SVT rapporterade · Följ Sverige-Japan i handbolls-VM

08.17
Hej! Här kommer vi att direktrapportera från matchen mellan Sverige och Japan i handbolls-VM. Matchen börjar 11.30.
08.18

Hur presterade lagen vid VM 2017? Sverige nådde för första gången spel om medaljerna i ett VM, men föll i semifinalen mot Frankrike och förlorade sedan även bronsmatchen mot Nederländerna. Ett Nederländerna som slog ut Japan i åttondelsfinal, men först efter förlängning.

Tidigare möten: Sverige har tre vinster och en förlust genom tiderna mot Japan. Det är nästan 19 år sedan nationerna möttes senast. Då – i januari 2001 – möttes landslagen tre gånger på fem dagar.

Läget i den svenska truppen: Inga skador eller sjukdomar att rapportera om.

Vad väntar senare i VM? På torsdag spelar Sverige mot Argentina och på fredag avslutas det första gruppspelet mot Ryssland. En eventuell mellanrunda börjar på söndag och där väntar tre matcher mot lag från grupp C.

Målbäst i respektive lag, Sverige: Linn Blohm (mittsex) och Anna Lagerquist (mittsex), 8 mål. Japan: Mana Ohyama (mittnio), 11 mål.

Vad: Tredje matchen i grupp D i handbolls-VM.

Var: Park Dome, Kumamoto, Japan.

När: Tisdag, avkast klockan 11.30 (svensk tid).

TIDIGARE MÖTEN

Sverige och Japan har möts fyra gånger genom tiderna. Det första mötet, i december 1995, vann Sverige med 27–14. Sedan möttes lagen tre gånger på fem dagar i september 2001 där Sverige vann den första med 33–20, Japan den andra med 28–24 och Sverige den avslutande med 27–20.

H9: Hanna Blomstrand.
FÖ: Linn Blohm (Roberts eller Gulldén ut).
11.10
@Jonas T Målvakten i Japan är halvnorska, läs mer om henne på SVT.se/sport! Gjorde två A-kamper för Norge, mot Sverige! Men tveksamt om du känner iyen henne :)
11.15
Historiskt sett måste Sverige anses vara favoriter. Japan har till exempel inte blivit bättre än 14:e i ett VM de senaste 40 åren. Men man ska komma ihåg att det här är ett landslag på uppgång och i senaste VM pressade de Nederländerna i åttondelsfinalen. Då slog de bland annat Montenegro i gruppspelet.
11.23
Hej från arenan i Kumamoto oxå! Spelarna kommer just in på planen och stämningen höjs. Det är betydligt mer folk än på Sveriges tidigare matcher. Men ändå inte så mycket med tanke på att man ställs mot värdnationen.
11.24
Kommer man känna i yen någon spelare från Japan från den europeiska ligan? Laddar spelarna med Nipponsoppa före match?
11.24
Visst borde ett av de svenska målen i matchen vara att göra en japan MOT Japan... eller blir publiken helt tokio då?
11.24
Den här långsidan är i princip fullsatt. Men bakom målen finns det många platser kvar att fylla.
11.26
Ställningen i grupp D inför den här matchen:
1) Ryssland, 6 poäng (+49 i målskillnad)
11.28
Då är nationalsångerna avklarade och vi gör oss redo för avkast.
11.28
Japan har vunnit sina två inledande matcher, om än mot enkelt motstånd.
11.30
Isabelle Gulldén med från start för första gången i den här turneringen.
11.30
Hemmanationen Japan börjar med boll och matchen är i gång!
11.31
Sverige vinner boll och går till anfall.
11.31
Kantavslut från Olivia Mellegård, men det träffar mitt i magen på japansk-norska målvakten Sakura Kametani.
11.32
Straff för Japan väntar.
11.32
Och då har vi matchens första mål genom Mana Ohyama som gör sitt tolfte mål i turneringen. 1-0.
11.33
Högersexan Nathalie Hagman försöker knorra in bollen, men avslutet är svagt och träffar inte ens mål. Två ganska svaga kantavslut nu.
11.34
Japan gör 2-0. Lobbmål av Yuki Tanabe.
11.34
Och samma Tanabe kontrar in 3-0! Rivstart av Japan.
11.34
Sverige står för en ny svag matchinledning här. Vakna, Sverige!
11.35
Bättre här när Jamina Roberts reducerar till 1-3. Då är Sverige på tavlan i alla fall.
11.35
Idéhn räddar, men Sverige slarvar igen och bjuder Japan på ett anfall.
11.35
Mellegård krigar på bra i hemåtjobbet och stoppar det anfallet.
11.36
Japan ökar på till 4-1.
11.36
Tidig timeout av Sverige. Och det är nog lika bra.
11.36
Känslan är att förbundskapten Signell gör rätt här.
11.37
"Jobba gärna med platsbyten", säger Signell bland annat till de svenska spelarna.
11.39
Sverige ligger nu under med 1-5 och har bara gjort ett mål på sju och en halv minut.
11.39
Grymt tryck i hallen när Japan öser på.
11.39
Försök till svensk kontring men då tappar Jamina Roberts bollen.
11.39
Sverige spelar inte särskilt bra just nu.
11.40
Fint anfall här när Mellegård reducerar till 2-5 på passning från Hagman.
11.40
Är det ganska enkla misstag av målvakten? Eller något annat? Nervöst?
Tror inte att det handlar om nervositet, men helt klart för många enkla misstag.
11.41
Två minuters utvisning på Olivia Mellegård. Straff för Japan.
11.41
Benparad av Filippa Idéhn!
11.41
Japan leder med 5-2 och Idéhn håller nere siffrorna.
11.41
Fyra räddningar hittills av Danmarksproffset.
11.42
Hagman reducerar till 3-5, innan Japans lagkapten Shiori Nagata lobbar in 6-3.
11.42
@J-Å Japan har klart högre tempo än Sverige inledningsvis.
11.42
Marie Wall fixar 4-6. Sverige närmare sig en aning nu efter den svaga starten.
11.43
Shiota utvisad två minuter.
11.43
"Shiota också!", säger Japans förbundskapten.
11.43
Närå.
11.43
5-6! Melissa Petrén!
11.44
Från 1-5 till 5-6 alltså. Sverige har jobbat sig ikapp.
11.44
Ingen målvakt för Japan och då kvitterar Sverige till 6-6. Wall igen. Bra uppfattat av Roberts med den långa passningen.
11.45
13) Målvakten Filippa Idéhn ger Sverige ledningen med 7-6!
11.45
Idéhn räddar och kastar bollen över hela plan in i den tomma buren. Och nu är det Japans tur att ta timeout.
11.45
Vilken scenförändring! Och nu hörs den lilla svenska klacken nästan mest!
11.46
Här jublas det igen!
11.47
14) Melissa Petrén ökar på till 8-6 för Sverige. Hon fintar bort sin försvarare och går på genombrott. Läcker prestation.
11.47
15) Japan reducerar till 7-8 men just nu är det Sverige som håller i taktpinnen.
11.48
15) Oj, oj, oj! Petrén är fantastisk just nu. Här spelar hon fram Linn Blohm som lobbar in 9-7.
11.48
16) Det svänger fort i handboll, som ni vet. En balja åt vardera håll och då har vi 10-8 till Sverige.
11.49
Härligt Sverige!! Svenska tjejerna har en enormt hög högstanivån!
11.50
17) 11-8 till Sverige! Från underläge med fyra bollar (1-5) till ledning med tre.
11.50
Blohm igen.
11.50
Japan reducerar till 9-11.
11.51
Melissa Petrén har varit den stora skillnaden såhär långt. Hon har spelat magiskt bra.
11.51
18) Högt tempo i det svenska anfallsspelet och Jamina Roberts skickar in 12-9.
11.51
Sverige har verkligen fått bättre stopp på Japan. Och framåt hittar man luckor i det offensiva japanska försvaret. Eller brottar sig igenom!
11.51
Nu snackar vi rolig och fartfylld handboll, folks!
11.51
13-9 till Sverige!
11.52
19) Linn Blohm skickar in sitt fjärde mål i matchen. Ännu ett svenskt mål från linjen.
11.53
20) Fujita minskar avståndet till tre bollar, 10-13.
11.53
Japansk utvisning.
11.54
21) 14-10 till Sverige. Melissa Petrén dundrar in sitt tredje mål i matchen. Vem annars?
11.55
Hur var du på handboll Petter?
11.55
Åke: Inget vidare!
11.55
15-10 till Sverige. Vilken scenförändring!
11.55
Vi har "bara" spelat 22 minuter.
11.58
23) Sverige spelar ut fullständigt och firma Petrén/Blohm dominerar. Nu samspelar de till Blohms femte mål i matchen. 16-10!
11.58
Galet högt tempo! Sveriges offensiv är lysande just nu med Blohm, Petrén och Roberts i spetsen. Kul!
11.59
Vi har spelat 24 minuter av den första halvleken.
11.59
25) Miss av Japan och då utökar Sverige till sju bollars ledning, 17-10. Petrén med ett långt kast i tom kasse. Från ungefär halva plan.
12.00
26) Japanskt kantavslut i burgaveln.
12.00
26) Dålig passning av Roberts, Japan stjäl bollen och lobbar i ribban. Allt går Sveriges väg just nu. I princip.
12.00
26) 18-10 TILL SVERIGE! VAD HÄNDER?!
12.01
Jamina Roberts tränger sig förbi två försvarare och kastar in 18-10.
12.01
Denna matchen är Melissa Petréns internationella genombrott!
12.01
Hitomi Tada reducerar till 11-18.
12.02
Tre minuter kvar av första halvlek.
12.02
28) Wall skjuter i stolpen och då krymper Japan avståndet till sex bollar, 12-18.
12.02
Tada igen.
12.03
29) Lagerquist nedriven och då har vi en ny japansk utvisning. Den här gången på lagkaptenen Nagata.
12.04
Tänk om Sverige kan nå 20 mål i första halvlek. Det vore ju skoj.
12.04
Sverige tilldelas sin första straff i matchen.
12.04
Gulldén tar den.
12.04
PANG BOM. 19-12.
12.04
En stänkare i bästa "Grannen i Beck-klass".
12.05
MÅLVAKTEN IDÉHN KASTAR IN SITT ANDRA MÅL I MATCHEN! 20-12.
12.05
VAD GÖR DU FILIPPA?
12.05
I slutsekunderna av första halvlek reducerar Japan till 13-20 och nu väntar paus.
12.05
Sverige leder med 20-13 i halvtid.
12.06
Efter en svag start, underläge med 1-5 och tidig timeout har Sverige ryckt upp sig avsevärt. De bjuder på en fartfylld och fantastiskt fin handboll. Melissa Petrén och Linn Blohm har visat vägen.
12.06
Jag tar en bensträckare men är strax tillbaka.
12.08
Idéhn LIMMAR skottet med EN HAND, för att sedan själv göra mål från sin position. Wow
12.08
Jääääklar vilken halvlek. Underbar match. HANDBOLL I MITT HJÄRTA
12.10
Har fått tvetydiga uppgifter: Var ligger Sverige på världsrankingen nu innan VM? Tacksam för svar!
12.10
Finns det någon världsranking i handboll? Hur ligger dessa lag då?
12.12
@Andreas Vad jag vet, och enligt kollegor här på pressläktaren, finns ingen riktig världsranking.
12.16
Det där var en grym halvlek! Kan det vara så att Sverige gynnas av att möta snabba lag? Variationen i det svenska spelet var fantastiskt, och när såg man en enhandslimning med efterföljande mål senast? Wow.
12.16
De japanska damerna är sylvassa, men när svenskorna visar världsklass hänger de inte med i svängarna! Det här är bland det bästa
jag sett av svenskorna! Kom igen nu i andra
halvlek 🏆🌟👍
12.16
HEJA SVERIGE
12.16
Sverige är rankat 19:e i världen, vilket är ett skämt då vi varit topp 10 i alla mästerskap de senaste 7-8 åren.
12.16
Dags o skriva ut Blomstrand ur truppen o ersätta henne med utespelar reserven. 0% självförtroende o tillför tyvärr ingenting.
12.16
Vi väntar alltså på andra halvlek just nu. Svensk ledning med 20-13 i paus.
12.19
Henrik Signell: "Vi gör en jättebra halvlek. Det går fort här ute och Japan kommer säkert hitta på mycket så det gäller för oss att vara uppmärksamma på eventuella förändringar".
12.20
Då gör vi oss redo för andra halvlek där Sverige tar avkastet.
12.20
Andra halvlek har börjat. Sverige leder med 20-13.
12.21
Notera att Isabelle Gulldén, Sveriges storstjärna, startar i andra halvlek. Liksom i första.
12.23
Japan får straffkast när Mana Ohyama helt orädd kastar sig fram mellan två svenskor.
12.24
34) Gulldén är säkerheten själv och skickar in 21-14. Hennes andra mål i matchen.
12.25
34) Kantavslut från Japan och då har vi 15-21.
12.25
Det var Yuki Tanabe som hittade luckan vid främre stolpen, bredvid Idéhns högra ben.
12.26
36) Läckert japanskt anfall och då har vi 16-21. Lagkaptenen Nagata gör målet.
12.26
Nu skiljer det alltså bara fem bollar jämfört med sju i halvtid.
12.27
37) Fem bollar – som nu är fyra. Japan närmar sig!
12.27
Men Sverige fortfarande i kontroll alltså. Förbundskapten Signell beordrar timeout.
12.28
Gulldén gör mål, men domaren har blåst.
12.29
37) Jamina Roberts tar några långa steg framåt och skjuter utanför, men vinner en straff.
12.29
Och då gör Gulldén förstås inga misstag. 22-17. Hennes tredje mål i matchen.
12.29
Kom igen nu Sverige. Bryt trenden. Bryt Japan momentum.
12.30
38) Hanna Blomstrand testar avslut, men målvakten räddar.
12.31
38) Snabb japansk kontring, ännu en gång via Tanabe ute på vänsterkanten. Hon försöker lobba, men Idéhn är med på noterna. Hon gör en vass insats mellan stolparna.
12.31
För att inte säga offensivt. Två mål (!) av Idéhn i dag.
12.32
40) Isabelle Gulldén gör sitt andra spelmål i turneringen och det fjärde totalt i matchen. 24-17 till Sverige.
12.33
41) Fortsatt högt tempo. Japan reducerar innan Linn Blohm gör ännu ett mål i matchen. 25-18 till Sverige med knappa 19 minuter kvar.
12.34
42) Idéhn räddar med höften, men har otur då bollen studsar ut till andra kanten och Tanabe som reducerar till 19-25.
12.34
43) 26-19 till Sverige! Blohm är suverän i dag. Här fångar hon bollen med en hand och sätter sin sjunde balja.
12.35
27-19 till Sverige när Blomstrand skär in från kanten och gör sitt andra mål i turneringen. Hon har haft det lite trögt hittills.
12.37
45) Kvarten kvar när Japan putsar siffrorna till 20-27 på straff. Kawata.
12.38
46) Hagman fixar 28-20 när Sverige rullar ut bollen på högerkanten.
12.39
Melissa Petrén, som gör sin blott tionde A-landskamp, får nog sitt genombrott här i dag. Här skjuter hon in 29-20. Vilken match hon gör.
12.39
heja Sverige!
12.39
Som svensk kan man idag tro att den japanska publiken skanderar ”Linn Blohm klapp, klapp, klapp!” Men det nog ”Nippon klapp, klapp, klapp”
12.41
49) Sverige leder just nu med nio bollar, 30-21, efter mål av Carin Strömberg.
12.42
49) Ny duell mellan Tanabe på kanten och svenska målvakten Filippa Idéhn. Avslutet tar i främre stolpen.
12.42
Sitter och hejar på Sverige från toppen av Städjan ☃️
12.43
Tio minuter kvar av matchen och hemmanationen Japan ligger under med nio bollar, 21-30. Tomomi Kawata missade nyss en straff på Martina Thörn, som hoppade in i svenska kassen.
12.44
Melissa Petréns match idag är magnifik. Verkligen ett genombrott på högsta internationella nivå!
12.44
Heja Sverge! ni är fantastiska !
12.45
52) Nu leder Sverige med TIO bollar. Johanna Forsberg gör 31-21.
12.45
52) Akiyama lobbar in 22-31, men gränsfall om hon trampade över.
12.45
Martina WOW snyggt!
12.45
53) Mikaela Mässing dunkar in 32-22. Att hon kan skjuta det vet vi.
12.46
Sju minuter kvar på klockan och Sverige i betryggande ledning.
12.46
53) Akiyama med två raka mål. 23-32.
12.47
54) Sverige leder med nio bollar och Matilda Lundström kastar sig uppoffrande för att vinna bollen. Sånt ÄLSKAR man ju att se. Helt rätt inställning.
12.48
Henrik Signell begär en ny timeout. Sverige leder med 32-24 i slutskedet av matchen.
12.48
Imponerande spel av Sverige! Maken konstaterar att Gulldén är ”hoggstark” 😂
12.49
@Petter Öhrling. vad tycker du, ska dem vila Idehn i Argentina matchen och låta Thörn spela mot dem och spara Idehn till Rysslandsmatchen?
12.49
Tomas: Det är absolut en tanke. Jag vet att Idéhn har haft en del knäproblem, så det skadar inte att låta henne vila lite.
12.49
Mindre än fem minuter kvar nu. Sverige leder med 32-24 mot hemmanationen Japan.
12.49
Det här är utan tvekan Sveriges bästa insats hittills i turneringen. Viktiga poäng står på spel här.
12.50
Sverige och Japan går sannolikt båda vidare till mellanrundan och då tar Sverige med sig de här poängen.
12.50
56) Mindre än fyra minuter kvar.
12.50
57) Högt tempo även i andra halvlek, men inte fullt lika våldsamt som i första halvlek som Sverige vann med 20-13.
12.51
57) Mässing bombar in 33-24.
12.51
Det här är en styrkedemonstration av Sverige.
12.51
Vad sägs om ett mål till? 34-24.
12.51
Carin Strömberg målskytt.
12.51
Med det här spelet kan Sverige gå riktigt långt.
12.52
Två minuter återstår och Sverige leder med tio bollar.
12.53
59) Japan reducerar till 25-34 i en tom svensk målbur. Thörn hann inte tillbaka.
12.53
59) Genombrott av Emma Lindqvist, men Japan tilldelas bollen.
12.53
Mindre än en minut kvar nu när Japan tar timeout.
12.54
59) Men ingenting i världen kan hota Sverige nu. Nio bollars ledning med 55 sekunder kvar.
12.55
Halvminuten kvar att spela. Japan i anfall.
12.55
Japan reducerar till 26-34. Sekunder kvar nu.