SVT rapporterade · Chatta med Yvette och Pops här

07.34
Hej! Här ställer ni frågorna som Yvette och André börjar svara på från och med 10.00 idag.
10.03
Nu är vi igång med chatten med André och Yvette. Passa på att ställa frågor om ni har några funderingar inför årets vintersäsong.
10.04
Vilken blir säsongens höjdpunkt i tävlingssammanhang?
@TorunnSandin - Hej Torunn! För längdåkarna är det totala världscupen som gäller i år med två bärande tourer där massor av poäng står på spel. Klassiska Tour de Ski och nya spännande Skitour2020 (Östersund-Åre-Storlien-Meråker-Trondheim) i februari. Mästerskapsfritt även i alpint där totala vc, däremot väntar VM i Antholz februari för skidskyttarna.
10.05
Hej på er,

Det har ju pratats en hel del om Frida Karlsson sedan förra säsongen. Jag får känslan av att flera experter tonar ned förväntningarna på henne och att det verkar bottna i att hon skulle vara ung och oerfaren. Själv tycker jag att även om historien ofta vittnar om att unga som når topp tidigt ofta landar i verkligheten en tid därefter innan de hittar en hög jämn nivå, finns det inget som tyder på att Frida skulle ta ett steg bakåt. Tvärtom!

Jag undrar hur era egna förväntningar ligger på Frida?

Mvh Calle Hansén
@Calle - 
Hej Calle!
Mitt intryck av Frida är att hon känns rätt lugn med alla förväntningar utifrån och att hon mest bryr sig om vad hon själv har för mål med skidåkningen. Hon har ju också uttryckt att hon gillar att det finns förväntningar eftersom det betyder att hon gjort något bra. Om hon bara verkligen bottnar själv i det förhållningssättet så lovar det gott. När folk/experter tonar ner förväntningarna så tror jag att et handlar om välvilja att inte sätta för stor press på en ännu rätt oerfaren åkare på den högsta nivån.
10.08
I helgen är det alpin världs cup i Levi som SVT sänder live men världs cupen startade i Sölden med storslalom. Vad är orsaken till att vinterstudion inte har sin premiär i samband med Sölden och sänder live därifrån?
Hej!
Vi livesände allting från Sölden med en lite mindre studio på plats men vi valde att inte ha med studion hemifrån då det inte var några andra tävlingar än det alpina den där helgen.
imorgon kör vi igång "på riktigt" :)
10.10
Hej och välkomna tillbaka.
Har alltid undrat över kameraproducenterna som har med så mycket närbilder under loppen. Msn får ju ingen uppfattning av läget.
Tack för att nu finns❤
Hej Lena och tack!
Jag kan hålla med om att det inte alltid produceras på bästa sätt. Vi för alltid en dialog med dom externa producenterna och framför våra synpunkter för att sändningarna ska bli så bra som möjligt för våra tittare. Det kommer vi självklart att fortsätta med!
/pops
10.13
Vad ser ni själva mest fram till?
Hej ! Ser nu mest av allt fram emot att säsongen ska dra igång. Längtar lika mycket som alltid!
Lite extra spännande ska det bli att följa längdåkarna i nya Skitour2020 med start i Östersund, sprint i alpina hanget i Åre, långlopp mellan Storlien och Meråker för målgång i Trondheim. 
10.14
ÄNTLIGEN!
Välkomna tillbaka! Hur ser statusen ut inför Gällivare?
Hej Curt!
Tack, vi har också längtat!
Statusen för oss är bra :)
Lite mer tveksamt för en del av åkarna.
Stina Nilsson tillfälligt skadad.
Ebba Andersson långtidsskadad.
Charlotte Kalla osäker på formen.
Frida Karlsson däremot verkar nöjd och förväntansfull.
På herrsidan så är det svårt att veta var gänget står efter skadeproblem för Burman och Thorn och jo-jo-form på Halfvarsson. Tror Oskar Svensson i sprint blir den som tar flest framskjutna placeringar i vinter.
10.15
Ni är så bra i rutan 👍👍👍👍👏👏👏
Tack, vad roligt att du gillar och hänger med oss under vintern : - )!!
10.17
Tror ni Frida Karlsson kan vinna den totala världscupen i år?
Hej Olof !
 
Tror absolut att Frida Karlsson kan vinna den totala världscupen i framtiden. Men vi får betänka att hon är ung, 20 år i augusti, debuterade i världscupen i februari 2019 . Karlsson ska alltså ta sig an hela världscupen för första gången denna säsong vilket är krävande. Hon verkar dock väldigt cool och tar allt i sin egen takt!
10.18
Finns det någon BIM gräns för skidåkare i längdskidåkning
Hej!
Landslagen har en regelbunden kontroll av hälsoläget på åkarna med många olika variabler som ska vara på plats för att åkarna ska få träna och tävla. Det är ju ofta en balansgång mellan att vara stark och samtidigt så lätt som möjligt för att optimera åkningen. Vi ser ju då och då åkare som går över gränsen för vad kroppen pallar för så det är viktigt att landslagen har en bra kontrollapparat för att se varningssignalerna i tid
10.20
Med Johaug som fenomenalt utropstecken och senare tids frågetecken (olika grad) för Kalla, Östberg, Andersson, Nilsson, Weng osv. - kan det leda till än större dominans av Johaug på distans?
Hej Fredrik!
Johaug kommer som alltid bli väldigt svårslagen, allt annat vore en skräll. Men jag tror att Frida Karlsson kan vara där och utmana i enskilda lopp. Sen är ju sprinten numer en stor svensk uppvisning mest hela tiden så där har varken Johaug eller Norge hängt med på damsidan. Men du har rätt i att det är många av utmanarna till Johaug som det finns frågetecken för just nu. Dessutom kommer några av dom vassaste ryskorna ju att saknas. Blir spännande att se vad som hänt över sommaren med en sån som Diggins och även med dom finländska åkarna.
10.21
Vilket är erat bäst minne sen Vinterstudion startade?

Får bästa födelsedagspresenten med Vinterstudio premiären
Hej och grattis i förskott!
Det finns massor, men ett av dom starkaste minnena är från den allra första säsongen 2007/08 när Charlotte Kalla vann TdS, ett stort genombrott för henne och en viktig start för programmet.
10.22
Hej! Vi är många som längtat efter att få se er i Vinterstudion. Hur många år har ni kamperat ihop i rutan nu?
Hej ! Vad fint ! Vi längtar också. Oj, vi jobbade nog ihop första gången ......2006?! I Lilla Sportspegeln : -)
10.23
Vad tror ni on Charlotta kallas kapacitet denna säsong ?? Kan hon ta någon pallplats ???
Hej Fredrik ! 
Såklart kan världscupsveteranen Kalla vara på pallen i vinter! Såklart. Förra säsongen var hon för första gången på 10 år utanför topp 10 i totala världscupen. Och hon har själv sagt att kroppen inte svarade som hon är van vid på försäsong och har ändrat träningsupplägget till viss del. Ska bli riktigt intressant att följa henne de här första helgerna för en indikation.
10.24
Hej Yvette och Pops!

Tänkte bara höra hur det blir egentligen med den sista etappen av Tour de ski, Det var ju tal om att göra den till en masstart där den som når toppen först vinner etappen men inte nödvändigtvis hela touren. Stort lycka till med alla Vinterstudiosändningar! Kommer att följa med så mycket jag bara kan. Känns så trist att det tar slut efter nästa säsong....
Hej Håkan!
Kan lugna dig med att vi kör på som vanligt minst två vintrar till, och att vinter nummer tre också ser bra ut rättighetsmässigt :) Sen kan det hinna hända mycket på den fronten fram till 2022 så vi kör på som om programmet alltid ska finnas kvar.
Du har rätt om TdS, sista etappen blir en masstart så det behöver inte bli först upp på toppen som vinner på touren. Det blir viktigt att producenterna levererar tydlig grafik under den etappen så man kan följa hur läget i sammanlagda täten är
10.26
Kul att ni är tillbaks. Yvette och Poppsan!!!
Tack, kul att du är med oss Emma !!
10.27
Kommer ni sända några VM under säsongen 2020/2021?

Skidskytte VM i Antholz i februari! I övriga discipliner gäller totala världscupen, där längdåkarna gör två tourer: Tour de Ski och Skitour2020,
10.29
Hur ser ni på generationsväxlingen på herrsidan?
Generationsväxlingen på herrsidan har varit och är alltjämt utmanande. Kommer nog så att förbli en tid, tyvärr.
10.30
Hej. Vad ser ni mest fram emot denna säsongen?
Hej Marcus!
Det finns många höjdpunkter. För mig personligen så smäller skidskytte-vm och TdS högst
10.31
Hej bästa! Kommer ni i vinter att även följa och rapportera om skidgrenen Freestyle Puckelpist? Vore dax att ni även följer denna sport mer än vad ni gjort tidigare! Sverige har flera åkare i världsklass! Tack på förhand!
Hej Anne!
Stämmer att Sverige har många bra åkare. Jag har inte fullständig koll på hela säsongen just nu men vet tex att vi helgen 7-8/12 kommer att sända puckelpist live i Vinterstudion
10.32
Vi har saknat er 😊 Tack för att ni sänder vinterstudion år ut och år in.
Tack det värmer!! Ser med stor glädje fram emot ännu en säsong  : -) 
10.32
Är ni båda utbildade journalister? Om inte, vad är ni då egentligen utbildade till?
Hej Håkan!
Jag har gått journalisthögskolan så helt obildad är jag inte :)
Yvette hälsar att hon också förkovrat sig, ffa på Poppius.
10.33
André, började inte du på TVsporten 1999? Har du jobbat där 20 år nu? Men, när jobbade du för första gången med Yvette?
Vi jobbade ihop första gången i Lilla Sportspegeln 2006, jag började på TV-sporten 2002!
10.35
Tråkigt att Ebbas karriär verkar va över. Vem blir nästa stora stjärna?
Hej ! Rapporten om Ebba Andersson säger att hon förhoppningsvis är tillbaka efter årsskiftet. Damlaget är urstarkt 43 pallplatser ifjol varav 26 individuella!
10.36
Att sändningarna för vinterstudion och längdskidåkningen försvinner fråv Svt säsongen 21/22 är "fördjävligt" . Marknadsliberalismen är ett vidrigt och girigt hån mot alla längdskidåkare och skattebetalare. mvh Per Lindberg, Stöde
Hej Per!
Säsongen 21/22 finns Vinterstudion garanterat kvar. Även om vi inte kommer ha riktigt lika mycket rättigheter som i dagsläget så ser det ändå helt okej ut för den vintern. Sen kan det hinna hända mkt med rättigheter efter det så vi kör på som om vi ska fortsätta sända som vanligt så får vi se vad som händer. 
10.37
Tycker att ni är det perfekta radarparet.
Hej Stisse och tack!
Tyvärr sänder vi ju nästan aldrig tillsamman utan växeldrar istället under vintern :)
10.37
Vill bara önska er underbara timmar i studion framöver! Vi är såå många som under säsongen vant oss vid era stämmor hemma i sofforna, känns som ha bekanta på besök höra er från tv rummet😊
O Hård o Blomman likaså! Ni gör alla ett fantastiskt jobb!
Hoppas ni får vara med om oförglömliga svenska framgångar i vinter! 🇸🇪👍
Hej Skidnörden !
Tack : -) önskar dig sköna timmar i tv-soffan också! Och passa på att ta dig ut i spåren och skida själv emellanåt.
Vi ses i vinter !
 
10.38
ÄNTLIGEN - välkommen åter. Jag har väntat på Vinterstudion hela hösten. Nu hoppas jag att det blir många 3- och 5-milar i vinter. Sprint i all ära - men det heter ju LÄNGD-skidåkning!
Hej Karin och tack!
En del längre lopp blir det ju i tourerna (TdS och Ski Tour 2020) och dom klassiska 3- och 5-milarna i Holmenkollen.
Men sprinten är väl grym att följa just nu med så många bra svenska åkare!
10.39
Ni är så välkomna tillbaka 🤗 jag har saknar er 🇸🇪
Hej Christina!
Tack, vi har också längtat!
10.40
Blir det mer curling i vinter? Bandy? Eller såhär: vad kommer ingå i vinterstudion förutom alpint, längd, skidskytte?
Curlingen får du redan i helgen, bandy senare i vår, puckelpist om några veckor och som vanligt skicross!
10.42
Hej äntligen skidor Härligt att se o höra er Ni är bäst 😊
Ja äntligen skidor ! Vad fint att du gillar och är med oss : -)
10.47
Hej allihopa!
Tack för alla frågor och för ert engagemang under dom långa härliga vintrarna. Vi ses imorgon med start 9.45
/pops
10.47
Tack för alla frågor och fina ord, värmer och ger energi in i ännu en säsong. Nu ska studion testas och allt förberedas inför premiären imorgon. Vi ses !!
 
//Yvette