SVT rapporterade · Vill du se dina barns luciatåg live eller på film?

Tack för alla era kommentarer! Nu stänger vi ner chatten för idag. Mvh
09.50
Live såklart, är ju det mysiga att få komma till förskolan o se barnens glädje.
09.50
Live!!! Men förstår att det är jobbigt för vissa barn. Då behöver de inte vara med....
09.50
Film funkar utmärkt!
Så har de gjort i Mellbystrand de senaste åren.
09.50
Live
Dock är tanken med film godhjärtad.
10.22
Öringe montessoriförskola gör detta underbart för alla barnens väl och jag när så stolt över min dotter och dem andra !
11.04
Det är sorgligt att det gått så långt att vi lägger vuxnas perspektiv på barn. Prestationsångest? Det barn som inte vill eller kan ska inte behöva delta. Så har det fungerat för våra 3 barn.
11.05
Lägg ner Lucifieandet på dagis/skola. Om någon vill göra detta hemma eller titta på kommunens/församlingens lucia - visst, gör det då, Men skona både förskola och skola från detta sprktakel som bara framkallar ångest hos så många.
12.27
Live
14.28
Jag fick alltid mer prestationsångest av att bli inspelad, så förstår inte riktigt det argumentet. Det var visserligen i något senare ålder.
14.28
Så klart live
14.28
Detta platsar på topp 10 av det mest korkade jag hört. Vart är vi på väg? Givetvis Live! Fånga ögonblicket oredigerat! Livet går inte i repris.
14.58
Så bra idé att filma. Utsätta småbarn för stress p prestationsångest för att vuxna tycker att det är mysigt. Respektera tradition er men mer respekt för barnen.
15.16
Så bra ide, mindre stress för både barn och pedagoger. Prestationsångest tror jag intr Många små barn känner men däremot är det väldigt jobbigt för dem att bryta rutiner så många tycker det är jobbigt att va med fskpers och tåga/sjunga när vårdnadshavarena tittar på.. de vill va med dem och blir ledsna.
15.39
Barn är naturliga. Det borde föräldrar och personal också vara. Inte konstigt om dessa barn börjar äta antidepressiva medel om de redan nu "känner" prestationsångest. Så fruktansvärt löjligt. Jag är oerhört glad att jag inte har barn som ska behöva växa upp i dagen samhälle. Vissa borde inte heller blir föräldrar och viss personal ska kanske fundera på att lägga ner projektet så de stackars barnen överlever julstressen
15.39
Live så klart, ungarna "sjunger" för fullt här hemma och är så stolta över sångerna dom kan/lärt sig, Självklart vill dom att vi ska vara där, och prata om när dom ska sjunga för oss. Tycker inte att alla ska behöva ta hänsyn till folk som skiter i sina ungar, eller de som tycker att ex. min blygare äldste grabb inte/aldrig ska behöva träna(s) på att hantera blygheten inför kommande år i skolan.
16.14
"Prestationsångest" ... ?!?

Utmaningar lär en nya färdigheter, inte genom att undvika nya erfarenheter. Stackars barn som växer upp i denna skyddsbubbla och aldrig lär sig att ta motgångar.
16.59
Vilket är värst för barnen på dagiset i Laholm och vilket skapar mest presentationsångest, att sjunga inför sina egna föräldrar eller inför hela Sverige på nationell TV?
16.59
Barn utsätts för så otroligt mycket stress i dagens samhälle. Vi på förskolan bör ej bidra med detta. Via en film kan stor som liten deltaga på sitt vis. Dessutom får vårdnadshavarna se sina barn i många olika situationer på och i förskolan istället för i ett uppradat luciatåg.
17.45
live
17.45
Vi SKA ha och se Lucia i Svenska skolor!!!
Allt annat är otänkbart...
18.07
Vart är vi på väg??? Allt ska ändras och sällan till det bättre. Flickor får inte va flickor osv. Allt görs så stort Det blev folk av oss tidigare också
18.08
Är det upp till enskild förskolefröken att bestämma över vårt kulturarv? Barnen är så stressade att de inte heller ska konfirmeras? Läsa matte eller svenska?
Trams. Ni går i spetsen för curlande och skjuter stressen framför barnet. Verkligheten ni försöker skydda ungarna ifrån finns där - vare sig ni vill eller ej.
Eller är det så att ni har provision från läkemedelsindustrin?
18.08
Självklart ” live”!! Vad är det för fel på samhället idag? Barnen har prestationsångest? Vet barnen ens vad det betyder? Låt barn vara barn!
18.33
Arbetar själv på förskola och tycker som allt annat vi gör att man ska anpassa det efter den barngrupp man har. Oftast om man har en barngrupp med små 1 åringar kan det vara bättre att spela in, medans de äldre barnen kan tycka att det är kul att få sjunga live.
18.33
I den nya läroplanerna står inget om att barn ska uppträda i luciatåg, De vill hellre vara tomtar och dinosaurier och då faller väl hela den gamla traditionen?
Många skriver att barnen ska välja. Vem ska då ha hand om dom som inte vill vara med?
Skolor och förskolor dräller inte precis av pedagoger......
Ta ledigt och var med ditt barn en vanlig dag på skolan/förskolan istället, så får du som förälder
Mycket bättre inblick och delaktighet för ditt barns vardag.
18.33
Förstår precis. Det är tråkigt på många sätt men vad hemskt för barn vars föräldrar inte kommer. Bara det gör att jag tycket det här är en bra lösning.
18.57
Lägg ner Lucia, skolavslutningar, studenttåg, Jultomte.. Allt som för med sig glädje det ska vi inte ha i Sverige, inte undra på att en miljon Svenskar mår dåligt, lägg också ner miljörörelsen.
19.13
Ja vad säger man, 3 åringar som har prestationsångest. När vi var 3 så var vi ju barn bara helt enkelt. Dagen föräldrar borde skämmas
19.33
Man undrar ju hur vi överlevde vår barndom om Luciatåg är för stressande för barnen....Vi har flera generationer bakom oss som firat Lucia sedan vi var små, och jag tror inte ngn tagit skada av det.. Det beror väl på vilken nivå man lägger det på? Anpassar man det till barnens nivå så blir det mysig upplevelse. Jag tror faktiskt inte att det är barnen som är de som blir stressade...tror det används som ursäkt.
20.26
Anser man att barn inte tål verkligheten så kanske man inte borde skaffa barn
20.27
Om de får prestationsångest av Lucia, hur ska de då klara av skolan och arbetslivet?
20.27
Är förskollärare på en förskola och självklart har vi Lucia för föräldrarna ute så alla kan få vara med. Mina 5 åringar älskar det och presationsångesten står nog föräldrar och personalen för som inte har intresset för sång. Barnen och jag har jättekul
20.29
Hade föräldrar idag lagt lite mer energi på sina barn, som enligt mycket fakta, forskning och erfarenhet mår bättre av att vara hemma längre hade vi inte haft detta problem. Ser det från två håll: föräldrar hinner inte anpassa sitt dyrbara jobb och karriär till luciatåget eller så passar pedagogerna på att göra deras dag lite enklare genom att INTE fylla på med mer jobb genom att bjuda en massa. Det är så många barn som heltid och mer än heltid befinner sig på institutionen och det finns samband mellan ohälsa och för långa dagar på föris! Ta hem barnen tidigare, skola in senare och så löser vi massa andra problem