SVT rapporterade · Vad tycker du att man får skriva på sociala medier? Finns det en sociala medier-policy på din arbetsplats?

11.07
Fruktansvärt att skriva sådana saker, verkligen kränkande!
Inte acceptabelt att skriva kränkande saker oavsett om det handlar om privat eller arbete anser jag! Det är just som det står, SOCIALA medier.. man behöver tänka hur man uttrycker sig både i tal och skrift!
11.34
Om det är OK eller inte avgörs om butikschefen har en öppet eller stängt Instagramkonto.

Är kontot öppet för allmänheten så är det inte OK. Men det ett stängt konto så tycker jag det är absolut det är ok.

Då är det upp till följaren om man vill avfölja om man inte accepterar beteendet och känner sig kränkt. Eller så tar man en diskussion med personen.

Man tar aldrig en skärmdump och sprider det vidare då man befinner sig i en "vän-sfär"
11.34
Man ska nog vara försiktig och skriva om sin arbetsplats. Tycker faktiskt det är lite too much med sociala medier.
11.38
Arbetsgivare har ingen rätt att bestämma över eller lägga sig i den enskilde anställdes privatliv.
Sådant beteende hör hemma i diktaturer (Sovjetunionen, Tredje Riket, Kina, Iran, Nordkorea och liknande). Sverige är en demokrati och här råder yttrandefrihet. Att inskränka en svensk medborgares yttrandefrihet (vilket alltför många arbetsgivare vill göra) är ett grundlagsbrott.
11.55
Så länge man inte bryter mot nationell lagstiftning ska arbetsgivaren skita i vad arbetstagaren skriver på sina sociala medier.
12.18
Jag skriver inget på sociala medier som jag inte kan säga i personens ansikte vid träffen.
Han vet att han har gjort fel för att han är rädd och förnekar.
Hans oanständigt beteende måste få lämpliga konsekvenser.
13.11
Om detta bedöms vara OK kan jag alltså skriva vad jag vill om min arbetsgivare så länge det sker utanför arbetstid?
13.15
Har det inte blivit överdrivet känsligt i Sverige? Denna händelse beskrivs som en fruktansvärd kränkning. Och, om det är så, vilka superlativer kan man då beskriva en våldtäkt eller grov misshandel med? Kanske nån kvällstidningsliknande rubrik som: Den våldtagne blev megasupermaximaltfruktansvärt kränkt.
13.32
Kan man inte ta upp eventuella problem med sin arbetsgivare personligen ska man även vara tyst i sociala medier.
13.32
Varför skriva om sin arbetsgivare på nätet över huvud taget?
13.58
Håller inte längre på med sociala medier, lämnade Facebook i juni i år och har inte ångrat mig en enda sekund.
13.59
Man ska idag i Sverige inte skriva någonting som kan uppfattas som /negativt/kränkande om någon/någonting. Man ska hålla det inom sej knyta näven i byxfickan, gråta i kudden, få högt blodtryck, utmattningsdepression, posttraumatiskstress, hjärtinfarkt och stroke. Yttrandefriheten finns inte på riktigt.
14.00
Gå till chefen om det är några problem. Varför skriva på sociala medier? det löser väl inget, är bara fegt.
14.00
Det kan bli farligt för säkerhetsskäl eller tystnadsplikt kan påverkas lätt.
14.04
Personligen så tycker jag att det bör vara det som står i anställningsavtalet som gäller.
Om det inte står något om restriktioner i kontraktet eller om arbetsgivaren inte har några tydliga policys så är det fritt fram att skriva på sociala medier.
Mitt anställningsavtal refererar till en intern tystnadspolicy som tydligt beskriver vad som får och inte får talas om utanför arbetet.
14.16
Sociala medier tvingar fram en farlig tystnadskultur där vad man än säger i förtroende till en god vän eller kollega t ex kan hamna på sociala medier, om denna återberättar din historia till någon på sina medier. Vem ska då bli ansvarig? Vad får man berätta? Om någon mår dåligt över sin arbetsplats kanske man vill varna andra för arbetsplatsen. Man måste få skriva om saker, utan att lämna ut namn. Om chefen mobbar anställda måste man få säga detta, men samtidigt måste varje person ta ansvar för konsekvenser och tänka efter innan de skriver. Varför ska medier kunna namnge personer men inte privatpersoner? Gränsen är alldeles för luddig. Media mörkar också alldeles för mycket och viktig information som allmänheten har rätt att få veta för att kunna vara trygga. Dock måste samma policy angående beteende och förtal gälla på nätet som utanför, även om spridningen är mer svåröverblickad. Yttrandefriheten är dock hotad som det är nu.
14.21
Rasism, sexism, transfobiska kommentarer om folk på jobbet är självklart INTE okej.
14.40
Det där får väl facket tåla
14.40
Kräva en halv miljon kronor i skadestånd för en kommentar på Instagram som endast en handful individer må ha sett? Nej Daniel, jag tycker inte att du har rätt till några kronor. Men jag tycker också att det är larvigt av butikschefen att han inte erkänner sitt inlägg, han lurar ingen med att spela dum.
15.46
Delar du ett inlägg med "dina vänner" så delar du med alla deras vänner och så vidare. Vadå begränsad spridning?
15.46
Jag skulle inte vilja el våga skriva om jobbet. Det fin s både företagshemligheter o möjliga försvarshemligheter samt en mängd kunder Som kan se sig kränkta
15.46
Bad vi skriver eller gör på vår privata tid har företaget inget att göra med. Om jag jobbar mellan 8-16 så kan jag inte göra vad jag vill på företagets tid i deras lokaler. Men sekunden jag är på min lediga tid så borde jag kunna säga och tycka vad jag vill. Eller ska vi sträva efter att folk blir straffade för vad de sa på baren en lördagskväll? Sociala medier är ingen skillnad.
15.53
Det har uppstått en kultur där ”att testa gränserna”, att bryta mot lagarna, anses fint och kreativt. Även mot kontrollmyndigheterna. OK, om och när man åker fast betalar man böter/vite/skadestånd för det fallet men eftersom det har gjorts hundratals gånger har man ”sparat”. Det har blivit standardförfarande inom ex vis kommuner, särskilt små, där alla som är något känner alla som är något och man är van att göra som man vill. Även korruption tenderas att sopas under mattan för att undvika badwill. Det som visas i ”Uppdrag Granskning” är bara toppen på isberget.
Läckorna har fått dem att tänka till. Men märkligt nog främst på hur man skall täppa till luckorna. Assange och Snowden gäller även på lokal nivå. Att statuera exempel så att ingen vågar.
Missbrukas det gäller som i #metoo-fallet rekvisitan i förtalsparagrafen; var syftet att informera eller att skada?
15.53
Att skriva om jobbet på S.M. visar bara på omogenhet.
15.53
Efter Cambridge Analytica skandalen har jag nu mer inget Facebook/Instagram konto. Livet är otroligt skönt utan sociala medier.
15.53
Tycker man ska ha friheten att skiva vad man vill, så länge du inte har skriv på ett kontrakt som säger att företaget inte får nämnas i sociala medier
15.54
Äh! Han får skriva vad han vill på sitt privata konto. Sedan kan jag ändå tycka att han uttrycker sig löjligt..
15.54
Folk skriver väl allt idag? Så länge ingen ser vad man gör så känner folk ingen skam eller skuld. Den som försöker att hävda sin rätt blir nedtryckt med retoriken: Tror du att du är bättre och mer värd än oss?
15.54
Så det ska kosta en halvmiljon att tycka illa om facket? varför är jag inte förvånad att facket tycker så?
16.08
I kollektivavtalet förutsätts att fack och arbetsgivare ( parterna) har ett respektfullt förhållande till varandra. Arbetsgivaren har rätt att tycka vad han vill, men får inte uttrycka det offentligt. Han kan inte heller skilja sin privata och sin offentliga person
16.08
Utanför jobbet ska man få tycka och säga vad man vill. Kränkande kommentarer är aldrig ok. Men man ska kunna vara missnöjd på sitt jobb utan att bli sparkad för det
16.24
Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen gäller oss här i detta land och är bland det viktigaste i en demokrati. Eventuellt slutna grupper är slutna grupper, annars blir det som att öppna andras personliga handlingar. Ganska enkelt egentligen.
16.24
När man är anställd ingår det att vara lojal, man har lojalitetsplikt enligt lag..
16.40
Att folk ska lägga upp varje vaken minut av sina liv på nätet är både skrämmande och patetiskt.
Att då samtidigt vara illojal mot sin arbetsgivare är ingen bra idé. Man har inget privatliv på nätet.
16.53
Dom kan väl tänka på vad dom skriver och publicera
Och inte överdriva förstår dom inte på nånting
Kan man undra om dom a nån skruv lös
Samma sak gäller kvällstidningar som skriver mycket skit ( ursäkta)
16.53
Jag tycker man ska våga brätta mycket om sitt jobb , det händer mycket inom jobbet inget som vågar säga något eller brätta sexual trakasserier och mobbning och kränkning, jag har skrivet brev till stefanlöven för 2 årsedan Att de ska tänka på det vad som pågår i sevensk
16.54
SJÄVKLART Men INTE när man ÄR på JOBBET!
16.54
"Fuktansvärt kränkande. [Jag kommer yrka på] kraftigt skadestånd, runt en halv miljon kronor." - Daniel Andersson
Här kan man snacka om en sjuhelsikes överdrift.
I detta land råder yttrandefrihet och åsiktsfrihet. VD:n har därmed rätt att tycka och säga vad han vill om facket, och Daniel/facket har även rätt att tycka och säga vad han vill om VD:ns uttalande. MEN, man kan inte bara gå runt och kräva folk på sinnessjuka summor i skadestånd för att man inte gillar vad de säger eller tycker, framförallt inte när det dessutom ska ha skrivits på ett privat konto som sedan läckts ut.

Det enda jag ser som kan fälla VD:n är om han brutit mot något avtal som säger att han inte får uttala sig på detta vis.
16.54
Har man som VD den synen på facket, kan man fråga sig vilken syn han har på sina anställda? I övrigt anser jag att man får ha vilka åsikter man vill om sin arbetsgivare, eller i detta fallet motparten. Men att försöka förneka det som han gör är bara ryggradslöst. Har man en åsikt, stå för den då.

Sen ska man såklart fundera på vad och hur man skriver, framför allt på (a)sociala medier. Det finns trots allt en praxis som heter lojalitetsplikt, även om detta inte står i något avtal. Sen kan man tycka vad man vill om vad denna tämligen korkade praxis innebär i praktiken. Man ska inte blanda in yttrandefriheten i detta, det är ett lagmässigt förhållande mellan individen och staten.
16.54
Om facken såg sig som kamporganisationer skulle de uppskatta skitorden istället för att bete sig som kränkta sekreterare åt kapitalet. Kavla upp skjortärmarna och sluta gnäll!
16.54
Yttrandefriheten kan väl inte åsidosättades för att facket tycker att det passar i detta fall? Löjligt utspel. Men all publicitet är bra publicitet va?
16.55
Om det där är vad folk tycker är fruktansvärt kränkande så tycker jag att det är många som behöver växa upp. Det är rent ut sagt en löjlig nyhet och en löjlig reaktion från fackets sida. Många fackföreningar gör mycket som inte är till gagn för folk, jag vet själv från en f.d. arbetsgivare som jag arbetade för som gav hans anställda bättre villkor än facket, men dom ville tvinga alla hans anställda att gå med i facket och få sämre villkor och mindre betalt. Hur är det bra för någon annan än facket?
16.55
Om han skrivit på ett avtal där han inte får uttrycka sig negativt om facket, så är det en sak, men annars får han skriva vad han vill tycker jag. Han uttrycker en åsikt. Det är en farlig väg vi är på om man kan stämma folk för åsikter man inte gillar.
17.25
Om man är anställd och ser att det pågår saker på en arbetsplats som inte är okej, och man inte får gehör för det, då kan det finnas fog till att vända sig till sociala media. Och man kan väl få snacka skit också, fast utan att nämna namn och sådant. Att hänga ut någon på fejan/twitter är inte okej.
17.25
Om jag vore statsminister skulle det vara olagligt att kräva tystnadsplikt. Det är bara något som staten skall kunna kräva i känslig verksamhet. Så man kan skriva vad man vill i sociala medier om det är I allmänhetens intresse. Däremot skall man undvika att smutskasta individer. Har man något på en individ så kan man informera överordnade eller gå till domstol. Om ingen är intresserad får man släppa salen.
17.25
Om man på sin arbetsplats har en chef som inte är vuxen och som spottar en anställd i ansiktet. Varken facket, andra chefer eller företaget ställer upp och tar tag i problemet. Och de anställda känner sig maktlösa. Då tycker jag att de kan skrivas på Sociala mediet.
17.27
Om mitt jobb ska jag inte skriva ett ord på sociala media, varken positivt, neutralt eller negativt då jag som person bör undvika att förknippas med min arbetsgivare. Orsaken till denna min åsikt är att jag inte vet hur mottagaren tolkar mitt inlägg eller tidigare eller senare skrivna sådana eller någon kommentar jag gjort på någon annans inlägg. Av samma orsak bör jag undvika att uppge min nuvarande arbetsgivare under information på sociala media. Detta har jag lärt mig den hårda vägen, inkallad till chefen några gånger när det framkommit att min åsikt i ämnen helt frånskilda från mitt arbete avvikit från mainstream.
17.27
För det första. Använd ett vårdat språk. Ska det vara så svårt. Det går att uttrycka missnöje utan att vara nedlåtande eller oförskämd.
För det andra. Se till att din verksamhet har en policy kring hur man ska kommunicera kring verksamheten i sociala medier. Det du uttrycker kan leda till en allvarlig förtroendeskada för din arbetsgivare.
18.13
Man får skriva vad man än vill bara det inte kränker någon. Rasism, sexism, anti-LGBTQ, alltså sådant som ifrågasätter människors lika värde bör inte låtas tålas av en arbetsplats, innanför eller utanför arbetet. Alla i en arbetsplats ska ha rätt att känna sig trygga i vem de är.
18.13
Rent generellt undrar jag varför SVT gör en nyhet av sådant här? Det är ju sandlådenivå både från butikschefen och facket. Att ens nämna skadestånd är ju löjligt. Tycker SVT ska höja sig över skandalpressen och jobba med angelägna nyheter.
18.13
Vad har ditt jobb på sociala medier att göra. Problem diskuterar man där det hör hemma. Jobbproblem då på jobbet!
21.21
Problem med jobbet ska tas upp med närmaste chef. Om man istället lägger upp det på nätet, är det svårt att bemöta det för chefen. Det kan ju vara rena lögnen som får stor spridning och kommer arbetsgivaren tillkänna långt efteråt och då kan det vara försent. Liknar lite förtal tycker jag. Innan man lägger ut ngt bör man tänka till, vad är syftet med mitt inlägg,