SVT rapporterade · Tyck till - mobilföbud i skolan eller inte?

07.58
Låter bra. Samla in alla mobiler vid skolans start och ge tillbaka vid slutet. Till föräldrar som absolut måste ringa sina barn från sitt jobb under skoltid, ring expeditionen eller klipp navelsträngen.
07.58
Inget förbud gällande medicinska orsaker.Typ påminnelse om intag.
07.58
Helt rätt! Mobilen tar alldelens för mycket fokus. Finns många arbetsgivare som skulle behöva införa det med.
07.58
Jag tycker att det är ett bra förslag att förbjuda mobiler under lektionerna.
Men inte på rasterna, då måste eleverna kunna få kommunicera och vara kontaktbara.
08.00
Då skolans undervisning ska baseras på forskning och forskningen i området säger att mobiler stjäl uppmärksamheten från lärandet så är alla andra beslut än att inte tillåta mobiler baserat på gissningar och tyckanden.

Slutsats: Tillåt mobiler, men inte under lektionstid.
08.00
Ja till mobilförbud i skolan. Får användas under lunchrast och när den behövs för undervisningen.
08.00
Under lektionerna.
08.00
Absolut att det skall vara mobil fritt.
08.18
Skall absolut vara mobilförbud.
08.20
Är så skönt när lektionen är mobilfri. Ska förbjudas.
08.20
Det ska vara mobilförbud i skolan
08.22
Om våra barn hade gått runt med en öppen laptop i korridorer och ute på skolgården tror jag de flesta människor hade insett att något är fundamentalt rubbat. Men en telefon idag är en just en dator i fickstorlek som också går att ringa med. Varför kan inte Sverige kan göra som i andra länder och avkräva föräldrar och deras barn att telefonerna skall ligga avstängda i deras egna skolväskor under HELA skoldagen med nolltolerans på att barnen är o fingrar på den under dagen. Vad är argumentet för att vi inte kan ha det likaså i Sverige?
08.23
Ja
08.53
Man ska ha studiero i skolan och inte störas sv mobiltelefoner.
08.53
Bra
08.53
Självklart mobilfritt under lektionstid.
08.54
Tycker det är självklart att mobilen inte behövs på skoltid, umgås och prata med varandra på raster har ingen ont av. Behöver barnen nås eller nå någon anhörig så finns det telefon att låna på skolan.
09.13
Ja mobilförbud i klassrummen. Borde vara en självklarhet för länge sen
09.13
Nolltokerans
I skolan går man för att utbilda sig inte kommunicera i sociala medier.Efter skoltid tar föräldrarna över
09.13
Om en förälder behöver kontakta sitt barn går det utmärkt att ringa skolans expedition - även på rasterna! Jag är definitivt för en mobilfri skola.
09.13
För allas bästa ska där vara mobilförbud i skolan.
10.13
Ja ja ja, väldigt bra regel. Det borde ha varit förbjudet ändå från början. Jag undrar bara, hur naiva beslutsfattarna kan vara.
Mvh Jonte
10.13
Nej inget mobilförbud det är frihetsberövande och obödigt.
10.13
Med mobilen i handen eller på bordet i klassrummet betyder att eleven befinner sig fysiskt men inte mentalt samt det kan vara en tecken att eleven inte visa någon respekt till de andra.
10.14
Ett förbud bör införas. Elever ska inte vistas i skolan för att slösa tid och kasta bort resurser genom att olovligt titta på mobilen. Detta förbudet är en åtgärd för att upprusta ordningen en gång för alla.
10.30
Tindra Friebe är elev på Kung Karls skola i Kungsör där man sedan i höstas är helt moblifria. Hon berättar att det är lättare att prata och umgås på rasterna när inga mobiltelefoner är i närheten. //Jenny, reporter SVT
10.32
Absolut förbud. Mobilen har tagit över all konsekration i skolorna och även privat.
10.39
Självklart! Är så konstigt att det inte är det redan i samtliga skolor. Man kan som sagt få tag på elever ändå och det tillför inget positivt i skolan.
10.45
 Här är en forskare som ser många frågetecken kring hur frågan om mobiltelefoner i skolan hanteras.//Jenny , reporter SVT

– Jag är inte säker på att skolan blir en fredad zon för att man inför mobilförbud. Det skulle antagligen innebära att eleverna börjar smyga mer med telefonerna och att det blir väldigt mycket svårare att prata med eleverna om hur de kan ta kontroll över sin användning, säger Torbjörn Ott, doktor i tillämpad IT vid Göteborgs universitet. 

 

 
10.48
Absolut förbud
10.51
Självklart ska det vara mobilförbud i skolan , skolan skall stå för eventuella hjälpmedel t o m högstadiet

11.48
Förbud endast under lektionstid
11.49
Förstår inte problemet. I Stockholms skolor gäller generellt att mobiltelefoner samlas in på morgonen och låses in under dagen.
11.49
Absolut förbud mot mobiler på lektionstid, dom fyller ingen funktion mer än att distrahera eleverna.
11.49
Vad finns det för argument för att ett objekt som ej bidrar (och i de flesta elevers fall förleder koncentrationen) ska vara tillåtet i klassrum? Finns ett specifikt skäl för dess närvaro kan man ta det med läraren i fråga.
11.49
Förbjud mobilen
Hej
11.49
Mycket bra förslag.
11.49
Tror frågan behöver delas upp i tre delar:
1. Styrkan/svaghet kring att ha en mobiltelefon under undervisning
2. Konflikthantering (barn-lärare-förälder-barn-lärare-förälder)
3. Konsekvens (följa beslut och arbetsrätt)
Utifrån det:
1. Låt proffsen ta besluten. Min egna känsla i kombo med forskning ger ett rätt övertygande överslag till att mobilen inte är nödvändig och tvärtom stör koncentrationen
2. Att medla i känslostormar är svårt och tidskrävande. Bra utbildning och stark stöttning från ledning är en absolut förutsättning
3. Vilka konsekvenser är lagliga om någon inte följer ett beslut? Min upplevelse är att ofta JO dömer till målsägandes fördel. Dvs svaga lagar med stort tolkningsutrymme
Avslutningsvis, vi hjälper inte alltid våra barn genom att göra som de vill. Vi behöver bygga hållbara ungdomar.
12.04
Mobiler ska inte behöva förbjudas. Istället bör fokus ligga på att göra skolan rolig och fördelaktig för alla. Om man har en lärare som gör undervisning intressant och rolig kommer man engagera sig i större utsträckning och därmed blir mobilen inte ett problem.
12.10
Konsekvenserna, personalens ansvar, förbjuda kontra att -så att säga- få eleverna att frivilligt låta bli mobilerna, svårigheter för skolan att hantera så dyra personliga ägodelar var exempel på saker rektorerna resonerade kring när vi ställde frågor till dem om mobiler och hanteringen av dem i skolan. Läs mer i länken. //Jenny, reporter SVT  
 
 
12.12
Låt de professionella lärarna i klassrummet bestämma. Generella pålagor löser inte komplexa frågor. Jag litar på lärarnas bedömning.
14.27
Mobilfritt ökar möjligheten till samtal under lunchrasten och övriga raster. Koncentrationen störs inte av mobileNs närvaro. Möjligheten till nätmobbning minskar.

Det verkar lite krångligt att upprätthålla efterlevnad så både skolans och föräldrar behöver samarbeta för att lyckas.

Fördelarna och nödvändigheten med mobiltelefonens närvaro kanske överväger?
14.50
Det skall vara förbud mot mobiltelefoner under lektionstid. Den som inte följer detta får mobiltelefonen
tagen i beslag till skoldagen är slut.
14.50
Inga mobiler i klassrummet
15.06
Absolut, inga mobiler eller andra privata smarta enheter. Ser gärna att vi inför skoluniform i Sverige
15.50
I januari 2021 är meningen att den nya lagen som förbjuder mobiltelefoner under lektionstid ska träda i kraft. Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) är det för att skapa studiero och ordning och reda i klassrummen. Dock finns förstås undantag, säger hon. Läs och hör om det via länken. //Jenny, reporter SVT
 
 
15.50
Mobilförbud under hela skoldagen för att på raster interagera med kompisarna och vuxna. Lära sig att se varandra i ögonen och prata om annat än Facebook, Tictoc, Instagram, Snapchat och allt vad det nu heter!
21.44
Helt rätt. Det var på tiden.
21.44
Äntligen lugn och ro i klassrummet! Bra att eleverna nu kan koncentrera sig på lärandet, och interagera med varandra. Bra Kungsör, ni har mitt fulla stöd.
21.44
Mobiler ska bara inte förbjudas i skolor även badhusen är hårt drabbade skulle finnas mobillådor vid entre
21.45
Synd att det bara gäller elever och inte lärare. Barnen får inte ha mobilen på lektionen men då sitter läraren på Facebook, Twitter istället
21.45
Har jag sagt länge. Bort med mobiltelefoner på skolan. Barnen vet inte längre hur man kommunicerar med varandra utan telefonen i handen. Bort med den
21.45
Bra förslag men det kommer att göras många, många avsteg från "fritt!
21.46
Arbetar som lärare och välkomnar absolut ett mobilförbud!! Om ni bara visste hur en mobil är ett sånt stressmoment för vissa elever. Även om de har den på ljudlöst, men känner hur det vibrerar i fickan så har man förlorat den elevens koncentration ända tills han kan smyga upp telefonen ur fickan för att titta vad det var för händelse som han höll på att gå miste om. Vi har skaffat ett låsbart skåp som vi har som "mobilhotell" som vi märkt upp klassvis på hyllorna där eleverna får lägga in den på morgonen och sen får eleverna ut den till rasterna, för att sedan lägga in den igen vid rastens slut osv osv. Helt frivilligt, men så mycket lättare att implementera om det blir ett krav i form av ett förbud. Behöver eleverna mobilen för de väntar på ett samtal av förälder eller läkare t.ex så är det helt ok att ha telefonen med, men då ligger den framme på vår bänk och när det ringer reser sig eleven upp, tar mobilen och går ut ur klassrummet och pratar. Eftersom alla vet om det så blir det inget ståhej när det väl ringer. Fungerar utmärkt!
09.57
Förbjud mobil i skolan våra skttepengar är till för att barna ska lära sig grunden till ett yrke och god medborgare

09.57
10 år för sent!!
09.57
Att det blir ett sånt rabalder om något så självklart.Heja Kungsör.
09.57
Mobilförbud är jättebra. Äntligen händer något positivt.
09.58
Mobilerna är bra för elever ibland orkar man helt enkelt inte arbeta hela lektionen och det e bättre att en eleven tar fram sin mobil k 10 min än att springa fram o tbx den lektionen till toan bara för att få sig en paus, samt att enligt lagen frihetsberövande så får inte en person ta någon annans egendom.
09.58
Jag tycker att det är bra med mobilförbud.
09.58
Bra!!
09.58
äntligen börjar ni fatta vart felet är .
10.45
Jag tycker att ett mobil förbud verkar vara ett utmärkt förslag
11.43
Äntligen ett vuxet ansvarstagande. Att säga nej är att bry sig och ta ansvar.
Nej tack till flumm
11.43
Utmärkt