SVT rapporterade · Vad tänker du om luciafirandet i skolan?

Hej! Fortsätt gärna kommentera, men vi påminner om att hålla god ton och att hålla sig till ämnet. 
Vi kan också poängtera att skolorna som vi varit i kontakt med alltså INTE valt bort luciafirande på grund av att någon skulle känt sig kränkt, att det skulle vara förbud eller av ideologiska skäl. Snarare för att minska stress och press på ungdomar och att kunna hantera logistiken på ett bra sätt. Här nedan hittar du ett exempel: Vi har också varit i kontakt med skolor som inte har något luciatåg för att det inte finns intresse hos elever att vara med.  //Jenny reporter
 
07.20
Det är en tradition som absolut ska finnas kvar! Det är ju verkligen en höjdpunkt att få åka och titta på.
Sorgligt att det försvinner mer och mer.
07.33
Det är klart vi ska fira Lucia, eller ska vi ta bort jul och midsommar också?
08.22
Jag tycker verkligen inte att skolbarn ska tvingas vara med i luciafirande. Denna press, vem får vara Lucia? Får alla som vill vara Lucia? etc
I låg- och mellanstadiet hade jag dessutom alltid en känsla av att olika firanden var främst ett sätt för musiklärarna att via barnen visa vad de kunde, en grej mer att pricka av för att visa arbetsgivaren att de gjorde sitt jobb. Jag fick aldrig någonsin känslan av att det var gjort för barnens skull. Dessutom har bl a luciafiranden i skolan kostat oss bra mycket pengar genom åren, i en skolan som så kallat är avgiftsfri.
Låt dem som verkligen vill vara med i luciatåg få vara med, med skolans kläder, glitter och ljus, tvinga inte alla att vara med.
08.28
Hur gör man på förskolan där du jobbar, eller där ditt barn går? På den här har man inte längre luciatåg live. Istället spelas det in en video i förväg som föräldrar och släktingar får se:
 
08.38
Såhär skriver Yvonne på SVT Västmanlands facebooksida:
 
"Jag kan tycka att skolan skulle kunna ha läx och prov fria dagar innan lucia så att ungdomarna slapp känna sig stressade. För jag kan tycka att detta är en tradition, ett avbrott från skolans andra dagar, något som kan vara ett skönt tillägg."
08.45
Hade luciatåg varje år i skolan. En dag man såg framemot hela året. Lärde oss att samarbeta och utvecklade det för varje år. En nyttig läxa om någon. Och så minns jag det som lekfullt. Och lussedagen var så varm, mysig och kärleksfull. Stress och press? Inte vad jag minns. Kanske hos lärarna. ;-)
09.50
Vi har utomhus lucia tidigt på morgonen ganska kort sång stund och enkelt fika. Börjar strax efter 7 och föräldrarna väljer när dom känner sig klara eller måste åka till jobbet 😍 enkelt och mysigt
09.50
För. En mysig och härlig tradition, som självklart kan utvecklas med sin samtid. Lucia behöver inte vara en kvinna/flicka men vår ljusdrottning borde inte försvinna ut i periferin utan bör vårdas.
09.50
Absolut för luciatåg i skolorna! Mysig o fin tradition i december ❤️!
09.50
Klart att det ska vara en traditionell Lucia i skolan. Men inget tvång att deltaga.
Annars är det ett trevligt avbrott i skolstressen.
09.51
Jag förstår inte hur någon kan ha någonting alls emot denna underbart vackra tradition. Vårt luciatåg är ju en av de mest unika svenska traditioner vi har, så långt ifrån importerade kommersiella jippon man kan komma. Vacker stämningsfull sång, tillsynes framförd av en änglakör.
Jag har oerhört svårt att förstå hur något barn skulle fara illa av att gå i led och sjunga. Skulle det vara så, behöver man väl inte tvinga dem då... Detta är en tradition vars bevarande är värt att värna om. Låt oss hoppas att kommande generationer får fortsätta sprida ljus i decembermörkret!
09.51
Jag tycker att alla klasser ska vara med i Luciatåget inte bara en särskild klass men dom som inte vill ska inte bli tvingade till det.. tycker det är tråkigt att man som förälder till barn i en annan klass på skolan inte får ta del i luciafirande..
09.51
Tråkigt att traditioner försvinner. Minns inte att någon har blivit tvingad att vara med. Är 70 år gammal och har både haft skolavslutning i kyrkan o luciatåg med barn och barnbarn. Tiderna förändras och inte alltid till det bättre. Självklart vi ska ha det kvar man ska värna om traditioner.
09.52
Man trodde svenska skolan var religion fri institut , ack som man tog fel.Kristen nonsens man vill propagera för alla andra som inte har det som sin tro.
09.53
Har allt som är fint blivit fult här i Sverige,, vi som har, skjutningar, knarkuppgörelser, sprängningar, bilbränder,, borde ha Lucia varje dag,, så vi får se o höra något fint,, o som värmer själ o hjärta 💕. ANITA NORRBY
09.53
Vill självfallet att vi bejakar och bevarar en fin tradition
10.01
Självklart skall vi bevara en fin tradition.
Erik
10.01
Jag tycker att Lucia är en av de finaste traditioner som finns i Sverige. Naturligtvis skall man bevara den även i skolan.
10.01
Det är klart att Lucia ska firas. Allt annat är löjligt. Bevara våra traditioner
10.02
Håller helt med Anita Norrby. Den/de som inte vill vara med är det up till var och en.
Angelica
10.09
Fint!
10.09
Jag tycker att vi skall behålla våra traditioner men kan också ha andra i skolan så alla får vara med MVH En gammal farmor
10.09
Tycker det går en tydlig skiljelinje rent ideologiskt: är man vänsterliberal och/eller feminist vill man inte ha traditionell Lucia, är man konservativ och/eller nationalist vill man ha det.
10.12
Det borde vara en självklarhet med luciatåg i skolan, med eller utan föräldrar. Hela grejen är ju en nyttig träning för barnen. Dels stärker det lagkänsla när alla har en roll att sköta, sen stärks självkänslan att våga stå på scen och uppträda, förmågan att memorera texter för att kunna återge vid ett senare tillfälle. Samt att det är en fin och lång tradition. Självklart är väl högsta önskan som förälder att man får ta del, men finns inte den möjligheten borde skolan hålla ett internt luciafirande utan förälder.
10.24
Jag tycker man ska fråga eleverna om de vill fira eller inte och hur de vill göra det.
Ni vuxna som kommenterar att det är viktigt med luciafirandet, går ni själva luciatåg?
10.24
Hej, det är en av Sveriges finaste traditioner. Många svenskar som flyttar utomlands, tillfälligt eller permanent känner väldigt starkt för Lucia, och jag menar det beror på att man har så positiva minnen till Lucia. Jag hoppas att vi fortsätter att vårda denna lite udda traditionen
10.24
Jobbar själv i skolan. Om intresset finns på skolan, så fira på, men om inte elever vill ställa upp, så inget firande. Många som skriver inlägg verkar tro att man "förbjuder" Lucia, men har aldrig stött på någon skola som gjort det eller hört av kolleger att så är fallet. Ingen ideologisk skiljelinje.
10.24
Det är väl fint och så men det är ingen stor grej om det uteblir.
10.25
Klart att vi ska bevara våra traditioner och Ha Lucia som vi alla väntar på i detta numera så "mörka" land, med oro och skjutningar var o varannan dag, det lyser upp och ger oss glädje.
10.25
Verligen sorgligt om vi slutar fira Lucia! Vi och våra barn behöver detta vackra, som är en fin tradition i Sverige och som sagt, värmer både själ och hjärta!
10.26
Man kan fira Lucia på olika sätt. Antingen som en skönhetstävling där de snyggaste och bästa sångarna är med, alla måste vara blonda och tjejer. Eller så kan man göra det till sitt eget och slumpvis lotta en Lucia och sjunga så bra man kan för tillfället, men utan någon tävlingspress. Bara som en mysig tradition. Det förstnämnda tycker jag är hemskt, men det sistnämnda, att fira på sitt eget sätt, tycker jag alla ska kunna göra oavsett religion. Det är inte mycket kristet kvar i Lucia idag, bara gemenskap och vinterstämning.
10.27
Att det görs politik av nåt så obetydligt som ett luciatåg torde vara en tydlig signal till utomjordingar att här på jorden finns inget att hämta.
10.27
Alla tiders, en fin tradition att hålla fast vid.
10.28
Sverige är ändå ett sedan länge i huvudsak kristet land och vi har många kristna traditioner som är djupt rotade och mycket betydelsefulla för oss. Se det som en möjlighet för alla - invandrade, infödda, troende och icke troende att ta del av det svenska kulturarvet och föra det vidare. Och att tända ljus i vår världs mörka tid och att låta barnen sjunga om ljus i mörkret kan väl ändå inte provocera någon? Glöm inte heller att kristendom, judendom och islam är religioner med samma gud och ursprung och att toleransen måste vara ömsesidig.
10.29
Vi kan inte hela tiden rätta till/ta bort våra traditioner oss efter vad en minoritet anser eller känner sig kränkta över.
10.35
Alla luciatåg jag varit med om i skolsammanhang har varit riktigt mysiga och ett bra avbrott från den mörka tiden med mycket prov inför lovet.

Jag tycker dock att det är synd att många skolor inte låter killar vara lucia om de vill. Jämlikhet ska gå åt båda hållen och det borde börja redan i unga år i skolan.
10.36
En väldigt fin och trevlig tradition!
10.40
Tacksam om skolan verkligen lär elever att bli vana vid att stå inför publik. Det borde verkligen tränas på.
Låt elever prata och redogöra inför publik, lära sig retorik. Då får de en erfarenhet som hjälper dem i livet framöver. Kanske genom ett litet kort föredrag om vem Lucia var, varför det firas. Jag lärde mig stå inför en publik genom duktiga retorikutbildare. Inte genom de luciatåg jag var med i. Låt dem som tycker att det är viktigt, ha sitt firande fullt ut. Vi som tycker att det inte är viktigt, låt oss slippa. Alla har rätt till sin åsikt och uppfattning.
11.09
Självfallet ska vi ha luciakör med vacker sång! Dom som vill är med i tåget. Underbart!
11.15
I tråden är ni många som återkommer till att det är viktigt att bevara traditioner. Men om nu skolorna upplever att det är ett moment som stressar eleverna och som tar viktig tid från undervisningen kan det då inte vara bra att hitta ett alternativ? Vissa skolor som SVT varit i kontakt med berättar att det inte funnits något intresse bland eleverna att vara med - ska då elever bli tvingade att vara med mot sin vilja? Kan det finnas flera perspektiv här?//Jenny, reporter
12.01
Varför inte ha luciafirandet utanför skolans portar och tidsschema helt och hållet?! Då blir det ju som vilket annat intresse man annars har, t ex datorspel, träning mm....
De som brinner för Lucialjus kommer ha tid och energi för ett firande. Med tanke på hur många som vill ha kvar luciatåg, finns det troligen många vuxna som både kan och vill hålla i det. Alla blir glada och nöjda.
12.44
Tycker det är fint men det kan bidra till stress hos föräldrarna om man förväntas delta men inte kan. Och hos barn som inte vill vara med. Viktigt är att det är frivilligt.
13.12
Mystik och glädja för alla åldrat
13.12
En underbar tradition som ger ljus i den mörka december.