SVT rapporterade · Rättegången mot Cissi Wallin - sista dagen

I dag hålls andra och sista dagen i huvudförhandlingarna i rättegången mot Cissi Wallin. Wallin är åtalad för grovt förtal för att ha pekat ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman. Cissi Wallin nekar till brott. Fredrik Virtanen nekar till alla anklagelser.
13.05
Nu ska det hållas slutpläderingar i målet.
13.06
Under förmiddagen har ett antal vittnen förhörts. Under pläderingen lägger de bägge sidorna fram sina argument. Åklagare Daniel Suneson börjar.
13.07
- Det här åtalet från min sida handlar inte om att tysta någon, man har obegränsad rätt att berätta sin historia för polis, vänner och terapeuter. Det här målet handlar om en helt annan sak, säger Daniel Suneson.
13.10
- Var det försvarligt? Det är precis vad det här målet handlar om. Gränsdragningen i vad man får säga på nätet om en annan människa. Det är den enda frågan, menar jag, som kräver eftertanke. Jag tycker inte att den är svår att beskriva, eller att den är ett gränsfall, säger Daniel Suneson.
13.11
- Cissi Wallin vill utnyttja ”yttrandefrihetsventilen” som finns i lagstiftningen. Jag ska inte upprepa vad Cissi Wallin har sagt eller vad Fredrik Virtanen har sagt i förhören. Men Virtanen har berättat att han förnekat brottet och att förundersökningen lades ner och framför allt hur han upplevde tiden efter publiceringen. Det spelar roll för den skada han orsakats, säger åklagaren.
13.13
- I första polisförhörets första mening säger Cissi Wallin att hon vill varna för Virtanen och det rör sig om maktmissbruk. Under förhandlingarna menar jag att Cissi Wallin rört sig bort från detta med varningen och istället fokuserar på metoo, säger Daniel Suneson.
13.15
Åklagaren menar att argument som tidigare använts, det om att varna för en farlig man "faller på sin orimlighet" eftersom det Cissi Wallin säger att hon upplevt och de berättelser hon samlat in från andra kvinnor har så pass många år på nacken när uppgifterna publicerats. Därför har försvaret fokuserat på metoo som orsaken, menar han.
13.17
- Allmänintresse ska vara ett legitimt intresse från samhället, från medborgarna. Allmänintresse är inte synonymt med nyfikenhet. Är det här viktigt att publicera Fredrik Virtanens namn ur ett samhällsperspektiv eller är det bara lite kul att veta?
Fredrik Virtanen var, med all respekt, endast en nöjesjournalist, eller journalist på Aftonbladet. Det gör inte att det finns ett omedelbart allmänintresse.
13.18
Åklagaren menar att Virtanens journalistroll inte går att jämföra med till exempel förtroendevalda där allmänintresset skulle kunna spela in.
13.20
- Slutsatsen blir att Cissi Wallin ska dömas för förtal, det var inte försvarligt och då måste inte tingsrätten pröva om det var sant eller inte. Jag har ingen egentlig bevisning när det gäller sanningshalten. Men det har inletts en förundersökning angående våldtäkt, den har lagts ner efter att man inte kom längre, säger åklagare Daniel Suneson.
13.25
Åklagaren har rubricerat det som grovt att tre anledningar. Ett: det gäller grova seuxalbrott.
För det andra har det fått en enorm spridning.
Tre: Det har orsakat stor skada. Han har själv  berättat om skadan på ett privat plan och även yrkesmässigt.
13.26
Påföljd: Brottet är på fängelsenivå men det betyder inte att hon ska dömas till fängelse. Det finns inget stöd i praxis för att se förtal som ett artbrott, hon är ostraffad och straffvärdet är under ett år, menar åklagaren.
13.27
Villkorlig dom i förening med dagsböter föreslår åklagaren som påföljd.
13.28
Nu är det Monique Wadsted som ska plädera, Fredrik Virtanens advokat.
13.30
- Vi vill lägga till att Virtanen lever ett lugnt familjeliv sedan 2008. Ur den aspekten har det inte funnits något att varna för över huvud taget.
Cissi Wallin säger att hon vill berätta sanningen. Inget har hindrat henne från det. Hon har bloggat om det, hon har berättat för sina vänner bland annat. Hon har även berättat för polisen. Vad är det för sanning hon inte fått berätta? Man får inte använda sin yttrandefrihet till vad som helst, säger Monique Wadsted.
13.33
Med anledningen av att inlägget publicerades så kort inpå att metoo-rörelsen inletts säger Monique Wadsted:
- Hon kan inte haft en tanke på att det kunde vara del av en rörelse som knappt börjat.
13.34
Advokaten framhåller också att Fredrik Virtanen inte varit en maktperson, utan främst en nöjes- och kulturskribent.
13.34
Nu säger hon att han på sin höjd kan kategoriseras som "B-kändis"
13.36
- Oavsett är det är, om man ansett det vara en betydelsefull gärning att skriva på ledarsidan, är det inte tillräckligt för utpeka honom som våldtäktsman, särskilt när man tänker på hur stor skada det orsakat honom, säger Monique Wadsted.
13.38
- Att skapa en egen skampåle är inte försvarligt, det är inte så vi har tänkt att samhället ska fungera, säger hon vidare.
13.39
37 000 personer gillade det första inlägget, men det var givetvis betydligt fler än så som såg det, säger Monique Wadsted.
13.43
Nu pratar Fredrik Virtanens advokat Monique Wadsted och ersättningskrav: 26 000 för sveda och värk och kränkningsersättningen, 240 000 kronor.
13.44
- Det är högt, men det finns inget fall som liknar det här, säger hon.
13.47
Advokaten menar att eftersom flera inlägg omfattas av flera inlägg som publicerats under lång tid (okt 2017 - aug 2018) är det skäligt med ett högt belopp vad gäller kränkningsersättning.
13.48
Att alla inlägg har funnits kvar spelar också in, menar hon.
13.50
I två tidigare liknande fall bedömdes att det var osannolikt att de dömda personerna skulle återfalla och publicera nya förtal. Cissi Wallin har fortsatt fram till denna vecka med att förtala Fredrik Virtanen, menar advokaten. Och det vill hon att tingsrätten beaktar.
13.51
Nu ska Cissi Wallins advokat Percy Bratt plädera.
13.52
Han kommer att gå igenom försvarligheten och sanningshalten till en början. Även den principiella betydelsen.
13.53
Han utgår från att uppgiften Cissi Wallin spridit är sann.
13.54
- Det Cissi Wallin vill använda är inte ”vardaglig” yttrandefrihet, att lämna uppgiften till vänner, utan allmänintresse i ljuset av metoo, då är hela poängen att ge spridning, säger Percy Bratt.
13.55
DÅ ska det inte heller spela roll om detta görs i sociala medier eller traditionella medier, menar Percy Bratt.
13.55
- Offentliga personer får tåla mer vad det gäller granskning, makthavare, men även de som rör sig på den offentliga scenen.
13.56
- En fällande dom i en förtalsprocess är en inskränkning av yttrandefriheten, säger Percy Bratt.
13.57
- Välgrundade uppgifter som har starkt allmänintresse omfattas av ett starkt skydd av Europakonventionen, säger Percy Bratt.
13.58
Den första frågan är: Är Fredrik Virtanen en offentlig person? Han har haft en central ställning. Han var en välläst ledarskribent i Nordens största tidning. Han hade tveklöst en ställning i offentligheten, säger Percy Bratt.
13.59
- Han är en makthavare i offentligheten och det moderna mediesamhället, säger Percy Bratt.
14.01
Nu jämför Percy Bratt med det pressetiska systemet. PO har genomgående anfört att sexuella trakasserier och övergrepp har ett allmänintresse, enskilda måste kunna granskas, säger han.
14.03
Det finns ett uppenbart allmänintresse och Fredrik Virtanen är en offentlig person, det finns även ett samband med de frågor han väcker opinion i, ansåg PO, berättar Percy Bratt.
- PO:s bedömning är kvalificerad och det är slutsatser som har motiverats på ett pregnant och övertygande sätt, säger han.
14.04
Namngivningar har ett allmänintresse även utan metoo. Men det som gör detta speciellt är metoo-rörelsen, enligt Percy Bratt.
14.05
Nu går han igenom hur metoo-rörelsen startade.
14.06
- Metoo-rörelsen har kastat offentlighetensljus över sexuella trakasserier och kränkningar som tidigare inte varit känt, eller i alla fall erkänt. Det finns fog för förhoppningar att rörelsen förändrat attityder hos män, säger Percy Bratt.
14.07
- Exponering av män som utnyttjat sin ställning kan anses har reducerat framtida kränkningar, menar Bratt.
14.08
- Metoo är en av de viktigaste, mest omvälvande samhällshändelser på senare år.
På en skala från ett till tio hamnar metoo-relaterade vittnesmål på en tia när det gäller allmänintresse.
14.09
Cissi Wallin ville peka på patriarkal makt och samhällsstruktur, enligt Percy Bratt.
14.09
Namnpubliceringar har varit centrala för metoo - att peka ut personer i maktställning har gett andra mod att följa efter, menar Percy Bratt.
14.10
- I Sverige är det helt klart är att Cissi Wallins inlägg blev startskottet för metoo, säger Percy Bratt.
14.17
- Ord står inte mot ord. Han (Fredrik Virtanen) motsätter sig inte att något kan ha skett som Cissi Wallin kan ha uppfattat som en våldtäkt, säger Percy Bratt och hänvisar till uppgifter i Virtanens bok Utan nåd och en intervju i P1 från i maj i år. 
14.22
Nu går de igenom ersättningen. "Högre än praxis", menar Bratt.
14.24
Percy Bratt menar att fällande dom kan inverkande hämmande på metoo-rörelsens effekter. "Män i maktställning kan åter förlita sig på en tystnadskultur", säger han.
14.24
Pläderingarna slut.
14.27
Monique Wadsted replikerar: Hänvisar också till PO och PON som klandrade bland annat Expressen för den namnpublicering tidningen gjorde.
14.30
- Jag vill avslutningsvis säga att det är en surrealistisk upplevelse att sitta här som åtalad när man är ett brottsoffer, säger Cissi Wallin. Hon säger även att hon är en visselblåsare och att hon brutit en tystnadskultur.
14.40
Nu är huvudförhandlingen avslutad, tack för att ni följt vår rapportering.
14.40
Dom meddelas om två veckor, den 9 december.