SVT rapporterade · Klimat och shopping - går det att kombinera?

I dag är det Black Friday och vi vill veta hur du tänker kring att handla och samtidigt värna klimatet – går det?
Dela gärna med dig!
06.09
Det är okej att köpa mat och saker som är hållbart producerade och som vi verkligen behöver. Men det finns alldeles för mycket skräp och krimskrams i butikerna.
07.29
Det går att handla på second hand.
07.29
Med en omställning till mer hållbara maskiner, drivmedel, kläder och andra produkter kan shopping och klimat kombineras. Frågan är bara varför butikerna kräver mera shopping av kunderna varje år? Om alla handlar det de behöver istället för dåligt tillverkade och "miljövidriga" produkter skulle butikerna och klimatet kunna vara stora vinnare.
07.50
Vi håller på att konsumera bort vår framtid... Vi måste sluta köpa saker som vi inte behöver. Tyvärr är hela idén med black Friday precis tvärtom. Jag väljer klimatmarsch istället!
08.36
Vi drar ner på julklapparna och köper helst second hand. Idag köper vi ingenting utan går på klimatmanifestationen!
08.37
Nope, samtiden är en självmordskult där vi tar kål på hela planeten i utbyte mot nya leksaker.
08.37
Det här är nog den värsta PR-jippot som handlarna kommit på, allt för att vi ska köpa oss lyckliga samtidigt som vi sågar av den gren vi sitter på.
Jag köper det inte.
08.38
Bra med Black Friday för då kan man koncentrera inköpen till en dag på året. Har kollat på en TV sen i mars i år som jag köpte nu när den var billigare. Brukar göra en inköpslista under året för att sen se om det är billigare på en sån här dag istället för att spontanshoppa.
08.48
Jag skall klimatstrejka idag. Shopping har jag minskat så gott det går. Jag köper begagnat och lagar sådant som blivit trasigt. Prylarna gör inte att man blir lycklig. Köphysterin gör mig ledsen.
08.59
Hysterisk shopping uttrycker en brist hos människor, man shoppar för att bli lyckligare, för statusens skull...när bristen egentligen handlar om mänsklig gemenskap. Så jag tror att många skulle må bättre, känna sig lyckligare, av att klimatstrejka tillsammans idag än att shoppa loss på en massa prylar
08.59
Black Friday är inte till för vår skull, utan en chans för företagen att tjäna ännu mera pengar. Vår konsumtion är ohållbar.
09.00
Jag bojkottar Black Friday, och har alltid gjort det sedan början. Jag insåg ganska snabbt att man höjer priserna innan. Det är köpmännens extra klipp fest. Brukar bara göra nödvändiga inköp, då pensionen inte räcker till för slöseri. Pensionärer, de flesta, är i regel klimatsmarta.
09.01
Inte köpt några nyproducerade prylar på hela året. Överkonsumtion är vårt allra största resurs- och klimatproblem och jag hoppas att dagens klimatdemonstrationer kan få folk att tänka till innan de köper något.
09.33
Handar inte på Black Friday och har inte klimatångest.
Så denna dagen går bort.
09.57
Handla med måtta och kravställ butikerna. Fundera om plagget är något du verkligen behöver. Andra hand i första hand. Använd sunt förnuft.
09.58
Ärligt talat, vad är det för människor som springer runt med klimatångest? Det låter sannerligen ingen vidare att ha ständig (?) ångest över något som är en bra bit bortom Sveriges kontroll. Lite rannsakan skulle säkerligen inte skada.

Just det, att handla ja, jo det blev att jag under gårdagen och natten plockade en hel del bra erbjudanden på främst spel och godis till ett totalt värde på närmare 2 900 kr. Och nej, jag blev absolut inte grundlurad på så vis att affärerna höjt ursprungspriset och därefter sänkt det höjda nya “ursprungspriset”. Har man koll på marknaden där man brukar handla och kolla produkter vet man vad priset ska ligga på och kan enkelt utröna om man faktiskt hittat bra erbjudanden eller om man blivit lurad, så pass avancerat är det inte.
10.08
Visst finns någon koppling, men frågan ställd här och nu kan inte förstås som annat än led i den tillfälliga mediala klimat-psykos och -progaganda som ni borde börja jobba bort - ett mediehaveri, inget man vill spela med i.
11.25
Deltar ej i black Friday
11.25
Black Friday vad är det för dumheter .det finns 364 andra dagar att handla på
11.32
Det enda jag har handlat är mjölk och godis i dag
12.49
Hör Kendal Hajo om kombinationen att shoppa och vara klimatsmart.
12.50
Hittepådag....
12.50
Jag tycker att det är jättebra att mänskligheten kommer att dö ut på grund av klimatförändringarna, därför shoppar jag så mycket jag kan.
12.53
Om alla tar sig tid att läsa in sig i detta ämne i detalj, så skulle alla förstå att det handlar om massmedialt vansinne, där det underliggande syftet med denna klimathysteri, har en helt annan agenda, som styrs av ljusskygga miljardärer.
13.09
Som vanlig lägger man ansvaret på konsumenten.
Istället att lägger fram ett hållbart koncept till konsumtion så uppfinnar de stora butikerna flera shoppingshysteriska dagar till. Från singleday till blackfreydayweek/helg till cybermåndag. Smslånföretag följer med glädje med. Hur ansvarig är det här egentligen. Vilken ursäkt finns för det här beteende? Är egoism viktigare än vårt miljö/klimat och jordklot?
13.19
 Hör Tilda Gustavssons bästa tips för att shoppa miljövänligt.
 
13.49
Jag önskar att det vore mer som i Amerikat... Mer jättebilliga saker som jag kan få gratis nästan.. Annars gillar jag inte miljön heller.
15.13
En av de få fördelarna med att ha låg inkomst är att en inte kan förköp sig på saker. De som oftast inte behövs. Däremot finns gemensamma saker att tillgå till låga kostnader. Sådant kan vara allemansrätt till naturupplevelser, läsvörda tidningar & böcker på bibliotek och samfärdsel/resor med kollektivtrafik.
15.31
Bojkott Black Frida är bra. Bättre att köpa kvalitetsklädder som håller många år. Kläder som är tillverkad miljövänligt.
16.23
Hör Marianne Sjögren om hur man shoppar - och samtidigt är miljösmart.  
16.28
Har handlat i dag
19.47
Handlarna lurar i folk att dom får allt billigare än vanligt
20.04
Svar.nej
21.46
Tack för era inlägg! Nu stänger vi chatten för idag!