SVT rapporterade · Hur lär du ditt barn källkritik på nätet?

09.40
Hej! Idag vill vi veta hur du som förälder lär ditt barn källkritik på nätet? Är det viktigt att barn får den kunskapen tidigt?
10.56
Hej, jag är inte förälder, men såg rubriken och tänkte bara dela med mig av en fundering jag med flera vänner har.

Vi som nu är i 25-30 års ålder, och har växt upp med internet, så har vi märkt att de flesta som delar artiklar och länkar på sociala medier, är de som är äldre än oss, kanske våra föräldrar som nu är i 50-60 års åldern.

de har nästan ingen källkritik, utan ser en rubrik eller en bild, och delar det rakt av, medans vi som är yngre faktiskt läser igenom åtminstone 90% av sakerna vi delar, så vi vet vad vi lägger ut.

Jag tror inte barn behöver lära sig källkritik tidigare, utan det löser sig själv när man fortfarande växer upp med internet som en del av sitt liv.
@Rasmus - Hej! Tack för dina tankar!
10.56
Källkritik är väldigt viktigt. Att kunna analysera det man hör och läser. Vad är rimligt? Detta gäller både barn och vuxna. Ju tidigare källkritiken kommer in i medvetandet destination bättre. Borde komma in redan i förskolan och sedan följa genom hela skolan.
@KarinNordström - Hej, tack för dina åsikter!
10.08
Såhär tyckte barnen som deltog på Fria ordets dag om vikten av källkritik:  

Källkritik ett nyckelord på Fria ordets dag: ”Dumt att tro på allt”

SVT NyheterPå Fria ordets dag i Växjö får eleverna lära sig om källkritik. Flera av dem erkänner att de blivit lurade på nätet.
10.25
Just nu har vi tekniska problem med chatten men vi jobbar på att lösa dem.
10.50
Varje vecka går barnen och jag igenom fake news och vänsterliberala vinklingar i public service.
10.54
Jag lär dom att vara väldigt skeptisk till all media, speciellt svt. Ni har ju, gång på gång, visat er vara opålitliga. Använder aktivister som experter/"vanliga människor" i intervjuer, håller på med opinionsbildning, skickar vinklade reportage samt skriver ut saker som är direkt fel.
@Adam - Hej, tack för din åsikt. Det är tråkigt att du uppfattar vår bevakning så. Vårt uppdrag är att vara opartiska. Tycker man att vi misslyckas med det är man välkommen att anmäla till Granskningsnämnden. 
11.19
Jag betonar att det mesta som publiceras på internet är trams, falskt eller vilseledande. Ska man läsa nyheter eller liknande så kan man även nämna ett par pålitliga webbplatser och nyhetsbyråer som man lugnt kan ty sig till. SVT är generellt objektiva, Reuters är perfekta när det gäller världsrapportering, BBC är passerbara kring övergripande nyhetspublicering, Aftonbladet kan ha en tendens att lyfta fram flera olika perspektiv.
@Ser - Hej! Tack för att du delade med dig av dina tankar. 
11.56
Nu avslutar vi dagens chatt. Tack för era tankar kring källkritik!