SVT rapporterade · Chatta om de nya luciatågen

08.34
Hej och välkomna till SVT:s chatt om de nya luciatågen. Från klockan tio finns SVT:s reporter Hanna Nilsson på plats, men du kan lämna en kommentar redan nu.
09.16
Jag tycker det är trist. På detta sättet håller man tillbaka de som vill synas och ta för sig. I stället för att anpassa borde man hitta sätt att lyfta de som inte vågar.
@Litesur - Hej! Tack för din kommentar!
10.27
Jag tyckte inte heller om att tvingas in i Luciatåg när jag var liten. Bra med alternativa lösningar, eller så kanske man ska skippa Lucia helt.
@Jonas - Tack för din kommentar!
10.29
Jag har jobbat som lärare i hela mitt liv och jag tycker att detta är en värdelös idé. Skolan ska förbereda barnen för vuxenlivet och där måste man kunna stiga ur sin comfort zone. Vi hjälper inte barnen genom att plocka bort saker som känns obekväma. I stället borde vi hitta vägar för barn som tycker det är jobbigt att komma över sina rädslor.
@pedagogen - Hej! Har ni hittat något sånt sätt där du jobbar?
10.32
Tycker det är en skrämmande utveckling.Det är klart att det ska finnas Luciatåg.Lyft fram dom barn som är osäkra ,o ge dom extra stöd.
@KristinaSvantesson - Hej! Tack för att du delar med dig av dina tankar. 
10.33
Varför måste man göra antingen eller? Kan man inte bara låta de barn som vill vara med i tåget vara det - och de som inte vill behöver inte. Varför måste alla jämt göra samma. Hur ska man tackla de barnen som nu är ledsna för att deras föräldrar inte får se dem uppträda live?
@Erik - Hej! Tack för att du delade med dig av din åsikt!
10.39
Hjälp de barnen som inte vågar. Hur blir livet om man hela tiden skall undvika saker som är obehagliga och svåra. Själv fick jag inte gå med i luciatåget för jag kunde inte sjunga. Ett annat år fick jag gå med, men fick mima
istället. Lucia är en fint firande och för de barnen som vill och tycker det är roligt skall ju inte tryckas tillbaks.
@Ulla - Hej Ulla! Tack för att du delade med dig av dina luciaerfarenheter. 
10.43
Jag tycker man kan ha en traditionell Lucia 9/10 gånger med en vit mörkhårig kvinna som Lucia.
@Magnus - Hej Magnus! Tack för att du delade med dig av dina tankar. 
10.52
Jag tycker att dom kan lägga ner lucia
Det är bara barnsligt 👎👎👎👎👎
@EvaKarlsson - Hej Eva! Tack för dina tankar. 
10.56
Det låter som dessa barn behöver hjälp och verktyg för att arbeta med sin "prestationsångest" för att klara skolgång och resten av året. Hur gör de för att hjälpa barnen?
@AnnicaSaläng - Hej Annica! Tack för att du delar med dig av dina tankar. 
11.06
Vi vill gärna veta hur det är på den förskolan där du har dina barn. Är det traditionellt luciafirande där vårdnadshavarna bjuds in eller filmas det och visas vid ett senare tillfälle?
11.17
Förstår att vissa känner att deras traditioner vattnas ur och kanske riskerar att försvinna helt. Men vi ska vara glada att de firar Lucia alls. Misstänker att många lärare gärna skulle slippa fira dessa traditioner helt när de alltid blir konfronterade av en liten klick högljudda föräldrar som känner att just deras önskemål om tidpunkt och rätt att fota och filma inte kan tillfredsställas. Njut så länge det varar gott folk!
@Oskar - Hej Oskar! Tack för att du delade med dig av dina tankar. 
11.18
Lucia är en icke kommersiell tradition som är en gemensam glädjespridare i vintermörkret. Om vi tar bort Lucia vad står då på tur? Midsommar? Påsk? Nationaldagen? Blir vi mer produktiva och därmed mer lönsamma om vi tar bort alla traditioner som vi firar tillsammans ? Är det vad allt detta diskuterande för eller emot Lucia handlar om?
@EwaAndersson - Hej Ewa! Tack för dina tankar. 
11.50
Varför kan man inte bevara våra svenska traditioner? Det är ju nåt som man vuxit upp med och sedan ska de (vänsterinriktade?)" könsneutrala" förskolorna/skolorna sluta med allt som har med tradition att göra! Pride har nån tid att lägga in, men inte att fira Lucia...? Det behövs lite fin musik i vår stressade tillvaro och där finns ju ett budskap i VARFÖR man firar Lucia! Hon stod upp för sin religion, din tro och övertygelse!👍Varför inte se det som nåt som glädjer istället?
@SussieNilsson - Hej! Tack för din kommentar. Luciatåget finns ju fortfarande kvar på förskolan, men en del av dem filmas för att sedan visas för anhöriga. 
11.53
Nu sätter vi punkt för dagens chatt. Tack för era tankar och åsikter!