SVT rapporterade · Hur gör du för att minska din klimatpåverkan?

10.12
Vet ni vad jag gör? Jo jag lysssnar till exempel på Jennifer och Rasmus och "förkunnade ordet" vidare .Talade med min mor och hon kände sig lite förnärmad men jag förklarade och berättade att det fanns 1 miljard människor från China tex som vill ha samma standard som många här i väst har. Fler bilar i familjen, 2 resor om året, senaste modet och att kunna köpa saker som är materiella lyxvaror och kunna ha konsumptionsekonomi till det. Då förstod hon vad jag menade. Vi kan faktiskt förklara för andra och prata med andra om klimatet och att det faktiskt är allvarsamt och att alla måste hjälpa till. Nu är det släckt i köket och jag sitter framför datorn med en lampa tänd.
10.28
man gör de man kan... igår så planterade jag ett träd i skogen
10.37
Man måste ju försöka göra nå´t - annars känns ju allt helt hopplöst. I vardagen: äter upp alla rester, i matlåda till exempel, nöter upp kläder och skor. Ger bort eller säljer barnens urvuxna kläder (men de får ha många ärvda plagg, så det blir ofta uppnött hemma hos oss). Försöker att inte överkonsumera, det är en utmaning så här i december. Men man får försöka TÄNKA, lite.
12.49
Jag konsumerar medvetet. Använder kläder och prylar jag har, lagar om något går sönder, köper bara nytt när jag verkligen behöver byta ut något som inte längre går att laga eller reparera. Köper i övrigt i princip allt i kläd-, pryl- och möbelväg i secondhandbutiker eller begagnat via t ex Tradera, Blocket eller Facebook. Köpet jag nytt ska det vara kvalitet som håller.
Jag tar cykel i stället för bil för jobbpendling och ärenden, vilket är möjligt då jag bor centralt i Ösd och har cykelvagn att ta barn/saker i.
Men största insatsen tror jag att jag gör i och med ett jag låter bli att skaffa mer än ett barn.
12.49
Försöker minska matsvinnet, sliter ut kläderna, kör så lite bil som möjligt, har inte flugit på över 20 år, ingen onödig konsumtion, släcker onödig belysning och mindre värme m.m.
12.52
Kallar resterna för buffé = minskar matsvinnet.
12.57
Inte flugit på 3år (ersätter med tåg och gör andra typer av resor). Ordnat hybridbil och kör mkt mindre (ersätter med cykel och elcykel). Snålar på el. Köper mindre (men bättre kläder och skor) och försöker ändra vad jag äter, minska kött. Förändra kosten är svårast.
13.04
Köpt en Sportbil o gasar på som bara den...
13.07
Inte flugit på snart 20 år. Tåg är ett underbart alternativ. Köper närodlat, ekologisk mat efter säsong, och inga onödiga förpackningar. Har sparat in halva matkassan på detta (ensamstående småbarnsförälder med ett barn). Har ingen bil, bor i storstad så vi klarar oss utmärkt på kollektivtrafik, elcykel. Köper mkt mindre saker, och alltid second hand i första hand. Livsstilen har förenklat vår vardag och jag är mindre stressad när jag kan välja bort en hel del konsumtion.
13.07
Handlar inte på nätet och byter inte ut mobil tv etc för att det kommer nytt.
16.32
Försöker åka buss och så långt det är möjligt inte ta bilen i onödan. Källsortering såklart. Minskad köttkonsumtion och mer vegetariskt. Aldrig mera flyg. Bara ha tänt i det rum där jag vistas, ingen pyntbelysning utomhus. (Elförbrukningen är förvisso kanske det minsta problemet med allt pynt som är asientillverkat - och det är väl 99,9% av det julpynt som säljs i lågprisbutikerna idag - utan det är råvaruutvinning, produktion, förpackning och transport som står för utsläppen! )

Även om vi lyckas lösa problemet med koldioxidutsläppen idag så kommer effekterna av det vi redan släppt ut att påverka mänskligheten åtskilliga generationer framöver. Egentligen inget jag behöver oroa mig för men jag bryr mig ändå.

Förstår inte att det fortfarande finns klimatförnekare. Men det är väl samma människor som fortfarande envisas med att det är ofarligt att röka, antar jag.
16.32
Gör egentligen många saker, sopsorterar, undviker kallstarta bilen osv. Men tyvärr känns det helt meningslöst med stora globala utsläpp, trafiken i Kina, svedjebruk i stora delar av världen, skogsskövling osv.
Jag är tyvärr väldigt uppgiven. Vi människor har grävt vår egen grav, en grav av sopor och smuts.
09.34
Bästa sättet att minska klimatpåverkan är att inte skaffa barn. Det verkar som det löser sig själv för numer har ungdomarna i den rika världen, vi syndare, slutat att umgås annat än via sociala medier och snart har även de allra fattigaste tillgång till surf. Fri surf vore det mest effektiva sättet att stoppa klimatkrisen.
09.34
Har hybridbil, tre köpfria månader per år då jag bara handlar mat och det nödvändigaste. Hemester. Svårast är att Äta mer vegetariskt, undvika matsvinn och att ta buss till jobbet. Min restid blir 45 min längre än m bil.
11.22
Framför allt så har jag skruvat ner värmen inomhus. Ligger på 17 till 19° vilket enligt beräkning sparade ca 20 % av energin. Äter upp alla matrester och slänger inget/planerar så allt kan användas. Producerade jag kan själv, köper sedan lokala råvaror och försöker tänka säsongsbetonat med såna varor som rest.
Köper så välgjorda och tidlösa kläder jag klarar av för att kunna slita ut dem rejält och lyckats bra med detta. Kör en hel del bil tyvärr men så är det på glesbygden. Däremot skulle jag säga att jag blivit bra på Eco Driving. Har inte helt tagit bort flygning men har strikta tankar kring hur ofta det får ske och hur länge vi borde stanna borta för att det ska ge någon utväxling. Sliter ut och lagar och tänker vid nyinköp på högsta möjliga kvalitet för lång slitstyrka.