SVT rapporterade · Följ Kina-Sverige direkt

Gulldén har imponerat. Foto: TT

12.23
Hej, och varmt välkomna till vår direktrapportering från matchen mellan Kina och Sverige i handbolls-VM i Japan!

Matchen startar 12.30, men redan nu smygstartar vi och snackar upp matchen. Om ni har några frågor eller kommentarer så får ni mer än gärna skriva dem, så ska jag eller min kollega på plats i Japan (Björn Nordling) förhoppningsvis kunna svara på dem.

12.25
Matchen är den andra i turneringen för både Sverige och Kina.
Kina inledde med att förlora med 11-26 mot Ryssland, och Sverige startade med seger mot Kongo-Kinshasa med 26-16. Sverige är såklart stor favorit även i denna match.
12.26
Hej från Japan också! Så här ser det ut i arenan fem munter före avkast. Inte mycket folk på läktarna! De flesta gick när Japan spelat klart här för en knapp timme sen.
12.27
Så startar Sverige.
MV: Filippa Idéhn V6: Olivia Mellegård M6: Anna Lagerquist H6: Nathalie Hagman V9: Mikaela Mässing M9: Melissa Petrén H9: Hana Blomstrand FÖ: Linn Blohm in (Roberts eller Petrén ut)
12.28
En liten men förhoppningsvis röststark svensk klack på långsidan.
12.28
Tjena, Läget?
12.28
Natioalsångerna är nu avklarade, och det är därmed alldeles strax dags för avkast.
Sverige gjorde ju ingen vidare premiärmatch, så visst vore det skönt med en riktig islossning i dag?
12.29
Den assisterande förbundskaptenen Janne Ekman till TV6.
"Jag tror att det var lite premiärnerver i den första matchen. Förhoppningsvis har det släppt nu."
12.30
Hur är det med värmen i hallen idag?
12.30
1: Matchen är igång! Kina börjar med bollen.
12.31
Borde bli seger med 10 bollar.
12.32
@Karl Ganska kallt idag också. Jag fryser inte i min skjorta än men kommer nog behöva en tröja snart. Många har jackor på sig härinne.
12.33
2: 1–0 Kina efter straff.
12.33
@h Jotack, 1-1 just nu!
12.34
3: 1–1 efter mål av Anna Lagerquist.
Värt att notera är att Kina behövde nästan två minuter i anfall på sig att göra mål. Sverige knappt en halvminut.
12.36
6: 3–1 till Kina just nu.
Ingen vidare matchinledning från Sveriges del. Men just som jag skriver det sätter Mässing 2–3.
12.38
8: 4–2 till Kina nu efter att Kina satt sin andra straff för dagen, denna gång stolpe in.
12.41
Signell upprörd på bänken när Blomstrand stoppas bryskt.
12.41
10: En kinesisk spelare drabbas av en tvåminutersutvisning efter att hon varit för brysk mot Anna Lagerquist. Och mindre än en minut senare får de ytterligare en tvåa samtidigt som Sverige får en straff som Nathalie Hagman sätter. 4–4 till Kina därmed, men ett strålande läge för Sverige att göra det ryck som hade varit så skönt för laget.
12.42
12: Men det rycket kommer inte. Istället gör Kina 5–4 – med TVÅ spelare färre på planen. Det är verkligen inga mästartakter från Sveriges lag just nu...
12.46
15: 6–6 nu efter att Isabell Gulldén gjort sitt första mål för dagen.
Det var när Gulldén kom in som Sverige ryckte mot Kongo. Ska det bli likadant nu?
12.47
17: Sådärja! Nu leder Sverige för första gången i matchen med två mål. Nathalie Hagman senaste målskytt efter en snabb kontring. Kan vi få det där rycket nu? 8–6 till Sverige.
12.50
19: Hanna Blomstrand ådrar sig Sveriges första utvisning för dagen. Men det hjälper inte för Kina.
Istället kontrar Nathalie Hagman (bästa svensk hittills tillsammans med målvakten Filippa Idéhn) in 9–6. Men strax därefter reducerar Kina. Därmed står det just nu 9–7
12.52
Gulldén har återigen fått bättre fart på anfallsspelet. Nyss ett riktigt snyggt inspel.
12.54
22: Kina drabbas av en ny utvisning då Hanna Blomstrand stoppas bryskt.
Gulldén kliver fram och sätter straffen som Sverige fick i samband med utvisningen, och går upp till 11–7. Det ser mycket bättre ut nu – och samtidigt som jag skriver det sätter Linn Blohm 12–7. Sverige har fått det efterlängtade rycket!
12.57
25: Sverige tar timeout, vid ställningen 13–7.
"Jättebra period. Fortsätt löpa", säger förbundskapten Signell.
13.00
Nu verkar ändå Sverige få den där enkla matchen de behöver. Gå runt på mycket folk, våga spela ut och inte känna stress.
13.02
29: Kina får avsluta halvleken med en spelare mindre efter att de rivit ner Jamina Roberts.
Gulldén sätter straffen som Sverige fick ribba-in, och Sverige leder därmed med 15–7.
13.06
PAUS! Sverige leder med 16–7, efter att Anna Lagerquist gjort det sista målet.
Sverige inledde svagt, men kom igång lite mer efter att Gulldén kommit in i spel. Men det har i ärlighetens namn varit någon glimrande insats.
Bäst i Sverige tycker jag att målvakten Filippa Idéhn varit, vilket säger en del om Sveriges insats. Även Anna Lagerquist har stått för en bra insats, och Nathalie Hagman har varit vass i kontringsspelet. Dessutom har Isabell Gulldén visat vilken kapacitet som finns i henne. Hon har haft några riktigt fina passningar, och varit säkerheten själv när hon klivit fram vid straffkasten.
Men visst finns det en hel del mer man skulle kunna önska sig från Sverige.
13.09
Efter 12.30 tog Sverige ledningen för första gången i halvleken. Gulldén kom in efter ca 11 minuter. Sverige gjorde 7 raka mål i slutet och gick från 9-7 till 16-7. Kina mållöst sista 11 minuterna av första!
13.10
Nathalie Hagman är rätt nöjd med Sveriges insats
"Vi startade kanske lite dåligt de första minuterna. Sen tycker jag att vi spelar bra. De spelar en väldigt långsam handboll", säger hon till TV6.
13.11
hallå? är det paus eller?
13.11
@g Ja
13.16
När slutar pausen?
@a - Det är dags för spel igen om bara någon minut. Så skynda dig till kaffeautomaten om du ska hinna tillbaka! :)
13.17
@a Två minuter kvar.
13.18
Förbundskapten Henrik Signell till TV6:
"Jag är jättenöjd med halvleken, även om vi kanske var lite trögstartade".
13.19
Sverige byter nu målvakt. Martina Thörn ersätter Filippa Idén. Därmed får Thörn göra mästerskapsdebut, när det nu är dags för spel igen!
13.20
31: Drömstart för Sverige i matchen. Mikaela Mässing behövde bara sju sekunder på sig för att sätta 17–7, hennes andra mål i matchen.
13.20
Och en dryg halvminut senare gör Johanna Forsberg 18–7. En kanonstart på halvleken!
13.21
Kina inte Japan. 🙂
13.25
35: Kina får chansen att minska avståndet till Sverige en aning då Mathilda Lundström visas ut i två minuter (en tufft dömd utvisning, anser jag). De får även straff i samband med utvisningen, och den straffen sätter Kina.
Men Anna Lagerquist gör 20–8 i anfallet därpå, och Sverige ser riktigt bra ut just nu!
13.28
37: Strax innan Lundström ska komma tillbaka på planen visas en kinesiska ut.
Då kliver Nathalie Hagman fram och sätter en straff. Strax därefter friställer målvakt Thörn Olivia Mellergård som i öppet mål sätter 20–8 – och Sverige är på väg mot en JÄTTEKROSS!
13.29
Men ååååå
13.32
Det svenska försvarsspelet är väldigt stabilt nu. Kinesiskorna har svårt ta sig igenom.
13.32
42:Kina har spelat upp sig en aning och har nu reducerat två gånger om. Men Sverige leder ju ändå matchen med hela 23–10 och segern är lika självklart som när Therese Johaug får starta en jaktstart med stor marginal till resten av startfältet.
13.33
Eller lika självklar som ungefär alla lopp som Therese Johaug startar...
13.34

Resultat · Hur många mål kommer Sverige att vinna med?