SVT rapporterade · Chatta om influensavaccin

09.34
Välkommen till chatten om influensavaccination! Hur tänker du kring detta med influensan och vaccin? Ska du ta sprutan?
09.44
Varför ska man som en "vanlig" person vaccinera sig mot influensan? Sjukvården rekommenderar att man ska ta den om man är i riskgruppen, men ska man ta den annars? Är det för att förhindra epidemier och "hjälpa/skydda" människor som av diverse anledningar inte kan vaccineras och inte klarar av att bli sjuka? Finns det fler anledningar?
Hej E! Här hittar du all information om årets influensa och vaccinationen - https://www.1177.se/Ostergotland/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-influensa/
09.46
Självklart skall jag vaccinera mig .Både för min egen skull , men även för att inte smitta folk i riskgrupperna.
09.54
Har erfarit att det ställs upp orättvisa krav på den som vill vaccinera sig. Likaså ifrågasättande. Det har inneburit för mig att jag måst åka till annan del av landet för att få influensavaccinering, likaså vaccinering mot lunginflammation.
Hur kan det få vara så? Alla ska ha rätt att få vaccinera sig. Man betalar ju för det!
10.09
Influensviruset muterar hela tiden och vaccinet blir då helt verkningslöst. Tvärtom hör man ofta om folk som blir ordentligt sjuka av vaccinet. Bästa skyddet är att boosta immunförsvaret med hälsosam mat och motion
10.09
Nej !.
10.15
Människan ska inte vara så naiv i sitt synsätt på mediciner och läkemedel som lanseras i rent profitintresse till gagn. Vi ska lära oss av vem och varför reklamen genomförs i media mm kring dessa vacciner och verkan. Tjäna pengar på rädsla samt förstärka den med propaganda,gammalt knep som verkar fungera bra. Statistik är ett styrmedel ej verklighet.
10.26
Var och närni Vadstena?
Hej Per! Du hittar information hos din vårdcentral. Här är en länk till vaccinationsformationen hos Region Östergötland - https://www.1177.se/Ostergotland/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-influensa/
Det finns också en del apotek som erbjuder vaccinering.
10.58
VILKA är riskerna för 65 +?
Hej Rogert! En följd om en drabbas av influensan kan bli lunginflammation, enligt vården. Mer info hittar du här - https://www.1177.se/Ostergotland/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-influensa/ 
10.58
Ja, definitivt! Jag tillhör riskgruppen och vaccinerar mig varje år trots att jag åldersmässigt är långt ifrån den ålder över vilken vaccination rekommenderas.

Läkarna har bokstavligen räddat livet på mig tre gånger och de är alla samstämmiga i att jag absolut bör vaccinera mig varje år.

Jag har inte haft några som helst problem med de vanliga influensavaccinen. Jämför inte dessa vaccin med vaccinet mot svininfluensan. Det senare fick mig att bli medvetslös en kort stund då jag har ett väldigt kraftigt immunförsvar som kräver övervakning vid vaccination. Dessutom har jag en rad sjukdomar och allergier som kommit efter att jag svävat mellan liv och död tre gånger, bokstavligen.

Jag har dock aldrig blivit det minsta sjuk efter en vanlig säsongsinfluensavaccination. Lita på läkarnas råd och vaccinera dig om du tillhör riskgrupperna. Lyssna inte på amatörer utan medicinsk kunskap. En hel läkarstab har räddat livet på mig tre gånger, skulle jag då inte känna tillit till dessa läkare? För mig är valet enkelt, gör som läkarna säger om de rekommenderar att du vaccinerar dig men låt bli om du är fullt frisk och inte tillhör någon riskgrupp.
10.58
Har man haft en riktig influensa en gång så är det knappast någon tvekan om att man tar alla chanser att slippa få en till. Naturligtvis tar man vaccinationen.
10.58
Har redan vaccinerat mig med Vaxigrip tetra för 2 veckor sedan, men fick problem med inflammationer i ett opererat knä, tandköttsinflammation i en opererad tand, en opererad hemorrojd svullnade upp, även värk i höft och handleder. Allt på en gång ett par dagar efter vaccinationen. Misstänker det är effekter av adjuvanten i vaccinet som ska boosta immunförsvaret. Funderar på att anmäla som biverkning, ska tala med min doktor först.
11.18
Det är ett fundament för att upprätthålla ett hälsosamt samhälle. Tvångsmässig vaccination bör gälla i Sverige.
11.59
Nej ! Ingen vaccinering för min del .
16.02
Ett måste för min del!
08.26
Skippa vaccinationen så bidrar du till att minska pensionskostnaderna!!
08.26
Ja, jag har tagit vaccination eftersom jag till hör riskgruppen
08.26
Vilka Influensastammar skyddar årets influensavaccin emot?
Årets vaccin ska vara fyrvalent, dvs skydda mot fyra influensastammar. Mer info hittar du här - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/november/vaccination-mot-arets-influensa-drar-igang/
08.26
Riskgrupp får inte kallelse Jag har diabetes 2 så det är väl inte så noga