SVT rapporterade · Varför vill ingen längre gå i luciatåg – vad tror du?

13.38
Luciatåg finns fortfarande.

13.38
Traditoner i Sverige ska väl föraktas och ses som kränkande.
14.24
Ungdommarna sitter framför datorn hela dagarna.Dessutom alla svenska traditioner kommer att försvinna.
Vart är Sverige på väg?
14.26
Paradoxen är väl att en tradition som inte klarar av att förnya sig dör sotdöden. Sedan, hemska tanke, traditioner kommer och försvinner. Lucia är väl ungefär sekelgammalt, och har inte ändrats nämnvärt under den tiden. Ny "tradition" är Halloween samtidigt som jag tror att Black Friday krossat skyltsöndagen. Sedan är det frågan om hur långt julen kan tänjas ut.
14.48
Det blir ju som en skönhetstävling o det är de flesta av dagens unga inte bekväma med av förståeliga skäl. På de orter det finns musikklasser på skolorna kan ju det leva kvar då det oftast inte ska ske publika omröstningar om vem som ska göra vad. Sen är det ju alltid så att traditioner ändras och ibland försvinner. Det är ju helt normalt, Lucia-firandet i sig är ju ingen urgammal sedvänja.
14.51
Utseendefixeringen i samhället kanske gör att framförallt flickor i tonåren och äldre inte vill utsätta sej för att bli granskade på helsidor i tidningen. De får nog av hot och hat via nätet. Sen kanske man borde göra luciatågen öppna även för killarna. Som Maritha skrev här nedanför så finns ju massor med luciatåg, i skolor, på förskolor osv. Ingen tänker ta våra traditioner. Det är lugnt.
14.59
Tramset med fotoförbud på vissa ställen.
14.59
Ungdomarna idag är "curlade" av sina föräldrar, skiter i alla traditioner!
15.50
Herregud, detta har INGENTING att göra med synen på svenska traditioner eller något konstigt hot mot dessa. Det handlar om den sociala utsatthet bland jämnåriga det innebär att delta, "skönhetstävling" i kombination med bristande självförtroende hos tjejer i målgruppen!
16.26
Lucia har nog spelat ut sin roll bland unga tjejer! De vill inte exponeras och det är ett i tiden mycket klokt beslut.
16.26
Sedan MeTo har hela kartan ritats om och tjejer vill inte bli objektifierade som det blir när dom ska se ut på ett visst sätt och sedan röstas fram i rampljuset.
16.42
Slopa alla traditioner, förbjud allt, problemen lösta! Eller är dom...!?
17.25
Har aldrig sett så mycket kulturhat i en kommentars sektion. Sveriges traditioner och identitet håller på att utplånas av feminister och marxister (är det någon skillnad på dem?) För all del, består mitt land endast av dessa hatande människor så är jag inte så säker att vi förtjänar eller behöver kämpa för vår överlevnad...
17.25
Logiskt tänkande! allt fler ser religioner som fiktion vilket det är
17.25
Jag hade aldrig velat vara med i luciatåget eftersom man skall röstad fram pga hur man ser ut. Har absolut inget med traditioner att göra
18.14
Emma har en poäng, dåligt självförtroende hos tjejerna tyvärr! Synd att traditionen försvinner ! Skönheten kommer inifrån och det viktigaste är att ett luciatåg kan lysa upp i mörker för gamla och sjuka !
18.15
Föräldrars mot och farföräldrars värld är absolut inte dagen s ungdomars, våra traditioner som VI tycker är så vackra och härlig är totalt förlegade, sluta gnäll på ungdomarna se verkligheten, allt förändras, använd inte objektifieringen dom ett skäl , vänd på det Ex on the beach, Paradis hotel hotel , som vi VUXNA objektifierar unga tjejer nog väldigt mycket mer, och där en merit i sociala medier som är en norm värdemätare på hur omtyckt du är, ju fler killar du ligger med ju högre poäng , hmmmm vi vuxna kanske måste tänka om
18.16
Alltså, det är ingen jättegammal tradition med luciatåg där en Lucia röstas fram. Den traditionen är inte ens 100 år gammal. Andra former av luciatåg med sång och upptåg har funnits betydligt längre. Men alla former av skönhetstävlingar känns ganska omoderna. Inte konstigt att så få unga tjejer är ointresserade.
Till tröst för alla oroliga finns mängder av luciatåg i skolor, förskolor etc. I alla fall där jag bor besöker skolans luciatåg även äldreboenden i trakten.
18.16
Ni som är så rädda om Sveriges sköra små traditioner, varför ställer ni inte upp själva? Ett litet gubbluciatåg:). En av de första luciorna var män, så det är tradition. Varför kämpar ni inte genom att ställa upp? Om tjejerna inte vill då. Och var tog Staffan vägen? Det är ju också tradition.