SVT rapporterade · Sverige möts – den stora mötesdagen

Utöver de åtta städer där SVT anordnade möten 23 november, har matchade meningsmotståndare bestämt träff på egen hand i en lång rad städer. Här kan du se en selfievägg från när Sverige möts: https://www.svt.se/sverigemots/
Är det dålig stämning? 
– Inte än, men jag fasar inför feminismen, svarar Jennifer Solozano och skrattar. 
Hon, William Stödberg och Andrea Thorin var några av de som samtalade i tv-huset i Stockholm under eftermiddagen. 
I inslaget intervjuas även Hanna Stjärne, vd för SVT.
 
– Jag har saknat ett sådant här initiativ. Man sitter i sin egen bubbla, säger Wiktor Wal från Göteborg.
– Det är en bekräftelse på att det finns så många historier och folk med annan bakgrund. Vi behöver träffas för att komma vidare, säger Henrik Engdahl.
– Vi ska ta en öl, säger Wiktor. 
 Sen är frågetecknet, hur får vi verkstad i det här? avslutar Henrik.
 

”Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier“

– Vi fastnade på invandringsfrågan. Den är bred och rymmer ekonomiska och politiska faktorer och även diskussionen kring kriminalitet, säger Anders Nilsson som träffade Per Olsson i Malmö.
– Det är förfärligt att prata med folk som tycker likadant. Det finns ju ett talesätt om att i ett rum där alla tänker lika, där blir det inget tänkt, säger Christian Simmons. Hör ett längre klipp med reflektioner från honom, Ingrid Fredgren och Helena von Mühlenfels​ i Göteborg.
– Diktatur är inget alternativ, säger Helena.
Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattar sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”
17.25
Hade önskat att ni haft detta i Visby, då många här på Gotland lever lite i sin bubbla. Detta är en ö och då är det många av frågorna som tex invandring, bensin, varg är nog många som har delade åsikter om just för att det är en ö. Det finns knappt ngr invandrare, avstånden inte så stora, och varg finns ju inte här. Men av egen erfarenhet så har folk väldigt starka åsikter om dessa frågor. Och sen även detta med kött och klimat, dock inte lika högljutt.
Min matchning hörde ej av sig tyvärr .
Hade verkligen velat vara med, men om ni har detta fler gånger så tar jag mig till Stockholm 🙂
Tack för ett underbart initiativ Svt, Sverige behöver detta⚘🤗
Hej @Golara! Tusen tack för ditt inlägg. Det glädjer oss att du uppskattar initiativet, väldigt synd att din matchning inte hörde av sig. Jag för vidare ditt önskemål om en träff i Visby. Jag passar även på att tipsa om det här mötet mellan två gotlänningar med olika åsikt i fråga om bensinpriset: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/hogre-eller-lagre-bensinpris 
17.00
– Man övar förmågan att debattera och då måste man lyssna på sin motståndares bästa argument, konstaterar Björn efter sitt samtal i Falun
16.52
17.48
Ungefär hur var fördelningen på deltagarna, avseende kön och etnicitet?
Hej @Lars! Majoriteten av deltagarna – sju av tio – är män. Medelåldern för kvinnor respektive män bland deltagarna är 50 år och 53,5 år. Etnicitet kan vi däremot inte säga något om, men du kan läsa mer om deltagarna här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoriteten-man-i-sverige-mots 
17.15
15.46
 

 

16.02
SVT:s mediedirektör Jan Helin tyckte att det var "fascinerande" att ta del av omodererade samtal i Malmö.
13.13
Så här säger Rickard Room och Pia Hansson i Karlstad efter mötet. 
 
21.37
Ekonomerna Magnus Henrekson och Sandro Scocco tvistar om ifall högre skatt på höga inkomster är rätt väg att gå för att minska klyftorna.
21.20
 
Vilket kött är bäst för klimatet? Svaret får du i Köttduellen.
 
Köttätandet är en generationsfråga: 
Men borde vi äta mindre kött? Den frågan tycker svenska politiker att konsumenterna själva får bestämma över.
15.19
De insåg att de var mer lika än de trodde innan samtalet i Luleå.
15.49
– Det är inte ofta man träffar någon som man inte tycker likadant som, säger Henrik Jonsson som samtalade med Elisabeth Edström i Sundsvall.
15.04
En av de sju frågorna som diskuteras är bensinpriset. Har du koll på var folk kör mest bil i landet? 
14.53
- Det är svårt att säga nej till invandring utan att äventyra asylrätten, säger Eva-Maria Smith från Göteborg.
Daniel Rhodin håller inte med.
- Idag klarar vi inte att integrera dom vi har tagit hit, att ta hit ännu fler gör inte uppgiften lättare, säger han.
- Det finns en ovana att prata om politik bland svenskar, men jag tycker man borde göra det mer och lära sig mer av varandra, säger Eva-Maria Smith.

 
21.45
Invandringen är en av frågorna som idag delar Sveriges befolkning. Här hör du Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.
14.43
Uppslutningen var inte så stor i Sundsvall, men de som kom var mycket positiva till arrangemanget. Dock var de väldigt hemlighetsfulla om vad de diskuterade.
 
14.29
Den stora elefanten i rummet är invandring, berättar Robin Mellberg från Luleå i kaffepausen.
14.26
- Vi har pratat mycket om feminism. Jag är från Ryssland där jag inte tycker att det är så bra jämfört med Sverige. Medan Margareta som är från Sverige tycker att det kan bli ännu bättre här, säger Anastasia Boltwood som samtalar med Margareta Johansson i Malmö.
 
14.20
 Feminism är en av de sju frågorna som diskuteras. Vad vet du om händelser som varit viktiga för jämställdheten? Testa dig själv!
14.11
Det bor fler utrikes födda i Sverige än tidigare.
I början av 2019 var ungefär 19 procent av Sveriges befolkning – 1 960 000 personer – födda utanför Sverige, enligt SCB.
Här får du lite snabba fakta om de utrikes födda i Sverige:
14.10
Helena Olofsson och Henrik Dahl ser fram emot att samtala om feminism i Karlstad.
14.05
 
- Vi fastnade på invandringsfrågan, den är bred och rymmer ekonomiska och politiska faktorer, och även diskussionen kring kriminalitet, säger Anders Nilsson som samtalar med Per Olsson i Malmö. - Vi är inte överens, vi har olika ståndpunkter, säger Per Olsson.
14.03
 
Respons från mötet i tv-huset i Stockholm
14.01
Intensiva diskussioner i Villa de Luxe i Växjö. Foto: Tomas Lundström
 
20.00
13.56
SVT Nyheter Västs reporter Shohreh Zare på plats i Göteborg. 
13.54
Nu är samtalen igång i Falun.  Stämningen är bra och engagemanget högt.
13.45
 
Sten-Erik och Cathrine i Luleå har hittills pratat om tiggeriförbud. Nu diskuterar de feminism och Cissi Wallin. 
13.43
I was contacted through epost. Was given a person to meet but never recieved a bekräftelse for today in malmö
@christianharkness - Come to Glasklart, we can match you with someone here!
13.41
- Jag vill höra någon med annorlunda åsikter, de jag umgås med idag har ungefär samma åsikter, säger Kim Bengtsson Friis som precis anlänt till Sverige möts i Malmö.
 
13.39
Lena Karman, Ronnie Nordström och Mats Borgkvist inför deras träffar i Malmö
13.33
 
- Det här är ett jättebra initiativ, vi behöver fler demokratiövningar och prata med varann. Det skrivs så mycket skit på Facebook och vi blir så arga. Vi måste ändra den låga nivån och lyssna på varandra, säger Helena von Mühlenfels från Göteborg till höger som pratar med Ingrid Fredgren och Christian Simmons.
13.32
Nu är samtalen igång i Malmö.
 
13.32
Richard Evaldsson och Simon Lund i Växjö möts för första gången. De ser mest framemot att diskutera tiggeri- och invandringsfrågan.
 
13.26
Mats Nyström från SVT Sport drar igång falumötet. 
13.09
Samuel Starfelt och Marita Tauni ser fram emot att samtala med varandra i Karlstad.
– Man lever ju mest i sin egen bubbla, det är bra att möta andras argument, säger de. Hör deras förväntningar i klippet.
13.09
SVTs Henrik Kruusval välkomnar och får gästerna att slappna av!
13.07
Hör Karin Nordström om hennes förväntningar inför träffen i Falun.  
12.49
Programledaren Henrik Kruusval och Josefin Ziegler, redaktionschef på SVT Nyheter Väst är på plats på Brewhouse i Göteborg
12.44
En hälsning från SVT Nyheters team vid Dalarnas museum i Falun
12.42
Första deltagaren Pia Hansson har anlänt till Karlstad! 
”Jag ser jättemycket fram emot det här”, säger hon.
10.13
 
Meningsmotståndarna Rickard och Christina bestämde träff på egen hand i Luleå och planerar nu att ses igen:
"Vi har mötts över en lunch och ska ses igen nästa vecka för att prata vidare. Jag är väldigt glad över mötet. Rickard är mycket sympatiskt och lätt att prata med. Vi kunde mötas i mycket, trots våra olika svar i enkäten. Jag fick en del att tänka på, saker jag vill ta reda på mer om. Ser fram emot vår nästa träff", skriver Christina.
16.30
Trots att de hade matchats för sina skilda åsikter kom Monica Jolsterå och Robin Mellberg överens om mycket under samtal i Luleå. Den främsta stötestenen var dock vargfrågan.
20.53

Frågorna som delar Sveriges befolkning: 

17.58
 
Har Sverige någonsin varit så polariserat som nu? Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, reder ut tre påståenden om polarisering. 
17.09
Lennart från Malå och Helen från Lycksele matchades och bestämde träff på egen hand på ett kafé i Lycksele: 
"Under fikat hann vi ej prata om alla rubriker, men många viktiga samhällsfrågor kom fram ändå. Och lite om vår bakgrund samt framtidsvisioner. Vi fick båda nya idéer, så detta utföll bra", skriver Helen.

Hittills har vi fått kännedom om att matchade meningsmotståndare bestämt träff på egen hand i följande städer: Norrköping, Borås, Ängelholm, Jönköping, Härnösand, Krylbo, Nora, Varberg, Umeå, Gotland, Laholm, Mölndal, Emmaboda, Landskrona, Enköping, Mölndal, Uppsala, Lund, Ystad, Uddevalla, Sunne, Halmstad, Götene, Vellinge, Linköping, Skellefteå, Köpenhamn, Härnösand, Sala, Borlänge, Piteå och Kiruna.
14.51
– Jag vill bidra till ett bättre samhällsklimat när det gäller att konversera, säger Rickard Room, en av de 160 meningsmotståndare som ska närvara vid träffen i Karlstad under lördagen
13.59
Se mötet mellan två personer från Växjö som tycker olika om nästan alla frågorna i satsningen.
 
Klicka på länken nedanför för att höra vad Robert Ekman och Marcus Karlén tycker i olika frågor: 
13.56
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Att det var en klar majoritet män som anmälde sig till Sverige möts förvånade en av deltagarna, doktoranden Svetlana Gross.
– Idén var intressant. Jag känner att det generellt är svårt att ha samtal över gränserna. Jag har ingen bra erfarenhet av att diskutera på sociala medier, säger hon. 
 
Här berättar hon om samtalet med hennes meningsmotståndare:
10.48
Sju av tio deltagare i projektet är män. 
Det förvånar inte Malin Holm, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Här förklarar hon varför:
07.47
SVT:s mediedirektör Jan Helin kommenterar "Sverige möts" inför den stora mötesdagen: 
– Det har varit en helt fantastisk respons och intressant debatt kring projektet, säger han bland annat. Läs mer:
10.53

Hej Sverige! Varmt välkomna hit. Under lördagen anordnar SVT träffar för de som har anmält sig till “Sverige möts”. Drygt 4200 personer har matchats med meningsmotståndare och utöver lördagens event har deltagare även bestämt träffar på egen hand. 

I det här fältet kommer SVT Nyheter att rapportera från åtta orter. Det finns alltså gott om skäl till att besöka denna sida fler gånger än en, allt eftersom vi får mer från Karlstad, Luleå, Sundsvall, Falun, Växjö, Göteborg, Malmö och Stockholm.  

Ni kan även ta del av den journalistik som vi hittills har publicerat – vi har samlat ett urval på denna sida.