SVT rapporterade · Vad tycker du om sparkravet på fritids?

07.03
Vi strävar efter att båda föräldrarna ska arbeta, då måste de skattekronorna åtminstone kunna gå till att barnen har det bra när föräldrarna är på jobbet. Umeå har en av de högsta skatterna redan så det är ju bara skamligt om man inte lyckas förvalta pengarna bättre än så.
07.29
Moa Brydsten måste sluta säga att det är effektiviseringar de gör när det egentligen är nedskärningar. Dessa nedskärningar kommer att leda till försämrad verksamhet och högre sjuktal bland personalen.
07.54
Poängen med att välja ett socialdemokratiskt styre är väl att sånt här inte ska hända. Att man då justerar intäkterna efter de utgifter som krävs för en bibehållen välfärd dvs man höjer kommunalskatten för att motverka de skattesänkningar Alliansregeringen tävlade i.
08.23
Jobbar själv i Umeås skolor, Moa sa ju också att nerdragning av antal förskollärare inte skulle påverka kvalitén. Känns väl sådär att höra att man inte alls gör nån skillnad, enligt högsta ledningen. Sen att forskning och lagen säger nåt annat. Kanske vore bra om man var ärlig, kallade det nedskärningar sa att de kommer att bli sämre men vi har inte råd. Då slapp man ju känna sig sparkad på, sen tycker jag de verkar finnas mycket pengar i Sverige frågan är väl vad de används till.
09.18
Har en sambo som är förskolepedagog och att se alla dessa nedskärningar inom förskoleverksamheten har fått mig att be henne om att ej gå på knäna, byt hellre jobb eller gå ner rejält i tid för att förhindra utbrändhet och sjukdom. Att förskolepersonal ej får strejka är för mig helt otroligt.
09.30
Jag skänker en tanke till all personal som jobbar på fritids. Redan idag är det väldigt stora barngrupper både sett till lokaler och personal, ni gör ett jättejobb!
Sen undrar jag vad har fritids för uppgift? Är tanken att barn ska vara där när föräldrar jobbar och inte är hemma eller är det ett ställa som ska ordna aktiviteter, läxhjälp och ett socialt umgäng?
Kan man enas kring den frågan och kanske dra åt svångremmen där istället så tror jag vi är en bit på (en bättre) väg! Den frågeställningen gäller även förskolan. Ska personal orka och vara lika fantastiska som ni är idag så måste vi föräldrar gör vårt också!
10.55
Varför ska fritidspedagoger , fritidslärare ha en legitimation? Det blir bara barnpassning Var är tanken om att en likvärdig pedagogisk inlärning för alla barn på fritids. Känner otroligt frustrerad efter 34 år i yrket . Känner för alla barn som är de stora förlorarna . Hur ska vi locka fler till yrket?
11.59
Det är en stor lögn att det går att ha hög kvalité med mindre personal och större grupper. Jag har själv jobbat som lärare i skolan och fritids men valt att jobba med annat till stor del för att det redan länge varit så. Så mer pengar till skolan inte mindre. Det är ert ansvar politiker!
12.02
Jag tycker det är alldeles förskräckligt att dra ner på våra barn ... framtiden ...förskollärare gör ett helt fantastiskt jobb ..låt det förbli en verksamhet där barnen får synas ,. Inte bara en förvaringsplats ...tycker att politiker borde få vara med en dag på dagis ...men bara en och en för att själva vara med och hjälpa barnen ... kanske känner dom då hur trött man kan vara efter en dag och vilken insats förskollärare verkligen gör
12.44
Aldrig att det går att hålla samma kvalitet med färre anställda, omöjligt.
Redan idag står det och gränsar mellan någon form av balans och kollaps.
Vår förskola skickade senast förra veckan ut brev till alla föräldrar, där de önskade att man kunde hämta barn tidigare ev. hålla hemma. Detta pga. personalbrist och inga vikarier fanns för att täcka upp.
Vad kostar det samhället om detta skulle bli en vardag för alla avdelningar?
Vad kostar det för verksamheten när personalen bryts ned och tvingas jobba i en ohållbar arbetsmiljö?
Vad kostar det med den arbetstidsförkortning som drabbar föräldrarna?
Värst av allt, vad kostar det när barnen tar den största smällen?

Idioti att skära ned på redan utsatta områden.
Gör som i Vilhelmina. Börja ta 10 kr/kaffekopp inom kommunen. Borde ju täcka upp rätt bra.
12.45
Vikarierade mycket i skola när jag var yngre och fick uppleva samma situation på fler ställen i landet. Efter att ha påbörjat grundlärarutbildningen F-3 och gått i 1 1/2 år hoppade jag av. Jag insåg att jag skulle bränna ut mig om jag jobbade i skolan. Det är tyvärr helt uppenbart att det inte går att räcka till som människa när systemet ser ut som det gör. Jag är 31 idag och jobbar med barn och ungdomar men inte i skolans regi, och skulle aldrig någonsin sätta mig i en sådan sits. Det är fruktansvärt hur lärare behandlas av politiker. Folk som hade kunnat bli fantastiska lärare hoppar av utbildningen, och befintliga lärare går in i väggen och byter bana pga av hur det ser ut. Det är för mig helt otroligt att det ska sparas ännu mer på området. Isåfall kan politiker sluta bli förvånade sen när mycket mer trista kostnader ökar i form av vandalisering, skadegörelse och allehanda sociala avgifter när ungar som inte blir sedda växer upp och behöver göra sig av med allt det de aldrig fick uttryck för från början. Det är en helt bakvänd ände på politiken. Skämmes!
13.10
Detta är helt oacceptabelt. Det går inte att spara in på barnen. Personalen i förskolan mår redan dåligt och flera funderar på att byta yrke. Jag träffar dem varje vecka när jag jobbar som vikarie i förskolan.
13.18
Har ett bättre förslag.
Det jobbar ca 11.000 personer åt Umeå Kommun.
Säg att 8000 av dessa dricker kaffe på arbetet.
I snitt går det säkert åt ca 2 koppar/ person och dag.
Det blir 16.000 koppar kaffe/dag.

Räknar vi på 200 dagar under ett år, så skulle det bli: 3.200.000 koppar kaffe.

Skulle Umeå Kommun ta 5 kr/kopp skulle det under ett år generera en intäkt på 16 miljoner kronor.

Hips vips, jag har löst så att de ej behöver göra besparingar på fritidsverksamheten.
13.38
Det här är helt oacceptabelt hur vi kan utsetta våra barn och lärare för detta. Man måste kunna spara in på annat än våra barn som är vår framtid. Man är så less på att det verkar finnas obegränsat med pengar på kultur, olika skrytbyggen osv men sen drabbar det skola och omsorg. Detta måste få konsekvenser för våra politiker som styrt oss in i detta med enorma skatteskulder. Det s.k. Huvudstadsåret, hur mycket kostade inte det? Stort skämt. Hoppas ni skäms.
13.55
Alltså, så fort en rubrik ang. fritids/förskola/skola/sjukvård mm. kommer upp så är den alltid grundad i att det inte finns nog med pengar. Kommunala pengar. Samtidigt som medborgare rasar över detta så finns det en trend lokalt och nationellt att rösta mer och mer höger. Kommunala pengar kommer i huvudsak in på 1 sätt: skatter. 1 Parti vill minska politikerarvoden och dra in mer pengar för just såna här arbeten.

Sluta gapa, rösta vänster istället så slipper ni dessa rubriker.

13.55
Det är ingen nyhet att kommunernas finanser är pressade, men det här är en verksamhet man inte kan osthyvla något mer utan att kvaliten försämras avsevärt. Personalen går redan på knäna, söker sig bort eller blir utbrända - vilket leder till hög turnover, högre långsiktiga kostnader och att arbetsvillkoren blir ännu svårare för de som stannar. Samtidigt vet man att de här formativa barndomsåren är så oerhört viktiga för den personliga utvecklingen och därmed för hela samhället, även ur ett krasst skattekraftperspektiv. Det måste gå att banta ner någonting annat. Kvinnohistoriska museum i all ära, men jag förlorar hellre det än en extra anställd på mina barns fritids.
13.56
När ska politikerna förstå att när de skär ner på kvalitén för barnen kommer de att få satsa mångdubbelt mer när barnen växer upp. Tidiga insatser för barn i allmänhet och barn i riskzonen i synnerhet är helt avgörande!
Dessutom måste de förstå att personal i skola och förskola inte kan arbeta under vilka omständigheter som helst. Dessa verksamheter är redan ansträngda och många brottas med överansträngning och utmattning. Vad kostar inte det för vårt samhälle?!
Gränsen är nådd sedan länge! Lyssna på forskningen! Lyssna på pedagogerna, de är kompetenta och vet!
15.47
Rösta på en vänsterpolitik som har rätt prioriteringar så kan vi lösa detta med de ständigt för tight satta budgetarna.
16.18
Helt obegripligt hur kommunen prioriterar, eller rättare sagt uppenbarligen inte klarar av att prioritera! De ger helt orimliga anslag till kultur och för att inte nämna de skenande kostnader för Lundabron medan det ska sparar på det allra allra viktigaste såsom våra barn och äldre. Tycker politikerna ska skämmas.
16.18
Det är bara en galning som tycker att det är rimligt att kommunen ska lägga över 300 miljoner varje år i kultur och sedan dra in 18,5 miljoner på våra barn.
Ställer man den frågan till ledningen i kommunen så får man enbart svaret att det är olika poster??? Helt sjukt...
16.50
I åk. 4 och åk. 6 ska skolan klara sig med en vuxen på 37 elever under fritidstid enligt kommunala riktlinjer. Vad säger du om det, pappa till barn på Mariehemsskolan?
17.18
Kanske det går att hitta en del av de pengar som saknas i budgeten för kvinnohistoriskt museum?
19.27
Statsbidragen till kommuners kommer att öka år 2020 enligt den budget som beslutats
Därför måste Umeå kommun omarbeta sin budget så att inte skolan och fritidshemmen drabbas av nedskärningar.
19.27
Politikers mantran är ständigt satsning på vård, skola och omsorg. Alltid drar man ner på vård, skola och omsorg. 1+1 blir alltid 1! Våga göra nåt åt jobbskatteavdragen! Det finns kopiöst med pengar att ta av!
19.27
Jag har faktiskt undrat de senaste åren vad kommunen prioritera som viktigaste och lägger massa pengar på. Busshållplatserna som har byggts om för flera miljoner men som inte ger skydd mot väta eller kyla för resenärer. Fy vad ni borde skämmas!
19.27
Förresten på sjöfruskolan på Tomtebo saknas läroböcker så pass mycket att klasserna få låna böcker sinsemellan innan lektionerna. Det innebär att det inte finns någon boka att ta med hem för barnen.
19.28
Stäng Vegan caféet som finns på hamnmagasinet ja stäng hela hamnmagasinet. Fullt med personal. Ungdomarna förutom några få vill gå dit.. dom kan inte köpa en korv inte en skinkmacka utan allt skall vara veganskt. Fullt med personal som sitter på sina rum och en stackars dam i köket som skall göra allt.. snacka om galen verksamhet.. där kan ni spara.. det är ju mer personal än ungdomar som vill gå dit... intresserad av att veta vem som har bestämt att ungdomar som inte är veganer kan fika någon annanstans. Ytterligare ett kommunalt fiasko..

Pappa till 5 ungdomar.
20.38
Jag önskar att jag fick höra politiker säga att de kommer att minska på sina arvoden och fallskärmar så att skolan kan få de pengar som behövs för att ge barnen undervisning av personal som orkar och hittar sin arbetsglädje igen.
Inför varje val säger alla partier att de vill satsa på vård, skola och omsorg, men det verkar inte gälla efter valet. Då är det bara politikerna som ser till att de får det bra för egen del.
20.38
Man får väl hoppas att Moa hoppar in och jobbar på skolan när alla lärare och rektorer slutat. För snart är väl Umeå uppe i 200 000 invånare och någon måste ju ta hand om barnen.
21.39
När ska politikerna se hur det verkligen ser ut i verksamheten på golvet och inte sitta mil ifrån och ta sina beslut om nedskärningar? Jag som förälder är otroligt tacksam för det fina jobb pedagogerna på skolor och förskolor gör idag men jag ser också hur dessa neddragningar påverkar och försämrar. Man håller tyst för att skydda, vill inte klaga eftersom dessa fantastiska människor redan går på knäna men nu måste vi föräldrar ryta ifrån till de som tar dessa beslut! Hellre ångrar jag att jag sa för mycket och blir ansedd jobbig än att jag satt tyst och lät det hända!!