SVT rapporterade · Tyck till och ställ dina frågor om de lokala nyheterna

07.09
Ny studio och ny vinjett. Det är en del i omgörningen av SVT:s lokala nyheter. Vad är viktigt för dig och är det något du undrar över när det gäller de lokala nyheterna? Dela med dig i chatten här nedan! Den 5 december klockan 18-20 svarar redaktionschefen för SVT Nyheter Dalarna, Nina Funke, på dina frågor. Men det går bara att ställa dina frågor redan nu!
13.58
Varmt lycka till med det allt det nya. Blir spännande att kika ikväll.
Stort tack, Ann-Marie! Vi är lite pirriga precis som det ska vara. 
14.15
Lycka till!
Tack Nils!
14.22
Bakom kulisserna: Så här såg det ut när SVT:s Patrik Boberg klippte ner den gamla dekoren i studion i Falun. Nu snart får du se den nya. FOTO: Sigrid Ribjer
14.27
Bakom kulisserna. Det byggs och dras sladdar in i det sista. Så här ser det ut just nu. Fyra timmar till sändning.
14.32
Här kan du få en smygtitt på studiobygget redan nu:
15.01
Bakom kulisserna: Drygt tre timmar kvar till sändning. Många som jobbar i studion nu.
16.16
Bakom kulisserna: Kvällens programledare Martin Trygg i sminket inför sändning.
17.23
Spännande. Lycka till!
Tack Susanne!
18.48
En sak är helt klar det finns pengar. Som skattebetalare helt vansinne. Men det kommer bli ändring på det fortare än ni anar.
@Olle - Hej Olle, i min roll som innehållsansvarig för SVT lokala nyhetsinnehåll i Dalarna varken ska eller bör jag uttala mig om finansiering av Public service. Det är ytterst en politiskt fråga. Men när det gäller nyhetsinnehållet så svarar jag gärna på frågor.  
18.56
Hej! Spännande med nya kulisser. Ändrar ni något i er bevakning av Dalarna också?
@VeraLinda - Hej, och tack för att du tittar. Ja, vi har påbörjat en förändring även av innehållet och kommer att erbjuda fler fördjupningar av frågor som är angelägna för många i länet. Så tipsa oss gärna om det är något du tycker att vi borde kika på. Vi är 11 reportrar som bevakar 15 kommuner, vilket gör att att vi måste välja noga vad vi bevakar.  
18.59
Den nya studion ser väl okey ut. Men vad jag genast reagerade på var de nya väderkartorna. Det är alldeles för mycket gråskala i färgerna. Det blir alldeles för svårt för synskadade att se vad som är blått eller grönt. Större kontraster behövs!
@PerErikWillemark - Hej, det var uppmärksamt av dig. Tack för det. Hela den nya sändningen går ut i HD-kvalitet men just vädret var inte inspelat i det, så tror att det kan vara skälet. Vi kommer att utveckla det. 
19.01
De nya namn- och titelskyltarna uppe till vänster på tv-rutan är inte bra. De visas mycket snabbt och de är väldigt svåra att läsa från tv-fotöljen. Skyltarna vid väderkartorna är mycket tydligare: tex "fredag kväll". Lycka till!
@"Barbro" - Tack Barbro för dina tankar kring namnskyltarna. Det är värdefullt så att vi kan förbättra. Vi vill att det ska vara läsbart och tydligt. 
19.04
Jag tycker det var snygga färger i er nya studion. Men det såg lite trångt ut. Är den mindre?
@Rosmarie - Hej, och tusen tack. Nej, studion är inte mindre, det är samma studio som tidigare. 
19.05
Jag tycker att ni kan byta ut musik gingeln. Den är alldeles för skramlig. Låter förskräckligt illa.
@AnnikaOlsson - Hej, tack för din feedback om musiken till vinjetten. 
19.08
Varför är inte dom lokala nyheterna i anslutning till riksnyheterna? Kultur och sport emellan..
@Jan - Tack för din fråga. Det ser lite olika ut under kvällen. 19:55-sändningen ligger alltid i direkt anslutning till Rapport. 
19.21
Jag skulle gärna se fler kommungranskningar, som den ni gjorde om Falu kommun för nåt år sedan.
@Olof - Tack, vad kul att du minns den. Ja, vi hoppas kunna fortsätta ha koll på kommunerna i länet. Tipsa oss gärna om det är något särskilt som du tror är värt att kika närmare på,
19.32
Jag skulle önska mer positiva nyheter. Ibland blir jag deppig av att titta på nyheter.
@Anette - Du är inte ensam om att uppleva det så. Nyhetsdramaturgin bygger ju på att berätta om sådant som avviker på något sätt och det kan ofta vara negativa saker, såsom olyckor och kriser. Därför jobbar vi medvetet nu med något som kallas konstruktiv journalistik, alltså att vi frågar om lösningar oftare och rapporterar om lösningar. Idag kunde vi till exempel berätta om vad Hedemora kommun gjort för att bli en av de bästa i landet på jämställdhet, till exempel. Istället för att rapportera om den kommun som är sämst. 
19.43
Hoppas att bevakningen blir bättre av de södra delarna av Dalarna. Under förra året skedde en fantastik utställning i Werner Aspenströmbiblioteket i Smedjebacken. det var elever från Hagge och Söderbärke skolor som hade gjort fantastiska tolkningar på Aspenströms dikter, främst dikten Bergslag. Elevernas egna bilder till dikterna plus en förklaring om hur de tänkt. Lite äldre barn hade även gjort skulpturer som arbete i grupp.
En makalös och fantastisk prestation av eleverna och deras lärare med en pedagogik i flera nivåer i den högsta klassen. Konstnärsföreningen var huvudarrangör plus skolorna och biblioteket. Vi tipsade SVT Dalarna från flera håll om evenemanget, - men icke sa Nicke! Inte ett ord om den storartade insatsen från eleverna. Men det hände ju inte i Falun eller Borlänge. När jag ringde till redaktionen visste man inte ens vem Werner Aspenström var? Och dessutom Aspenströms 100-års jubileum med en specialuppsättning av Dala-teatern som i samma dagar turnerade i Dalarna.
Hoppas att SVT dalarna utvidgar sin karta?
/ Kent Leonardsson
@KentLeonardsson - Hej Kent, det lät som om det hade kunnat blivit ett fint reportage om den utställningen. Vi får många tips varje dag och har ett tydligt nyhetsuppdrag, därför går alltid nyheter, händelser och fördjupad journalistik före bevakningar av till exempel kultur, evenemang och sport. Men när vi har möjlighet så brukar vi ta chansen, så hoppas att du tipsar oss igen. 
19.46
Grattis till nya studion! Fint.
@Ulrica - Tack snälla, Ulrica!
19.52
Hej jag tycker om er nya studio. Jag skulle vilja se ett inslag hur Dala fiber/Dala energi hantera fiberutbyggnaden. Vi sitter i utkanten på Säters kommun/Arkhyttan och här skulle det vara färdig för två år sedan. Dålig info och fördröjning efter den andar från Dala energi. Har det flyta statliga medel redan som på IP only??? Skandal från ett lokalt företag!!! Vänligen undersök och visa resultat.
@AntonLerg - Tusen tack Anton och tack för ditt konkreta nyhetstips. Om du har mer fakta i frågan än det du skriver får du gärna mejla mig också. nina.funke@svt.se.   
20.00
Jag såg förra sändningen och studion var väl snygg. Men kartorna på vädret förde ju tankarna till gamla Sovjet. Där får ni allt snäppa upp lite.
@Jocke - Tack för att du gillar studion. Vi fortsätter att finslipa.
20.11
Tusen tack för alla hejarop och konkreta förslag på förbättringar. 
Ni gör oss bättre. Nu avslutar vi kvällens chatt.