SVT rapporterade · Hur ställer du dig till en igångsättning hemma?

16.45
Den som kommer med ett sånt förslag har aldrig varit med om en igångsättning själv! Stormvärkar i 40 timmar som ändå slutade med snitt!
17.09
Jag skulle aldrig gå med på det. Det låter otroligt patient-osäkert, särskilt i en region där många kvinnor har mer än 2 timmar in till förlossningen pga nedläggning av Mora lasaretts förlossningsavdelning. Man kan inte veta i förväg hur en kvinna kommer att regaera på dessa läkemedel (som kan ge olika biverkningar/komplikationer), hur det påverkar hennes barn och förlossningen.
17.09
Cytotec med hem? Det är inte klokt!
17.17
Låter inte klokt och väldigt patientosäkert!. Har själv blivit igångsatt på sjukhus. Hade aldrig velat gå igenom något sådant själv hemma!! Dessutom i ett län där vi har långt till BB gör det hela ännu mer riskfyllt!
17.40
Att införa dessa nya rutiner efter en studie (som avslutades i förtid) innan man ens skapat förutsättningar för att klara av det parientsäkert är också illa för både födande kvinnor och personalen.
18.08
Jag skulle aldrig gå med på det! Det låter oerhört ansvarslöst från vårdens sida att lämna en kvinna vind för våg utan övervakning i startgropen av en medicinsk igångsättning som både hjärna, kropp och bebis är noll inställda på.
18.34
Det vore säkrare att ta reda på vilka kvinnor och barn som löper risk för IUFD vid överburenhet och följa dem noga fram till spontan start av förlossningen eller igångsättning i v42. En studie som har flera svagheter kan inte ligga till grund för så stora och resurskrävande förändringar utan ytterligare granskning.
18.50
En ny metod, där igångsättningar kan startas i hemmet planeras nu. Hör Agneta Romin, verksamhetschef på kvinnosjukvården Dalarna, berätta om hur igångsättning hemma skulle funka och vilka metoden riktar sig till.
19.44
Fruktansvärt obehagligt och otryggt. Skulle aldrig gå med på det.
19.57
Hej! I nyhetsinslaget nämns att det redan förekommer i Danmark. Vill veta mer om resultatet där samt resultat av övrig forskning för att kunna ta 100 % ställning. Jag anser att förlossningsvård ska utgå i från vad som är bäst för barnet och modern, och bygga på en frivillighet i övrigt för båda föräldrarna att besluta vad som känns bäst för dem.
Om det här kan ses som ett tryggt alternativ bland många är det okej. Men om det innebär en ökad risk för barnet och/eller modern och sker på ett mer eller mindre påtvingat sätt (att man förväntas ställa upp) kan detta orimligen kallas för förlossningsvård!

/T.P.
14.53
Jag har gjort igångsättning och det gick inte så bra som det skulle. Slutade med snitt. Även om uppstartsfasen i en igångsättning är långsam hade jag kännt mig oerhört osäker och orolig om jag befann mig i hemmet, långt från sjukhuset. Det är en bra lösning för de som vill vara hemma ett tag och som har nära till sjukhuset. De allra flesta vill nog inte vara hemma i en sådan situation, man vill ha trygghet och kompetent personal vid sin sida.
14.54
Med tanke på allt som ändrats med mammornas mående och vikt samt barnens mående och vikt kan det inte vara vettigt att fortfarande vänta till v.42 innan igångsättning. Vi får bara större/tyngre och längre barn hela tiden och om man väntade till v.42 för 40 år sedan kanske det är dags att uppdatera rutinerna? För mammor och barns skull.

Fått två barn, ska inte ha fler, skulle ALDRIG våga en igångsättning hemma. Med barn 1 hade jag avlidit hemma då. Med barn 2 hade det säkert gått bra. Men vi har en FANTASTISK sjukvård - den kan inte bara vara till för att vuxna män ska ha det bra och våra minsta neonatalbarn ska överleva, våra "normala" mammor och barn ska också vara viktiga!
15.00
Undrar faktiskt hur och varför det plötsligt blir en merbelastning för vården att sätta igång i v 41 istället för v 42, det blir ju inte fler födslar.. vad är skillnaden mellan tidigare eller senare igångsättning just när det gäller antal personer/bebisar och arbetsbelastningen???
15.01
Håller med tidigare kommentarer: "Fruktansvärt obehagligt & otryggt. Skulle aldrig gå med på det!", "Ansvarslöst". Kvinnor bör få information om all fakta & alla alternativ för att sedan själv vara med & bestämma vad som känns bäst för kvinnan utan skam från vårdens personal. Inkl. om man önskar föda vaginalt eller med snitt. Kvinnor har rätten att bestämma över sina egna kroppar & är fullt kapabla till att ta egna beslut.
15.01
Min igångsättning av barn nr 2, fem dagar före bf, var vidrig. Inte för att det gjorde ont eller så, utan för att det tog 3 dagar innan förlossningen startade, och jag fick tillbringa dessa dagar i ett varmt rum utan någon som helst form av luftkonditionering. Det var i ett hett juli... Jag var så plågad! Verkligen inte en bra förberedelse inför en förlossning. Alla gånger hade jag velat gå igenom den processen hemma istället!
15.01
SLUTA SKJUTA ÖVER PROBLEMEN PÅ PATIENTERNA! Helt fruktansvärt att lägga över ansvaret på födande kvinnor. Sluta behandla kvinnor som oviktiga patienter. Vansinnigheten i detta är helt gränslöst, kan inte tänka mig något otryggare.
15.06
Idag kontrollerar man med CTG inför en dos. Och det händer att barn reagerar negativt, så induktionen får avbrytas och ersättas med snitt. Nog för att det här läkemedlet, med samma substans som cytotec, är exakt doserat till skillnad mot cytotec, men ändå...Nej. Låter inte rimligt. Inte ens om man får bo på patienthotellet under tiden. Ingenting har ju någonsin en garanti, ett barn kan dö sekunden efter att CTG stängts av, men det känns ändå obehagligt med så låg kontroll. Vet man att risken med heminduktion inte äter upp vinsten med att sätta igång i v41 istället för v42?
Kan man inte bygga ut verksamheten efter behovet istället? Behövs fler platser, ordna fler platser. Det friställs ju folk i Stockholm, kanske går att rekrytera därifån.
Dalarna har ju en fet befolkning, och en stor andel icke-svensktalande (tänk själv att i nödsituation inte kunna förmedla dig) finns det verkligen så många som skulle klassas som lågrisk?
15.06
Känns otryggt och osäkert! Jag reagerade främst på att ”få komma in på kontroller en gång per dygn”, under en igångsättning vill man bli kontrollerad oftare än så, och kunna ringa på personal vid behov som snabbt kan komma och titta. Jag blev igångsatt på sjukhus och förlossningen satte igång efter 4 timmar, om man då har långt att åka (vilket vi som tur är inte har) hinner man ju knappt fram och tillbaka. Man har ju ingen aning om hur lång tid man kan förvänta sig att det tar, alla förlossningar är unika!
Jag förstår inte heller varför det skulle bli en Så mycket större belastning om patienten sätts igång i v41 jämfört med v42?! Det måste ju vara nästintill samma antal.
15.21
Det sämsta förslaget någonsin!!! Jag skickades hem pga hög belastning , återkom några timmar senare med otroliga smärtor. Jag och barnet var sekundrar från att avlida då. Barnet avled förra veckan, 4,5mån gammal, av konsekvenserna efter syrebristen. Hade vi varit kvar från första början, hade han troligtvis klarat sig utan så stora skador.
15.21
Skulle ALDRIG gå med på detta.
15.21
Hade aldrig i hela mitt liv gått med på en igångsättning hemma!!! Blev igångsatt i vintras, från första lilla sammandragning tills hon låg på mitt bröst tog en timme och på den timmen hade jag inte ens hunnit in till närmsta sjukhus