlig integritet så lite.
14.23
Har DNA-testat, men sitter fast med att det finns ursprung nånstans i Baltikum. Frågan är bara vem & när då informationen i övrigt är värdelös. Gäller den svenska sidan av släkten.
15.09
Frågan som alla borde ställa sig är vad företagen som erbjuder DNA-tester gör med informationen. Vad händer om informationen säljs vidare tex vid en konkurs? Vad betyder DNA-information om 10år? Tänk på att ni inte bara ger bort er DNA, ni herbicids bort er familjs DNA, era barns DNA, era barnbarns DNA, osv.
15.32
Flera har tagit upp frågor om vad som händer med informationen från dna-provet och risken att den hamnar i fel händer. Jag slog en signal till släktforskaren Peter Sjölund och ställde era frågor, här kan ni ta del av vad han sa:

Släktforskaren om risker med dna-tekniken: Större risker att finnas på Facebook

SVT NyheterAtt släktforska med hjälp av dna väcker många frågor. Bland annat om riskerna med att informationen skulle kunna säljas och vara intressant för till exempel försäkringsbolag. Släktforskare Peter Sjölund anser att oron är missriktad och att man ger ut mer information om sig själv med mobilen. – Den största risken man tar är att upptäcka att pappa egentligen inte är ens pappa.
15.49
Förstår faktiskt inte rädslan för att ta ditt DNA. Många finns i sociala media, man har kreditkort, personnummer och finns i alla möjliga register. Storebror har sett dig ändå i hela ditt liv. Nä, se det positivt. Själv har jag mitt DNA i 2 databaser, samt släktforskar även pappersvägen. Den nya släkt jag har hittat, har varit mycket positiv.
15.49
No Way Jose! Tänker inte frivilligt hamna i ännu ett register och dessutom betala för det. Blir jag någon gång häktad tänker jag fråga om de kan köra en brotts/släktregistersöknings kombo.
16.39
Nej definitivt inte !
16.40
1965 började PKU test o i vissa speciella fall kan begära ut detta för DNA test. Mvh
16.40
Ja, det ska jag göra 👍
19.14
Jag har släktforskat i ca 35 år och har kommit ganska långt, men ville komplettera med dna. Tyvärr gav det inget nytt och min fru har ännu inte fått något resultat trots våra påpekande.
19.14
Jag är 25 år och har släktforskat i två år. Jag har forskat primärt med hjälp av folkräkning, födelsebevis, gravar etc , men i ett fall har jag varit tvungen att gå på en äldre släktings egna utsaga. Det skulle vara kul att kunna styrka uppgiften med DNA-test.
19.14
Varför hålla på med detta? Man har väl fullt upp med de sina kända släktingarna här o nu. Det är ju de som betyder allt.
19.14
Absolut inte
19.24
Jag har använt dna i min släktforskning och fått bekräftat flera positiva släktskap. Jag vill veta mina rötter och har man väl börjat forska är det lätt att bli ”biten”!
19.25
Jag förstår inte detta med DNA test, det är för mig ointressant om jag har gener i Ryssland, USA, Finland eller något annat land. Eftersom jag släktforskat i många år har jag tusentals anfäder i Sverige, förstår inte riktigt hur ett DNA test kan peka ut en specifik person som är släkt med mig om jag inte efterfrågar personer ifråga förstås, då måste väl den personen också ha gjort DNA test inom samma företag ?